- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pelgrim_v1 #48448 üzenetére
Nekem az átvitel minőségével kapcsolatban vannak fenntartásaim, épületen belül, falakon át, nagyobb távolságon. Mindenképp redundanciát és erős hibajavítást kell beletenni, különben szakadozni, pattogni fog a hang, ami fülhallgatóval párosítva földhözcsapás esélyét hordozza
Külső antennás ESP32-vel tervezz, a PCB antennás majdnem biztosan használhatatlan lenne.
-
válasz
pelgrim_v1 #48449 üzenetére
Örülök, hogy ilyen lelkes vagy de ne ebbe a topikba "blogolj" az offtopic témával.
-
pelgrim_v1
tag
válasz
pelgrim_v1 #48448 üzenetére
Nem enged már editelni, illetve meg kell oldanom hogy ha több broadcast van a környéken, választható legyen a vevő oldalon és ne zavarjanak be egymásnak
-
válasz
pelgrim_v1 #48445 üzenetére
Ez jól hangzik.
-
DarkByte
addikt
válasz
pelgrim_v1 #48440 üzenetére
ESPNow-t érdemes lehet megnézni, ami ugyan 2.4GHz-et használ, de nem használ IP Stack-et. Ha jól emlékszem pont tud ilyen broadcast módot.
Sima narrációhoz amúgy amúgy szerintem nem kell valami túl durva kodek. Egy sima ADPCM is tűrhető lehet hangminőségben, 32kHz 4bit mono ADPCM 16kbps ha jól számolom, és kb. HD voice minőség mobil hálózaton.
Vagy vannak ennek modernebb megfelelői, pl. a QOA, forráskódja is szabad.
Esetleg még Opus is érdekes lehet, annak van Forward Error Correction képessége is, ami képes kompenzálni kieső csomagokat.Mod: oh bakker, miután válaszoltam görgettem lejjebb és láttam a válaszod. Igazából felfedeztél mindent
-
válasz
pelgrim_v1 #48438 üzenetére
aztán kiderült hogy ha a felprogramozásával járó oboát lekűzdöm, tökéletesen eltudja látni ezt a feladatot elméletben
De mégis milyen elven működne? Wifi-n keresztül lennének összekapcsolva? Espnow? Én ismerem elég jól az ESP32 lehetőségeit, mégsem javasoltam. Legalábbis önmagában szerintem nem lenne képes ellátni a feladatot, kell hozzá pluszban nagy teljesítményű rádió adó/vevő.
A beépített kommunikációs lehetőségek sajnos elég korlátozottak, sebességben és hatótávolságban. Néha lakáson belül is képes elveszíteni a wifit, akkor egy nagyobb csoport egy épületen belül még akkor is gondokkal fog küzdeni, ha külső antennás ESP32-vel próbálkozol. Az espnow pedig szerintem lassú lesz hangátvitelre.
Egyébként ha segítségre van szükséged a programozáshoz, gyere az arduino topikba. -
Razzul
őstag
válasz
pelgrim_v1 #48442 üzenetére
Én az ESP-k kapcsán két buktatót látok ami probléma lehet, ha városban használnád: a 2.4GHz-es sáv telítettsége és a hangminőség.
Sok sikert hozzá, izgalmas projektnek tűnik!
-
csubyy
tag
válasz
pelgrim_v1 #48440 üzenetére
Sok szerencsét hozzá, remélem az eredményekről majd beszámolsz. :-)
-
csubyy
tag
válasz
pelgrim_v1 #48438 üzenetére
Igen, meglepő mennyi mindenre használható a kicsike és a fejlesztői közösség is óriási. Sok kiegészítő található hozzá fillérekért. Így csak a fantázia szab határt az embernek. Mostanában én is gyűrögetem, webrádiókat gyártok.
-
csubyy
tag
válasz
pelgrim_v1 #48428 üzenetére
Szerintem arduino, esp-32 körben meg lehet csinálni olcsón.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Csendes disco fülesek? ~500 USD/10 db az Amazonon.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Pelgrim_v1, kérlek kérdezz a másik, rádiós topikban amit Kicsirics77 ajánlott!
Raspberry Pi-vel is talán meg lehet csinálni, de ez inkább oda való!: [link] -
Kicsirics77
veterán
válasz
pelgrim_v1 #48414 üzenetére
[link]
Egyébként itt van egy pont idevágó topik, ahol lehet hamarabb kapsz választ a problémádra. -
válasz
pelgrim_v1 #48421 üzenetére
Az FM az csak egy moduláció fajta. Szinte minden frekvencia használata engedély köteles (NMHH), nem csak a 88-108MHz-ig terjedő frekvenciatartomány. Van pár "szabad préda", pl. a CB(27MHz), ill. PMR(433MHZ) rádiók.
Plusz léteznek direkt idegenvezető rendszerek, amiknek egy adója van, és rengeteg vevőt adnak hozzá.
Mostanában terjednek a POC (internet alapú) adóvevők, de ezek is elég drágák.
Át kéne nézni a mobil Appok-at is. Pl. mindenki a saját mobilján megnyit egy app-ot/linket, a túravezető meg egy streamer app-on keresztül beszél hozzájuk. Pl. az idegenvezető WiFi-jére kapcsolódva Internet előfizetés nélkül is működhet, de ott meg a jófajta mobil WiFi router lesz a drága, ami akár 40 klienst is lekezel úgy, hogy nem merül le 2 óra alatt.
De hogy ne legyek teljesen offtopik. Ennek a streamnek a "vételét" simán megoldja a Raspberry Pi, csak kérdés mennyibe fájna egy komplett akkumulátorral, erősítővel, hangszóróval, bedobozolva.Sajna mind a BT mind a WiFi hatósugara ~10m nyílt terepen valamivel több, szemben a rádiók pár 100m-es hatótávjával.
-
válasz
Csak a Pi alaplap drágábban jönne ki.
Miért nem vesztek mezei adóvevőt? Ez pl. 25€, de van olcsóbb. is... Ha már van a raktárban 1000db risz-rosz, miért nem javítjátok meg? -
válasz
Mutathatnál egy ilyen eszközt, amit most használtok, de látatlanban is ki tudom jelenteni, hogy
1 olcsóbban majdnem biztos, hogy nem fog kijönni
2 vagy méretben, vagy használhatóságban kompromisszumos lesz a DIY eszköz
3 a raspberry nem kimondottan alkalmas hordozható eszközök készítésére, valamilyen ARM alapú mikrokontroller talán jobb lenne.Erősebb teljesítményű FM transzmitter (adó) + filléres mini zsebrádiók (vevőnek) nagyon béna ötlet lenne?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest