Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- Prohardver app (nem hivatalos)
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- VoLTE/VoWiFi
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tildy
nagyúr
válasz
EQMontoya
üzenetére
Nagyobb a valoszinusege igen, de ettol meg a vekonyak 1/5-nel is karosodott az anyagsere.
-
tildy
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
Nem csak a koverek tudnak cukorbetegek lenni.

-
BlacKSouL
addikt
Na..bronzérem!
-
BlacKSouL
addikt
válasz
concret_hp
üzenetére
Erről eszembejut, mikor megyei atlétikaverseny volt még általános iskolás koromban, és valami okból engem tesitanárom benevezett hogy súlylökésben is indulnánk. Osztálytársammal ketten mentünk. Ott tébláboltunk, ökörködtünk, néztük a futókat, ugrókat, gerelyeseket, majdnem lemaradtam a saját versenyemről, lehajigáltam teljesen amatőr módon a három kört, első szar lett, másodikban kiléptem, harmadik is lett valamilyen. Aztán tovább ökörködtünk. Majd délután eredményhirdetés, tudtuk hogy haverom jókat lökött, hátha kap érmet, de igazából oda se figyeltünk. Majd látom, hogy később haver jön két oklevéllel, és aszondja: mér nem jöttél fel a dobogóra? Mondom én, minek? Hát harmadik lettél te hülye, nesze az okleveled.
Nem is hallottam, hogy szólitottak a bronzéremért. -
Tim82
félisten
válasz
parandroid
üzenetére
-
válasz
parandroid
üzenetére
Biztosan bolygóközi utazó, és a sok Föld között nem látja a különbséget.

-
parandroid
félisten
Néha belenézek a szakmai topikokba még, és közben azon gondolkoztam, hogy igazán meg lehetne oldani, hogy amikor a delikvens egy számjegy után írja le a 'terra' kifejezést, akkor először automatikusan figyelmeztesse, a második után egy hetes ban, a harmadik után végleges.
Persze ugyanolyan egyszerűen meg is lehetne oldani, hogy automatikusan cserélje 'Tera'-ra, de annak nem lenne olyan nevelő hatása.
p
-
-
Winner_hun
félisten
Lehetne minden nagyobb meleg után ilyen lehűlés. Minimális szél, csendes eső.. nem az az orkán ami pár hete volt.
-
-
parandroid
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
Nem gondolok én rólad semmit. Az edzőről/sportorvosról meg különösen nem. Sérülések meg a legjobb helyen, és a legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhatnak. Olyan ez, mint a baleset, vagy a házasság: mindenkivel megtörténhet. Az viszont tény, hogy a versenysport soha nem az egészségről szól, az egészségmegőrzés érdekében végzett sportoknál pedig a teljesítményt fölé kell rendelni az teljesítménynek.
emvy: Tudom, hogy simán mehet, pont ezt mondom én is. Nyilván több mindenre kell odafigyelni, illetve még sokkal fontosabb a fokozatosság, no meg azért lássuk be, hogy csak könnyebb, ha nem cipelsz magaddal némi ballasztot.
p
-
válasz
parandroid
üzenetére
Nem értem amit írsz. Rólam gondolod , hogy nem voltam körültekintő? Akkor csak a tényszerűség kedvéért: a kézilabda ifi megyei szint volt, hivatásos. A futás még gimiből volt, nem hivatásos, de orvosi és edző felügyelettel. A küzdősport először kick-box (amit a hajlékonyságom hiánya miatt váltottam), majd ninjutsu és végén kendo volt. Mind hivatalosan, sportági felügyelettel és segítséggel. Az elejétől a végéig kb 20 évet ölelt fel.
-
válasz
parandroid
üzenetére
Az egyik baratom 189 cm / 125 kg kornyeken mozgott 3 eve, es mondtak az orvosok, hogy ez nem lesz jo kozeptavon se. Azota van egy 3:49-es maratonja, meg egy 1:39-es felmaratonja.
-
parandroid
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
Aki ilyen lelkesen, és hűbelebalázs módjára belevág, az úgysem fog tovább jutni az első egy-két alkalomnál, amikor rájön, hogy már az első 500m is fárasztó. aztán vannak azok a marhák, akiknél az öngyilkos hajlam kitartással párosul, a futókarrierem első fél évét én is a 'ha beledöglök is' módszerrel toltam, de csak sikerült túlélnem, aztán óhatatlanul kiművelődik az ember, és csak a fejét fogja, hogy mekkora marhaságokat csinált, ahelyett, hogy kérdezett, és/vagy rendesen utánaolvasott volna.
A szerk.re: Küzdősportok, labdajátékok általában nem kíméletesek az ízületekkel, ráadásul sokan hajlamosak elhagyni ennek kapcsán a bemelegítés-lenyújtás szakaszokat, aztán évek alatt persze, hogy baj van. Bármilyen sporttal ki lehet nyírni a terhelt testrészt amúgy, egyértelműen a futással is, de talán még a sakkozóknak is van valami tipikus betegségük, de ha az ember tényleg odafigyelve, a szabályokat betartva, és nem magát agyonhajtva tolja, akkor azért többet használ, mint árt. Ha valaki már korábban tönkretette valamilyét, az megint más, bár bizonyos fokon az ízületek is erősíthetők, regenerálhatók, szóval akár javulást is el lehet érni a szisztematikus, és jól megtervezett terhelésükkel is.
Szerk2.: Nekem is van túlsúlyom amúgy, de kg-ban nem is kifejezhető, mert a testsúlyom ideális (175 cm / 75 kg), csak át kéne az úszógumit alakítani izommá.
p
-
válasz
EQMontoya
üzenetére
Csak arra akartam utalni, hogy sok olyan tévhit él, hogy na majd a futással minden megoldódik. Utána meg elkezdenek fájni az ízületek meg hasonló.

(#59074) peterkeT: én a mindenki által sportosnak mondott korszakomban voltam közel 80kg. Ekkor kézilabdáztam, rövidtávot futottam és kipróbáltam különböző küzdősportokat is. 174 cm-hez. Nem voltam soha izomkolosszus, egyszerűen átlagos voltam (a mostani 20kg túlsúlyommal és pocakommal szemben). A térdeim tönkre is mentek

-
BlacKSouL
addikt
válasz
bitpork
üzenetére
Ja nem, én nem futok, ez csak amolyan metaforikusan értelmezett dolog volt
Én max kerékpárt hajtok néha, meg medúzákkal úszkálok ha hozzájutok, de futni utálok, meg nem is szeretek. Régen próbálkoztam, de kb. 5 perc után már untam. Nem az én sportom. Ahogy medencében úszni sem, ott is a 12 alkalmas bérletet vagy 9 után hagytam veszni, mert mindig jön valaki szembe, ugyanabban a sávban, kerülgetni kell, meg 25 méteres a medence, szinte csak fordulgatás, az is dögunalom. Plusz uszodaszag, klóros ózonos víz, stb. Ellenben nyílt vízben, Balcsiban, tengerben órákig el tudok úszkálni, akár erős hullámzásban is, az valahogy jobban leköt. De az év nagy részében ehhez nem jutok hozzá. Meg amúgyis lusta disznó vagyok, úgyhogy marad a kerékpár. Az valahogy sosem untatott. Még egyesben 10%-os emelkedőn sem. Tüdőm kiköpöm, fejem szétpattan, de valahogy kimegyek. Izgatott is, hogy milyen lehet ebben a 36-37 fokban aszfalton tekerni 10-20 km-t, de aztán jobbnak láttam még a maradék nyaralásom előtt nem kinyírni magam. -
-
BlacKSouL
addikt
válasz
fokukac
üzenetére
Itt most a 3 méteres patakmeder megtelt esővízzel, ilyenkor annyira nem esik jól futni. Meg még mindig nem nyertem a lottón úgyhogy be kellett jönnöm dolgozni is.
De amúgy csak a szőrszálhasogatás okán: fogadjuk el, hogy az ember mindig izzad. Vagy inkább nevezzük párolgásnak, hogy megkülönböztessük a bőrön keresztül elpárolgó folyadék mennyiségének nagyságrendjét. Amint ezt a finomítást bevezettük, utána lehet beszélni a száraz, vagy alacsony nedvességtartalmú környezetről, és párás vagy magas nedvességtartalmú környezetről. Azonosnak tekintsük a hőmérsékletet, és ne adjunk hozzá külső hősugárzást sem pedig légmozgást. Amennyiben közepes vagy alacsony nedvességtartalmú a környezet, és a szervezetet nem éri külső vagy belső megterhelés, úgy a folyadék távozása a bőrön keresztül nem éri el az izzadás szintjét, vagyis nem képez összefüggő folyadékréteget a felszínén. Ellenben ekkor is párolog. Muszáj, hogy párologjon, mivel ezzel tart egyensúlyt. Ezért érezni hűvösebbnek minden ember bőrét az átlagos helyeken (nem tenyér vagy hónalj...) ahol nincs felszínközeli érhálózat. Vagyis a nyugalmi 36,6 °C testhőmérséklet amolyan belső hőmérséklet, de a bőr felszíne ennél az esetek 99%-ában alacsonyabb. (Adott környezetben ráfújva a bőrre, a ráfújt levegőt hűvösebbnek érezzük, a párolgó folyadék miatt) (A fázás állapota nem tekinthető nyugalminak, ahogy a fokozott testmozgás sem)
Ha tehát a test nyugalmi állapotában is mindig folyamatosan párolog, és ezzel tart egyensúlyt a belső keletkező hővel, akkor már csak a párolgás hatékonysága a kérdés. Tekintve, hogy a párás nedves időben a ruha is nehezebben szárad, akár ebből logikusan kiindulva is következtethetünk arra, hogy a magas nedvességtartalmú levegőben lassabban fog elpárologni bármilyen folyadék. A lassabb elpárolgás miatt a hűtőhatás kevésbé érvényesül, amire a szervezet fokozza a nedvesség kibocsátást, és voilá, elkezd izzadni az illető.
Amúgy keringési zavaraim nincsenek, általában télen is az én kezem a legmelegebb kézfogásoknál, noha egy időben volt némi magasabb vérnyomásom, mára a szervezetem igazodott, és már a korábbi 135/85 helyett 125/75-öket méricskélnek a dokik. Túlsúlyom van, azt elfogadom, de bírom a meleget
-
BlacKSouL
addikt
válasz
bitpork
üzenetére
Egyszer régen egy hasonló 32-33 fokos napsütéses nyári délután qc-s kollégával lemértük egy hitelesített hőmérővel két autó belső hőmérsékletét. Annak kapcsán, hogy mennyit ér a szélvédőkhöz és oldalablakokra rakott napvédő takaró. A hondánkban, takarókkal az üvegen mértünk benne 51,5 fokot. Az ő fehér suzukijában bármi takaró nélkül 70+ -t. Több is lehetett, csak a hőmérö 69,9 fölött nem mutat semmit.
Nem mindegy, hogy hány fokról indul a klimatizálás. -
tildy
nagyúr
Hogy mindig csinal valamit az kutya....Az ember mar azt hinne, ohh elrendozott minden, aztan megint jon egy ujratervezes....
-
-
-
-
-
válasz
bitpork
üzenetére
ha átülnél egy síma személyautóba, akkor látnád, hogy valós probléma, amiről Montoya beszél. Jó, nem feltétlenül az MX-5 kell, hogy legyen a mérce, mert abban kvázi a földön ülsz, de igen, vakítanak a SUV-ok, sőt, újabban a kisteherautók is, mert bazzeg másfél méter magasan van a lámpájuk.
Amúgy tényleg nehéz elhini, hogy abban az EU-ban, ahol az uborka hajlásszövét is szabványosították, az pont nem jutott senkinek az eszébe, hogy a lámpák maximális magasságát - és fényerejét - szabályozzák. Arra pl. tényleg nehéz mit mondani, amikor a saját autóm árnyékát látom magam előtt, a saját fényszóróim előtt. -
bobsys
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
Akkor nem viszem tulzasba az uj kavefozo kivalasztasat

-
válasz
EQMontoya
üzenetére
De ha piacot nézel és számokat, akkor a SUV sokkal nagyobb népszerűségnek örvend mint az mx5. Vagy ez nem számít?
Esetleg az, hogy a teherautók lámpái s magasabban vannak, azok meg még hamarabb voltak mint az mx5?
Nekem pl nagyon érzékeny a szemem (már így nyáron is könnyen megfájdul a fejem ha napszemüveg nélkül kimegyek) de valahogy jobban bántanak a szarul beállított lámpák mint a suvok vagy mercik. MOD Na meg a ködlámpával közlekedés
-
-
-
-
EQMontoya
veterán
A természet ismét igazolta, hogy mi is a probléma a magyar nyárral. Kiteregettem este 8kor az erkélyre, és a cucc fele még vizes. Mivel viszonylag száraz meleg van, ebből egy dolog következik: egész éjjel egy falevél meg nem moccant, minimális légmozgás mellett ugyanis simán megszáradt volna a cucc. Ezért nem lehet ugye szellőztetni sem, stb...
-
EQMontoya
veterán
válasz
bitpork
üzenetére
Felőlem járhat mindenki suvval, csak írjuk elő a gyártóknak, hogy a fényszóró nem lehet magasabban, mint egy normál személyautónál. Referencia az MX-5, jóindulattal +10 centit megengedünk. Persze ótvarul fog kinézni, de azért az mégiscsak nonszensz, hogy a dizájn miatt vakítja a közlekedők egyik fele a másikat, a tisztelt hatóságok ehhez meg asszisztálnak boldogan.
-
Na, mielőtt elkezditek egymást lecummantani , nem ártana tisztázni vmit: a SUV az jó, értem?!
Minden autónak ilyen felépítésűnek kellene lennie. Kényelmesebb, jobban kihasználható. -
lenox
veterán
-
EQMontoya
veterán
válasz
Viszlát
üzenetére
Hát, nem nagyon láttam nem elcseszettet. Igazából a sima halogénnél is rossz, ha magasan van, de ez egy fokkal kevéssé vakít.
lenox: múltkor mondta egy autószerelő arc, hogy újabb prémium autókba a ledes csodafényszóró pl. gyári áron 1M/db. Ami azért jó, mert egy 5 éves autó GTK lesz az első közepes koccanásnál.
Persze itthon meg fogják javítani "okosba", aztán lesz nekünk nemulass... -
Viszlát
addikt
válasz
EQMontoya
üzenetére
Jó, hát ez mintavételezési kérdés, azok a SUV-ok elcseszettek világítás fajtától függetlenül.

lenox: nem csak a fény erőssége, hanem a jól beállított xenon kontúrja is sokkal markánsabb, nem szórja szanaszét a fényt. Mert a halogénnél a prizmát is érdemes lenne cserélni 8-10 éves korban és úgy máris nem olcsóbb mint a xenon, manapság ez komplett lámpatest cserét jelent. Mondjuk az Accordban 11 éves korában sem volt gond a xenonnal.
-
EQMontoya
veterán
válasz
bitpork
üzenetére
A Merci csak példa volt, sajnos a többi gyártó sem kivétel, ebben igazad van. Annyi, hogy hatávnyozottan szar színhőmérséklettel csak Mercit láttam vakítani. Abból viszont többet.
Viszlát: a fényszóró színhőmérséklete egy dolog, és persze jobban látsz egy hidegebb színnel, de sokkal jobban vakít is. A probléma ott kezdődik, hogy ezeknek az újabb suvoknak lassan már a tetején van a fényszórója, ami egy normális autóban a benne ülők szemmagassága. Ez meg innentől kb. egyszerű fizika, vagy vakít mindenkit, vagy annyira lefelé állítja be, hogy nem lát 10 méternél messzebb. Nyilván marad az előző verzió.
-
-
Viszlát
addikt
Polkorrekten megfogalmazva: személy szerint úgy tapasztaltam, hogy számomra ég és föld a különbség a xenon/led javára.
Monti: élek a gyanúperrel, hogy hiába új Merci, abba bele volt mókolva. Bizonyítani természetesen nem tudom, mint ahogy te sem az ellenkezőjét, de én még nem találkoztam olyan gyári világítással ami vakított volna.
-
EQMontoya
veterán
válasz
Viszlát
üzenetére
Engem sokkal jobban zavar az, hogy el lehet adni új autókat olyan xeon meg ledes fényszóróval, ami:
-Színhőmérséklete garantáltan 7000K fölött van, szóval minimum kék, de inkább lila
-Olyan magasra helyezik az autón, hogy tök mindegy, hogy van beállítva, a laposabb szembejövőket úgyis vakítani fogja.Volt, hogy autópályán néztem, ki "mi ez a kib..ott tuner jóska fényszóró itt mögöttem?!", aztán mikor megelőzött, kiderült, hogy egy szinte vadi új Mercinek volt a hiperszuper csodalámpája. Igen, lilás beütésű hidegfehérrel vakított mindenkit. És itt nem a tulaj a hülye, mert ezeken már a refi is automatikus, meg a szintszabályzás, meg minden. Csak szimplán fos.
-
Az autós témához -> néztétek az új ignist?
Most láttam az egyik utcában, egész jól nézett ki. Itt meg is áll a tudásom, de eszembejutott a mini róla.
-
válasz
BlacKSouL
üzenetére
MA 9re mentem barátomnak segíteni kocsit nézni - vittem a szarrágó szememet, meg diagot. 11 után értem haza, ebből kb 15-20 perc volt nem a napon. Leégett a karom meg a nyakam. És amikor lejött asszonka h vigyem vásárolni, akkor az általa lehozott ásványvizet igen hirtelen megfogyasztottam. Kb mint a marosi homok

-
bobsys
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
Te a multkor nagyon beleugrottal a kavefozogep temaba ha jol emlekszem, sikerult valami hasznos infot kihamozni a sok kutakodasbol?
-
lenox
veterán
-
BlacKSouL
addikt
válasz
fokukac
üzenetére
Álljájj, a héten sokat voltam szabadtéren, és igyekeztem szabadidőmet a frisslevegőn tölteni, napon, vagy mivel sokszor későn értem haza, csak szabadlevegőn. Sokat sétálgatok meg autót takarítok, odakint ebben az időben, múlt héten is próbáltam a melegben lenni, de nem nagyon volt, csak kicsit. Jövőhéten még meló, aztán ismét egy hét szabad tengeri levegő. Ha aug.12-től odalent lesz meleg, hidd el élvezni fogom. Lesz? Vagy csak a szokásos 15-20 fok?
Amúgy ez a jóidő max. 1-2 hétig tart megint, bezzeg a nyálkás esős hideg ködös idő mindig 4-5 hónap 
Más mai tanulságok még: az ózongenerátor kevésbé hatékony melegben, mint hűvösebb időben. Illetve a ballantines brazil kifejezetten összeillik a pepsi twisttel.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
bitpork
üzenetére
Délben kimentem nagyanyám kertjébe szőlőt metszeni/tisztázni/lombtalanítani, fürtöket fényre szabadítani. Gatyában, és olyan 35,5 fok körül lehetett, szél nélkül. Se kalap, se semmi, csak metszőolló, fecske, meg papucs. És a nyári nap. Az első 30 perc jólesett, a második félóra már annyira nem, mert nem láttam a sótól. Utána megittam húzóra egy palack posványvizet, aztán beültem a kocsiba, eltekertem fokban 25-re, és hazajöttem. Itthon kellemes várt, nagyszoba 24 fok, kisszoba 26 fok, páratartalom 30-35%. Erkélyen persze 37 fok van, de az üvegek belül hidegek...jó az a sokkamrás. Tény, hogy most 24-re állítva már 450-500 wattot nyel be, de az erkély déli fekvésű. Vannak fokok a kültéri körül.
Amúgy finom a főttkukorica.Kukacnak a telítési görbe képére az eset aszondja hogy letiltva. elektrobotponthu-ról
-
-
EQMontoya
veterán
válasz
bitpork
üzenetére
És még mindig nem engedi a zasszony megfurkálni a lakást
Polc meg konyhaszekrény azért van, nyugtass meg! (Igen, finoman ironizálok...
)Persze vannak alternatív megoldások is...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
EQMontoya
veterán
+1, az nem rossz cucc.
Mondjuk annyi, hogy kis szobába szerintem igazából minden fosul fog szólni, szóval lehet, hogy inkább egy értelmes fejhallgatóban + valami usb-s dacban gondolkodnék.
bitpork: kimentem az erkélyre teregetni 5 percre, leizzadtam. És minden nyár ilyen, a két évvel ezelőtti is borzasztóan meleg volt. Továbbá egy jó klímával átmeneti időszakban fűteni is tudsz, elég olcsón. Gyakorlatilag zéró környezetszennyezés mellett, ha már ez is téma volt a topikban mostanság.

-
válasz
EQMontoya
üzenetére
Szhatom! A húshőmérő szerint a konyhában 34.1 van! A fal helyettem izzad már. Meg aztán pár nap és vége. Akkor meg a kocsira borítom azt a zsét. Ott is vicces volt elvinnem a család felét esküvőre. A kinti 40°C-os levegőt igen nehezen konvertálta hidegre a töszmörgéssel a forgalomban.
-
Más téma. AZ új lakásban van egy számítógépszobám, úgy 9-10 m2, és kéne a gép mellé valami minőségibb zajkeltő / aktív hangfal.
Tud valaki ajánlani valamit, ami nem doboz-hangú?A nagy erősítő a nappaliban van, a lakás túloldalán...
thx
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Drón topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Viccrovat
- További aktív témák...
- Inno3D GeForce RTX 4070 Ti X3 12G - Karácsonyi akcióban!
- Redragon Kumara K552 RGB Brown Switch magyar billentyűzet
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- 15.gen! Intel Core Ultra 9 285K +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es Z890 lap! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)
- OP AudioCodes C450HD Ip Phones - Szines kijelzős - Teams/ Zoom telefon - Új dobozos
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P17 Gen1 - i7 10850H 32GB DDR4 1TB SSD Quadro T1000 4GB WIN11
- Eladó Abit Radeon 128MB videokártya
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- 184 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- Bialetti kézi kávéőrlő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Nem is hallottam, hogy szólitottak a bronzéremért.