- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Yettel topik
- Mobil flották
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gianni85
veterán
-
gianni85
veterán
Van ám, nem vagyok életképtelen
Képekkel, leírással jelentettem, először jött a standard válasz, utána már küldik a futárt. Remélem nem akarják rámkenni… mert akkor innentől élőzve kell majd csomagért mennem a foxpost automatához és unboxing-olni?
Szerintem ez valami b-stock lehetett, abból sem ellenőrzött, mert állítólag ők csak új termékeket árulnak. -
HUN_Sector
őstag
Azt nem néztem hogy több ház egyidejű vásárlásával vajon nő e a költsége a szállításnak.
Na de mindegy is, vettem idehaza egy jonsbo c6 mesh házat barkácsolni. Matx, de kisebb mint az itx nr200p-m. Ha beválik, ezt lakom majd be a következő generációs APU-val. Nem akarok több ITX adót fizetni, megfizethetetlenek lettek az alaplapok -
Dapro
senior tag
Ja sry kicsit siettem. Arra gondoltam, hogy a controllernek kell a hűtés de a memória chip minél magasabb hőmérsékleten működik (nyílván ésszerű keretek között) annál kevésbé van elhasználódás terhelés alatt.
szerk: bf2042, és az első ssd 70 fokos. és nyilvan van környezeti hő de semmi nem tolja rá közvetlen a meleget (pl vidikari).
-
HUN_Sector
őstag
Mint írtam, semmi ellenállást nem tanúsított a hibás menet. Mint amikor egy anyát elkezdesz feltekerni egy csavarra és erőkifejtés nélkül megy. A furatok a fémben 3 spirálvonalból vannak kialakítva, az nem alkalmas rendes megfogatásra.
Megnézem mivel tudnám kiönteni. Olvadt fémmel nem nagyon tudok itthon dolgozni, de a lyukakat nagyobbra tudom fúrni, illetve eggyel nagyobb csavarral is tudok bele új menetet vágni. Ezt a bordát szerintem meghagyom barkács alapnak. Akár egy 12,0 cm-es venti kialakításának vizsgálatával. Kukába nem lesz dobva, az biztos -
HUN_Sector
őstag
4 darab egyforma, univerzális csavar volt a hűtőhöz.
aa mostani ideiglenes gyári megoldás meg bepattanásig
megy, ott nincs is erre opció.A kiszaladt menetű hűtőn látszik, hogy egységes felületen volt a cpu-n a hűtőzsír. A peremre kiülés a szakadást okozó meghúzás következménye. Jonsbo hűtőt soha többé
Más:
Ez az ITX egyre több bosszúságot okoz. Egy matx sem sokkal nagyobb, egy csomó jó ház van abban a méretben, olcsóbb, az itx házak meg szteroidkezelést kaptak méretben.
Lehet legközelebb már én is eggyel nagyobba költözöm vissza -
sasNAXO
aktív tag
Gondolom én - nem elektrós vagyok
- hogy a VRM egyszerűbb és robusztusabb áramkör, mint egy NAND chip?
Hibátlanul lehet hogy a hőátadással lesz valami, 65-70 fok leszedett oldallappal, teljesítmény teszt nélkül, szerintem nem normális hőfok.#58890 coccolino:
Én külön szedném a hűtőt és SSD-t, időtállóbb talán (mi van ha kövi házba nem fér be). Persze ez teljesen szubjektív. -
sasNAXO
aktív tag
512-es 970 evo plus volt az előző ssd-m, én 50 fok alatt szerintem nem nagyon láttam idle-ben.
De tényleg, nálam a 40 az még az üzemi hőmérséklet előtt max, gépindítás után...
Hozzá kell tenni, egyik gépemben sem a kimaxolt hűtés volt a cél, hanem hogy csöndben legyen, szóval lehet nagy levegő áramlás mellett hűvösebb (mindenféle bordák voltak rajta több alaplapban is volt). Azt számolom talán 3,5 évet ment, és 99% -os amúgy, csak lecseréltem egy pcie4-esre. -
coccolino
aktív tag
-
coccolino
aktív tag
Ahogy olvasgatom a 970 evo plus egy elég forrófejű SSD lett, főleg szellőzés nélküli házban.
Azért a gyári Asus hűtőborda nem egy Noctua D15, így valami alternatíva lesz
Első körben a Samsung 980ra gondoltam, de kicsit többért ez a Corsair MP600 Pro XT elég szimpatikusnak tűnik -
Francia91
veterán
Köszi
Nekem PCIe 3.0 van, az alaplap is azt tudja, meg az SSD is (WD Blue SN570 1 TB M.2 NVMe), de Crystal Disk Mark alatt 53 fok a plafon. Pedig sok helyen olvastam, hogy ennek az alaplapnak (Gigabyte B450i Aorus Pro WIFI) az SDD bordája nem túl jó, valamint a VRM hűtése sem túl jó (nálam meg kb tökéletes) -
PROTRON
addikt
A kedvencem:
"A 3,5" HDD akár 14,6 millió HD fotót, vagy 29000 db HD moviet tárolhat"
uuuuu azonnal rohanok 3,5" HDD-ért...húúúúú ingyen 29000 hd film!!!!!
Nem is, itt van a polcon a P1-es gépem 5GB-os HDD-je...na akkor megrendelem geekbuyról a gépet, belerakom és nézem a 29000 db HD moviet...csudijó...de azért kérek hozzá egy kis tiszta csokoládét, kevéske pisztáciával...Najó viccet félretéve tényleg jól néz ki, csak a hangja még kérdés. Árat nem néztem.
-
Gausz
aktív tag
Felül, alul, oldal körbe van zárva [kép]
Node 202-vel az volt bajom, hogy csak alacsony hűtő fér bele, és nem elöl-hátul van a szellőzőrács, beszorul a hő.
Jelenleg egy notebook-ról üzemelek, amivel ha játszok, akkor fel kell szerelni egy USB-s ventilátort...Igazából a max 163mm magasság miatt nem is találtam semmi mATX-ben.
-
Pista0001
addikt
Akkor meg méretben nem nyersz vele, max fogyasztásban, ahhoz meg igen jó ár kellene, hogy megtérüljön.
Amúgy az Intel NUC jó alapja lenne DIY NAS-nak ilyen mini PCI-E vagy M2 SATA adapterrel, nem is értem, hogy miért nem készült hozzájuk ilyen ház. Amúgy vannak custom NUC házak bizonyos alaplapokhoz (árulta/-ja magában az alaplapok egy részét is az Intel), de ilyesmit nem csináltak tudtommal a gyártók. Lehetne az adapter direktben a backplane, amin a 3,5-es HDD-k betápját is meg lehetne oldani, rendszernek meg lehet használni a NUC natív SATA-ját, már amelyiknek van...
-
Pista0001
addikt
A legegyszerűbb megoldás a minigép plussz külső HDD ház, ez úgy 65e körül megáll (50e-nek feltételezem a minigépet). Ha 2 vinyót szeretnél, vannak RAID képes DAS-ok is, 40e-ért már van is, így 90e-nél járunk. Együtt a két doboz kisebb lehet (igazán kevesebb helyet viszont nem foglalnak, mellesleg 2 konnektor kell, két külső táppal), mint a jelenlegi i3-as NAS-od háza, talán kevesebbet is fogyaszt, de nem gondolnám hogy számottevően. A további megoldások már tákolással járnak szerintem, vagy költségben messze a jelenlegi megoldásodnál drágábbak.
-
HookR
addikt
-
Pista0001
addikt
10-ért kb egy jobb dokkoló se biztos, hogy kijön, másrészt itt az is kellene, hogy ne legyen bottleneck a vinyó csatlakoztatása.
Barkácsolás nélkül nem hiszem, hogy találsz kész megoldást, talán a legegyszerűbb, ha veszel egy DAS-t vagy gagyi NAS-t, kihajítod belőle az alaplapot, ennek az alaplapját (vagy még jobb, ha csak alaplapot veszel) szereled bele, aztán M2-es SATA kártyával bekötöd a vinyókat, amiket jó esetben (ha nem az eredeti eszköz alaplapján keresztül voltak tápolva) az eredeti tápról tudsz etetni. Ebben az esetben mondjuk az M2 SSD-t is bukod, de pl Xpenology-hoz asszem nem is kell, az az adatvinyókról csíp le helyet. Ez így se nagyon fog kijönni 100 alatt szerintem.
Szerintem az a 100e-s házi NAS elég jó megoldás, árban nem nagyon lehet alá menni komolyabb teljesítményvesztés nélkül.
-
HookR
addikt
"Nem elég neki a kis vinyó tápja?"
Nem elég. 2.5"-es HDD 5V-ről működik, míg a 3,5"-es HDD-nek 12V kell."Ez itt egy alis kábel, 3.5-ös vinyót is írnak. [link]"
Igen, a kábel alkalmas rá, hogy 3,5"-es HDD-t működtess róla, mert 5V-os és 12V-os tápvezetéket is tartalmaz. A probléma az, hogy honnan lesz a kábel másik végén 12V-od megfelelő terhelhetőséggel. Az egyik képen láthatod, hogy hagyományos asztali PC belső tápjának (ATX/SFX... stb.) a SATA tápcsatija van rádugva, azzal van megtáplálva, úgy mehet a 3.5"-es HDD.
Viszont a te kérdésed erre vonatkozott (130x130x60 mm-es Mini PC vs. 146x102x26 mm-es 3.5" HDD):
Ezekben a SATA tápcsatlakozó tápellátása csak a 2.5"-es HDD-kre van felkészítve, mert nem volt tervezési szempont a 3.5"-es HDD. Ilyen szempontból ugyanaz, mint egy laptop."A másik kérdés már csak az lenne, hogy egy ilyen sata csatiról lehet-e 2-3-4 satás megoldást csinálni, mint ahogy a 2280-as nvme ssd helyére is tud menni 4 satás elosztó, vagy azt végképp felejtsem el?"
Több HDD-t ugyanúgy tudsz rádugni, mint 1db-ot: Saját tápellátású külső házzal, amit USB kábellel kötsz össze a Mini PC-vel.
(És igen, a belső SATA csatira is rádughatsz 3.5"-es HDD-t megfelelő kábellel, de a tápellátását akkor is a Mini-PC-től függetlenül kell közbeiktatnod.)#58614 HUN_Sector: "Ilyen kicsi ITX-be nem való egy olyan régi technika mint a 3,5” hdd.
Ez még a 2,5” ssd-vel is küszködne (top mountként megfojtja a szellőzést), ezekbe m.2 való."
A szóban forgó mini PC-n sem alúl, sem felül nincs szellőzés kialakítva. Nem minden ITX szabványú, ami kicsi. Meglepne, ha az alaplap Nano-ITX szabványú lenne. -
Pista0001
addikt
Nem értettem az előző hsz-ban az első linket, de már világos, figyelmetlenül olvastam az első mondat elejét
.
NAS-nak szeretnéd használni, vagy ilyesmi? NUC-ra kötöttem már rá 3,5-es HDD-t. A SATA 2 portos mini PCI-E kártyával volt megoldva, a betáp külső kockáról (molex-es, USB-s IDE 3,5/IDE 2,5/SATA átalakító mellé vettem, értelemszerűen molex-sata átalakítóval), és erre oprendszert telepítettem.
Szóval nem lehetetlen, csak az értelme kérdéses. Ha mondjuk NAS-nak használnád, akkor valami nagy sávszélességű csatolóval (minimum 3-as USB, de inkább újabb, vagy még inkább Thunderbolt, abból is a lehető legújabb, de ennél már a költség miatt értelmét vesztheti a dolog) megáldot DAS-sal (direct attached storage) meg tudod oldani, de igazából ebben az esetben is a jobb DAS és a minigép ára együtt több lehet, mint egy jobb NAS ára.
Az Ali-s kábel tudja a 3,5-et tápolni, korábban lehet a probléma, minigép tápellátása van valószínűleg csak 2,5-re felkészítve.
-
Pista0001
addikt
Régebben (illetve biztos most is) lehetett kapni bővítőhelyre való sata és táp kivezetést, amit a táp egyik sata vagy molex tápcsatlakozójára, és az alaplap vagy bővítőkártya sata csatlakozójára kellett kötni. Már ha van szabad kártyahelyed. talán dupla is volt ilyenből. Ha a PCX-es linken ilyen van, bocsi, nem jön be nekem a tartalma.
-
Qkackca
őstag
Amikor ennyi szempontot akarsz maximalizálni az biztosan nem a költséghatékonyságról szól.
A Raid elsősorban az adatbiztonság növeléséről szól. Aztán a sebesség növelése. Illetve ezek keverékei az előnyök maximalizálása közben a hátrányok minimalizálása mellett.
Üzleti szempontból az adatbiztonság és a rendelkezésre állás a legfontosabb, a költségek figyelembe vétele mellett. Hogy ezek közül mi fontos tényleg otthonra?
Ezt válaszolja meg az akinek szüksége van rá.Plusz befektetés a mihez is képest?
Az igényeid szerint kialakult rendszer költségeivel tisztában vagy.
Egy raid kötet meg gondolom raid5-nél kezdődne számodra, ami min. 3 meghajtó.
A technika fejlődése révén meg van már ssd is, így a kérdés még nehezebb: ssd vs hdd.Nekem speciel egyik általad felvázolt helyzetre sincs szükségem, így konkrét mérés nem áll rendelkezésemre.
Annyit tudok, ha a zaj fontos akkor ne a Toshiba Enterprise osztályából válassz nagyobb méretű hdd meghajtót.
-
PROTRON
addikt
Arra hogy megfogalmazásod szerint "2 óra ráfordítással"
Csak erre reflektáltam, hogy ez alatt a 2 óra alatt, ha tényleg csak ezzel foglalkoztál mással nem, akkor ez "munka ráfordítás" volt.
Tehát meg lehet határozni, hogy ráfordítás-nyereség arány alapján hány év alatt jön be az évi 1500 huf (jelenlegi villamosárakon, jelenlegi bevételekkel számolva) nyereség. -
sasNAXO
aktív tag
Nekem 13W az üresjárati fogyasztás.
A CPU 10W TDP-s (J1900), egy darab 1,35V -os DDR3L noti ram van benne mellette, meg ugye a boot SSD és a két vinyó (utóbbi kettő szerintem leállt). És azóta noctua ellenállásokkal lehalkítottam a ventiket, úgyhogy nem hallom hogy megy (a vinyók írás közben 34 és 35 fokosak voltak, tehát +2-3 fok). -
HUN_Sector
őstag
A cpu blokkon oldalt tudom csak a csövet kihozni, különben nem fér be a chipset takarólemezektől a cpu foglaatra. De a manual is így mutatja. A radiátor elhelyezés most alsó, vízszintes.
Előre nem lehetett felapplikálni, fentre meg nincs megfelelő csavarom, így B terv jön, nézek egy keskeny 12-es ventit.Van C terv is, de az ITX vga lenne (van itthon csak gyengébb és nem fehér színű)
Egy a lényeg, technikailag nem megoldhatatlan. Ha lenne alumínium, vagy műanyag lemezem, lazán fúrnék rá két lyukat és egy átalakítóként funkcionálna a psu keretre csavarozva a radiátornak.
D terv a Jonsbo tk-1 háza lenne de még nem kapni. Pedig valami gyönyörű
-
sasNAXO
aktív tag
Ha meggyőző választ vársz, rossz embert kérdezel.
Úgy tudom implementáció függő, de ugye ha már fel van írva az adat, akkor mirror esetén akár gyorsabban is tud kiszolgálni, mert két külön vinyóról tud olvasni két helyről. Nyilván ez nálam nem szempont...asszem, de mint írtam, most használom először.
(Nekem ugye lassú vinyók vannak benne...)
A sok lemez raid-hez viszont tudok szólni, nekem nem pontosan raid5, hanem raidz - zfs "raid5" van. Itt van egy ilyen resilvering nevű cucc, amivel a különböző lemezeken lévő adatok és checksum-ok segítségével lehet ellenőrizni a lemezeket és ez véd az ún. bitrot ellen. (Aztán hogy ez kinek kell és kinek nem, az megint egy más kérdés.) -
sasNAXO
aktív tag
Én még a "szokásos" esetekkel nem találkoztam, de igazad van, azok ellen valóban nem véd. Viszont nekem volt olyan vinyó, ami gondolt egyet és egyszer csak nem pörgött tovább. Pontosabban kettő is.
Úgyhogy ezért a raid1.
Nem tudok statisztikai számokat mondani, nálam ez az első raid1, van egy másik kis szerver, ott raid5 van. Majd idővel kiderül volt-e értelme... -
sasNAXO
aktív tag
Na, éppen rakok fel rá adatokat, ami most bent van az kettő 5900RPM-es vinyó (Ironwolf), fent pedig két 80mm-es venti szívja ki a meleget felül (továbbra sem halkan
) .
32 és 34 fokosak, szerintem 34 az alsó (szobában 23 fok van, eddig 230GB ment rá, a két vinyó SHR-ben van, szóval egyszerre tekernek).Amúgy vinyó indításkor 45W-ot evett, így folyamatos írás közben 25-31W között ugrál.
-
sasNAXO
aktív tag
Két Akasa AK-FN076, és igen 3pines, és az alaplap (Asrock Q1900-ITX) is 3pines sajnos.
Az egyik header van ketté osztva, tehát egy vezérlésen vannak.
(Valamiért nem indul el 1-es fokozaton az egyik venti, de 2-esen már elindul...ezért 2-esen vannak.)#58475 PROTRON: Nem tudom hány %-on pörögnek. Bár a bios kiírja az rpm-et, onnan lehetne számolni...
Valszeg úgy lesz ahogy mondod, mert ha modern alaplapra van kötve, akkor sztem 20-30% körül mentek (és az csendes). Két header van, mindkettő 3pines. Igazából amikor elsőre próbáltam a CPU header-rel nem indult el, azóta nem próbáltam, majd jön lassan a tesztelgetés ezzel kapcsolatban, hiszen nem vagyok elégedett.
-
PROTRON
addikt
Ezt most így hirtelen nem tudom mire írod.
Én arról írtam, hogy az alaplapon a CPU fan és a SYS fan esetében eltérőek a korlátozások.
Nekem a 110-es csipsetű alaplapom 4 tűs CPU csatija, nem engedi 50% alatt forogni a CPU ventit. Ide mind1 hány fele továbbítom a PWM jelet, akkor is mindegyik 50%-on fog futni.
DE a sys fan esetében engedi akár 20%-ra is leszabályozni, ha maga a venti tudja, tehát az erre kötött ventiket tudom alacsonyabban is pörgetni.
Itt megint csak mind1 hogy 1 vagy 12 ventinek küldöm a PWM vezérlést.
És azért a 110-es csipsettől modernebb alaplapok esetében szokott lenni legalább 1 sys fan is.Szal ezért nem látom át hogy mire reagáltál.
DE adhattál a kollegának egy ötletet, kapni ugye külön USB-ről üzemelő venti hubokat, azok között biztos van szabadabban állítható is.
-
sasNAXO
aktív tag
Dede.
Asszem 31 fok volt amikor a kötet ellenőrzés ment.
Nagy írás még nem volt, majd lesz és nézem.
De nem vagyok elégedett ennek az alaplapnak a venti vezérlésével, 2/9 fokozaton indul el mindkettő, de már teker és hangjuk van, szóval itt lesz még valami változtatás.
Szerk.: Ryzen-es alaplappal tud némán futni a két venti, szóval valamit ügyeskedni kell a régi Celeronos alaplappal. Lehet kap ellenállást majd vagy nem tudom. -
hoffman_
nagyúr
jó, ezek alapján az időzítés faktorod vagy szerencséd, ahogy tetszik, sokkal jobb volt
én a hetekben néztem rá, utolsó 1-2 gen Intelt néztem, nevetségesen drága. ezért maradt 50-ért ez a lap, ez is drága... de arra, amire kelleni fog, bőven elég. még azt sem néztem meg, hogy Plex hw encoding menne-e, amióta a C1 megoldja.
komoly árakat írsz, én most vettem 2x4GB Micront, valamit 5k-ért dobták utánam, DDR4, ilyen szempontból low-budget. apropó van 2x2GB DDR3 sodimm, ha valakinek kell és eljön érte... -
hoffman_
nagyúr
köszi a tapasztalatokat!
mondanám, hogy picit jöhetett volna előbb, a dedikált CPU miatt, de igazából nem is a fogyasztás miatt, hanem a LAPOK miatt kukáztam. néztem a J4105-öt is, 40párezer volt, míg 51-ért akasztottam ezt. borzasztó árak, de ez van. szintetikus tesztekben inkább 10-20% diffit láttam, de majdnem mindegy. elég volt nekem a J1900 is, csak ugye megkotlott. nálam semmi komoly nincs, hálózati meghajtó itthon, megy a download station, illetve dockerben fut rajta egy Plex, elég csirke felhasználás egyelőre.szerettem volna kis tartalékkal egy új i3-at belerakni (bár nem tudtam, hogy mennyi lehet a fogyasztása, 26 vs 40 nem vészes, én azt hittem többre jönne ki, alig találtam erre adatot), de nem találtam 60 alatt lapot, 100-at meg nem akartam ellőni erre.
mielőtt bedugom az új UPS mögé azért majd mérek egyet, nagyon kíváncsi vagyok. egy 450-es platinum táp van mögötte... ez volt. 4x4TB meg egy SSD, én azt szerettem volna, hogy 20W körül megálljon
-
Grave_444
nagyúr
A gyári órajelét se bírja tartani, ha gyenge az alaplap. Tuningról szó sincs.
Ahogy írtam B660 + 12400F full gyárin is veszít minimális teljesítményt cpu terén.
Nem feltétlen látványos throttling, de nem is 100%.Egy H610 + I9 kombónál biztosan nagyobb eltérés lenne. Na erről ennyit.
"Olcsóbban vetted, ennek ára van, valahol gyengítették."
Igen, de tudtam, hogy lesz rajt normális hűtés, különben nem vállaltam volna be. -
Grave_444
nagyúr
Pont Intelnél hiába szerepel a támogatási listán, azért egy H chipset rohadtul nem tud rendesen kiszolgálni egy I7-I9-et.. A megfelelő topikokban kiokosítanak, ha szükséges.
Itt pl egy videó, nekem konkrétan ez a lapom van és tűz forró volt a mosfet egy sima játék terhelés alatt is, ezért természetesen került rá borda. Hozzá nem értőknek pluy & play felhasználásra pedig csak is rendesen hűtőtt VMR-es lapokat szabad ajánlani.
Engem zavarna a 100 fok, legyen szó bármilyen alkatrészről maradjon 70-80 alatt.Különben meg főleg 12-13. generációtól nagyon is meg kell választani a listát, mert a legtöbb fapados alaplap 65W TDP-t enged, amit már a 12400F is meghaladna, tehát biosban ki kell tolni 95W-ra. És ez nem az PL2 fogyasztás, ami ugye szorzózáras prociknál is már 117W.
-
Archttila
veterán
Koszi, egyebkent ugy latom a varazslos boltba van vented edition [link]
nah akkor szerintetek melyik legye ez, vagy a CM fele olcsob MasterBox NR200P ?
Nem akarok mar ITX-re annyit kolteni mint anno (NCASE, GHOST stb) viszont mostansag tobbet jatszom es bár elvagyok a DeskMini X300+eGPUparossal azert mégiscsak jobb lenne a VGA-nak egy normalis kucko.
-
FireKeeper
nagyúr
minden indításnál szörcsögő hang, amit az oldott meg ha a pumpát indítás után 1-2 percig maxon járattam (vagy magától megszűnt 1-2 órán belül). szerencsére az EK jó fej volt, garival visszavették.
előtte volt arctic, az relatíve jól működött (nem adott ki fura hangokat), viszont az meg a gépházban nem fért el rendesen.
-
PROTRON
addikt
"
csak hogy ne tapadjon semmi rossz hír a samsung márkanévhez
"
Ezen jót nevettem...2x.
Úgy értetted hogy az egyébként nem túl jó nevükhöz?
Pl hogy még mindig vannak felpúposodó aksi szériák akár a FOLD esetében is, vagy épp egy rakás nem működő toll, megint másik a rákkeltő anyagokkal dolgoztatott gyerekmunkások kínában, akiknek 30%-ra évről évre rotálódik, mert ki is alakul a daganat...miközben a rákkeltő oldó anyag kiváltása olyanra ami kevésbé mérgező, a végső termék árcédulán 1-2 dodó különbséget okozna. : O -
FireKeeper
nagyúr
az én gépem így nézett ki, látszik hogy kb egy szinten van a pumpablokk és a radiátor (de a radiátor teteje pár centivel magasabban volt mint a blokk), ennek ellenére voltak problémák. végül meguntam a szarakodást, és mivel egy jobbfajta léghűtő is elbírt a 65W-os ryzennel, inkább váltottam léghűtésre. most ugyan vannak távoli tervek egy custom loop-ra, de ott ugye van tartály szóval nincs ilyen probléma.
-
FireKeeper
nagyúr
nekem meshliciousben ennél sokkal "jobb" elrendezésben volt AIO, és valahogy mégis visszatalált a levegő a pumpablokkba, amit minden egyes rohadt indításnál ki kellett kergetni belőle 100% pumpa fordulattal, pedig nálam még magasabban is volt a radiátor teteje mint a pumpablokk. szóval arra főleg ne építs, hogy a beszerelésnél ha jó akkor onnantól úgy is marad, a levegő egy rossz indulatú dolog, és mindig megtalálja az útját
-
Rick4
félisten
Az előzőből lemaradt egy kép, a ház- radi kialakításból így lehetett a legtöbbet kihozni:
Na és akkor itt lenne a 240-es hűtős sztori, olcsón vettem, hangja volt. [link]
Itt még nem derült ki, hogy ez most pumpa csapágyazás, vagy más a gondja, egy opció volt az is, hogy visszavihetem, ha végképp nem bírok vele, tehát nem volt tétje, viszont szétszedve kipróbáltam a pumpát, magában hibátlan volt, nulla lógás, azaz a zajt nem a pumpa hibája okozza...
Ezért a régi folyadékot kiöntöttem, kb fele mennyiség lehetett benne, kádban folyó víz alatt jól kimostam, cpu blokkot is kitakarítottam, feltöltöttem fecskendővel desztvízzel, de tényleg csurig, mert a saját logikám szerint úgyis marad valahol levegő, végül a rézlapot visszacsavarozva lezártam, onnan se hangja, se más nincs, hibátlan. Tesztelhettem bármivel, semmit se produkált: [link]
Egyszóval ennél a sokat használt, és félig töltött vízhűtésnél se lett semmi se a pumpával, teszi szépen a dolgát, szerintem a lentre pakolt pumpát nem nyírod ki azzal, hogy ott levegő marad, már ha marad... -
FireKeeper
nagyúr
nyilván függ ez a pumpa kialakításától is, de én nem kísérteném a sorsot. am ebben a videóban elég jól körbejárták a témát.
arra meg, hogy "csak nem dobnak piacra olyat, ami szar", én azért nem alapoznék, azért a PC piac nem egy automotív, vagy repülő ipar, hanem kommersz szutyok, dobhatnak és dobnak is piacra olyan termékeket amik szarok, vagy alapvetően hibás koncepcióra épülnek, lásd a csomó leégő/felrobbanó/magától beszaró termékek hosszú listáját, amik között van sok AIO is.
-
Rick4
félisten
Ha esetleg ara gondolsz, hogy a pumpa van felül, érdekes dolog ez, mert az én infóim szerint max a hűtés hatásfokán ronthat, de ettől a pumpa nem nyíródik ki, mert a víztérben úgyis csak egy lapát van egy kilógó tengelyen, tehát a klasszikus értelmeben vett "kenésre" nincs szüksége.
A 240-es beszerzése után elég alaposan beleástam magam a témába, akkor szedtem szét életemben először ilyesmit.
Tök egyszerű alkatrészekből áll, ennek aztán édesmindegy, hogy van-e víz a lapát körül, vagy nincs.
Ráadásul az asszony házában "gyárilag" van úgy tervezve, hogy a pumpa fent, a radi lent, szóval csak nem dobnak ki olyan házat, amiben kinyíródik a pumpa, vagy a vizeshűtő-gyártók deklarálnak egy azonnal gari megvonást, amint kiderül, hogy ebbe a "félretervezett" házba rakta a delikvens a cuccot, de semmi ilyesmiről nem tudok. Ezek alapján logikus is lett volna egy lentre rakott lap, és fentre rakott táp+ radi hely, ők mégsem ezt választották..
Szerintem egzakt számokat senki se tud hozni, senkinek sincs pontos infója, mennyire van tele a rendszer, és mennyi a levegő, ezért ha van is némi légbuborék, ami HA egyáltalán rontja a hatásfokot, az nem lesz mérhető.
Ha ott lötyögött volna a víz, vagy a levegőt víz váltja, az eltérő közegellenállás miatt biztosan változott volna a pumpa hangja, ahogy bele belekap a vízbe a levegő után, lehetett volna csobogó, szörcsőgő hangja, de semmi se volt, azaz szerintem tele van.
De mint írtam, 45°C-ig alig 30-40%-on megy a pumpa is (most hadd ne nézzem meg, mennyire állítottam), azaz az idő nagy részében kímélve van, a 65, meg a 70°C-ot átlépve menne feljebb, de prime 95 alatt se sikerült 70 fölé menni, szóval magag a hűtés működik, sőt, meglepően jól működik.
Namost ilyenkor gondolkodik az ember, mindez miért lehet:
a 13ezresért vett hűtő túl jó egy ryzen7-5700g-hez,
esetleg nem termel a proci annyi hőt, mint egy bármelyik másik ilyen,
illetve az is benne van, hogy az a bizonyos romló hatásfok max néhány %-ban jelentkezhet, ami max 1-2°C-ban mérhető, tehát nem kiélezett helyzetben elhanyagolható.Amúgy nekem is szúrta a szemem, meg a csövek is hosszabbak voltak, és nem álltak szépen, így a végleges felrakásnál el lett forgatva a cpu blokk, mivel felül van a cső, bármennyi levegő is van a rendszerben, az vagy egész felül, vagy a csőben lesz. Emelhetnék még a csövön, hogy még több levegő jusson oda, de a következő hozzászólásban szemléltetem, hogy mi a különbség egy tele és egy félig tele vízhűtés hangja között.
-
Rick4
félisten
Cucc benne a phanteksben, azért a the tower 100 picit szellősebb, így szerelni is könnyű, itt volt egy kis fejvakarás, volt pár vízhűtő- forgatás, mire úgy belekerült, hogy minden jól állt, meg még nem is feszült, a vezetékek rejtésén még gondolkodhattak volna picit, de amúgy egy elképesztően komolyan összerakott ház, olyan szinten egybepattanó külön külön elemekből, hogy szó szerint leesett az állam szétszedés után.
A burkolat alatt olyan szintű profi kidolgozottság van mind rögzítés, mind elem hajlítás, mind a csavaros, beakadós, ilyen- olyan módon megoldott rögzítéssel, hogy ilyet még nem láttam.Fotó még nincs, csak a belezett- állapotról, még küzdök az asrock b550 lap rgb polychrome részével...
-
Rick4
félisten
Na és akkor most lett fix, node 304 a tuti befutó 20K-ért, és akkor van benne 6 vinyóhely, elől- hátul 2+1 nagy venti, atx táp hely, és akár 20 cm magas procihűtőnek is hely, szóval ez az ideális erre a célra.
Feltette a srác, 2 perc múlva láttam, megnéztem a fontos paramétereket 4 perccel a hirdetés élesítése után mér írtam is, hogy tiszta minden, jegelheti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged