Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- One mobilszolgáltatások
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
válasz
gagyigeri
üzenetére
A nvidia már a Vistát sem támogatta, bár bizonyos korlátokkal használható volt, gondolom, Win7-en is ugyanúgy működik/nem működik.
-
brd
nagyúr
válasz
--HARDCORE--
üzenetére
Már nem emlékszem, neked adtam el? Fura lenne, ha az alaplap ment volna ok nélkül tönkre, jó ideig (vagy 2 és fél, 3 évig) használtam gond nélkül (ha visszaolvasol a topicban, és/vagy rákeresel a hozzászólásaimra, láthatod is).
-
brd
nagyúr
Ha esetleg valaki ilyet keres, eladóvá vált az enyém, gépcsere miatt: hirdetés.
-
brd
nagyúr
válasz
DeltaPower
üzenetére
Nem tudom, sosem mértem meg a CPU belsejét.
20 fokos biztos nem lehet, mert akkor a szobádban kb. max. 10-15 fok lehet, tehát rosszul mér.
Nekem most 29-32 fokot mutat (a 2 mag), 1040 MHz-en.
Az Everest-et nem tudom, mit mér, mióta fizetős lett, nem nagyon használom, mert azért megvenni otthonra drága, hogy félévente 1x elindítsam, a próbaverziót meg ki kell ütni, hogy újra elinduljon. De a Speedfan ugyanazt mutatja, mint az RMClock (a 2.25-ös verziót használom). -
brd
nagyúr
A bájosban kikapcsoltátok az 1-es, 2-es S-ATA portot? Nekem ugyan most csak 260 az "FSB", de a 3-as, 4-es porton is van HDD és indul a gép rendesen.
-
brd
nagyúr
-
brd
nagyúr
Az első esetben nem lehet 433 MHz a RAM órajele, mert nem jön ki egész számra az osztó. Inkább 476 MHz lesz az. Ez az első kérdésre a válasz.
A 2.-ra: valószínű, az 1. mért értékek közelebb vannak valamilyen korláthoz, ezért az 1T-2T már nem sokat számít, a 2. esetben viszont messze a korlát alatt van az első mérés. Azonkívül a 2. esetben sokkal magasabb órajelen működik a CPU is... -
brd
nagyúr
A fast write, ill. sidebandadressing (sba) átkapcsolásait próbáltad már? Nekem az általános tapasztalattal ellentétben mindig bekapcsolva működött jól (stabilan), az összes gépemen.
A VGA, majdnem biztos, hogy nem lehet gond (ha egyébként hibátlanul működik máshol), mert én is X1950Pro-t használok, igaz, ez Sapphire. Viszont kb. 1 hétig szórakoztattam magam egy hasonló hibával. Aztán kiderült, hogy az alaplapi plusz 12V os csatlakozó (az a 4 gyűrűs) ki volt kicsit tágulva, gondolom, nem tudott akkora áramot átadni mindig és ezért néha lefagyott/furán viselkedett a gép. Az ASUS-nak van valami VIA-s lapja, azzal működne minden cuccod és még kapható is. A neve most nem jut eszembe, valami AV8, vagy A8V asszem'.
Egyébként simán lehet valami inkompatibilitási hiba is a háttérben. Azt hiszem, ide a topicba is írtam, hogy miután a San Diego-m le lett cserélve az X2-re, az addig tökéletesen működő 9600XT-m elkezdte fagyasztani a gépet. Az alaplap, a processzor és a VGA is tökéletesen működött máshol, csak a 3 együtt nem.
Az alap ugye még meg van, a CPU és a VGA pedig azóta is gyönyörűen működik másnál. -
brd
nagyúr
válasz
bélanéni
üzenetére
A S-ATA 3-4 maradhat. Én 270 MHz-es "FSB"-vel használom az alaplapot és S-ATA HDD-n van a rendszer (3-as porton, ez a CPU-hoz közelebbi 2 db S-ATA közül az egyik). A RAM inkább a CPU-hoz közelebbi slotokba menjen, az stabilabbnak tűnt nekem, tuning szempontjából. Az AGP pedig fix órajeles (ill. állítható -megy vele a PCI órajele is-, de minden esetben független az "FSB"-től).
-
brd
nagyúr
válasz
bélanéni
üzenetére
Ez memóriafüggő, de nekem, innen: Aduászos oldal az 1.DB1 Ballistix (by Sideeffect) a legjobb (2x1 GB G Skill ZX RAM-mal).
Update.: Most nézem, került fel valami új cucc is, hamarosan megvizsgálom azt is.
-
brd
nagyúr
válasz
Ragadozó
üzenetére
Egészen addig, ameddig nem akarsz X2-est használni az alaplapban.
Mert onnantól elfelejtheted a 3D-t. Nforce3+X2+ATI VGA probléma.
Egyébként a RAM-okkal nem tudom, mit kavartok, nekem vagy 4-féle biztos volt már az alaplapban, eddig mindegyik 200 fölött ment, kezdve egy gyárilag 3-as CL-es, 400-as RAM-mal, ami 460-on ment 2.5 3 3 6, 1T-s időzítéssel. A mostani 400-as 2 3 2 5-ös RAM-om is képes DDR500-on 2.5 3 3 6 1T-vel futni (ofz hibátlanul, ez fontos nekem). Próbáljatok ki egy másik MOD BIOS-t, a TCCD, Standard, Ballistic között főleg a RAM időzítéseivel kapcsolatos (BIOS-ban nem állítható) beállítások vannak átállítva.
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
Kell még egy program, ami BIOS-t meg tudja szólítani a kellő módon és beleírni a falsh chip-be a tartalmát, ez, nekem, ennél az alaplapnál, az awdfl859g.exe névre hallgat, de valószínűleg ennél újabb AWARD BIOS-t flash-elni képes program is megfelel. Ha innen: [link] letöltesz egy BIOS-t, akkor lesz benne ilyen program is.
-
brd
nagyúr
Megsérült a BIOS ROM (tartalma csak, reménykedjetek). Egy ''üres'' 6.22-es DOS bootfloppyra (innen: [link]) rámásol flash-előprogram, meg egy jó BIOS file, ill. ugyanoda készíteni kell egy autoexec.bat nevű szöveges file-t, amelyben a BIOS-csere parancsa található, mittomén, pl. awfl859.exe bios.bin. Ha ezt betolod a gépnek és újraindítod, akkor csinál egy BIOS cserét. Ha eközben verify-, vagy cheksum errort ír, lehet aggódni, hogy a flash chip adta meg magát (bár ez kevéssé valószínű).
Sem abban nem vagyok biztos, hogy az autoexec.bat kell (lehet, hogy kézzel is be lehet majd írni a flashelés parancsát), sem abban, hogy bootfloppy kell neki. Ezt alaplapja válogatja. -
brd
nagyúr
válasz
Locutus
üzenetére
Akkor itt egy példa:
A CPU 2340 MHz-en fut, 260-as ''FSB''-vel, 9-es szorzóval, a memóriaosztó 166(DDR333)-ra állítva:
CPU órajele/ceil(CPU szorzó/memosztóval)=valós RAM órajel (a ceil felfelé, egészre kerekít, ha nem egész szám a bemeneti érték), azaz:
2340/ceil(9/(5/6))=2340/ceil(10.8)=2340/11=~213 MHz. -
brd
nagyúr
válasz
Locutus
üzenetére
1/1=200
5/6=166
3/4=133
1/2=100
stb. ahogy a BIOS-beli beállítás aránylik a 200-hoz.
Az FSB-ből sehogy, mert ahhoz közvetlenül nincs köze. A CPU osztja el a saját órajelét egy egész számmal. Az, hogy ez az egész szám hogyan jön ki a BIOS-ban beállított órajelből, le van írva a linken (a ceil környékén keresgélj). -
brd
nagyúr
válasz
Locutus
üzenetére
RAM: Clockgen, Everest, ilyesmi kiírja a valós órajelet. Tanulmányozd az A64 memóriaosztását, pl. itt egy magyar leírás, olvasd el, a második felétől érdekes neked: [link] Ha valami nem világos, kérdezz!
Boot: most hirtelen nem emlékszem, de mintha úgy lenne, hogy azon kívül, hogy HDD-re állítod a boot-ot, mintha azt is meg kellene mondani, hogy melyik az a HDD, ahonnan indulnia kell. -
brd
nagyúr
válasz
Locutus
üzenetére
Akkor írom másképpen: a legtöbb memóriateszt semmi mást nem csinál, mint bizonyos mintákat ír a memóriába és ezeket visszaellenőrzi. Ebben a műveletben a CPU nagy része parlagon hever, vagyis nem kimondottan dolgoztatja meg, stabilitásteszthez ezért kevés. Persze mindenki úgy tesztel, ahogy neki jól esik, csak aztán nem szabad csodálkozni, hogy majd fagy a játék, szar a win stb.
-
brd
nagyúr
válasz
Locutus
üzenetére
Fel tudod, van ugyanis a Vista-ban nforce3-mal (is) működő AGP driver (csak épp kissé hibás, ezért az nvidia-n kívül az összes chipsetgyártó készített újabb AGP drivert, amellyel már gond nélkül működnek az AGP-s kártyák), csak ATI/X2 esetén semmiképpen nem tudod használni a VGA-t 3D gyorsításra. Más VGA/CPU esetén egy kis hack-el meg lehet oldani.
-
brd
nagyúr
Valószínű, az alaplap a ludas, nekem is kb. ennyit tud a RAM (pont ugyanezek vannak nekem is, piros hűtőborda, ugye?), bár én csak 2.75V-tal hajtom, 245 MHz-en (visszaosztva jön ki ennyire) 2.5 3 3 6 10 18 1 2 3 3 2 1 ''200 MHz 15.6 us''-on (az Everest-ben így jönnek sorban). Hiába emelem akár 2.9 V-ra a RAM-ok feszültségét és lazítom az időzítéseit, ill. adok kisebb osztót a CPU-nak, nem nagyon megy többet 260-nál a RAM (ott is csak 3-as CL mellett). A CPU, nem hiszem, hogy korlátozó tényező lenne, mert 2700 MHz-en 1.40V-al hibátlanul megy.
Ja, a tuningolást úgy kell csinálni, hogy win alól emeled az FSB-t, akkor nem kell CMOS-t ''klírelni''. Ugyaninnen lehet memóriaidőzítést is állítani, sőt, még a RAM-osztót is (A64Tweaker), úgyhogy el lehet felejteni a BIOS-ból való tuningolást.
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
Kb. 1.5-2x gyorsabb, 621/702 MHz-en (az alant található eredmények is ilyen órajelen születtek), a nyers teljesítményben, mint egy 16 pipe-os, 444/570 MHz-es X800. Ha a 3DMark számít neked: a 05-ben 9400 körül teljesít, a 06-ban 5700 körül (1024x768-as felbontással, mert a monitorom ennyit tud, csak azért mondom, hogy tudd viszonyítani, mert a legtöbb teszt az elb*szott 1280x1024-es felbontásban készül). A Far Cry 30(dzsungel)-7X(belső terek, pl. a Training pálya, a játék elején, néhol 80 is van) FPS körül fut 4xAAA (Adaptive Antialiasing, a növények levelei is kapnak AA-t, marha jól néz ki), 16xQAF és HDR mellett. Csináltam nemrég a HDR kapcsán képeket, látszanak rajta az FPS értékek is: [link]. A NFSMW az X800-hoz képest annyit változott, hogy 50 Hz-es (azaz 50 FPS) vsync mellett be tudtam kapcsolni az árnyékokat is (azaz minden maximumra van állítva, kivéve az autó tükrözödése, mert az szerintem abnormális látványt nyújt maximumon), és így kb. ugyanúgy fut, mint nélkülük az X800-on (ott 30-35 körül volt árnyékokkal). A Sid Meier's Railroads! minden High-on, 4XAAA, 16QAF mellett még egy nagyvárost távolról nézve 6-8 vágányal és 2-3 vonattal a képen is 23-25 FPS-t mutat, ha ismered a játékot, tudod, hogy ez milyen eredmény. Mellesleg ez az 5. játék (kb.), amelyet érdemesnek tartottam megvásárolni és többet is játszom vele néhány napnál, szép munka. Tudom, nem ide tartozik, csak mondom.
. Más, mai játékkal nem nagyon játszom, nemigen van rá időm.
A tápegység ugyanaz, ezzel a kártyával sem éri el soha a 300W-ot az áramfelvétel, a maximum, amit láttam, 270 körül volt (sőt, az UPS által mértből még lejön a monitor, két kis hangfal és ilyen apróságok is). -
brd
nagyúr
Még 1 dologra tudok gondolni: valami tápellátási probléma lesz (a tuning miatt ugye megnövekszik az áramfelvétele a gépnek). Vagy az a baj, hogy a VGA-ra ugyanarról a 12V-os ágról nyomtad rá a tápcsatlakozókat, mert ugye kettő kell erre a VGA-ra (ha van egyáltalán külön kör a tápodban, mármint a molex csatlakozóknak 2), vagy pedig az alaplapod tud ennyit...
esetleg kontakthibás valamelykik molex csatlakozó. Bár, ha 200-as órajellel hibátlanul működik, akkor ezt ki lehet zárni.
Egyébként nekem volt régen egy olyan problémám az alaplappal (VGA-val?) -amikor még egy tökéletesen működő San Diego és egy 9600XT combó volt benne-, hogy amint kicseréltem X2-re a CPU-t, elkezdett fagyni a VGA (3D-ben és csak ott), amint a VGA-t is cseréltem, X800-ra, majd most a X1950-re, megszűnt a probléma és nem is jelentkezett soha többé. A furcsa az volt, hogy ugye egy másik CPU-val remekül működött a VGA, ill. a VGA is remekül működik azóta is az új tulajnál.
Amúgy röhej.
-
brd
nagyúr
Ha majd újraindítom a gépet (túl gyakran nem fordul elő
), megnézem neked. Nekem olyan 270-272 ''FSB''-ig működik a tuning, egy San Diego mellett ment a 272 is, de most az X2-vel 270-ig jutottam csak, bár nem nagyon küzdöttem vele, feszültséget úgysem nagyon akarok a CPU-nak emelni és már itt is 1.40V-ot akar. A S-ATA1 és S-ATA2 port használhatatlan a tuning esetén (a 3-4-es megy), az AGP-t pedig érdemes 67 MHz-re állítani a biztonság kedvéért. -
brd
nagyúr
Cserélj MOD BIOS-ra!
De előtte próbáld ki azt, hogy a BIOS-ban 67-re állítod az AGP órajelét. Volt egy ilyen hibája valamelyik gyári BIOS-nak, hogy csak ekkor volt fix az AGP órajele, lehet, hogy pont azt fogtad ki, vagy azóta nem javították...? Bár ez utóbbi kevéssé valószínű. -
brd
nagyúr
A S-ATA-val annyi gondod lehet mindössze, hogy a telepítés elején esetleg kér (ill. nem kéri, hanem nem fog látszani a S-ATA-n lévő HDD, ha nem adod meg a driverét) egy lemezt a win (ha azt telepítesz rá), de ebben nem vagyok biztos, a saját gépemre 4 éve nem telepítettem win-t, mindig csak átügyeskedtem a különböző alaplapokra. Ill., ha tuningolni óhajtasz, akkor a S-ATA 1-2 port nem használható, mert nem fix az órajele, hanem a külső órajeltől függ. Én 5 db HDD-t használok a gépben, 4 db az ATA portokon, 1 db pedig a 3-as S-ATA-n és semmi gondom vele.
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
Kezeli mindegyiket (S-ATA II-t természetesen csak S-ATA I módban), innentől a HDD márkája a döntő.
Vagy a házon belüli kábelezési gond elkerülése, ha van ilyen (a S-ATA kábel ugye hosszabb). Én mondjuk WD-t, vagy Hitachi-t vennék.
Ja, ha esetleg nem tudnád, akkor tuning esetén (külső órajel, ''FSB'' változtatás) a S-ATA 1-2 port nem működik.
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
Amolyan ''állleejtős'' program sebességben a CCE (MPEG2 encoder), a WinRAR, ill. TV kártya felvételkészítése (...közbeni CPU terhelés, gyakorlatilag 1GHz-en marad RMClock mellett a sebesség, nem vált feljebb), mpeg(2)/avi átkódolás, ami így hirtelen eszembe jut és használom is, máshol nem szignifikáns a különbség szerintem, pl. játékoknál egyelőre nem sokat számít, ott továbbra is a VGA az elsődleges korlát.
Zene: itt maximum az MP3 készítés jut eszembe, mint CPU igényes feladat, de az is csak erős túlzással, sok különbség nincs (ha egyáltalán az encoder támogatja a többszálas működést), egymagossal sem sok idő egy MP3-at elkészíteni.
Játék: nekem van egy olyen dilim, hogy ha egyszer játszok egy csúcstechnológiás gépen, akkor ne legyen már olyan, hogy akadozik pl. egy játék. Egymagos processzorral ezt nem lehet windows alatt megcsinálni. Két (vagy több) magossal viszont feljebb lehet állítani a játék taskjának a prioritását és akkor semmi sem fogja megzavarni; egy döccenés sincs a futás közben.
A legjobb egyébként az, hogy gyakorlatilag, bármely 2 erősen CPU-függő dolgot tudsz egyszerre csinálni, mondjuk 2 tömörgetés, átkódolás, vagy ezek közben nyugodtan mehet egy játék is.
Én azért cseréltem, mert sokat kódolok video-t, ill. tömörgetek file-okat és így majdnem 2x olyan gyorsan megy, mint egy egymagossal, a másik ok az az volt, hogy sokszor kell egy másik gépet (ill. OS-t) emulálnom/használnom, ami így zavartalanul futhat VirtualPC-ben és nyugodtan tudok dolgozni a másik maggal.
Ha ezek neked nem lényegesek, akkor nem érdemes többmagos CPU-t használnod.
-
brd
nagyúr
A BIOS frissítés eseti, mondjuk nem ártana tudni a mostani BIOS-od verzióját sem, de az összes S939-es AMD-nek kell benne mennie. Amit én biztos, hogy használtam benne, az egy 3700+-os San Diego, ill. egy 3800+-os X2, mindegyik 2700MHz körül futkározik/futkározott, úgyhogy a legmagasabb S939-nek is mennie kell benne (ami persze csak szorzóban tér el ezektől).
-
brd
nagyúr
válasz
mac1sajt
üzenetére
A system idle nem baj, ha ''teker'', az csak azt jelenti, hogy a többi program nem használja a CPU-t, vagyis tulajdonképpen azt méri, hogy a CPU teljesítményének hány %-a szabad. Próbálj ki egy másik drivert (így hirtelen nem emlékszem pontosan, hogy a chipset driver a S-ATA drivert is tartalmazza-e, vagy külön kell telepíteni, bár úgy emlékszem, hogy igen, de most nem tudom megnézni neked sajnos). Esetleg egy S-ATA kábel cserét is meg lehet próbálni.
-
brd
nagyúr
Én is ilyen kétségek között vergődtem, aztán győzött a józan ész
: nekem 10e-nél többe kerülne, ha most PCIe-s alaplapra váltanék, mert akkor már AM2-set vennék csak (S939-est ugye már nem gyártanak, tehát később a CPU-t nem lehetne bővíteni), az pedig CPU és memóriacserével is járna... -
brd
nagyúr
válasz
mac1sajt
üzenetére
Ezt a S-ATA-ra írja? Ha igen, akkor lehet, hogy a tuning a baj (ha van), ugyanis az 1-2 S-ATA port órajele emelkedik a külső órajellel együtt. Amennyiben ez a helyzet, rakd át a 3-as portra, és kapcsold is ki a BIOS-ban az 1-2 S-ATA portot. Ha az IDE portra írja ezt, akkor az majdnem biztosan hardware hiba.

-
brd
nagyúr
válasz
mac1sajt
üzenetére
Ne törödj bele, mert ez nagy probléma is lehet később, ha esetleg az alaplap a hibás, sőt, könnyen lehet, hogy a másik problémád is innen fakad (vagy az oka közös), nem melegszik túl pl. az alaplapi chip''set'', forog még a ventije? Ha van még garancia az alaplapra, vidd vissza! Az 1394-es adapter az a firewire, nekünk most nem lényeges. A hálókártyákat a BIOS-ban le lehet tiltani, valószínűleg ezért nem jelenik meg a másik (vagy a drivere hiányzik, bár ezt nem hiszem, mert a chipsetdriver feltelepíti, ha talál hozzá kártyát). Az egyik hálókártya a chipsetbe van integrálva, ez fut NVIDIA Networking Controller néven, ez az, amit most nem látsz, a másik pedig a Realtek, ami most működik neked, ez külön chipként van jelen az alaplapon. Ha jól emlékszem, az alaplapon az alsó a Realtek (ha a PS/2-es portok vannak felül).
Esetleg, próbálj meg egy újabb chipset drivert, nekem az 5.11-es tökéletesen működik (ill. annyi baja van,hogy a hálókártyát nem szabad letiltanom, mert a letiltás ugyan megtörténik, de újraindul a win, bár ez nem biztos, hogy a driver hibája). -
brd
nagyúr
6-8mp az adatlapodon lévő 1 GB memóriával? Érdekes. Másik BIOS (bár egyformát használunk)? Nekem legtöbbször nem is látszik a POST képernyő, mert a monitorom nem tud olyan gyorsan felbontást váltani, de az biztos, hogy 6-8 mp-ig nem tarthat csak a memóriatesztelés (nekem is 1GB van), mert 3-4 mp a felvontásváltás neki.
-
brd
nagyúr
válasz
mac1sajt
üzenetére
Az ''IDE winyókkal'' bármi lehet(ett), ami ugyanilyen hibajelenségre képes, csak néhány, ami úgy hirtelen eszembe jut (az alaplapon kívül): kontkathibás HDD adat, vagy tápkábel, gyenge/hibás tápegység, hibás driver.
A másik probléma valószínűleg szintén hibás driver, hibás hálókártya, ill. az nvidia-féle tűzfal miatt lehet (a BIOS-ban sem árt kikapcsolni). Ki tudsz próbálni másik hálókártyát? Akár a gépben lévő másikat. -
brd
nagyúr
Két gép közvetlen összekötéséhez egy ún. cross-kábel szükséges, amelyben meg vannak fordítva páronként az adatot átvivő jelek, ilyet használtál? A BIOS-ban le lehet tiltani hálókártyát, nézz be oda (Integrated Peripherals menü talán). A driver felkerült rendesen a gépre, melyik hálókártya nem látszik az eszközkezelőben, a Realtek, vagy az Nvidia?
-
brd
nagyúr
válasz
Senki_Alfonz
üzenetére
Nem is igazán lenne értelme 200 fölé állítani, mert a CPU kb. ahhoz van készítve. Azonban, ha emeled az FSB-t, akkor természetesen érdemes (lehet) magasabb órajelű memóriát az alaplapba tenni.
-
brd
nagyúr
válasz
Senki_Alfonz
üzenetére
Ha jól emlékszem, Cell Menu, DRAM valami (talán config), itt lesz egy olyan, ahol ilyesmit tudsz választani, hogy 200MHz, 166MHz, stb. Egyébként ez sajnos nem a konkrét osztó/órajel, itt csak egy viszonyszámot tudsz beállítani (csak a félreértések elkerülése érdekében mondom, hogy ez nem konkrét órajelet fog jelenteni), amely csak az alap, vagyis 200MHz-es HTT (''FSB'') és egész processzorszorzó esetén lesz valós. Ha nem tudod, hogy hogyan lesz ebből konkrét osztó, akkor írj!
Vagy olvasd el az A64-es topic #1-es hozzászólását, abban van egy link, ahol leírják; na, ha az nem világos, akkor írj inkább! 
-
brd
nagyúr
A BIOS nélkül nehezen fog neked bootolni egy alaplap.
(Basic Input Output System.)
BootCD: itt írnak ilyesmiről: [link] Én nem írnám most le részletesen, így még sosem csináltam, mert az egyszerűbb megoldás az az, ha egy már bootolni képes CD image-jét szerkesztgetem.
Ha valami nem érthető, kérdezz!
Partíció: Amennyiben van floppymeghajtód, akkor egyszerűbb a dolog.
A Sorrend: Partition Magic, a mostani átméretezése úgy, hogy a HDD elején legyen egy kis üres terület, mondjuk 10MB bőven elég erre a célra, ezért legyen 50MB
. Majd létrehoz új primary partíció, de egyelőre ne legyen aktív és formázod FAT16-ra. Majd másold át a partícióra, vagy a telepítőCD-ről (ekkor extract is kell, vagy TotalCommanderrel másold), vagy a mostani bootpartícióról (ez az egyszerűbb, főleg, mert a boot.ini telepítéskor jön létre, vagy javítókonzolból lehet létrehozni
) a következő file-okat:
ntdetect.com
boot.ini
ntldr
bootfont.bin (ez utóbbi csak akkor, ha most ott van a régi partíción).
Ezek rejtett file-ok, alapbeállításban nem látszódnak az intézőben. A boot.ini-ben a most bootolásra használt sor, partition(1)-ben található szám adja meg az adott HDD-n a bootolandó win partícióját, 1 a legkisebb, tehát 1 db partíció esetén ez lesz benne, ezt kell átírni 2-re, ha a 2. partíción lesz a win, a + partíció létrehozása után. De ezt nem kell feltétlen kézzel szerkesztgetned, lásd alant. Ha ez megvan, akkor aktívvá teszed a partíciót, bebootolsz egy win98, esetleg dos6.22-es (de az előbbi ajánlott, itt találsz ilyet: [link]) floppyról, majd innen kiadsz egy sys c:-t, ettől bootolható lesz az új partíció. Majd hozz létre egy file-t Notepad-del, ami a következőket tartalmazza:
L 100 2 0 1
N C:\BOOTSECT.DOS
R BX
0
R CX
200
W
Q
Mentsd el READ.SCR névvel a floppyra, aztán bootolj a floppyról és ezt írd be:
DEBUG <READ.SCR
Ettől létrejön az új partíción egy bootsect.dos nevű file. Ez kell az xp bootmanagerének, hogy be tudja indítani a dos-t arról a partícióról (tulajdonképpen ez a dos-os bootsector, meglepő módon
). Ha ez megvan, akkor boot az xp telepítőCD-ről, majd javítókonzol, ott pedig fixboot, majd bootcfg /rebuild. Nos, ettől az XP bootolható marad(/lesz újra
), abban viszont most nem vagyok biztos, hogy a DOS(win98dos)-t is felismeri a bootcfg. Amennyiben nem, akkor hozzá kell tenni a boot.ini végéhez egy ilyet C:\=''C:''. Amit az idézőjelek közé írsz, az lesz az XP-féle bootmenüben látható. Ezután ha ezt választod a bootmenüben, kapsz egy kopasz win98dos-t, ahonnan indítható a BIOS frissítése (másold erre a partícióra a BIOS frissítő file-okat, mert az NTFS-t ugye nem tudja kezelni). Asszem semmit nem hagytam ki
. Elmondom mégegyszer, hogy a HDD-n lévő adatokról készíts mentést, mert elveszhet minden róla, ha valamit rosszul csinálsz (bár a Partition Magic-es átméretezésen kívül a többinek nincs visszavonhatatlan következménye).
Jav.: a sys c: előtt a READ.SCR természetesen már rajta lehet a floppy-n, nem kell csak ezért kétszer bootolni a floppyról.
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
Az 1T/2T-t egy memória időzítésre szokták érteni elsősorban. Mi az a 310s? BIOS akar lenni?
Mi lassítja az indulást???
A win alatti DOS, az csak emulált, nem teljes értékű, így a hardware-hez sem fér hozzá közvetlenül, emiatt BIOS-t innen nem fogsz tudni frissíteni.
BootCD: google, bootcd. Vagy letöltesz egy valamilyen bootcd-t (pl. hiren's, vagy ultimate bootcd) és egyszerűen bemásolod WinISO-val, vagy UltraISO-val az image-be a BIOS fileokat, majd kiírod CD-re és bebootolsz róla.
Külön partíció: azt egyelőre nem ajánlom neked, mert át kell méretezni a mostani partíciód, létre kell hozni egy primary, active partíciót és át kell rá másolni néhány rendszerfile-t ill. szerkeszteni kell a boot.ini-t, majd a javítókonzollal is játszani kell kicsit, bebootolva a telepítőcd-ről.
Ha eközben rosszul csinálsz valamit, nem fogod tudni elindítani a win-edet, vagy akár a HDD-n lévő adatok is megsérülhetnek/elveszhetnek). -
brd
nagyúr
A ''2?'' arra vonatkozott, hogy lehet, hogy már az utolsó 2 BIOS tudja, nem csak az utolsó.
Floppy nélkül is lehet BIOS-t frissíteni, nekem pl. van egy FAT partícióm és rajta egy Win98-DOS, onnan szoktam ilyesmit csinálni. De lehet gyártani olyan CD-t is, amely bebootol és rajta vannak a BIOS file-ok. Viszont MSI esetén van egy win-es program, amely az egészet szükségtelenné teszi, ugyanis windows alól lehet vele alaplapi BIOS-t frissíteni. Most meg nem mondom, hogy mi a neve, de ha rákeresel a google-ban a MSI K8N Neo2 sorozatra, valahol ott lesz az elsők között a MSI honlapja, azon belül is az alaplapunk oldala, ott a letöltések között meg fogod találni. 
-
brd
nagyúr
Ha 200-ra állítod a RAM-ot, akkor (alap külső órajel mellett, ill. egész szorzóval), a memória is 200-on (DDR400) fog futni. Ha nálad a CPU-Z 14-et ír, akkor most 166-on kell lennie. Az 1T-2T-t a BIOS-ból lehet állítani (szintén DRAM menu), de a régebbiekben nem lehetett, hanem, ha jól emlékszem, csak a legutolsó (2?) BIOS képes erre.
-
brd
nagyúr
Ja, hogy úgy. Az azt jelenti, hogy a CPU órajeléből mennyivel van leosztva a memória órajele. Ugyanis, ha esetleg nem tudnád, A64 esetén a teljesen a CPU kezeli a memóriát, ezért az órajelét is a CPU határozza meg, azaz a saját órajeléből kell leosztania a memória órajelét, ezt mondja meg a CPU-Z, hogy mennyi ez az osztó. Milyen órajelen fut a CPU? A 200 pedig DDR400-at jelent.
-
brd
nagyúr
válasz
Locutus
üzenetére
Nekem probléma nélkül működik. Bár az igaz, nekem VGA-t kellett cserélnem, mert miután az X2 bekerült az alaplapba, az addig tökéletesen működő 9600XT-m elkezdett fagyasztani. Persze az új tulajdonosnál tökéletesen működik a kártya, és én is néztem másik gépben, semmi baja nincs... Nálam pedig a helyette vásárolt X800-as működik tökéletesen. Máig sem tudom, mi volt a bánata.
Ment 2-3 órát hibátlanul, rendes sebességgel, sehol egy hiba a képen, aztán újraindult a gép, de csak akkor, ha az X2-es CPU volt benne, egy egymagossal semmi baj nem volt. -
brd
nagyúr
válasz
Konflikt
üzenetére
Csak ennyi?
Azt hittem, fagyogat, vagy hibázik. Ez más miatt is lehet, pl. valami inkompatibilitás valamelyik winyóval, vagy optikai meghajtóval. Egyébként van olyan jó 20% különbség sebességben, ha a win beépített driverét használod (ennyivel lassabb, legalábbis nálam). -
brd
nagyúr
válasz
Konflikt
üzenetére
Ezekkel az IDE driverekkel nekem sosem sikerült problémát csinálnom (más gépében sem).
Hogy néz ez ki, milyen hiba jelentkezik ilyenkor? 3-4 HDD mindig van a gépben, úgyhogy talán észrevenném, ha valami nem kóser.
A LAN driver viszont érdekesen települ (nálam legalábbis): dob egy kékképernyőt. Úgyhogy a telepítésnél nem szabad kiválasztani első körben, hanem nélküle kell futtatni, majd újra elindítani a telepítőt és csak a LAN-t kiválasztani (a hálózatkezelő csomag nem kell). -
brd
nagyúr
válasz
Stalker-2572
üzenetére
Szerintem a bolhán nagyobb esélyed lenne, aki ide írogat, az nem hiszem, hogy ok nélkül eladná az alaplapját, mert meg van elégedve vele.

-
brd
nagyúr
válasz
Stalker-2572
üzenetére
A SpeedFan tudja szabályozni 2 db venti fordulatát ezen az alaplapon. Az egyiket ennek ellenére a BIOS-ra bízom (CPU), a másik pedig a házhűtőt szabályozza, ami a CPU hőmérsékletétől függően forog (a SpeedFan segítségével). Ez utóbbi csatlakozóra van eredetileg a chipset ventije dugva, ha jól emlékszem. Nálam ellenben a fentiek miatt egy ellenállás közbeiktatásával (egy Zalman coolerhez adták eredetileg az ellenállást) van megoldva a lassítás, egy másik, szabályozhatatlan csatlakozóról táplálva a chipset ventit.
-
brd
nagyúr
válasz
Stalker-2572
üzenetére
Fűrész nélkül nincs (ha elér odáig a VGA). Amennyiben a bordára irányítod a ventilátort, persze, úgy érdemes ''passzívan''. Mondjuk én lelassítottam kb. a felére a gyári ventit, a feladatát így is ellátja, viszont szinte hangtalan.
-
brd
nagyúr
válasz
Stalker-2572
üzenetére
Nekem egy X800-asom van (nem kis darab), ez alatt elfér (bőven rálóg a ventire). Passzívra én nem ajánlom cserélni, persze mindenki úgy gyilkolja az alaplapját, ahogyan akarja.

-
brd
nagyúr
válasz
Stalker-2572
üzenetére
Nagy. Az enyém pl. 272-ig biztosan stabil, ennél magasabbra még nem mentem vele hosszútávon.
-
brd
nagyúr
Ne piszkálj el semmit, akkor nem lehet nagy bajod.
Egyik sem túl lényeges a frissítés szempontjából (esetleg az Update All-t benyomhatod).
A CMOS-t érdemes lenulláztatni, mert előfordulhat, hogy egy-egy beállítás máshol van tárolva benne és akkor a frissítés után más BIOS beállítás fog fogadni, akár lefagyást is okozva. A MAC az a hálókártya fizikai címe, ez minden általa küldött (és a legtöbb, neki szóló) csomagban szerepel, ez azonosítja a hálózaton a kártyát. Neked főleg azért lehet érdekes átállítani, mert egyes internet-szolgáltatók ez alapján (is) azonosítják az ügyfeleket és ha megváltozik, akkor ugye baj van. Ha régit nem állítottad el, akkor most se bántsd (egyébként a win-es driverben is lehet állítani). Ezen az alaplapon sajnos tudtommal nem lehet a CMOS-t egyszerűen lementeni (de nem is érdemes, lásd fent), így fel kell írnod a lényeges beállításokat, aztán újra beállítani a frissítés után. -
brd
nagyúr
Semmi gond nem lesz, max. az elején (még a telepítés előtt!) jól kell beállítani a bootsorrendet. Nekem az egyik S-ATA port ki van vezetve a házon kívülre, ide szoktam felnyomni egy plusz P-ATA (átalakítóval, nyilván), vagy S-ATA winyót, mikor melyik kell, nem volt vele probléma eddig.
-
brd
nagyúr
Az alaplapi audio kivezetésen (2x5-ös tüskesor, néhány hiányzó tüskével, és a PCI portok között található) rajta van a 2 jumper? Ez köti össze a bal és a jobb hangszóró kimenetét (mármint nem egymással, hanem önmagukkal). Azért kell összekötni (gyárilag össze van), mert van egy olyan lehetőség, hogy az erre képes házakban az előlapi kivezetésre kötheted a kimenetet, ilyenkor ezeknek a jumpereknek a helyére megy a kivezetés, és így hátul nem fog szólni (ha nincs az előlapi kivezetésnek összekötő kábele).
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
válasz
strike-force
üzenetére
Ha a memóriád alapon biztosan jól működik, akkor mind2 helyett az S&M programot ajánlom, mindent 100%-ra és Long-ra állítva benne, amit lehet, és 3-4x le kell futtatni, ez összesen kb. 8 óra lesz, viszont egyenértékű 24h Prime95 és 24h memtest futtatásával.
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hardcore café
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Corsair DOMINATOR TITANIUM RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- G.SKILL Trident Z RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP - 99 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 6000MHz CL36 - WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 99 hó garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3892
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Pacific Blue- 1ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3948
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4206, 100% Akksi
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
20 fokos biztos nem lehet, mert akkor a szobádban kb. max. 10-15 fok lehet, tehát rosszul mér.
A VGA, majdnem biztos, hogy nem lehet gond (ha egyébként hibátlanul működik máshol), mert én is X1950Pro-t használok, igaz, ez Sapphire. Viszont kb. 1 hétig szórakoztattam magam egy hasonló hibával. Aztán kiderült, hogy az alaplapi plusz 12V os csatlakozó (az a 4 gyűrűs) ki volt kicsit tágulva, gondolom, nem tudott akkora áramot átadni mindig és ezért néha lefagyott/furán viselkedett a gép. Az ASUS-nak van valami VIA-s lapja, azzal működne minden cuccod és még kapható is. A neve most nem jut eszembe, valami AV8, vagy A8V asszem'.
Mert onnantól elfelejtheted a 3D-t. Nforce3+X2+ATI VGA probléma.
), akkor innen egyet: 
), megnézem neked. Nekem olyan 270-272 ''FSB''-ig működik a tuning, egy San Diego mellett ment a 272 is, de most az X2-vel 270-ig jutottam csak, bár nem nagyon küzdöttem vele, feszültséget úgysem nagyon akarok a CPU-nak emelni és már itt is 1.40V-ot akar. A S-ATA1 és S-ATA2 port használhatatlan a tuning esetén (a 3-4-es megy), az AGP-t pedig érdemes 67 MHz-re állítani a biztonság kedvéért.
), abban viszont most nem vagyok biztos, hogy a DOS(win98dos)-t is felismeri a bootcfg. Amennyiben nem, akkor hozzá kell tenni a boot.ini végéhez egy ilyet C:\=''C:''. Amit az idézőjelek közé írsz, az lesz az XP-féle bootmenüben látható. Ezután ha ezt választod a bootmenüben, kapsz egy kopasz win98dos-t, ahonnan indítható a BIOS frissítése (másold erre a partícióra a BIOS frissítő file-okat, mert az NTFS-t ugye nem tudja kezelni). Asszem semmit nem hagytam ki
. Elmondom mégegyszer, hogy a HDD-n lévő adatokról készíts mentést, mert elveszhet minden róla, ha valamit rosszul csinálsz (bár a Partition Magic-es átméretezésen kívül a többinek nincs visszavonhatatlan következménye).
Ment 2-3 órát hibátlanul, rendes sebességgel, sehol egy hiba a képen, aztán újraindult a gép, de csak akkor, ha az X2-es CPU volt benne, egy egymagossal semmi baj nem volt.