- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacces
őstag
Helló,
Design pattern, tervezési kérdéseim lennének. Én full kezdő vagyok benne, csak most bontogatom a szárnyaimat.
1. Van egy alkalmazás ami 2 fő projektre van osztva. Az egyik projekt a motor, ami csinál valami a fájl tartalmával, ez egy console application is lehet. A másik egy GUI-s alkalmazás, amely egy GUI-t biztosit, hogy a user ezen kattintgasson és lássa az eredményeket amiket a motor generál.
Na most a motorban van néhány Model osztály (MVC-ben a Model-nek felel meg), mondjuk legyen Task, nos nekem a GUI-n én ennek hoztam létre egy "wrapper" osztályt, mivel a GUI-s UI controloknak kell, hogy ezzel és azzal legyen kiegészitve az osztály, amelnyek az állapotát változtatják később.Erre van valami design pattern, vagy tervezési minta, hogy hogyan érdemes ezt a két model-t "összekapcsolni"? Arra gondolok, hogy simán meglehetne azt csinálni, hogy a Motor Model osztályá-ból csinálok egy származtatott osztályt a GUI-ban, és ezt használom a GUI-s alkalmazás többi rétegében is, na de ezzel az a bajom, hogy akkor a GUI-s alkalmazás rétegében mindenhol megjelenik a Motor-nak a függősége (az importja, hogy onnan importálja a Model-t), én ezért hoztam létre egy teljesen új Model osztályt a GUI-nál, (és amúgy is plusz dolgokat kell beleraknom), mert akkor igy a Motor-nak a függőségei csak egy rétegben egy bizonyos osztályokban van a jelen.
2. Nem tudom, hogy Factory method-ot esetleg Decorator pattern-t érdemes-e használni az alábbira:
Van egy beépitett ListView, amire én létrehoztam egy osztályt, ami azt biztositja, hogy ez a ListView egyfajta Checkbox Listview legyen, az elemei checkboxok. Illetve ebből van egy leszármaztatott osztály: Disable Checkbox Listview, ami lehetővé teszi, hogy inicializáláskor, egyes checkboxok disabled-ök legyenek. Ezenfelül megvan fejelve azzal, hogy mindkét osztálynak át lehet passzolni callback function-öket (lambda kifejezést, amelyet lefutatt). Nem tudom, hogy most erre egy Factory vagy egy Decorator pattern lenne-e a jó. Egyelőre jó, ahogy van, de valószinűleg lesz még egy-két ilyen checkbox lista variáns. Nekem elsőre a decorator tetszett, mert az valahogy jobban illeszkedik az öröklődés jellegéhez, de talán a factory lenne a kézenfekvőbb, hogy éppen melyik listview-ot gyártsa le.3. Context Pattern helyett van más alternativa? Kellene egy olyan objektum, ami az alkalmazás életciklusa alatt él, és olyan mint a Web-es környezetben ismert Session, ahova adaokat lehet bepakolni, amit az összes réteg elér.
A segitséget előre köszönöm!
-
Lacces
őstag
Sziasztok,
A funkcionális programozás megértéséhez tudnátok valami jó kis könyvet, online forrást ajánlani? (Érdekel a Scala és az F#) Érdekel a filozófia ami mögötte van, mint az OOP-oknál. Vagy hogyan érdemes elindulni?
A Scala-val indítani sem lenne rossz, de ahogy olvastam az egy picit ilyen speckó funkcionális nyelv, mert azért igyekszek hídat képezni az OOP és a Funkcionális paradigma között.
-
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Én ingyenes, online használható Project manager szolgáltatások iránt érdeklődnék, hogy ki mit javasolna? Egyszemélyes otthoni projectekhez lenne. (vagy másnak segíteni)
Melóhelyen a TFS-nek tetszik a boardja, könnyen átlátható stb.
Én egyelőre a Trello-t láttam, ami úgyahogy használható unlimited opcióval.
Valakinek valami jó kis tipp?
CactuS: Asp.NET-et lehet Visual Basicben is programozni, előnyös lehet a Pascal tudás miatt, plusz nekem otthoni projektnél egyszerűbb volt összekapcsolni az MS Officet és a webapp-ot. Bár már a .NET-es tudásom erősön megkopott...
-
Lacces
őstag
Hali.
Van olyan oldal, ahol valós életben előjövő alkalmazásokhoz mutatnak be design patterneket? Ideáig nem nagyon találtam, pedig kerestem például raktárkezelőhöz (belső raktár), vagy CMS oldal készítésénél?
Fogalmam sincs, hogy mikor kellene alkalmazni a Design patternek többségét még mindig
A válaszokat előre köszönöm.
-
Lacces
őstag
Köszi a PaaS jó lesz
Konkrét eszközről még nem tudok
.
Tényleg csak egyelőre az, hogy tudjok PHP, Java EE (esetleg Spring / Play / Grails) futtatása, MySql, MongoDB, PostgreSQL támogatása.
SVN vagy Git kezelés.
Olvasom, amit linkeltél. Az OpenShift nem tűnik rossznak
Köszi
-
Lacces
őstag
Hali,
Nos, szoktam webalkalmazást (php, java) fejleszteni a laptopon, a localhost-ot használva. Viszont hallottam olyanról, hogy lehet úgymond ezt úgy is csinálni, hogy nem a saját gépén csinálja az ember, hanem valami online szolgáltatást vesz segítségül, ahova felküldi a kódot, ott létrehozza (vagy létrehozzák neki a virtuális szervert, adatbázis, minden ott van és nem a helyi gépne) és oda fejlesztget, meg direkt a fejlesztést segítő eszközök is rendelkezésre állnak. Én egyet sem ismerek, de szívesen kipróbálnám.
Ha van ilyen, akkor ezeknek a szolgáltatásoknak mi a gyűjtó neve? (fogalmam sincs hogyan kell rájuk keresni- engem elsősorban ingyenesek érdekelnek)
A válaszokat előre köszönöm. -
Lacces
őstag
Hali,
Van valaki prologhoz értő személy, röviden eltudná mondani a vágást hogyan kell alkalmazni? '!' jeles vágásra gondolok
.
Neten nézett anyagból nehéz felfogni. Akit ismerek és foglalkozik vele azt meghagyjuk...(találomra szokta). -
Lacces
őstag
válasz
fordfairlane #6974 üzenetére
Akkor hogy legyen belőle gyakorlatom, ha nem próbálom meg magamtól? Csak félek a félretervezéstől is...
-
Lacces
őstag
Aha, köszi. Ez a metás dolog jobban érdekel.
"A különböző szakkörtípusok sémává válnak, ami leírja a propertyket. A sémákat külön tudod tárolni, újakat létrehozni, stb. a Java kódhoz nyúlás nélkül. A séma alapján legyártani az objektumot nem nagy kaland, prototípus és factory minta szerint se." - Ehhez tudnál valami online segédanyagot adni, amiből megérteném a részleteket?
(Nem igazán látom, hogyan kellene ezt implementálni)
Séma alatt a MongoDB sémát érted? Séma alapján objektumot gyártani? Hmmm Ez számomra új.De ez a megközelítés jobb, mint az én erőltetett Factorym.
-
Lacces
őstag
"Szerintem a probléma, amit leírsz, nem a creational design patternek témakörébe tartozik."
Akkor hova tartozik/tartozhat még?
Bónusz kérdés:
Milyen más mintákat lehetne még alkalmazni?
(Igazad van, NoSQL nem SQL, és így valamilyen szinten egyszerűbb dolgom is van.)Legegyszerűbb a hierarchia, de ha már hierarchiáról van szó, akkor mindig nézek úgymond egy tervezési mintát, hogy melyik húzható rá?! Valamilyen szinten különbözik egy közép- és felsőoktatási szakkör, na meg egy nyelvi szakkör is. Ha később az egyiket bővítem akkor jó, hogy így szét van szedve logikailag
.
Például a felsőoktatási szakkör csak 1 féléves, a középiskolai 2 féléves(=1 éves), a nyelvi szakkörnél meg lehet "ideiglenes is", mint nyelvvizsga felkészítő. Későbbi módosításoknál."A gyár implementálásához meg szükséged van valami támpontra, hogy milyen szakköröket lehet létrehozni." - Pontosan mit értesz támppont alatt? (Nekem ez így homályos)
Amúgy köszönöm a segítséget
. Még anno a Builder-en gondolkoztam...
Mindenkinek:
Mennyire hibás ötlet a következő?
Lehetne ugye nyelvszakkört kilistázni, ekkor a gyár tudja, hogy nyelvszakkörök lesznek és már ekkor alapból nyelvszakkörös objektumokkal dolgozna? Adatbázisból lekérdezés és a view-ban megjelenítés lista nézetben. Ilyenkor érdemes-e egy újabb view-t létrehozni erre az osztályt típusra, vagy a régit is elég bővíteni(, amely alkalmazkodik a nyelvszakkör adataihoz)? (Gondolom a régit is lehet bővíteni egy bizonyos mértékig). -
Lacces
őstag
Sziasztok.
Programtervezési mintához kérnék segítéget, sajnos nincs olyan akitől ezt még megtanulhatnám. Persze ott vannak a könyvek, de mégis úgy érzem, ehhez tapasztalat kellene. Én elsősorban az abstract factoryra gondoltam. (Create design pattern-ben gondolkodom). Webalkalmazás lesz az alkalmazás, adatbázissal MVC-t felhasználva (grails - java).
Van egy felület, ahol úgymond egy szakkört lehet létrehozni. És ezeket a szakköröket egy kollekcióba mentem bele (MongoDB, kollekció az SQL-ből ismert Tábla fogalmával egyezik meg). Ezeknek a szakköröknek van alapadata. Illetve lennének plusz adatok is. Ezek a plusz adatok attól függnek, hogy milyen tanulmányról van szó. És emiatt vetettem el a szimpla Factory method design patternt.Például ilyen szakkörök lehetnek:
- Nyelv (Angol, német)
- Reál középiskolai( Fizika, kémia, ahol lehetőség van kísérletezésre, pl plusz mező, hogy mik lesznek a kísérletek )
- Humán középiskola (Magyar, töri)
- Testnevelés (a többi tantárggyal ellentétben ide kell hozni valami felszerelést is például cipő, labda)
- Informatika egyetemi (ahova kell számítógép, programozási nyelv megadása, fejleszteőeszköz stb.)
- Bölcsészet egyetemi és így tovább.
Igazszág szerint azt sem tudom nagyon, hogy az MVC -ben hova kéne tenni, de én a Modell-re szavaznék (és nem a Controllerre elsősorban).És én valahogy így képzeltem el (Felhasználva ezt: linkparticipants részt) :
AbstractFactory: Szakkör (ez a tábla vagy kollekció)
ConcreteFactory: IdegeNyelv, KözépiskolaReál, KözépiskolaiHumán, KözépiskolaTestnevelés, EgyetemInformatik, EgyetemMűszaki, EgyetemBölcsészet stb.
AbstractProduct: Angol, Német, Fizika, Mérnök Informatika, Labdarúgás, stb.
Product: debreceni angol szakkör, budapesti angol szakkör, egri német szakkör, miskolci mérnökInfó szakkör, szegedi mérnökinfó szakkör stb.
Mindezt a Modell-be belerakva. -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Design Pattern-eknél lenne kérdésem. Tanuljuk őket. És észrevettem pl.: Singleton módszernél, hogy a Java és a C# megvalósítás kód szinten eltér szemantikailag.
Ez miért van? A programozási nyelv sajátossága miatt?
Gondolom az csúnya lenne, ha pl.: C#-ban is azt a megközelítést kódolnám le, mint amit a Java nyelv használ.
-
Lacces
őstag
válasz
Jim Tonic #5708 üzenetére
Én is hozzászólnék a témához
Igen, ki mennyit tanul magától... Ezen van a hangsúly, az Egyetemeken, meg amúgy is csak maradi tanár van, aki csak szívatni tud, de köze nincs a tanultaknak a melós helyre.
Meg mindenhol mást erőltetnek.
Nálunk van komputer grafika, Adatbázis sáv, meg Mesterséges intelligencia. PTI-n
Komputer, valami 20 évvel ezelőtti technológiákat, eljárásokat követelnek tőlünk. OpenGL, ugyanmárnekik az ismeretlen fogalom tanítani. (itt jobb a BME vagy más egyetem).
Adatbázis, meg a helyi cégeknek jó... Ott eltud vele helyezkedni az illető.
Mesterséges Intelligencia, az kemény. Viszont annyit, hogy több tárgyat oktatnak ebben a témakörzben, mint a pl.: az ELTE-n, vagy BME-n. Talán az SZTE az amelyik a legjobb lehet.
És ez BSc szakon nem rossz mondjuk. De általános Java vagy .NET programozás az tényleg híg itt. Bár most volt olyan bekeményítés az egyik prog tárgyból, hogy csak úgy lett meg az aláírás, hogy félig megtanultam programozni. (A másik felét magamnak kell megszerezni).
Bár én MSc-n jobban szimpatizálok a PE-vel (Pannon Egyetem), mert tetszik, hogy mérnök informatikusként tanulhatok egy picit Nano technológiát, meg pár érdekességet, meg folyamatirányítás.Engem nem vonz az egyetem hírneve, hanem inkább a szakirány, hogy mibe tudok belekóstolni, kipróbálni. BME-ből is csak egy 2 szakirány érdekel, a többi nem
DE-ről
(Debreceni Egyetem)
Én egyszer hallottam ezt Mérnökinfós és PTI-snél, hogy a különbség annyi, hogy a pti-s sokat tököl a megtervezéssel, addig a mérnökinfós, neki esik és kódol ész nélkül.
De engem nem érdekel, hogy ki hol végzett. Lehet valaki anyagilag nem tud megengedni egy Budapesti egyetemet... (drágább mint vidék). Ez is lehet az oka.
Én csak azokat gyűlölöm, akik folyton azzal villognak, hogy hol végeztek.... Hogy én ELTE-s én meg BME-s vagyok, és nagy az arcuk... Én tuti nem villognék ilyennel, ha esetleg felvesznek oda majd MSc-n... Meg alapjáraton nem is vagyok ilyen.De nem offolok tovább
-
Lacces
őstag
Szia,
A weboldal nem elérhető
, köszönöm azért a hsz-t
Brown ügynök neked is köszönöm a hsz-t
Konkrétan olyan dolgokra gondoltam, mint például egy Java vagy C#, esetleg PHP-s feladatokra. Példakódok, hogy mi a kimenete vagy valami ilyesmi.
Én majd készülök menni egy PHP-s munkára, később meg Java-ra is (csak oda többet kell azért tudni), csak hogy tudjam a szintet, hogy mit várnak el.
Meg esetleg milyen elméleti dolgokat kérhetnek el.
-
Lacces
őstag
Hello!
Tudtok olyan oldalt, ahol állásinterjún előforduló tesztek vannak felrakva, vagy ahhoz hasonló feladatsorok?
-
Lacces
őstag
Üdvözlettem,
Lenne egy kérdésem. Itt egyetemen elég sok a hülyeség a kódolás terén, nem írunk szép kódokat... Csúnyákat írok...
De ahogy itt fórumozgatok fent, és kapom a megjegyzést, hogy csúnyán nézz ki, eljött az igényesség követelménye nálam.
Kérdésem az lenne, hogy van-e olyan könyv, weboldal, ahol arra tanít, hogy hogyan írjunk "szép" elfogadható kódokat?
Például Java, C++, C# érdekelne elsősorban. (vagy esetleg ezt külön topicban írjam?)Amelyik megtanít arra, hogyan írjunk helyesen programkódokat, ne pedig atom brutál csúnyát, amire néha az egyetem rákényszerít (nem használhatsz rekurziót, interfészeket stb esetben eldobom az agyam)
(emléxem egyszer majdnem megírtam C#-ban egy legnagyobb közös osztó metódust, aztán nettem láttam egy 4 soros nagyon szép rekurziós példát. Gyönyörű volt és egyszerű.
-
Lacces
őstag
Jó rendben így keresek rá, bár az rejtély számomra, hogy a kiértékelés hogyan történik, a lengyel formára hozás még ok, de a kiértékelés. ( ez szép és jó, csak, a kiértékelés hiányzik nekem)
Van olyan jó link, ami segít megtanítani, hogy hogyan kell implementálni egy sturktogram alapján? (valami hatékony gyors) //marha sok hülye házi van...még odáig nem tudtam eljutni szeptember óta, hogy a c# vagy java generikusait magamtól megtanuljam.
Benne lévő write(x) stb. mit jelenthet, az is egy külön rejtély. -
Lacces
őstag
Öhm, lehet rosszul írtam.
- Adott egy String, amiben egy matematikia kifejezés van
- Eredménynek Int/Double típusúnak kell lennie, ami kiszámolja a Stringben lévő matematikai kifejezést.Például
String input= "4*8-30*(45/9-2)"
int result;
result=kiSzamolomAStringbenLevoKifejezesErteket(input); -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Egy Stringben lévő matematikai kifejezést hogyan kell kiszámítani?
String str = " 3 + 5 ( 7^4 /2 -4)*45 " (például)Én egy helyen találtam egy rpn - nevű algoritmust, megnéztem szép és jó, de az meg nem mást csinált, mint átalakította a kifejezést valami mássá, ahol a műveleti jelek a string végébe voltak...
Nem tudom, hogy ezt az algoritmust hogy hívják, de jó volna egy ilyen, ami képes egy stringben lévő matematikai kifejezést kiszámolni. A végén megadja a kifejezés értékét. Ami esetleg java vagy c# nyelvven le van írva, pseudocode is jól jönne. (jó lenne látni egy implementációt is, mert van ahol egyszerű változokat használ, van ahol, meg olyan generikusokat, hogy csak nézek) -
Lacces
őstag
Volt egy tesztkérdés pseudo kódban:
Sok választási lehetőség volt, megkellett jelölni melyik a leghatékonyabb, legköltségkímélőbb megoldás: ( az utsóra nem eléxem pontosan)
1.
if(szam==0)
// do something
if (szam < 0)
// do something
if(szam > 0)
// do something2.
if(szam==0)
// do something
if(szam>0)
// do something
else
// do something3.
if (szam == 0)
// do something
if(szam<0)
// do something
else
...
4.
if(szam>0)
// do something
if(szam<0)
// do something
else
// do something5. olyan mint a 4. csak fordított reláció
Én szívem szerint az elsőt kizárnám, ott több művelet van, mint a 2.-tól nézve, ahol már befigyel egy else ág, én a 2. és 3. között választanék... Bár az hogy < vagy > az egy jó kérdés, hogy melyik az "olcsóbb".
Ezek közül melyik a leghatékonyabb? (költségkímélő) Most már érdekel a válasz
-
Lacces
őstag
Igen, ahelyett, hogy komolyabban tanulnánk.
Nem fogod elhinni: Java és C# kurzus van és mit tanulunk rajta, Bubble, Insertion, Selection... rendezéseket...
A grafika a legrosszabb, a jobb helyeken, komoly grafikákat írnak stb. Áh nálunk, megadnak még az őskorból visszamaradt algoritmusokat és megoldásokat kell implementálni... Mert a tanár és a gyakverzéek azon a szinten ragadtak, és nem megy nekik az újítás.1. tanulok a suliba
2. tanulok, hogy legyen esélyem állásinterjúnÉs akkor én lepődök meg, hogy hülye vagyok a programozáshoz, meg olyan példatárakat adnak, hogy fhuúúú, aki tényleg droid programozó az érti, de aki meg suliban akar megtanulni, annak esélye sincs, hogy felfogja mit hagyvaszol.
Python és VB.Net-el értem, hogy mi és milyen jó a programozás! -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Ez java kód, de úgy gondolom, hogy ez általános kérdés:
Adott egy tömb és egy int változó:
private Object[] elemek = new Object[KEZDO_MERET]; // Object tömb
private int i =0; // int
elemek[i++]=o; // o egy Object típusEnnél az esetben az o objektumot elemek tömbben az i indexénéll helyezi el vagy az i++-nál helyezi el? ( i mint index)
Illevet ami fontos, nincs for ciklusban az i !
Én úgy tanultam, hogy i++ esetén utólag hajtja végre a növelést.
Ez esetben én így értelmezem:
elemek[0]=o // 0. indexnél helyezi el a tömbben
static int i = 1;
[I]
Következő függvény hívásnál:[/I]
elemek[1]=o;
static int i=2; -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Szitu: Matekos programozói feladat ---> Prof Go to Hell!
-> Google böngészés, matekos böngészés, algoritmus keresés
-> feladat megoldását nem sikerül magamtól kitalálni. Netes anyagokat sem bírom felfogni
-> 10-20 kódsort képtelen vagyok kitalálni 6 óra alatt
-> teljes mértékű szomorúság, önhibáztatás, magamban való csalódás fog el.Kérdés: Ezt hogy lehet túlélni?
Engem ez a probléma kikészít idegileg.
nehéz bevallani, de néha már a sírás kerülget, hogy nem lesz belőlem sosem programozó stb.Valami tanács jól jönne, ha volt valakinél ilyen, hogy ezeket a belső gondolatokat hogyan lehet túlélni, "kijavítani" stb. Mert ez gyilkol belülről...
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Ezt az If-Else-t, hogyan lehet egyetlen egy logikai kifejezés használatával átírni?
if (count % 10 == 0)
newLine = true;
else
newLine = false;
Kérdés: Ez nem egyetlen egy logikai kifejezés így is? (hiszen csak egy == kifejezés van benne)Java/C#
Én ezekre gondoltam :
1. if(!(count % 10))
De ez nem jó, mert a ! annak boolean érték kell
2. (count%10==0) ? newLine = true: newLine=false;
De ez sem jó, szintaktikai hibásElőre köszönöm a segítséget!
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Állásinterjúra jelentkeztem (gyakornoki, még diák vagyok).
SQL, Java programozás lenne a feladatom ha felvesznek. Viszont a teszt Pseudo code-ban lesz angolul...Egy ilyen pszeudó kódos teszten mi lehet? Mit kérdezhetnek? Algoritmizálás? Ötletem sincs, ez lenne az ilyen első multinál teszt írás.
Jól jönne minden segítség, tanács, saját élmény beszámoló, hogy mire készüljek fel
. Vagy mit érdemes átnézni, felkészülni.
Köszönöm a válaszokat előre
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Szerintetek melyiket célszerűbb megtanulni? Indul egy képzés nappalis diákoknak, és C#/.Net vagy Java közül lehet választani, én úgy vettem észre, hogy a legkeresettebb a java platformban fejlesztők (jsp stb. De nekem e téren elég gyér tudásom van). A másik meg, hogy inkább fejlesztenék kliens oldali cumókat, mint a ilyen enterprise féle dolgok, nagy vállalati rendszereket java-ban.
Viszont nekem suli szinten, ha bajom volt a Java-ban megírt beadandó működött, még a C#-ban még a profibb tanulók sem tudták, hogy mi baja... Így nem igazán szeretem a .Net-et meg oda a sok állásnál kell a tapasztalat, még kezdő Java-sként több esélyem van elhelyezkedni én így látom...
* A .Net alapjai
* C# nyelv bevezetése
* .Net-es osztály könyvtárak
* File kezelés
* Szerializáció
* Gyűjtemények használata
* LinQ nyelvbe ágyazott lekérdezés
* WPF alapjai (szálkezelés, események, UI építés, modularizáció)
* WPF ++
* WCF (Data Contract, Data Member, Service Contract)Úgy gondolom, hogy ezt a témát a WPF-et is azt meglehet tanulni magamtól is...
Java mellett szól, hogy azért azzal pályakezdőként is könnyebb elhelyezkedni... és az android is... Meg hogy a beadandó házikat is sikerült azzal megcsinálni, és több forrás, könyv áll rendelkezésre.
Viszont, a C#-al csak a szopásom volt, de jobban érdekelt. Megahogy néztem néhány állásajánlott, jobban érdekelt, hogy ezzel a nyelvvel automatizálási, képfeldolgozási munkakör is van. Még Java-ban inkább vállalat irányítási...És mióta Pythonoztam egy kicsit, és most PHP-t tanulok, magabiztosabb tudást érzek programozás terén, jó még így sem elég jó. De már látom a fényt az alagút végén.
Én mindkettőt szívesen megtanulom. Sőt java-talán azért is kell, mert ha levelező tagozatra megyek átt, ott csak java-s oktatás van, c# nincs.
Nem vitát szeretnék generálni, hogy melyik a jobb! Hanem, hogy tanfolyam szintjén melyikre menjek el, és melyiket tanuljam magamtól?
Böngésztem ez ügyben külföldi fórumokat is. És az az eredmény jött ki, hogy előbb java, és aztán c# célszerűbb, mert a c# több mindent tartalmaz (delegate-ek például) amit a java nem. És emiatt célszerűbb előbb a java aztán a c#...
Munka mihamarabb kellene, és így talán a java az ami befutó lenne, de hosszabb távon a c#-os munkák jobban megfogtak, mint sem a java-ban jsp, banki adatbázis kezelés stb.
ez meg java tematika:
* A java.io csomag eszközei
* Adatfolyamok olvasása és írása
* Véletlen elérésű állományok kezelése
* A natív állományrendszert kezelő eszközök
* Objektumok szerializációja és deszerializációja
* A grafikus felhasználói felület programozása
* Konténerek és elrendezés menedzserek
* Az AWT eszközei
* A Swing eszközei
* A grafikus felhasználói interfész eseményeinek kezelése
* Felhasználói interakciók
* Kivételek kezelése: kivételkezelő felépítése, kivételek osztályozása, saját kivételek a kódban
* Többszálú programok írása
* Szinkronizáció, kölcsönös kizárás, Hoare monitorok
* Generikus típusok és metódusok, típustörlés
* Metaadatok kezelése: java.lang.Class
* Reflexió: java.lang.reflect, metainformációk kezelése
* Annotációk alkalmazása a programokban
* Refaktorálás, kódtisztításKorrekt segítő választ kérnék, és nem c# és java háborút :-). Nekem tetszik mindkettő még, és a java-t talán az oktatásban jobb tanuló nyelvnek is tartom mint a c#-ot egyéni tapasztalat, de ha dolgozni kéne, akkor inkább .net
Tényleg nem tudom, hogy melyiket válaszam, a .net-et vagy a java-t tanfolyamon.
-
Lacces
őstag
válasz
Brown ügynök #5312 üzenetére
Talán az ISO-8859-2 (Latin 2-es) kódolás, nálam az mindig bevált, ha az UTF-8 kudarcot vallott...
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Az Eclipse IDE-hez kérnék segítséget, szerintetek, melyiket érdemes letölteni belőle?
Melyik verziót? Rengeteg van, és nem értem, hogy miért... egyszer már leszedtem egyet Linux alatt, de az központilag (Ubuntu tároló) csak egyet javasolt.Viszont most Windowson vagyok, egyelőre nincs linux, és nem tudom, hogy melyiket töltsem le. (Indigo, Heliios, Gaileo)
Elsősorban Python (minden modulja), Java, PHP-ra lenne használva
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
-
Lacces
őstag
Pythonban egyet értünk, a legkirályabb nyelv szerintem is :-D
"Cormen-Leiserson-Rivest féle Algoritmusok könyvet javaslom" - kezdő szintnek is ajánlod?
wikipédia sem rossz, csak tényleg, nem ártana jobban beleásni magam az algoritmusokba is, hogy egy-egy feladatot hogyan oldjak meg stb.
És köszi a segítséget!
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Nagy gondban vagyok, nem tudom melyik programozási nyelv és platform állna hozzám közelebb, melyiket válasszam?
Sajnos én egyetem csúsztam 2 évet... ez az én hibám, bevallom lusta voltam, és ha nehézségeim akadtak a programozási tárgyaimmal, akkor nem voltam elég kitartó.
Az utóbbi néhány hétben nagyon összeszedtem magam. De nem tudom, hogy melyik lenne a jó és megfelelő programozási környezet, nyelv, amelyben elmélyítsem a tudásomat.Régen tetszett a asp.net, az mvc részével dolgoztam is egy darabig, de nem szerettem meg... a sima asp.net-tel pedig hobbi szinten szívesen foglalkozom. De kevés a cég, akinek ez kell. Oda nagyon magas tudással tudnék csak belépni.
Érdekel a php is, most azt fogom tanulni mysql-el a nyáron. A Drupal cms is nagyon érdekesnek tartom, illetve van egy alap xhtml, css tudásom, és most fogok bele a Jquerry-be is. (könyvek könyvtárból kikölcsönözve).
C#-ot tanultam, de nekem szintén nem jött be sajnos. Valahogy úgy vettem észre, hogy Java-hoz könnyebb megoldani a beadandókat. És a Nagy Gusztáv című Java jegyzet meghozta hozzá a kedvem, így azzal is fogok nyáron foglalkozni. Bruce Eckel könyve megtetszett, és ez alapján a C++ még az ami nagyon vonzz.
De nem tudom, hogy melyikkel foglalkozom mélyebben...Szerintetek mi alapján kell dönteni? A .net-es technológiák iránt sokáig érdeklődtem, T4B-re is mentem, meg nyári képzésre is. De valahogy a sok egyetemi beadandó progik kudarca miatt, elvette a kedvem tőle... Meg úgy érzem, hogy úgy igazán jó könyvek kevés van belőle, mint Java-ból.
Rövid távon, php és mysql + jquerry vagy javascript az amivel úgy foglalkoznék, de hosszabb távon biztosan beleunnék.
A java mellett szól az android platform is. Na meg, hogy egyszer szeretnék majd egy Macbook-ot :-).
Viszont a C++ mellett, hogy talán egyszer majd felvételiznék Mérnök Info-szakra MSc-n, vagy egy külföldi egyetemen, ahol a C++ hardverközelibb nyelv tudtommal. De ennek elsajátítása nehézkes lehet.Illetve a között vacilálok, hogy 2 hónap alatti nyári szünetemnél melyik nyelvet lehet úgy mond hamarabb "megtanulni az alapokat"? (Java és C++-ra gondolok)
A .net egy devportálos cikk miatt is elriasztott...Bár lehet algoritmikusokat is kéne találkoznom, arra tudtok valami jó könyvet? weboldalt? ahol különböző forráskódok vannak, pl.: lexikografikus keresésre, mintaprogramok stb.
A válaszokat előre is köszönöm.
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy hova írjak, ezért teszem ide.
Én szeretnék érdeklődni, hogy tudtok-e olyan oldalt vagy valamit ahol például állásinterjún szereplő szakmai tesztek vannak.
PL.: Java, C#, C++ engem ami érdekel. Szeretnék rá felkészülni, körül járni a témát. Még nem írtam ilyet :-D
Merre keresgéljek, hogyan készüljek fel stb. Minden jó tanács jól jön, esetleg melyik topicba írjak ahol kapok is választ?tisztelettel: Laci
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Nekem lenne egy kérdésem, mi a különbség a szoftvermérnök és a programozó között?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- LG Ultragear 27GN60R (fekete szín)
- Azta! Dell Latitude 7440 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" i7-1370P 16/512 FHD+ IRIS Xe
- Lenovo Thinkpad X280, 12,5" FHD IPS Touch , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11 ( olvasd végig )
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged