- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Fotók, videók mobillal
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
Undoroid #48033 üzenetére
Tényleg semmi konkrétum nincs róla egyik raspberry model-ről sem, hogy konkrétan milyen SDcard host van bennük.
Ez az egyik rejtett gyengesége ennek a cégnek amit a self-promojuk mögött felfedeztem: mint az apple, színes szagos nagyfelbontású képekkel van teleb.szva a datasheet meg a technical sheet pdf. Aztán mikor a műszaki tartalomhoz érsz, egy elnagyolt gagyi felületes primitív táblázatot odalöknek neked, ami nincs annyira részletes mint az ember elvárná. Így nem kap választ azokra a kérdésekre, amik miatt egyáltalán azt a rohadt data sheet-et felkutattad.A legfontosabb kérdés (amire nem tudjuk a választ), hogy az sdhc szabvány mellett (ami 2gb--tól a 32 gigáig bezárólag használatos, fölötte már sdxc technológia van 2tb-ig) az sdxc-t is ismeri-é?
A 2 tb felett már sduc szabvány van, azt nagy eséllyel már nem ismeri egyik Pi sem. Meg azok az sdkártyák igencsak drágák. Valamint 2tb méret felett az MBR korlátai miatt boot problémák lesznek. -
Vasti74
senior tag
válasz
Undoroid #47793 üzenetére
Mindegy, a history egy fájlban tárolódik, és egy bizonyos számú sor felett kezdi törölni a régieket, ha jól emlékszem: úgyhogy elvileg ott kell lennie mindennek, amit eddig bepötyögtél ;-)
Persze ez shell függő is valószínűleg - de hogy milyen rendszer alatt milyen alapértelmezett shell fut azon a Pi-n, azt nem tudom... ;-)
-
-
-
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #47330 üzenetére
Sziasztok!
Ismét egy (számotokra) alapvető kérdésem lenne: meg lehet-e nézni azt, hogy eddig mit/miket telepítettem fel a PI-re, mert elég régen félbeszakadt a folyamat (átmenetileg félbehagytam a projektet) és nem tudom, hogy hol tartottam?! Meg lehet ezt nézni valahogyan vagy kezdjem az egészet az elejéről?
-
duffbeer
őstag
válasz
Undoroid #47328 üzenetére
Nem akarom a dietpi-t hypeolni, nekem bevált. Van más rendszerem, ahol sajnos nem tudtam kikerülni a raspbiant, az is jó és nyilván teljesen stabil. De ezek pl a jelenleg futó processek egy Pi4-en:
Töredéke a raspbiannak.Én is ilyesmire használom, frekventált biztonsági mentés telefonokról androidon Foldersync-el, vagy X-plore-al.
Te esetedben egy szög egyszerű rendszer kell, egy db HDD/SSD-vel. Biztonsági kérdések és paranoiád a következő faktor. Ha csak Te használnád, különösképp nem kell titkosítanod, akár bárki hozzáférhet a saját belső hálózatodon. Ha ezt nem akarod, akkor kicsit bele kell matatni a jogokba és samba userekbe. Ha még paranoiásabb vagy, raksz fel egy fail2ban-t is, ami X rossz jelszó beírás után tiltja Y percre az adott IP-t. brute-force és próbálkozók ellen teljesen jó. Ha fizikailag is hozzáférhet valaki a géphez, félő, hogy lekapja a HDD-t és nem akarod, hogy a macskádról készült képek illetéktelen kezekbe kerüljenek, akkor érdemes egy LUKS meghajtót létrehozni. Annyi, hogy azt minden újraindításnál nyitni és csatolni kell. De áramtalanítás után senki nem fér az adataidhoz. -
duffbeer
őstag
válasz
Undoroid #47302 üzenetére
Szia, nem akarok beletrollkodni, nem tudom mik az előzmények, de szervernek csak dietpi-t használok. Sokkal kevesebb erőforrást használ, kevesebb háttértár írás, nem fut párhuzamosan annyi szemét a háttérben, mint a raspbian-alatt. Már kb 200 nap uptime-al fut egy pi4 NAS-om atomstabilan. Rajta VPN, SAMBA, torrent, egyik komplett titkosított LUKS lemezzel, adott esetben még videót is konvertál H264-ről mp4-re.
A HDD tartós csatolás is egy parancssoros ncurses ui-al megvalósítható, ha nem akarsz gépelni.
-
válasz
Undoroid #47302 üzenetére
Ha GUI-s automountos, akkor csak a samba-t kell beállítanod, ha nem, akkor a fix felsatolással is meg kell elötte küzdeni. Itt mindent leírtam amit tudtam. Mivel beépített háttértár lesz, nyugodtan formázhatod ext4-re, és az NTFS-ről szóló - kicsit avittas - részeket nyugodtan ugord át.
-
-
válasz
Undoroid #47163 üzenetére
A relé modulról semmit nem tudok, de bőven elég a behúzást jelző LED.
-
válasz
Undoroid #47161 üzenetére
Ez egy Pi2, ilyeneket nem gyártanak manapság
. Szóval nem valószínű, hogy valaha throtlingolni fog, pedi 7/24-ben fog működni.
A relé panel megcsapolására én is gondoltam, de elég rossz a szemem, nem látom jól ezeket a kis smd alkatrészeket, viszont az alja a relé tekercsek lába megfelelő támadási pontnak tűnik.
Nem baj ha jól látszik (főleg az elején), nem otthonra lesz, hanem a munkába.
Ez a fordított kialakítású süllyesztett fejű rögzítés remek ötlet, köszönöm!
-
válasz
Undoroid #46524 üzenetére
Például mi az a Samba? Mire jó az?
Ezt a nevet már sokszor hallottam, de azt nem tudom, hogy pontosan mire is való az?!
Ezt mondja a brazil nő a magyar férfinak, ha nem akar tőle gyereket.
Tehát ez a Samba egy olyan "beépülő modul" amivel újabb -jelen esetben- egy nagyobb tudású, hálózati kapcsolatokat kezelő - manegelő programcsomagot ad hozzá a meglévő rendszerhez.
A Samba a Windows hálózat Linuxos neve, ha jól tévedek.
-
válasz
Undoroid #46526 üzenetére
- kizárólag a 'belső hálózatomon' szeretném megosztani ezeket, akár több gépen is
Na erre a való a Samba. Ezzel olyan hálózati elérést biztosítasz a Windows-os gépek számára, amik lehetővé teszik, hogy egy központi helyen, a Pi-re dugott háttértáron elérd a könyvtárakat, fájlokat, az otthoni gépekről, tabletekről, telefonokról.
Pl. mindegyik gép úgy éri el hálózaton, hogy
//raspberry/HDD
vagy
//192.168.1.12/HDDRégen nem próbáltam, sokat koptak az emlékek. Régen a windows-on engedélyezni kellett a digitálisan alá nem írt eszközkezelő programokat. [link] Nem tudom W11 esetén mi a helyzet.
Linux alatt egyszerűbb, mert "fekete listára" teszed a dvb-t vételhez szükséges gyári eszközmeghajtót, és a helyére beilleszted az sdr-hez megpiszkáltat:
A. Open your /etc/modprobe.d folder as (right-click) an administrator.
B. Create a new file 'blacklist-rtl.conf' and add this one line:
blacklist dvb_usb_rtl28xxu
C. Save the file, close the editor and restart the machine.
[link] -
válasz
Undoroid #46524 üzenetére
A Linux-os rendszereken ez a program(csomag) valósítja meg azt a hálózati megosztási funkciót, aminek a segítségével Windows-os rendszerek képesek elérni a Linux-os gépen tárolt fájlokat, vagy a rácsatlakoztatott nyomtatót. Ennek segítségével gyakorlatilag kapsz egy NAS-t. Igaz nem olyan csilivili WEB-es felülettel, de a beállítások után ugye piszkálod(a konfigurációt), csak használod a szolgáltatást.
Simán használhatod rádiónak is, gyakorlatilag csak egy spéci driver kell hozzá, és már használhatod is a programot. Jómagam is játszottam vele, igaz még Windows-os laptopon.Semmi nem indokolja, hogy ezért egy külön Pi, vagy külön kártyára telepített op.rendszert használj.
A Linux egy multitszk op.rendszer, egyszerre nagyon sok programot képes futtatni, legyen az grafikus felület, Samba megosztás, FTP szerver, vagy éppen sdr rádió. Egyedül az a kérdés, hogy a CPU mennyire bírja szuflával, de ez majd menet közben kiderül.
-
-
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #46511 üzenetére
Beindítottam a szerkezetet az új betápkábellel! A 26AWG-kábelen is esett egy kicsit a fesz (5.08V-ról 4.95V-ra) és végre nincs sárga villámjel sem. A csatlakoztatott SSD is csak azt várja, hogy felcsatoljam és megosszam a hálózatomon!
Most alaposan át kell olvasnom cigam úr írását, amivel beindulhat végre a NAS-szerűségem!
Köszönöm az eddigi segítséget!
-
sonar
addikt
válasz
Undoroid #46505 üzenetére
Fuse témára reflektálva picit. A sima üveg olvadó biztosítékon túl már vannak jobb megoldások is.
Ha nem gond az angol akkor érdemes gondolat ébresztőnek megtekinteni pár Great Scott-os videót -
válasz
Undoroid #46476 üzenetére
Ez a Pi3 rajza. wassermann pedig a Pi4 tápját linkelte, ez kicsit összezavart.
Itt egy részletes leírás mire is jó ez. Nyugodtan betáplálhatod a tüskesorról, ez bevett gyakorlat mindegyik Pi esetén. -
-
válasz
Undoroid #46445 üzenetére
Lehet elég lenne a tápkábelt kicserélni. Gyakran előfordul, hogy a sok gagyi kínai USB kábelt rosszul vezető drótokból rakják össze. Így akkora feszültség esik rajta, hogy már villámjelet ad a Pi, vagy más bizonytalan működést produkál.
Mérd meg mekkora feszültség esik a kábelen. (DCDC kimenete, és a Pi bemente között)Ugyanakkor az alacsonyfeszültségre figyelmezető chip is lehet (gyárilag) hibás
-
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #46443 üzenetére
Kipróbáltam az egyszerűbb esetet és egy nagyobb kapacitású (4700uF) kondi segítségével próbáltam kicsit megemelni / stabilizálni a tápegységem kimeneti feszültségét, ami egészen 4,8V-is sikerült is...sajnos ez elég halvány annak tudatában, hogy a kapcsolásomban használt HW384-es modulom nem hozza az adatlapján leírt 5,1V-ot! Kénytelen leszek kiszerelni azt és helyette egy LM2596-os modult használni. Még jó, hogy maradt egy kis hely és el is fog férni. A biztonság kedvéért alapból megkapja a nagy kapacitású elkót is!
-
válasz
Undoroid #46431 üzenetére
Hol méred a feszültséget, és mivel? A 3.3V-ot mennyinek méred?
Lehet HW-esen hibás a Pi? Másik tápegységgel is próbáltad?Ja és még egy fontos dolog: Menteni, menteni, menteni.
Az összefoglalóban is linkelt scripttel, vagy bármi más SD kártya mentőprogrammal időnként készíts egy másolatot az SD kártyáról. Ha bármi történik(fekete lesz a kép, vagy be sem botol az SD kártyáról), visszatöltöd a lemezképet, és megint minden rendben. -
-
válasz
Undoroid #46427 üzenetére
Köszönöm a dicsérő szavakat! Pont az volt a cél, hogy az alapokat megmutassam, hogy bárki használatba vehesse.
A fálszerver oldalt tanulmányozd egészen az NFS bekezdésig. Itt le van írva a felcsatolás, és megosztás módja.
Pl. ha nem akarod az automata felcsatolást beállítani, csak ezt az egy lemezt akarod használni, azt a pár bekezdést nyugodtan átugorhatod.Itt egy kis script ami figyeli az alacsony feszültséget, és lekapcsolja a rendszert. Viszont sok lehet a fals riasztás, egy hírtelen terhelés, vagy áramingadozás miatt is lekapcsolhat. Pl. áramszünet esetén, vagy ha kihúzod a konnektorból, nem lesz ideje rendben leállni.
Én inkább rádugnék egy "szünetmentes" akkumulátoros tápot.
Az pedig már gyerekjáték, hogy a fenti script-et átalakítod, és egy I/O port-ot figyel, hogy van-e rajta feszültség, vagy nem. Figyelheted azt is, hogy az akkumulátoros modul bejövő 5V-oltja megvan-e, de azt is hogy mikor figyelmeztet (Battery warning indicator: on when the battery is reverse) az akkumulátoros modul.
Arra vigyázz, hogy a Pi I/O lábai 3,3V-osak, vagyis kell egy 4,7Kohmos soros ellenállás a 5V meglétének figyeléséhez. -
válasz
Undoroid #46424 üzenetére
1. Nyitsz egy terminált, akár közvetlenül a Pi-n, vagy engedélyezed az ssh kapcsolatot, és egy terminálemulátorral rákapcsolódsz. Erről pár mondatot itt olvashatsz, itt pedig pár gondolat a meghajtók felcsatolásáról.
2. Ha abban a mappában, ahova felcsatoltad, megjelenik a külső lemez tartalma, a művelet sikerült. A findmnt parancs szépen kirajzolja, hogy mi hová van felcsatolva (mi a fájlrendszer, és mik a hozzá tartozó jogosultságok). Ebben a listában kell megkeresned, hogy az sda1-et (Az első meghajtó (sda) első partícióját (sda1))
3. A fenti linkeken szinte mindenre választ kapsz. Ha mégsem, írd meg melyik résznél akadtál el, mi nem világos.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gaming notebook topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- OLED TV topic
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- Drón topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Csak úgy szórja a dollár milliárdokat adatközpontokra az Amazon
- Formula-1
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest