- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siffredi
senior tag
Őszinte leszek, a haverom úgy adta ide a pi-jét, hogy már rajta volt a rendszer. Emiatt nem tudom pontosan, hogy mi is van rajta...
Maga a cikk nagyon jó, a segítségével képes voltam megcsinálni a média szervert, a torrentet, és a minidlna 99%-át, ami szerintem nagyon jó, ahhoz képest, hogy előtte soha nem használtam linuxos parancsokat.
Szóval teljesen megértem a minimalizmusra való törekvésedet, talán a cikk végére - mint a könyvekben a hivatkozás, vagy szószedet - kerülhetett volna egy általános, parancsokkal foglalkozó rész. De ez csak az én igényeimet tükrözi, egyáltalán nem hiányzik a cikkből.
-
Siffredi
senior tag
A grat neked jár, én csak bemásoltam, amit írtál...
Szerintem nem ártana, illetve nem lenne rossz egy fejezet sem az alapvető parancsokkal, szerintem sokan tudnák hasznosítani...
Még egyszer mondom, nekem valamiért a systemctl parancs sem működött, annál a résznél is kellett néznem egy alternatív parancsot...
Az nem lehet, hogy te nem ntfs-es hdd-val csináltad, és azért volt neked más az egész?
-
Siffredi
senior tag
Szia!
Nagyon nagyon köszönöm!
Már a legelején igazad volt, hogy jogosultsági probléma lehet, az az egy parancs hiányzott csak!
Most már öröm bódottág van!
Mostantól tudni fogom, hogyan adok hozzá csoportot másikhoz!
Viszont a leírásodban nem tértél ki erre a dologra, azért akadtam itt el...
Még egyszer ezer köszönet!
-
Siffredi
senior tag
Anno szó volt róla, hogy csak a Pi-re kötve használod a merevlemezt? Mert ha igen, akkor formázd le ext4-re.
Könnyebb lágyabb jobb érzés.Összesen 3 külső hdd-m van, mindegyik csurig filmmel, emiatt sajnálom bármelyiket is leformázni. Ezért próbálom működésre bírni az ntfs-t...
Melyik leírás alapján csináltad végig a telepítést?
Akár hiszed, akár nem, a te leírásod alapján.
Csak a wdmybook helyére került a medion, minden mást ugyanúgy csináltam.
A ps aux|grep dlna parancsot kiadva megtudhatod kinek a nevében fut a dlna daemon.
Az alábbi eredményt kaptam, jól sejtem, hogy a pi a tulajdonos?
pi@raspberrypi ~ $ ps aux|grep dlna
minidlna 3814 0.0 1.0 37384 9756 ? Ssl 13:26 0:05 /usr/bin/minidl na -f /etc/minidlna.conf -P /run/minidlna/minidlna.pid -R
pi 8061 0.0 0.1 3556 1684 pts/0 S+ 20:16 0:00 grep --color=au to dlnaEzután nézd meg, hogy a /mnt/medion/media könyvtárnak melyik csoport a tagja pl.
ls /mnt/medion -al parancsal.A fenti parancsra kilistázza a hdd gyökerében lévő fájlokat, nekem közvetlenül a gyökérben találhatóak a filmek, némelyik mappában, némelyik nem.
Ezután közös nevezőre kell hozni őket. Fel kell venni a dlna felhasználót a /mnt/medion/media csoportjába.
Na itt akadtam el, ezt nem egészen értem, ide kellene egy kis pontosítás...
+ csekkolni, hogy a csoportnak legyen olvasás és belépés joga, de a legtutibb a 775 (rwxrwxr_x)
pi@raspberrypi ~ $ ls -ld /mnt/medion/media
ls: cannot access /mnt/medion/media: No such file or directory
pi@raspberrypi ~ $ ls -ld /mnt/medion
drwxrwx--- 1 pi pi 24576 Feb 11 12:06 /mnt/medionMint említettem, nincs media könyvtár, minden fájl a hdd gyökerében van.
Tudom, hogy valamit kihagyok, de nem tudom, mit... Köszönöm a segítséget!
-
Siffredi
senior tag
válasz
Siffredi #18458 üzenetére
Most már "csak" jogosultsági problémám van (elvileg)...
[....] Restarting DLNA/UPnP-AV media server: minidlna[2016/02/11 13:26:08] minidlna.c:474: error: Media directory "/mnt/medion/media" not accessible! [Permission denied]
. okAzt olvastam, hogy az NTFS miatt lehet probléma a jogosultsággal... Viszont windows-on be tudok lépni a pi-n lévő hdd-re, tudok mappát létrehozni, másolni oda, és törölni is...
Valaki igazán segíthetne...
-
Siffredi
senior tag
Most itt tartok:
[....] Restarting DLNA/UPnP-AV media server: minidlna[2016/02/10 19:43:09] utils.c:265: warn: make_dir: cannot create directory '/mnt/medion/MiniDLNA'
[2016/02/10 19:43:09] minidlna.c:529: fatal: Database path not accessible! [/mnt/medion/MiniDLNA]
failed!A külső merevlemezem medion, és a gyökerében vannak a fájlok, főleg mkv videófájlok.
Azt a mappát, amire hivatkozik, hogy nem tudja létrehozni, már manuálisan létrehoztam, és jogosultságot is adtam neki, de így is ugyanaz a hibaüzenet jön...
A conf. fájlba az alábbiakat illesztettem be:
db_dir=/mnt/medion/MiniDLNA
log_dir=/mnt/medion/MiniDLNA/log
inotify=yes
media_dir=mnt/medionValami rossz, esetleg hiányzik?
-
Siffredi
senior tag
Ezekre nem biztos, hogy fogok tudni válaszolni...
A vinyót fixen mountoltam fel, az tuti, a leírásod alapján.
Igazából szinte mindent az alapján csináltam.Holnap megnézem majd (legalábbis megpróbálom), amiket kérdeztél.
Egyébként média szerverként már működik a pi, a routerre kötött médialejátszóval tudom nézni a pi-n lévő vinyón tárolt filmeket, szóval ez a része pipa. Már csak a torrent és a dlna hiányzik, ha az meglesz, akkor rámegyek a távoli elérésre...
-
Siffredi
senior tag
válasz
vargalex #18405 üzenetére
Szia!
Kb. egy 40/2-es nettel rendelkezem jelenleg, a cél az lenne, hogy a pi váltsa ki a pc-m torrentezés szempontjából, illetve működjön egyben nas-ként is. A minidlna sem lenne rossz persze...
Egyébként letölteni általában 1-2 dolgot szoktam, viszont a befejezett letöltéseket soha nem veszem ki a listából.Az általad írt parancsot használtam, de rosszul értelmeztem, csak az első sort néztem, tehát téves következtetéseket vontam le... Ezúton is köszönöm a részletes ismertetőt a parancsról! Otthon majd alaposabban meg fogom nézni újra...
-
Siffredi
senior tag
Szia!
Pont a te logout-os cikked alapján csináltam a dolgokat, ezúton is köszönet érte!
(Bár volt olyan parancs -systemctl- amit nem tudott értelmezni a pi, ahelyett más parancsot kellett használnom.)Szóval, a samba beállítása után a windows látja a pi-t a hálózati helyek között, be is tudok rá lépni a felhasználónév és jelszó megadása után, de a mappákat üresnek látja...
Torrentet 1-et adtam hozzá, egy kb. 20 gigás filmet, ami kb. a feléig elfogadható sebességgel töltődött (2-3mb/sec), majd visszalassult (50-100kbájt/sec).
Sajna most egy darabig nem leszek otthon és gépközelben, de mihelyst lesz rá alkalmam, megnézem a böngészőben, amit írtál!
Köszi!
-
Siffredi
senior tag
Sziasztok!
Ismerősöm kölcsön pi 2-jén sikerült beüzemelnem a media szervert (nas), transmissiont, és a minidlna-t is.
Két problémám is lenne. Az egyik, hogy állandó terhelés alatt van a pi, letöltésnél 100% prociterhelés, ami letöltés után megszűnik, illetve majdnem 100% memóriaterhelés, ami végig megmarad. A rácsatlakoztatott vinyó ntfs-re van formázva, több helyen olvastam, hogy ez okozhatja a dolgot. Ha lesz időm, kipróbálom ext4-el, ez megoldja a dolgot?
Másik, hogy a tévém nem látja a pi-n lévő vinyón a mappákat. Az eszközt látja, de a mappák üresek. Mi lehet a gond?
Köszi!
-
Siffredi
senior tag
válasz
Froclee #17139 üzenetére
Leginkább az ára miatt gondoltam a málnára, a nas, amit kinéztem, majdnem háromszor annyiba kerül... (zyxel nsa325v2)
Igazából az aktív kapcsolatok száma nem túl sok (kb. 5), de torrentet ritkán törlök, emiatt nem ritka, hogy 100+ torrent idle, de ez tudtommal semmit nem jelent... Ja, és a fentebb említett nas sem sokkal erősebb, sőt, memória fele annyi van benne...
Egyébként a routert nem kellene lecserélnem a hd anyagok streamelése miatt? A 100mbit-et kevésnek érzem...
Szerk.: a letöltés kimaradt, egyszerre 1-2 dolgot töltök csak, de egy ideje már nem vagyok túl aktív töltögető...
-
Siffredi
senior tag
Sziasztok!
Végre rászántam magam, hogy tanácsot kérve írjak ide a fórumra...
Szóval, régóta tervben van nálam egy nas vásárlása, csak mindig visszatartott pár dolog (ár, bonyolultság, router csere), emiatt mindig napolva lett a dolog. Viszont mostanában az ismerősöm felhívta a figyelmem erre a kis eszközre, és egyre jobban érik bennem az elhatározás, hogy beruházok egyre.
Viszont előtte kérdeznék pár dolgot. Jelenleg médialejátszót használok, direktben kötve a smart tv-re. Ehhez usb-n csatlakozik 1-1 terras vinyó. A lejátszó típusa egreat r6s pro, wifis, de van rajta ethernet csatlakozó is. A routerem sajna csak 100mbit-es...
Szóval, a kérdésem az lenne, hogy tudok-e olyan nas-t csinálni a málnából, aminek a segítségével tudok letölteni és seedelni torrenteket, és ezzel egyidőben tudom-e a már letöltött tartalmakat streamelni a fentebb említett media playerre? Igazából már nagyon elegem van abból, hogy állandóan kábeleket kell dugdosgatnom ahhoz, hogy a laptoppal letöltött állományokat át tudjam mozgatni a külső vinyók valamelyikére...
Szóval a fenti dolog megoldható lenne? Ha nem, mit javasoltok, hogy kiküszöbölhessem az állandó kábelhúzogatást?
Bocs a hosszú hsz-ért, de ez már hosszú évek keserűsége, ami most kijött belőlem...
(34)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest