- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Locutus #1952 üzenetére
Ép szét van szedve a kis gépem, az új táp még nem jött meg, emiatt nem tudom neked megnézni...
Command Rate legyen 2T
általában ezen rövidések vannak a biosban is:
pl: 2,5-3-3-6 CL-RCD-RP-RAS
Ram oldalán nincs rajta milyen?
Az everest is kiírja, ha felismeri a modult...A bios most nincs előttem, DFI lapom van, na azon van bonyolult bios, de könnyebb flashelni az msihez képest...péntekre várható a táp, akkor tudom megnézni...
-
válasz
Locutus #1949 üzenetére
nekem 1b van fent, az is ismeri a sandit...
ram gyári időzítését írd le a ramoknak...röviden, a HT szorzó vissza kell osztani, pl. 3x-osra...hogy ne fagyon...
A memók ídőzítését érdemes lazítani...pl.2,5-3-3-6, helyet 3-4-4-8-at használni, de ez memó függő, a CR-re is figyelni kell..
Vissza kell venni a sebességüket, pl 133-ra...
Memóknak 2,7-2,8Voltot adni...
Utána lehet emelni az fsp-t, érdemes 5-ös léptekben, ha nem vagy profi...
Ahol már nem bootol be, vagy lemezkezelési hiba stb, vagy egyeszerüen újraindul, akkor visszakell venni...vagy egy picit emelni a proc feszt...van %-os emelési lehetőség is...Ha nem indul el, semmi pánik, a lap alján van, ha jól emlékszem a bios reset jumper...vagy elem ki...
-
-
válasz
Locutus #1864 üzenetére
Én is ezzel küzdök...a ramok 200 fölött kifagynak...
Szerintem az 1.c bios támogatja a san diegot, az én 3700-esmet gond nélkül felismeri...
Nem ide vágó (nem akartam még 1 hozzászólást):
A Vistát mindenki rakja fel bártan, több honapja fut nálam az Ulimate gond nélkül... -
Száni
tag
válasz
Locutus #1862 üzenetére
Szerintem simán menni fog az 1.c mod BIOS-szal (bár az már nem egy mai gyerek). De ha gondolod tedd fel a legutolsó hivatalost, az 2007.01.29-én készült. Én most azt nyúzom, egyelőre jónak tűnik, igaz szűkebb az állítási lehetősg mint a sideeffect féle modokban.
(Annyi biztos, hogy az 1.d-s modBIOS-szal a 3700+ szépen ment nálam is, csak hülyeségeket írkált a CPU és a CPU dióda hőfokára, ezért visszavittem, hogy nézzék meg.)
Üdv G.
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
válasz
Locutus #1848 üzenetére
Akkor itt egy példa:
A CPU 2340 MHz-en fut, 260-as ''FSB''-vel, 9-es szorzóval, a memóriaosztó 166(DDR333)-ra állítva:
CPU órajele/ceil(CPU szorzó/memosztóval)=valós RAM órajel (a ceil felfelé, egészre kerekít, ha nem egész szám a bemeneti érték), azaz:
2340/ceil(9/(5/6))=2340/ceil(10.8)=2340/11=~213 MHz. -
brd
nagyúr
válasz
Locutus #1846 üzenetére
1/1=200
5/6=166
3/4=133
1/2=100
stb. ahogy a BIOS-beli beállítás aránylik a 200-hoz.
Az FSB-ből sehogy, mert ahhoz közvetlenül nincs köze. A CPU osztja el a saját órajelét egy egész számmal. Az, hogy ez az egész szám hogyan jön ki a BIOS-ban beállított órajelből, le van írva a linken (a ceil környékén keresgélj). -
brd
nagyúr
válasz
Locutus #1843 üzenetére
RAM: Clockgen, Everest, ilyesmi kiírja a valós órajelet. Tanulmányozd az A64 memóriaosztását, pl. itt egy magyar leírás, olvasd el, a második felétől érdekes neked: [link] Ha valami nem világos, kérdezz!
Boot: most hirtelen nem emlékszem, de mintha úgy lenne, hogy azon kívül, hogy HDD-re állítod a boot-ot, mintha azt is meg kellene mondani, hogy melyik az a HDD, ahonnan indulnia kell. -
brd
nagyúr
válasz
Locutus #1829 üzenetére
Akkor írom másképpen: a legtöbb memóriateszt semmi mást nem csinál, mint bizonyos mintákat ír a memóriába és ezeket visszaellenőrzi. Ebben a műveletben a CPU nagy része parlagon hever, vagyis nem kimondottan dolgoztatja meg, stabilitásteszthez ezért kevés. Persze mindenki úgy tesztel, ahogy neki jól esik, csak aztán nem szabad csodálkozni, hogy majd fagy a játék, szar a win stb.
-
brd
nagyúr
válasz
Locutus #1799 üzenetére
Fel tudod, van ugyanis a Vista-ban nforce3-mal (is) működő AGP driver (csak épp kissé hibás, ezért az nvidia-n kívül az összes chipsetgyártó készített újabb AGP drivert, amellyel már gond nélkül működnek az AGP-s kártyák), csak ATI/X2 esetén semmiképpen nem tudod használni a VGA-t 3D gyorsításra. Más VGA/CPU esetén egy kis hack-el meg lehet oldani.
-
-
Napster
tag
válasz
Locutus #1746 üzenetére
Nekem korábban egy Neo 2 865PE -s Platinum lapom volt,
Az alaplapi hangkarim kb 2hetet birt ki,az S-ata vezérlő is szintén beadta a kulcsot rövid időn belül.
Semmi Gond ezek annyira nem érdekeltek Audigy 4 és egy jó Pci -os S-ata vezérlő !
A hálókarim 1x totáll off lett egy darabig hsználtam pci osat utánna ismét ''megjavult''
!
A lapot 1x cserélték gariban kaptam egy ujat deh a problémák mind2 nél fennáltak
amugy tényelg atom stabil lap volt ,csak néhe nekem se indult a win csak reset után és ,a raid vazérlőm ''boot képernyője'' után nyomva a DEL-t sikerült a biosba bejutni
Egyébként HAJRÁ MSI !!
A Lapom 3 napja ÉGETT le, az alaplapi tápcsatiból csavarhúzóval feszítettem ki a csatlakozót ugy öszeégett... semmit nem vettem észre nyugodtan játszottam egyszercsak ujraindult a gép -
Lacpac
őstag
válasz
Locutus #1743 üzenetére
Nekem a 290-es HTT-ből sincs gondom, pedig csak 2700-at forog a venti. A lap két ventillátor fordulatát tudja szabályozni, az egyikre a CPU van bízva, a másikra pedig az egyik házhűtő ventillátor. Az a pici venti meg a Primecooler VGA hűtő fordulatszám-szabályzójával van leszabályozva. Állandóan 2700-at pörög. Valóban nem bizalomgerjesztő, de nincs vele baj. A chipset feszültségét nálam nem kellett piszkálni, nem is néztem meg, hogy lehet e
.
-
Száni
tag
válasz
Locutus #1737 üzenetére
Bocs, h. nem írtam eddig. Amit Lacpac leírt Neked, abban gyak. benne van minden amit én is írni akartam. Annyi a különbség, h. én a win-en belül CPU Rightmark-al szabályzom a proci sebességét. Ez még egy kis tökölést igényel, h. milyen órajelhez, milyen feszt adjon ez a program. De megéri. És ne állj meg 2200-2300-nál, simán megy az többet
Üdv G. -
Lacpac
őstag
válasz
Locutus #1737 üzenetére
[link]
Ebben a hozzászólásban van egy link, ami egy .xls-re mutat. Onnan mindent kileshetsz.
Nálam stabil 9*290-en 1,475v-on , ramok 150-re visszaosztva 2,7v-on, 3*HT, javaslom ne ezzel kezdj, de a 9*250-nek bátran neki lehet ugrani. Itt a ramokat 166-ra, 4*HT szorzóval. Amúgy az A64 topikban minden ott van. -
brd
nagyúr
válasz
Locutus #1656 üzenetére
Nekem probléma nélkül működik. Bár az igaz, nekem VGA-t kellett cserélnem, mert miután az X2 bekerült az alaplapba, az addig tökéletesen működő 9600XT-m elkezdett fagyasztani. Persze az új tulajdonosnál tökéletesen működik a kártya, és én is néztem másik gépben, semmi baja nincs... Nálam pedig a helyette vásárolt X800-as működik tökéletesen. Máig sem tudom, mi volt a bánata.
Ment 2-3 órát hibátlanul, rendes sebességgel, sehol egy hiba a képen, aztán újraindult a gép, de csak akkor, ha az X2-es CPU volt benne, egy egymagossal semmi baj nem volt.
-
Száni
tag
válasz
Locutus #1606 üzenetére
Szia!
Nem javaslom az alaplapi audiot. Nekem egy sima Creative SB live 5.1-em van (ez kb. 3-5e HUF manapság) és összehasonlíthatatlanul szebben szól vele a hangtechnika. Az alaplapiban nincs semmi erő meg dinamika, inkább csak puffog. Mindamellett szükségmegoldásnak nem rossz (=több percig is lehet hallgatni), az 5.1-et könnyű belőni rajta, egész korrekt a progi hozzá, úgy néztem viszonylag friss driver is van alá. De inkább egy használt sb live
Üdv G. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Locutus #1255 üzenetére
Igen elég hangos az enyém is (mitől ne lenne az?!). Vmi borda kéne rá, csak nem vok az a barkács-sufnituning mester. Egyszer már tönkrevágtam egy 9800pro-t hűtéscsere közben 1éve, azóta...
Core centerrel ne foglakozz, ha nem melegszik akkor ne aggódj! De azért figyeld, nehogy túlhevüljön a cucc, drága mulatság lenne... -
brd
nagyúr
A SpeedFan-nal nem vagy kibékülve?
Hőmérsékletfüggő ventiszabályzást tud ezzel az alaplappal a CPU, ill. az NBFAN (asszem') feliratú venticsatlakozókon. Bármelyik hőmérséklethez lehet kötni akármelyik venti sebességét. Csak kicsit el kell játszani a százalék és a hőfok megállapításánál.
-
brd
nagyúr
Egy kis olvasgatnivaló: [link] le lehet cserélni az ACPI HAL(hardware abstraction layer)-t nem ACPI-sre, ha a device managerben a Számítógép alatti bejegyzésen update driver-t nyomsz. Előtte egy rendszervisszaállítási pontot érdemes készíteni, hátha...
Mivel a céenqú csak a proci feszültségét és szorzóját módosítja, a venti fordulatát nem, ezért azt az alaplap BIOS-a, vagy a win alatt egy, az érzékelő IC-t támogató program (pl. Speedfan, Corecenter) csinálja. Így, ha ilyen probléma van, akkor ezen a tájékon érdemes turkálni. Elképzelhető azonban, hogy a CPU cooler ventije csak így képes forogni (vagy áll, vagy rögtön 1400, lassabban nem). A Core Centerre mi szükséged van egyékbént? Én sosem használtam és nem is hiányzik. -
brd
nagyúr
Ne má', gondolatolvasónak képzeled magad?
Pontosan tudom, miről beszéltem: az ACPI-ről, vagy másképpen az Advanced Configuration and Power Interface-ről.
Az APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller) az más, az is okozhat fagyást, de te ACPI-t írtál.
Egyébként miért akarod kikapcsolni az ACPI-t? -
-
brd
nagyúr
Nem, egy Zallman házhűtőhoz adott csatlakozót iktattam be, amelyen volt egy ellenállás. A Speedfan nálam csak 2 venti fordulatszámát tudja szabályozni ezen az alaplapon, a CPU-ét az chipset csatin lógóét, de ez utóbbira a házhűtőt kötöttem, hogy a CPU hőmérsékletével szabályozva hűtsön.
-
marcee
addikt
Nekem intenzív házhűzés mellett (két 7V-os 80-as elől be, egy oldalt be, hátul egy és a táp ki) lazán elment a passzív zalmannal még 289-es fsb-vel is. Probléma inkább a hellyel volt: ki kellett törnöm két bordáját, hogy beférjen a 9800SE egyik kondija, aztán amikor került a vga-ra egy AC VGA Silencer, akkor rakhattam vissza a gyári hűtőt, mert attól már nem fért el sehogysem.
-
brd
nagyúr
Szerintem írd bele az MSI honlapjáról letölthető legfrisebb BIOS-t és használd úgy az alaplapot. Az 1/1-es, és 5/6-os osztóval semmi baj nincsen a legújabb BIOS-szal. A céenqú-ra pedig ott az RMClock, nekem sem akar működni a céenqú a zámddriveresminimálisenergiagazdálkodósalapszorzós megoldással sem.
A RAM órajele egyébként úgy alakul, hogy kiszámolod a következőt: a prociszorzót osztod a RAM osztóval, kerekíted egészre és ezzel el kell még osztani a proci aktuális órajelét, pl. 9x220-on járatva, 5/6-os osztóval: 9/(5/6)=10.8, ez kerekítve 11-re és ezzel elosztva 1980-at, kijön a 180MHz (effektív 360MHz). -
Badb0y
addikt
Nekem is annyin megy kb.
Mitől lehet az, hogy amikor kikapcsolom a gépet este és másnap bekapcsolom, akkor bekapcsoláskor amikor betöltött az xp 2* resetel és utána megyeget.
És alapba felmegy a proci hő 56 fokig. Utána amikor elérte restartolok, és rááll a rendesre (45). Mitől lehetnek ezek
[Szerkesztve] -
DummyBoy
senior tag
Nem ... nekem ugyanis nincs rajta venti
CoreCenter tud még érdekességeket produkálni, kékhalál, stb ... nem érdemes erőltetni ...
Itt egy Offissöl tipz end trikz oldal ... érdemes olvasgatni:
[link]
Ja és 5.10-es chipset driver ajánlott, 5.11 esetén nélhol mikor az Ethernet részhez ér eccerűen dob egy rebootot az istall, és utánna bármit akarsz a hálókari résszel csinálni akkor reboot ...
Mire rájöttem, majdnem megőszültem ...
[Szerkesztve] -
PapaMaci
őstag
Hali!
Az nvraid-et nem ajánlom, mert egy csomo gond van a hajtányával. 2004-es, és tele van hibákkal. Oly annyira, hogy én is most tervezek egy PCI-os SATA RAID-et venni, mivel, ha a RAID funkcio be van kapcsolva, nem mennek rendesen az optikai meghajtok az ATA-n.
Nem egyedi a problémám, a külfödi forumok is tele vannak ezekkel... -
L3zl13
nagyúr
- Sata RAID-ről nem tudok nyilatkozni, de mindenesetre ha a jelenlegi tömböt át akarod vinni akkor szvsz kénytelen leszel kártyástól átpakolni... Lock: Ha a SATA 1-2 lockjáról van szó, ha minden igaz nincs ilyen, azaz az FSB emelésével arányosan növekszik a vezérlő, és a SATA link frekvenciája is és vagy a vezérlő, vagy a vinyó nem fogja bírni a túl magas frekit, és hibázni fog. Ez vezethet írási/olvasási hibákhoz, vagy akár egyátalán nem fogja látni a vinyót a rendszer.
- Memória, passz, de szvsz A64-nél nem a lapnak kell szeretnie a memóriát, hanem a procinak, tekintve, hogy abban van a memória vezérlő. Venice-ek tudtommal már kevésbé érzékenyek.
- SB Live! mindenképpen jobb, mint egy integrált kütyü. A 7.1 meg úgyis csak vakítás. (Bár nekem most jól jön, mert az 5.1-es rendszer mellett rá tudom kötni a TV-met a két oldalsó csatornára.)
Az már más kérdés, hogy a Creative hülye driverei miatt, lehet, hogy valaki sokkal jobbnak/probléma mentesebbnek találja az alaplapi vezérlőt.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest