- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
///Krisz\\\
senior tag
Egy nagyon basic kérdés, mert most a Pi-vel használok először Linux-ot. Ha szeretném uptodate tartani, akkor Pi OS Lite alatt elég a “sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade” párost futtatni időnként? Ez frissíti az OS-t is és a telepített alkalmazásokat is?
-
///Krisz\\\
senior tag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
-
///Krisz\\\
senior tag
Még egy kérdés, hátha neked már volt ilyennel tapasztalatod. A Transmission képtelen tartani a letöltési sebességet, értem ez alatt, hogy ahogy elindul a torrent elkezd emelkedni a sebesség, felmegy 20-30 MB/s-ig utána visszazuhan 1-4 MB/s-re és utána megint felfut.
Először arra gondoltam, hogy az internet sebességével van probléma, de akkor szerintem fixen egy alacsony értéket tartana, nem lenne ekkora folyamatosa kilengés. A peer-ek száma is állandó és az SD kártyát sem gondolnám szűk keresztmetszetnek, mert tesztek alapján 90-100 MB/s-el írható. Letöltés közben a processzor terhelés nem nagyon megy 30% fölé és RAM-ból is csak 155 MB-ot eszik a 4 GB-ból a teljes rendszer.
Én valami gyorsítótár problémára gondoltam, ezért a json-ben megnöveltem a cache méretét 4 MB-ról 256 MB-ra, de semmi nem változott ezzel a sebesség ingadozással kapcsolatban. Neked van ötleted, hogy ezt mi okozhatja?
-
///Krisz\\\
senior tag
Köszönöm, ez elég részletesnek tűnik, megpróbálom így.
Egy kérdésem lenne. A csatolt leírásban ha jól látom a mappát egy külső HDD-n hoztad létre. Én most kezdésnek a microSD kártyán szeretném létrehozni a mappát (ha működik és beválik ez a setup, akkor beruházok egy külső HDD-re). Azt írtad az előbb, hogy ne a home mappába tegyem.
Hol hozzam létre, hogy “kompatibilis” legyen a küldött leírással?
-
///Krisz\\\
senior tag
Ebben biztos igazad van, de alapvetően nekem csak az lett volna a célom, hogy kiváltsam a jelenlegi NAS-omat, amire a leírások alapján ezzel a két alkalmazással alkalmas lett volna a Pi számomra.
Az, hogy eddig eljussak, hetekbe telt, mert sajnos nincsenek olyan leírások, amik végig vezetik a felhasználót egy adott alkalmazás beállításán, mindegyik csak rész infókat tartalmaz (például erről a jogosultságbeállításról, szinte sehol nem írnak, csak feltelepítik az alkalmazást, beállítják a config-ot és megy).
Még egy kicsit próbálkozom vele, de ha nem tudom megcsinálni, akkor inkább eladom a Pi-t, mert nekem nem ér ez ennyit, nem akarok hónapokig szívni 2 alkalmazás feltelepítésével és beállításával. Azt hittem ez ennél egyszerűbb lesz.
-
///Krisz\\\
senior tag
Én is erre gondolok, mert a Transmission-nél is ez volt a gond, csak nem értek a Linux-hoz és nem tudom, hogy pontosan hogyan kellene ezt megvalósítani. Ebben az operációsrendszerben a jogosultságkezelés valami elképesztően bonyolult.
Múltkor kutga-tól kaptam egy részletes leírást a Transmission-re:
sudo nano /etc/init.d/transmission-daemon
USER=horvathkrisztian
sudo nano /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/transmission-daemon.service
User=horvathkrisztian
sudo systemctl daemon-reload
sudo chown -R $USER:$USER /etc/transmission-daemon
sudo mkdir -p /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo ln -s /etc/transmission-daemon/settings.json /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo chown -R $USER:$USER /home/$USER/.config/transmission-daemon/
Csak van egy tippem, hogy ezekben nem lesz elengedő átírni a transmission szavakat miniDLNA-ra
Na mindegy, megyek tovább a másik topikba.
-
///Krisz\\\
senior tag
Igen, a config-ban átírtam:
erről:
media_dir=A,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
media_dir=P,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
media_dir=V,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
media_dir=/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltveerre:
media_dir=/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
Sajnos nem, ugyanaz, működik a szolgáltatás, de nem látni a mappában lévő fájlokat.
Rendben, megpróbálom akkor ott, köszönöm a segítséget.
-
///Krisz\\\
senior tag
Ezt írta ki nagyon sokszor:
Igazából nálam a képek, hangfájlok és a videók is ebbe a mappába lesznek, nem tudom, hogy ilyenkor beírom mindhárom kategóriához ugyanazt a mappát és törölhetem ezt az utolsó sor vagy meg kell hagyni.
Azt próbáltam, olyankor annyi lett az egésznek, akkor már nem csak a fájlokat nem látták az eszközök, de a DLNA szolgáltatás is eltűnt.
-
///Krisz\\\
senior tag
Egy hete küzdök vele, de ez kifog rajtam, egyszerűen hiába jók a mappaelérési útvonalak, nem látja a fájlokat amik a mappában vannak, pedig maga a DLNA működik, mert elérem mindenhonnan.
Eddig ezeket a beállításokat csináltam vele:
sudo apt update
sudo apt upgradesudo apt install minidlna
sudo nano /etc/minidlna.conf
user=root
media_dir=A,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
media_dir=P,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
media_dir=V,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
media_dir=/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
friendly_name=Raspberry Pi 5
inotify=yessudo nano /etc/default/minidlna
USER=“root”
sudo systemctl restart minidlna
Rá tudnál nézni, hogy mit rontok el vagy hagyok ki?
(A mappanevét módosítottam a korábban küldöttekhez képest, azt nem elírtam.)
-
///Krisz\\\
senior tag
hatalmas köszönet
így végre működik, azt hogy a Transmission a saját felhasználóm alól fusson, én abszolút kihagytam, a chown-nál pedig én azt hittem a leírások alapján, hogy a $USER egy változó és mindig beírtam a helyére a felhasználónevet, de így most tökéletesen megy -
///Krisz\\\
senior tag
Igen, ennek már utána olvastam, de sajnos így sem oldódik meg a probléma. A letöltési mappáknak már beállítottam a jogosultságát ezzel a paranccsal: sudo chmod 777 -R illetve hozzáadtam a Transmission-t a users csoporthoz ezzel a paranccsal: sudo adduser debian-transmission users, de ugyanúgy azt írja ki, hogy Permission denied.
-
///Krisz\\\
senior tag
Sziasztok,
Pár napja vásároltam egy Pi 5-öt, torrentezésre és DLNA-ra szeretném használni. Raspberry Pi OS fut rajta. A neten talált leírások (1, 2) alapján telepítettem rá a Transmission-t és a miniDLNA-t, de hiába a részletes leírások, nem sikerül beállítanom egyiket se rendesen, a Transmission állandóan nyavajog, hogy nincs hozzáférése a célmappához, a miniDLNA látszólag működik, mert látják a TV-k, Laptop-ok, de bármit másolok be a hivatkozott mappába, magát a fájlt nem látják.
Igazából az lenne a kérdésem, hogy van ezen alkalmazásoknak olyan alternatívája, ami egyszerűbben beállítható, kezdőknek való? Mondjuk valami grafikus felületet használó, mert ettől a Terminal-ba való irogatástól is kezd kihullani a hajam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- RAM topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Harmadszorra is haladékot adott a TikToknak Trump
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen videókártyát?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Eladó Konfig Ryzen 7 9700X 32GB DDR5 1TB SSD RX6900XT 16GB!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest