Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• pelgrim_v1

tag

válasz pelgrim_v1 #48448 üzenetére

Nem enged már editelni, illetve meg kell oldanom hogy ha több broadcast van a környéken, választható legyen a vevő oldalon és ne zavarjanak be egymásnak

• pelgrim_v1

tag

válasz Aryes #48447 üzenetére

Örülök ha ezt mondják a hozzáértők, ez mèg csak 2 napnyi tanulás eredménye >< ismerkedem a technológiával . Minden hozzászólást szívesen fogadok

edit, mivel az erőforrásba belefér, gondolkodok bizonyos dolgokon amit beleépítek, csomagokhoz kulcs rendelés hogy csak a konkrét eszköz tudja fogni, vissza pingelés hogy az adó számon tudja tartani hányan halgatják a broadcastet, de kell ide a matek, a korlátozott erőforrás cpu memoria oldalról rákényszerít az ötletelésre, nem lehet erőből megoldani

• pelgrim_v1

tag

válasz Aryes #48444 üzenetére

Huh ezt a notepadet nem akartam megosztani de végülis én még csak most tanulom és fedezem fel a dolgot, hátha észre vesztek hibát az elméletemben/matematikámban:

1. Miért ESP-NOW?

ESP-NOW az ESP32 saját protokollja. Nagyon gyors, WiFi kapcsolat felépítése nélkül működik. Broadcast üzemmód is van benne → nem kell egyesével minden vevőnek külön üzenetet küldeni. Kicsi késleltetés (2–10 ms egy csomag küldés). Stabil 50 méterig normál antennával (külső antennával még több). Akár 20-30 vevőt is stabilan elbír, ha az üzenet kicsi.

Tehát: Broadcast üzemmódban egyetlen üzenet elküldésével minden vevő megkapja ugyanazt a jelet egyszerre.
    Ezért nem nő a processzor vagy hálózat terhelése a vevők számával (csak 1 üzenet megy ki).

2. Miért kell tömöríteni a hangot?

A mikrofonból érkező nyers audio adat:

8 bit/sample, 8 kHz mintavételi frekvencia → 64 kbps nyers adatsebesség.

ESP-NOW kb. 1-2 Mbps elméleti maximumot tud, de stabil adatküldéshez ajánlott max 100–150 kbps körül maradni.

Szóval:

A 64 kbps még belefér, DE a rádiócsatorna ütközések, újraküldések miatt jobb, ha tömörítjük. Kisebb adat → kisebb energiahasználat, kevesebb hibalehetőség, stabilabb kapcsolat.

Tömörítési ötlet:

Egyszerű ADPCM kódolás (Adaptive Differential Pulse-Code Modulation). Ezzel kb. 4:1 arányú tömörítés elérhető nagyon pici CPU igénnyel. Így lemegy az audio adat sebessége kb 16 kbps-re. Ez 30 eszközre broadcastban simán megy egy ESP32-ről.

Matematikai alapon:

8kHz × 8bit = 64kbps (nyers) ADPCM 4:1 → kb. 16kbps

ESP-NOW:

1 üzenetben maximum 250 byte adat lehet. 16kbps / 250 byte = kb. 80 üzenet/másodperc kell.

ESP32 bír kb. 200-300 üzenetet másodpercenként → bőven elég.

3. Program működési elve

Adó (Guide Device):

Mikrofon ADC-n → mintavételezés 8kHz-en. Minták → ADPCM tömörítés → bufferelés → 250 byte pakkokba rakás. ESP-NOW broadcast a 30 vevőnek. LED/Kijelző mutatja az akksi szintet. Gombok: On/Off, Reset, Mikrofon érzékenység.

Minden gombnyomásra újraindíthatja a csatlakozási folyamatot, ha kell.

Vevő (Listener Device):

Bekapcsoláskor automatikusan elkezd hallgatni ESP-NOW broadcastot. Ha érkezik adat:
    ADPCM vissza-dekódolás → PCM stream. PCM stream lejátszása DAC kimeneten (vagy I2S audio kimenet, ha szebb minőséget akarunk).
    LED vagy kijelző mutatja a töltöttségi szintet. Gombok: On/Off, Hangerő állító, Reset.

Nulla konfiguráció: csak bekapcsolják és működik.

4. Erőforrás igény számítás (ESP32)

Adó oldal:

ADPCM tömörítés: kb. 10–15% CPU (80MHz-en). Mikrofon ADC olvasás: nagyon kicsi CPU (~2–3%). ESP-NOW küldés: kb. 20–30% CPU.

Összesen: kb 50%-60% CPU használat → még marad bőven kapacitás!

Vevő oldal:

ESP-NOW fogadás: 5–10% CPU. ADPCM dekódolás: 10% CPU. PCM stream lejátszás: 15% CPU.

Összesen: kb 30–35% CPU → nagyon laza terhelés.

Ezért elég egy normál ESP32-WROOM-32 modul, nem kell semmi extrém gyors.

5. Miért broadcast?

Broadcast = minden csatlakoztatott vevő ugyanazt a csomagot kapja egyszerre. Így nem kell minden eszköznek külön küldeni. Ezért tudod stabilan 30 eszköznek is szórni az adatot egyszerre.

6. Hálózati működés - hogyan indul el egy gombnyomásra?

Bekapcsolási folyamat:

Adó: Mikor bekapcsol → automatikusan elkezdi broadcastolni a hangot egy fix MAC-címes ESP-NOW üzenetként. Vevők: Bekapcsoláskor → automatikusan elkezdenek “hallgatni” ESP-NOW üzenetekre. Ha kapnak broadcast üzenetet az adótól → automatikusan csatlakoznak és elkezdik a hangot játszani.

Nincs kézi párosítás, nincs konfiguráció → csak bekapcsolják mindkét oldalt, és pár másodperc múlva megy is.

• pelgrim_v1

tag

válasz csubyy #48441 üzenetére

Mivel többen szóltak hogy érdekli őket így úgy döntöttem igen, természetesen rajzokat, programot nem fogok megosztani csak működési technikákat és elveket, de a folyamat jól látható lesz. Viszont azért a prototípusnak is kell idő, szóval nem tudom mikor mutatom :)) most hogy megvan az alap elv hogyan lehetséges ez, elkezdem össze rakni és belefutni azokba a dolgokba amire nem gondoltam, kitalálni a megoldásokat rá stb.

• pelgrim_v1

tag

válasz csubyy #48439 üzenetére

Ami miatt nyert a dolog és ami miatt lehetséges ennyi eszköz kiszolgálása ennyi pénzből, hogy az esp rendelkezik saját, kommunikációs built in hardware el ami lehetővé teszi az esp k közötti kommunikációt. Ebben az esetben nem gond hogy csak esp esp között tud kommunikálni így, ez az a funció ami megoldotta a legnagyobb gondot (ekkora költségkerettel 1 adó ki tudjon szolgálni 30 vevőt)

itt lesz egy komoly kísérlet hogy meg rengeteg matematika, hány ciklus alatt mekkora erőforrásból hogyan tud ki be tömöríteni stb stb stb, mit hogy hol hogyan veszek fel vagy játszok le, rengeteg optimalizásál, de pusztán a matematikát nézve nem hogy pont belefér, de marad is erőforrás akksi szint mérés és kijelzésre, üzemóra logolásra (késöbbi gari vállaláshoz kellhet) (mekkora sávszél van mennyi eszköz , stb stb stb)

közben még jobban belemerültem, az első prototípus tuti hogy esp alapú lesz, maga a hardver lesz a kissebb gond, mindent meglehet venni, csak össze kell forrasztani

a felprogramozása lesz a “vicces” rész. Végtelenül optimalizáltnak kell lennie .

• pelgrim_v1

tag

válasz csubyy #48436 üzenetére

Köszönöm, esp 32 -ről nem is tudtam, aztán kiderült hogy ha a felprogramozásával járó oboát lekűzdöm, tökéletesen eltudja látni ezt a feladatot elméletben. Be rendeltem az első alkatrészeket modulokat , nem nagy ker áron, csak random rendelve is shopból a szükséges alap és modulok 25 euro alatt maradtak.

úgy hogy ebbe az irányba indulok el egyenlőre

• pelgrim_v1

tag

válasz csubyy #48436 üzenetére

Mindjárt ki guglizom , köszike

és mindenkinek köszi aki amúgy reagál/reagált rá akkor is ha nem írom mindenkinek köszi :) minden plusz infó segít tanulni

• pelgrim_v1

tag

válasz Aryes #48432 üzenetére

Az ügyfélkőr főleg az idősebb, nyugdíjas korosztály tagja. Én élem a ravet de a mátyás templomban egy nyugdíjas klubb ilyen fülessel erős lenne :D

• pelgrim_v1

tag

Lehet (biztos) hogy hiányosan fogalmaztam így próbálok újra és nagyon köszönöm hogy ennyien ilyen lelkesen gondolkoztok ezen.

[kép] ilyeneket használunk jelenleg. Ezek nagyon nagy része éveken keresztül Kínából jött. Átlag 30 euró az elemes (elemet nem tartalmaz) 40-45 az akksis verzió. Elsőszámú (kisebb probléma) az ár növekedés. 40-50%-os növekedésnél tart az elmúlt 1 évben és ki tudja hol áll meg. A nagyobb gond hogy egy 200 darabos rendelés pl az eddigi 1-2 hónap helyett 3-5 mire meg tud érkezni. Használják ezeket erősen és sokszor nem vigyáznak rá, évi 300-400 simán csere sajnos. Olcsó műanyag primitív eszköz tényleg.

ezeket turisztikai csoport vezetők bérlik tőlünk. Szólnak hogy például kedd 1300 országház 30 fő tárlatvezetés. A túra kezdő időpontjára kiviszi a futárunk. Mellé bíztosít fülhallgatót elemet meg ami kell, a végén (3-5 óra egy túra átlag) megy a futár begyűjti.

az eszköz nem túl bonyolult. Van egy ki-be kapcsoló gomb. Egy hang erő szabályzó, illetve egy sáv választó (eszköz függő, gyárilag 4-6 sávon dolgozik. Egy fel-le gombal ki lehet választani. Meg egy jack aljzat. (A füllhalgató v mikrofon is külön tétel, nem az eszközzel együtt kapjuk)

a túra vezető kap egy adót, nyakba veszi, ez a típús sugároz. Ez túránként egy + egy van (egy a vezetőn, egy tartalék ha gond van, az adó drágább, 50 euró körül de 20 vevőre van 2 adó kb arányaiban)
    én ide csak bedolgozok bár régi kapcsolat. Anno már egy másik dolgokban is segítettem nekik amiért megkaptam a rengeteg pénzem szerencsére. Ez is hasonló lenne, sőt, ez rengeteg munkát tudna nekem adni folyamatosan ha megtudnám oldani, épp külföldi terjeszkedés előtt ahogy beszéltem a tulajjal nagyon nem akar azon aggódni hogy most mikor jön meg (ha megjön kedves magyar v) az eszköz, a dizájn olcsó amúgy is frissíteni kell.

- Nekem nem gond ha ez folyamatos munkát adna, sőt, az lenne a legjobb
    - A 20-25 eurós bekerülési költség azért lett meghúzva mert így 15-5 euró árrésem lehetne rajta
    - Nem gond hogy időt energiát kell rá szánni, hiszen ez pénzt hozna a házhoz
    - a házat meg tudom tervezni dizájnolni majd 3D nyomtatni, ha ebből valamilyen csoda folytán nagy projekt lesz, nézek majd olcsóbb megoldást de így is ~1 euró körül max a nyomtatott ár költsége.
    - az akksi v elem megoldás alapvető, hiszen ez mobil eszköz (a készítési árban nincs benne)
    -wifi nem opció, mobil hálozat nagyon drága és nem fogja cipelni a turisztikai vezető
    - a bluetooth nem opció, korlátozottak a maximum csatolható eszköz, se az app. Idősek, külföldiek, stb. Pont az a lényeg hogy kiviszed, sáv választás , lehet menni
    - nem kell nagy dolgokat és stúdió minőséget várni. A beszéd hangot vigye át stabilan és érthetően , 50-100 méterig

potenciált látok ebbe , sokat munka téren, illetve hogy ismerem a tulajt, maga a kapu nyitva amin csak be kell sétálnom az eladandó termékkel. Szívesen beleállok plusz tanulásba és tervezèsbe, kellene egy új fényezés már a suzuki restaurációs projektemhez.

remélem jól fogalmaztam így a reggeli kávé mellé

ha ki tudnánk találni melyik irányba lenne érdemes elindulni, hogy megvalósítható, én már neki állok ahhogy kutatni, tanulni tervezni hozzá, nem tőletek várom hogy megtervezzétek nekem, pusztán úgy gondoltam, sokat segít ha nálam okosabbakkal beszélgetve jelölődik ki az út, nehogy rossz irányba induljak el :D

köszönöm az időtöket

• pelgrim_v1

tag

válasz cigam #48420 üzenetére

Eddig az ár miatt vonzó opció volt, de egyedi (bár nagyon primitív) szerkezet így az alkatrész beszerzés nem gazdaságos és problémás

bt -nek tudtommal 7 slave a max de javítsatok ki ha tévedek

majd holnap fotózok egy ilyen eszközt

hosszú távon jobb lenne az önellátás amúgy és még ha ugyan arra az árra is jön ki (30 euro volt eddig de mostmár 40-50)

• pelgrim_v1

tag

válasz Aryes #48416 üzenetére

Nem mert városi séta és hasonlókhoz kell, igazából csak a turista vezetô beszédét kell át vinnie

Az fm nem engedély köteles idehaza?

• pelgrim_v1

tag

Sziasztok

Távolról tisztelője vagyok a Rassberry P community-nek de én magam sosem csináltam belőle semmit viszont, most a cégemnél felmerült egy probléma ami miatt lehet kellene:

Amit csinálunk : turisztikai vezetéshez biztosítunk adó-vevő egységeket. Általában 1 , maximum kettő vezető van (mikrofonnal) , 10-45 vevő oldali, hallgató

Eddig az eszközöket kínából rendeltük ha elromlott de brutálisan elszálltak az árak

Egyenlőre csak a hozzáértőket kérdezem akik ismerik a technológiát, annak korlátait , árait.

Lehetséges ilyen eszközt csinálni? Bluetooth vagy rádió kapcsolat a készülékek között, 2 adó minimum 30 vevő oldali, de ideálisabb lenne 45 . Elem vagy kis akksi működtetés, javk csatlakozó a füllhalgatónak és mikrofonnal. 4 óra üzemidő, ~25 eurós költség / készülék (akksit, elemet, fülest nem számolva, az külön, csak maga a készülék)

Mert ha lehetséges , neki állok szívesen megtanulni és kitalálni) (1000+ darabos készülék készletünk van)

Előre is köszi

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés