- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Locutus
veterán
válasz
Ragadozó #1950 üzenetére
Köszi, de pont ez a gondom, hogy fogalmam sincs alapból mennyit tud a ram, viszont a korábbi tuning próbálkozások alapján 1 azaz 1db beállításon (cl2.5 bla bla) hajlandó 333-on, meg egy darabon 400-on (cl3 bla bla) elindulni. Minden köztes meg egyéb magasabb érték bukó.
Szal a ramot valahogy ezek egyikén kéne tartani. Ha ez már menne, akkor a proci fsb, ht stb szorzók már nem akkora gond. Viszont nekem valahogy eszméletlenül illogikus a bios felépítése, és nem értem mit mire kéne raknom, hogy igy ossza vissza a ramokat. Eleve nincs is olyan, hogy ram osztó, vagy ram frekvencia beállítás. -
-
Locutus
veterán
Na megrendeltem a 4000+ sandiegot. Remélem tényleg menni fog a jelenlegi BIOS-ommal.
Gondolom proc-csere előtt lőjek be egy bios defaultot, és úgy cseréljem, igaz?
Ha jól emlékszem vannak olyan beállítások a biosban, ami ha utána másra van téve, akkor a windows nem találja fel magát. Nem tudja valaki mire érdemes odafigyelni? Nem akarok újrainstallni emiatt.
thx
-
Locutus
veterán
http://www.lejabeach.com/MSIK8N/k8nneo2.html
Itt ha jól látom van 1.C meg 1.D-ből is TCCD bios. Nekem meg szerintem a C-s van.
Bár itt a D-shez azt irják, hogy ''Added FX60 support''. Az meg kétmagos már.
Én meg nem kétmagos CPU-t akarok bele, hanem sima sandiego 4000+ot.
[Szerkesztve] -
Locutus
veterán
Thx
Megnéztem az MSI honlapján is, ott egyértelműen OK van a CPU supportnál ehhez.
Viszont nem tudom, hogy konkrétan melyik biossal került be a CPU ID-je. Nekem C-s sideeffect van, és emiatt nemnagyona karom a D-set feltenni.
Nincs valahol leirás, hogy melyikben milyen CPU ID-ket adtak hozzá? A BIOSos oldalon nemnagyon részletezik ki, csak ''Added new CPU ID''. -
Locutus
veterán
Épp ezaz, hogy az ottani számítással sehogyse jön ki nekem ez...
Na mindegy. Amúgy hétvégén jól megszopatott az alaplap.
Ugye amint irtam is, mindig LAN-ról akart bootolni, mindegy mire volt rakva a sorrend. Legalábbis a végén már (eleinte még csak bizonyos sorrendnél basztatta a lant).
Namost ez szombat délra odáig fajult, hogy nem indult el a gép egyátalán.
Több órámba telt, mire rájöttem, hogy azért fagy már a biosnál a gép, mert az ethernet része végleg megfikkant. Magyarán ha kihúzom az eth kábelt, akkor indul bootol, települ, semmi baja.
Ha be van dugva a realtekbe, akkor viszont már a biosban fagy! Megáll egyszerűen. Ha nem lépek be a biosba, akkor az irq táblázatnál...
Átdugtam az nvidiába, azzal bootolt. Viszont nem tudtam vele feléleszteni a netet, nem volt hajlandó kommunikálni.
Aztán ma vettem egy óccsó lan kártyát, beböktem a gépbe, az itnegráltakat letiltottam, és minden hawaii egyelőre... -
Locutus
veterán
Azt irja az everst, hogy 188Mhz-en mennek a ramok... namost hogy ezt hogy bekkelte ki a 230-as fsb-ből...
Mert amit a leirásban irogatnak ilyen memória osztókat, azokat nemnagyon találom a biosban, mint beállítási lehetőséget. -
Locutus
veterán
Na most vettem uj winyot, és felraktam a vistát.
Meg gondoltam ha már új install, akkor tuningolom tovább egy kicsit.
Szal eddig 220 volt az fsb, még tegnap is, mikor felment a vista. Most annyit tettem, hogy 230-ra továbbtoltam.
Viszont a vista elkezdett most olyat irni az event logjába, hogy hardware has reported an uncorrectable memory error. Viszont én ebből semmit nem látok, minden fut stabilan, hiba nélkül... A bios elvileg azt irja, hogy a dram továbbra is 333-ra van visszaosztva, meg bootkor is ezt irja ki, szal nem tudom valójában mi lehet. Ezt most milyen beállításból tudom én meg, hogy a ramom mire van rakva? Mert az fsb-t akármire teszem, a biosban mindig 333-at ir a ramra...
A másik meg az, hogy most hogy elkezdtem a sata 3-4-et használni, meghülyült a bios. Ha beállítom a boot ordernek, hogy a sata3-on van a boot winyo 1., majd cdrom, és a többi disabled, akkor LAN-ról akarja indítani a gépet
Ha megfordítom, vagyis 1. cdrom, 2 a hdd, akkor simán megy, és nem keres semmit a lankártyán... -
Locutus
veterán
Egy kérdés: A CD-ről bootolható memóriatesztek elegek egy (3000+->4000+ venice) cpu tuning teszteléséhez? Vagy mindenképp be kell huzassam vele a wint?
-
Locutus
veterán
Gondolom erről van szó:
737-24498: Windows Vista: Code 43 Error in Device Manager in Systems with ATI AGP Cards and Nforce3 Chipset Motherboards
The information in this article applies to the following configuration(s):
Windows Vista 32 or 64 bit
Catalyst Display Driver 7.1 for Vista
Radeon® X1950 AGP series
Radeon® X1600 AGP series
Radeon® X1300 AGP series
Radeon® X850 series
Radeon® X800 series
Radeon® X700 series
Radeon® X600 series
Radeon® X550 series
Radeon® X300 series
Radeon® 9800 series
Radeon® 9700 series
Radeon® 9650/9600 series
Radeon® 9550/9500 series
Symptoms
Attempting to install the graphics driver on a system containing an NVidia NF3 chipset and an ATI AGP graphics adapter may result in the driver failing to install and the 3D engine not activating.
In Windows Vista 32bit or 64bit versions, the Device Manager will show a (!) mark and the AGP card will operate in PCI mode only. When the properties of the device are shown, the error code will show as code 43.
This issue has been seen with other AGP chipsets such as VIA and SiS but has since been resolved by chipset driver updates from these manufacturers.
AMD’s AGP adapters require correctly functioning AGP support from the operating system in order to run the WDDM driver under Vista. This WDDM driver has no way of working around the absence of AGP support.
Solution
Please contact NVidia Corp. (www.nvidia.com) for more information on this issue.
--
De ez csak ATI kártyákat említ...
Amúgy a realtek gigabit lanhoz van driver? -
Locutus
veterán
Thx!
Most nekem az van, hogy valszeg az egyik hdd-m kihalt a raidből. És mivel a vista úgysem támogatja driverrel ezt a karit, valszeg kiveszem.
A megmaradó jó winyot rákötöm alaplapra, aztán megy fel a vista, ha már úgyis újra kell telepíteni.
Vista driver támogatással hogy áll az alaplap? (alaplapi hangot nem használom rajta, meg az nvidia lan+firewallt se) -
Locutus
veterán
Kérdés: Ha sata winyot akarok az alaplapra kötni, akkor melyik portra is érdemes tenni úgy, hogy az órajelek ne zavarják? sata hányra?
-
Locutus
veterán
válasz
Napster #1755 üzenetére
Nekem most úgy néz ki, mintha ki akarna halni belőle a realtek.
Eddig 3x játszotta azt el, hogy egyszercsak megszűnik az adatforgalom, és csak a gép ujrainditásával élet újra. Ilyenkor meg jön az, hogy a win sem akar elsőre ujraindulni, hanem betöltéskor mikor a töltőcsik már nincs egyszerűen megfagy a fekete képernyőn, mielőtt megjelenne a login... -
Locutus
veterán
Ja meg most hogy igy belejöttünk a témába, van egy probléma amivel már a kezdetek óta küzdök.
Ha áramtalanítom a gépet teljesen, tehát a szünetmentest is lekapcsolom vagy a táp kapcsolóját, akkor utána a gépet elindítva nem éled fel az integrált lan. A ledjeik nem is világítanak. Ha kikapcsolom a gépet, meg újra be, akkor vagy felélednek vagy nem. Ha csak simán ujrainditom a gépet, akkor minden esetben felélednek rendesen...
Na erre jött rá még egy lapáttal kb 1 hónapja, hogy 5ből 1 alkalommal nem indul el a gép se. Az XP boot közben, amikor eltűnik a töltőcsík, és a login képernyő jönne, na ott nem jön semmi. Először fekete lesz a kép, majd ''világos fekete'', és itt megfagy (numlock se reagál). Reset után simán indul a gép.
Amúgy atom stabil az egész, most éppen volt 12 nap uptime-om is, minden gond nélkül... -
Locutus
veterán
Lacpac, Száni! Köszi az infokat.
Akkor első körben 2250Mhz, 250fsb, 166ram, 4xHT (1000) lesz.
Ehhez valami egyéb dolgot is kell állogatnom, a chipset beállításainál, vagy a feszültségeket pl?
Meg mondjuk az alaplap chipsetének hűtője nem valami májer, igaz, ahogy itt korábban mások is javasolták már, kipucoltam az alját, és felpasztáztam újra, de ennek ellenére sem egy meggyőző dolog ott rajta. Nem lesz gond a 250fsb-ből?
Egyébként az egész stackerben van, 2 120-as, 1 8-as, és egy 9-es venti hűti. Szal nincs meleg odabent. A procin meg HT101 van. -
Locutus
veterán
Erre tudsz esetleg valami tippet adni nekem, hogy a 3000+ venicem tuningolásának hogy essek neki?
Anno adtam neki annyit (asszem az fsb-vel csak), hogy 2Ghz-en megy most, de az már régen volt, nem piszkáltam jóideje.
Ilyen moddolt biosom van fent, valami C-s sideffect ha jól emlékszem.
A ramjaim valami 400-as samsungok, szal gondolom ezek nem sokat birnak. A hűtésem viszont jó, meg a táp se lehet akadály.
Szal hogy milyen beállítást mire rakjak, mondjuk egy 2200-2300mhz-hez?
thx -
Locutus
veterán
válasz
Konflikt #1659 üzenetére
Nem a tuninggal volt baja, odáig el sem jutott. Alapból fagyott neki vele a gép, de ezt ide is leirta.
Most egy 3000+ venice van benne nekem is, még nemigazán néztem mennyit bírna el vele max. (Leadtek 6600GT-vel)
De az is lehet, csak egy egymagos 4000+-ot veszek helyette. -
Locutus
veterán
Nos akkor mi a tapasztalat többmagos procikkal ebben a lapban?
Nekem most sima venice van benne, az kitűnően megy. Egyik haverom viszont X2-t vett bele, és csak a szívás, már el is adta...
Merjek X2-re fejleszteni majd ezzel a lappal? -
Locutus
veterán
re
egy kérdés
az alaplap audio részével mik a tapasztalatok?
Nekem most van benne egy live, de ezt valszeg ki kell vegyem, mert nem tud 5.1-et (a legelső fajta még). Az alapi viszont tudNA.
Proci terhelés, driver témák a livehoz képest?
Köszi -
Locutus
veterán
Nekem alapvetően semmi gondom ezzel a lappal, csak a k. NB hűtést kéne valahogy értelmesen megoldani rajta.
Most a core centerben levettem 6/8-ra az NB fant, erre azt irja LOW... (számitásaim szerint 4250 körül kell pörögjön még igy is)
Beléptem everest-be, hogy megnézzem az mennyit ir ki rá. Semennyit. Nem is érzékeli. Ellenben a corecenter egyből beriasztott mellette, hogy a cpu fanom lement 172 RPM-re. Ami elég lol, mert minden más mérő (az everest is) még 1750-et ir ki rá. És a corecenter azóta sem tér magához,szal ki is léptem belőle. Viszont az idegesít egy pöttyet most, hogy az NB fan RPM-et semmivel nemtom kiiratni. De a hőmérséklete nem megy felfelé, szal gyanítom rendben van a fordulatszáma... -
Locutus
veterán
Nem lenne rossz tudni, hogy ez hogy áll a lapon. Meg hogy ezen is kell e hajlogatni. Meg mondjuk ha kell az se érdekes. Ez masszívabbnak tűnik, min taz nb47.
-
Locutus
veterán
No emberek, kicsit felújítva a NB hűtés témáját.
Ilyet tett már rá valaki?
Nemrég fedeztem fel ezt a Zalman oldalán, valami új cucc. Nem lehet, hogy ez már passzívként is kiváltja az MSI hangos aktív hűtését? -
Locutus
veterán
Még egy kérdés: Olyan progit tudtok, ami viszonylag igénytelen, és tray-be leteszi a fontosabb hőmérsékleteket? Hogy lássam menet közben. És lehetőleg ne párnapos trial legyen
-
Locutus
veterán
Úgy gondoltam, hogy felesleges, miután a CnQ sem kell.
Amúgy én csak az APIC-ről tudtam úgy, hogy win reinstall kell az átkapcsolásához.
Egyébként meg, kipróbáltam CnQ-val is a rendszert. Ahogy bejön a core center, leállítja a CPU fanomat. Eleve 1900-at pörög csak ugye, de ezekszerint nem tudja elindítani olyan lassan, mint szeretné. Amikor végre megindul, akkor egyből 1400-at forog. Szal CnQ nem is túl egészséges így... -
Locutus
veterán
No megcsináltam.
- box cpu hűtő le, aerocool ht101 + glacialtech silentblade fel.
- chipset cooler le, a 2mm-nyi pasztát kipucol, újrapasztáz, vissza fel.
A szerelés során csak akkor hűlt ki bennem a szar, amikor elugrott a chipset cooler egy pöckének rugója, és vagy 20 percet keresgéltem
Aztán összerak, és indít. BIOSt beállít, win indul, reset. Win indul, reset. Kád víz lefolyt a hátamon.
Aztán nagynehezen rájöttem, hogy nemkéne disabledre raknom az acpi-t, meg a cool'n'quietet. Mert ugye én ezúttal disableztem mindkettőt, mert a mostani cpu hűtőm mellé nem kéne. De így resetet dob a win, ahogy indulna... találkozott ezzel már valaki?
Ha enabledre rakom vissza mindkettőt, akkor csont nélkül megy a win, ahogy eddig szokott.
core centerben beraktam manualra a cpu meg chipset fant, 1700 illetve 4800-as fordulaton mennek most. Aztán majd meglátom terhelésen mit mutatnak, hátha még tudok visszavenni belőle.
Viszont a chipset hűtő egy rakás szar. Nem a közepén fekszik fel, hanem mintha homorú lenne. Szal ezüstből is kellett alá raknom a szokásosnál többet.
Igy viszont 40 helyett 32 fokos a chipsetem idleben. A procim meg 35 -
Locutus
veterán
Akik már szétszedték a chipset hűtést ezen a lapon:
Érdemes a gyári hűtőt újrapasztázni? Használ valamit? Mert ha igen, akkor nem vennék rá másikat. 4000 fordulat körül még elég kultúrált hangja van a ventijének.
A másik lehetőség, hogy veszek egy Zalman NB47J-t rá. De ez meg passzív... elég ez olyan 240 fsb-hez? Hány fokos lesz vele? -
Locutus
veterán
1 kérdés: Ha passzív zalmanra cserélem az alaplap hűtőjét, akkor az alaplap nem fog kiabálni a venti hiánya miatt?
-
Locutus
veterán
Namost akkor egy Zalman passzív borda elegendő a chipset lehűtésére?
Mert nekem az a helyzet, hogy MSI hűtőjével 4600-5000 rpm között terhelve simán felmegy 59-60 fokig az odadugott hőmérő szerint. Az alaplap meg közben vígan 45 fokot mutogat rá.
Szombaton felraktam a gép oldalát, amin van egy 12cm-es 1000rpm-es venti, ezáltal idleben 10, fullon 5 fokot csökkent a hőmérséklete.
Szal azért megvannak a kétségeim afelől, hogy egy sima passzív Zalman elegendő oda...
Van egyátalán aktív 3rd party hűtás, amit megéri megvenni rá? Tehát halk és tartós is, megfelelően nagy bordával? -
Locutus
veterán
A CnQ-hoz mindenképp fel kell legyen rakva az MSI CoreCenter? Vagy az alaplap szabályozza úgyis, ha ez nem fut?
Más (stabil) progi nem létezik erre a célra, hogy a CnQ-t meg a ventiket szabályozzuk? -
Locutus
veterán
Igazából nekem nem baj, hogy ennyire leosztja a ramokat, mert a ramjaim szarok (TCCC samsung), a proci meg bírja, szal igy jobban tudok tuningolni
Csak az elvet nem értettem, hogy miért így van, de ezekszerint valami a tuning bios miatt lehet. De minden jol megy, és a CnQ is működik. Amire mondjuk később nem lesz szükségem, mert úgyis halk és nagy cpu hűtő kerül rá. -
Locutus
veterán
Amúgy ezt az FSB/RAM állítgatós témát még mindig nem vágom az alaplapon.
1.CB Sideeffect biosom van, és a következő van:
(memory clock index value MCIV)
200FSB+200MCIV -> a ramok 333-on mennek (166Mhz)
220FSB+200MCIV -> a ramok 360-on mennek (180Mhz)
Én eddig olyanokat olvastam, hogyha az MCIV 200-on van, akkor kellene szinkronban futnia az FSB-vel, akármire is legyen az állítva. Szal nálam 200, illetve 220-on kéne menni a ramoknak.
Szal ezt a ratio állítgatást nem vágom, hogy milyen értéket hogy tudok kicsalni a ramokból... -
Locutus
veterán
Nekem is ennyiről indul, és marad is 40 alatt amíg idle.
Csak éppen játék közben volt már 59-60 is, úgy, hogy 4800-at pörög rajta, és 220fsb.
Ja és ezt nem az alaplap szenzora írta, hanem az odadugott GateWatch hőmérőm. El is kezdett játék közben szirénázni nekem, mert 55-re volt rakva az alarm... -
Locutus
veterán
Az nem gáz, ha a chipset hőfoka eléri a 60 fokot néha?
Meg sosem haladja, átlagban 40-50 között van. De pl 2-3 óra game után 59-60 is megvolt.
4800 körül pörög rajta a gyári hűtő... -
Locutus
veterán
Kérdés: Ha a chipset coolert átkötöm egy külső venti szabályzóra, akkor az alaplap kukorékolni fog miatta, hogy nem látja a fordulatszámát?
-
Locutus
veterán
Igen, elírtam a nevét elsőre
Amúgy úgy vettem észre, hogy ez nem kell hogy fusson. Legalábbis a CnQ továbbra is működik, miután kiléptem ebből, csak épp nem akadoznak a dolgok.
Forceware, illetce CnQ drivered verziója mi? Mert én az MSI CD-jéről tettem fel őket, viszont úgylátom vannak már újabbak a neten. Nemtom érdemes e felrakni őket.
Milyen biossal hajtod a lapot? -
Locutus
veterán
Olyan gondba ütközött már valaki, hogyha megy a MSI CoreCell + CnQ, akkor a windowsban a process listában az explorer exe pontosan annyi intervallumonként, amennyi a CC-ben be van állítva, felugrik 15% CPU használatra?
És ettől minden akad. 3dmark, sourceVST meg minden pont ezekben a pillanatokban áll meg egy-egy tizedmásodpercre...
CoreCell kikapcsolásával újra minden ok...
PS: elvagyok ám itt magamban -
Locutus
veterán
Pörög ez a topik
Amúgy a CnQ-t már sikerült beállítani, csak az NB fant nem akarja túlzottan lecsendesíteni.. -
Locutus
veterán
Nah, én is végre beüzemeltem a gépemet ezzel az alaplappal.
Egy 3000+ E6 venice került bele, box hűtővel, és 2x512mb tccd samsung ddr400-al.
Az alaplapon egy bizonyos 1.CBxxx nevű bios van, ami még valami egyedi névvel is el van látva, ami most nem ugrik be hirtelenEzzel vettem a lapot, szal nemtom miben jó, és miben nem, remélem van valakinek tapasztalata vele
Volna egy pár kérdésem:
1. A ramokat 333-ra rakja alapból, míg a proci 200fsb-n megy. Ezt hol tudom szinkronba hozni, vagy egyátalán állítani? Sajnos egész másképp fogalmaz a biosa, mint az nf2-é, szal nemnagyon ismerem ki magam rajta egyelőre. Cserébe viszont elég jó időzítéseket, és 1T-t rakott a ramoknak. Amúgy a slot1-2be raktam a ramokat, ahogy a könyv javasolja a DS modulokhoz, 400Mhz-hez.
2. Ha az előbbi kérdés tisztázódik, hogy álljak neki a tuningnak, valahogy biztonsággal? Tehát mit kezdjek emelni, mit vegyek vissza?
3. Van egy ilyen opció, hogy Smart CPU Fan. Jól értelmezem, hogy ez ha 40-50-60 fok alatt megy a proci, akkor visszavesz a hűtő fordulatszámából? De mennyit? Érdemes ezt használni? Ez tud egyszerre a system fan, és a cpu fanra is működni, vagy csak az egyikre?
4. A CnQ valahogy hiányzik a biosból, ott ahol a könyve írja. Azt olvastam, hogy ez csak gyári szorzóval elérhető funkció. Namost mivel nekem alapon megy a proci, nem értem miért tűnt el a funkció... -
Locutus
veterán
Btw, a Sata 1-2 lockja nem a PCI-ra vonatkozik globálisan? Mert régebbi alaplapoknál emlékszem, ez volt a gond.
Vagy a PCI slotoknak ez normál frekit ad tuning esetén is, mint az NF2? -
Locutus
veterán
Üdv!
Nemsokára én is belépek a táborba, méghozzá egy ilyen lappal.
3 kérdésem volna:
-NV Sata RAID. Erről mit hallani, mennyire jó? Van egy szoftveres, adaptec 1210SA sata raid kártyám. Érdemes ezt kiszórni, és az alaplapit használni? Van érdemi különbség köztük vajon? Meg itt valami lockról is irogattatok (pár oldalt visszaolvastam), az mi is?
-Memória. Van 2db 512-es Samsung 400-asom. Ezt a típust mennyire szereti az alaplap, van valakinek ilyennel?
-Hang. Az integrált 7.1-es audio jobb lehet, mint egy SB Live? Tehát driver, proc terhelés, stb szempontjából?
Ezenkívül egy Leadtek 6600GT megy bele gyári hűtéssel, meg valszeg egy HT101-es prochűtő. (TAGAM 480W táp, stackerben)
A procit még nemtom milyen lesz, de valami venice.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest