- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- iPhone topik
- Yettel topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz
Gergello #80756 üzenetére
Az a füst biztos nem hiányzik egy tüdőből sem, de legalább fizikai akadályt nem képez meneküléskor. Ha nagy gáz van, egy úszószemüveg, és az ember szájára egy tesco-s szatyor amibe lélegzik, aztán már csak ki kell jutni. Na igen, nem tudom, létezik-e előnye a társasháznak, mikor annyiért már házat vesz az ember, amennyiért lakást kínálgatnak, ez a sztori is most ősszel volt, a szüleim gázszagot éreztek éjszaka az ötödiken, szaglásztak, semmi. Másnap megint, szaglásznak. semmi, mennek lejjebb, ott sincs semmi, még lejjebb, a harmadikon bűzlik már a merkaptán a lenti szomszéd ajtaja előtt. Rendőrség, tűzoltóság kihív, rendőr dörömböl, hogy nyissák ki, de ne kapcsoljon fel semmi villanyt, odabent olyan gázkoncentrációt mértek, hogy ájuldozni lehetett, az öregek meg este levest főztek, és valahogy rosszul zárták el a gáztűzhelyet. A gázművek másnap ment is ki, lekötötte nekik a tűzhelyet, és csak akkor kaptak újra engedélyt a rákötésre, ha meg van javítva a tűzhely. Nem sokon múlott, hogy a fél lépcsőházat kinyitották volna a József Attilára... Az volt a szerencséjük, hogy anyukám késő este szokta bekapcsolni a mosogatógépet, ami a kamrában van, és a közös szellőztetőn feljutott a merkaptán.
-
Rick4
félisten
válasz
Gergello #80036 üzenetére
A húzó autó tömegén múlik, fizikailag el tudod-e húzni, egyébként a kutya nem fog megállítani, simán mész a pályán 80 helyett 92-93-mal, hogy a kamionoknak ne kelljen rád másznia, és nem gizdáskodsz az s mercisekkel, gyakorlatilag semmi se történhet. Az E kategóriának kizárólag akkor lesz jelentősége, ha megállítanak, de erre nincs kapacitás, persze elvi kérdés, belekezd-e az ember néhány ezresért ilyesmibe, ha nem, baráti áron, 35-ért tudok oda autómentőst.
A legjobb az lenne, ha az az ember, akihez ez az autó kerül, jönne le érte, Pesten bérel 1 napra kb 9-10K-ért egy autómentőt, (abban a pályamatrica ára is benne van) ami ezt az autót nevetve, tömeg szempontjából is szabályosan, B-vel vezetve is elviszi, viszont Szeged ilyen szempontból is érdekes, nem tudsz autómentőt bérelni. Mi múlt nyáron végigtelefonáltunk mindenkit, de ahogy sejthető volt, semmi eredménye nem lett, Újkígyóson tudtam autómentőt bérelni. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Gergello #76537 üzenetére
Én albérletben használtam kb 1,5 évig egy jó állapotú Hajdút, semmi panaszom nem volt rá, pedig a közvetlen előtte lévő albiban egy új Siemens elöl töltős volt.
Nem azért ajánlottam, mert kis pénzből egy mára már levitézlett márkából is csak az ótvar jut.De ha már szóba került a Trabant, apám véleménye szerint egy Trabant még egy Harley Davidsonhoz képest is minőségi ugrás, mert nem ázol meg benne és akár az operába is mehetsz vele öltönyben.
-
Rick4
félisten
-
Agyasima
őstag
válasz
Gergello #74300 üzenetére
Úgy zajlott, hogy:
1. Kifizettem a munka árát.
2. Nem kaptam róla számlát.Ennyi a történet. Az pedig, hogy azt sugallod, nem mondok igazat, (Én valahogy nem szoktam így járni ilyen nagyobb értékű szolgáltatásnál, ezért is tudom nehezen elképzelni a helyzetet.) tovább növeli bennem az értetlenséget. Szerintem hagyjuk abba, mindenkinek jobb lesz.
-
_Petya_
őstag
válasz
Gergello #74130 üzenetére
Na akkor tisztázzuk a fogalmakat
A vezeték felépítése alapján:
tömör/solid az amikor egy darab vastag drótból áll a vezeték
Ilyet falba szokás szerelni, a végét pedig fali csatlakozóba vagy patch panelbe kötni. Ilyen kábelre szabvány szerint nem szerelünk RJ45 csatlakozót mert nem lesz jó a kontakt, és tartós sem lesz, mert túl vékony hozzá a kábel szigetelése. Egyszerűen nem erre való.sodrott/stranded amikor több vékonyból van összesodorva
Ilyenből készülnek a gép és a fali aljzat közötti, vagy két gép közé kötött kábelek, ilyenre lehet RJ45 dugót rakni, viszont nem lehet bekötni fali aljzatba, vagy patch panelbe.A vezeték anyaga alapján:
tiszta réz/bare copper/BC: ahogy a neve is mondja, teljesen rézből van az egész
rézzel futtatott alumínium/copper cladded aluminum/CCA: alumínium drót, kívülről rézzel futtatva, kb a keresztmetszet 10%-án. Ez elég ahhoz hogy a nagyfrekvenciás jelek a skin effect miatt a réz részében fussanak. Olcsóbb, könnyebb mint a tiszta réz, de DC felhasználásra (pl PoE nem alkalmas, és az átviteli karakterisztikája sem olyan mint a tiszta rézé)
rézzel futtatott acél/copper cladded steel/CCS: ugyanaz mint fentebb csak alu helyett acélAz a tapasztalat, hogy Szegeden nagyon nehéz olyan kábelt szerezni (hangszóró, UTP, stb.) ami nem CCA/CCS, hanem tiszta réz. Egyrészt mert mindenki az olcsót keresi, másrészt sokszot a boltos sem tudja mit árul. Még akkor sem hiszi el, amikor ott a szeme előtt kaparom le a rezet róla, és alatta fénylik az alumínium
Gergello: ha veszel rendes kábelt (mindenképp sodrottat, hogy CCA/CCS vagy BC rád bízom), kábelt, törésgátlót, akkor megkrimpelem neked. A mogyorós csokit szeretem
Petya
-
azbest
félisten
válasz
Gergello #74129 üzenetére
nem azt mondtam hogy tömör, hanem hogy teljesen réz. A tömör a merevebb fali kábel, a hajlékony a több érből sodrott fajta. A lényeg, hogy ne aluminium legyen, mert az nagyobb távolságokon már bajos lehet poe-val.
De gondolom ilyen távoságoknál már inkább a tömör fajtát szokás használni a falba/csatornába (szóval ráhibáztál).
Ja és ha kültérre is megy a kábel, akkor arra is figyelj, hogy oda kültéri fajtát tegyél, aminél a műanyag nem bomlik le a napfénytől és párától. Van ami árnyékolt van ami merevítős, szóval a megfelelőt.
-
Gergello
addikt
válasz
Gergello #74129 üzenetére
Itt találtam helyben tömör rézeres kábelt. Marad az, hogy blankolom én.
-
Gondwana
addikt
-
azbest
félisten
válasz
Gergello #74123 üzenetére
ha power over ethernet kell, akkor nagyon figyelni kell a kábelre. Ha rézzel futtatott alumínium, akkor azon az adat nagyon szépen elszaladgál a kábel felszínén, de az egyenáram úgy esik pofára, hogy esetleg nem működik megbízhatóan a róla tápot levevő eszköz. Poe-hez teljesen réz kábel kell.
(#74125) Gergello
a jófogás az mióta komolyabb webshop?a képen úgy látom UnTwistedPair-ből van készítve a kábel
a szereletlen kábelt meg dobonként árulják, 305 méteresen. Persze lehet hogy a helyi kisboltban kimérve is árulják, méterrúd mellé húzgálva, utána feltekerve gombócba, de ipari célra lehet jobb, ha nincs megcincálva használat előtt
-
Rick4
félisten
-
r0by
addikt
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gergello #74036 üzenetére
Kívül olyan, amilyen. Időjárásfüggő, esetleg a sok parkolni, ajtót nyitni nem tudó többi parkoló autós sara is látszódhat rajta.
Belül viszont a gazdája igényessége tükröződik. Egy családi autó lehet azért szutykos: csokikrém hosszan beledörgölve az ajtókárpitba a gyerek által, és más hasonló foltok. De hogy vastagon áll a por, a szélvédő sarkában pókháló, púposra rakott hamutartó, parkolófecnik mindenhol... Ez szerintem merő igénytelenség, nem a hétvégi porszívózás hiánya.tisn: el sem olvasom. Már a KRESZ is objektív felelősséggel adja az egyén kezébe a döntést: mindenki magának köti be és a saját életével játszik. Ha nem is öngyilkossággal esik egy kategóriába, de azért az orosz ruletthez bátran merem hasonlítani.
-
martonx
veterán
válasz
Gergello #74036 üzenetére
Szerintem nem jó párhuzam. Oké, hogy direktben nem ütöm-vágom, koszolom, de azért a lakásban rendet tisztaságot tartani (bár az ismeretségi körömben tudok olyat, aki ezt is nagyon túltolja
) szerintem alap. Ezzel szemben a használati tárgyaimat mint pl. számítógépet, TV-t, ilyesmiket nem tisztogatom folyamatosan, noha az ember nyilván időnként letörli a port a számítógépéről, de mégsem olyan gyakran, mint ahogy télen felmos az előszobában.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gergello #74024 üzenetére
450k km-t futott, 17 éves... Hiba nélküli kaszni úgysem lesz, kavicsfelverődés úgyis lesz, esetleg még kis horpadás, rozsda.
Persze, ha horpadás, rozsda nincs, akkor a küszöbökről, kerékjáratokról, meg amit még a szaktopikban rizikósnak titulálnak, lehet feltölteni képet, a belsőről sem ártana.
Ha egy polírozás árát nem is hozza vissza, de a Pláza mélygarázsban egy külső-belső tisztítás utáni képsorozat akár a Pláza parkolóban szép időben is lendít az eladáson. -
Polemius
senior tag
válasz
Gergello #73938 üzenetére
Munkavállalói oldalról megközelítve, sokan azért nem mennek el "ügynöki", jutalékos rendszerben dolgozni, mert a legtöbb ilyen állás arról szól, hogy így kevesebbet fizetünk neked, ugyanazért a munkáért. Lehetőleg úgy, hogy még csak nem is alkalmazottként, hanem megbízási szerződéssel, vagy vállalkozóként dolgozz. A jobbik esetben, ha valaki kidolgozza a belét is, és valamivel átlag felett tud hazavinni, aztán pár év alatt rámegy az egészsége és/vagy a családja (ha van).
Lehet, hogy nálad pont nem így működik, ugyanakkor lehet, hogy előbb találnál embert, ha lenne egy elfogadható alap bér, és ahhoz jönne egy jól áttekinthető, és reálisan teljesíthető prémiumrendszer.
Ráadásul azt írod, meg tudtátok oldani új ember nélkül, a munkamódszer megváltoztatásával, hogy a jelenlegi létszámmal is el tudjátok végezni a munkát. Ezek szerint volt mit javítani a termelékenységen, és esélyes, hogy még tovább is lehet. Jobb termelékenység = több profit és/vagy magasabb fizetések.Arra hivatkozni, hogy mások milyen feltételekkel keresnek embert hasonló munkakörre, nem valami erős érv, mert azt mutatja: náluk is hiány van. Ha sokáig csak keresgélnek, akkor bizony valóban mind mellélőtt.
Annyit hozzátennék még, hogy egy ideje sokszor azt látom, hogy egy adott munkáltató panaszkodik, hogy nincs normális munkaerő, pedig ő mennyire megfizetné. Aztán mikor konkrét bér, juttatás, és munkakör kerül szóba, akkor meg kiderül, hogy azért a munkáért mégsem annyira vonzó fizetés.
És ugyan nem nekem szólt a személyeskedő megjegyzésed, de én például úgy irkálok ide, hogy nem maradtam ott. Disszidáltam, oszt' jóval magasabb órabérért végzek szakképzettséget nem igénylő melót. (Ha pedig a szakmámban dolgoznék, többszörösét keresném már most is az otthoni fizetésemnek.)
Egyébként nem csak maga a munkabér számít, hogy valaki marad vagy megy (akár munkahely, akár ország). Sokat számít az is, mennyire tekintik partnernek, embernek, mennyire érzi magát megbecsülve, mennyire érzi jól magát abban a közegben.Akit nem te küldtél el, hanem magától távozott tőletek, megkérdezted, miért megy el?
Szerk: Ez egy nyilvános fórum, te is szabadon* írhatod ide amit akarsz, ahogyan bárki szabadon véleményezheti azt.
* Kiéve persze, amire a cenzúra lesújt.
-
azbest
félisten
-
tisn
addikt
válasz
Gergello #73897 üzenetére
nem akartam beleszolni a magasroptu vitaba
de az teny, hogy azert nem kapsz megfelelo embert, mert keves a juttatasi csomag, amit adsz
(es lehet, hogy tobbet nem tudsz kitermelni, de az egyeni szoc. problema)Most is az informatikához hasonlítod gondolom, ahol az összes munkavállaló, meg úgy általánosságban véve bármilyen munkavállaló dúskál az állásajánlatokban.
strukturalis munkaero hiany van, vagyis kepzett, motivalt, dolgozni akaro emberket nehezen talalsz (ilyenbol lepett le kb. fel milla, ami rettentoen sok)
dolgozni nem akaro kepzetlen kozmunkast valoszinuleg talalnal eleget
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gergello #73915 üzenetére
Életem eddig legjobb Androidos telója, ami nem nehéz feladat egy első telónak.
Céges teló, megkérdeztem a főnököt, mondott egy 50k összeghatárt és hogy a szolgáltató kínálatából lehet válogatni adott díjcsomaghoz járó kedvezményes árból.
Egy kompromisszumos Samsung a szolgáltatói díjcsomaggal, 2 év hűséggel, kiegészítők nélkül annyiba került, mint az iPonnál fülhallgatóval, hűségidő nélkül, kártyafüggetlenül. Tehát az első kérdésem az volt, hogy a listát el lehet-e dobni?Második kérdés az volt, hogy nettó-e, vagy bruttó az az 50k. Legyen nettó...
A harmadik kérdés előtt olyan 3 hónapig olvasgattam teszteket, fórumoztam, tapicskoltam és arra jutottam, hogy inkább a 100 k árszegmensben keresek készüléket. Ekkor jött a Blacberry B20 Classic újan, vagy a Passport használtam. Mondta a főnök, hogy oké, de akkor két évet húzzon ki a készülék. Jó, az előző BB Bold 9780 is már 4 éves, és használom, az újtól sem irreális elvárás a 2 év.
De akkor jött az infó, hogy a BlackBerry gyakorlatilag kihúzza a listáról a BB OS-t, agyő BES/BIS, amit amúgy külön még fizetünk a szolgáltatónak... Így negyedik kérdésként elég egy olyan telefon, amire van érvényesíthető 1 év gari, és hazai szervizháttér. Ezt a részét lezongoráztam az eladóval és a szervizzel is, megrendeltem tokkal, kijelzővel, kész...
Saját költségemre rendeltem 800 Ft-ért ebay-ről 9H tempered glass-t a kijelzőre és egy 64 gigás microSD-t. A fólia nekem ennyit megért, a memóriakártya a saját tabletbe került, amit befogtam céges használatra is (csak tartalomfogyasztás), a tablet 16 gigás kártyája a telóban, a régi céges teló 2 gigása meg maradt ott, így azzal is el tudok számolni.
A Xiaomival két gondom van, az egyik az 5.0 Android nem óhajt rendesen írni az SD-re, rootolni kellett (megvan a Xiaomi-tól az engedélyem), a másik, hogy a BT headset a kétirányú kommunikációnál szart sem ér, a hívások 80%-ban a felismerhetetlenségig torzul a hang a hívó fél számára is. Zenehallgatásra persze tökéletes.
Próbáltam autós fejegységgel, 2 saját, 1 idegen headsettel, és asztali BT-speakerrel is. Jelenleg is nálam van a garlevél, le van beszélve a szervizzel, hogy viszem, csak nincs nagy kedvem egy hétre leadni a munkatelefont augusztus óta és egy hard reset után újra beállítani mindent.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gergello #73909 üzenetére
Életem első Androidos telefonja, szóval nekem ez a top.
Egy Wayteq Tab-100s volt a céges tablet, azt vétek volt megvenni, már megjelenésekor elavult volt, Android 2.3.4 volt rajta. Fórumtárstól vettem egy Op3ndot tabletet KitKat-tel, magáncélra az is elég, böngészgetek, filmet nézek, helyi hálón látom a céges szervert, otthon a NAS-t, TeamViewer is flottul megy. Persze, lassabb, de legalább megy. A Wayteq már egy mappa megnyitásában elfáradt, nemhogy egy 16 megás, 180 oldalas pdf árlistát előhozzon...A telefon amivel többet tud: gps, 2 napos üzemidő az én kezemben 4 Ah akkuval (, itt azért a Samsungok és hasonló nagy nevek el szoktak vérezni), dual sim, vagy microSD (utóbbit használom), 4G LTE (oké, nincs B20, de nem is vagyok Vodás). Persze, minden nélkül meg lehet lenni, amikor a postagalamb volt a távolsági kommunikáció netovábbja, akkor is vígan éltek az emberek.
-
veze
őstag
válasz
Gergello #73878 üzenetére
pl ezzel tudod kiolvasni [link]
nálam ez így néz ki régi egy Kingston esetében: [link] a chip ismeretében hozzá való szoft is a fentebb linkelt oldfalon keresendő ki
anno én pl ezzel hoztam helyre [link]
Ez a kingston anno olyan nagyon sokat volt írva kisméretü ( pár száz KBos fileok) fájlokkal hogy elérte a limitet, ami bele van kódolva, és onnantól kezdve letiltott, csak olvasható volt (feltételezte hogy emiatt a várható lehetséges élettartamát elérte és adatvesztés megelőzése végett még lehetővé tette az olvasást de már a normális használatát nem, és ezen nem segitett semmiféle windows vagy linuxos (újra)particionálás sem. Ugyanis azt sem engedte.. Nos ez helyretette azóta is használom, de létkérdésnek számító dolgokat nem irok rá, bár semmi probléma vele.
A neve nincs no name kinai pendrivokhoz is vannak az oldalon szoftverek és helyrehozhatók a valós méretüknek megfeleően, ilyennel is volt dolgom, ( azok 32 GB volt ami valojában csak 8GB) nem egyel és sikerültek azok is, csak nincs a kezem ügyében már olyan, hogy azt is megmutassam, abból milyen chipset olvas ki. Alcor volt javarészükm úgy emlékszem. Az így visszaírt pendrivok utana már megbizhatóak voltak de iszonyat gyatra volt a sebességük , nem a mókolas miatt hanem ertedendően..(4-5 MB/s íras /12 olvasás USB 2.0) Aztan szereztem egy akkor még nálunk nem nagyon forgalmazott Patriot pendrivot az USB2-ben is azonnal 18/29 MB/s volt, ugyanabban a gépben. Abban normális chip volt, nem is kínábol hozták hanem usaból, de attól még készülhetet ott az is, ennek ellenére, mint tudjuk
Próbáltam 1x fake SD kártyával is, de azt nem tudtam, (vagy nem voltam elég kitartó a cirill betüs oldalon a keresésben -
azbest
félisten
válasz
Gergello #73897 üzenetére
Értem én, hogy itthon így szokás, de attól még nem normális, hogy az alkalmazott vállalkozói kockázatot visel. Alkalmazzák vagy nem alkalmazzák, ez kéne, hogy a kockázata legyen. Ha valaki szeret kockáztatni és ő kéri a jutalékos rendszert, hát lelke rajta. Ahogy mondjátok, van akinek ez bejöhet. Amikor valakit csak belekényszerítenek ebbe, akkor jellemzően ingyenmunkát várnak el, jó indok arra, hogy ne kelljen túlórát fizetni, mert kötetlen napi 16 órában dolgozhat a jutalékért
Én amondó vagyok, hogy ha valaki kockáztatni akar, akkor legyen vállalalkozó, persze akkor nem lehet alkalmazotti fizetéssel kiszúrni a szemét
Aztán vagy bejön neki vagy nem.
-
azbest
félisten
válasz
Gergello #73893 üzenetére
Alkalmazottként természetesen igen. Ha az ember kockáztatni akar, akkor vállalkozni kezd. Az, hogy egy vállalkozó az alkalmazottjára tudja hárítani a saját kockázatát, aki ezt "örömmel" át is vállalja, csupán annak a biztos jele, hogy valami nagyon el van cseszve az országban.
Hallottam már ilyet, hogy azzal akarnak motiválni, hogy kevesebbet fizetnek. Részben ez indított el a váltás útján.
-
azbest
félisten
válasz
Gergello #73887 üzenetére
Rossz oldalról közelíted meg. Ott volt a válasz erre: itthon fizetőképtelen kereslettel az életben nem fog kitermelni jó fizetésre valót senki. Pontosabban azok tudnak, akik pályázati pénzeket nyernek és a fióknak dolgoznak. Esetleg, ha a felső 10ezret célzod meg. Ja meg azok, akik külföldi megrendelőnek dolgoznak, ahol olcsó 1-2 milka egy-egy ember bérköltségére.
A jutalékosdi arra jó, hogy áthárítsák a kockázatot az alkalmazottra. Ha alkalmazott kell, akkor fizetést kell adni. És amikor ebből úgy tűnik, hogy életképtelen a cég, az nem feltételen azért van, mert rossz a tulajdonos. Egyszerűen egy életképtelen országban nem tud megélni. Persze egy-két kivételt lehet hozni, de a cégek ezrei attól még a papírforma szerint működnek vagy nem működnek.
(#73890) Rick4
amikor már van egy egzisztenciád, kapcsolati hálód, tapasztalatod, akkor már könnyű elfelejteni, hogy nem ez az alap. És igen, lehet taláni olyat, aki kitört a legrosszabb helyzetből is. Érte valamilyen hatás, ami megváltoztatta, vagy egyszerűen szerencséje volt, jókor volt jó helyen. És ott van még másik 8 millió ember, aki meg nem. Egy afrikai dzsungelből kitévedt elfeledett törzs fiát is kérdőre lehet vonni, hogy miért nem lett atomtudós, attól még hip-hopp nem lesz a semmiből átfogó világképe. -
veze
őstag
válasz
Gergello #73845 üzenetére
Igy kockázatos használni bármire, csak esetleges adatvesztes terhe mellett.. Viszont vissza lehet írni a valós méretére ( tehát 8 Gigasra ) és utána biztonságosan használható mint egy 8 gigás, esetleges adatvesztés veszélye nélkül Hogy milyen szoftverrel lehet lehet visszaírni.. az a benne lévő chiptől típusától függ, először azt kell kiolvasni, utána annak az annak megfelelőt megkeresni neki. Pl, amivel átírták 64 GB-ra, azzal vissza is lehet írni. Most nem jut eszembe a címe, de egy orosz oldalon találtam anno megfelelő programot amivel hasonlókat vissza tudtam írni valós méretre. 2 ilyen is volt a kezembe, mind a kettőhöz más kellett.
-
Rick4
félisten
válasz
Gergello #73873 üzenetére
Tudom, ráadásul ismerem a szegmenst, nem egyszerű.... Emlékszem még anno tizenpár éve én üzleteltem a Fateroddal, ha jól emlékszem, az elejében még a tesco mögött voltatok a Körtöltés utcában, utána mentetek ki a Fonógyárira, (nem tudom rémlik-e, mi találkoztunk minden héten a tescoban) és még a rági srácokat is szoktam látni (Tamás, meg mostanában inkább csak a a Zolit) és tudom, milyen találni valakit, csilliókért sincs korrekt hozzáállás, nem hogy még szakértelem, meg szorgalom.
-
azbest
félisten
válasz
Gergello #73863 üzenetére
Ezt úgy szoktam megfogalmazni, ha amíg nincs az emberek zsebében pénz, addig nincs forgalom, szolgáltatásokra fizetőképes igény, új munkahelyek (a szolgatató szektorban rengeteg lehetne), színvonal, minőség.
Amíg államilag azt próbálják az emberek fejébe verzni, hogy nem ér semmit a munkájuk, gyártják a statisztikát, amiben a gdp-re hivatkozva állítják, hogy rosszul és lassan dolgoznak az embereink, addig láthatóan ez nem is cél. A gdp pedig egyenesen arányos a fizetésekkel (van is income approach féle számítási módja, amit nálunk nem szerentek, mert akkor kilóg a lóláb). Felcserélik az okot az okozattal. Plusz az offshoreozás miatt eleve csak a fizetéseket fedező hozzáadott értéket írják jóvá itthon a nagyobb cégek (a magyarok is), úgy meg pláne a fizetéstől függ a kalkulált gdp. A csóró kisvállalkozások meg a csóró alkalmazottak által generált forgalomból nem tudnak megélni.
És igen, az természetes, hogy a szolgáltatások ára emelkedik, ha a fizetések emelkednek, de például vannak területek, ahol a bér csak egy kerekítési hiba szintű része a költségeknek. Azok az országok élenk jól, ahol van pénz a zsebben, van belső piac és sokféle szolgáltatás, ott van sok munka.
Volt amikor kiszálmoltam, hogy egy-egy nagyobb botrányban emelegetett összegből 1-2 megye éves bérköltségéről beszélünk... hogy annak mekkora hatása lenne, ha nem eltűnne, hanem fizetésekre fordítanák. És sokszor kínát mondják hülyének a szellemvárosokkal, amikor közmunkás vízgerebjézés helyett ott lakóparkokat, infrastuktúrát építenek. Igaz, valsz az EU szabályok miatt nem lenne egyszerű, de érdekes módon az értelmesebb országok ki tudják lobbizni, hogy náluk mégis lehessen. Nálunk meg... nincs lobbi, mert legalább lehet miért szidni. A pénzt meg kivenni.
-
válasz
Gergello #73863 üzenetére
Bizony. Ezt kellene egy normális adórendszerrel kezelni. Például, hogy ne 61 féle adó legyen (amiből 30-40 olyan, hogy a saját beszedési költségét sem termeli ki), hanem mondjuk max 8-10. Az áfa is elég volna a brutál 20%, nem az űberbrutál 27% (élelmiszerre, közszolgáltatásokra, ruházatra meg 5%). Meg a járulékok/bért terhelő adók is max 35%. Na dehát ez nálunk utópia sajnos...
-
Polemius
senior tag
válasz
Gergello #73855 üzenetére
Más Eu országban nem 27% az áfa, na meg nem nettó 120e Ft-ot keres hanem 1200€-t, így nem fog sz@rakodni pár eurós memóriakártyával, hanem leveszi a polcról.
Persze a képet árnyalja, hogy ha valaki neten rendelve, kiskereskedőtől, kisker áron, vámot, áfát, postaköltséget fizetve jóval olcsóbban jön ki mint a magyar kereskedővel, ott valami nagyon nem stimmel. -
ShadowX
őstag
válasz
Gergello #73855 üzenetére
Jól mondod, máshol is nagy probléma. Csak míg egy német, francia, stb. megveszi boltban a terméket, addig itt nincs annyi pénz és ezekkel az apró dolgokkal próbálnak ügyeskedni.
De nem kell itt Kínáig menni. Elég, ha megnézed a papíron Szlovákiában megfuttatott mobilokat és laptopokat. Meg lehet venni a csúcstelókat 50-60 ezerrel olcsóbban. Igaz, hogy bizonytalan az eredete, bizonytalan a garancia, stb. de ez kell.
Nem csak a kereskedőknek tesz be, hanem a gyártóknak is. Sokan a saját hülyeségüket társítják a gyártók termékeihez (miközben az valami hamisítvány).
Sajnos a magyar általában a saját anyját is átverné, ha előnye származna belőle. Ezért vagyunk mi inkább balkán, mint eu.
-
ShadowX
őstag
válasz
Gergello #73852 üzenetére
Hát úgy, hogy vámoltathatsz Te ahogy szeretnél, ha "kicsi" a vámtétel. Nem elég elrettentő erő. A 27%-os ÁFA már az, mert sokat dob a végösszegen. Még a féláfa is drágább, mint a vámtétel. Az már más dolog, hogy ha megfogják a vámon, akkor ÁFA-t is kell fizetni.
És azt sem mondtam, hogy normális telefonokat és tableteket ajándékként postázni.
Nem az nyilván. Főleg, hogy aztán megy a panaszkodás, hogy ilyen szar-meg olyan szar, meg az akciós usb kábel tönkretette a telefonomat meg a laptopomat egyszerre, vagy kapok egy 8 mb-os forrasztott pendrive-ot egy mobil HDD házban. Én sem értek vele egyet, de tenni nem tudunk ellene, mivel a vámtételek uniós normáknak kell megfeleljenek.
-
ShadowX
őstag
válasz
Gergello #73850 üzenetére
Nem a vám miatt szokott fájni sokak foga, hanem az ÁFA miatt.
Agyasima: szerintem nem elsősorban a programozói pozíciókra gondolt. Nem lehet mindenki az. Ennek ellenére van lehetőség Szegeden is, inkább a kapcsolati tőke kiépítésének lehetősége a fájó pontja a vidéknek.
-
Rick4
félisten
válasz
Gergello #73745 üzenetére
Az nem taktika, hanem egy érvelési módszer, ami akkor jó, ha a másik meggyőződésből állít bármit, amiről egyébként nyilvánvaló, hogy nem úgy van.
Bár nem értem, hogy jön most ide, mikor itt egész másról van szó.
Nyilvánvaló, hogy nem én vagyok a könyvelő, és stikában nem printscreeneltem az adóbevallását, hogy tényeket tudjak az érvelés mellé rakni. Cserébe viszont a "jól megél belőle" kifejezés teljesen nyilvánvalóan egy vélemény volt, ami akármikor megcáfolható, van, amit látok, és ami alapján véleményem van a céges bevételről, én magam is kijelentem, hogy nem hiteles infó..
De miért is rugózunk ezen?
-
quailstorm
félisten
válasz
Gergello #73748 üzenetére
Nekem van 2db DT01ACA200-as Toshibám, 2012 és 2015-ös dátumúak. 2012-es még kb. átcímkézett Hitachi. (mindkettőt újonnan vettem, egyiket Hardverker, újabbat AtiPC-nél)
Hangosnak hangos, de 100/100-as mindkettő, pedig rengeteget megy és már pofont is kapott...
Most úri dolguk van az új gépház már nem életveszélyes. Meg hűt is.
Azért vettem mert ez volt a legolcsóbb, és azért 2TB, hogy XP is tudja kezelni.
-
tisn
addikt
válasz
Gergello #73748 üzenetére
mivel az olcso toshibaval befurodtem (gari idon tul kezdett el hulyulni), megneztem itt a phn a merevlemez ajanlot, es onnan vettem a meretben legmegfelelobb/legolcsobb szerkezetet
ha ez is vacakol majd, akkor ujra visszaterek az olcso cucchoz
(van amugy egy wd red is, de az most sokkal dragabb volt ebben a meretben)
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gergello #73739 üzenetére
Tehát te az a fajta ember vagy, aki mindig visel óvszert, mások csak akkor, ha dugnak...
Ha nincs baleset, ugyan mindegy, hogy be vagy-e kötve... Mondom ezt úgy, hogy rendszerint még gyújtás előtt bekötöm magam akár utasként, akár a volán mögött...Továbbra is fenntartom, hogy nem abból lett baleset, hogy nem volt bekötve a sofőr. Abból volt a haláleset, hogy a balesetet szenvedett autó sofőrje nem volt bekötve. Lássad már a különbséget...
És előzési balesetből is kevesebb lenne, ha a 3 szereplőnél kettő észnél van... Van az az egy hülye, aki előz, mikor nem lehet, van az egyik okos, akit előznek és elveszi a gázról a lábát, esetleg még fékezve be is engedi azt az egy előző hülyét és van a másik okos, aki szemből jön és esetleg elveszi a lábát a gázról, esetleg fékez. De mi szokott történni? Van az az egy hülye, aki előz, van az a másik hülye, aki leszarva tartja a sebességet, esetleg nehogy már megelőzzék, rálép a gázra és van a harmadik esetleg vétlen, aki frontálisan ütközik az egyes számú hülyével...
Sosem vezettem megszokásból, Szeged-Battonya távot kb 600 alkalommal tettem meg sofőrként, vannak érdekes kanyarok a régi 43-ason, meg Makórákos felé... Volt, akit a nyomvályús kanyar kidobott a szántóra, más úgy vette a kanyart, ahogy szokta, de a szántóba akkor épp kukorica volt vetve és nem tök, nem látta a kanyarban lerobbant autót, stb... Aki nem tud közlekedni, az meghal, érdemei szerint. Csak annak lehet szurkolni, hogy minél kevesebbet árt másoknak.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gergello #73734 üzenetére
Ha nem történik baleset, az öv mellékes. Van az a sebesség, útviszony ahol a téli gumi sem jelent előnyt a nyárihoz képest ebben az évszakban.
Persze, megcsinálta a bajt és úgy sikerült, hogy a felelősség alól mentesült. Mind tanultunk belőle, proper pedig optimalizálja a készletet.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gergello #73731 üzenetére
Továbbra sem tudjuk a baleset körülményeit. Ha bamba volt és félrerántotta a kormányt, ha nem volt bamba, de vészfékeznie kellett, ha hülye volt és kész akarva csinálta, ha műszaki probléma volt, ha Opellel történt volna ugyanez...
Nagyon afelé megy mindenki, hogy BMW, persze, hogy fejre állt... Szakadjunk már el ettől a sztereotípiától!
És továbbra is állítom, hogy egyenes vonalú egyenletes tempóval nem fogsz megcsúszni tükörjégen sem. A megcsúszáshoz kell valami plusz, irányváltás, vagy hirtelen sebesség-változás, centrifugális erő, egyenetlen felület, valami. De szarok rá, elvégre aki bömöst hajt, az csak tajparaszt lehet és fixen az árokban végzi, mert minden bömbis minden kétséget kizárólag ilyen és bármelyik másik autós minden kétséget kizárólag nem ilyen. Mert mondjuk a Mercedes is hátul hajt, de a Zsiguli és a nagy Polski is, csak hogy antikvitásokat is felhozzak...
Persze, nyári gumi januárban hiba. A be nem kötött öv szintén a vezetőnek felróható egyértelmű mulasztás. De kellett valami, ami előidézte a balesetet és amiben a nyári gumi közrejátszott. Lehet, hogy a gumitól függetlenül is fejre állt volna a tag.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gergello #73722 üzenetére
Azért a hátsókerék-meghajtás önmagában nem jelent semmit. Akinek tehetsége van hozzá, az bármivel fejre áll, aki pedig tud vezetni és közlekedni, annak bármit a segge alá tehetsz.
Hogy mennyire volt laza arc sofőrként, nem tudom. De epic fail a biztonsági öv használatának mellőzése.
Korábban volt már itt szó az autó biztonságosságáról. Ezeket kategórián belül vizsgálják, nem kategóriákon belül. Lehet neked 10*-os is a verdád, ha a baleset másik résztvevője egy 24 tonnás nyerges szerelvény... Persze, a biztonság fontos, de nem helyettesíti a körültekintő közlekedést és persze fordítva.És továbbra sem derült ki, hogy mi volt a baleset kiváltó oka. Az, hogy nyári gumi, mellékes, az M5 azért nem egy hegyi szerpentin, hogy olyan sűrűn kelljen éles kanyarokat bevenni. Egyenes vonalú egyenletes mozgással meg tükörjégen sem csinálsz bukfencet.
-
kispéé
senior tag
válasz
Gergello #73397 üzenetére
Proli vagyok, tudom. De ha belegondolsz, azok veszik ezeket a márkákat akik ki akarnak tűnni a tömegből, bevállalva a nem kevés alkatrész és szervizköltségét (már amelyik bevállalja, a többi ugye megoldja okosba a javítást=kókányolást. Pl. kettőstömegű lendkerék helyett egytömegűt, vagy a kettőstömegűt összehegesztik)
Egy Dacia-val is el lehet jutni A-ból B-be, de az nem menő. Mondom én, aki venne BMW-t ,de az ilyenek miatt nem vesz...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Új INTEL LAMINAR RM1 (LGA1700/1851) nullperces, rézmagos hűtők! GAR/SZÁMLA! A LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- AKCIÓ! DDR5 GAMER PC: Intel Core Ultra 7 265KF +RTX 3060Ti/3080/4060/4070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- iPhone 13 Pro MAX 128 GB Graphite - 4 hónap Apple Szervízgarancia - APCOM
- AKCIÓ! DDR5 GAMER PC: Intel Core Ultra 5 225F/245K +RTX 5050/5060/5070/Ti +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- OnePlus 12 5G 256GB 12GB RAM
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest