- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
tippm86 #51229 üzenetére
Ahogy a többiek is írják, nincs jól dokumentálva, de a fet-nek ki kell bírnia 10A terhelést, annak csak kapcsolni kell a 12V-ot, számottevő hő nem keletkezik rajta. Ha jó minőségben, olvashatóan lefotózod a hátulját a kis 8 lábú alkatrészeken levő karakterekből ki kell derülnie, hogy mit tudnak.
Leltem egy tesztet, ahol megkínozták, de állta a sarat, közben hő-kép is készült róla, az alapján a 3,3 és az 5V előállításáért felelő részek és a csatlakozó produkálta a hot spot-okat, a 12V-ot ki/be kapcsoló rész miatt én nem pont nem aggódnék. Inkább azért lehetne, mert csak a 12V-on van egy egyszerű túlfeszültség védelme, és ennyi.
-
-
PROTRON
addikt
válasz
tippm86 #51135 üzenetére
Ezért kell másik, fentebb linkelt cégtől venni AC-DC adaptert ( vagy valamelyik erősebb brand laptop töltőt), náluk van 150-192W-os is, csak a fejhez kell átalakító.
Én is az ehhez hasonló alaplapomat 120-as AC-DC 19.2V adapterrel használom, egyelőre elvan a 35W procival meg 45W VGA-val... -
imibogyo
veterán
válasz
tippm86 #51116 üzenetére
A ledes adapterek 120W-ig vannak. Az emagon találtam YDS 150W-os tápegységet, de az valahogy nem szimpi nekem.
Ezt nem értem. Nekem 250W-osom van, de lehet még 360W-osat is venni passzív hűtéssel. Ha pedig még ennél is több kakó kell, akkor simán meg lehet táplálni a gépet mondjuk két darab 200W-os passzív egységgel. -
Rick4
félisten
válasz
tippm86 #51106 üzenetére
Nyilván, ahogy akármelyik ATX tápegység is problémát generálna, ha a maximum ráírt teljesítményt szeretnéd kivenni belőle, és akármlyik autó rövid úton tönkremenne, ha állandóan a végsebességen akarnád használni, itt is fontos némi túlméretezés.
Ezért is kellett nekem a 120-as, több napi használat alatt is csak kézmeleg, az előző gépemnél i7-6700, 16GB DDR4, PM981 SSD meg a paneltáp) egy 75W-os adapter dolgozott hiba nélkül, akármelyik teszt is futott, 100%-on ment a proci, vidáman vitte. Gépbelső csere lett, bekerült másik proci és másik lap ((7-8700+ Asrock H370m-ITX plusz ugyanaza 120W-os paneltáp), ahol minden frankó volt, de az egyik aida tesztnél, talán valamelyik ray trace vagy hasonló a vége felé restartolt a gép, na annak a 75W-os adapternek ott volt a vége kb felvett 80W-nál, ez is csak pillanatnyi, de mégsem 60W körül unta meg, szóval ott a 20% sem volt igaz.
Miután kiderült, hogy kevés az adapter, vettem a chieftec ITX házat a 250-es táppal, onnantól lehetett keresztbe- hosszában hergelni bármilyen teszttel, nem volt restart soha többé, most, hogy ez a gép az asszonyé lett, én meg átléptem S1200-ra egy i5-10600-zal, meg egy Asrock H410M-ITX-szel, ugyanazt a chieftec házat vettem, csak már 300-as táppal, és nyugodt vagyok, hogy bármi történik, csak szépen forog a ventije, de tuti nem fűzöm a belsejét.Szóval a 120W-osok a szerverben a nulla közeli terheléshez nálam bőven fölé vannak méretezve, beltartalomfüggő, mit kell bírnia, ha van játék és dVGA, valószínű már nálad is bukik a dolog, de méricskélni kell, mi a max felvétel, azzal te is okosabb leszel. A 100W azért nem kevés... Én is nézegettem a sajátjaimat, fogyimérővel ránéztem, 22-25W köről elvan az adapter és a rákötött szerver, tehát már nem csak a gép, hanem a táp is benne van ebben, talán 10-15%-kal számolhatunk a tápra. Nyilván ha történik valami nálam felmegy 35-ig is, menjen 60-ig, akkor is mi történik? Semmi. De minimális a terhelés, szóval nem lesz baj. asztali gépnél lehet más a helyzet.
Én azt mondom, ne bízzuk a véletlenre, dugj a gépedre egy nagyobb tápegységet, kergesd meg, és nézd, mit fogyaszt közben. Ha 100W-nál megáll, jó leszel a 100-as tápegységgel. -
PROTRON
addikt
válasz
tippm86 #51106 üzenetére
Igen, erre oda kell figyelni, sokszor nincs feltüntetve az adatlapon hogy a 100-as névleges érték mellett mondjuk csak 7 A-t tud folyamatosan leadni 12 V-on, tehát csak 84W a ténylegesen biztonságosan kivehető belőle.
Ezért rizikós olcsóbb tégla tápot venni, a minőségieknél ez is elérhető adat, és mindig a csúcs terhelésed (mármint tényleges kiugrásokat tekintve)-hez viszonyítva legalább 20%-al fölé kell méretezni a tápot, hogy biztosan ne süljön meg idő előtt.
Tehát mondjuk egy 65w-osnak írt proci esetében OC nélkül simán elérheti a rendszer a 80-100W közötti csúcs kiugrásokat, tehát legalább 120W tápegység kell, ami a 12v-on ténylegesn le is tudja adni a 10A-t...de az ideális ha ez a 10A is csak a tápegység teljes terhelhetőségének a 80%-a, akkor biztos hogy annyival fölfele méretezted az alkatrészeket hogy teljes terhelésen sem fognak túlmelegedni.
Így lesz az eredetileg 65W-os proci terhelésből 90-100W rendszer terhelés, amire minimum 120W-os tápegységet kell venni, de ahogy Ők is mondták a legjobb ha 150-est szerzel be.Nekem amúgy óriási szerencsém van, le is kopogom de a 35W-os proci, 45W VGA mellé sikerült olyan minőségi 120W Delta tégla tápot szerezni egy kedves forumtárs jóvoltából, hogy nem melegszik, tehát elbírja és annak ellenére hogy a DC csatijának a belső átmérője 2,5mm míg hivatalosan 2,1-es kellene az alaplapomhoz, gond nélkül érintkezik.
-
Rick4
félisten
válasz
tippm86 #51068 üzenetére
És Kvardlipot:
Kenyérgyári úton a volt EMKE telephely lesz, a nagy egészségügyi centrummal srégen szemben. Telefon legyen nálad, elmagyarázzák hol kell bemenni.
Pedig ott van a kapu, kiveri a szemed. Nem tudok, de itt egy link: [link], bár a webshopban a 120W-ost nem találom, viszont fotóztam az egyik hátuljáról a címkét, ez alapján rá lehet kérdezni:
-
PROTRON
addikt
válasz
tippm86 #51036 üzenetére
Már előre látom a kollégát ahogy kisujjból beírja miszerint: "mivel a tápegységek a csatlakozó dugvillák fejében vannak, így a kábelezés teljes hossza számít ami alapján a befoglaló méreteket nézzük, tehát ez asztal méretű.
Meg ez nem pécééééé..."Najó nem trollkodom, de értjük mi a viccet.
A tény viszont amiért én nem rángattam ide hogy egyik SBC-vel sem fogsz 1440p 60 fps-t hozni doomban. Csak 1080p a beállítást mutat végig...nomeg titan RTX-már tényleg túlzás: [link]
Mindettől függetlenül köszi, mert igazolja hogy ha valóban meg akarja valaki oldani, össze lehet hozni a mai technológiával, csak tényleg ki kell szakadni a konvencionális és standard bolti elemek közül...
-
Chaser
legenda
válasz
tippm86 #51021 üzenetére
ami még mindig kb 25%-kal nagyobb egy series s térfogatánál
amiben 8c/16t 3xxx cpu kb 1650s-1660 szintű gpu-val
15cm mély, egy mai itx lap bele se menne a dobozba
de ugye más rendszer, megoldották, pc megint más, ott viszont ezt megoldani uo. hangszint mellett hát hajrá ( :
pár kép a 12l-es c2 mellett és a paszzív lp 1030 gb kártya mellett - no meg ott a kedvenc fél literes energia löttyöm doboza viszonyításképp -
a series x háza 6 liter körüli, de abban már a vga is igen combos
az nzxt h1 hajaz rá, de az hozzá képest óriási -
PROTRON
addikt
válasz
tippm86 #51013 üzenetére
Látom most hogy elmúlt a vihar már hozzátok is az engem igazoló csemetéket, hogy megerőltetés nélkül hogyan lehet beleférni a "Series S: 15.1 cm × 6.5 cm × 27.5 cm (5.9 in × 2.6 in × 11 in), PSU 12V*13,75A=165w peak" azaz ténylegesen 2699,7 cm3-ba, azaz ~2,7 literbe, 165 W maximális terhelésre méretezett tápegységgel.
Good, good, join the dark side! We have cookies!
Amúgy viccet félretéve mérnökként elkapott kicsit a lendület, lehet idén tényleg megcsinálom, csak a compulab szabadalmait kell egyeztetni.
-
válasz
tippm86 #51013 üzenetére
Marha jó lett, főleg azzal a LED csíkkal az elején, és ráadásul elég jól teljesít! Mondjuk én inkább APU-s AM4 konfigot pakolnék bele, hogy férjen mellé pár HDD, ha már HTPC.
#51015 tippm86
Ez már ruppósabb konfig, GTX1650-et érdemelne!Mondjuk mindkettőnél a tápot érzem kényes pontnak... mint mindig.
-
tippm86
tag
válasz
tippm86 #51013 üzenetére
Bocs, rosszul emlékeztem.
InWin Chopin GPU 1050 ti Mod:Hardware:
[CPU]: Intel i5 – 8400
[GPU]: Zotac GeoForce GTX 1050 Ti Low Pofile
[MOBO]: Asus Strix Z370-I
[RAM]: G.Skill TridentZ RGB 2×8 16GB - 3000
[NVMe]: Samsung 970 Evo 250GB
[SSD NVMe]: Samsung 860 Evo 1TB
[PSU]: HDPLEX 160W DC-ATX
[CASE]: InWin Chopin
[COOLER]: Noctua NH-L9i
Other:
[GPU FANS]: NF-A4x10 FLX x3
[CASE FAN]: NF-A4x10 FLX
[PSU FAN]: SoundOriginal Blower Fan
[RISER]: Fractal Design Flex VRC-25 PCIE x16 -
HookR
addikt
válasz
tippm86 #41782 üzenetére
Nem írtad, hogy milyen magas CPU-hűtő fér a leendő házba. Mindenesetre innen is tudsz csemegézni.
Tápellátás tekintetében érdemes megfontolni a 12V-os LED táp + paneltáp/picoPSU kombinációt is.
-
Vesa
veterán
-
Vesa
veterán
válasz
tippm86 #41728 üzenetére
Értem, akkor ahogy a kolléga már említette, olyan lapot válassz, ahol a hűtés jól megoldott. ITX-nél ez hatványozottan fontos, ha nem eleve megsütött lapot fogsz ki mint most, akkor is jó esély van rá, hogy majd náglad megsüljőn. Mondjuk ez attól is függ, mire lesz használva, pl. NAS-nál kevéssé kell tartani ettől.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tippm86 #41721 üzenetére
"Ilyenkor ki fizeti a visszaküldés árát?"
Ez jobb esetben megegyezés kérdése: ha szerencséd van, az eladó átvállalja a költségeidet, de ezzel elismerné, hogy rejtett hibával kínálta a portékáját. Rosszabb esetben ugyanúgy kell eljárnod, mint egy vaskalapos webshop-pal: Te fizeted a visszautat (akár személyesen viszed vissza nekik, akár postával/futárral küldöd).
-
törölt tag
válasz
tippm86 #41709 üzenetére
Ha van egy multimétered akkor CPU tápdugó GND/+12V és a foglalat tövénél lévő kondik csíktalan vége között nem szabad zárlatnak lennie.
Ha van tápod is, CPU és memória behelyezése nélkül is fel kell állnia a CPU feszültségeinek a power on gomb megnyomására.Első képen a sárga/zöld trutyi az mi?
Második képen a kondi csík felőli lábán égés szagnak kell lennie, "ha az az". Valamint a kép alsó részén a 0.1-es ellenállás szakadt?!-nak néz ki.
-
dugo_
veterán
válasz
tippm86 #41165 üzenetére
Asrock H110M-ITX (AC) + bios frissítés bolttal vagy otthon 6. gen cpu-val
Pentium G4560/G4600Topikban voltak mérések, egy G4560, SSD-vel, 2,5"-os HDD-vel stressztesz alatt megáll 50W körül teljes rendszerre. Az Aida nekem 29W-ot ír max cpu package-re, bár ugye szoftveres mérés nem mérés.
Ezt már inkább aláraknám egy 75W-os kártyával a taglalt picoPSU-nak.
-
picur10
aktív tag
válasz
tippm86 #41154 üzenetére
HookR cikke szerint az átkötött 12v ággal 100W-os procival még elbír a 220W-os táp.
szerk: nekem ugyan HD7750 (ugyancsak tápcsati nélküli vga) és egy i5-3570 (77W TDP) volt a gépben, de vitte a 220W-os táp gond nélkül (mondjuk csak 1 SSD HDD nélkül)
-
Pista0001
addikt
válasz
tippm86 #41154 üzenetére
Kizárt dolog. A VGA nélkül valószínűleg elindulna, talán a teljes terhelést is bírná ideig-óráig. 12V-on 8A-t tud (10A peak, értelemszerűen nagyon rövid ideig. Ha megoldod a proci 12V-os betápját direktben a kockáról, akkor jó lehet, de akkor is nagyobb külső táppal a biztonság kedvéért.
-
HookR
addikt
válasz
tippm86 #39715 üzenetére
Olyan nagy tapasztalatom nincs velük, hogy ajánlásba bocsátkozzak. De ahogy olvasgattam, a fixeknél nem annyira jellemző, hogy lukra fusson az ember. Vedd azt, amelyik méretben, kialakításban és árban megfelelő az elképzeléseidhez. Például itt találsz 1U méretű x16-os balost: [Link1] / [link2]. Itt van 2U x16 balos: [link]. Itt meg többféle is: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- NBA és kosárlabda topic
- Viccrovat
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- SSD kibeszélő
- Vezetékes FEJhallgatók
- Steam topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Álmodozol egy erősebb gamer élményről? Kamatmentes rèszletre is!
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest