- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Android szakmai topik
- Ilyen vékony lesz a Huawei Mate 70 Air
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Nagyon erős ajánlat lett az Apple Watch SE 3
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
Sokan használnak notebookon Ubuntut, és sokan akarnak átállni btrfs fájlrendszer használatára, ezért kidolgoztam egy olyan módszert, aminek segítségével külön telepített, második rendszer nélkül is megoldható a dolog. Mert ugye tegnap ezt írtam le, hogy azzal milyen egyszerű, de meglehet oldani egy sima Live Ubuntuval is a dolgot, most ennek a lépéseit írom le röviden, tömören:
1. Live Ubuntu indítás, GPartedben le kell csípni egy olyan 100 MB-nyit az átkonvertálandó rendszer partíciójából, majd ebből készíteni kell egy új partíciót és ext4-re kell formázni.
2. Telepített Ubuntu indítása, az újonnan létrehozott partíciót csatolni kell, majd a /boot teljes tartalmát át kell helyezni rá. Ezután le kell csatolni, és terminálban a /boot alá felcsatolni, hogy a helyén legyen. Az fstabot ki kell egészíteni, hogy benne legyen ez a partíció is (pl.: UUID=34521b78-28bb-4bb8-8b4f-bfffb1b73df6 /boot ext4 defaults 0 2). GParted segítségével ezt a 100 MB-os partíciót aktívra lehet állítani, de asszem ez nem lényeges annyira, enélkül is működik, de biztos ami biztos én így csináltam. Ezután Syanptic segítségével újra kell telepíteni a grub-pc csomagot.
3. Újfent a Live rendszer indítása, majd a Synapticban be kell jelölni a Universe tárolót, frissítés, majd jöhet a btrfs-tools telepítése. Terminálban a btrfs-convert segítségével lehet átkonvertálni eztán a root, ext4-es partíciót. Ezután az fstabot újfent át kell szerkeszteni, a / alá csatolandó btrfs UUID-jére átírni a régit, meg persze az ext4-et át kell írni btrfs-re. A grub.cfg-ben a root= utáni UUID-t szintén át kell írni az új karaktersorozatra.
4. Jöhet az Ubuntu indítása, először kiírogat dolgokat, hogy ismeretlen fájlrendszer meg ilyesmi, de rendben elindul a rendszer, be lehet jelentkezni. Újfent újra kell telepíteni a grub-pc csomagot a Synaptic segítségével, majd készen is vagyunk. Eztán simán elindul a rendszer, nem ír ki hibaüzeneteket.Ennyi lenne az egész, ez így csak pár perces munka, és viszonylag egyszerű az egész. Most így már a notebookomon is btrfs fájlrendszer van az Ubuntu alatt.
(#28399) sheratan: amennyire én tudom, az ext4-es fájlrendszer töredezettség mentesítése még mindig nem megoldott. Ellenben a btrfs-t már lehet, akár könyvtáranként és fájlonként is (sőt, asszem hogy csak így). Az indoe-ok előre le vannak foglalva, szal szerintem az nem töredezik. Persze lehet rajt variálni utólag, akkor elképzelhető.
Aktív témák
- Autós topik
- Gaming notebook topik
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tőzsde és gazdaság
- Gyúrósok ide!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Star Wars The Old Republic Collector's Edition
- Árváltozás + játék DVD: Fallout New Vegas Collector's Edition
- Árváltozás + játék DVD: Watch Dogs Deadsec Edititon
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 i5-6GEN I 8GB I 256-512SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Honor Magic 5 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Touch I HDMI I W11 I CAM I Garancia
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- AKCIÓ! 750W Seasonic PRIME TX-750 Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest