-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz
Pista0001 #30036 üzenetére
Ennyire azért nem pörögtem rá a dologra
A gyerek cucca lenne, és csak azért töröm a fejemet a G751 alternatíván, mert amennyire olvastam ezeknek a gamer laposoknak valamelyik fontosabb komponense a gariidő után elég hamar megfő, az meg gyakorlatilag gazdasági totálkár, egy mITX meg mégiscsak modulárisabb, és kevésbé gyilkolja az alkatrészeit.Ahogy néztem notebookcheck-en a gtx970m játéktól függ, de max. 10-20%-kal erősebb mint az asztali gtx960 (bár kérdés, hogy mennyit fejlődtek az asztali és a notidriverek) is elég lenne, most egy fapad belépőkategóriás vga-val szerelt lapost nyúz.
i7 4790-ből kell az S-végű verzió, vagy a simának is minden 1150-es lapban belőhető alacsonyabb TDP limit és akkor úgy viselkedik, mint az S-végű? Asztali GTX970-hez (a jövőre gondolva) kell egyáltalán i7, vagy elég az i5? Egy Alpenföhn Panorama elég lenne a procira, vagy ha nem, akkor 10k alatt mit érdemes rárakni?
HookR: Az a node202 tetszik, kár, hogy még nem kapható
Az ML07-nél felesleges helypazarlásnak érzem az ODD-helyet, különösen, hogy slot-in. Az ML08 egy fokkal jobb, de az alapterület már emberes, és nem tudom mennyire jó egy még kisebb helyre berakni a VGA-t, mi a tapasztalat?
Seep, Eleven82:
patomi: Annak a tápja szerintem helyből kuka, és mintha régebbről úgy rémlene, hogy a szellőzése is elég gyenge
Cucuska2: A mostani konfigom is egy SG05-ben van (igaz szolidabb, GTX 750 Ti, de hangja is csak a minimális szélzaj a rácsokon)
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #29874 üzenetére
Amit bele akar tenni lapot az pont hosszirányú szellőzést kíván, így kevésbé fontos hogy kereszt irányban az oldalakon keresztül mennyire könnyen szellőzik.
Ezért is írtam korábban a frontra a két PWM ventit, amni a fedlapon lévő perforációval fog működni, az oldalon lévő perforációt érdemes lesz az első 70-80%-át letakarni -
kedvesgabor
tag
válasz
Pista0001 #29557 üzenetére
Azt felejtettem még el, hogy ebbe a házba beleférne:
LC Power 1340MI 75WKöszi
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #29408 üzenetére
a realan is tappal jon, igaz viccessel.
az i7-en engem nem zavar az optika slot-ja. viszont a vinyok elhelyezese miatt csokken sokat a processzorhuteshez hasznalhato magassag. pont a mult hetvegen kidobtam belole a gyari lemezt, amire hivatalosan fel kell fogatni a max 2 meghajtot, igy befert egy shurikenB a procira. az egyetlen ssd bekoltozott a haz oldalaba, csak valami ertelmes rogzitest kene neki kitalalni. hazat oldalara allitva hasznalom, igy az ssd eleg fontos szellozohelyeket takar ki, ezt egy 80x80x15-os ventivel oldom meg (vagy kettovel, egy alulra, egy felulre), de arra is kapcsolot akarok, mert ami ventilatorom itthon volt, az nagy szelet kavar, de vegtelenul hangos (uton az ujak), meg a noctua low-noise adapterrel is.
10 fokot esett a proci (e3-1230v2) homerseklete csucsterhelesen. meg mindig lehet javitani a hutest, ha az oldalara forditva nem sima atlatszo gumipittyeken allna (2-3mm), hanem igenyes, minimum 1cm-es labakon.
szoval most kezdek elegedett lenni a realan e-i7-telmod:
az e-i5 alacsonyabb, de egy gephazbol kikandikalo huto is tud jol kinezni -
Mercutio_
félisten
válasz
Pista0001 #29400 üzenetére
Ezt a kérdést már körbejártuk
+IX-05 aranyárban.
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #28871 üzenetére
Amikor még nem hamisították ilyen mértékben a félvezetőket meg a kondikat akkor ez vállalható volt, de most egy ilyen "Low-cost" tápról nem szabad kijelenteni, hogy megbízható, akár kis terhelésen is
Egy hatékony komparátoros túláram/túlfesz védelem sem fért bele a budge-ba, szerintem ma már nem felel meg semmilyen igénynek sem.
Ha nincs pénz akkor is min. használt 3-4K-s SS/Delta tápot szoktam ajánlani, az legalább tuti nem okoz kárt, ha elromlik benne valami.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Pista0001 #28296 üzenetére
2 pozíció van a rögzítő pöckön, abból az egyik jó a 1150/1155-höz.
-
HookR
addikt
válasz
Pista0001 #28253 üzenetére
"Mellette függőlegesen felülről nyíló hot swap rekeszek, szintén a hátlaphoz passzítva, mellettük szintén függőlegesen a 2 fix hely." ... "a hátoldal természetesen rácsozott lenne, hogy a meleg levegő kijusson, de a többi oldal és a tető mindenképp teli lenne a zaj miatt."
Ja igen, efelett átsiklottam: A hot-swap rekeszbe hosszanti tengely mentén szokás a HDD-t beletolni, hogy a végén a csatlakozók összekapcsolódjanak. A 3,5"-es HDD hosszabbik oldala 146mm (érdemes 150mm-rel számolni), amihez még minimum hozzájön a csatlakozókkal felvértezett nyák, ami a HDD-t fogadja (és akkor fogantyúkkal nem is számoltunk). Ha mindezt függőlegesen, felülről nyílóan kívánod elhelyezni, az olyan 160-170mm-t vesz el a belmagasságból, tehát a 125mm széles élére állított SFX táp alá hiába férne el ~55mm magas CPU-hűtő, ha ebből a hot-swap rekesz elvesz további 35-45mm-t. Következésképpen felülről nyíló módon csak 2,5"-es merevlemezeket (azok rövidebbek 46mm-rel) fogadó hot-swap rekesz fér el, viszont ez esetben egymás mellett akár két sorban is (mondjuk 2x 6db).
A másik lehetőség, hogy a 3,5"-es meghajtókra szabott rekeszt fektetve kell elhelyezni, hátulról nyíló módon. Ekkor viszont a szellőzést kell újragondolni.Még amikor a rugalmasnak és modulárisnak szánt v4-es szerkezettel kísérletezgettem, készült egy NAS-ra konfigurált változat. Nem annyira a hot-swap volt a fő csapásirány, mint inkább a térkihasználás.
Az úgy nézett ki, hogy 5db 3,5"-es HDD volt a Big Shuriken fölött, amit a hátlapon keresztül 1db 120/140mm-es venti hivatott átszellőztetni, valamint egy TFX táp a dupla slot-os LP VGA fölött. Egy további 3,5"-es HDD az előlap mögött alul (felül az 5db HDD kábelezésének kell némi hely), valamint 4db 2,5"-es még szanaszét a házban: 2db (szemből nézve) az alaplap mellett jobbra, 1db a HDD-keret és a jobb oldallemez között és 1db az előlap mögött, felül (utóbbi kettő nincs beszerkesztve a modellen). - [link] -
HookR
addikt
válasz
Pista0001 #28253 üzenetére
"elöl lehetne két darab 92-es venti egymás felett a táppal átellenes oldalon"
Függőlegesen a 2db 92mm-es venti azt jelenti, hogy szinte leér egészen az alaplap nyákjáig, ahol a mélységből az alaplap elvesz 170mm-t, a venti 25mm-t (illetve kell 2mm az alaplap és hátlap között a bővítőkártyák hátlapjának alja miatt), ami így elég passzentos. Ráadásul ezen az oldalon a mini-ITX lapok többségénél a memória található, ami így kitakarná az alsó venti jelentős keresztmetszetét. Persze lehet ennek megfelelően alaplapot választani és a házat mélységében is megnövelni 21cm-re, de én inkább 1db 120/140mm-es ventit javasolnék.(#28246) mormota50: Jól látom, a HDD rögzítésénél az ott a gumigyűrűk Big Mac-je ('emeletes')?
-
Mercutio_
félisten
válasz
Pista0001 #28105 üzenetére
Low profile VGA topicban talán van tulaj, az meg tudja mondani. Vagy úgy érted külön beszerezhető hátlap?
-
Mercutio_
félisten
válasz
Pista0001 #27593 üzenetére
Erről jut eszembe: GA-B85N Phoenix -en lecseréltem a G3220 stock coolert egy első generációs ninjára, mivel az nagyjából az msata SSD hűtését is ellátná, erre most nézem, hogy az eddigi 51 fokos ssd hőfok 52 lett
Ház: Sharkoon CA-I, ja és a ház tetejében lévő gyári venti helyére is bement egy 120mm-es AC F12.
Vagy tegyem alacsonyabbra a CPU max hőfokot, hogy jobban pörögjön a ninján a slim venti?
-
HookR
addikt
válasz
Pista0001 #27456 üzenetére
Nem olyan vészes a helyzet, elvégre 3.0-s az a PCI-E x4 foglalat:
GeForce GTX 980 PCI-Express Scaling -
HookR
addikt
válasz
Pista0001 #26971 üzenetére
Ez esetben az alsó venti max 15mm magas lehetne és a 3,5"-es HDD-k épp csak elférnének a plafonig, minimális távolsággal (3-4mm) a szomszédos felületek (venti-HDD-HDD-plafon) között. A gumigyűrűs csavar is picit túllóg a HDD szélén, ezért a kulcslyukas kialakítás érdekében vízszintesen el kellene tolni őket egymástól, hogy a szomszédos merevlemezek csavarjai ne essenek ugyanarra a függőleges vonalra. Az alaplapi tálca is csak a csavaroknál érhetne fel a ház tetejéig, közötte kivágások kellenének, hogy a meleg levegőnek legyen hol a felső perforáción keresztül kiszellőzni. Ráadásul amennyire necces lenne a függőleges tengely mentén, annyira pazarló hosszanti irányban (2,5"-es meghajtókkal sem lehetne kitölteni a holt teret a kábelezés miatt).
-
HookR
addikt
válasz
Pista0001 #26856 üzenetére
"belsőleg a merevlemezek szanaszét szórása nem tetszik csak. a két 3,5-est tenném az alaplap tálca hátoldalára, a 2,5-eseket keresztben az előlap mögé."
Megvizsgáltam a lehetőségét: Amennyivel egyszerűsítené az alaplapi tálca vonalvezetését, annyival bonyolítaná a Mini-Fit Junior csatlakozó környékét. Talán a legfőbb ellenérv, hogy csupán az egyik 3,5"-es merevlemez maradna a 120mm-es ventilátor fölötti közvetlen légáramban.
Eredendően tetszene az elgondolás, mert úgy a jobb oldallapra (és esetleg az alaplapi tálcára is) belülről 2mm-es, öntapadós, bitumenes lemezt) ragasztva képezhető lenne egy a 3,5"-es HDD hangját valamelyest csillapító, az átszellőzésben mégsem gátolt térrész. Csakhogy a bitumenes lemeznek a mostani elrendezéssel sincs akadálya és így mégiscsak mindkét 3,5"-es meghajtót közvetlenül érheti a ventilátor szele. Azt, hogy az előlap mögé rögzített példány kívül esne a hangcsillapított szendvicsen, ellensúlyozhatja a használaton kívüli leállítás lehetősége x perc után.
Amennyire látom, hasonló arányban lehet pro és kontra érveket felsorakoztatni a két elrendezés között. Számomra nem egyértelmű melyik a jobb. -
törölt tag
válasz
Pista0001 #26783 üzenetére
Ez a kép alapján Z77E-itx-ről van szó, amin van lemez a csipszett hűtőn. Nélküle még felülete is lenne, nagyobb, mint amit a giga Z77-es lapodon volt.
De így pont nem a CPU foglalat felől éri a légáram, mert leárnyékolja az a díszlemez.Mind a P67m-ITX/ht -es mind a H77-es lapomról le lehetett venni azt a lemezt, gondolom erről is le jön. Ha van légáramlás a CPU hűtő alatt, akkor pár fokot biztos vagyok benne hogy hozni fog.
Másrészt a toronyhűtő alatt nem elférne az a legyezős hűtő.Ui.: Nagyon szeretem azt a hűtőt, mert a legjobb ár teljesítményű csipszett hűtő amihez hozzá lehet jutni.
-
Seep
senior tag
válasz
Pista0001 #26760 üzenetére
Ledobtam a himurot, es beraktam elore fuggolegesen -5C a disken. A HDD egy 3TB WD RED, es elegge hallani a seeket. Alul megforditottam a ventillatort ami szinten hozott par fokot Idle-ben. De viszont ha befutok egy kis Battlefield 4-el ugyanugy 60 fokig szalad az alaplap homerseklete. Mivel az Asrock z77e-itx re csak igy elforditva fel ra Macho, mar nem fer be a hutoborda moge meg egy venti
-
kisza25
félisten
válasz
Pista0001 #26415 üzenetére
hmmm baba a gép nagyon
azt hiszem, maradok inkább a sima ARCTIC COOLING F8 PWM (rev 1, mert nekem nem tetszik az a kék matrica a venti közepén) hátra ebből 2db,
a CPU-ra meg ráteszek egy ARCTIC COOLING F9 Pro PWM (ez is rev 1) elöl meg marad egyelőre a gyári 20cm fekete, így minden fekete/fehér/ezüst lesz a gépben, remélem jó lesz az összhatás -
flashpointer
őstag
válasz
Pista0001 #26369 üzenetére
Azért az senkinek nem szúrta ki a szemét hogy nagyságrendi problémák vannak?
A gyári adatok m3/min-be vannak megadva amit nem túl elegáns m3/sec-be 1:1-be átváltaniEz pont az a terület amit analitikus módon csak nagyon nagyvonalúan lehet számolni, viszont végeselemezni egyszerű
-
imibogyo
veterán
válasz
Pista0001 #26317 üzenetére
Akkor lehet csak nekem volt szerencsém, de én több konfigban is használtam egymás mellett őket pl. tetőszellőzőknek és nem tapasztaltam rendellenességet, pedig ugye ezek is szabvány távolságra helyezik a ventiket, hogy a vízhűtő radikat is fel tudd fogatni. Na mindegy, végülis nem is érdemel ennyi szót az egész, csak meglepődtem, hogy gond lehet velük.
-
patomi
őstag
válasz
Pista0001 #26134 üzenetére
Az enyém ilyen: [link]. Itt van a fejemtől 30cm-re a gép, ha hangos lenne már a kukában lenne. Viszont ha sz@rrá terhelem a gépem sem tudok kivenni belőle100wattot sem, mert gyakorlatilag 1db. i3 ami "nagy fogyasztó" van a gépemben. Tehát igazi terhelés alatt ahol kicsikarnak belőle 250watott, lehet már van hangja. Mondjuk ezt is oda írtam:"Viszont nem is játék gépet hajtok róla."
-
imibogyo
veterán
válasz
Pista0001 #25635 üzenetére
Ezzel maximálisan egyetértek. Tervekkel mindig úgy voltam, hogy inkább elnagyoltam és "élőben" találtam ki a részleteket, de mióta van (lesz) CNC, azóta tudom, hogy át kell majd nekem is nagyon állítani az agyamat a "mindent dolgozz ki, mert különben a gép nem marja ki" gondolkodásra.
-
Polllen
nagyúr
válasz
Pista0001 #25534 üzenetére
Ahogy a kolléga is írta, próbáld ki, nézz utána. Hw támogatással egy fullhd tartalom meg se kottyan neki, böngészésre és filmnézésre ezek az új atomok bőven elegek.
Az átlag embernek nincs szüksége i3-ra az tuti. Nem mintha be tudná állítani, hogy a levelező kliens 5 percenként frissítsen (az átlag a weben nézi) vagy futtatna 30 torrentet egyszerre. De ez parttalan vita.
Van ezekről a soc-król teszt, mindenki nézzen utána és a szükséges teljesítmény meg rendelkezésre álló pénzmag alapján döntsön.
shteer
Teljes értékű win 8.1, tabon újra lehetett húzni és itt lényegében ugyanarról van szó, uh valszeg megoldható. Én pl. mondjuk ha vennék ilyet (most nagy gép van a nappaliban, így nem teszem), túrnám is le a win-t és menne fel egy egyszerű linux disztró.Itthon sajnos még nem láttam.
-
-
Patice
nagyúr
-
válasz
Pista0001 #25301 üzenetére
Ha az ár nem számítana, akkor én is így gondolkodnék.
(#25302) flashpointer
Igaz, 20k az inkább, hogy a fene vinné el!Aprón csak ilyeneket találtam:
180W 9.23A ADP-180MB teljesen új 16000Ft
240W 12.3A ADP-240AB PA-9E 19.000Ft
330W 16.9A ADP-330AB Alienware M18X töltő 25.000Ft
200w HP 10.3A 19,5V 9000FtGebasz esetére érdemes tartalékban hagyni egy olcsó tápot, pl. én is megtartanám a mostani SFX-emet...
-
Goose-T
veterán
válasz
Pista0001 #25113 üzenetére
Sokkal egyszerűbb a megoldás: lezárás előtt belehajintasz egy zacskó ilyet, és kész.
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24970 üzenetére
Szerinted egy Alpenföhn Brocken is elmenne akár passzívan?
(Tudom, kicsit már unalmas, de szeretném ezt a részét is kipipálni a gépparkomnak.)
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24970 üzenetére
Sajnos nem olyan egyszerű a kábelezés már 4 HDD esetén sem, mert ugye a vinyók elforgatott helyzetben vannak sorban egymás mellett és a feléhez jobbos, a másik feléhez balos SATA csati lenne optimális. Az egyenes csatlakozóval sincs gond, mert azokat is el lehet nagyjából tekergetni úgy, hogy ne nagyon lógjanak a légáramba, de melléjük jön a tápcsati is, szóval tényleg nem olyan egyszerű ennyi vinyóval.
De szerintem csak idő kérdése, hogy találjak majd valamit aprón.
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24961 üzenetére
A magasság nem limitál úgy látom mert a 165 mm-be elég sok belefér. A kábelezést is meg lehet végül is úgy is dani, hogy a HDD keretet kiszedve csatlakoztatom, majd úgy vissza, de nagyon zsúfolni sem akarom, mert az meg az átszellőzést rontanà.
Egy Noctua NH-U14 venti nélkül tetszene, csak az ára nem...
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24953 üzenetére
Köszi!
Ezt a Prolimatech-et néztem én is, de nem volt időm ma még elmélyedni a témában.
Dolgozni is kell valamikor.Írtam az eladónak, mert lehet el is kelt az orrom előtt mind a 3, ami a hirdetésben volt.
Egy 8 centis Noctuám van készleten + most csaptam le aprón egy másikra. Elméletileg kompatibilis a házam elöl kisebb ventikkel (9,2 cm helyett 8 cm). Ezeket akarom majd berakni.
-
Patice
nagyúr
válasz
Pista0001 #24768 üzenetére
Köszi a tippet!
De kell egy ekkora borda egy 53W TDP-s Pentiumhoz? OK, hogy passzív használatra kérdeztem rá, de ez nem biztos, hogy elférne a házban kényelmesen, hogy az előtte lévő HDD-k kábeleit is könnyen elhelyezzem.
A felpörgés nem vészes, csak furcsálltam, előtte a Scyhte Kozuti-n nem csinálta egy 8 centis Noctua, bár az 3 pines volt.
-
jNk
senior tag
válasz
Pista0001 #24428 üzenetére
Igaz, a 2820-ban van ventillátor, de kétlem hogy a 7.5W TDP-s tabletekbe is szánt proci nagyon megpörgetné. A bővíthetőség nem igazán szempont, ha egy 2.5" hdd/ssd és egy memória cserélhető benne (ami már több mint egy idei macminiben
) az elég lesz a tulajnak, ezért a 3 sata port sem előny és a 100e Ft-os limitbe belefér egy tápos ház is. Én is a 1037 felé húzok (bár ott nincsen usb3), esetleg a G1820T elmegy passzívan egy kis (ISK110, IX-03B, MS-TECH CI-70) házban ?
-
válasz
Pista0001 #24337 üzenetére
Az átfújás igaz, de mint írtam, egy ITX házban csak korlátozottan látom értelmét: rakjál már nekem radit egy SG05-be, vagy Elite 120-ba. A félreértések végett nekem ezek az "igazi" ITX-házak, a Prodigy-t, meg a Corsair 380T-t inkább hagyjuk.
Persze a 250D-n én is erősen gondolkodom...
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #24314 üzenetére
Egy éve elég sokat láttam, iponban is volt bő féltucat csupasz deszka. Mindegy, csak meglepett...
Keresek az egyik ITX lapomhoz vmi ilyesmi, 5.6in-nél nem nagyobb kijelzőt, aminek van VGA bemenete. Találtam még egy 5.7in-est (ami épp belemenne ahova szánom), de azt meg nem tudnám mivel meghajtani.
Van esetleg öletetek beszerzési forrásra 5in környékén, lehetőleg az EU-ban?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Mass Effect
- Crohn betegség
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- PlayStation 4
- Formula-1
- FOTÓS beárazás
- Háztartási gépek
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest