- Snapdragon 695 és 120 Hz-es kijelző a Motorola G34-ben
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
mindthecrap
aktív tag
Az a baj, hogy Repvez úgy gondolja a szoftverfejlesztést, hogy az ilyen moduláris dolog, összeszedegetem innen onnan a komponenseket, snipeteket, bemásolom egymás alá egy fileba és voilá, kész a szoftver. Mivel ignorálja az alapokat, nem akar tudomást venni depedenciákról, stb.
-
martonx
veterán
Az emberek többsége szerint a programozás csak bohóckodás, ők is tudnak wordben szöveget szerkeszteni, a programozók is csak ennyit csinálnak, üldögélnek a gép előtt, gépelgetnek egy word szerű izébe, és ennyi.
Aztán néha meg jön a fejjel falnak rohanás, realitásokra rácsodálkozás. -
mindthecrap
aktív tag
Szerintem is inkább a vásárlóerőn múlik ez, még mindig ott tartunk sajnos, hogy itthon egy Macbook Air is luxuscikk egy átlag német meg megveszi egy heti fizuból. Elég megnézni a múltkori iStyle MBA akciót, több ezer komment volt a Facebook poszt alatt, hogy mennyi gazdag (SIC!) ember van Magyarországon, hogy meg tud venni egy 420 ezer forintos laptopot. Amíg itt tartunk, semmi értelme high-end cuccokat egyáltalán belistázni itthon.
-
skoda12
aktív tag
Szerintem nincs fix definíció a devopsra, mert minden cégnél kicsit mást értenek alatta. Régen ez egy szemlélet volt, hogy a fejlesztők üzemeltetik is a saját cuccukat. Aztán kiderült, hogy ez nem illeszkedik a trendi fejlesztési modellekbe, mert az interrupt driven üzemeltetési problémák nem láthatóak előre, megbecsülhetetlenek, de azonnal meg kell oldani őket, felborítják a sprinteket és így kiszervezték az ops részt külön csapatokba és elnevezték őket devopsosoknak. Erre mondják, hogy ahol külön devops csapat van, ott külön ops csapat van.
Alapvetően minden feladatot megpróbálnak áttolni devopsnak, ami nem eredményez konkrét business valuet, de mégis szükség van rá a működéshez: deployment, cloud infra, ad-hoc scriptelések, monitoring, stb. -
coco2
őstag
Zöldmezős projectekre vonatkozóan 10 millió huf fölötti kockázatvállalással én még nem találkoztam. Mit nevezel te közepesnek és nagynak?
Érdekes megfogalmazás a "felszippantja a rendszer". Már majdnem olyan érzés, mintha a nevezett rendszer csakugyan meg tudna lenni azok nélkül a felszippantgatások nélkül.
-
coco2
őstag
Jóskabácsi eseténél maradva - attól függ, mit bütyköl Jóskabácsi odahaza. Ha hobbiból polcos szekrényeket csinál a szomszédoknak, hogy hátha telik egy kicsit több pálinkára, az nem fogja fellendíteni az asztalos szakmát. Ha jóskabácsi nem polcos szekrényeket bütykölt, hanem ő találta fel a gömbcsuklót, azt idővel már érezheti az egész asztalos szakma is.
A véleményed arra utal, te nem vagy bütykölős fajta. Akik bütykölnek, nem egy héten azt az egyszer 4-5 órát szánják rá, hanem alkalmasint éveken át csiszolódik egy gondolat. Nincs cég, amelyik azt mind bevállalná kockzati tőkének. Azt csak a hobbisták szánják rá.
-
disy68
aktív tag
Hát igen, VB után bármit is lát az ember, az csak jobb lehet
Ajánlás tekintetében szerintem a terület fontosabb is, mint maga a technológia. Ha nem érdekel a termék és nincs meg a motiváció, akkor nem valószínű, hogy meg lesz a kellő befektetett energia, hogy megfelelő szakemberré váljon bárki (tegyük fel ez lenne a cél). Adott területen belül meg kezdőként bármilyen "bevált" nyelv, framework, lib, akármi lehet ajánlott, hiszen a személyes preferencia majd azzal alakul ki úgyis.
-
disy68
aktív tag
Kinek mi. A személyes preferencia is belejátszik. Ha egy teljesen eltérő syntax-ot kell egyik napról a másikra használni az tud ellenérzéseket kiváltani. Nekem pl. java és az ott használt common formázások után volt jó pár dolog, ami nem volt szimpatikus a c#-nál elterjedt szokásokban, pl. a mindenhol is pascal case. Most meg már arra áll rá a kezem (mondjuk meg nem szerettem
).
-
coco2
őstag
@Ispy
Egy kicsit olyan, mint amikor valaki azt mondja egy macskának, "márpedig míg meg nem eszi, nem kap mást". Meghallok egy olyat, instant tudom, hogy az illető még sosem tartott macskát. Valaki szakmailag szeretni akarja, amit csinál, ne multinál kezdje a pályafutását.@K1nG HuNp
Az ELTE-s ismerőseidet még megértem, a BME-seket nem. Ha eleve céget építeni terveztek, akkor csak az idejüket pocsékolták az egyetemmel. Ha a gyakorlat a mérce, inkább a könyvtárakat választották volna, néhány jó könyvet, és a gyakorlatot. Az iskolát meg hagyták volna a fenébe. Még jogilag sem kell. Számítástechnikai programozás teáor számot bejegyezni nincsen végzettséghez kötve. -
-
pmonitor
aktív tag
Én pont az ellenkezőjét állítottam mindig. Hogy ami elméletben sem megvalósítható, azt egyesek úgy érezték, hogy meg tudják oldani. Idézet innen:
"Ezzel azt hiszi a mindennapi ember, hogy milyen tudással vannak megáldva, és hogy mennyire értenek hozzá. A helyzet azonban az, hogy a probléma megoldhatatlan(legalábbis ha normális számítási időt feltételezünk relative sok darabra)."
Azért ne forgasd ki a szavaimat, légyszíves.#18172:
Igen. Ha ilyen biztos vagyok benne akkor úgy is van. Kivéve amikor nemDe ha nem úgy lenne, akkor azt biztos hogy azonnal megcáfolnátok(mert rólam van szó).
-
axioma
veterán
Egyetemen (91-tol) ultem eloszor pc elott, addig otthon zx spectrum, suliban technika ora reszekent Videoton tv-computer (Szfvar...).
Mondjuk a kolesz gepterem csak xt-kbol allt, es a labor alagsoraban me'g vektoros(!) monitoru IBM4361 terminalok voltak.
Nosztalgiazoknak ajanlott a [link] me'g novell konyv es bnc is van a sarokban -
Voy15
tag
Az excel magyar nyelvű függvényei meg emberiség ellenes büntet.
Én mikor először szembesültem ezzel akkor nem akartam hinni a szememnek.
Nem emlékszem már mi volt a szituáció, de valami olyasmi, hogy egy angol gépen létrehozott xls fileban lévő függvények nem voltak értelmezhetőek a magyar verzióval, vagy valami ilyesmi.
Azóta kerülöm az excelt mint a tüzet. -
pmonitor
aktív tag
>a programozás nyelve az angol. Pont.
Nem. A programozás nyelve a használt programnyelv.>Az excel magyar nyelvű függvényei meg emberiség ellenes büntet.
És kit csuktak(csuknál) le érte?Hogy felsőbbrendű-e, abban látom, hogy még köztetek sincs egyetértés. Mindenesetre ezt egy magyar fórum szoftverfejlesztés témájában teszitek magyarul. Akkor meg kellene szüntetni ezt is, nem? Meg a magyar könyveket/jegyzeteket/fordításokat. Na meg az 'oskolákban is meg kellene tiltani a programozás magyar nyelvű oktatását is, nem? Vagy a középfokú intézményekben a programozási/informatikai tételek pl. angol nyelvűek? Sztem. nem. De miért is nem, ha a programozás nyelve az angol?
-
coco2
őstag
Azért ezt a "faék" dolgot mondd ám az igeídők kötelezően elfogadandó implicit értelmezéseinek is. Néhány dologban az angol meglehetősen esetlen. Amit a népek nagyja az angolról gondol - valójában hibásan beszélik mind. Az igeidők implicit jelentéseit lehet éppen ignorálni, de azzal meg a legkülönfélébb kommunikációs hibákat gyártják.
Azzal együtt történetesen felsőbbrendű nyelv, nem kell azt tagadni. Amerika megnyerte a 2. világháborút, övé lett az innováció, az ő nyelve most világnyelv.
>Az excel magyar nyelvű függvényei meg emberiség ellenes büntet.
-
axioma
veterán
En is futottam mar abba a problemaba bele, hogy ami kello magyarazat mellett nekem konnyu, arrol feltetelezem hogy masnak is megoldhato. Ez nincs mindig igy, es ehhez nem kell me'g csak programozoi problemanak lennie. Van akinek leblokkol az agya ket absztrakcios szint utan, nem tudja kovetni (tipikus Szendrei-fele disz.mat-ban minden megvolt neki, de hogy a permutaciok a szorzasra nezve csoportot alkotnak az a permutaciok es a csoportok kulon-kulon teljes megertese utan se jott ossze neki agyilag sehogy).
Ettol persze van akinek meg erre jo a feje, masra nem (nalam tipikusan no letemre a haztartas egy nagy fekete folt). Az lenne a hasznos, ha mindenki azt csinalna, amit 1. jol tud 2. elvez is (a 0. nala me'g jobbak nem toltottek me'g fel tipusok kozul). De ennek igen sok - geografiai, nyelvi, tradicios stb. korlatai is vannak persze, azon kivul hogy mivel nem all folotte egy iranyitas (ld. pl. Asimov "A hivatas" utopiaban), igy nem feltetlen konvergal az egyenek altal probalkozas alapu csereberelos folyamat... -
...ne lehetne egy villanyszerelő is profi abban, amit csinál, és egy programozó ne lehetne középszerű, vagy csak szimplán szar.
Ez nem cáfolja azt, amit írtam. Simán csak arról van szó, hogy a villanyszerelőség csúcsához messze gyengébb skillek kellenek, mint a programozóság csúcsához. Én végeztem hobbiból szakmunkás képzéseket, ott számtalanszor elhangzott, hogy a szaki NEM tervez semmit, hanem kivitelezi azt, amit a mérnök megtervezett. A kivitelezés nem kreatív szakma, szabványokat kell betartani, és kész. Persze ott is fontos az önképzés, de közel sem olyan szinten, mint az IT-ban.
egy sql lekérdezést megcsinálásában
Az SQL-tákolás nem programozás by definition. Ettől függetlenül ez is igényel szaktudást, főleg komolyabb riportok esetén.
Pont ugyanolyan nehéz, mint megtervezni egy ház elektromos hálózatát és bekábelezni.
A ház elektromos hálózatát nem a villanyszerelő tervezi, hanem villamosmérnök a gépészeti kiviteli terv részeként. És de, sokkal egyszerűbb jól bekábelezni egy épületet, mint megírni jól egy webáruházat. Mindkettőt csináltam már nem is egyszer. Nem véletlen, hogy a melósok nagy része ostoba jobbágy. Azért a programozók többségéről ez nem mondható el!
És akkor most a morális kérdésekbe bele se menjünk (a szakik nagy része úgy hazudozik össze-vissza, mint a vízfolyás)!
-
martonx
veterán
Azt, hogy a szakmájában mindenki lehet profi, ne keverjük ide.
Hogy nem az iskola teszi, abban egyetértünk.
Amit mondasz butaság, de betudom annak, hogy még nem találkoztál komplex problémákkal, skálázott, elosztott, nagy terhelésű rendszerekkel.
Ahogy gondolom Computer Visionnal és Game Engine fejlesztéssel se sokat foglalkoztál.
Természetesen a programozásban is vannak kisipari, favágó feladatok, pont ezeket soroltad fel, de a programozás sokunk számára ennél sokkal komplexebb feladatok megoldásából áll. -
martonx
veterán
"Semmivel sem bonyolultabb programozónak menni, mint lakatosnak vagy burkolónak, persze más skillek kellenek hozzá, de ez igaz minden szakmára."
Ez mondjuk hülyeség.
Egy szintig nyilván tanulható a programozás, ahogy bármilyen más szakma is.
Az emberek többsége simán megreked a tömbök, ciklusok szintjénél, hogy már ezt sem igazán értiŐk többnyire nem is mennek programozónak.
A programozók többsége ezen túljut, de megreked a picit is komplexebb feladatoknál, rekurziónál, és megmarad frontendesnek (ne értesetek félre, vannak bonyolult frontend esetek is, itt most a layoutokat futószalagon kialakító kisiparosra gondoltam), CMS taszigálónak.
És van egy elég szűk réteg, aki tényleg ért is ahhoz, amit csinál. Komplex problémákat, nagy kódbázisokat, bonyolult architektúrákat is át tud látni, azokban magabiztosan mozogni, változtatni. -
....persze más skillek kellenek hozzá
Azért na!Ez most olyan, mintha azt mondanád, hogy az árokásó cigány munkája == egy atomfizikus munkájával. Hiszen csak más skillek kellenek hozzá.
Szóval de, bonyolultabb programozónak menni, mint lakatosnak, vagy burkolónak. Előbbi jó esetben egyetemi végzettséggel jár együtt, utóbbiakhoz még érettségi sem kell.
És akkor most ne menjünk bele a kell a programozónak diploma/nem kell utcába!
-
pmonitor
aktív tag
>Semmivel sem bonyolultabb programozónak menni, mint lakatosnak vagy burkolónak,
Viszont a díjazása ég és föld 1 programozónak, meg 1 lakatosnak vagy burkolónak. De ugyanez igaz pl. a DJ-kre is. Nagyon jó hallgatni, amit csinálnak, meg hallgatójuk is vagyok szívesen. Meg azzal is egyetértek, hogy az is 1 munka. Csak amikor azt mondja, hogy a rezidenciámra megyek, akkor néha elmélázom, hogy vajh hogy is van ez?
Na, vissza az elméleti/gyakorlati programozáshoz. Természetesen gyakorlat nincs elmélet nélkül, ugyanakkor a gyakorlati megvalósítás magában foglalja az elméletet is. Viszont sztem. az elméletet nem érdemes túlzásba vinni, mert árt az egészségnek(ami nekem amúgy sincs, sajnos... De most nem erre gondoltam, hanem szólásmondásnak szántam).
Pl. az én értékrendszeremben az itt lévő, Simon Mourier és Eli Burke által szerkesztett kód sokkal többet ér, mint pl. ez. Holott természetesen mind1ik mögött van teljesítmény.
De ez a kedvencem.
>Kulcsszavak: bin packing problem, FFD algorithm, one dimensional knapsack problem, nyilvános kulcsú kriptográfia
>Írtam VBA-ban (Excel) egy gyakorlatban is használható (eddig bevált) optimalizáló rutint (rekurzív hívásokkal, mohó sorbarendezéssel, maximalizált számú és -idejű függvényhívással, 5-szörös optimalizálás futással),Csak úgy röpködnek az idegen kifejezések, miközben csak a probléma lényegéről fogalma sem volt...
-
cucka
addikt
Persze, ilyen gyakran van, erre használjuk az UML diagramokat, esetleg ha van idő+pénz, akkor lehet írni SAD-ot is.
Ami fontos, hogy ezek nem matematikai eszközök. Amikor ilyet mondasz, akkor általában az automatikusan verifikált programokra gondol az ember, meg a Dijkstra-féle matematikai modellre. Tehát nem magyarázó diagramokról van szó, hanem függvényekről, halmazműveletekről, állapotterekről meg invariánsokról, illetve a legfontosabb - matematikai módszerekkel definiálni a program elvárt működését, majd bizonyítani, hogy valóban teljesíti a feltételeket. -
cucka
addikt
20 éve vagyok a szakmában, én még olyat nem láttam, hogy matematikai modelleket hozott volna létre bárki a szoftver tervezési szakaszában.
Nyilván, ha űrhajó vezérlő szoftverről beszélünk, ott elvárható.
Átlag üzleti szoftvernél én még nem láttam ilyet, ami szokott lenni, az egy halom uml diagram, jellemzően valamilyen személyes uml-nyelvjárásban, és persze mindegyik outdated mint a szar, meg persze mellé némi szöveges doksi. És ez a jobbik eset. Sokkal jellemzőbb, hogy kapok egy git repót, és akkor glhf. -
pmonitor
aktív tag
És ez hogy hasonlítható össze a legacy kóddal? Legacy esetében ismerték ezeket a fogalmakat? Ha nem, akkor mégis hogy csináltak 1 működő kódot? Pedig ott is cégről van szó. Tehát egy feladat megcsinálható ezen fogalmak ismerete nélkül is(még cég esetében is). Vagy ha ismerték ezeket a fogalmakat, akkor szándékosan rúgták fel az ezek mögött álló tartalmakat? Mert te magad írtad:
>Sajnos a legacy kód sokszor nagy úr. -
pmonitor
aktív tag
>nem mindenki hobbiból készít programot
De én igen!Szóval én elvileg azzal foglalkozom, ami érdekel.
Sajnos csak elvileg, mert az állapotom miatt csak nagyon kis töredékét tudok vele foglalkozni.
Dehát ez van...
De pl. martonx ugyebár csak szórakozásból jár ide. Ahány emberke(nick), annyiféle indok. Van olyan téma, ami az egyiknek nevetséges, a másik meg komolyan veszi. Aztán van, hogy ez megfordul.
-
De mondjuk egy bonyolult sql lekérdezést van, hogy nem tudsz megoldani 1000 sor alatt, ha meggörbülsz sem.
Abban egészen biztos vagyok, hogy ez nem jó. Ilyen esetben át kell variálni a DB-t, kiforgatni, köztes absztakciós réteget beiktatni, bármit. 1000 soros, de akár 100 soros SQL is kerülendő.
Nem attól lesz egy kód rossz, hogy hosszú, hanem ha spagetti, felesleges köröket tartalmazz.
Semmi konkrétumot nem mondtam a kódminőségről. Sőt, igazándiból gyakran a hosszabb kód az egyszerűbb. És persze, emvy leírta, hogy az egyszerű fogalom milyen nehezen megfogható.
-
A programozásnak pont a lényege komplex kódok alkotása...
Kis szőrözés, és lehet, hogy amúgy erre gondoltál, de szerintem a programozás lényege a legegyszerűbb működő megoldás szállítása az adott - jellemzően üzleti, de nem feltétlenül - problémára. Amennyire látom, a fejlődés pont abba az irányba megy, hogy minél kevésbé legyen komplex a kód. Ugye a magas szintű nyelvek éppen erről szólnak. De cáfoljatok meg, én már csak a pálya széléről ugatok.
Persze most nem a pmonitor által elképzeld dolgokról beszélek, hanem a ténylegesen leszállított kódok 99,99%-áról.
-
pmonitor
aktív tag
>Ha valakinek az jó, hogy helyette megírják a kódot, legyen, de hogy annak mi értelme fogalmam sincs.
Pl. ez:
>Persze 3th partykat használok egy az egyben, nem fogok mindent az ősrobbanástól kiprogramozni, mert arra kevés egy élet.Szerintem egymást (is) segítenék a szakik is, azáltal, hogy kevesebbet kellene gúúúglizni, mert komplexebb dolgokra is lennének alternatívák. Mert azért valljuk be: a programozás nagy része google-zásból áll.
-
pmonitor
aktív tag
>Ez egy orbitális tévedés, hogy egy fórum komplex kódok megosztására való.
Sztem. csak akarat kérdése.
Példa
Példa_2
Példa_3Valamint(mint ahogy azt már írtam) ez is tökéletes lenne, ha szerepelnének lehetséges megoldások. Mert a téma címe találó, érdekes dolgok is kijöhetnének belőle stb...
De pl. ez is egy példa arra, hogy lehetne komplex kódokat is megosztani egy fórumon. Mondjuk jobb lenne, ha 1-2 szaki csinálna ilyeneket, de ettől most tekintsünk el.
Szóval még 1szer mondom: csak akarat kérdése, hogy komplex kódok legyenek 1 fórumon(jó, mondjuk ne 1 libreoffice-ra gondoljunk, de amit belinkeltem dolgokat, olyan terjedelmű dolgok nyugodtan lehetnének).>Én soha nem használtam fel a saját kódomba mások kódjait, elolvasom, megértem, utánajárok mi mire való és megírom az én saját változatomat.
Ebben hasonlítunk(mindegyikünknek a 2 füle közt van a feje
). De ehhez én szeretem, ha működő kódot is találok, és "kísérletezem" vele. Így is meg lehet érteni.
-
pmonitor
aktív tag
Látod? Vagytok max. 4-en 5-en, akik írogattok. És még abban is eltérő a véleményetek, hogy velem mit kellene csinálni. Meg amikor a modik azzal az ürüggyel tiltanak ki, hogy "láthatóan nem tetszik senkinek sem, amit csinálsz", az max. 4-5 hozzászólót jelent. De lehet, hogy még annyit sem.
Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha "röpködnének" itt a (minőségi) példakódok, akkor pmonitor elhúzna innét, mert 1 szava sem lehetne. Ebben az esetben be kellene fognom a lepénylesőm. Van 1 ilyen olvasata is a dolognak. De amikor itt arról megy a(z ún.) "diskurzus", hogy szapuljuk a magyar nyelvet, meg a magyar ügyfelet(meg az ehhez hasonló rizsákról), addig sztem. pmonitor-nak is van itt keresnivalója. Mert semmi értelmes threadbe nem pofázik bele.
Bár mondjuk az is 1 érdekes kérdés, hogy ki mit nevez értelmes thread-nek. Nehéz itt igazságot tenni.... -
pmonitor
aktív tag
Ha elmész 1 autóvillamossági szerelőhöz, akkor a neve ott van a háza falán, vagy a kerítésen...
Ha hívsz 1 villanyszerelőt, akkor azzal kezdődik a beszélgetés, hogy mondja: "Jó napot kívánok, X Y vagyok"...
A programozók persze név nélküliek...De a tapasztalatom alapján egyre inkább nem is azzal van a gondom, hogy noname nick vki*(bár azért illene bemutatkozni is), hanem hogy semmilyen referenciája/produktuma/programozói kimenete nincs. Nemhogy több, hanem 1 sem... Tehát a nagy semmire nevezi magát programozónak...
* én hobbi programozó létemre megadtam az adataim, és nem bántam meg.
-
cucka
addikt
Szerintem félreérted, arról van szó, hogy kell-e mindenképp mindent konténerizálni, nem arról, hogy használsz-e 3rd party csomagokat.
Például linuxon létezik olyan, hogy filesystem hierarchy standard, tehát egyáltalán nem muszáj minden dependenciát globálba telepíteni.
A linuxos dependencia pokol abból jön, hogy mindenki globálba telepít mindent, amit amúgy egyáltalán nem muszáj. Lehet minden projektnek saját könyvtára saját környezettel, és akkor nem lesz összeakadás, ha 4 különböző node verzióra meg 3 különböző java verzióra van szükséged különböző projektekhez.
Szóval kb. azzal hogy nem szemetelem tele a /usr-t, kihúztam a dependencia pokol méregfogát, és megoldottam a fő problémát, ami miatt mindenki mindent egyből konténerizálni akar.
-
bambano
titán
nem, annyit foglal, amennyit a csomagolója belepakolt.
engem meg a sírás kerülget (igazából nem, mert anyázni szoktam...) amikor azt látom, hogy egy app egy rakás szemetet akar felrakni maga mellé... amivel egy rakás gond és biztonsági probléma is jön."az ilyen minden legyen konténer emlékeztet egy kicsit a minden legyen class dologra, mert az a jó. Azt közben meg nem.": te is boomer vagy?
ebben egyetértünk. mindig használjuk azt az eszközt, ami legjobban megfelel a célnak.
-
dqdb
nagyúr
Lokálisan nem látom előnyét egy dockernak
Én igen, fejlesztői gépen adatbázist, MQ-t és hasonló middleware-eket már csak konténerben futtatok. Van egy alap compose fájl az ilyen szolgáltatásokkal a mindennapi fejlesztéshez, és eseti dolgokhoz még egy adag. Így ha például fejlesztés közben kíváncsi vagyok, hogy clusterben hogyan viselkedik adott MQ, akkor leállítom az alap telepítést, el elindítok egy clusteres változatot arra az időre.Így fut nálam Windowson az MSSQL linuxos változata.
-
pmonitor
aktív tag
Na végre vkitől egy kódot is lehet látni egy programozás topic-ban. Ilyenekért koptattam a lepénylesőm...
Egy megjegyzésem azért lenne: Sztem. a delegate-et nem erre találták ki, hanem pont az ellenkező esetre(sztem. az OOP guru-k kiakadnának egy publikus control láttán). Tehát pl. egy objektum eseményénél. Pl. ilyesmire. Ebben ugyan nincs IDisposable, de azt köré lehet tenni. itt már C#-ban valósítottam meg. Itt már megvalósítja az "IComponent" interface-t is, de ez már csak hab a tortán.
De azért kösz, hogy megosztottad. -
Egy ideje szórakozok vele (kis alkalmazásokat rakosgattam össze), szóval ezt tudom, de végülis bármilyen objektumos nyelvre igaz, hogy rengeteg macera valami kis részt megcsinálni
Amúgy azért kérdeztem, hogy egyszerű van-e, mert hátha valamit nem tudok, és van
@emvy, FIRE/SOUL/CD : Köszi
-
Ispy
nagyúr
Így hivod meg:
Dim SplashForm As New SplashForm(Frm)
SplashForm.OpenSplashForm()
SplashForm.SetMessageText("valami szöveg")
...
itt fut a kódod
...
SplashForm.CloseSplashForm()
Ehhez persze kell egy form is aminek a kódban FP_SplashForm a neve, ez jelenik meg. Én így tudtam megoldani annó (vagy 10 éve volt), lehet van egyszerűbb megoldás is, azt sajnos nem ismerem.
-
-
" (Google már volt, de valahogy egyik megoldás sem hozta az eredményt
)"
(Tehát próbáltam már thread-et, background thread-et indítani kb. mindenhonnan, de az is blokkolta a main thread-et)
Akkor kénytelen leszek így... teljes agyhalál, mert amúgy kb. 10-20mp alatt megvan a dolog, csak szépészet lenne némi folyamatkijelzés (meg ha lassabb a háló, akkor ne pánikoljon a user).
-
martonx
veterán
A csapatom az én vezetésemmel per pillanat Írországba készít egy új szerencsejáték rendszert (hja, ahol olyan liberalizmus van, hogy gyakorlatilag bárki bármikor beléphet a szerencsejáték piacra, ha van egy ötlete, és sok-sok pénze a megvalósításhoz), de én se vagyok igazi programozó, mert nem atoi-t optimalizálok.
-
martonx
veterán
Ráadásul ahelyett, hogy igazi programozási problémákkal foglalkoztok, foglalkozhatnátok 2D vágással (azóta se vettem a fáradtságot, hogy utánanézzek mi is ez), és itoa optimalizálással, mint az igazi nem is programozók!
Sok kis csicska programozónak hazudott nick, most mit csináltok, hogy nincs, aki megmutassa, hogy mi is az igazi programozás?
Rögtön kétségbe estetek, mi? -
sisi22
aktív tag
elég kiküldeni egy tonna emialt, az egyik hülye úgy is rákattint a linkre, vagy megadja a jelszavát.
Minek emiallal (sic
) szorakozni, amikor "hulyek" tomkelege a bongeszoben tarolja az osszes jelszavat, 'oszt csodalkozik, amikor a virtualis coinjaik egyszerre csak atutalasra kerultek mashova, es attol kezdve eselye sincs panaszkodni se sehol?
-
pmonitor
aktív tag
Csak ezekben az esetekben azok, akiket lehülyézel, ők a Samsung-nál, Nvidia-nál stb... jelszóval rendelkező emberkék. Szóval akkor vagy mégsem olyan kvalifikáltak, vagy nem tudom... Meg a tiniknek amúgy is tudni kellene, hogy kiknek kell email-t küldeni, ráadásul még a munkahelyüket is...
-
stellaz
veterán
Mióta iskolába jár (szeptember), azóta mondjuk annyi minden van neki (zeneiskola, tsmt torna), hogy alig tudjuk a sportot bepasszírozni, azt is kevesebbet, mint kéne és látom is a hátrányát. Most, hogy itt a jobb idő, viszem is hétvégente futni, kirándulni. És amúgy látszik az izomzatán is, hogy kiskora óta járt edzésre (1 év korcsolya, 4 év judo). A zenélésben is segíti, mert komolyan megterhelő a hangszer kezelése (harmonika) az ő 23 kilójához vagy 8 kilós cucc. arányaiban olyan izmos a lába, amilyen nekem soha életemben nem volt és már nem is lesz
-
pmonitor
aktív tag
>az értelmetlen sebesség optimalizálás felesleges. Egy weboldal betöltése nem ez a kategória.
Ebben a hozzászólásodban meg ezt írtad:
>kliens oldalon tök mindegy, hogy 0.1 mp vagy 1 mp, ezért is felesleges agyonoptimalizáni bármit.
Eldönthetnéd, hogy akkor most mi is a helyzet kliens oldalon. Egyébként sztem. az első idézet a helytálló. Tehát hogy "Egy weboldal betöltése nem ez a kategória.". Éppen ezért sztem az lenne a megoldás, hogy az illetékes programozók "agyonoptimalizálnák" pl. a javascriptet(is).
De nem szeretnék túl sok rizsát itt. Majd a webhelyemen készítek egy "Ellentmondások a fórumozó programozóktól" című részt(Ha lesz rá időm).
-
bandi0000
nagyúr
Nálunk is kb ez a szitu, csak szeretnék rá valami jó megoldást, mert a főnök nem akarja, hogy órákat ülve egyeztessünk róla, meg beszélgessünk, pedig szerintem ez megtérülne a pontosabb becslés miatt, én meg nem szeretem azt, hogy kapok egy leírást, amibe 50X belekötök mire tudok rá mondani óraszámot, mert kb ennyi erővel én nekem kellene az ügyféllel egyeztetni és akkor mindenki boldog lenne
-
btraven
őstag
Nekem nem tetszett egy játékprogram és gondoltam átírok benne valamit. De a program bináris adatfájlja plusz még le volt titkosítva.
Úgy hogy egy táblázat szerint 0x65->0x78 stb. összevissza ki voltak cserélve a bájtok.
Legnagyobb meglepetésemre valaki mégis feltörte és fenn volt a neten a megoldás. -
bambano
titán
a cloudos történetekből szinte mindig kimarad a távközlési költség és a privacy. ez egészen pontosan addig marad így, amíg az eu el nem kezdi rommá büntetni a cloudba települt szolgáltatások szolgáltatóit.
a rendelkezésre állás kérdésében annak ellenére elfogadom a véleményedet, hogy nemrég ment a sírás-rívás, mikor az ostobák kizárták magukat a facebook szerverteremből. akkor se kapcsolt be a vészcsengő senkiben? oké, egy fejlesztő cég tarthat 1-2 napos szünetet, ha lerohadt a cloud vagy a távközlés, nem publikus a szolgáltatása, nem történik semmi.
-
bambano
titán
arról nem is beszélve, mert tényleg nem beszéltem róla, hogy a fejlesztői rendszerhez nem kell cloud szintű skálázódás, különös tekintettel arra, hogy a kérdező három felhasználóról beszélt.
azt hittem, ez a mondatom: "másrészt a fejlesztést támogató vas jó eséllyel semmit nem mond a futtatási környezetről." elég világosan jelzi, hogy nem a publikus futtató rendszerről beszélek. de nem.
-
pmonitor
aktív tag
>Ez a szabály csak azokra vonatkozik, akik igazi programozók, ő saját bevallása szerint nem az, szóval neki nem kell.
Ez pontosan így van! Gondolatolvasó vagy! Bár hozzáteszem, hogy az sem ártana, ha valamennyi programozó megtenné, hogy legalább a nevét felvállalja. De ahogy mondtad: aki elvárja, hogy programozónak nézzék, őneki sztem. kötelező lenne. Na jó, nem annyira részletesen, hogy TAJ szám, meg egyebek...
-
pmonitor
aktív tag
Ezt elsősorban azért írtam, hogy pl. a C#-ban vannak olyan metódusok, amik hiába lassúak, nincs mód rá optimalizálni. Eszed/nem eszed, nem kapsz mást. Tehát itt most nem a konkrét metódus volt a lényeg. De a "sima/mezei"
ToString()
metódus is ilyen lassú.
De ha jól tévedek, akkor pl. az IP címeket is konvertálják oda-vissza a feldolgozás során(a router-ek és egyebek). Na most ha jól tudtam ezt, akkor elég csak abba bele gondolni, hogy akár csak 1 óra alatt is mennyi IP cím kering a hálózatokon. Ha rosszul tudtam, akkor sorry. -
40 éves mainframe-en szerintem ezt nem tudják megcsinálni, szóval ettől én megmenekülök. Az ügyfeleknél már most is ez van, sírnak is miatta.
#16851emvy
Hja, ezt már linkelted korábban, én is magyaráztam a kollégáknak, hogy a VPN egy faszság, csak kényelmetlenséget szül. Persze ezt nem mi fogjuk eldönteni itt a gyarmatokon. -
Silεncε
őstag
ő csak itt elbütygölget értelmetlen dolgokat c-ben
Ez így nem igaz, szerintem egész jó dolgokat is csinálgat, abszolút nem ezzel van a baj. A baj ott van, hogy mindenképpen be akarja bizonyítani, hogy ő "laikusként" okosabb mint a magukat "programozónak" nevező emberek, csak mert dolgozik a kisebbségi komplexus és emiatt állandóan telifossa ilyen hülyeségekkel a topikot.
De majd megkapjuk megint, hogy mi nem is vagyunk programozók, csak névtelen nickek, szóval menjünk a pitsába
-
fatal`
titán
A programok is nagyságrenddel bonyolultabbak lettek. Nem rémlik, hogy 20 éve 8 giga rammal ellátott mobiltelefonokat kellett volna emulálni pl., vagy éppen konténerizálni. Ez is csak töredéke az azóta született igényeknek.
Biztos meg lehetne csinálni, hogy kevesebb erőforrást igényeljen az IDE (a jelenlegi funkcionalitással), a nagyobb kérdés, hogy ki fizetné ki ezért a felárat? Némi tárhely több nagyságrenddel olcsóbb, mint a munkabér és ez így is van rendjén.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- ThinkPad L15 Gen1 15.6" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- HP Elitebook 840 G11 Intel Core Ultra 5 135U / 16GB DDR5 / 256GB SSD! Üzleti Laptop!
- 4 Ciklus Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9G4MG/A) Éjfekete -3 év gari
- Xiaomi 11T 8/128 - szürke
- Poco X4 Pro - 6/128 - fekete
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest