- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Motorola Edge 40 - jó bőr
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zodo
nagyúr
-
törölt tag
válasz
canniball #29984 üzenetére
Csak az english manual-t néztem, a PCI-slot ot kutatva, és az ezt írja:
Memory:
2 x 1.35V DDR3L DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory
* If only one DDR3L memory module is to be installed, be sure to install it in the
SODIMM_1 socket.
Dual channel memory architecture
Support for DDR3L 1333 MHz memory modules
Support for non-ECC memory modules
(Go to GIGABYTE's website for the latest supported memory speeds and memory
modules.)Mérget ezek után egyikre sem vennék, még azt sem írják ki hogy melyik bios-tól/rev.-től támogatja az 1,5V-os modult
-
törölt tag
válasz
canniball #29017 üzenetére
ha nas-ban gondolkodom, akkor bosszant h sok adatot pl gigabiten attolni eleg sokaig tart. nekem kb 2-3TB hdd elerese kell a kenyelmemhez (zenek, filmek, nagyfelbontasu kepek, sajat videok, virtual masinak, linux telepito iso-k, stb) es a gigabit bosszantoan lassu tud lenni neha. 10G-s halozathoz meg azert mar kell aldozni, bar tetszene itthon uvegszalas halo
a thunderbolt3 is eszement draga lesz (ha vegre kaphato lesz), szoval nem valoszinu h azzal kezdek. addig marad a nas es a varakozas.a nemasagra visszaterve: majdnem vettem most intel NUC-ot, mert mar mindenre eleg lenne a munkat kiveve es nagyon jo akciok voltak ra. de mar tul sok a szamitogepem
-
törölt tag
válasz
canniball #28996 üzenetére
multkor szembefutottam egy bemutato konfiggal:
thunderbolt kartya, tb csatolos kulso vinyohazakkal es koztuk 50m optikai kabel. meg sem kerdeztem az arat, de a sebessegetol magam ala hugyoztam. igy mar teljesen nema gepet lehet epiteni, a vinyokat elkoltozteted akarhova (pl a wc-be) es nema csend van. elkezdek keresgelni asszem.
szoval passziv hutesu proci, egy csondes dc-dc (es szukseg eseten egy passziv hutesu videokartya) oszt jonapot.vagy kivarom az olcso teras ssd-ket
Duracellm:
"mennyiségtől függően 1800-4000ms-en belül felpörögnek"
tenyleg 2-4 masodperc? -
válasz
canniball #29008 üzenetére
Nekem van elfogadható szint, de ez a Samu olyan, mint egy betonkeverő.
Minden elemnek be van tervezve a zajcsökkentése:
- WindForce-os, alacsony fogyasztású VGA;
- Xigmatek Praeton + SWIF2-92P;
- házba alacsony fordulatszámú SWIF2 + Noctua;
- HDD csere + a mostani felfúrása a falra.Ennél több már csak aránytalan ráfordítással menne, de így nekem elég lesz.
-
ada19
senior tag
válasz
canniball #29008 üzenetére
Tökéletesen leírtad a problémám lényegét!
Mindig lesz leghangosabb elem a gépben amíg nem passzív hűtéssel működik és elérsz arra a szintre hogy a coil whine fog zavarni.. És az jóval idegesítőbb és kiszámíthatatlanabb mint a ventilátorok vagy a HDD motorzaja.
Amikor másnak (aka normális embernek) beszélek arról hogy épp min "dolgozok" a géppel, arra gondolnak hogy ordít a HDD, a valóságban pedig már így is nagyon halk, de azért van ettől jobb is.
-
ada19
senior tag
válasz
canniball #28996 üzenetére
Kipróbálgattam, és biztosan nem a rezonancia, legalábbis a Greenek esetében. A Blue más tészta volt, az egész asztal mély búgó hangot adott miatta, este lehetett hallani amikor minden más környezeti zaj megszűnt.
A WD10EZRX 1 lemezes, míg a WD20EZRX 2 lemezes HDD,a 2 lemez miatt jóval hangosabb mint a másik. Most jelenleg az van tervben hogy kipakolom NAS-ba, a másikat meg majd egyszer lecserélem SSD-re valamikor. Mint írtam sajnos ennél a háznál pont szerencsétlenül van mert minden HDD-t fordítva lehet rögzíteni ellenkező esetben elnyeli a ház.
Antitsztatikus zacskót + hangszigetelő szivacsot rápakolni a vinyók aljára mennyire szerencsés? Lehet az is megoldaná ha odaszorítom a ház és a HDD-k közé.
-
PeterPH
senior tag
válasz
canniball #28414 üzenetére
Részben igazad van, HDD nem lehet hangtalan működés közben, ellenben nem hallható lehet.
Vidéken, ahol a madár sem jár, éjszaka, csukott ablaknál, fél méterről, lehet hogy hallanám is, de ezek együttállása nem fenyeget. Amikor meg üzemel, akkor vagy a tartalmat másolom rá az SSD-ről, vagy filmet nézek róla, esetleg melóhelyről FTP-zek rá. Egyik esetben sem hallom ki a környezeti zajból. -
törölt tag
válasz
canniball #28400 üzenetére
Nem akartam a hang kérdésbe bele menni, de tényleg jótékony a halk venti, elfedi az on-board VRM vagy paneltáp susogását-ciripelését is. Nincs is annál kellemetlenebb, amikor elkölt az ember egy csomó pénzt, teljesen feleslegesen...
Lejjebb kell görgetni az oldalon és kicsit várni. A felirat csak opció, azt írnak rá amit akar az OEM, szerintem kopaszon is lesz.
-
válasz
canniball #28133 üzenetére
Jó neked, én még nem találkoztam ilyennel.
(#28136) Nirvanus
LP Zotac-om volt, teljesen meg voltam vele elégedve. A mostani MSI sokkal hangosabb lett...A Gigabyte megoldásait is dicsérik, én olyat vennék, persze Ti-t.
Nem kell levenni a ventit, anélkül is hangtalan lesz alapállapotban, terhelés alatt sem válik turbinává.
-
Ðávid
aktív tag
válasz
canniball #27766 üzenetére
és (#27768) Hege1234
Köszi mindkettőtöknek, megnézem amiket mondtatok!(#27768) Hege1234
Közben eszembe jutott, hogy az Asus a ROG sorozatba tartozó mITX alaplapjainál valóban másképp oldotta meg az mSATA/M.2 elhelyezést. Ott az alaplap felső oldalán egy egyedi csatlakozású keretbe lehet tenni őket.Abban igazad van, hogy jelenleg az mSATA olcsóbb megoldás.
-
Ðávid
aktív tag
válasz
canniball #27746 üzenetére
Köszi, kipróbálom!
(#27750) Hege1234
M.2-es SSD-hez H/Z97-es alaplap kell mivel azok a chipkészletek támogatják csak. ITX lapokon azonban csak a drágábbakon helyeztek el a gyártók ilyen foglalatot. Mivel a hely szűkös ebben a méretkategóriában, így az M.2 az alaplap hátuljára került, ezért azt sem árt figyelembe venni a ház megválasztásakor. -
Vesa
veterán
válasz
canniball #27648 üzenetére
canniball
Igen ez világos, de nekem van itthon vagy 15 különböző adapterem, első körben megpróbálkoznék ezekkel, hátha valamelyik elviszi (van közöttük laptop töltő is). Csak nem tudom, mit kell néznem az adaptereken, amiből kiderül, hogy megfelelnek-e...?
lajos75
Nincs hely a házban. Ez egy apró mItx ház, egyetlen HDD férne bele, de annak meg nem látom értelmét, mivel 5db USB-s van jelenleg rajta. Egyébként mi a baj az USB-s hdd-vel? -
-
littledon
tag
válasz
canniball #26450 üzenetére
Igazándiból nem feltétlen ragaszkodom. A lényeg, hogy hangtalan legyen (lehessen mellette aludni, ne legyen zavaró). A full integrált mellett amiatt döntöttem, hogy talán ezzel a legkevesebb a gond + viszonylag pénztárcabarátnak tűnik. Mivel tényleg csak erre a két dolgora lenne használva így nem szereték túl sokat rászánni.
Asus J1900I-C alaplap én ezt néztem de jóformán ugyan az csak a márka más. Bár megbizhatóságban nem tudom melyik a jobb.
Természetesen, ha van jobb alternatíva nyitott vagyok mindenre, minél több a lehetőség annál jobb választani.
Szóval ne fogja vissza magát senki, kíváncsi vagyok ki mit gondol, hogy erre a két dologra mi a legmegfelelőbb. -
sb
veterán
-
Mercutio_
félisten
válasz
canniball #15360 üzenetére
De a konkrét esetben szerencsére nem, csak béna voltam és a másik hdmi kimeneten hagytam a TV-t
Viszont ezzel a tünettel/problémával nem tudok mit kezdeni
-
törölt tag
-
batagy
őstag
válasz
canniball #15100 üzenetére
Bár a listán nem szerepel, de valójában így tudod csekkolni a fejparkolást:
A SMART attribútumok közül a 193-as "Load/Unload Cycle Count" számít. Ha ennek az értéke nagyon sok, és folyamatosan növekszik, akkor gyakori a fejparkolás.
Linux alatt így lehet csekkolni (smartmontools csomag része):
smartctl -a /dev/sdaWindows alatt szokásos bármelyik HDD smart kijelző programmal.
-
törölt tag
válasz
canniball #15098 üzenetére
Akkor szoktam hátraugrani, amikor elindul, mert nálunk tényleg csönd van
Minden ssd-ről megy, és este nem dolgozom, hogy hozzá keljen nyúlni a tartalmához.
Ha lesz 512GB-s megbízható SSD 25K-ért akkor ez is nyugdíjba vonul
"Adattárolónak pedig remek megoldás egy NAS/szerver, amit el lehet rakni olyan helyre ahol nem zavaró ha nekiáll dolgozni." Ennek is vannak költségei, és csak eldugni tudod, de magától a zajforrástól nem szabadulsz meg így sem!
Nem mindegy hogy egy 20Gb-s projektet mennyi idő alatt tölt be a "szerkesztő program" SATA/Gigabit Lan-on keresztül. -
sb
veterán
válasz
canniball #15092 üzenetére
"...a ház sem rezonál..."
"Szerencsés helyzetben vagy, sajnos nem mindegyik ház "ilyen rendes". Persze mint szó esett róla ha van ilyen jellegű probléma az kiküszöbölhető."Egyetértek. Nekem sem volt még szerencsém semmilyen gumialátétes, csavaros, műanyag keretes megoldáshoz, ami ne adta volna át a rezonanciát a háznak. Nálam a nagy gépben épp ezért gumiszalagra vannak lógatva a HDD-k. Még így is ezek a leghangosabbak (2db 7200-es) a gépben, de legalább a rezonancia nulla.
Az ITX gépben viszont sajnos erre nincs hely, ott 1db Green 3.5"-os HDD gumibakokon állt, ami a fentiek alapján eleve nem a legjobb megoldás, de sajnos egy idő után még be is hangosodott.
-
Patice
nagyúr
válasz
canniball #15090 üzenetére
Desktop gépem van, az asztalon fent ketyeg. Még nem HTPC....
Prohardver cikk a hibáról. A követő hozzászólásokban rákereshetsz hogy még melyik típusokat érinti. Elég sokat.
-
batagy
őstag
válasz
canniball #15087 üzenetére
"Van arról valahol infó hogy ez melyik szériákat érinti pontosan?"
Coolmat cikkében fel vannak tüntetve két csillaggal azok, amelyeket érint a fejparkolás.
Én tegnap a Toshiba MQ01ABD050-n OpenSUSE 12.2-n kikapcsoltam ezzel a paranccsal a teljes APM-et, ami a fejparkolást teljesen kikapcsolja:
hdparm -B 255 /dev/sda254-es értéket is meg lehet adni, az nem teljesen tiltja le az APM-et. Ha jól emlékszek, a spindown-n engedi, de az APM-et tiltja, de lehet fordítva.
Minden bootkor be kell állítani, ezért fenti parancsot OpenSUSE esetén ide be kell tenni:
/etc/init.d/boot.localCsekkolás linuxban (nagy i betű, nem kis L):
hdparm -I /dev/sda -
törölt tag
válasz
canniball #15087 üzenetére
Semmi reprodukálhatót nem találtam, ami 100%-os lenne és véglegesen megszüntetné. Azt kell mondjam -sajnos-szerencse kérdése. Legalább is fél éve amikor hdd-t kerestem még nem volt ilyen.
Nekem két kék-el "nem volt szerencsém", utána vettem egy olyan blue-t amire nem notivinyó-FW-t rakott a gyártó.
A lemez pörgése hangosabb mint egy ugyan ilyen felépítésű blue-nak, közben a teljesítménye picivel jobb.
Mindezt azért, mert ki van benne kapcsolva a fokozott energiatakarékosság, és ezzel együtt a parkolgatás, és a kényszerített lemezleállítás is. Engem iszonyatosan idegesített a parkolgatás/akadozás így ennyi kompromisszumot hajlandó voltam kötni.Az idő 95%-ban nem megy a HDD, abban az 5%-ban meg el tudom viselni, nappal, nyitott ablaknál, utcazaj mellett
-
Benőke
őstag
válasz
canniball #15092 üzenetére
A fülem nem rossz nem is kiemelkedően jó. Nem vagyok érzékeny, de a táp venti hangosabb. Az átlagnál érzékenyebb vagy inkább.
Háznál szerencsés a helyzetem? Szerintem nem, csak egy átlagos ház CM 120 Elite. Nem a legjobb, de bőven jó. Biztos van ahol rezonál, de azok az olcsóbb darabok. A DVD meghajtó sokkal jobban tudja rázni a házakat szerintem.
-
Patice
nagyúr
válasz
canniball #15081 üzenetére
A többi komponens hangosabb, de írtam, hogy amikor egy ventivel kevesebb volt a gépemben, akkor is csak a procihűtőt hallottam csak, a vinyókat nem. Olyan közel nincs a fülemhez a gép.
A házhoz gumialátétes csavarokkal rögzítettem a HDD-ket, így semmilyen rezgést nem adnak át a háznak.
-
törölt tag
válasz
canniball #15081 üzenetére
A rázkódástól teljesen meg lehet szabadulni elasztikus felfüggesztéssel. És ebben a hdd alacsony tömege is "partner"
A susogást a fedél csillapításával lehet csökkenteni, de megszüntetni nem lehet teljesen!7200 rpm-es WD black-et 2,5"-es méretben csak olyannak ajánlom akinek alapból hangos a gépe: min.1000-et pörgő 12cm-es venti, vagy egy diszkrét VGA butaaaa pörgetyűvel.
1-lemezes 500-as Blue, még a WD5000LVPT-is jó zaj* szempontjából.
*ha ki tudjuk kapcsolni a parkolgatást.
-
Pista0001
addikt
válasz
canniball #15018 üzenetére
Kiderül.
Egy barátom használt paneltáppal (Modecom Feel 202/302) 45 W TDP-s AMD X2-es procit 780G-s alaplappal, IGP-vel, 1 db 3,5-es vinyóval. Működött a masina, aztán x idő múlva megpukkant a paneltáp. Ezután szerzett egy Morex paneltápot, egy darabig ment, aztán az is megpukkant. A ház gyári helyén (élére állítva volt a ház, így a venti felül volt, a házból kifelé szívta a levegőt) volt egy (asszem) 5 centis venti, a procin Gelid Slim Silence AM2 volt, és ha jól emlékszek volt valami pici venti a chipset bordáján is mert nagyon melegedett. A paneltáp az említett elhelyezéssel alul volt, a ház azon az oldalon rácsos végig a paneltáp mellett. Ezekkel a körülményekkel nem volt egy tartós darab.
-
Pista0001
addikt
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
canniball #14888 üzenetére
Nem igazán értem, hogy ezek bármelyike is miért szempont ha akarok venni valamit.
Megmondják mennyi én meg hogy kell-e. Ha rendelésre hoznának valamit onnan ahonnan egyébként is rendelnek nyernének rajtam, így meg nem. Úgy látom még nem igazán sikerült itt mindenkinek megérteni a piacgazdaság működését, de ez az ő dolguk. Én meg rendelek máshonnan, macerásabban, olyantól aki a profitért megoldja -
HookR
addikt
válasz
canniball #14884 üzenetére
Az első válaszlevelük erre vonatkozó részét megértem, eddig rendben. De a javaslatra, hogy legalább az LR1005 helyett vegyék fontolóra az LR1106 forgalmazását, ez a második válasz született, ami - hogy is mondjam finoman - több sebből is vérzik.
-
Pista0001
addikt
válasz
canniball #14697 üzenetére
Soha nem tudjuk meg hogy hogyan ha ki nem próbáljuk
(#14698) Victorio: Lian-li PC-Q07-ben szembesültem érdekes dologgal. Egymás alatt van a bekapcs és a reset gomb, bekapcsban a power led, resetben a HDD led. A bekapcs gombhoz tartozó két vezetékpár -nem mértem le, de szerintem - több mint 30 centis, a másik kettő kb 15. Látott már valaki olyan alaplapot amin nem egy helyen vannak az ezekhez tartozó tüskék?
-
Ananász
csendes tag
válasz
canniball #14654 üzenetére
Sziasztok!
Régóta követem a topikot, de ez az első hozzászólásom (Üdv PH!
)
Egy ideje tervezem egy mini itx gép összerakását, és mostanra sikerült eljutnom odáig, hogy a házon+tápon kívül minden megvan hozzá, de a házválasztás nagyon nehezen megy.
Kettőt néztem ki, az első jelöltre itt bukkantam rá, a Realan E-X6, de nem vagyok biztos benne, hogy egy db 8centis venti elég egy ekkorka házba, valamint nem bízom a 12 centinél kisebb ventik halk működésében..
A másik (kettő) pedig a silverstone SG05/06, ezeknek pedig az ára elég húzós..
Szóval elkezdtem Sketchupban összepakolgatni, hogy kb mekkora helyen, milyen elrendezésben férnék el, az eredményről szeretném a véleményeteket kérni, mivel még soha nem csináltam ilyet, biztos nem vettem figyelembe vmit.Íme a képek: [link]
A kis hely miatt úgy gondoltam hogy a tápon és a ventiken kívüli cuccokat 'kint' lehetne összerakni, és valamilyen oldalról becsúsztatós megoldással lesz megoldva, az ssd,hdd,slim dvd a ház tetejéhez, az alaplap pedig a ház aljához rögzítve.
A kivitelezéshez alu+plexi kombót használnék, de ez remélem látszikami belemegy:
Gigabyte H77N-WIFI
Intel Core i7-2600S
MSI R7770 (dual slotos)
Corsair Vengeance 8GB
valamint egy 450es SFX tápa véleményeket/válaszokat előre is köszönöm, nyugodtan jöhet akármilyen, nem fogok megsértődni
szerk: Ez nem válasz akart lenni canniball üzenetére, véletlen nyomtam oda..
-
-
-
Mercutio_
félisten
válasz
canniball #14496 üzenetére
Egyébként érdekes, hogy már tavaly bejelentették az A85-ös mITX lapjukat MSI-ék, de a mai napog nincs a honlapjukon és gondolom a boltokban sem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Mikrotik routerek
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Elektromos autók - motorok
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged