- Google Pixel topik
- Nem nyílnak a Foldok?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Íme az új Android Auto!
- Yettel topik
- Ultrafényes Pixel karórák érkeznek
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
helixP #50597 üzenetére
Feltetted a szokásos ezercsilliárd dolláros kérdést ezzel a "fényerős normál zoom obit Nikon DX-re, de olcsóé" témakörrel.
Nincs ilyen, várhatólag már nem is lesz. Én a Sigma 17-70ből a C-vel nyomom - alapvetően nem rossz (főleg a vége felé nyitva egész szép a mosása portrához), használtan meg elég barátságos ára van (láttam már 90 körül is), de azért az is inkább f4, mint kevesebb.
A Tamron, mint már írták is, meg öregecske - régen nagy favorit volt, de túl rövid a tele vége, és már elég öregecske design...
Ha a leírtak szerint a nagylátó végét úgysem használod, esetleg (és ezért talán meg leszek kövezve) egy használt Nikon 24-120 VR f4* ...? 150-200 között megvan, és bár eléggé torzít full frame-en, azért annak nagyrésze a D5300 szenzorról már le úgyis lelóg, tehát neked nem fog fájni.
(Vagy ott lenne még a Sigma 24-105 "Art" f4 is, de az elég ritka holló a használt piacon, és amikor el is adják, jól meg szokták kérni az árát...)
*ez fontos - a 3.5-5.6os 24-120at utánad hajítják, de azzal nem lennél kisegítve.
-
Peczek
aktív tag
válasz
helixP #50600 üzenetére
Óccóér: Nikon 18-105 / 3.5-5.6 (használtan)
Drágábban: Sigma 17-50 / 2.8, 17-70 / 2.8-4.0 Tamron 17-50 / 2.8
Még sokkal drágábban (jó ez csak vicc). Nikon 16-80 / 2.8-4.0Kényelemben mindegyik veri a fix 35-öt vagy az 50-et,
De fényerőben és minőségben egyik sem ér a nyomukban. De mondjuk ezekben már van stabilizátor. -
ph_5.5
aktív tag
válasz
helixP #50603 üzenetére
Nekem több mint 10 éve volt 28-75/2.8 Tamronom. Dx-en is használtam, az induló látószög mivel 40mm feletti, így kényelmetlen volt a használat, hiányzott az elsóbb tartomány. Az obi súlya könnyű, építése akkor sem volt hasonlítható egy Nikon 28-70 vagy 24-70/2.8-hoz. Árban pedig sokkal olcsóbban be lehetett szerezni. Ha rendes nagylátót és fényerőt is szeretnél alulra, akkor volt régen a DX testvére, a Tamron 17-50/2.8. Abból a VC nélküli volt élesebb rajzolatú. Félek, hogy mivel ezek akár 15 év körüli példányok, mára már megkopott a mechanikájuk... inkább valami modernebb változatot keresnék belőle.
Ha a keret magasabb lenne részedről, akkor leginkább a Sigma 18-35/1.8 lenne az ajánlott. 3 fixet kivált. -
-
Roachy
senior tag
válasz
helixP #48643 üzenetére
Pedig ha rákerestél, akkor 99% az összes használhatóba belefutottál. És akkor nyilván véleményeket is kerestél. A maradék 1% pedig az amit valamiért úgy ítélted meg sem nézed, vagy véletlenül átsiklottál felette. Gyanítom nincs tele a világháló, ingyenes és használható online raw szerkesztőkkel. Ebből kiindulva majdnem biztos, hogy ilyen téren már te vagy a legtapasztaltabb közülünk.
Illetve nem derült ki az sem, hogy kerestél is már, vagy csak rögtön itt kérdezed.
Egyébként meg teló, vagy tablet is megteszi, ha a gépre nem tudsz telepíteni. Egy online szerkesztőnél szerintem még a telefon kisebb kijelzője és a kényelmetlenebb használat is kevesebb szívás. -
-
Roachy
senior tag
-
PuMbA
titán
válasz
helixP #48606 üzenetére
Ja, majd valamikor, de a neten te biztos egy kamerából kiesett JPEG-et fogsz látni, amikor megírják a hírt fél perccel a döntő után, hogy ki nyerte az olimpián az X számot
Később meg elég kicsi az esély, hogy látni fogod az RAW-ból feldolgozott képet, kivéve ha valami tényleg legendás kép lesz.
-
-
Zotyatv
tag
válasz
helixP #48360 üzenetére
Üdv!
Ezt vettem, nem bántam meg: https://www.alza.hu/sigma-18-200-mm-f3-5-6-3-dc-macro-os-hsm-nikon-contemporary-sorozat-d528353.htm?kampan=adw_digitalni-foto-video_pla_all_digitalni-foto-video_produkty-top-deals_c_9063009_OT361f7&gclid=EAIaIQobChMI-bKzhtjg5wIVArUYCh1pVAh9EAQYASABEgIa3fD_BwE
Először Nikonban gondolkodtam, de azok már / használt/ leharcoltak voltak 65-80 között.
Ha ügyes vagy használtan, jó állapotút is lehet kapni 60-70000Ft között. -
-
Throme
veterán
válasz
helixP #47968 üzenetére
A tami megosztó obi.
Próbálgattam egyik haverét, néztem néhány képét, amit a tamival lőtt, szerintem a kategóriájában jó és jó áron van.
Nikonon 18-140-et használok, szeretem és nincs gondom az átfogásával, viszont az ára sosem volt baráti. Egy BF-en sikerült olyan áron beszerezni, aminek kellene lenni alapból....
Egy-két kivételtől eltekintve el vannak szállva a nikon cuccok árai.Van akinek a tami nem jött be és meg is írta a fórumon. Esetleg keress rá, vagy tesztek a netről.
Sigmának is van 18-200, stabilizátoros obija, abból talán "C" verzió is létezik, ami azért jó, mert esetleges fókusz problémák orvosolhatók házilag, egy sigma dokkoló segítségével, ha nem akarod szervizbe vinni (az AF tuning 1 beállítás mentési lehetőségét hagyjuk....belépő vázakon még ez sincs...).
-
SkyLine3000
addikt
-
.mf
veterán
válasz
helixP #47574 üzenetére
Az sem mellékes, hogy amíg nincs natív Z obipark, addig mindenki FTZ-vel FX obikat adapterez, ha AF-et is akar - ami egy elég nagy közös téma.
Ba cy lus: "A MILC engem különösebben nem hoz lázba. Mai napig használok manuális obit"
Didn't you get the memo? Ha manuál obi, akkor pont, hogy sokkal jobb a MILC: a kis bázistáv miatt bármely gyártó obiját fel lehet adapterezni, korrekciós lencsetag nélkül is lesz végtelen (akár távmérős Leica, akár M42, akár Canon FD, akár Minolta MD, akár C/Y Zeiss - akármilyen egzotikus bajonett is csak egy egyszerű fémdarab adapter kérdése). Ki lehet válogatni a gyártók érdekes obijait, ugyanazzal a vázzal. Élesre állításhoz pedig a keresőben is tudod nézni az 1:1-re nagyított képet (vagy a lustáknak van focus peaking is, de én jobban bízok a belenagyításban). Évekig használtam MILCeket mindenféle manuális obival, Sony A7-tel lőtt képeim legalább 85%-át filmes-kori manuálokkal lőttem.
-
-
-
Axel pRo
aktív tag
válasz
helixP #46972 üzenetére
Rendben, köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Ez a két obi lesz akkor. Illetve még egy kérdésem lenne, ha RAW-ban szándékozom fotózni, mekkora kártyát válasszak? Nagyjából 1000 körüli képre számítok a 10 nap alatt.
Szerk.: Ha szükséges esténként a szálláson le tudom őket másolni a notira, de ha nem muszáj nem ezzel tölteném a nyaraláson az időm legkisebb részét sem.
-
PuMbA
titán
válasz
helixP #46897 üzenetére
Ja, ha nem statikus a téma és / vagy gyorsan változóak a fényviszonyok, akkor ez a módszer használhatatlan , de amit általában téved a gép 1-1,5 Fé-t azt RAW-ban simán vissza lehet hozni. Ma már nem olyan vészes a helyzet, mint régen, hogy állandóan elrontja az expót a gép.
-
Roachy
senior tag
válasz
helixP #46819 üzenetére
Viszont van egy olyan vélemény is, hogy az fx üvegek eleve jobb minőségűek. De azoknak is vannak hibái, ami leginkább a képszéleken érvényesülnek, vagy erősödnek, mint a torzítás, életlenedés, vignettálás, stb... A dx pont levágja ezt a részt, tehát még jobb is lesz tőle az optikai minőség, mintha fx gépen lenne.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
helixP #46815 üzenetére
"Működni működne, annyi csak, hogy ez a Full Framere való obi. Szerencsésebb lenne ebből a DX-es sorozatot beszerezni"
ŐŐŐ, mi?
Ha mondjuk képminőségben jobb az új direkt DX-es akkor értem a javaslatot, de ha csak arról van szó, hogy a régi 70-300 az full frame-t is kirajzol, az új meg nem, akkor sincs semmi, tökéletes lesz a DX géphez...
-
itouchfan
senior tag
válasz
helixP #46785 üzenetére
Csak egy 18-55-t vettem átmenetileg, mert már csak egy 50esem maradt, mert a méret-súly miatt próbálom magam átvonszolni M4/3-ra, de nem megy könnyen, a D7100-at nagyon szeretem, de túrához, utazáshoz használom csak sajnos és pont ott számít igazán a méret. Úgyhogy a nyár hátralevő részére lett egy 18-55, ezzel nem olyan vészes egyébként... na mindegy ez félig off
-
Throme
veterán
-
Viperator
őstag
válasz
helixP #46496 üzenetére
Ha már van 70-300 obid, nem árt utánanézni Nikon 16-80 DX obi tulajdonságait...
-
Throme
veterán
válasz
helixP #46493 üzenetére
A tami 18-200 VC-re itt már mondtak hideget - meleget. Haverét én kicsit próbálgattam és az ő képeit is néztem, szerintem a kategóriát tekintve jó és ár értékben is korrekt (kicsit lesápadtam, hogy mostanában egy N18-140 obi a 180k-210k sávban mozog... )
Az első N18-300 obiról néztem tesztet régebben és erre is korrekt értékelés érkezett, a frissített, kisebb nem tudom jobb, vagy rosszabb lett-e, de ez se olcsó.Ha szobába kell a fényerős fix, akkor a 35-sel sem leszel teljesen kint a vízből.
Én magam pl többet használom a milces 19mm-es 2.8-as lencsét, pedig olyan óriási különbség nincs látószögben (ekv 38mm vs 52mm), emellett fényerőt veszítek, de még így is.....
Ha portrézol, akkor jó a 35 is és mégiscsak f1.8 (vagy kurva nagy lakásban élsz, ez is megoldás, de akkor jó lenne az 50mm is).
Ahogy a gyerek nőtt, előkerült beltérre is a 18-140, vaku támogatással. Plafonra irányítva bőven jó és végre nem kell átesni semmin lábzoomoláskor. Nem gyúrok a papírvékony dof-ra
Sigmából én csak a 17-70-ről tudok, de ez szerintem nem sokkal jobb egy 18-140-nél, mert ok, hogy f2.8 az eleje de 18-24 tartományban elindul felfelé. Nincs egy egész fényerő különbség se az egyező fókusztávokon ha jól emlékszem, és egy mai vázon az a többlet ISO nem hiszem, hogy fájna.
szvsz minden
-
updog
őstag
válasz
helixP #46493 üzenetére
Tamron újabbik 18-200-ra írták (itt is) többen, hogy egészen vállalható.
Nem teljesen értem, hogy két külön kérdés akart-e lenni (egyrészt előbb utazózoomot keresel, másrészt ha az 50 is hosszú, akkor akkor minek a 18-70?
Ha erről van szó, a Tami/Sigma 17-50 szerintem tökéletesek a 70 alattra, nekem is 70-300 mellett volt Tamronom.
Jó a hasonlat a fókusz hangjára
-
Throme
veterán
válasz
helixP #46067 üzenetére
Nézd az árakat és már is jó. Az én telóm újkori áráért kapnál egy kitobit, vagy fix 35, 50 nikkor obit... mégis van benne ujjlenyomat olvasó szenzor, de az olcsóbbakban van legalább jelszavazási lehetőség, vagy egyéb - szoftveres - védelmi megoldás, hogy ha ellopják, akkor ne lehessen használni.
Tudom, hogy szélmalom harc, mert nem lesz semmilyen védelem, se vázban, se obiban, csak amikor azt olvasom, hogy felesleges, meg drága, meg nem lehet, meg úgy se mennénk rendőrségre beméretni a helyzetét...stb akkor az ide bedobált lopott cucc hsz-ek is teljesen feleslegesek, hiszen macera utána járni, vagy elmenni a rendőrségre...
Csak akkor gondolkodnak el az emberek, mikor velük történik (és küldözgetik mindenfelé a szarjuknak a szériaszámait hogy jaj ellopták...), és érzik a veszteséget a pénztárcájukon....
Amíg mással történik, addig felesleges marhaság és a gyártók pártját fogják, hogy szegényeknek milyen megterhelő plusz meló és kiadás lenne (persze megy a sírás, hogy az új vázaknál milyen kevés az újdonság, és miket vesznek ki az előző szériához képest, ezt is be lehet fejezni, mert szegény gyártónak ne akarjunk már plusz melót kitalálni bármit is...úgyse éri meg).Érdekes, hogy más területeken, (említettek mellett pl autó, stb ) vannak gyártó, vagy 3rd party megoldások, hogy ne lopják el, ne törjék fel, ne rabolják ki....
Ide nem kell, értem... -
T-
tag
válasz
helixP #46028 üzenetére
Kiváló meglátás.
Még a Pentaxos korszakomban (12 éve, azután szünet mostanáig) egy Pentax 16-50 2.8 volt a favoritom. Azzal kevés helyzetet nem tudtam lefedni. Portréra egy szintúgy Pentax 50-135 2.8-at használtam. Ez a két "üveg" minden igényemnek és elvárásomnak megfelelt.
-
42861
senior tag
-
Throme
veterán
válasz
helixP #45651 üzenetére
Anno hasonlítgattam a nikkor 70-300 VR AF-S obit a tamival. Nem tesztábrákkal, hanem úgy kint a szabadban.
Amikor már pixelkukkolni kell a különbséget én leállok, mert ilyen mélységekben nem érdekel a különbség.
Az új nikkor 70-300 nem hiszem, hogy jobb lett a réginél képminőségben.Szóval a taminál a VC az egész jó lett, számomra a képminőséggel se volt gond (úgy emlékszem, mert nem ma volt). Így ha nagyon ár érzékeny lennék (vagyok
), akkor maradna a tami és az új nikkor, mint opciók. Ha a kompatibilitást nézem (d5000/d7100), akkor marad a tami. Ezen felül: jó stabi, FF kompatibilitás (már ha ez valakinek számít), 5 év gari, fizikai stabi kapcsoló (ez utóbbi viszont súlyozottan számít nálam).
Amíg szét nem hullik a nikkor 70-300 AF-S obim, addig marad. Utána biztos, hogy nem a menüben turkálós AF-P-t venném
.
Amúgy nekem van kifogásom építési minőségben a nikkor 18-105 VR és 70-300 VR obikkal. Hobbi szinten használom, ill. használtam ezeket és a zoom gyűrű kezd kilazulni mindkettőn. Kezdetben a 70-300 nagyon feszes volt, most meg már nagyon könnyen jár. Másik kitobit is sokat használom, ami a 18-140 és ennek még mindig korrekt a zoom feszessége.
Nem tudom a tamron ebben hol áll?!
Engem zavar, mikor vállpánton lóg a gép, de nem lóbálva, nem ugrálva elkezd kijönni a tubus menet közben. (Nyugalmi állapotban szerencsére még nem). -
Throme
veterán
válasz
helixP #45649 üzenetére
Nem tudom mennyivel lett volna drágább egy on-of kapcsolót rárakni az AF-P 70-300-ra?!
Olyat, ami bármelyik kitobin rajta van, tehát nem kell újat dizájnolni.
Az AF-P-vel végre egy kicsivel olcsóbb verziót kihozni az AF-S verzióhoz képest és a különbség a hobbisták kb 80%-nak -szvsz - elhanyagolható.De neeeeeem, be kellett variálni ezzel a menüből való kapcsolgatással, pont olyan vázakon is, amiken alapból kevés a gomb, és több mindent kell menüből vezérelni....
Ha kicsit kitekintünk a nikon "varázsból", akkor az AF-p-hez közel már megkapjuk a tamron 70-300 VC obit, ami lehet jobb választás.Nem tudom, hogy a nikon mérnökök ennyire szűk látókörűek, vagy kurva erős a marketing lobbi házon belül....
-
tvamos
nagyúr
válasz
helixP #45465 üzenetére
"Nem befolyásolja a használatot." Ha az ot zavarja, akor befolyasolja a hasznalatot!
Csak, hogy egy kicsit megvilagitsam: Ha vlaki osszekarcolja az autodat, az nem befolyasolja a hasznalato. Megis bosszanto. Akkor mennyire esik az jol, ha valaki azt mondja, hogy "Ne bamuljad, arra valo, hogy hajtsad!". -
szacsa82
tag
-
Throme
veterán
válasz
helixP #44856 üzenetére
A 70-300 obit már csak tervezetten viszem magammal olyan helyekre ahol telézni kell. Repülőnap, vadaspark....
Régen elvittem a 18-105 mellett a Tátrába is. Hát végigcipeltem jóformán, és csak azért lőttem vele mert már nálam volt. Persze ha láttam volna zergét.... na de egyrészt rohadt sokan mászkáltak aznap a hegyekben, másrészt mire kicserélem, addigra valszeg szeva zerge....
Városnézésre már inkább nagylátót (S10-20) és 18-140 obikat viszem (no meg elfér még egy 35mm fix is), de nagyon gondolkodom a 17-50 f2.8 Sigmán is, amit a kitobi helyett vinnék és talán a 35 fixet is kiválthatom.
Igyekszem már úgy elindulni, hogy lehetőleg 2 obinál több ne legyen nálam....(és persze a váz...
) .
Viszont teleobit megkövetelő helyekre teleobi (és nagylátó 10-20, így 20-70mm közt van egy lyuk, de ez nem probléma) -
Throme
veterán
válasz
helixP #44836 üzenetére
18-105 ről váltottam 18-140, ami a kirándulós obit illeti. Nekem nagyion kellett kukkolni a képeket, hogy különbséget találjak. Ahogy írták a 140-es már újabb tervezésű és a sok MP-es szenzorokhoz igazították... valamint fém bajonettes.
Nekem semmi gondom nem volt a 105-ös műanyag bajonettére. Természetesen mindkettőre vigyázok, ahogy tudok.
Átfogásban viszont nekem jobban használható a 140-es.
Ami különbséget tudok mondani az az, hogy a zoom gumi még nem nyúlt meg a 140-esen, és a tubus közel ugyanolyan feszes, mint új korában, szeben a 105-tel. Szóval én az építési minőségben látom az eltérést.A tamron 18-200 VC egyik fórumtársnak van itt, amit volt szerencsém próbálni.
Itt is pixelkukkolni kellett a különbséget a 140-hez képest. Szóval ez nálam nem volt mérvadó.
Azt tudom mondani, hogy ha a tami előbb, vagy egy időben jelent volna meg a 18-140-el, akkor nagy valószínűség szerint a tamit választottam volna az ára és a plusz átfogás miatt. Azt hiszem a VC viszont jobban stabilizált, mint a VR, a két obit tekintve.
Haver nagy megelégedéssel használja.Persze átfogásokra lehet mondani, hogy a 105-höz a 140 már nincs olyan távol, és a 140-hez a 200-hoz....
Akinek ez számít annak úgy is lesz zoom obija.
Egyébként még korábban néztem teszt videókat nikkor 18-300-ról és nem írtak róla rosszat. Természetesen nem fix-ekkel, vagy sztár zoomokkal (24-70, 70-200) kell összehasonlítani...Netes tesztekkel azért érdemes vigyázni. Van olyan oldal, ahol a 140-es csapnivaló a 105-höz képest....
-
i-sti
senior tag
-
szacsa82
tag
válasz
helixP #44836 üzenetére
Igazából 35mm-el... Szokott itt kelni ebből egy vita, hogy a 18-140 már az újabb, nagyobb felbontásű szenzorokhoz lett alakítva, vagyis jobb mint a régebbi 18-105, de szerintem ez nehezen bizonyítható konkrét képminőségben. A legtöbb teszt szerint a 18-55, a 18-105, a 18-140 és a 18-200 egyre megy, csak a hosszukban különböznek. A Tamront nem ismerem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo X1 Yoga G6 i7-1185G7 32/512GB SSD FHD IPS Touch Win11 (lízingelt)
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest