- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez szerintem is teljesen így van, de akkor még teljesen más volt a hozzáállás. Emlékszem olyan inkompatibilitási problémákra akár otthoni gép, akár komolyabb, ipari környezetben, amik ma már nem fordulhatnának elő.
De azt a magnót nem tudtad máshová bedugni, teljesen egyedi csatlakozója volt, nem fordulhatott elő, hogy másik számítógépbe belepasszolt, aztán szépen elégették egymást.MaCS
-
A C64 idejében azért még nagyon szétszórt volt minden, ma már ezért többet várnék el.
Én meg azért nem látom a lehetetlen küldetést abban, hogy akára tápcsatlakozók is legyenek legalább valamennyire egységesek.
Mégis, mi szól ellene?A sárga gyűrűs 5 voltos csőcsatlakozó pl. viszonylag egységes, bár a minap volt nálam egy ilyen lyukon 3 voltot kérő PMR. Tatom magam ahhoz, hogy igenis kellene ilyen védelem, különösen, hogy a legtöbb eszközön és tápegységen gyakorlatilag olvashatatlanok vagy egyenesen hiányoznak a feszültség- és polaritásadatok.
Legalább legyen egy egységes színkód!MaCS
-
Cool Face
aktív tag
Köszi a képet. Tudnál pár infót mondani, hogy használod? Gondolok itt hdd ext4-ben van lannal ugye? használsz USB hubot? Saját tapos a hdd vagy USB-s? Külföldi fórumon még azt is megállápitották, hogy ez is számít
Mit használsz Sambat?
envagyok:
Nekem Marantz PM15S2-m van Focal electraval. Most nézelődök Marantz NA8005 után, de ha azt mondjatok, hogy meglepődök akkor megér egy próbát ha már úgy is veszek -
Cool Face
aktív tag
Nah, azt megköszönném
Nem szeretném szét offolni itt a topicot még egy megjegyzést fűznék hozzá, hogy hogyan jutottam el a Pi3-hoz. Szükségem van egy komolyabb média lejátszóra a régi popcorn helyett. pl mede8r, himedia, újabb popcorn stb plusz egy nas-ra. Ezeket a lejátszókat lehet nas-ra is használni, de nem az igazi. Ezért gondoltam, hogy szétválasztom a kettőt és veszek mellé egy Pi3-at. Hobbiból sztereózok és szeretek filmezni. Mondjuk azt, hogy van egy komolyabb rendszerem. ezért fontos, hogy milyen dac van a lejátszóban meg, hogy milyen a képminősége. Ebből kifolyólag inkább egy jobb lejátszóra és egy kevésbé jobb nas, jelen esetben Pi3-ra költenék. Nem tudom, hogy egy HiMedia Q10-es szintet el lehetne-e érni ha inkább egy barbone PC-t teszek össze ebből az összegből. 5let?
-
azbest
félisten
Valamiért a gyártók is sandisk pártiak szoktak lenni. Ennek több oka is lehet, például keleten népszerű vagy könnyen beszerezhető. Az sd kártyák közt lehet különbség, abban hogyan implementálják a kommunikációs protokollt. Lehet, hogy ebben jobban áll a sandisk.
(#19241) erik365
az sd kártya sebessége a használt olvasótól is függ.
A raspberry pedig nem támogatja az uhs módokat, mivel nem tud 1.8V-ot kiadni számukra. A korábbi protokollt hajtják túl, hogy azért elfogadható sebességgel menjen. -
szasanyi
félisten
Bocsi, elírtam.. a RPi 3 hálózati adapter hivatalosan 2,5A 13W
-
bwin.party
aktív tag
Valóban, nem rendelnék más országból. Arra vagyok kíváncsi, hogy a malnapc.hu, rpibolt.hu és társai közül melyik a jobb? Pl.: garancia nincs sehol feltüntetve, hogy mennyi idő vagy csak én nem láttam. Esetleg más szempont lehet az is, hogy a csere esetén melyik a rugalmasabb shop?
-
Flowtation
őstag
Szia!
Sikerült megoldanom végül is, de én is tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy miért nem ment egyszerűen. Egyébként amit javasoltál hálózati hely hozzáadásával oldottam, meg, de addig nem ment amig nem adtam jelszót a samba useremnek. Pedig a megosztást mindenkinek hozzáférhetővé tettem irás-olvasásra.
(egyébként ha valaki küzdene még ilyennel, nem kell megadni a teljes elérési utat, csak smb://IP/megosztásneve formátumban. Én ezt nem tudtam, 20percet bajlódtam a teljes út beírásávala tv távjával....)
De, mint irtam is gyanús ez nekem, mert win alatt szakasztott ugyan ez a problémám volt...
Az openelec nincs fix ip-n, csak a laptop, meg a nas. Érdemes az otthoni eszközöket fixre rakni (telót, tabot is)?
Viszont most minden alkalommal meg kell osztanom a mappát a mintben, ezt lehetne valahogy rendszeresíteni? -
-
Flowtation
őstag
Nos, akkor megnyugodtam, hogy mégsem én vagyok a leggyengébb láncszem. Egyébként érdekes, de pont ez a hiba volt nálam win7 alatt is, de ott annyi különbséggel, hogy a win nem látta a megosztott mappákat (nas). Többek között e miatt is váltottam linuxra, de úgy néz ki cserberből vederbe esete áll fenn. Egyébként gyanakszom a dugesz77 által emlitett router problémára is. Ugyan nekem nem 1043 van, hanem mr3220, most raktam vissza a gyári firm-öt, mert előtte openwrt volt, de arra meg nem birtam dlna-t heggeszteni. Kevés volt a hely rajta. De gyanúsan viselkedik néha.
Egy szó mint száz, megnézem amiket még említettél, aztán remélem a kézi csatolás menni fog.
Bár nem szorosan ide tartozik, de a mint mindig elfelejti a megoszott mappát, ha újrainditom. Hogyan tudom rábirni arra, hogy mindig megossza inditáskor?Köszi az eddig rámszánt időt!
-
dugesz77
őstag
Nálam ugyan ez volt. Random módon tűntek el majd jelentek meg a hálózatban a gépek. Néha el tudtam érni mindet néha egy-egy hiányzott néha sehol semmi. Nálam egy router csere megoldotta( tp-link1043 volt a ludas). Továbbkerült a családba és kiderült ha csak két gép van rácsatlakoztatva minden okés de három géptől eldobja magát. Azóta egy Asus RT-N18U nyüstölök és eltűntek a hálózati gondok.
-
psg5
veterán
Köszi mindenkinek!
Egyenlőre hagyom így a vob-okat, mert a javasolt jobbegeres megoldás megfelelő, bár úgy nem tudok beletekerni...sajna.
Saját házi dvd-ink ről van szó, nem akarok sokat variálni velük és mind a nas-on van már.
avidemux jobb mint a make mkv? ezek szerint? Az miért hagy ki mkv készítésekor részeket? -
Flowtation
őstag
Szia!
Igen, most már nincs hiba. a pingelés is megy, a lookup megy a laptopról és visszaandja a pi ip-jét, forditva nemm, mert a pi-n ismeretlen parancs...Viszont igy sem látható a megosztása kodiban. Ha rámegyeke, hogy videó hozzáadása -> windows hálózat (smb) -> csak a nas jön elő, illetve a workgroup, abban meg csak az openelec van... -
psg5
veterán
A mindenit. Ez logikusan hangzik.
Akkor mindegyikből kellene csinálni egy mpeg fájlt? Azzal megoldanám? Most másoltam át minden 8cm-es dvd felvevővel felvett videónkat...elég sok van. Milyen progi képes fájlból tömörítés nélkül vob-okból egy fájlt készíteni? Make mkv dvd-ről gyorsan megcsinálta de az nem tudom tud-e fájlból is? -
Flowtation
őstag
Szia!
az rlimit maxot megcsináltam.
Ha sshzok a pire és megpingelem a laptop ip cimét akkor jó, de ha a nevét akkor nem. A smb.conf-ban a wins=no ki van kommentezve:# wins support = no
; wins server = w.x.y.zezek vannak a global részben, wins cimszó alatt.
Az nmblookup-ot a laptopon kell futtatni ugye? Milyen kapcsolóval kell futtatni? -
Flowtation
őstag
No ezeket kaptam vissza:
Bocs a hosszért!
testparm:
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[LAPTOP]"
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitionssmbclient:
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 4.1.6-Ubuntu]
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
IPC$ IPC IPC Service (lorinc-Lenovo-G585 server (Samba, Linux Mint))
print$ Disk Printer Drivers
LAPTOP Disk
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 4.1.6-Ubuntu]Server Comment
--------- -------
lorinc-Lenovo-G585 server (Samba, Linux Mint)Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUPping:
PING lorinc-Lenovo-G585 (127.0.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from lorinc-Lenovo-G585 (127.0.1.1): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.057 ms -
Flowtation
őstag
Szia!
restart volt, laptop is, pi is, samba is. Ezt raktam be a smb.confba:
a workgroup az egyezik.
[LAPTOP]
path=/media/lorinc/ADAT_2/
browsable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0755ezt a share def részbe raktam be a [printers] rész elé. pontosvesszők nélkül. A "laptop" a mappa neve amit megosztottam a fájlkezelőben, és az adat_2-ben van.
-
Beni2360
félisten
Na ma reggel felraktam az általad preferált oldalról az rendszert.
Szépen megy rajta az MKV filmek, vált 24 fsp-re, én nem észlelek akadásokat.
A DVD isokat minden zokszó nélkül és kód nélkül menüvel lejátssza .
A BD isokkal már válogatós, ott már van Pl vissza jövőben 1-2 amit nem igazán szeret még léptetni sem enged, szétesik, meg áll,stb
A 2D ISO MÁTRIX 1,2,3 filmekkel nem boldogul akadozik mint egy dia film.Ott valami kódolási hiba van
Van egy mappa amiben több 3 D film van ISO meg MKV. Na ott sorba mentem és volt amelyiknél kérdezte, hogy hogy kívánom lejátszani a 3d-t, volt ahol meg semmi és elindította. Ezekről majd készítek egy filmet aztán felrakom. -
M43g
aktív tag
Saját hálózaton próbáltam külső IP-vel, nem távolról. Ez bonyolítja?
http://www.whatsmyip.org/ itt mutatja, hogy a 22 port open... De a másik port átirányítását meg fogom fogadni, ha eljutok addig, hogy működik
Az IP-vel is próbáltam és domain name-el is... szóval nem a DNS elterjedés a baj. -
cinemazealot
addikt
Valóban, figyelmetlen voltam.
Nekem azonban nem szokott gondot okozni, hogy a távoli IP címre (dinamikus domain névre) hivatkozva lépjek be a helyi hálózatról.
(#18897) raidx
Úgy tudom, Pi-re csak ablakkezelő nélküli Win10 létezik. Ha a programod nem rendelkezik ablakos felülettel (parancssoros) és jó neki ez az ARM-os Win10 is, akkor tehetsz egy próbát vele, bár ez így elég bizonytalan. Szerintem sokkal jobban jársz, ha keresel egy használt x86 alapú netbook-ot 10-20e Ft-ért, annak a fogyasztása is megállhat 20 W körül. -
eastsider
nagyúr
a threadben is OE alatt használják. itt az első post erről: [link] (csak elírta, mert arm32-es jdk kell persze), illetve a threadben megy sok embernek.
szerintem valami az avahi-vel van, csak nem tudom a konfigját módosítani egyelőre, de vannak tippjeim mi lehet a gond.nem hiányzik az appkey. az az apikey, amivel elérem a spotify apiját, nem indulna el, ha hiányozna (volt olyan is)
tökéletesen funkcionál a cucc, csak az elején dob pár exceiptiont. tudom kezelni más eszközről a pi-t, mint spotify connect cucc, bejön a webguija a playernek, minden..
[link] -
Firpo
tag
Igen újraindítottam. Többször megnéztem SSH-n és a beállítások amiket megadtam megvoltak. Most kikapcsoltam a custom settings engedélyezését a beállításokban és most működik. Ki érti ezt?
Abba a mappába tölt le a külső meghajtón, amit megadtam és kéri a felhasználó nevet a webes felületre belépéskor. Újra indítom, kiváncsi vagyok így marad-e.
-
köszi, közben kerestem datasheet-et, és a 11-es-nek valóban csak fokonkénti a felbontása. Ezzel is többet tud a 22-es. Már úton van két darab 22-es, szóval türelmetlenül várom
Csak így rém hülyén néz ki a dolog. Kontrollnak rajta van egy DS szenzor is
Egyébként egy C kód olvassa a szenzort, mert az Adafruit-os driver enyhén szólva is megbízhatatlan... -
-
Siffredi
senior tag
Őszinte leszek, a haverom úgy adta ide a pi-jét, hogy már rajta volt a rendszer. Emiatt nem tudom pontosan, hogy mi is van rajta...
Maga a cikk nagyon jó, a segítségével képes voltam megcsinálni a média szervert, a torrentet, és a minidlna 99%-át, ami szerintem nagyon jó, ahhoz képest, hogy előtte soha nem használtam linuxos parancsokat.
Szóval teljesen megértem a minimalizmusra való törekvésedet, talán a cikk végére - mint a könyvekben a hivatkozás, vagy szószedet - kerülhetett volna egy általános, parancsokkal foglalkozó rész. De ez csak az én igényeimet tükrözi, egyáltalán nem hiányzik a cikkből.
-
Siffredi
senior tag
A grat neked jár, én csak bemásoltam, amit írtál...
Szerintem nem ártana, illetve nem lenne rossz egy fejezet sem az alapvető parancsokkal, szerintem sokan tudnák hasznosítani...
Még egyszer mondom, nekem valamiért a systemctl parancs sem működött, annál a résznél is kellett néznem egy alternatív parancsot...
Az nem lehet, hogy te nem ntfs-es hdd-val csináltad, és azért volt neked más az egész?
-
Siffredi
senior tag
Szia!
Nagyon nagyon köszönöm!
Már a legelején igazad volt, hogy jogosultsági probléma lehet, az az egy parancs hiányzott csak!
Most már öröm bódottág van!
Mostantól tudni fogom, hogyan adok hozzá csoportot másikhoz!
Viszont a leírásodban nem tértél ki erre a dologra, azért akadtam itt el...
Még egyszer ezer köszönet!
-
Siffredi
senior tag
Anno szó volt róla, hogy csak a Pi-re kötve használod a merevlemezt? Mert ha igen, akkor formázd le ext4-re.
Könnyebb lágyabb jobb érzés.Összesen 3 külső hdd-m van, mindegyik csurig filmmel, emiatt sajnálom bármelyiket is leformázni. Ezért próbálom működésre bírni az ntfs-t...
Melyik leírás alapján csináltad végig a telepítést?
Akár hiszed, akár nem, a te leírásod alapján.
Csak a wdmybook helyére került a medion, minden mást ugyanúgy csináltam.
A ps aux|grep dlna parancsot kiadva megtudhatod kinek a nevében fut a dlna daemon.
Az alábbi eredményt kaptam, jól sejtem, hogy a pi a tulajdonos?
pi@raspberrypi ~ $ ps aux|grep dlna
minidlna 3814 0.0 1.0 37384 9756 ? Ssl 13:26 0:05 /usr/bin/minidl na -f /etc/minidlna.conf -P /run/minidlna/minidlna.pid -R
pi 8061 0.0 0.1 3556 1684 pts/0 S+ 20:16 0:00 grep --color=au to dlnaEzután nézd meg, hogy a /mnt/medion/media könyvtárnak melyik csoport a tagja pl.
ls /mnt/medion -al parancsal.A fenti parancsra kilistázza a hdd gyökerében lévő fájlokat, nekem közvetlenül a gyökérben találhatóak a filmek, némelyik mappában, némelyik nem.
Ezután közös nevezőre kell hozni őket. Fel kell venni a dlna felhasználót a /mnt/medion/media csoportjába.
Na itt akadtam el, ezt nem egészen értem, ide kellene egy kis pontosítás...
+ csekkolni, hogy a csoportnak legyen olvasás és belépés joga, de a legtutibb a 775 (rwxrwxr_x)
pi@raspberrypi ~ $ ls -ld /mnt/medion/media
ls: cannot access /mnt/medion/media: No such file or directory
pi@raspberrypi ~ $ ls -ld /mnt/medion
drwxrwx--- 1 pi pi 24576 Feb 11 12:06 /mnt/medionMint említettem, nincs media könyvtár, minden fájl a hdd gyökerében van.
Tudom, hogy valamit kihagyok, de nem tudom, mit... Köszönöm a segítséget!
-
|AP|
veterán
Köszönöm, ez nagyon hasznos írásnak tűnik!
Viszont lehet tényleg jobban járnék egy egyszerűbb NAS-sal. Csak ugye már megvan a külső vinyó, ami jelenleg csak a helyet fogja, és innen jött az ötlet, hogy hálózati meghajtóként kéne használni.
Így jutottam el a Pi-hez, de igazából a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldást keresem. -
-
Siffredi
senior tag
Most itt tartok:
[....] Restarting DLNA/UPnP-AV media server: minidlna[2016/02/10 19:43:09] utils.c:265: warn: make_dir: cannot create directory '/mnt/medion/MiniDLNA'
[2016/02/10 19:43:09] minidlna.c:529: fatal: Database path not accessible! [/mnt/medion/MiniDLNA]
failed!A külső merevlemezem medion, és a gyökerében vannak a fájlok, főleg mkv videófájlok.
Azt a mappát, amire hivatkozik, hogy nem tudja létrehozni, már manuálisan létrehoztam, és jogosultságot is adtam neki, de így is ugyanaz a hibaüzenet jön...
A conf. fájlba az alábbiakat illesztettem be:
db_dir=/mnt/medion/MiniDLNA
log_dir=/mnt/medion/MiniDLNA/log
inotify=yes
media_dir=mnt/medionValami rossz, esetleg hiányzik?
-
Siffredi
senior tag
Ezekre nem biztos, hogy fogok tudni válaszolni...
A vinyót fixen mountoltam fel, az tuti, a leírásod alapján.
Igazából szinte mindent az alapján csináltam.Holnap megnézem majd (legalábbis megpróbálom), amiket kérdeztél.
Egyébként média szerverként már működik a pi, a routerre kötött médialejátszóval tudom nézni a pi-n lévő vinyón tárolt filmeket, szóval ez a része pipa. Már csak a torrent és a dlna hiányzik, ha az meglesz, akkor rámegyek a távoli elérésre...
-
Siffredi
senior tag
Szia!
Pont a te logout-os cikked alapján csináltam a dolgokat, ezúton is köszönet érte!
(Bár volt olyan parancs -systemctl- amit nem tudott értelmezni a pi, ahelyett más parancsot kellett használnom.)Szóval, a samba beállítása után a windows látja a pi-t a hálózati helyek között, be is tudok rá lépni a felhasználónév és jelszó megadása után, de a mappákat üresnek látja...
Torrentet 1-et adtam hozzá, egy kb. 20 gigás filmet, ami kb. a feléig elfogadható sebességgel töltődött (2-3mb/sec), majd visszalassult (50-100kbájt/sec).
Sajna most egy darabig nem leszek otthon és gépközelben, de mihelyst lesz rá alkalmam, megnézem a böngészőben, amit írtál!
Köszi!
-
Flowtation
őstag
Szia!
Nem sikerült a fstabos mountolás. A pi.ip:8200 as parancsra azt kaptam, hogy nincs egy fájl sem az adatbázisban. Ha külön mountolom fel akkor meg jó. De nem érdekes, mert említettem, hogy a tv nem látott eddig két filmet a háromból. Akkor abban maradtunk, hogy a tv médialejátszója nem ok. De tegnap átmásoltam pendrive-ra az egyiket és simán lejátszotta...
Szóval lehet, hogy maradok annál a megoldásnál, hogy a pi lesz a medialejátszó, a nasok meg simán megosztanak. Ami viszont lényeges, és most már ontopic: a tvből ki kell húznom a netet, mert kell a pinek. Viszont így nem tudunk youtubeozni a tv, a saját beépített progjával. Azt kérdezném, hogy lehet a pivel - kodival - jutubozni? Tudom, hogy nem erőgép, de azért hátha, meg ha minden igaz, akkor beruházok majd egy 2es pire.
Mit gondolsz?
Bocs az offért.
-
OgKush
senior tag
webes feluletrol probalom hozza adni, egy kulsovinyora csinaltam 2 mappat, downloading es finished, json fileban atortam az utvonalakat, viszont a jogosultsagokkal lesz ugye baj,
Elvileg pi nevu user a tulaja a 2 mappanak, marpedig a pi a root. Tehat kellene, hogy joga legyen.Hogyan tudok adott mappan jogosultsagokat allitani?
Alapbol szeretnek 3 mappat 3 kulon felhasznalonak kiajanlani samban, ott is gondolom hasonlo modszerral kell beallitani, hogy melyik mappat melyik user erje el. -
Flowtation
őstag
Itt a kép:
mediaplayeritt csak ezek vannak.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Nos, van a browse folders, music, pic, video. A zene és képen belül van sok, pl album, camera, stb, de ez nem érdekes mert ezekkel nem foglalkozom. A videon belül van all video és folders, az all videon belül egyből a megosztott könyvtár tartalma, a videon belül pedig a film mappa, amit ugye felmountoltam a segitségeddel. Szóval erre gondoltam, hogy sok és "sokat" kell belemenni. Az lenne a jó, ha pl rámegyek a mediaserverre egyből a megosztott (film) lenne ott. A dlna-t úgy configoltam, ahogy a cikkedben volt.A minidlna.conf végére ezt a sort tettem be:
media_dir=/mnt/filmNem olyan zavaró, mégis kényelmesebb lenne.
Egyébként most ugye egyszeri felcsatolás van, nem irtam be az fstab-ba. Ha beirom ezt a sort elég lesz?
mount -t cifs -o user=pi,password=akarmi //192.168.1.231/film /mnt/film
ez most működik parancssorból sudo-val. Amúgy nem tervezem leállítani a pit egyáltalán, a nas meg elvileg 2 percesre van beállítva, szóval...de mondjuk egy áramszünet után biztos fél percen belül telefonál az asszony, hogy nem tud mesét kapcsolni...
Az meg már gondolom a tv médialejátszó hibája, hogy nem játszik le egy két filmet, ugye?
-
-
Szerintem ez kikapcsolja a teljes CEC támogatást. A teljes raspbian volt fent, igen. Akinek működik, az tuti nem tegnap telepítette, mert kétszer is nekifutottam, ugyanazzal a végeredménnyel.
De már visszatettem az osmc-t, tettem rá X-et, meg böngészőt, egyelőre terminálból lehet indítani míg rá nem jövök, hogy tudok az advanced launcherrel rootként scriptet indítani.
Van már rajta böngésző is, de míg a raspbian-on az epiphanyban működnek a beágyazott videók, az általam telepítettben nem. Úgy olvastam, az omxplayert használja a beágyazott videókhoz, ami fent is van ugye az osmc-n, nem tudom mit kéne még hozzá telepíteni. -
Flowtation
őstag
Nem megy sajnos. Az ip után direkt irál .1-et vagy véletlen? A nas webes felületén a megosztásoknál ha kiválasztom a film mappát akkor a path-t ennek adja: /mnt/ide1/film ezt kellene beirnom az//ip/megosztásnevéhez ugye? Ezután pedig, hogy hová csatolja fel, ami lehet pl mount/film ??
"no such file or directory" ezt kapom egyébként.
-
-
Akkor pontosítok: előtte nem csinálta, csak ha egeret dugtam bele. Most médiatár frissítése közben is szivárványos kockázott. Lejátszás közben meg nem csinálja. De jó, hogy más is tapasztalja. Emiatt nem fogok visszatérni, már a csillagos eget is telepítettem meg módosítottam rajta.
-
azbest
félisten
Jó ötlet, az ellenpróba szerint jól állítja be
echo "38" > /sys/class/gpio/export
cat /sys/class/gpio/gpio38/direction
in
cat /sys/class/gpio/gpio38/value
1Ha ki van kapcsolva a config.txt-ben, akkor az értéke 0.
Ezt a firmware rész állítja be induláskor, bootcode és fixup közül valamelyik (egyébként reboot paranccsal indítottam újra, nem kapcsoltam ki az áramot és változott).
-
Keef_Lee
senior tag
Gratula. Sok mindenben megvilágosodtam. Még egy adalék, hogy rendeljem a málnát.
Holnapig átgondolom, de azt gondoltam, hogy a samu Tv-re, ami tudja a CEC-et menne HDMI-vel és egy samu telefontöltője lenne a táp. A tárhely pedig egy külső HDD lenne USB-ről (3,5"-os ALDI szökevény, ami elalszik legalább, ha nincs használva.)
Menne ez így korrekten? A cél minidlna és KODI nonstop. -
Bocsánat a nem pontos fogalmazásert.
Azt értem alatta hogy wlan0-om van, a sudo iwlist wlan0 scan parancsra ki is listázza az elérhető hálózatokat, csak épp csatlakozni nem tudok.
Így ebből arra mertem következtetni, hogy drivert nem kell külön keresnem.
lsusb Is ki listázza, egy RT5370 wirelles adapterként azonosítja -
szasanyi
félisten
A gond az, hogy RPi most van a kezemben először, a LINUX és minden ami ezen alapszik teljesen ismeretlen számomra. MicroSD kártyára OpenELEC 6 image fáljból felmásolva, azt annyi. Pendrájvról játszik le filmet, tehát az a része működik. Jó lenne az OpenELEC RPi Config kiegészítő, mert azzal könnyebb állítgatni és többcélú.
harylmu: SSH-t (assetudomiaz) bekapcsoltam már, de ettől nem vagyok előrébb, úgyhogy ennek holnap újból neki futok, mert nekem bonyi.
-
OFF - akku
Nem is kell egymást meggyőznünk (bár a műszaki tények azért makacs dolgok
, és itt is sok helyen leírtam már: a tárgyaink szolgáljanak ki minket, ne pedig fordítva.
Emellett viszont nem szeretek pazarolni sem, és számomra nem jelent gondot a napi igényeimhez igazítani pl. a telefonok töltését. (Ami egyébként meglepő, mert sok hasonló témában elkeserítően hanyag vagyok -- de egy kicsit akkufetisiszta is, elég jó töltőkkel felszrrelkezve.)
Úgy két hetente feltöltöm 100%-ra, de jellemzően 70-80%-nál leveszem a töltőről -- ami pont az esti olvasgatás ideje -- így nap végére 30% körül járok. Ha viszont tudom, hogy húzós napom lesz, nyilván megy a 100%.
Ez eddig bejött, van napi használatban álló 12 éves telefonom is, a gyári akkujávalItt is azért tettem szóvá a dolgot, mert a powerbankes témánál szóba került egy téves információ -- és az ilyet, ha olyan mindenkit érintő témáról van szó, mint az akkumulátor, szerintem mindenhol érdemes korrigálni, még ha a PI-hez csak valóban nagyon lazán is van köze.
MaCS
-
ZolkoW
őstag
nem olvastam vissza minden ezzel kapcsolatos hozzászólást, de mi a cél az akksival kapcsolatban?
hogy 40 évet elmenjen?
Csak mert okostelefonos tapasztalatokból kiindulva -igaz, ez csak 10 körüli "mintát" jelent, ami mondjuk a saját és családon belüli eszközöket veszi számba- napi töltéssel is elvárható 2-3 év, de akár több is.
a tabletem ritkábban van töltve, az 4 éves lesz márciusban, és semmi gond az akksijával. én telefonoknál is túllihegettnek érzem a problémázást, amikor nem lepattintható a hátlap. -
Akkutéma:
Azt írod: "Ha csak 50%-ig töltöm, nem tudom kihasználni, csak a kapacitásának felét, ugyanakkor ezzel a töltési ciklussal is ugyanúgy öregítem az akkumulátort, mintha 100%-ra töltöttem volna fel. "
Na, sajnos ez az, ami a lítiumakkuknál nem igaz, ha 100!-ra töltöd fel, akkor bizony akár 8-szorosan is jobban öregíted, mint ha csak 50%-ig.
"Most Li-ions charge to 4.20V/cell and every reduction in peak charge voltage of 0.10V/cell is said to double cycle life. For example, a lithium-ion cell charged to 4.20V/cell typically delivers 300–500 cycles. If charged to only 4.10V/cell, the life can be prolonged to 600–1,000 cycles; 4.00V/cell should deliver 1,200–2,000 and 3.90V/cell 2,400–4,000 cycles."A 3,92 volt nyilván az az érték, ami a lítiumcellák kémiájából (a lítium elektronegativitásából) fakad, és amikor ezzel a témával kellett intenzívebben foglalkoznom, mindegyik akkuszaki egybehangzóan elfogadta, egyetértésben az általam ismert népszerű szakirodalommal.
"In terms of longevity, the optimal charge voltage is 3.92V/cell. Battery experts believe that this threshold eliminates all voltage-related stresses; going lower may not gain further benefits but induce other symptoms."MaCS
-
PpenoO
őstag
Mea culpa, igazad van, totál máshogy érthető az amit leírtam, mint az amit gondoltam. A Kingston szó elött kihagytam az azzal a mutató névmás ragozott formáját + egy határozott névelőt (köszi google). A lényeg, hogy azzal az "alap" C10es Kingstonnal amim van, sokkal lassabb a Kodi, mint amit tapasztalok a Sandisk illetve a Lexar kártyáimmal.
-
-
PpenoO
őstag
Első mondatod - én ilyet sose állítottam
. Viszont ha már itt tartunk a minőséget, megbízhatóságot igen és a Kingston ilyen szinten a sor végén kullog.
Második, harmadik mondatod - egyetértek, ezért is írtam korábbi hozzászólásomban, hogy Class 10esek között is van különbség.
Negyedik, ötödik mondatod - így van.
Hatodik, hetedik mondatod - átlagfelhasználó szinten igazad van, de beszélgess el egy fotóssal, ott nagyon de nagyon számít a kártya sebessége. Hasonló a dolog Pi-nél, nem elég, hogy class 10 legyen. Oprendszer fut rajta.
Nyolcadik mondatod - Nem a sebessége, hanem az apró fájlok kezelése számít a Pi-nél. azbest és wassermann kolléga hozzászólása is pont erre utal.
-
cinemazealot
addikt
Bocs az "e" miatt, elírtam.
Még nem teljesen tiszta számomra ez a Raspbian/OpenELEC ökoszisztéma, szóval bocs, ha hülyeséget írok. Ki fogom próbálni Raspbianon is a Kodit, de még nem jutottam el odáig. Örülök, hogy OpenELEC-en sikerült normálisan beállítgatnom mindent.
(#17546) Blaise
Maradjunk annyiban, hogy nem mindig zászlóshajók.De elsősorban a böngészőfülek számának és a megjelenés limitációira gondoltam. Maga a böngésző tartalom valóban jobban szaggat(hat), mint egy kiforrt okostelefonon.
(#17549) szasanyi
Ahogy cigam kolléga is sugallja (ha jól értem), a Raspbian grafikus felületéről (vagy parancssorból) el tudom indítani a Kodit és akkor lehet billentyűváltással ugrálni a két felhasználás (általános számítógép vs. médialejátszó) között. -
Bocs, de nem.
A töltési ciklust is jellemzően félreértelmezik, az ugyanis a teljes ciklust jelenti -- és a cikluson belül is exponenciálisan nő az igénybevétel. (3,92 volt fölött ugye 0,1 voltonként kétszeresen, 4,2 volt fölött még meredekebben).
Ennél fogva ha mindig 50%-ig töltöm föl az akkut, 4-8-szoros élettartam-növekedést is elérhetek.MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E6500 - Intel P8600 I 3GB I 160GB I DVDROM I 15,4" WXGA+ I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest