- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Az 5 legnagyobb bénázás a mobilpiacon idén
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Műholdas AI chippel fedné le a bolygót a Samsung
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Aktív témák
-
Pubszon
veterán
válasz
totyax
üzenetére
Létezik, szépen át is állítottam benne amit kellett, csak a gyakorlatba semmit se reagál rá sajnos.

A másik gondom pedig, hogy a flash FF alatt nem jól működik.
Pl a youtube videóknál minőséget nem tudok állítani, csak le pause-álja a videót, a speedtest-net-en hiába kattintok bárhová nem csinál semmit.
-
Pubszon
veterán
Hali.
Van nekem egy HDD-n egy Win7 x64 és egy Ubuntu 10.04 x64.
A rendszerváltó a Grub2.
Linux alatt mivel tudom szerkeszteni hogy mi legyen az elsődleges és mennyi ideig várjon?
Lehetőleg valami egyszerű grafikus program lenne jó.
A Win7-et szeretném alapértelmezetté tenni és csak 3 másodpercet adni neki az indulásig.
Előre is köszi.
-
válasz
Siriusb
üzenetére
Érdekes, nálam az elérhető és a szabad hely ugyanakkora mindenhol. Nem tudom, hogy ez nálad mitől lehet.
Amúgy túl korán örültem annak a desktop telepítőnek, használhatatlan btrfs-re telepítéshez. Először is alapból nincs telepítve rajt a btrfs-tools, így telepítésnél, ha erre akarja az ember formázni valamely partícióját, azt nem tudja megcsinálni. Sebaj, előtelepítettem neki a csomagot, újraformáztattam vele a partíciót, de kiderült, hogy a rendszer indításképtelen, valamit a GRUB telepítésénél is elszúr. Egyetlen előnye, hogy igazán gyorsan végez a telepítéssel. Az alternate CD-vel megint jó sokáig tartott a dolog, igaz, hogy legalább rendben el is indult aztán a rendszer. -
Siriusb
veterán
Kendek, átkonvertáltam a home-t btrfs-re. A system monitor ezt mutatja:
/home size:15G used: 761M available: 9,3G free: 14G ?
Mi ez a hatalmas különbség a free és available között szerinted? Az ext2_saved subvolumot töröltem.
-
Épp jókor érkezett, a tegnapi még nem tudta, de a mai daily live desktop telepítővel már lehet btrfs-re is telepíteni a rendszert. Valószínűleg telepítenem is kell egyet ugye a történtek miatt, szóval ez frankó, mert alternate telepítővel nagyon lassan ment múltkor.
-
válasz
Siriusb
üzenetére
Persze, jól is van ez így, pár pillanat alatt ki is lehet törölni a létrejövő subvolume-okat, bennük a snapshotokkal. Egyébként úgy fogom akkor ezentúl csinálni, hogy készítek időnként ilyeneket, aztán ha vissza akarok állni egy előbbi állapotra (mármint úgy, hogy véglegesen), akkor rsync-szel szinkronizálom a top level tartalmat a snapshotéval, aztán kész.
-
válasz
Siriusb
üzenetére
Ugyanolyan ez, mint a kemény linkek (ugyanarra az adatra mutat mindkét fájl), annyi különbséggel, hogy a fájlokban történő módosításokat nem követi. Szal a snapshotok elkészítése igen rövid időbe telik és alapból nagyon kevés helyet foglalnak el. De idővel, ahogy egyre több minden változik a top levelben, úgy fognak egyre több plusz helyet elfoglalni, pontosabban az új dolgok foglalnak extra helyet, mert amit cserélnek, az nem törlődik.
De ki is próbálhatod, csak hozz létre egy fájlt, benne valamilyen szöveges tartalommal, majd készíts snapshotot, hogy benne legyen eme új fájl is. Módosíts a top levelben ezen a fájlon, aztán nézd meg, hogy a snapshotban levő fájl nem változott.(#28486) bobsys: Telepíteni kéne az integrációs szolgáltatásokat. Elindítod a virtuális gépet, majd az Eszközök menüben az Integrációs szolgáltatások telepítésére kattints. Ha minden jól megy, akkor magától elindul a telepítő, nem kell terminálban mókolni. Ha nem tenné ezt, akkor még megpróbálhatod kézzel indítani a megfelelő fájlt, csak a csatolt CD-t kell megnézni. Ha egyáltalán nem megy, akkor pedig telepítsed a virtualbox-ose-guest-dkms, virtualbox-ose-guest-x11 és a virtualbox-ose-guest-utils csomagokat a Synapticcal mondjuk, úgy is jó lesz.
-
bobsys
veterán
virtualboxban levo ubuntuban hogy tudok 800x600as felbontasnal nagyobbat beallitani? a keprnyo beallitasnal ez a max felbontas
valamit a virtualboxban kell mokolni (128 megas vga van beallitva ubuntunak)? -
Siriusb
veterán
Kezdek megérteni egy-két dolgot a btrfs-ben. Ha készítek egy snapshot-ot, az subvolume vagy a root volume kezdeti állapota, de helyet nem foglal el! Ha az adott volumeban változik valami, akkor lesz a snapshotban benne az eredeti fájl.
Az a kérdés, ha akarok a / partícióról egy mentés készíteni egy snapshotból, miközben a rendszer on-line van, akkor pl. a logfile-ok hogy viselkednek? -
válasz
Siriusb
üzenetére
Azért még rápróbálok erre a mount -o degraded parancsra, ha sok reményem nincs is, hogy ilyen esetben hatásos. Ha mégis, akkor megúsztam pár kellemetlenséget, nem lenne éppen probléma.
(#28481) body007: De gondolom az extN fájlrendszer volt, arról simán visszalehet formázás után hozni az adatokat, csak az extundelte nevű eszközt kell használni. Nálam remekül működött, bár ha nem tudod, hogy mit akarsz visszahozni, akkor kicsit sokáig eldolgozgat míg minden értelmeset kimásol róla.
-
válasz
body007
üzenetére
Van ez a btrfs device add <dev> [<dev>..] <path> parancs, gondoltam kipróbálom, hát ezt nem kellett volna. De egyébként semmi gond nincsen a btrfs-sel, viszont valszeg emiatt ment tönkre a fájlrendszer és ezért nem tudom most csatolni őket. Mert egyébként az MBR helyreállítása után mind a /boot alá csatolt ext4, mind a titkosított fájlrendszer csatolható. Szal azok mentek tönkre, amiket megadtam <dev>-nek, meg amihez akartam adni (sda1,2, stb.). Nem tudom mire jó ez a dolog egyébként, de asszem, hogy többet nem próbálkozok vele. Szerencsére minden lényeges adatom megúszta, sőt legalább még helyet is szabadítottam fel, nem kell újabb vinyót vennem.

-
x123456
aktív tag
Ubuntu 10.04, 64 bit. Nem működik a grub-reboot. nem tudjátok, Grub2-ben ez egyáltalán nem megy vagy csak nálam kavart el valamit?
-
h-yle
addikt
válasz
Kendek
üzenetére
Ha csak az MBR ment gallyra attól az adat még ottvan/volt. Sőt az MBR-t is vissza lehet állítani. Meg a partíciós táblát is. Mondjuk btrfs-el még nem próbáltam, szóval lehet, hogy az ellen nem véd.
De legalább megtanultad, hogy nem szabad "játszani" a fontos adatokkal.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
body007: Zavarja a szépérzékem, hogy minden tökéletes, csak az nem
Lehet majd ráeresztek egy újabb kernelt, bár némi ubuntu fórum túrás után kiderült, hogy ez már egy pár éve létező hiba, amit máig nem javítottak. Vagy csak én nem találtam meg. -
válasz
Kendek
üzenetére
Nem gonoszkodásképen, de már vártam mikor üt be a krach
Nem szokta az ember megúszni az ilyen mértékű adat "pakolászást". Én is többször vesztettem már adatot hasonlók miatt 
h-yle Ha csak a töltöttséget nem jól jelzi (de bírja az aksi ahogy kell), szerintem ne foglalkozz vele. Amúgy se nagyon tudsz vele mit csinálni, esetleg egy frissebb kernelt megnézhetsz.
-
Most aztán jól megszívtam, de sikerült mentenem a menthetőt szerencsére.
Mondom kipróbálom, hogy mi az az eszköz hozzáadása itt a btrfs-nél, aztán az összes partíciómmal kipróbáltam, mert csak hibát írt ki. Erre úgy ahogy volt, a merevlemezek MBR-jét teljesen tönkretette ez a parancs, lefoglalatlan területet mutatott a GParted (és persze újraindításkor meglepődtem, hogy nem indul a rendszer). Mondom nagyon király, az összes, de tényleg, hogy az összes adatom elszállt most.
Szerencsére a két darab 1 TB-os vinyóm tökéletes klónja volt egymásnak, legalábbis a partíciók elhelyezkedését és méretét illetően, amúgy meg fejből nyomtam ezeket az adatokat. A kevésbé fontos merevlemezen (amúgy a fontos adatok mindkettőn megvoltak, hogy biztos legyen a dolog) megcsináltam ugyanúgy a partíciókat mint volt, ugyanolyan fájlrendszerre is formáztam őket, majd a másik vinyóra áttoltam az MBR-t. Ez félig-meddig egy jó megoldásnak bizonyult, mert bár a btrfs partíciók látszódnak, még a címkéjük is visszajött, csatolni viszont nem tudom őket és ellenőrzésnél is hibát ír ki, de az eleve formázatlan titkosított partíciómat sikeresen csatolni tudtam, a több száz GB-nyi értékes adatom tehát megúszta a balesetet.
Hát, ezt nem kívánom senkinek, így is elveszett pár fontos adat, szerencsére pár dolgot tudok pótolni, mert megvan a notimon is. -
h-yle
addikt
Üdv!
Nemrég feltettem egy EEEPC 900-ra (900MHz Celeronos verzió) 10.4-es NBE-t. Fel voltam készülve pár napnyi terminálban/fórumokon való túrásra, de nem kis meglepetésemre minden azonnal működött. Azt hittem álmodom.

A kezdeti sokk után viszont észrevettem, hogy az akkut nem jól kezeli a rendszer. Azt írja, hogy 0.7Wh épp a töltöttség, a maximális meg 0.8 (egyébként 43,7 vagy valami hasonló) töltési idő meg 20 óra 1.9%-ra.
XP alatt nem volt ilyen gond, és az akku is bírja legalább egy órát (tovább még nem próbáltam), szóval valami szoftos nyűg van. Erre van valami megoldás? -
harry
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
De itt mindig, nem megoldás... meg különben is, honnan veszi, hogy neki ebben kéne elindulni? Direkt elindítom sudo-val a beállításokat, átrakom jó felbontásra, elmentem xorg.confba, és restart majd login után megint nem stimmel
De a legin screen szép, ott jól van (reconfigure előtt ott sem volt jó). Nem lehet valami beragadt user beállítás, amit mindig betölt? -
04ahgy
nagyúr
válasz
Kendek
üzenetére
Nos. Generic-et kiválasztva nem megy, de a másik rendszerről szépen lementettem a ppd-jét, és azt kitallózva viszont isteniül funkcionál. Köszönöm a segítséget.
Eddig 5 gépre volt egy lézernyomtató, most viszont gond van, hogy ezt is beüzemeltem, így kettő van megosztva. Mindegyik gépen a lézer az alapértelmezett, hálózaton keresztüli nyomtatással. Mégis, firefoxban nyom a user egy Ctrl+P-t, és mivel a Zebra TLP 2844 van elöl a listában, enterrel arra nyomtat. Vagyis inkább próbálna. Viszont mindenkinek a másik az alapértelmezett, de nagy ívben tojik rá a rendszer (10.4, standard telepítés).
Hogy lehet fixre fixálni az alapértelmezett nyomtatót? Kipróbáltam ugyanis, hogy próbaképp egy harmadik nyomtatót is beüzemeltem. Samsung, TLP2844, Xerox, így fest a lista. Mivel a Samsung van elöl a listában, most meg arra nyomtat mindenki gépe, holott a Xerox van alapértelmezettre beállítva. Persze, nyomtatáskor külön kiválogatva a megfelelő nyomtatót, már jó helyre nyomtat, de rengeteg felesleges pepecselés elmegy ezzel. Azért van az alapértelmezés, hogy arra nyomtasson, mindentől függetlenül, nemdebár?
Tréfálkozik velem ez a CUPS.

HGyu
-
kovaax
őstag
válasz
ntomka
üzenetére
Nekiugrottam ennek megint (2 órája), kiderítettem, hogy az nvidia-96 -ban van a nekem való driver. Felraktam mindent, megcsináltam amit írtál, és ez a max, amit össze tudtam vele hozni:
(II) LoadModule: "nvidia"
(WW) Warning, couldn't open module nvidia
(II) UnloadModule: "nvidia"
(EE) Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)
(EE) No drivers available.
Fatal server error:
no screens found
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
ddxSigGiveUp: Closing logVan még egy blacklist-es hekkelés is, azt is kipróbáltam, de ugyanez az eredmény.

-
harry
veterán
Új monitort vettünk, eleinte nem látszódott az elérhető nagyobb felbontás, ezért végeztem egy dpkg xorg reconfigure-t (nem tudom mi volt pontosan), ezután beállítható vált a megfelelő érték. sudoval futtattam is nvidia-settingset, így el is mentette az xorg beállításokat.
A gondom az, hogy bár loginnél jó a felbontás, bejelentkezés után visszaveszi (a régire), 1280ra, majd állíthatom át kézzel 1680ra. Ez miért van? Itt egy xorg részlet:Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "DELL 2209WA"
HorizSync 30.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSectionSection "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 7800 GT"
EndSectionSection "Screen"
# Removed Option "metamodes" "1680x1050_60 +0+0; "
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "0"
Option "metamodes" "1680x1050_60 +0+0; 1680x1050 +0+0"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection -
Zefír
őstag
Én is már csak a steamban bízok, de tényleg csak a gamelés miatt van win7. Semmi gondom nicnsen az ubuntoval ,eddig nagyon tetszik,

-
válasz
totyax
üzenetére
Ha nagyon nem vagy biztos abban, hogy egy tárolóban mi van, akkor nézz rá a Szoftverközpontban, aztán egyből látod. (Mondjuk előfordulhat, hogy nem mindet mutatja, de javarészt ott vannak a PPA-k.)
(#28460) totyax: Ha valamit vissza akarsz állítani onnan, akkor az eredeti példányt valószínűleg kitörölted, mert a fájlokban történő módosításokat ez a fajta mentés követi (kemény link). Ezért csak vissza kell másolnod vagy helyezned az eredeti helyére (vagy máshova) a fájlokat (érdemesebb az áthelyezés, majd újabb szinkronizálás, ha nagy a fájl).
(#28461) Zefír: Valószínűleg az a legnagyobb probléma, hogy Windowsos programokat akarsz Ubuntun futtatni, holott arra főként a Windows való. Ezért használd azt, ha játszani akarsz. Nem nagy befektetés igazából, hiszen a Windowsos játékok, programok is elég sok pénzbe kerülnek, ha arra telik, akkor már az alapra is teljen.
-
Zefír
őstag
Lehet hogy nekem nem való ez az ubuntu..
Egyszerűen nem értem ezt a wine-os dolgot.
-
totyax
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Ha nem akarsz a Rendszermenttel visszaállítási pontokat csinálni csak home-ot szinkronizálni, akkor egyszerűen ne kattints az Új mentés készítésre, csak a /home szinkronizálásra. Magától biztosan nem csinál mentéseket, hacsak nincsen automatára beállítva, de azt is kilehet kapcsolni.
Értem, és ha vissza akarok valamit állítani, azt hogy kell? Home szinkron megnyitása, és onnan felülírni az eredeti Home könyvtárat?
-
válasz
ntomka
üzenetére
A Debian csomag megvan, nem tart semeddig megcsinálni. Viszont PPA-ba nem ilyen formában, hanem a forrást kell feltölteni (pár kiegészítéssel), aztán várólistára állítják és fordítják, csomagolják a cuccot. De még egyszer mondom, nálam nem kell különböző architektúrákra fordítani, ez az "all" kategória lenne, de ott olyan nincs. Persze tutira megoldható a dolog, mert lehet azért ilyenek találni, de akkor is olyan bonyolult így elsőre, hogy inkább kihagyom. Meg aztán még mindig ott van, hogy nem csak Ubuntura lehet telepíteni.
-
ntomka
nagyúr
Ez komoly? Windowsos program a launchpadon?

(#28453) Kendek: Én úgy látom, hogy launchpadra is feltölthetnéd a programod, csak deb csomagot kell belőle kreálni. Viszont a feltöltés menetéknek a leírása tényleg felél egy féléves kurzussal.

-
válasz
totyax
üzenetére
A Synapticban történő kézzel kitörlés is jó választás volt, mert úgy még meghagyja a .save fájlban a cuccot. Ilyenkor nem veszi föl újra rendszer-visszaállításkor sem a tárolót, legfeljebb a régebbi állapot miatt megint ott lesz a listában, de ezen segít az újabb build.
Annyit lehet tenni, hogy mikor veszel fel egy tárolót, akkor odaírod megjegyzésnek, hogy mi az (ráállsz a tárolóra, majd Szerkesztés). Ilyenkor nem a tároló címe, hanem a megjegyzés lesz látható, abból egyből tudod, hogy mi az. Egyébként az Ubuntu Tweakkel felvett tárolóknál mindig van megjegyzés, pont ezért, hogy tudja az ember, hogy mi az.
Ha nem akarsz a Rendszermenttel visszaállítási pontokat csinálni csak home-ot szinkronizálni, akkor egyszerűen ne kattints az Új mentés készítésre, csak a /home szinkronizálásra. Magától biztosan nem csinál mentéseket, hacsak nincsen automatára beállítva, de azt is kilehet kapcsolni.
-
totyax
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Pár napja észrevettem hogy frissítéskor olyan hibaüzenetet dob a rendszer hogy valamelyik tároló elérhetetlen, eléggé zavart, kisakkoztam melyik az, ami a rendszerment volt, és töröltem is a tároló bejegyzését.
Nagyon nem tetszik egyébként az, hogy vanak ezek a tároló felvételi lehetőségek, amiket azért vesz fel az ember, mert frissebb változatot szeretne az adott programból, és az újdonságokról automatikusan értesülni, de ahogy gyűlnek a tárolók, egyre nehezebb tudni mi mihez tartozik, példa. Tehát ehelyett az ömlesztett hülyeséghez képest, plusz oszlopok nem ártanának, pl oszlop hogy melyik program miatt lett a tároló felvéve, mikor, mennyire stabil szoftver érhető el az adott tárolóból stb., ja és nem ártana ha oszlop szerint abc szerint rendezhető lenne. Tehát valami értelem és kategorizálhatóság nem ártana, még az sem nagy gond ha saját kezűleg kell megadnom a kérdéses plusz adatokat. Van erre valami lehetőség ha már alapból nem tud ilyet?
Rendszermenttel kapcsolatban, ha nem akarok rendszermentést a /-ről, csak a home szinkronizálás érdekelne, az megoldható?
-
Úgy döntöttem, hogy a támadásokra való tekintettel, meg persze azért is, mert mostanában nem készítettem olyan nagyon sűrűn újabb verziókat, szüneteltetem a Rendszerment tárolóját. Az új verzió (0.1.2.12125) letölthető a SourceForge oldaláról. Lényegében azért érdemes feltelepíteni, mert törli az előbbi verzióknál automatikusan felvett tárolót, plusz a kézzel történő törlés nem minden esetben lenne elégséges, a rendszer visszaállításakor visszaállítódhatnak a címek, ezzel olyankor sincsen gond. Esetleg akit zavar, az törölheti a feleslegessé vált kulcsot is, azt nem távolítja el (Rendszerment Automatic Signing Key).
-
Atapi
senior tag
a tároló hozzáadását leírta Kendek az előző hsz.-ben, ugyhogy csak annyit szeretnék még hozzátenni, hogy wine-t valószinűleg lehet softver centerben is telepíteni, de ha ott nem találnád, akkor a rendszer/adminisztráció/synaptic csomagkezelőben keress rá, utóbbi helyen minden csomagot megtalálsz, ami a tárolóidon keresztül elérhető.
szerk: még annyit, hogy wine telepítése után steam felrakása annyi, hogy letöltöd a telepítőt, majd jobb klikk --> megnyitás ezzel: wine program loader, és már települ is. indítani telepítés után az alkalmazások/wine/programs/steam menü alatt tudod.
-
Ajánlani tudom még a PlayOnLinux-ot is játékok beüzemelésére, a csomagkezelő segítségével feltudod telepíteni, mint ahogy a Wine-t is (Rendszer -> Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelő, vagy Szoftverközpont).
PPA hozzáadása: Megnyitod a Synapticot -> Beállítások -> Tárolók -> Egyéb szoftver -> Hozzáadás, írd be, hogy
ppa:ubuntu-wine/ppa
Majd nyomass egy frissítést a Frissítés gombbal. -
Atapi
senior tag
steam megy simán wine-nal (érdemes wine ppa tárolot hozzáadni az adminisztrácio/szoftverforrások alatt, hogy a legfrissebb kerüljön fel), igaz néha vannak kis bugjai (pl becsukás után ujra felugró ablak). cs 1.6 és cs:s hibátlanul fut nálam.
szerk: winehq appdb oldalon tudsz olvasgatni tapasztalatokat, hogy kiknek miket sikerült beüzemelniük wine alatt.az eltüntetett gombodat ugy tudod visszarakni a panelra, hogy jobb klikkelsz a panelen, majd "hozzáadás a panelhez", és itt szépen megkeresed amit szeretnél. ha jol rémlik akkor valami értesítésgyűjtő munkamenet nevű cucc fog kelleni neked.
-
Zefír
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
köszi szépen a segítséget, minden működik!

Még lenne pár kérdésem, most raktam fel az ubuntot, még csak ismerkedek vele, de eddig nagyon tetszetős.
Eltávolítottam a felső panelről az "andrew " nevű gombot, a fiokom nak a gombja vagy mi, és ugye ott volt akikapcoslás, újraindítás, azt hog ytudom visszatenni?
Bocsi lehet láma kérdés, de egyenlőre még nem látom annyira át a rendszert

Ja meg, steamet fel lehet ide varázsolni? Ha igen, játékok mien eséllyel futnak el?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Kendek
üzenetére
Elég régi a kütyü. Azonban elég új ahhoz, hogy USB-s legyen. Generic-et próbáltam, az volt az első anno, de nem szerette.
A másik gépen viszont megtaláltam a ppd fájlt, és le is mentettem. Már csak megetetem a másik géppel, és kész is. Remélem menni fog.
Köszi a segítséget, nagyon sokat jelentett az a fél sor. (/usr/share/ppd)

HGyu
-
A Cairo-Dock jó alternatíva, csak be kell állítani, hogy úgy nézzen ki.
Billentyűzet megoldás:
Terminálba: gedit ~/.Xmodmap
A következőt másold bele, majd mentsd el:keycode 49 = iacute Iacute less
keycode 94 = 0 sectionÚjraindítás után bejön az alábbi ablak, töltsed be a fájlt és jó lesz:

Képernyőkép készítéséhez a Print Screen gombot kell megnyomni, vagy Kellékek -> Képernyőkép készítése. Ha nem működne a gomb, akkor a Rendszer -> Beállítások -> Gyorsbillentyűk -> Asztal -> Képernyőkép készítésénél tudod állítani.
(#28443) Siriusb: Igen, én is arra gondoltam, próbálkoztam is vele tegnap, de nem sikerült csinálnom vele gyakorlatilag semmit. Kiírta, hogy Operation Complete, aztán kész. Meg arra jöttem rá, hogy subvolome-on belüli subvolume-ot nem lehet a subvol=-vel csatolni.
-
Zefír
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy tudotk valami olyan programot ubuntura mint a rocketdock??
A másik kérdésem, hogy apple klaviatúrám van, és eddig nem vettem észre túlsok hibát csak hogy ha az "í" betűt nyomom akkor í-át 0r ha meg a "0"át nyomom akkor meg í-t 0r. Van ehhez valaki driver? Ja meg, hogy van it olyan hogy printscreen?
Előre is köszi a választ. -
04ahgy
nagyúr
-
ntomka
nagyúr
válasz
Avicularia
üzenetére

-
04ahgy
nagyúr
Sziasztok Ubuntu mesterek!
Van egy olyan dolog, hogy egy adott disztrib (Eeebuntu 2, ha jól emlékszem) támogat egy péci nyomtatót, Zebra TLP 2844. ELP2 nyelven kommunikál a drága, a gyártó csak win supportot / drivert ad. A fentebb említett disztribúció out-of-box támogarja. Csak kiválasztom, és voilá.
A 10.4-es normál Ubuntu alatt viszont meg sem akar nyikkanni (nincs is benne a választható listában, egyetlen Zebra nyomtató sem).
Abból a disztribből az ehhez szükséges fájlokat ki lehet-e emelni, majd megetetni az új disztribúcióval? Ha igen, hol keressem?
HGyu
-
válasz
Siriusb
üzenetére
Mondjuk itt csak azzal lehet operálni, hogy kreálok snapshotokat. Ha szükségem van a régebbi állapotra, akkor csak annyit tehetek, hogy csatolom az egyik ilyen pillanatképet. Na de akkor eztán azt is használom, az összes többi ami készült, azt törölni kéne, mint ahogy a top levelben levő fájlokat, könyvtárakat is, hiszen azokra nincs eztán szükségem, csak egyre több helyet foglalnak ahogy telik az idő. Na de most meg hogy a subvolume-ot használom, megint kreálok időnként benne újabbakat, mert ha gond van, megint csak szükségem lesz egy előző állapotra. A végén már lesz egy csomó subvolume-om, ha kézzel törlöm is a nem kellőket meg a fájlokat, akkor is milyen már, hogy annyit létrehoztam egymásban. Az lenne az optimális, ha lehetne valahogy szinkronizálni a top levelt valamely subvolume-val.
Na, ezt a csatolásosdit megnéztem, lehet egyszerre több subvolume-ot csatolni. Így a nem kellők törlése a szükségtelen fájlokkal egyetemben megoldott egyszerűen, de akkor sem így a legideálisabb.
-
válasz
Siriusb
üzenetére
A PPA-nal az a legnagyobb gondom, hogy fel kell tölteni fordításra, de nálam nem kell fordítani semmit, akkor milyen formában töltsem föl, ezt nem értem. Mindegy, vsftpd-vel próbálkozom, azzal nem lehet gond. Igaz, hogy az anonym konfigot még nem tudtam belőni, de majd csak rájövök arra is.
Mért lenne az jó, ha egy subvolume-ot használnék állandóan? Ha azt vissza kell állítanom, akkor elveszik az összes addigi tevékenységem. Ha benne hozok létre subvolume-kat néhanapján, akkor meg hogyan törlöm őket, mert ha szükség van rá akkor egyet csatolok, de nem látom a többit, meg amiben létrehoztam, annak a tartalmát sem. Egyre több helyet foglalnának ezek a cuccok, és a végén már 128000 subvolume-om lenne egymásban.
-
Régebben (9.10) megoldottam az embed video lejátszást (mplayer plugin), most sehol nem találom pedig akkor tárolóból raktam fel ha minden igaz. Ezt találtam de ez meg nem akar fordulni mert hiányzik neki a firefox/mozilla devel könyvtár (amit szintén nem találok...). Akinek megy elküldhetné nekem a .so filet (x64-re ha lehet

-
Siriusb
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
Van egy-két lépés, amit a ppa-nál meg kell csinálni, mint olvastam

Ha snapshot-ot is subvolume-ként kezeli, akkor meg mi a fenének kettő fajta???, Mondjuk a doksi szerint:
A snapshot is a frozen image of all the files and directories.
A subvolume is like a directory - it has a name, there's nothing on it when it is created, and it can hold files and other directories.
Te látsz különbséget abban, amit létrehoztál?
Rendszer-visszaállítás: nagyon egyszerű, soha ne a root-ot használd, hanem mindig egy subvolume legyen az aktiv (default akár, bár nekem jobban tetszik a mountolás subvol paraméterrel), és csak a subvol nevét kell átírnod a mountolásnál. Így a rootban szépen ellaknak a mentéseid. A meggárgyult subvolume-t meg simán törlöd egy paranccsal. -
válasz
Siriusb
üzenetére
A btrfsctl -s /media/home2/b /media/home2
paranccsal hoztam létre snapshotot én is, igen, de a létrejövő b könyvtár egy subvolume lett. A subvolume list paranccsal is kimutatja, meg persze csak a subvolume delete paranccsal lehet törölni is.
Azt néztem tegnap én is, hogy lehet egymásban is létrehozni subvolume-okat, bár mért ne lehetne ugye.
Most azért picit problémásnak tartom, vagy csak én nem értem teljesen, hogyha rendszer-visszaállítást egy subvolume csatolásával oldom meg, akkor a helyet foglalni fogja a top level, vagy éppen a többi subvolume. Most akkor ez egy csomó kézi törlést jelent, meg ha nem subvolume-ban akarom a rendszert használni, akkor át kell másolni az egészet a top levelbe, ami rengeteg idő, és esetleg hely sincs rá.Csináltam PPA-t, csak a cuccomat nem tom feltölteni rá, bár valószínűleg csak én vagyok a béna.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
kovaax
üzenetére
Ez notin nem nagyon megoldható dolog.

De amúgy Compiz működik meg minden, csak néha csinál ilyet, hogy nem natív felbontásban indul a gép, hanem alacsonyabban, csak nem tom miért.
@body007: Volt rajta 7, nem ment többet mint XP-vel, gondolom az 1GB ram miatt, és ugye többet tekert a vinyó. Saját notin ugye más a téma, már írtam, hogy 7 közel 3 órát megy, az Ubi meg olyan 2 óra környékét.
-
Siriusb
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
Már csak az fstabos tesztelés van hátra

Oh, azt hiszem bekavarodtam a subvolume és a snapshot kérdéskörbe picinykét
Viszont ha subvol van felcsatolva, azon belül hozza létre az új subvolume-t.btrfsctl -s -> snapshot, btrfsctl -S -> subvolume, csak hogy tisztázzuk

csinálj ppa-t

-
válasz
Siriusb
üzenetére
Jaja, ott a nevét kell, így jó nálam is. Múltkor már néztem, csak hibát írt ki rá, ezért nem voltam biztos benne. De most rájöttem, hogy a gond a névvel volt, azzal a dátumos elnevezéssel nem mükszik. De csináltam egy alma nevűt is, most azt tudtam csatolni a következő paranccsal:
mount -t btrfs -o subvol=alma /dev/sdb2 /mntA kérdésedet nem értem, mert amennyire én tudom, csak subvolume-ban lehet snapshotot létrehozni. A btrfsctl -s paranccsal is létrehoz subvolume-ot.
Más: A fene vinné el, már megint valaki szórakozott a tárolómmal, elérhetetlen lett, mert megadta magát a gépezett, elfogyott a hely. Letöltött pár cuccot, meg valamit telepíteni akart. A fájlok megvannak. Létrehozott a /var/tmp-n belül egy tmp könyvtárat, azon belül egy Driver elnevezésűt is. Mellette ott van egy iroffer-dinoex-3.22.tar.gz fájl is. A saját könyvtáramba pedig letöltött egy eggdrop1.6.19+ctcpfix.tar.gz nevezetű fájlt.
Azt hiszem, hogy biztonsági okokból szünetelni fog most a tároló, és visszatelepítem a biztonságosabb klienst. -
Siriusb
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
Nem, ott a nevét kell. Úgy láttam, csak set-default-nál használja az ID-t.
Kösz!
Azt nem tudom eldönteni, melyik megoldás jobb, a snapshotot a btrfs rootjában tárolni, vagy magában a subvolume-ban? Talán a root-ban célszerűbb, úgy biztos hogy nem piszkál bele véletlenül az ember/user. -
kovaax
őstag
válasz
hackeeeee
üzenetére
"Sztem nem teljesen jó az Intel drivere linux alatt, vagy nem tom.."
Szerintem sem. i845ge van az alaplapomra forrasztva, hosszas küzdés után váltottam a vesa driverre, azzal stabil volt. Most pár napja meg szereztem egy régi nvidiás kártyát, az is jónak tűnik eddig (bár a 3d-t nem sikerült beállítani rajta, de mindegy, mert úgyse bírná a gép).
-
Siriusb
veterán
Kendek,
Csak szórakozom egy üres partíción a btrfs lehetőségeivel
Ha btrfs-nél subvol opciót meg akarom adni a felcsatoláshoz az fstabban, azt az options szegmensbe kellene beírni? -
válasz
upszilon
üzenetére
Én ilyen nemleállásos problémával nemrég találkoztam, mikor a Windemre telepítettem fel a 2.6.34-es kernelt (tehát amiatt volt). Minden bizonnyal valami bugról van szó, igen nehéz ennyi információból lehetséges megoldásokat javasolni. Én a bekapcsoló gombot nyomtam hosszan, aztán leállt a gép (ez nem problémás, mert kis időn belül a merevlemezt is lekapcsolta, utána nyomtam ki).
Firefox frissítéshez a legegyszerűbb, ha Te is felveszed a Mozilla Security Team-es tárolót.
ppa:ubuntu-mozilla-security/ppa -
upszilon
őstag
Mostanában nem akar leállíni az ubim. Csak mennek alul a pontok a végtelenségig. Ha ebben az állapotában alt+ctlr+del-t nyomok, akkor újraindul. Hogyan javítsam meg? (A legújabb frissítés van fenn.)
(#28417) Kendek: Hogyan kell frissíteni a Firefoxot?
-
válasz
hackeeeee
üzenetére
Ez érdekes, mert ha fel van véve a PPA, akkor már elérhető benne a 3.6.6-os Firefox (bár csak olyan 40 perce).
Ha az exFAT fájlrendszerre gondolsz, akkor annak a kapcsolata egészen másfajta az NTFS-sel, mint most az ext4-nek a btrfs-sel. Azt a fájlrendszert főként flash alapú tárolókra találták ki, főleg memóriakártyákon, pendrive-okon érdemes használni. Túlmutat a FAT32-ön (pl. 4 GB-os fájlméret limit 16 exabájtra nőtt), de ugyanúgy nem naplózó fájlrendszer. Használják pl. kamerákban, digitális fényképezőkben, telefonokban is. A btrfs pedig az extN fájlrendszer leváltására készül, a "Linux" jövőbeni alapértelmezett fájlrendszere lehet/lesz.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Kendek
üzenetére
Én is filózgatok, hogy sógorom netbookjára rá kéne gyógyítani a netbook-os ubuntut. Csak a bajom az az akksi idő dolog, az nem nagyon tetszik, na meg ugye azért az a gép használva van akksiról, és hát nem lenne túl előnyös, ha kevesebbet menne, mint xp-ről.
Én még elvagyok az Ext4-el, várok még.

Win7 alatt sem próbáltam ki az újat, ami bejött az NTFS mellé.
Hm, és most indításkor is alacsonyabb felbontásban indult el mint kéne, érdekes ez. Sztem nem teljesen jó az Intel drivere linux alatt, vagy nem tom.. FF pedig még mindig nem frissült, Nektek sem?

-
válasz
üzenetére
Találtam még egy lehetséges megoldást, de próbálni nem próbáltam. A /etc/shadow fájlban a felhasználó soránál ki kell cserélni az alábbi példában kiemelt karaktereket erre: U6aMy0wojraho
username:$1$5druSp26$nVpXn5EVk73sWzZlhLuXNB1:13996:0:99999:7:::
Ebből kiemelt: $1$5druSp26$nVpXn5EVk73sWzZlhLuXNB1
Ekkor így fog kinézni ez a példa:username:U6aMy0wojraho:13996:0:99999:7:::
Ekkor nem kér jelszót elvileg, egy próbát megérhet.

-
törölt tag
válasz
Kendek
üzenetére
persze, ez megvan, mármint hogy az alapbejelentkezéskor nem kér. de mikor többen vannak bejelentkezve, és felhasználót váltanak, akkor kér így is.
más:
a gvim ablakából a szöveges menü eltűnt, csak a gombok vannak. sehol nem találom a visszaállítási lehetőséget. a gconf-editorban egy /apps/gnome-settings/vim kulcs van, és ott van is toolbar-style icon értékkel, de bármit írok be, nem számít. -
Siriusb
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
A 34-gyel, azért is mertem belevágni, mert - ha jól emlékszem - a 29-es kernel óta működik.
Az arch-nál a 35-ös kernel még nincs benne a testing repóban, kipróbálom, ha már legalább ott meglesz, lusta vagyok én a kernel forgatáshoz.
Az adat partíciókhoz nem nyúlok, azok maradjanak mindenképp a stabil ext4-en még egy darabig. Azt a 4-5 GB-os rendszer partíciómat meg bármikor vissza rsync-ezem, nem érdekel, ha összeomlik
Egyébként én másolás stb műveleteknél nem vettem észre nagyobb teljesítménycsökkenést a titkosítás miatt, persze azt lehet látni, hogy a megfelelő process rendesen dolgozik.
-
válasz
upszilon
üzenetére
Az egy viszonylag elég fiatal, de annál modernebb, Linuxhoz készült/készülő fájlrendszer. Számos olyan szolgáltatása, funkciója van, ami az ext4-ből hiányzik, így a használata bizonyos előnyökkel járhat hozzá képest. Legkorábban a következő, 10.10-es Ubuntu kiadás telepítőjében lesz választható, hogy arra telepítse az ember a rendszert, ezért nem látod még a mostaniakban. Az átlag Ubuntu felhasználónak legkorábban a 11.04-es kiadásnál lesz célszerű átállnia a használatára.
-
válasz
body007
üzenetére
Ha már most is külön van, akkor persze, hogy ellehet hagyni az első két lépést, mert az éppen a szeparálásról szól.

Ha mégsem indulna el, akkor könnyen visszalehet állítani ext4-re a partíciót (btrfs-convert -r /dev/sd..), viszont ha minden jó (és mért ne lenne), akkor kitörölheted a létrehozott subvolume-ét, hogy ne foglalja a helyet.
Aktív témák
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Spórolós topik
- Projektor topic
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Xbox tulajok OFF topicja
- TCL LCD és LED TV-k
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen routert?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
- Bomba ár! HP ProBook X360 435 G7 - Ryzen 3 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Honor Magic V5 Black 16/512 GB Újszerű, kipróbált Garancia 2028. 12. 02-ig
- 5G LTE! Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Mondjuk én buktam azt a 400 Gb-t, de helyem az lett... ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)