Hirdetés

Aktív témák

• Kendek

MODERÁTOR

Sokan használnak notebookon Ubuntut, és sokan akarnak átállni btrfs fájlrendszer használatára, ezért kidolgoztam egy olyan módszert, aminek segítségével külön telepített, második rendszer nélkül is megoldható a dolog. Mert ugye tegnap ezt írtam le, hogy azzal milyen egyszerű, de meglehet oldani egy sima Live Ubuntuval is a dolgot, most ennek a lépéseit írom le röviden, tömören:
    1. Live Ubuntu indítás, GPartedben le kell csípni egy olyan 100 MB-nyit az átkonvertálandó rendszer partíciójából, majd ebből készíteni kell egy új partíciót és ext4-re kell formázni.
    2. Telepített Ubuntu indítása, az újonnan létrehozott partíciót csatolni kell, majd a /boot teljes tartalmát át kell helyezni rá. Ezután le kell csatolni, és terminálban a /boot alá felcsatolni, hogy a helyén legyen. Az fstabot ki kell egészíteni, hogy benne legyen ez a partíció is (pl.: UUID=34521b78-28bb-4bb8-8b4f-bfffb1b73df6 /boot ext4 defaults 0 2). GParted segítségével ezt a 100 MB-os partíciót aktívra lehet állítani, de asszem ez nem lényeges annyira, enélkül is működik, de biztos ami biztos én így csináltam. Ezután Syanptic segítségével újra kell telepíteni a grub-pc csomagot.
    3. Újfent a Live rendszer indítása, majd a Synapticban be kell jelölni a Universe tárolót, frissítés, majd jöhet a btrfs-tools telepítése. Terminálban a btrfs-convert segítségével lehet átkonvertálni eztán a root, ext4-es partíciót. Ezután az fstabot újfent át kell szerkeszteni, a / alá csatolandó btrfs UUID-jére átírni a régit, meg persze az ext4-et át kell írni btrfs-re. A grub.cfg-ben a root= utáni UUID-t szintén át kell írni az új karaktersorozatra.
    4. Jöhet az Ubuntu indítása, először kiírogat dolgokat, hogy ismeretlen fájlrendszer meg ilyesmi, de rendben elindul a rendszer, be lehet jelentkezni. Újfent újra kell telepíteni a grub-pc csomagot a Synaptic segítségével, majd készen is vagyunk. Eztán simán elindul a rendszer, nem ír ki hibaüzeneteket.

Ennyi lenne az egész, ez így csak pár perces munka, és viszonylag egyszerű az egész. Most így már a notebookomon is btrfs fájlrendszer van az Ubuntu alatt. :)

(#28399) sheratan: amennyire én tudom, az ext4-es fájlrendszer töredezettség mentesítése még mindig nem megoldott. Ellenben a btrfs-t már lehet, akár könyvtáranként és fájlonként is (sőt, asszem hogy csak így). Az indoe-ok előre le vannak foglalva, szal szerintem az nem töredezik. Persze lehet rajt variálni utólag, akkor elképzelhető.

Aktív témák