- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iPhone topik
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
-
Mobilarena
nVidia GeForce GTX 970 / 980 (GM204)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
válasz
Reggie0 #17544 üzenetére
Álomszép ( szerintem ) az OLED technológia 4k ban,régóta szemezek vele.Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik,hogy az ígérgetések ellenére,pár bundesliga meccs és netflix sorozaton kívül nincs igazán még mindig UHD tartalom. Talán májustól a SKY alkot valamit,de cseppet hamar jött ki a technológia a tartalmi háttérhez képest.
-
válasz
Reggie0 #17333 üzenetére
igen, csak akkor az L2 / ROP hibás GM204-es chipek mind mehettek volna a kukába.
a fejlesztés ahhoz kellett, hogy egy backend blokkban a fele ROP és a fele L2 tiltható legyen. a 970-et lehet úgy tekinteni, hogy 224-bites az adatbusza és 56 ROP van benne - ilyet a korábbi generációkkal nem lehetett. -
válasz
Reggie0 #17319 üzenetére
a 3GB onnan jön, hogy ha a hagyományos módon tiltják le a backendet, akkor 192-bit marad meg, szóval ez kivételesen nem csúsztatás.
de amúgy szerepel a levélben az univerzális kulcsmondat: "Our only intention was to create the best GPU for you." innentől nincs miről beszélni
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #15447 üzenetére
Hehe, az eddigi legszebb megfogalmazás, amit olvastam.
Valahogy nem vagyok meglepve, hogy miután az az Nv-s csóka személyesen vállalta, hogy minden ilyen igényre cserélni fogják, valahogy mégsem így látszik a dolog történni...
Valahogy sejtettem, hogy csak a szokásos damage management folyik... -
-
-
SSJPeter
őstag
válasz
Reggie0 #13470 üzenetére
Ez pontosan így van, ezt az alábbi rendelet mondja ki, úgyhogy nem lehet hónapokig csak úgy javítgatni, mindenféle ok nélkül...
19/2014. (IV.29.) NGM Rendelet
Amúgy meg a Ptk. alapján is a "kijavításnak megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve" kell megtörténnie....
Amúgy én minden PC boltos kommentelő helyében az alábbi dokumentumot is átolvasgatnám, mielőtt irkálnék mindenfélét.
...a jogkövető vállalkozási magatartásról...
Amúgy hihetetlen, hogy egyes PC boltos kommentelők mennyire magasról tesznek a fogyasztók jogaira és csak az érdekli őket, hogy a zsebre vágják a vételárat, amelyen olyan kevés hasznuk van, hogy mindjárt el is sírom magam!
A vételárért jár is valami, (például a megfelelő garancia is!) ezért nem a román piacon vásárol senki, és nem is annyit fizet érte!
OFF vége.
-
westlake
félisten
válasz
Reggie0 #13470 üzenetére
Én ne lennék? Nézz már utána egy magyar értelmező szótárban, hogy a "törekedni valamire" szó(összetétel) mit is jelent.
Mindamellett nem látom, hogy linkelted volna, mi történik akkor, ha 16, vagy éppen 28 nap múlva kapja vissza a vásárló a terméket. Elmondjam mi történne, ha te például beperelnél egy kereskedőt azért, mert csak 20 nap után kaptad vissza a javított terméket? Segítek: elvesztenéd a pert. A kereskedő annyit tenne, hogy dokumentumokkal bizonyítaná, hogy leadás után néhány nappal elküldte a gyártónak a kártyát, és hetente egyszer rákérdezett a javítás állapotára. Magyarul törekedett arra, hogy a javítás a lehető leghamarabb meglegyen. Viszont hallásra.
Ha már vitatkozn szeretnél, legyél tisztában a tényekkel.Nem tegnap óta dolgozom a szolgáltató/kereskedelmi szektorban.
#13473: Ne legyetek már vakok. Vegyétek már észre, hogy az Unióba való belépés óta semmi konkrétum nincs a törvényekben. "törekedni", "a jogosult érdekeit kímélve" ezek nem jelentenek semmit! A bíróságon pillanatok alatt bebizonyítja bárki, hogy márpedig teljes mértékig megtett mindent.
-
westlake
félisten
válasz
Reggie0 #13195 üzenetére
Tényleg off, de manapság szerinem egy bizonyos összeg fölött (~40k) nem kapsz olyan tápot, ami normál körülmények között ne tudná stabilan tartani a 12 voltot. A mostani tápok amúgy is (direkt) egy kicsivel többe is adnak, mint 12 volt. Egyébként nem értem, hogy miért érdekel ez téged. Csak úgy általánosságban kérdezd, vagy van egy konkrét helyzet/probléma amire megoldást keresel?
A jelenlegi információk birtokában azt tudom mondani, hogy egyébként sem releváns ez a probléma, mert ha minőségi (megfelelő telesítményű) tápegységet veszel, akkor nem állhat elő ilyen helyzet.
A továbbiakban vagy valamelyik tápos topik, vagy privát a választott személy(ek)nek. -
westlake
félisten
válasz
Reggie0 #13192 üzenetére
Szerintem nem elég konkréten tetted fel a kérdést. Nem írtad például, hogy milyen szempontok szerint nézve. Mondjuk élettartam, vagy tuning szempontjából? Írtad a hozzászólásban a stabil szót, de jelenthet például out_the_box stabil, vagy tuningolt stabil működést. Nyilván minden a táptól függ, és nem lenne nehéz ilyen tesztet csinálni. Amíg a feszültség nem esik terhelés alatt 12.0V alá, szerintem eleve nincs miről beszélni. Természetesen az a fontos, hogy a táp 12V-os ága(i) ne legyen amper limites(ek). Csak hangsúlyozni tudom, hogy a stabil tuning alapja a megbízható tápegység. Lehet rajta spórolni, de a sok bosszúság nem feltétlenül éri meg a megspórolt pénzt.
Vagy teljesen félreértettem a kérdésedet. -
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #12840 üzenetére
"Nem 100W helyett kapsz 150W-et, hanem 100W-ot kapsz, csak nem 70% kihasznaltsaggal, hanem 85%-al."
Ha feljebb húzod az órajelet és a feszt, hogy turbózzon, akkor szükségszerűen nő a fogyasztás az enélküli állapothoz képest, ideális esetben a TDP-ig. Persze, nézheted fejjel lefelé, és akkor ugyanazt írtad, mint én, 100W helyett 100W magasabb kihasználással, de ha nem lenne turbó, akkor ilyenkor ugyan csak 70%-on, de fogyasztana 50W-ot. Érted? Ugyanaz, másik oldalról.Sajnos nem így skálázódik a noti.
A teljes gép fogyasztása így alakul, mögötte a pontszám, azonos, közepes fényerőn, akksiról:
3200mhz 40,5W 252 pont
2700mhz: 31,7W 218 pont
2400mhz 26,5W 194 pont2700-on a hőfok 3600rpm ventivel 75 fok, 2400-on 3300rpm mellett is megáll 68-on. Turbóval úgy kilő 80 fölé, öröm nézni.
Ez se mindegy.
Szóval, a számolásod valós adatokkal (Lenovo T420), ha 2400Mhz-en számolna Cinebench R15-öt egy egész órát, közben 26,5Wh-t fogyasztana. 2700-on ez lenne 53,4 perc, összesen 28,2Wh-ból, és turbózva lenne 46,2 perc, és 31,2Wh.
Szóval a gép többi fogyasztásával együtt is jóval takarékosabb maradt turbó nélkül, vagy 10%-al többet tudnék vele számolni 2700-on, igaz, 15%-al több időmbe telne, mint turbózva.És ahogy írtam, ennél sokkal szélsőségesebb egy asztali GPU a maga jóval agresszívebb turbójával.
(#12841) proci985: Nincs már asztali gépem.
Amúgy ahogy írtam, szidtam én már eleget az AMD-s megvalósítást is. Az én szememben maga a koncepció, ami gáz. Az Intel prociknál még elmegy, főleg, hogy csak bizonyos feltételek mellett aktív, és könnyen kikapcsolható. GPU-knál viszont a nyakadba kapod, ha kell, ha nem.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #12833 üzenetére
"A juzer meg nem annak fog orulni, hogy 70%-os teljesitmenyen 70%-os sebesseget kap..."
A user évekig teljesen boldog volt ezzel. Másfelől én ettől marhára nem vagyok boldog ma sem, ott kerülöm ki ezt a marhaságot, ahol csak érem. Én nem örülök neki, ha 70%-os sebesség helyett kapok 85%-os sebességet, de 100W-os fogyasztás helyett 150W-al. És a fordítottjának sem örülök, amikor a TDP-limit visszanyal, és kikapja a kakaót a kártya alól egy melegebb helyzetben. Nekem nem az a célom, hogy a kártya folyamatosan a TDP-ben megadott fogyasztást disszipálja el, nem fűtőtestnek használom, viszont a villany pénzbe kerül, és a komponensek élettartama sem végtelen, nem az a célom, hogy 100%-on tekerjen állandóan a venti és 100%-on a VRM. Ez egyedül a gyártónak az érdeke, úgy hívják profitmaximalizálás. Ha a VRM állandóan 100%-on megy, akkor a gyártó örül, mert semmivel sem költött többet a kártyára, mint amennyi feltétlen szükséges volt, és ehhez képest a maximum teljesítményt kifacsarta belőle. De nekem nem ez a jó.Nekem kiegyensúlyozott, kiszámíthat sebesség a jó, ami nem köp bele a levesembe, ha egy nehezebb kódrészletre fut, és ami a lehető legtakarékosabban bánik az energiával, nem fűti feleslegesen a szobát, a házam, és fogyassza az áramom feleslges turbózgatásokért, amiknek semmi értelme így.
(#12835) westlake: Eszem ágában sincs sárt dobálni. AMD-nél is meg volt a vélmeényem erről és Intelnél is.
(#12837) Reggie0:"A boostal mindenki nyer"
Igen, ez van a marketinganyagokban. Én biztos csak bosszankodtam eddig miatta. De biztos én nem vagyok elég fejlett, hogy meglássam benne a csodát.
A Lenovo notimon is csak az a szerencse, hogy a gyári Power Managerrel lehet szépen ki-be kapcsolgatni, akarok-e turbót vagy sem. Ha mindig turbózna, lenne egy forró, zajos kazánom kézmelegítőnek. -
westlake
félisten
válasz
Reggie0 #12833 üzenetére
Valóban nem igaz, hogy egy boost-os kártyát rosszabbul lehetne tuningolni, mint egy boost nélkülit. Egyszerűen csak oda kell figyelni, hogy mennyiben más a "viselkedése". A GPU-nak végképp ugyanott lesz a manuálisan tuningolt stabil vége boost-tal, mint boost nélkül.
Azt meg tényleg rosszul írtam, hogy a base clock és a boost clock között nincs feszültségemelés Nagy általánosságban körülbelül 12%-kal többet kap a GPU.
Egyébként jelentősége nincs, ha nem lenne boost, akkor bele lehetne kötni valami egészen másba. Az embereknek tényleg az fontos, hogy sárt lehessen dobálni. -
hszilard666
veterán
válasz
Reggie0 #12742 üzenetére
Akkor mégis csak van értelme az sli nek, ha jól értem. Szóval ha a crysis 3 megevett 3gb ot kimaxolva, behajítok még 1 kártyát, akkor jobban fog futni, nem csak azért mert több lóerő van a gpuk ban hanem azért mert tölthet 6gb nyi ramot. Right?
Ricshard444:
Csak megértem előbb utóbb! -
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #12684 üzenetére
Nem-e?
Tessék ellenpélda: [link], 60W-os terhelésnél 0.729 a teljesítménytényező, ami kapásból 30W tévedés lenne, ami a terhelés nélküli fogyasztást illeti. Szóval kell ezt mérni sajnos. És bőven akadnak még ilyen tápok, nem ez az egyetlen.
No, igen, ez így elég kaka. Az elég csapnivaló mérés, ami 5-10%-ot csal. Nem mindegy, 300W-ot eszik vagy 270W-ot a mért gép....
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #12606 üzenetére
De az is látszik, hogy a saját profilod jóval kíméletesebb.
Alapos mérés, tetszik.(#12608) Szinyák: Hmm, pont mint nálam a 290-el, ha csak a procit tuningoltam.
(#12609) westlake: Vannak azért pontosak. A lényeg, hogy mérje a teljesítménytényezőt. Az olcsók ezt tipikusan nem teszik meg.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #12600 üzenetére
Laptopventik? Szeretnek azok is elpusztulni.
Normálisabb laptopok amúgy nem hirtelen rángatják, hanem szép finoman változtatják a fordulatot.Lehet, nálad nem mért jól papír nélkül, nálam igen, ahogy írtam, ellenőriztem. Másfelől simán meg tudtam fogni a bordát, ami szintén a 60 fokot erősíti meg, 70 fokon már nem igazán szokott jól esni megfogni.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #12468 üzenetére
A ventilátor tehetetlenségével tisztában vagyok, de nem hinném, hogy túl jót tenne neki, ha rendszeresen jól megcibálná a motor fel-le.
A pillanatnyi fogyasztásból nem, erről beszélek, de ha megfelelőek az adatok, és van pár jellegzetes mintázat, akkor teljesen jól eldönthető. Ezért írtam, hogy nem elég az a durva mérés, ami van, és hogy sokkal jobb az AMD megoldása, amire csak FW-t kell írni kb, mert mindent tud magáról a cucc. Erre nincs mit mondani, az AMD pokoli jól kitalálta.
[link]
Tudom, tudom, papíron nem méri jól, de gyakorlatban meg simán. Ragasztottam rá pici matt szigetelőszalagot még régebben, ugyanannyi maradt a hőfok.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #12428 üzenetére
Ahhoz kéne egy normálisabb VRM vezérlő csip első körben, ami partner ilyesmiben. Ilyen szempontból pl. a 290 sokkal fejlettebb cucc, ott tényleg könnyen meg lehetne csinálni, azon minden kész van hozzá, csak szoftvert kéne rá írni. Bár a refi gyári vezérlése sanszos, hogy hasonlóan működik. Már a refi 7970-nél is megfigyeltem, hogy nagyon okos a gyári refhűtő és ventiprofil, mert marha lassan melegedett fel és hűlt vissza vele a GPU-t, miután megszűnt a terhelés. Pedig az még abszolút "buta" vezérlésű volt.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #12417 üzenetére
Ez a "sűrű" tranzisztorok hátránya. Nem nagyon tudsz vele mit csinálni. A 290 is ilyen volt. Viszont ha jól lövöd be a ventit, szinte azonnal elveszi a fordulatot ilyenkor, ha elmegy a terhelés.
(#12421) daveoff: Aucs. Ez fájt...
(#12424) qad: Én az asztalon, az egér mozgásából megmondom, 60 vagy 72hz, nemhogy játékban. A többi nagyjából okés, amit írtál.
-
Asbee
veterán
válasz
Reggie0 #12414 üzenetére
Nem is úgy értettem. De ilyen kis bordánál a hő elvezetéséhez jó lett volna. Illetve érdekes minden teszten a ref 80 fokig elmegy alap venti profillal, náluk meg 6-8 fokkal alatta marad... Az MSI 970-en amin ugyanaz a venti van mint a ref 980-on, 70%-nál már a szoba másik végében megkérdezték mi a francnak van ilyen hangja? Ref 290-em nekem halkabb volt kis tuningal.
És milyen érdekes még egy itteni tag aki szerint el lett b...va a 980 ref, csak nem írt ide...
-
Asbee
veterán
válasz
Reggie0 #12409 üzenetére
Ja azt elfelejtetted megemlíteni hogy 80% ventivel 3 méterről sem lehet megmaradni a közelében.
(#12407) Locutus:
Nekem nem kell semmit leírnod főleg nem egyszerűen, de még utoljára válaszolok neked egyszerűen, hátha el tudod fogadni, hogy elfogultságod és saját tapasztalatod nem biztos, hogy minden esetben mérvadó.
- a maxwell 980 közel sem melegszik annyira, hogy a vapor chambernek jelentősége legyen
Pont itt lett elcseszve a dolog, hogy elméletben igen, de gyakorlatban nagyon hiányzik az a vapor chamber. Ezt teszt is és sok user is tapasztalatból írja- a ref 980-as nvidia hűtés hang nélkül teszi a dolgát, a boost sem esik le, 72-74 fok fölé sosem ment még
Nálad, sokaknál meg nagyon nem. Elég googleban rákeresni, vagy bemásoltam neked westlake mit írt.- hátra kifújja az összes meleget, tehát itt az sem számít, hogy hány fokról beszélünk, mert nem a gép többi részét fogja fűteni, hogy azokon meg feljebb vehesd a hűtést
Senki nem vitatta ezt. Bár érdekes, hogy szerinted az a közel 180W szétfűti a házat és az alkatrészeket, de a ref hűtésre ilyen alacsony fogyasztás mellé vapor chamber nem kell.- a linkelt msi ocv1-en NEM referencia 980 hűtés van, a bracket is más, backplate sincs, a ház is műanyag, és ki tudja belül még mi a különbség, de semmiképp sem összehasonlítható a rendes ref hűtéssel.
De még mindig referencia, csak a burkolat műanyag meg egyben van a hátsó gap pad.-aki tuningolni akar, az olyat vesz, ami erre alkalmas... ha más kártyán jobb hűtés van, és neki mindegy, hogy a gépét fűti vele, akkor csinálja azt... a referencia kártyának nem ez a lényege. Nem kell összemosni a különböző kritériumokat.
Ja most megint felfűti a házat az az alacsony fogyasztás, de amúgy meg nem kell vapor chamber mert minek, nem fogyaszt sokat.(#12410) Locutus: Elég érdekesen látod a dolgokat. Ne tuningoljuk, ne furmakoljunk. Amúgy egy hibátlan kártya, csak bizonyos dolgokra ne használjuk... Ezt inkább ne. Szerintem ne erőltessük a témát. Te elfogult vagy a saját kártyáddal szemben. Legyen, de akkor legalább fogadd el, más meg nem az. Nem fogok most linkelgetni, aki akarja megtalálja a neten. Én befejeztem.
-
-
válasz
Reggie0 #7887 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a dolog (csak este találkozom a monitorral), állítólag a legújabb szériánál javították. Amúgy ugyanebben a fórumtopicban linkelték a PB278-at is, ami PLS (IPS-féleség), és szintén durva inverziót mutat, ergo annyira nem kell hasraesni az ips jelzőtől sem
.
#7934: ezt megint sikeresen benéztem
. Szóval még az egyedinyákos verziót sem ajánlanám első körben, a referenciára építkezőt sem - lévén a refkari (asszem az EVGA csinál ilyet) még helytakarékosabb, kifújja a házból a meleget és ennél valszleg nem hangosabb.
#7936: Ok hazabeszélek, de ha giga, akkor G1. Mégerősebb hűtés (fentebb írtam hőfokokat, némi infrahőmérős VRAM-méréssel megspékelve), elegáns hátlap, +világít(!!!
). Itt a PH-s kereskedőknél a G1-et is megkapod ennyiért.
#7947: Itt talán a 0dB-t vállaló gyártók (ASUS, MSI) vehetők elő, ha létezik olyan élethelyzet, hogy nem megy a venti, de ciripel a kártya. A többi gyártó ilyet nem vállalt, sajnos hangfrekvenciát sem (az élesebb cini-cini sokkal zavaróbb, mint a ventizajba vegyülő zümmögés). Az egyéb úton szabályozott értékektől (pl egészségügyi határérték) szerencsére nagyon messze vagyunk. Amúgy sokan úgy tesznek, mintha új +NV-specifikus jelenség lenne, ez messze nem igaz. Inkább át kéne nézni a régi tapasztalatokat, esetleg "beégetéssel" megszüntethető-e a probléma, ill valahol olyat is olvastam, hogy megkenik a problémás tekercset - bár egyrészt nem szívesen venném le a hűtést, másrészt nem tudom, mihez kéne hozzányúlni.
-
SSJPeter
őstag
válasz
Reggie0 #7944 üzenetére
Én most pl. nem is erről beszéltem..de mind1, és ha nekem akadályozza, mert nem tudom így használni, mert túl hangos és zavar?
Ezt is bíróság fogja eldönteni, hogy akadályozza-e rendeltetés szerinti használatot!(#7947) Reggie0: Igen, nekem nem felel meg, mert nem tudom így használni, ergo nincs lehetőség a rendeltetés szerinti használatra az én megítélésem szerint, megint ugyan oda lyukadunk ki, ahonnan elindultunk --->bíróságra megyünk!
-
SSJPeter
őstag
válasz
Reggie0 #7939 üzenetére
Mennyi önjelölt polgári jogi bíró olvassa ezt a fórumot, hihetetlen...
A Ptk. erről a kérdésről pusztán annyit ír, hogy "jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye", de azt, hogy hiba-e vagy sem valami, nem a bolt, nem is a vásárló, hanem végső esetben egy polgári jogi bíróság fogja eldönteni, polgári perben, ok?
A döntése pedig mindenkire nézve kötelező, tetszik, vagy sem.
Ha persze a vásárló perre viszi az ügyet.Legalább ebben egyezzünk meg, de ha nem egyezünk meg, akkor is így van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Építő/felújító topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- Nyaralás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Tesla topik
- További aktív témák...
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával l
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest