- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ispy
nagyúr
válasz
hiperFizikus #18732 üzenetére
Mehet nodejs-re is, kell a francnak a php.
-
Ispy
nagyúr
válasz
mindthecrap #18704 üzenetére
Nem tudok ezzel mit kezdeni, az a helyzet. A programozásra egyébként is jellemző, hogy vagy annyira triviális a megoldás, hogy a gugli kidobja egyéként is, vagy annyia összetett a kód és a probléma, hogy aki csinálta a kódokat azon kívülálló nem fog kiigazodni, csak sok meló árán. Szerintem ha tudnánk a kérdésére a választ, megadtuk volna. Vagy mi az elvárás? Mindenki kapja meg a kódot a saját gépére és javítsa ki azt neki, mert csak?
Ha nekem ilyen gondom lenne, inkább létrehoznám az egészet 0-ról, kézzel, a kódokat apránként adagolva, megértve és felfogva mi miért van és az jó-e és ha valahol nem megy, akkor azt újraírni. De ezt nem lehet egy fórumon keresztül leírni 2 szóban, mert ez lehet akár egy 3 napos szopás is. Meg ehhez már kell az a tudás, hogyan hozol létre projektet, tud olvasni és értelmezni a kódokat, megértsed az összefüggéseket, ezek mind olyan dolgok, amik annó a hello worlddel kezdődtek mindenkinél és ha belerakta azt a pár év melót, akkor most meg tudja oldani.
-
Ispy
nagyúr
Pont tegnap hallottam egy sztorit a chatgptről, a főnököm a lánya matekleckéjét adta be neki, 3 feladatot, abból egyet tökéletesen megcsinált, a másik kettőt is, csak félreértette a feladatot és bár a félreértett feladatot jól csinálta meg a végeredmény így nem ér sokat. Na így kell kezelni a chatgtpt.
-
Ispy
nagyúr
válasz
repvez #18695 üzenetére
Nem is kértem, hogy a szakmai dolgot is ti oldjátok meg, ugy gondolom, hogy itt is a huszon X év repülös szakmai tapasztalattal majd azt én hozzáadom. nem csak nektek lehet tudásotok és a többiek hulyék. nem tudom, hogy mennyire örülnétek ha hasonlo válaszokat kapnátok egy projhectetekhez amihez informáciot gyujtenétek,de nem tudtok róla semmit sem.,
A szoftverfejlesztés sosem volt társas sport. Ha nem tudod bekonfigolni a projetket, akkor nem értesz hozzá. Akkor ne a chatgtp-vel kezdjél. hanem hozzá létre egy üres projektet és nézzél utána hogyan kell felkonfigolni.
Utána még mindig ne foglalkozz a chatgtp-vel, hanem kezd el felépíteni a saját kódodat, a saját elgondolásoddal, a saját logikáddal. Ha ez nem megy, mert nincsenek ilyeneid, akkor még nem vagy azon a szinten, hogy egy ilyen projektet elkezdj csinálni.
Ha kódokat akarsz böngészni, mondtam már, válasz egy tetszőleges projektet githubról és nézegesd azt, leklónozod magadnak és azon tudsz játszani.
A chatgtp kódjai biztos érdekesek, de szakmai kontroll nélkül használhatatlanok, mert nem fogod észrevenni benne a hibákta, amik biztosan lesznek, így a hibás kódokat fogod alapnak venni.
Magyarul kezdj el értelemesen felépíteni egy tanulási processt, aminek a vége majd lesz valami, ami vagy az amit akarsz vagy nem, ez már csak rajtad múlik.
Itt nem arról van szó, hogy mi sajnáljuk töled a tudást, hanem arról, hogy senkinek nincs se ideje, se energiája ezt egy fórumon elmagyarázni bárkinek is, amikor ott van millió anyag a neten, ahol ez elérhető, megtanulható. Ha önállóan nem megy, akkor viszont keresni kell valakit, aki pénzért ezeket elmagyarázza és megtanítja.
És egyébként meg kaptál választ, próbáltunk is segíteni, de azért azt ne várd el, hogy mi itt izzadunk majd helyetted, hogy rájöjjünk hol a hiba. Kaptál választ is, mit kéne csinálni vagy mi mit csinálnánk. Csak ez neked nem tetszik, ez szerintem nem a mi hibánk. Senki sem küldött el a picsába, hogy a kis szaroddal, hogy mertél ide jönni, semmi ilyenre nem emlékszem....
-
Ispy
nagyúr
Ha meg már itt tartunk, hogy tanulnál: ne a chatgptvel írass kódokat, hanem menj fel a githubra, keress egy opensource projektet, szedd le és kezd átnézni a kódokat, mit csinál, mi miért van, egyáltalán lássál egy kicsit is komplexebb kódhalmazt és azt próbáld megfejteni, azzal játszál. Sokkal többet lehet így tanulni, mint hinnéd, a chatgpt jó kezekben egy jó eszköz lehet, de nem árt fenntartással kezelni a munkásságát.
-
Ispy
nagyúr
válasz
repvez #18686 üzenetére
Az a baj, hogy nem tudsz még építeni, de az első projektednek rögtön egy felhőkarcolót választanál. Pedig inkább egy kerti szerszámtárolót kéne. És még akkor sem biztos, hogy valaha el fogsz jutni a felhőkarcolóig. Én 2x év után sem érzem magamban az erőt, hogy ilyen dolgoknak nekiálljak, mert a programozás része egy dolog, de a szakmai oldal egy egész másik.
-
Ispy
nagyúr
válasz
repvez #18674 üzenetére
de azért tanuljak meg évekig egy másik nyelvet , hogy utána egy másikat megint kezdjek el a nullárol csak azért, hogy a hasonloságokat majd talán fel tudom ott is használni
A nyelvnek semmi köze a programozáshoz, a programozás egy gondolkodásmód, nyelvek jönnek, mennek.
Felmész udemyre és pár eurért kiválasztasz bár basic tanfolyamot az adott témában ami tetszik és neki esel.
Az meg egy tévhit, hogy az internetes fórumok azért vannak, hogy emberek megtanuljanak programozni, vagy bármi mást.
-
Ispy
nagyúr
válasz
arcoskönyv #18667 üzenetére
Vagy amikor nagyon nincs megoldás, akkor van, hogy a koncepció rossz és újra kell gondolni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
arcoskönyv #18655 üzenetére
Én inkább olyat, hogy mennyi a motívációs tréner.
-
Ispy
nagyúr
válasz
repvez #18620 üzenetére
A projekt propertiesben (resources) lehet aktíválni a libeket, vannak beépített libek, ez az első fül, ott néz körbe, azok lesznek csak elérhetők a projekben, amik ki vannak pipálva. Illetve az alsó részben külön engedélyezni kell a namespace használatát, ha nincs, akkor csak akkor ismeri fel, ha a kódban ki van írva, például az XY libből van hivatkozva a Z eljárás, akkor pipa nélkül csak XY.Z-ként fogja felismerni, pipával simán felismeri a Z-t is.
-
Ispy
nagyúr
Én először szétszedem kisebb részekre, és elsőre csak a vázát írom meg a végéig, a nem fontos részekkel nem foglalkozva, hogy menjen az elejétől a végéig. Ha ez megvan, akkor jöhetnek az apróbb, baszakodós részek is. Pont mint egy házépítésnél, először legyenek falak, meg tető, a többi csak utána.
-
Ispy
nagyúr
Ne viccelj már, a cégek rengeteg mindent bevállalnak, folyamatosan, aminek a jó része kuka is lesz pár év alatt (startup? Opensource kódtenger?). Kicsiben, közepesben, meg nagyban. És de, bütykölős fajta vagyok, ezért tudom, hogy az embernek menyire limitált a kapcítása szabad idejében. Szóval nem, továbbra sem a hobbisták viszik előre ezt a szakmát, hanem a cégek, akik pénzt áldoznak a fejlesztésre, és a cégek, akik ezért fizetnek. A hobbistákat max felszippantja a rendszer.
-
Ispy
nagyúr
A hobbiprogramozók nem építenek semmit cégekben, mert akkor az már nem hobbiprogramozás. Ha Jóskabácsi szeret otthon bütykölni, az nem fogja fellendíteni az asztalos szakmát...hobbiból meg nem lehet komoly dolgokat készíteni, mert ahhoz kevés heti 4-5 óra, hogy el is készüljön.
-
Ispy
nagyúr
Kis cégeknél sem kell promptra úszni, nálunk 6, de inkább 12 hónap, amire olyan feladatot kapsz, ahol nagyobb a falat. Addig meg felügyelet mellett csinálod a projektek, kisebb, majd egyre nagyobb falatjait.
De a cél az, hogy rád lehessen bízni nagyobb munkát is, nem az, hogy örökre junior pista maradjál, az senkinek sem éri meg.
-
Ispy
nagyúr
válasz
csakegymunka #18340 üzenetére
Hát, ez jó kérdés, de szerintem ez nagyon cég függő. Nálunk a cél, hogy minél előbb bele a mélyvízbe, mert pénzt akkor lehet termelni, ha önálló vagy, de egy multinál el tudom képzelni, hogy megy a maszatolás sokáig. De nem dolgoztam multinál soha, szóval lehet nem így van.
-
Ispy
nagyúr
válasz
disy68 #18331 üzenetére
Ja, lehet, az egyikük js-ről jött, a másik meg c-ről. Nekem például nem volt bajom se a php-val, se a js-sel vb után.
De valahogy az android studio is lehet közrejátszik, amikor látom őket szenvedni vele.
Ezért is nehéz ajánlani bármit bárkinek is, mert ezek annyira szubjektív dolgok is lehetnek, szóval inkább szeresd, amit használsz, mint az állásajánlatok alapján dönts. Persze nem baj, ha kettő egybevág.
-
-
-
Ispy
nagyúr
De olyan motiváció vagy van, vagy nincs
Motiváció nélkül ezt szerintem nem lehet, ahhoz meg kell valami téma, az hogy most elmegy egy random iskolába vagy random tanfolyamra elsőre nekem kidobott pénz az ablakon. Ha már tudja mit akar és úgy megy el, az már más. De motiváció legyen már, aki nem motivált, az mégis hogyan fogja ezt minden nap csinálni?
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ryan_Sanchez #18116 üzenetére
Én használtam, igaz soha nem az azure oldalán hoztam létre hanem visual basic code-ból, és javascript, nem python. De névben nekünk is van kötőjel, nincs vele baja.
-
Ispy
nagyúr
válasz
sztanozs #18099 üzenetére
Így van, tessék csak lefordítnai mindent angolra, majd mindenki minden kódját ossza meg a netes fórumokban, részletes útmutatóval, és akkor az összes vérpistike is már programozó lesz hirtelen.
Ja nem, ez még mindig édeskevés hozzá....
Egyébként ennek az egész threadnek kiemelném a lényegi mondanivalóját:
"Az a helyzet, hogy a magyar szakik lusták/dokumentum írásra képtelenek."
Szóval az egész megint ez a kisebbségi komplexusos faszság a programozókkal szemben, csak a szokásos.
-
Ispy
nagyúr
-
Ispy
nagyúr
-
Ispy
nagyúr
válasz
pmonitor #18065 üzenetére
programozás nyelve a használt programnyelv.
Oké, láttam már pár nyelvet, igen sajtá szintaxist használnak, ja meg angolt. Mind. Szóval a programozás nyelve az angol, max a szintaxis más.
Akkor meg kellene szüntetni ezt is, nem? Meg a magyar könyveket/jegyzeteket/fordításokat. Na meg az 'oskolákban is meg kellene tiltani a programozás magyar nyelvű oktatását is, nem?
Nálad komoly gondok vannak...ki beszélt erről? Te kezdtél itt kisebbségi komplexusos kiselőadásba az angolról, nem én, meg hogy jön ide egy fórum nyelve? Már megint betonkeverővel kavarod a dolgokat.
Az programozás nyelve azért az angol, mert képzeld, akik csinálták ezeket (és amik el is terjedtek), azok angol nyelven készültek. Ennyi a marha nagy titok.
-
Ispy
nagyúr
válasz
pmonitor #18057 üzenetére
Megint kevered a szezont a fazonnal: a programozás nyelve az angol. Pont. Az, hogy egy applikáció több nyelven beszél, az egy üzleti döntés. Az angol meg soha nem volt fesőbbrendű nyelv, pont, hogy faék, gyorsan meg lehet tanulni alap fokon, ezért is terjedhetett el. Az,.hogy ki kinek akar dolgozni, meg magánügy.
Az excel magyar nyelvű függvényei meg emberiség ellenes büntet.
-
Ispy
nagyúr
Nekem volt olyan kollégám, aki erre egyszerűen nem volt képes, és ez erősen meglátszott a kódjain is, nem beszélve az igényesség minimális látszatáról. Szóval igen, jó lenne, ha ez a skill előtérbe kerülne, persze ez azért ki szokott bukni viszonylag hamar, kire milyen szintig lehet feladatot bízni. Mondjuk akkoriban egyszerűen ember sem volt a láthatáron, már annak is örültél (legalább is az elején), hogy jön valaki aki már programot látott. Később már nem annyira örültél.
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #18016 üzenetére
Én nem a programozók felső 10%-ról beszélek, hanem egy átlag programozóról. Azok nem fognak komplex programokat tervezni, meg bonyolult architektúrát átlátni.
Ettől még a munkájuk lehet fontos, járhat felelősséggel és lehet akár még változatos is. És még tanulni is kell hozzá.
Sajnálom, én így látom, 20 évvel a hátam mögött, ha ma kéne választanom egyébként is inkább asztalosnak mennék.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Vision #18014 üzenetére
Nem hiszek benne, hogy ne lehetne egy villanyszerelő is profi abban, amit csinál, és egy programozó ne lehetne középszerű, vagy csak szimplán szar. Aki komolyan veszi a szakmáját, az mindegyikben megtalálja a kihívást, a fejlődést, a tanulást és eljuthat a legmagasabb szintre vele.
Nem, nem árokásó cigányról beszélek.
Én nem, a programozáshoz nem kell egyetem, 20 évig tanulni a padban és matematika zseninek lenni. Van olyan is, de a többség rohadtul nem az, és nem is kell annak lenniük.
Vagy most mégis mi olyan rohadtul bonyolult extra dolog egy sql lekérdezést megcsinálásában vagy egy rest api backend megírásában? Vagy egy webáruház megírásában? Pont ugyanolyan nehéz, mint megtervezni egy ház elektromos hálózatát és bekábelezni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Vision #18010 üzenetére
Amúgy a közhiedelemmel ellentétben a programozás is egy ugyanolyan szakma, mint bármi más, ugyanazok a szabályok érvényesekre rá, nem ufok és nem is zsenik a programozók.
Semmivel sem bonyolultabb programozónak menni, mint lakatosnak vagy burkolónak, persze más skillek kellenek hozzá, de ez igaz minden szakmára.
-
Ispy
nagyúr
A matematikának nem kell fetétlenül azt jelentenie, hogy a nagyon bonyolult, szinplán csak azt, hogy egy sémát vázolsz fel, amiről te tudod, hogy az úgy fog működni, mert már sok ilyet csináltál és ahogy az ügyfél szeretné az zsákutca. Ha nem most majd 1 év múlva, amikor valaki módosítani akar. Persze én fix területen dolgozok, fix szoftverrel, nem adhoc megbízások vannak géppuskától jézuskáig.
-
Ispy
nagyúr
válasz
pmonitor #17995 üzenetére
Hát úgy, hogy amikor indult a cég, 1996-ban, egyszemélyes vállalkozás volt. Aztán az idő során volt jónéhány technológia váltás is, sokkszor úgy, hogy gyakorlatilag úgy kellett összerakni a kódokat, hogy közben az ügyfél dolgozott vele (repülés közben szereltük össze a gépet). Ilyenkor persze nincs idő sokmindenre. Na meg közben jöttek-mentek az emberek is. Meg sokminden úgymond el is lett bszva, meg közben az ember is változik folyamatosan. Amit 3 éve írtam, az lehet ma már nem úgy írnám. Stb, stb, stb.
-
Ispy
nagyúr
válasz
pmonitor #17993 üzenetére
Írok neked gyakorlati példát: elémész egy céghez dolgozni, ahol rajtad kívül még másik 20 programozó kalapálja ugyanazt a kódot. Szívesen.
essential complexity - megbíznak egy projektel, az ügyfél szeretne fűt, fát, te meghallgatod, gyököt vonsz, összekalapálod egy matematikai modell mentén értelmezhető változatba, ami olyan, hogy meg is valósítható a projekt idő és pénz keretén belül.
ciklomatikus komplexitás - mennyire bonyolult a funkciónalitás, minél egyenesebb, annál jobb, nincsenen felesleges flikk-flakkok benne.
kognitív komplexitás - kedvencem, amikor valamit csak azért beleerőszakolnak egy nyelvben egy sor kódba, hogy egy sor legyen. Értelmezni meg csak 2 hét alatt tudod. Egyébként a projekt felépítése, eljárásai hogyan vannak megírva, logikusan, szépen katonásan követik-e egymás, vagy egy szemétdomb az egész.
Szóval ezek ilyen céges dolgok, ahol sok embernek kell ugyanazt a házat építenie.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Vision #17966 üzenetére
Persze sok mindent lehet, kérdés mire van lehetőség és idő, nem mindenki hobbiból készít programot, hanem mondjuk van 3 napja egy feladatra, ott te nem forgatsz semmit sehova, át meg pláne nem variálsz egy kiadott és működő db-t. Sajnos a legacy kód sokszor nagy úr.
De én spec inkább írok 1000 soros tárolt eljárást, mintsem szétszedjem az egészet 20részre, aztán 1 év múlva egy debuggolás egy rémálom lesz.
Persze ezek már sok tényezős dolgok, mekkora cég, mi a history, mennyi munkatárs, milyen policy stb, itt aztán már lehet minden is.
Mondjuk legutóbb kellett csinálnom egy excel exportot 1xx oszloposat, ami tényleg mindenhonnan szedett össze adatokat, különbőző számításokat végzett a különbőző adatrétegek között, szépen meg lehetett csinálni egy darab tárolt eljárással, pár temp táblával és sok tagolással, hogy később olvasható maradjon.
De ha olyan a feladat, hogy egy részfeladatot érdemes kiemelni, akkor arra inkább csinálok egy általános megoldást és kiszervezem a kódot, szóval elég speciális az, hogy mikor mi a jó megoldás.
Sqlben egyébként is a hasznos kód sokszor nagyon kevés, mert éppen én úgy szeretem formázni mondjuk az inserteket, hogy egy sor egy mező, hopp máris a fél kód insertekből áll.
-
Ispy
nagyúr
válasz
pmonitor #17964 üzenetére
Értem én, hogy nem érted, de akkor ezek szerint fórum nélkül nincs szakács, autószerelő, asztalos, meg építész?
Nem azt mondtam, hogy nem lehet, hogy tilos megosztani, megcsinálni vagy segíteni, azt mondtam, hogy aki e nélkül nem tud programozni, az inkább ne csinálja.
Felmész udemyre és mindent megkapsz, amire szükséged lehet az induláshoz, a többi csak a belerakott munka kérdése, mint bármelyik más szakma esetében.
Az asztalost sem bszom le, hogy nem rak fel komplett youtube tutoriált arról hogyan rakja össze a konyhabútoromat. Ha akar csinál, ha nem akar nem, de nem ettől leszel asztalos vagy sem.
Ennyi.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Vision #17953 üzenetére
Ez erősen függ a kontextől, egy microservice is lehet komplex, hiába állnak a részegységek 10-20 sorból. De mondjuk egy bonyolult sql lekérdezést van, hogy nem tudsz megoldani 1000 sor alatt, ha meggörbülsz sem. Nem attól lesz egy kód rossz, hogy hosszú, hanem ha spagetti, felesleges köröket tartalmazz. Egyébként egy 20 soros kód is lehet komplex az én olvasatomba, hiszen egy problémára add választ, ami egyébként további több 100 20 soros kódból áll össze. Nem egy konkrét eljárásra gondolok, hiszen a fealdat megoldása komplex, és te hiába mész oda vele egy idegen fórumra, hogy adjanak rá választ, mert nem létezik rá kész válasz. Azt neked kell megtalálni. Minden más meg 10 perc gugli használat, csak a legtöbben nem tudnak keresni, lusták vagy csak szimplán fogalmuk sincs mit is akarnak csinálni. Szóval az én olvasatomba például egy prog.hu 95%-a olyan kérdésből áll, amit bárki megoldhatna gugli segítségével is, a maradék 5%-ra meg jó eséllyel nincs abban a formában megoldás.
-
Ispy
nagyúr
válasz
pmonitor #17942 üzenetére
Ez egy orbitális tévedés, hogy egy fórum komplex kódok megosztására való. A programozásnak pont a lényege komplex kódok alkotása, az utat mindenkinek egymaga kell bejárni és bele kell rakni a melót, másképp nem megy. Ha helyetted (vagy más helyett) csinálom meg a rántottát, akkor a büdös életbe nem fogsz megtanulni rántottát csinálni. És sikerélmény se lesz...
Én soha nem használtam fel a saját kódomba mások kódjait, elolvasom, megértem, utánajárok mi mire való és megírom az én saját változatomat. Persze 3th partykat használok egy az egyben, nem fogok mindent az ősrobbanástól kiprogramozni, mert arra kevés egy élet. Meg nem is fizetnek érte.
-
Ispy
nagyúr
válasz
pmonitor #17910 üzenetére
Ma már minden mobil 2 simes...de a feleségemnek 2 telefonja van, ha kell a cégest kikapcsolja, kész, ez nem egy nagy valami.
De az egyenes beszéddel egyet értek, én is rühellem, ha valakit nem érek el, igaz munkaidőn kívül nem is várom el.
Ha meg valaki 0-24 supportot akar, arra is van megoldás, volt idő, amikor moziba is laptoppal mentem, de ez havonta egy zsíros összegbe került, akkor is ha 0 percet dolgoztam érte, ez egyfajta biztosítás. Igaz ma már semmi pénzért nem csinálnám ezt.
Nekünk is vannak ügyfeleink jelenleg, akik 2 műszakban dolgoznak, de nem fizetnek extra supportot, így ha beüt a gebasz este 9-kor a programozóra van bízva mit csinál. Persze én felveszem, ha tudom, mert akkor tényleg szar van, ha hívnak, azért nem árt jóban lenni az ügyfelekkel, akkor könnyebben jönnek az új megbízások is, de ezek nem ilyenek, mint a korábban emlegetett szarrágó vállalkozók, nálunk azért ez a mentalitás már kikopott, inkább 15 éve volt ez jellemző.
Főnököm szokta mondani: az ügyfél az, aki használni akarja a programod és fizetni is hajlandó érte. Mindenki más csak túrista.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #17754 üzenetére
Nem csak az van, én .net-ről jövök, szóval tölthetsz le magadnak nugeteket. Ami tk. egy csomagkezelő, vagy írsz magadnak saját json kezelőt, scanner kezelőt, zippelőt, sha kódolót stb, de ha nem akkor sem azt használod, amit te írtál. Meg ott a .net, a fordító, a windows.....nehogymár mindent az ősrobbanástól egymagad akarj csinálni, arra 6 élet is kevés lenne.
Az mondjuk már más kérdés, hogy linux oldalon ezt meg nagyon túltolják, a verzió követés emiatt egy pokol.
De az a szép, hogy mindenki választhat magának poklot.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #17746 üzenetére
Így van. Az van benne, amit beleraksz. Persze ha kell egy express szerver, meg alá egy alpine linux, meg pár csomag, akkor azért a pár száz megát lehet boritékolni. Cserébe gyorsan össze lehet rakni, nincsenek hónapok, meg évek, hogy az utolsó szögig te rakd össze a programot, hanem napok.
Én nem vagyok boomer, egy gennel frissebb kiadás, talán lélekben, de már gyógyulok.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #17742 üzenetére
Miért foglalna sok helyet? Annyit foglal, amennyit belepakolsz. Nem mintha az elmúlt 10 évben találkoztam volna valaha tárhely kapacitás gondokkal.
Egyébként sem egy új dolog, az msnek is megvolt erre 100 éve a technológiája, VM-nek hívták...persze olyan microsoftos volt.
Appok esetében lokális gépen én sem látom minden esetben az előnyét, arra ott az op rendszer, hogy kezelje az appok futtatását. De ezek a beszélgetések annyira általánosak, hogy ebben a formában tényleg semmi értelme, ez egy tool, ott kell használni, ahol ez adja a legtöbb előnyt a többi megoldással szemben, az ilyen minden legyen konténer emlékeztet egy kicsit a minden legyen class dologra, mert az a jó. Azt közben meg nem.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #17718 üzenetére
Lokálisan nem látom előnyét egy dockernak, bár nem régen kezdtem csak használni, de webes alkalmazásoknál elég hasznos tud lenni, főleg ha csak felpusholod egy azure appba. Nem kell virtuális gép, meg rendszergazdai felsőfok, 3 mp megcsinálni egy docker fájt és kész is vagy. A mikroszerizekről meg nem is beszélve, amikor docker láncokat hozol létre. Szóval nem olyan rossz az, bár van amikor a kevesebb a több és felesleges lenne vele vacakolni, de sokszor egyszerűbb a lokális szerverre is kérni a rendszergazdától egy virtuális linuxot egy dockerral...
-
Ispy
nagyúr
Így hivod meg:
Dim SplashForm As New SplashForm(Frm)
SplashForm.OpenSplashForm()
SplashForm.SetMessageText("valami szöveg")
...
itt fut a kódod
...
SplashForm.CloseSplashForm()
Ehhez persze kell egy form is aminek a kódban FP_SplashForm a neve, ez jelenik meg. Én így tudtam megoldani annó (vagy 10 éve volt), lehet van egyszerűbb megoldás is, azt sajnos nem ismerem.
-
Ispy
nagyúr
Egyébként a fő szálban lévő controlokat is lehet szerkeszteni, de nem úgy hogy textbox.text, hanem delegate utasítással.
Jó régi kód, már nem is nagyon emlékszem rá, ezzel tudsz játszani, igaz ez vb, de át lehet fordítani c#-ra.
Public Class SplashForm
#Region "DECLARE"
Implements IDisposable
Private _ParentForm As Form
Private t As Threading.Thread = Nothing
Private f As FP_SplashForm = Nothing
Private _Sleep As Integer
Private Delegate Sub SetMessageTextDelegate(MessageText As String)
#End Region
#Region "CLASS CONSTRUCTOR"
Public Sub New(ParentForm As Form)
_ParentForm = ParentForm
End Sub
Public Sub New(ParentForm As Form, MessageText As String, Optional Sleep As Integer = 1000)
_ParentForm = ParentForm
OpenSplashForm()
SetMessageText(MessageText, Sleep)
End Sub
#End Region
#Region "IDISPOSABLE SUPPORT"
Private disposedValue As Boolean
Protected Overridable Sub Dispose(disposing As Boolean)
If Not Me.disposedValue Then
If disposing Then
' TODO: dispose managed state (managed objects).
End If
End If
Me.disposedValue = True
End Sub
Public Sub Dispose() Implements IDisposable.Dispose
Dispose(True)
GC.SuppressFinalize(Me)
End Sub
#End Region
#Region "PRIVATE SUBS"
Private Sub _Close()
If f Is Nothing Then
Exit Sub
End If
f.Close()
f = Nothing
End Sub
Private Sub _ShowForm()
f = New FP_SplashForm
'f.TopMost = True
f.ShowDialog()
End Sub
#End Region
#Region "PUBLIC SUBS"
Public Sub CloseSplashForm()
If f Is Nothing Then
Exit Sub
End If
f.Invoke(New MethodInvoker(AddressOf _Close))
If t Is Nothing Then
Exit Sub
End If
t.Join()
End Sub
Public Sub SetMessageText(MessageText As String, Optional Sleep As Integer = 0)
System.Threading.Thread.Sleep(200) 'Azert kell ide, mert kulonben az InvokeRequired utasitas hibat general
If f.InvokeRequired Then
f.Invoke(New SetMessageTextDelegate(AddressOf SetMessageText), MessageText)
If Sleep > 0 Then
System.Threading.Thread.Sleep(Sleep)
End If
Else
f.MessageText_Label.Text = MessageText
End If
End Sub
Public Sub OpenSplashForm()
t = New Threading.Thread(AddressOf _ShowForm)
t.SetApartmentState(Threading.ApartmentState.STA)
t.Priority = Threading.ThreadPriority.Highest
t.Name = "SplashFormThread"
t.Start()
End Sub
#End Region
End Class
-
Ispy
nagyúr
Figy, ez .net, sok kód nem kód, majd megszokod.
Ezért kell az egészre ráhúzni egy classt, aminek egy példányát 1 sor meghívni, 1 sor módosítani a szöveget rajta és 1 sor bezárni.
De a .net nem add ingyen semmit, esetleg nézd meg van-e rá nuget, de tényleg nem egy nagy kaland, pár óra alat össze lehet rakni.
-
Ispy
nagyúr
Én csináltam egy formot, amin van egy kis pörgentyű bizbasz (meg ki is írhatsz rá szöveget), ezt bevágtam egy classba, elindítod, közben fut a pörgentyű, amíg dolgozik, amikor végez meg vége a szálnak és bezárja az ablakot. Így a user tudja, hogy csill van, mert akciózik a program és közben nézheti a remek gifemet.
Egyébként meg igen, ha fő szál válaszra vár, mert mondjuk a háttérben futtat le egy tárolt eljárást, akkor amíg nem tér vissza a külső hívás az ui befosik és olyan, mintha megdöglött volna a program. Éljen a winforms.
De azt is csinálhatod, hogy a form opcityt 0-ra rakod, meghívod a loadban amit akarsz, előtte külön threadben kiírod a képernyőre mizu, majd mikor vége van, a shownba visszarakod a form opacityt 1-re, így a user nem a kifagyott képernyőt nézi.
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
pmonitor #17309 üzenetére
A leggyengébb láncszem mindig is a humán tényező lesz, lehet akármilyen csilivili biztonság, manapság nem úgy törik a rendszereket, hogy fogják a kalapácsot, azt hajrá, elég kiküldeni egy tonna emialt, az egyik hülye úgy is rákattint a linkre, vagy megadja a jelszavát.
-
Ispy
nagyúr
válasz
stellaz #17239 üzenetére
Így van, pont ezt akartam írni, a gyerekkor az, amikor izomzatot kell növeszteni, azt már később nagyon nehéz lesz, márpedig az ülő munka egyenes út a sérvhez, meg hátproblémákhoz, amiknek az esélyét a megfelelő izomzattal csökkenteni lehet. Nálunk az a szabály, ha nincs edzésre járás, akkor nincs telefon, meg laptop, meg PC, járnak is szorgalmasan.
Aztán majd ráérnek később tönkre tenni a testüket....
-
Ispy
nagyúr
válasz
bandi0000 #17129 üzenetére
Tipikusan az a helyzet, amikor vannak a konzulensek a programozó és az ügyfél között, amivel általában az a baj, hogy ezek az emberek nem programozók vagy nem voltak programozók, így nem is úgy gondolkodnak, nem azokra a kérdésekre adnak válasz és nem úgy, ahogy egy programozó tenné. Ezért is kell neked még pluszban dolgoznod...
Nálunk a programozó közvetlen kontaktban van az ügyféllel, részt vesz a tervezési fázisban is, már akkor feszeget olyan kérdéseket, ami az ügyfélnek csak a bevezetés után 3 hónappal jutna eszébe. Persze ennek is van árny oldala, nem minden kocka tudja megértetni magát halandó emberekkel, szóval ja, nem egyszerű.
És még ilyenkor is előfordul, hogy megbeszéljük, megtervezzük, leírjuk, megcsináljuk és nem válik be valamiért és módosítani kell, mert az élet azt mondta, hogy mindenki kapja be.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest