- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
"Leginkabb C#-ot ismerem es hasznaltam eddig, de ahogy olvasom, lehet, hogy linux ala talan nem ez lenne a legjobb programozasi nyelv."
Valószínűleg nem lesz vele gondod, nézz rá a mono kompatibilitási oldalára, illetve van nekik direkt egy migráló tooljuk is.
-
whYz
őstag
Sziasztok
Szeretnek egy kis segitseget/utmutatast kerni.
Linux ala szeretnek egy egyszerubb szerver programot csinalni, mysql adatbazissal. Leginkabb C#-ot ismerem es hasznaltam eddig, de ahogy olvasom, lehet, hogy linux ala talan nem ez lenne a legjobb programozasi nyelv. Mit javasoltok, hogy milyen nyelven kezdjem el? Java-ra gondoltam esetleg, mert az meg eleg kozel all a C#-hoz, igy konnyen boldogulnek.
-
DNReNTi
őstag
válasz
anorche1 #10491 üzenetére
Miskolcon a mernokinfo szakon eleg gyilok a Fizika I - II. Lehet velem van a baj, mert nem is nagyon kotott le, de en vagy 7x voltam vizsgazni mire sikerult az elso. A tobbi targy egeszen turheto volt, de a fizika megette a lelkem. Meg a lapon C programozas. Meg a 1998-as HTML standerdek... Meg az 1970-bol orokolt Adatstrukturak es algoritmusok...
-
-
anorche1
őstag
Sziasztok!
Off:
Továbbtanulási és a miskolci egyetem topic is halott, itt talán tudtok nekem segíteni.
Egyetemen szeretnék továbbtanulni mindenképp valamilyen infós szakon. Itt a miskolcin 3 lehetőség van, a gazdasági, a programtervező és a mérnökinfó. Az első az nálam teljesen kiesett, az utóbbi 2 közül kéne választanom.
Középsuliban tanultam programozni, igaz, a programozási tételeknél nem csináltunk összetettebb dolgot, de tetszett.
Jelenleg OKJ -s rendszergazdára járok, és ez is eléggé bejön.
Ti melyiket ajánljátok?Szerk.: A mérnökinfónál csak egy dolog miatt aggódok: középsuliban a fizika tanárunk nem tudta az osztályt fegyelmezni, és óráin káosz volt, senki nem figyelt, és hát végül én is a többséghez csapódtam. Emiatt a fizika tudásom nekem megragadt sajnos a V=s/t szinten, amit általánosban tanítottak.
Ha mérnökinfóra mennék, akkor gondolom be kéne hoznom ezt a nagy hátrányt, ugye? -
-
Létezik olyan alkalmazás/szoftver, amivel ki lehet váltani a papíron végzett szoftvertervezést?
-
martonx
veterán
válasz
petyus_ #10480 üzenetére
Szvsz nem a nyelven múlik. Az csak egy szintaxis. Kis túlzással, ha egy nyelven tudsz programozni, akkor csak idő kérdése, es bármelyik nyelven tudsz programozni. Amin a többség kihullik, az maga a programozni tudás. Tömbök, ciklusok, feltételek, halmazok, melyik mire jó, mikor érdemes alkalmazni stb...
-
-
opr
nagyúr
válasz
petyus_ #10480 üzenetére
Mint aktív C++ programozó, a C++-t, mint első nyelvet csak annak ajánlanám, akit nagyon nem szeretnék a szakmában látni a későbbiekben (vagy érzem/látom, hogy egy fanatikus állat).
Ne érts félre, imádom, még a kis (nagy) faszságait is, de első nyelvnek kb olyan, mintha azt mondanád, hogy úszni szeretnék tanulni, tehát beugrok helikopterről az óceán közepébe.
Mondjuk ha zsigerből gyűlölni akarod az egész programozást pár héttel azután, hogy elkezdted, akkor ajánlott.Én első nyelvnek, mondjuk egy C#-ot mondanék. Azért, mert:
- van sikerélmény már az elején is
- nagyon egyszerű benne kicsi, de látványos dolgokat csinálni
- rengeteg ingyenes és jó forrás van hozzá, akár az alapoktól
- windows a környezet, tehát nem kell sokat szüttyögni, next-next-finish és mehet a kódolás
- egy ideje ingyenes a visual studio, ami szvsz az egyik, ha nem a legjobb IDE (fejlesztői környezet)
- a fentiek ellenére komoly dolgokat is lehet benne csinálni
- keresett nyelv, könnyű vele relative jól fizető, normális munkát találni
- ha később játékfejleszteni akarsz, Unity pl C#-ot használ, Visual Studioval együtt popsidat is kinyaljaui.: Azt azért fontos hozzátennem, hogy ez a mit ajánlotok kezdésnek kérdés sajnos így nem megválaszolható. Le kéne ülnöd valakivel egy laza 2-3 órás beszélgetésre, aki ismer elég sok nyelvet legalább alapszinten, és végigbeszélitek, hogy mi érdekel, mit szeretnél évek múlva csinálni, ezért mit vagy hajlandó tenni, stb, és utána tudna mondani neked egy utat, amin érdemes elindulni.
-
petyus_
senior tag
válasz
bucsupeti #10475 üzenetére
Egyelőre nem tervezem, hogy jelentkezzek, csak nagyjából néztem át, két opció van, 2 éves munkaszerződés nettó 220ért, 1 éves nettó 180ért, ebből kiindulva kb 1M körül van a tanfolyam díja (az egy évesnél 40Kval kevesebbet kapsz, tehát akkor havi 80K lehet, x12), gondolom ha neked felróható okból megszűnik a munkaviszonyod, akkor ki kell fizetned a képzés a díját.
Átnéztem már pár hasonló képzést, általában 1M körül van mindenhol a tandíj, van ahol te fizeted, és ha a tanfolyam után nem találsz megfelelő állást (általában ilyen nettó 200-250 között határozzák meg), akkor visszakapod a felét. De ez a kettő kb ugyanaz, csak a yellowroadnál ingyenesnek mondják, és a leendő munkaadóddal fizettetik meg a képzést (igazából te fizeted, mert annyival kevesebb kapsz, csak így jobban hangzik, mintha azt mondnák, hogy kapsz egy nettó 260as állást, és 2 évig havi 40K-t fizetsz).
Egyébként olvasgatva a témában több helyen azt láttam, hogy 2 utat javasolnak
1. először tanuld meg a Pythont, mivel ez az egyik legegyszerűbb, és könnyebben fog menni a többi
2. tanuld meg a C++-t, ami az egyik legnehezebb, és utána már gyerekjáték lesz a többi. -
válasz
bucsupeti #10477 üzenetére
Ja, hát én remélem, hogy ő helyetted is elolvassa, mire való a tiobe index.
szerk.: egyébként azt sem igazán értem, ha úgy olvasna, mint te, és mégis ráugrana a javara, azzal miért lőne mellé.
2. szerk.: beírtam a google-be érdekességnek, hogy best first programming language. Első találat: [link] Na, bakker, hát nem egybevág a tiobe indexszel? Pedig azt továbbra sem ezért linkeltem. Na, most akkor még egyszer megkérlek, fejtsd már ki bővebben, mivel lett félrevezetve.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Jim Tonic #10476 üzenetére
Arról hogy semmiféle alap tudással nem rendelkező kezdő ez alapjan valaszon magának nyelvet. legalábbis az iránymutatásod erre buzdított. Egy kezdőnek totál rossz ha előkapja mondjuk a Go-t mert az lépett előre a legtöbbet, vagy hogy a Java-t kezdje tanulni mert az a legelső.
Csupán arra gondoltam hogy egy kezdőnek nem tiobe statiszzikát kéne ajánlani ha azt kérdezi, hogyan kezdjen neki. -
fordfairlane
veterán
válasz
petyus_ #10465 üzenetére
Először le kell doktorálnod algebrából, numerikus analízisből, hálózatok topológiájából, művészettörténetből, és egyiptológiából, a többire nem emlékszem, ami a litániában fel volt sorolva, mint nélkülözhetetlen és _valóban_, igazán, nagyon-nagyon fontos alapozó tudományág. Ezután begépelheted az első hello world programodat. Persze nem Java-ban! Az csak egy szűk, magasan képzett egyén kiváltsága. Te használj valami scriptnyelvet!
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Chesterfield #10469 üzenetére
De igen. Ezek jók és pontosan arra fogják kiképezni a leendő alkalmazotjukat amire nekik szükségük van. A munkaszerződést/tanulmanyi szerződést is érdemes megnézni, mert tudjuk hogy nincs olyan ami ingyé' van.
Nincs tapasztalatom az ilyen képzésekről. nincs valahol egy tematika arról amit tanítanak? Az alapján el tudnám mondani hogy szerintem hasznos-e. De így ez alapján nem tudok mitmondani....
-
Chesterfield
őstag
válasz
bucsupeti #10467 üzenetére
Szerinted pl a yellowroad nem működőképes?
"Hogyan épül fel a képzés?
A fontosabb programozási alapismereteket az alapozó blokkunkban sajátíthatod el, különböző gyakorlati feladatok megoldásával. Megtanulod, mi az a programozás, mi a folyamata, milyen eszközeid vannak hozzá, mi az az algoritmuselmélet, milyen programozási nyelvek vannak, és hogyan tudod őket alkalmazni. Ezek után következik a programnyelvi specializáció: lehetsz Front-End fejlesztő, foglalkozhatsz php-val, lehetsz C# programozó, vagy Java fejlesztő."
Mi vár rám a képzés után?
A csomagodtól függően egy 1 vagy 2 éves munkaszerződés fix fizetéssel annál a vezető iparági cégnél, amit te választottál és ahol téged választottak. Klubtagságunknak köszönhetően nem engedjük el a kezed azután sem, hogy elvégezted a képzésünket: várnak rád díjmentes továbbképzések, további nemzetközi minősítések, amelyekhez minden felkészítő anyagot rendelkezésedre bocsátunk, miközben a mentoroddal is megmarad a kapcsolat. Mi megadunk minden segítséget, azonban rajtad múlik, hogy mennyit fejlődsz, milyen gyorsan kapaszkodsz egyre feljebb a ranglétrán.
Gondolom nem vállalnák be az "ingyenes" képzéset, ha nem gondolnák úgy, hogy 4 hónap alatt junior szintre tudják hozni a résztvevőket.
Vagy valamit nem jól értek? -
bucsupeti
senior tag
válasz
Jim Tonic #10466 üzenetére
Hát ennél rosszabb iránymutatást nem igen lehet adni....
@petyus: Ha tényleg komolyan gondolod akkor iratkozz be egyetemre mérnök infó szakra. Sokan azt mondják hogy nem a diploma számít. Ez akár igaz is lehet, de meggyőződésem hogy ahhoz hogy valaki jó fejlesztő legyen ahhoz a programozás mellett egyéb területek párhuzamos, összhangban történő okatatása, tanulása is szükséges (architekturák, oprendszerek, algoritmusok, hálózatok, matematika stb....)
-
petyus_
senior tag
Sziasztok!
28 éves vagyok, van egy közgazdasági diplomám, de nem igazán élvezem azt, amit csinálok. A számítástechnika mindig is érdekelt, máig nem értem, miért nem ilyen irányba indultam el gimnázium után. Szeretnék ezen most változtatni. Semmilyen IT képzettségem nincs, amit tudok, azt magamtól tanultam, az átlagfelhasználónál jobban értek hozzá (hétköznapi használat mellett előforduló problémákat meg tudom oldani, össze tudok rakni egy gépet, ilyesmi), használtam már pár scriptet, ezeket nagyjából tudtam értelmezni, tehát úgy gondolom, az ehhez szükséges gondolkozásmódot magamévá tudom tenni.
Érdekel a programozás, de nem tudom hogyan kellene belekezdeni. Láttam néhány hirdetést, ahol pár hónapos képzéseket tartanak, de nem tudom ezek közül melyik az, ami tényleg használható tudást ad, egyáltalán érdemes-e ezeken keresztül elindulni, vagy jobban járok, ha először magamat képzem (amit eddig tudok, azt autodidakta módon tanultam, úgy érzem, ebben elég jó vagyok). Tudom, hogy ez nem fog egyről a kettőre menni, hajlandó vagyok befektetni a kellő munkát, az sem gond, ha csak mondjuk 2-3 év alatt jutok el arra a szintre, amivel már el tudok helyezkedni.
Visszaolvastam pár oldalt, volt néhány hozzászólás ezzel a témával kapcsolatban is, de nem sikerült még rájönnöm, hogy akkor hogyan/merre, melyik nyelvvel érdemes elkezdenem, örülnék, ha ebben tudnátok adni néhány jó tanácsot, esetleg weboldalt, könyvet (az se gond, ha nem ingyenes, pl az előbb említett Udemy korrektnek tűnik, de itt sem tudom, hogy mivel kellene kezdeni).
Köszönöm, ha időt szántok a kérdésemre
.
-
jogaman
csendes tag
Sziasztok!
Mit gondoltok az Udemy-n [link] zajló ingyenes kurzusokat kínáló akcióról ? Hallottatok róla ? Vettetek valamit ? -
disy68
aktív tag
válasz
kezdosql #10458 üzenetére
Szóval akkor az volt a gond, hogy nem volt C tudás, ahhoz, hogy értelmezd a külső tool-t, ami az adatokat szedte össze. Amúgy ilyen esetben akár elférhet egy kis magyarázó komment, de azt, hogy a külső cucc pontosan hogyan működik, azt abszolút nem a hívó feladata dokumentálni.
-
kezdosql
tag
válasz
disy68 #10457 üzenetére
Mert egy .h fajlt hivott meg, ami valami mas programnyelven irt programgyujtemeny lehetett, amirol fogalmam se volt, hogy mit csinal.
Olyasmi tortent, hogy php-vel csinalt egy szep tablazatot, majd meghivott egy ismeretlen fajlt, majd a php hirtelen kiirta a tablazatot tele ertekkel.
A tablazat keszites szepen le volt kommentezve, de pont a lenyeget nem tudtam meg, hogy hogyan szamolta ki az ertekeket. -
disy68
aktív tag
válasz
kezdosql #10456 üzenetére
Ez így nem túl konkrét. Miért gond egy másik fájlban lévő kódot megnézni? Ezért használunk IDE-ket, amik elég sokat segítenek a kódban való mászkálásban is többek között. Ha másik fájlból hívott meg valamit, akkor valahol volt egy include/require. Ha az a másik fájl egy osztály, aminek a metódusa lett hívva és pl. autoloader-rel történik az include, akkor meg tudja is az ember, hogy melyik fájl melyik osztály (és persze az IDE is tudja és segít a másik fájlba az adott metódushoz ugrani). Ha ez valami félspagetti gányolt megoldás, akkor meg szimplán kódszervezés a problem, nem a kommentek hiánya.
Ha a függvény neve amúgy tükrözi mi is történik benne és a benne meghívott másik metódus neve is, akkor az teljesen jó, mert tudod mire jó a metódus. Ha az érdekel inkább, hogy hogyan csinálja, amit csinál, akkor pedig bele kell lépkedni és megnézni. Nem a komment feladata, hogy lássuk hogyan működik a kód, hanem inkább az, hogy miért csinálja úgy - ez is persze csak akkor, ha a kód alapján nem lenne egyértelmű.
Amúgy tényleg tudom ajánlani a linkelt könyvet, mert nekem is sokat segített tisztázni ezt-azt.
szerk: php-hez ajánlások, kódolási stílus, autoloader, stb., ha érdekel
-
kezdosql
tag
válasz
disy68 #10397 üzenetére
"amikor ott volt elottetek akarhany soros programocska es szidtatok a programozot, hogy azt az egy sort miert nem kommentelte, hogy mit csinal es miert"
Kódot az ember magának és más embereknek ír. A jó kód könnyen olvasható és értelmezhető. Kommentet ritka esetekben szokás használni. Valid komment lehet egy magyarázó komment persze, de csak indokolt esetben. Vannak egyéb esetek is, amikor indokolt lehet a komment.
Egy php eset jutott eszembe, amikor szepen neztem, hogy a rutin mit csinal, majd fogta magat es meghivott egy masik fajlban levo rutint es az eredmenyt tovabbadta - pont azt nem lehetett tudni, hogy mit es hogyan szamolt ki.
-
kezdosql
tag
Mi a helyzet az "intelligens html" nyelv teren, van mar megallapodas, hogy melyek a jok, vagy meg mindig az n+1-es elv megy?
Ugye, a html-ben jottek ujabb verziok, majd nem volt jo, kellett cgi, majd javascript, majd jottek az egyedi verziok sgml xml xhtml es egyebek, magy egy sghtml lett kikialtva favoritnak, hogy abban vegre lehet lexikont irni, az less a jovo nyelve, majd jot, hogy a pentagon xml-t valasztotta es kesz, stb.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
martonx #10442 üzenetére
esetleg sublime text?
-
apple87
senior tag
válasz
fordfairlane #10449 üzenetére
Igen köszönöm
-
DNReNTi
őstag
válasz
fordfairlane #10449 üzenetére
Atallitottam magyarra az enyemet:
alt + ,
esalt + .
kombokkal nekem mukodik, de ez elegge durvan off mar itten. -
apple87
senior tag
Magyar OSX nél mi lehet?
-
apple87
senior tag
Köszi!
Nem jövök rá hogy a programnál milyen kombinácival írok ilyet PL : ‹
Mert hiába írom be ezt és írom utánna ammit kell nem jó.macnél alt+5 vagy máshogy kell beírni?
-
martonx
veterán
válasz
apple87 #10440 üzenetére
Használj Visual Studio Code-ot. WebStormhoz képest elég fapad, de tanulni tökéletes, és hónapról hónapra egyre jobbá válik. HTML + CSS + JS-hez tökéletes (elvileg nodejs-hez, php-hoz azaz máshoz is lehet használni, én mindig csak html-eztem vele, illetve én már notepad helyett is ezt használom windowson).
-
apple87
senior tag
Köszi !
Jónak tűnik, elég felhasználó barát!
CSak az a baj 30 napig ingyenes.Kezdő vagyok ezen a téren, Grafikus nak tanulok, de legtobb helyen kérik a HTML CSS ismeretet is .
Tudsz valami összefoglalót hogy, melyik kód mire való?
Lehet neten találni ilyen css formázási kódokat, mi mire való? -
apple87
senior tag
Sziasztok!
MAC rendszeren milyen programokat szoktatot használni HTML, CSS hez?
-
Nagytoll
senior tag
válasz
axioma #10435 üzenetére
Miután bemásoltam ide, már észrevettem, hogy nem teljesek, azóta javítottam, már csak ezt kéne értelmeznem, hogy itt mi is az expected output
Fixed Tests accum
-G-Ll-Nnn-Rrrr-Xxxxx-Qqqqqq-Eeeeeee-Nnnnnnnn-Uuuuuuuuu-expected:<Z[-Pp-Ggg-Llll-Nnnnn-Rrrrrr-Xxxxxxx-Qqqqqqqq-Eeeeeeeee-Nnnnnnnnnn-Uuuuuuuuuuu]> but was:<Z[pglnRxqenU]> -
axioma
veterán
válasz
Nagytoll #10432 üzenetére
Algoritmusilag a charAt 0-tol kene menjen [string indexelese pont elter a ket nyelvben], es hianyzik az elso, nagybetus kiiras a belso ciklus elott [ami ugye igy darabszamra jo a kisbetuknek; bar azt is 0-tol es <i irnam, megszokasbol]. A kisbetusites kiiraskor a pascalbol is hianyzik.
-
Nagytoll
senior tag
válasz
gyurkikrisz #10433 üzenetére
Úgy néz ki, már túl késő van az agyamnak
Köszi! -
Nagytoll
senior tag
Hello!
Át kéne alakítani egy kapott betűsort így: aKcbH -> A-Kk-Ccc-Bbbb-HhhhhErre pascalban ezt írtam :
readln(s);
for i:=1 to length(s) do
begin
for j:=1 to i do
begin
if j = 1 then Write(upcase(s[i]))
else Write(s[i]);
end;
if i < length(s) then Write('-');
end;Javaban pedig így:
public static String accum(String s) {
For(int i = 1; i < s.length(); i++){
For(int j=1; j<=i ;j++){
System.out.print(s.charAt(i));
}
System.out.print("-");
}Az lenne a kérdésem, hogy miért kapok olyan errot javaban, hogy /Accumul.java:4: error: '.class' expected
bővebben a hiba : http://pastebin.com/b0RjcFK8
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bambano #10429 üzenetére
de azt máig nem tudtam megszokni, hogy amikor elkészül egy projekt, akkor sok mihaszna tolong, hogy ő csinálta, ő csinálta, én meg tudom, hogy én csináltam...
lehet ők is ezt gondolják
előző melóhelyemen mikor már beleláttam a dolgokba, akkor én is mindenre rákérdeztem, mert tudtam h hol fog elhasalni a dolog, szóval remélem ez lesz majd akkor is, ha egyszer programozó leszek
-
bambano
titán
nekem is ez lett a fő skillem, hogy sokkal előre tudom, melyik főnök mit fog elcseszni és rá lehet készülni.
és arra is rászoktam, hogy maradjon írásos nyoma annak, hogy ő akarta, ami nem jött be.de azt máig nem tudtam megszokni, hogy amikor elkészül egy projekt, akkor sok mihaszna tolong, hogy ő csinálta, ő csinálta, én meg tudom, hogy én csináltam...
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #10407 üzenetére
Ismerős helyzet, mi is sokáig dolgoztunk így, igaz nálunk nem a manager volt a hibás (mert az nincs), de szerencsére az utóbbi 3-4 évben már másképpen mennek a dolgok. Szerintem ezt nem is lehet sokáig így csinálni, mert vagy a programozók lépnek le, vagy a megbízók fogynak el.
Nálunk egyébként mindenki egy projekten dolgozik az elejétől a végéig, azaz megkapod hova kell menni, kimész, megbeszéled, megtervezed, dokumentálod, leprogramozód, teszteled, átadod.
Igaz ez sem járható út sokáig, mert így meg kb. nem lehet új embert felvenni, mert annyi mindenhez kell érteni, hogy jó eseteben is 1 év mire valakiről egyáltalán kiderül, hogy tudja ezt jól csinálni vagy sem.
Persze mi egy kis cég vagyunk, itt azért másképpen mennek a dolgok, mint egy multinál.
-
biker
nagyúr
válasz
bambano #10407 üzenetére
sírva fetrengős de sajnos igaz.
Mondjuk életem leghorrorisztikusabb élménye az volt, amikor az "én is informatikus vagyok, csak már nem ezt csinálom" ember kért valamit. Megcsináltam neki. Érdekes módon nem tetszett.
Sírva karmoltam magam.Beléptető rendszer. Kérés: a havi korlátlan bérletekkel naponta egyszer lehessen belépni.
Ok, megtörtént.
3 perccel a frissítés után üvöltve hív, hogy nem tudnak beléptetni. Mondom miért?
Hát jött az ember a havi kombinált bérletével (értsd ők ezt a nevet adták neki, havi kombinált) amivel szerintük be lehet lépni edzésre és csoportos órára is, nem tudják beléptetni.
Mondom neki, figyu, azt kérted, egyszer léphet be.
Üvölt, hogy igen, de nem a kombinálttal.
Milyennel?
Kombinált.
Az mitől kombinált?
Attól hogy az a neve.
jaaaa, értem.
És különben sem ment el, mert nem lépett ki az ajtón. Én úgy gondoltam, egyszer léphet be, de ő nem öltözött át, nem ment ki, csak másik órára is menne.
Itt kérdeztem meg, hogy ugye most szivatsz? Mert ez viccnek is rossz.
Nem, ő komolyan gondolta.
És kiderült, van olyan bérlet is, ami kombi+, tehát egy nap 3 belépésre jogosít, de ezt is elfelejtette közölni. -
axioma
veterán
válasz
bucsupeti #10423 üzenetére
Nem varok a sult galambra, ime: uj topik a versenyeknek
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
axioma #10411 üzenetére
Én 22 éves vagyok, de már 3x volt olyan amit Bambano írt. Ez a minden kell tegnapra hosszútávon nem tetszik nekem. Én is imádok programozni, meg új technológiákat tanulni, de az hogy kiadják hétfőn a feladatot és pénteken este megy production-be, persze ilyenkor a péntek este valójában szombat reggel. (Ideje lenne állami szinten betiltani a pénteki deploy-t.) Ha már családom lesz valami olyat akarok csinálni ami mellett lesz rájuk időm.
(#10418) axioma
Támogatom a topikot erre.
-
DS39
nagyúr
válasz
Chesterfield #10419 üzenetére
és axioma: hehe, mindkét megoldás frappáns és jó.
-
axioma
veterán
válasz
Nagytoll #10413 üzenetére
Nem kene ennek egy kulon topik?
Anno nagyon-nagyon regen egy ACM versenyre megfigyelokent mehettem csak, mert a matkus diplomam mar megvolt, es igy nem is gondoltam hogy felnott kategoria is van, ugy tunt kioregedtem mire belekostolhattam volna. Nem is tudom ugy 15 evvel kesobb ki hivta fel a figyelmemet eloszor a facebook hackercup versenyre. Aztan onnan adodik a google codejam. Meg az mar mas kategoria, de a challenge24-et is pont sikerult nemhivatalos magyar kupaskent vegighuzni (15-ben). Utana valaki irta nekem, hogy lesz egy noi verseny a hackerearth oldalon. Nyertem egy masodik helyet es ne'mi penzt, igaz honapok mulva, meg hat a szponzoroknak kevesbe hatekony volt igy, de csodak csodajara megkaptamMost ott is, meg a hackerrank-on is vagyok (azonos nick), illetve a codewars-t is aktivkodtam egy ideig de ott csak azert mert vegig akartam tolni (nem ilyen idoversenyes), hat a 3 kyu-ig tenyleg setagalopp volt, de hard sudoku solver-t felbehagytam, meg akkor me'g mindenre jelentkeztem a masik ket oldalon es neha durvan osszeestek, ugyhogy most mar abbol is valogatok [a rovidek kevesbe mennek, lehuzzak az atlagom, igy most mar 24 ora hossz alatt nem indulok...] Talonban van me'g par oldal, amit majd meg akarok nezni, codechef, topcoder, codeforces, usaco), de me'g nem mertem mert igy is neha tul sok idomet elveszi... karacsonykor is a ketto kozul az egyik amugy kedvenc tipusu (havonta 1 het) versenyt hagytam a fenebe, jol le is pontozodtam.
Bocs, hosszu lett. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
dabadab #10398 üzenetére
"Ezt egészen addig fogod gondolni, amíg össze nem kerülsz olyan kóddal, aminek az írója azt gondolta, hogy semmi gond azzal, ha szlovákul (görögül, kínaiul stb) vannak a kommentek meg a változónevek."
És mindenki ugyanazon az OS platformon van. Avagy amikor a spec karakter win-*NIX valtas kozott krikszkrakszá változik, aztán van ennek a hardcore variánsa, amikor a filenév is spec karakteres aztán az egész cucc átnevezés nélkül nem is használható.
Szintén tapasztalatból, megtörtént esetek alapján.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
axioma #10411 üzenetére
Én is csatlakozom azok közé, akik nem akarják elhagyni a szakmát. 45 vagyok, 13 éves korom óta programozok, hol hobbi szinten hol hivatásosan (jelenleg is), de egyszerűen nem tudok nem programozni. Ehhez persze hozzá tartozik az új technológiák megismerése is.
Nalunk kicsit más a környezet.
Olyan szerencsém van hogy a cég folyamatainak javítása a feladatom és ezek általában valamilyen szoftver termék elkészítését vagy bővítését jelentik. Ezek egy részét én specifikálom, tervezem és fejlesztem, sőt üzemeltetem is, így írtónagy szabadsagom van. Imadok tanulni, új technológiákat megismerni és ez a környezet minderre lehetőséget biztosít. Vannak team feladatok is. Az azért mas világ, de nem rossz az sem. Vannak külső fejlesztői megrendeléseink is. Ott a specifikació csupán a feladatom, de tudom hogy akkor jön rossz termék ha rossz a speckó, vagy rossz a terv. a programozón semmi nem múlik, de az biztos hogy rajtuk lehet leverni a dolgokat. ők azok akik a rossz speckó vagy tervezés miatt feleslegesen dolgoznak és a végén totalis káoszban és stresszben kell teljesíteniük valami kompromisszumos megoldást... ezert kell jó specifikació, jól megfogalmazott, részletes üzleti igény. -
Chesterfield
őstag
Olyanokat tudtok írni, hogy az ember kedve elmegy az egésztől
-
-
-
axioma
veterán
válasz
PumpkinSeed #10382 üzenetére
A te hsz-edet talaltam meg, de lattam mas is irt ilyet.
Itt vagyok 43 evesen, es eszem agaban sincs mast csinalni. A vezetoi feladatok elvbol kizart (mas szakma, mas kepessegeket is igenyel - nemigen van meg nekem szerintem, plusz az a 2-es...), es annyira nem untam meg, hogy nemreg kezdtem online prog.versenyezni (hat ja, ki is logok a mezonybol).
Azert nem mindenki dolgozik olyan helyen, ahol rendszeres Bambano altal leirt lefolyas, de teny hogy azert elofordul hogy bele kell huzni. De normalisan mindket iranyu rugalmassaggal azert csalad mellett is belefer (jo hat ehhez nem art ha az ember parja pedagogus...)
En csak azert irtam be, hogy az se erezze magat rosszul, aki nem akar kesobb szakmat valtani. -
bambano
titán
válasz
bandi0000 #10369 üzenetére
így kell elképzelni ezt a szakmát.
felvesznek egy céghez/cég osztályára, ahol belső vagy külső igényekre fejlesztenek szoftvert.A projektek úgy indulnak, hogy a saját bónuszkiírásukon kívül semmit figyelembe nem vevő, senkire nem hallgató yuppie managgák megkötik az üzleteket. itt rögtön beindul az orbitális fillérb.ás, a megrendelő ingyen szeretné leprogramoztatni a harmadik világháború végéig terjedő időszak komplett gazdasági modelljét három banánért a majmokkal, míg a szállító szerint már az is sok pénzt ér, hogy van szék a tárgyalóban, ahol épp egymást irtják. természetesen mindezt tegnapra.
azt nyilván nem beszélik meg, hogy mi a projekt tárgya, mert ahhoz egyik sem ért. majd megkapják a fejlesztők a feladatot, hogy programozzanak le egy piros kört, ami egyenes és kék. [link]
a projekt békésen indul, minden fejlesztő kap egy megfelelőnek látszó részfeladatot, és elkezdődik a programozás. a munkaidő emberi időpontban végetér, lehetne akár magánéleted is, a vérnyomásod kortól függően elfogadható sávban mozog. a programozók ilyenkor szoktak valami nekik tetsző aprósággal elszöszölni hetekig.
majd valakinek beüt az agyába, hogy a projekt nem lesz kész időben. ez két dolog miatt szokott bekövetkezni (megengedő vagy):
1. nem gyarapodik a kód és a kész funkciók listája az elvárt ütemben
2. részteljesítésekkor derül ki, hogy amit a programozók hisznek a feladatról, az köszönő viszonyban sincs azzal, amit a megrendelő hitt, azzal se, amiről a megrendelő azt hitte, hogy elmondta.azt, hogy ez bekövetkezett (hogy a projekt "pirosba" ment) arról fogod észrevenni, hogy egyre több főnök akadékoskodik a projekten, egyre több jelentést kell írni, egyre több meetinget szerveznek a projekt felgyorsítása érdekében. pedig ezek közül kb. egy se hatásos.
a munkaidőnek lőttek (úgy értem, a határainak). bent alszol, akkor engednek haza, ha már olyan büdös vagy, hogy két emelettel lejjebb a hr-en se lehet megmaradni a szagodtól (a közvetlen kollégáid nem szólnak, mert ők is büdösek, így nem érzik), a kiürült pizzásdobozokból pótasztalt csináltatok magatoknak. a takarítónő extra bónuszt kap, hogy ne dohogjon már állandóan a kupleráj miatt, ami a munkahelyen van. egyre durvább élénkítőket toltok. a kollégád fáradságból véletlenül a folyosói virág cserepébe pisil, másnaptól Gru is veletek dolgozik...
amikor a managgák a birkózás közben valami egyezségre jutnak, akkor átadásra kerül a projekt aktuális állapota a megrendelőnek. azt nem mondanám, hogy termék, mert a projekt terméknek tudományosan lefektetett meghatározása van... ekkor a programozók kicsit fellélegezhetnek, az aktuális zombi sorozat forgatása átkerül a bevezetéssel foglalkozó céghez, és ott indul meg ugyanez a hisztéria.
de akkora ti, programozók, már vagy észhez tértetek a zombiságból, vagy nem, de jön a következő vonat.
-
cadtamas
tag
válasz
dabadab #10405 üzenetére
Igen is legyen meg benned a betyáros vircsaft!
Ha köll nekik a jó magyar program, akkor tanuljanak meg magyarul!
Az annyuk csipáját a külföldi népeknek!
Idejönnek ellopni a magyar szakembereket, meg a jó csajokat, ráadásnak meg a programok is kellenének mi?
Felpezsdül bennünk Árpád vére!
MAGYAR PROGRAMOZÓ, MAGYAR SCRIPTEKTŐL KAPJON IDEGBAJT! -
dabadab
titán
válasz
Jim Tonic #10400 üzenetére
"Ezért kezdtem azzal, hogy ha előre behatárolható, hogy hol mozog a kód, akkor semmi baj a lokális nyelvezettel."
A szlovákok (persze, hogy true story, így majd' két évtized után már nem kell semmit se kitalálnom, mert láttam már mindent
) azt gondolták, hogy az jól behatárolható, csak aztán máshogy alakult.
-
cadtamas
tag
Olvasom a fórumot és érzem, hogy egyre közeledik a pillanat -én csak szingularitásnak hívom- amikor az eddig érthető, élvezetes, logikus programozás átfordul valami elborult katyvaszba, amit csak a kiválasztottak érthetnek.
Pythont tanulok, még nagyon az elején járok. De az egész felett lebeg, mint Damoklész kardja, hogy mi lesz később. Osztályok, objektumok, magas szintű halmazok meg öröklés meg egy csomó olyan dolog amiről még távolról sincs lövésem se, hogy mit jelenthet. Remélem így negyven felé közeledve nem vágtam túl nagy fába a fejszémet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ThinkPad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U GeForce MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- PS5 Slim+ 2x Dualsense Wireless Controller garanciálisan
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged