-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz
Nirvanus #56231 üzenetére
Nem beszőlt, csak megütötte a kép és a miért van rosszul összerakva a rendszer.
Csak beszélgetést kezdett erről, esetleg ha kicsit durvábban is mint szeretnéd. Azt még meg sem említette, hogy általában push ventit érdemes rakni radira. Valaki ezt így összerakta és bizony szarul. Tetszik vagy sem ez az igazság. -
Ribi
nagyúr
válasz
flashpointer #56229 üzenetére
-
Ribi
nagyúr
válasz
FireKeeper #56195 üzenetére
Szerintem ez max ITX lapoknál van, atx lapoknál azért elég messze van a VRM-től.
-
-
Ribi
nagyúr
Azért az kiderült már, hogy a ventik rohadtul indokolatlanok voltak. Egy akármilyen értelmes bordával simán hűthetőek. Der8auer is tesztelte és semmi köze nem volt a terheléshez a fogyasztásnak. Úgy, hogy semmi nem volt rákötve evett 7Wot a chipset. Mindennel is terhelve meg 9W. Amikor tesztelte, rárakott egy ősrégi 2x2cm-es chipset bordát és elvolt vele teljesen. Lap gyártók meg cseszőnagy bordákat és még mellé ventit is ráraktak. Idióták.
-
Ribi
nagyúr
Megpróbálom leírni.
Ha veszel bármi elektronikai eszközt, akkor egészen a 16A fali biztosítéktól az elektronikai eszközben lévő biztosítékig, mindennek bírnia kell 16A-t, vagy van arra esély, hogy valami hiba miatt elkezd melegedni az ami nem bírja és felgyullad. Amint beiktatsz a fali biztosíték és az eszközben lévő biztosíték közé akármit ami kevesebbet bír, potenciális tűzveszélyforrást generálsz.
Ettől eltekintve még simán lehet, hogy a tápban épp rosszul forrasztották rá a drótot az IEC csatira és elemegszik mondjuk 3A-től és felgyullad. De ez egy másik téma. -
Ribi
nagyúr
Szerintem nézd meg az alaplap beállításait is, lehet van valami beállítás amivel fixen tudod korlátozni 35W-ra. Szerintem ilyen prociknál is bőven engedik a fogyasztást x ideig. Illetve nem árt észben tartani, hogy TDP nem ugyan az mint a fogyasztás.
Notikban és ilyen T-s prociknál szerintem sokkal régebb óta trükköznek ezzel mint desktopon, mivel ott ritkán kell csak magas freki, mehet a boost, aztán ha tovább marad a terhelés akkor visszaveszi magát. -
Ribi
nagyúr
válasz
AxBattler #55744 üzenetére
Amikor a TR-t nézi 2060-al, majd fps értéket ki se rak, hát loller kategória. Emberek ha nem munkára használják a gépet akkor a játék a probléma. Multit meg ne is említsük. Gyakorlatilag játszhatatlan lenne nem egy.
Nyilván kinek mi az igénye és ha megfelel, akkor megfelel, de ez a video siralmasan összerakott darab. -
Ribi
nagyúr
válasz
AxBattler #55606 üzenetére
Én ezt úgy értelmezem, hogy teker a venti mint áálat, legalábbis saját tapasztalatból AMD fan curve elég meredek 50 fok felett. És amit leírt az alapján 70 és 75 között van a proci meg a vga is. És mindez masszívan légkondicionált helyen. Nem kényszeríteném magam ilyen kis házba csak kényszerből.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tippm86 #55143 üzenetére
Bármilyen tápegység, ami 12V-ot hivatott kiadni, az jó, mert általában azért tudják tartani az 5%-ot. 5%-al együtt értettem a 12V-ot. De egy akksit általában 14.4Val töltenek ami már bőven sok. Lehet, hogy még 11Von is megy a gép, szimplán nem javasolt.
A kis gépemnek egy LT1083 stab IC adja a 12Vot, na annak is esik a feszültsége terhelésen, de még elfogadható mértékben. Nekem is paneltápon megy át, de ott is csak van egy bemeneti LC szűrő és utána annyi. Konverteres pico jó, csak azoknak a feszültsége nagyon beszőrösödik ha a bemeneti fesz 12V közelébe esik. Ami akksinál gyakori terhelésen. -
Ribi
nagyúr
Igen, de esetenként ha beesik 12V alá az akksi fesz, onnan már baj van.
#55135Pont, hogy boost vonverter kellene, hogy mondjuk 18V-ra feltolja az akksit és onnan a wide range cuccal le, de akkor megint ott vagyunk, hogy ide oda konvertálással pont az eredeti konvertálási problémát nem oldottad meg
-
Ribi
nagyúr
válasz
Vertigo18 #50052 üzenetére
Profil alatt létezik egy "Cuccok" rész, érdemes ránézni és akkor kiderülnek dolgok.
Nekem nem volt gondom a hőmérséklettel, de mint írtam jól szellőző házam van nagy bordával. Venti fordulat ingadozással volt gondom, azt oldottam meg. Előző FX habár többet evett 10 fokkal volt hűvősebb, de hát ilyen ez a popszakma.
Megjegyzem őt sem a hőfok zavarja, hanem az idle hőfok ugrálás, amiből én arra következtettem, hogy a hőfok okozta venti fordulat ugrálás az igazán zavaró, de ebben lehet tévedtem. Mert én emiatt a következtetett venti fordulat ugrálásra próbáltam igazából választ írni, nem a magas hőmérsékletre. Szóval mi valszeg elbeszéltünk egymás mellett. -
Ribi
nagyúr
válasz
#16939776 #50050 üzenetére
Most nem értem honnan jött neked ez.
Topikot olvastam, majd leszűrtem, hogy venti profilt kell beállítani, beállítottam 1 perc alatt és annyi. Nekem nincs semmi gondom. Nem kapcsoltam ki semmit, mert az "nem megoldás".
Persze ha kikapcsolom a gépet akkor még csöndesebb lesz, ez is "megoldás". -
Ribi
nagyúr
válasz
Vertigo18 #50048 üzenetére
Lehet kifogtál egy vacak darabot, fene tudja.
Elnézést, hogy le mertem írni, hogy számomra nem lenne elfogadható, hogy az legyen a hőmérsékletre a megoldás, hogy 20%-ot hagyok a prociban, "azt hittem ezért van a topik..."A topikban kb. te voltál az egyetlen aki ezt a javaslatot adta, szóval bocs ha az átlagtól eléggé eltérő dolgon kicsit elméláztam.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Vertigo18 #50046 üzenetére
Azért az sem oké, hogy 20%ot benne hagysz a prociban, de ha megfelel hát hajrá.
Kicsit állítani kell a venti profilon, hogy 50-55 fokig konstans legyen, és csak utána tekerje fel a ventit és nincs gond. Mondjuk én sem láttam még 80 fokot a procin, 71-2 volt max R20 alatt. De akkor is 1.36V körül kap gyárilag, nem ilyen 1.15V meg hasonló. 85 engem is zavarna, de van rajta normális hűtő meg jól szellőző ház. -
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz
hegegabi80 #48151 üzenetére
Meg kérdéses lehet mennyire tesz jót az elektronikárnak, hogy a venti folyamatosan termeli az ellenáramot.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Project: A #47326 üzenetére
Ezzel van egy olyan veszély, hogy retek hangos lesz a ventije, de csak kósza tipp.
-
-
Ribi
nagyúr
Aki mostanában vett Asrock Fatal1ty B450-et, meg tudná mondani, hogy kell rá kérni bios frissítést, vagy megy anélkül is 3xxx szériával?
-
Ribi
nagyúr
válasz
Mercutio_ #45890 üzenetére
Alaplapra kötöttél csipogót?
Esetleg az lehet mondana valamit. De lehet addig el sem jut.
Indulásnál azért annyira nagy áramot nem igényel, tehát nem pörög maxon a proci. Igaz nem megy alapon, de nem is 100%-on.
Az ilyen 12V panel tápok csak átengedik a 12Vot, illetve talán van ott pár kondi, meg tekercs. Méricskélni nem nagyon tudsz, hogy megvannak-e a feszültségek? -
Ribi
nagyúr
Vagy ő jobban elmondja.
Kérdés mennyi monitor hogy viselkedik. -
Ribi
nagyúr
válasz
DanielLong #44986 üzenetére
Pont Linus egyik videojaban volt par ilyen monitor NV standon. Elso Gsync, második adaptive sync ami átment a teszten, harmadik nem felelt meg de minden oké vele, negyedik meg villogott bizonyos időközönként ha be volt kapcsolva az adaptive sync. Szóval ezt így nem lehet tudni mit okoz.
Illetve az idő előrehaladtával lehet a tényleg problematikus monitorok is "megjavulnak". -
Ribi
nagyúr
válasz
Ice&Lime #44825 üzenetére
Nem feltétlen, csak eléggé el tud mászni egy ág, ha csak a többi van leterhelve. Ez meg okozhat fura dolgokat. Hogy tényleg kikapcsoljon, ahhoz nagyon 1 oldalasan kell terhelni és eléggé. Szerintem idle nincs annyira terhelve semmi, hogy ez annyit számítson. Én nem nagyon láttam még félterhelést alacsony terheléssel. Ezeket is inkább csak maxra beterhelve csinálják és még akkor sem mindig megy ki a megengedett értékekből. De van amikor igen. Szóval ez az "elmélet", fene tudja mennyire lesz egyáltalán félre terhelve és mennyire mászik el akkor. Lehet semennyire. Csak festjük a pirosat a falra.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ice&Lime #44822 üzenetére
Régi tápoknál külön volt generálva a 12, 5 és 3.3V. De valahogy össze is voltak kötve, nem tudom pontosan hogy, de ha mondjuk nem volt leterhelve kicsit sem a 12V, akkor az 5 és 3.3V elmászott. És ugyanez fordítva. Újabb tápoknál már 12V készül és abból tovább dc-dc-vel az 5 és 3.3V. Így nem mászik el egyik sem ha valamelyik ág nincs leterhelve.
Pl labortápnak akartad használni, akkor az 5V-ra kellett kötni egy 10Wos ellenállást, hogy a 12V beterhelésére ne kapcsoljon be valamelyik védelem. Asszem.
Kis ITX gépek meg igen keveset esznek egyik másik ágról. És fene tudja milyen kis terhelésre mi történik. De ezzel nem akarunk rémisztgetni, csak régi tápoknak volt ilyan tulajdonsága. -
Ribi
nagyúr
Nem kell hozzá ITX ház.
Oda csavarozod ahova tudod, ezt kb neked kell valahogy megoldani.
1 molex és 1 sata csati van rajta.
Normál winyóból nem raknék rá túl sokat, mert indulásnál lehet túlterhelődhet.
Amúgy lehet használni elosztót.
Teljesen passzív gépet akarsz? Mert amúgy nem biztos, hogy ilyen paneltáp a jó megoldás.
Illetve ha már van winyó a gépben lehet az hangosabb mint egy ATX táp. -
Ribi
nagyúr
Szerintem itt is olvasgass.
Többen használunk kis fogyasztású integrált procis lapot, illetve mellé vagy pco psu / hibrid táppot és végül ssd rendszert.
Általában egy nagyon csöndes ventit nem hallani már ki a gépből, nem mindig kell a teljesen passzív gép.
Nálam is a kis gép teljesen passzív, cserébe cicereg a monitor. Szóal kénytelen vagyok azt is kikapcsolni zene hallgatáshoz. Mondjuk ez nem megoldható film nézéskor -
Ribi
nagyúr
Idle a gép a winyók miatt valószínű eszik már olyan 20-30Wot ahogy írtad, és itt már egy sima kis táp hatásfoka is elég jó. A winyók berregése miatt hangban nem a táp lesz a leghangosabb, így még ha nem is passzív a táp egy halk ventis jószág még előny is lesz az egész gép szellőztetésében.
Ettől függetlenül lehet valamilyen pico psu, de én azt szoktam mondani, hogy akkor éri meg pico, ha teljesen néma gépet akarsz, de ez normál winyóval nem oldható meg. Akkor pedig már valószínű olcsóbb és megbízhatóbb is egy normál itx/atx táp. Ez csak az én véleményem. -
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
Valószínű elég lenne egy pcio/panel táp, de azok sem túl olcsóak.
Teljesen passzív gépet építenél akkor számíthatna, hogy picoban nincs venti, de winyó úgyis berreg.
Szóval picoval 15-20W mellett lehet nyernél kb 2-3W fogyit, de ez nem igazán az az érték ami miatt aggódni kellene. -
Ribi
nagyúr
válasz
mpierre #42011 üzenetére
Nekem a desktop gép cicereg, főleg amíg tölt minden vackot a win.
Viszont a kis Q1900 teljesen hangtalan. Cserébe a monitor cicereg
Mondjuk azt a gépet zenehallgatásra használom és kikapcsolom a monitort. Szóval így síri csend van.
Amúgy egy csöndes ventit egy rendes házban nem hallani.
Nagyon sok esetben egy szar ház miatt csörög zörög az egész és az generálja a hangot. -
Ribi
nagyúr
Csak próbáltam felhívni a figylmet, hogy Asus, Zotac, MSI, EVGA ...-nak mind van alu blokk hűtős "itx" karija, amik nem félpasszívak. Szóval a többnyire félpasszívak nem igazán helytálló. A gémer kártyák alatt pedig a tuning nagy 2, de inkább 3 hűtőseket értem.
Szóval inkább minden karinál érdemes külön megnézni pontosan melyik verziót választja az ember, mert volt pár eset amikor valaki alu bordásat vett, annak pedig eléggé elmarad a hűtése a hőcsövestől. -
Ribi
nagyúr
válasz
imibogyo #41840 üzenetére
A 25W és az a kis p*csköszörű kicsit eltántorítóan néz ki.
Kedveltebb lap a Qc5000, ami elvileg kicsit lassabb ennél, vagy ami most nincs rossz árban a J3455 lapok. -
Ribi
nagyúr
Nem lehet, hogy az itteni felső 3 képből a középső módjára ki kellett volna szedni valami darabját, hogy a hátlapi izét ne tolja fel mint ahogy most is kinéz?
-
Ribi
nagyúr
válasz
velizare #40403 üzenetére
Honnan lehet tunni, hogy ez most buffered, vagy sem?
Sejtem ha nincs odaírva, akkor nem az. -
Ribi
nagyúr
válasz
velizare #40401 üzenetére
Ohh
Mondjuk itt vannak nem annyira drága ECC ramok. Jajj, ez DDR4...
Akkor eeez?
Nagyságrendileg nem tűnik vészesnek.
Illetve vagy 2 éve vett ECC ramjaink sem voltak lényegesen drágábbak a sima ramoknál.Gen10 jobb valamiben, vagy csak új design?
-
Ribi
nagyúr
válasz
velizare #40397 üzenetére
Érdekes mert itt írnak ECC és non-ECC memót is. Mitől függhet, hogy milyen kell bele?
Szerintem sima procival nem kell ennek ECC.
Főleg nem lenne ennyire népszerű, ha kötelező bele ECC.
A 8G-s szerintem azért drága, mert Xeon is van benne nem? (Bár ahogy nézem az 220) Vagy csak valaki elárazta. -
Ribi
nagyúr
válasz
Melorin #39980 üzenetére
Az első táphoz oda is van írva, hogy 4A 12Von. Winyók a felpörgésnél egyenként megesznek 10-15Wot 12Von, így túlterheled.
Ha benne van 4 winyó, akkor a fogyasztásod ide is bőven 30-40W körül lesz, ott pedig egy kis 300Wos tápnak már van 80% feletti hatásfoka, szóval nem vagy előrébb pico psuval.Mint írtam a mostanira kellene rágányolni egy 12 v 8cm ventit.
A rácsait kivágod és ráraksz egy 8cm ventit és meg is vagy. -
Ribi
nagyúr
válasz
poolbig #38498 üzenetére
Sok esetben ha beleraksz 1 ventit a gépbe 5Von, attól még teljes mértékben csöndes lesz.
Nem mindegy, hogy milyen az az alaplap. Nekem is van régi alaplapom ami passzív, de inkább raktam a chipsetre ventit, mert égetett a bordája ha rátettem a kezem.
Jó lenne, ha leírnád milyen is az az alaplap és a proci benne. 300W táp mint írták igen sok. Rendszerint a passzívan hajtott gépek olyan 20-50Wot esznek. Ez elvan passzívan, de felette már nagyon necces. -
Ribi
nagyúr
válasz
Chaser #38157 üzenetére
A fenti HDPLEX 160W-be nem tudsz 12V-os tápot rakni, csak 16-24-est.
Nagyon nem mindegy, hogy a DC-DC 12Vot eszik eleve, vagy nagyobbat. Ha 12Vost, akkor azzal nem csinál semmit, csak rendszerint van benne egy LC szűrő és kész. Ott sokat számít, hogy milyen az AC-DC előtte, hisz az generálja a teljes 12Vot. Olyan táp ami a 12Vot is DC-DC-vel állítja elő, sokkal kevésbé számít az előtte lévő AC-DC konverter minősége. Jonnyguru tesztől is látszódik ez. -
Ribi
nagyúr
válasz
Buckey #37371 üzenetére
Az ilyen tápok rendszerint a 12V ágat szimplán átengedik szűretlenül, emiatt tulajdonképp csak valamiféle túláram szabályzást raknak bele. Iletve néha raknak egy LC szűrőt a bemenetre de annyi.
DC-DC átalakító 1-1 ICvel meg is van oldva.
A mostani ATX tápokban is már DC-DC panellel van megoldva a 3.3 és 5V, igaz kicsit nagyobb tekercs meg szabályzással, de jóval nagyobb terhelést is bírnak.
Vannak 12V táposak és "változót" fogadó (általában 16-24V) darabok. Rendszerint a 12V verziók az olcsóak a már fentebb leírt okból (12V-t áteresztik), cserébe ha szar a 12V tápkocka akkor az alaplap is szar tápot kap.
Szóval ha kicsit is nagyobb procit tervezel bele akkor az eredeti tápot kizárnám, mert az 4A-t bír 12V ágon (4.5A max).
Ebbe könnyen beleszaladhatsz 35W procival, akkor legalább a csifi összeállítást válaszd.
Ha külön veszed a tápkockát akkor figyelj, hogy 12 vagy 19V táp kell hozzá.
Csifit láttam 11k-ér, de az szerintem csak a tápkocka és láttam 15k-ért is, az viszont valószínű a paneltáppal együtt. -
Ribi
nagyúr
válasz
Fleto93 #34441 üzenetére
Mint ezt már leírták, ha úgyis van a házban 3 venti akkor a tápban lévő már nem számít.
Én már akkor sem használnék passzív tápot ha winyó is van a gépben és nem csak SSD.
2 winyó+ ventik miatt a gép már úgyis eszik vagy 20Wot és ott már nincs akkora előnye a pico psunak. Ott már egy ATX tápnak is egész jó a hatásfoka. -
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz
kisza25 #34093 üzenetére
Hőellenállással jól szemléltethető.
Proci ígyis úgyis mondjuk 50W-al fűt. Az, hogy a hő távozása mennyire van megkönnyítve az a te dolgod. De az 50W amivel a környezetet fűti az midnig is 50W marad. Melegebb lesz a levegő ami kjön a bordák közül, de amint elkeveredik már ugyanannyira hűl le mintha orkán lenne belül. Mert ígyis úgyis bemelegszik belül egy idő utána ha nem szellőzik rendesen. Szóval tulajdonképp mindegy milyen meleg a proci, csak a 70 fokos proci a saját környezetét (alaplapon az alkatrészeket) jobban fűti. -
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz
cinemazealot #33563 üzenetére
Wide range pico psu nem örül a 12V betápnak, legalábbis a 12V akkor jóval zizisebb lesz.
Mondjuk nem mind, de valamivel jobban örülnek a nagyobb fesznek. Hamár egyszer wide range. -
Ribi
nagyúr
válasz
t72killer #32574 üzenetére
Akkor abban még van egy konverter fokozat. Arra nem 12, hanem 19V-ot kötnék.
Wide range converterek nem szeretik annyira, ha közel 12V tápot kapnak és kb ugyanannyit is kell kiadniuk.
Illetve ha jól tudom hőtermelés szempontjából is jobb a nagy fesz, mert kevesebb bemenő áram miatt kevésbé melegszenek ilyenkor. -
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
Van pár teszt, hogy egy értelmes picoPSU szinte a teljes tarományán 80-85% hatásfokot tud, vagyis 5-10Wnál is.
Egy 400Wos ATX táp 10%on még tudhat 80%ot, de utána esik a hatásfoka rendesen. ATX tápoknak van egy alap fogyasztása 5-10W amit ármit csinálsz bezabbant és emiatt lesz cefet rossz hatásfoka 5-10W fogyasztás esetén. Saját tesztben Q1900+ssdvel notitáp+paneltápról idle evett 11Wot. Ehhez képest FSP zennel evett 20Wot.Viszont ha a rendszer már tényleg megeszik 40Wot, akkor a normál ATX táp is feljön80%+ hatásfokra és onnantól nincs hátrányban. Igazán értelme 10W körüli fogyasztás esetén van pico/paneltápoknak.
Itt egy teszt alacsony fogy eseti fogyasztásról. Látszik, hogy alig növekszik az elfűtött rész, mert nagy mértékben emelkedik a hatásfok és emiat habár többet kell leadnia, az elfűtőtt rész szinte alig emelkedik.
Nagyon táp függő, hogy melyik mennyit eszik nagyon alacsony fogyasztáson.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Bittorrent topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AliExpress tapasztalatok
- Nintendo Switch 2
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion 2026ig Garis Gamer Laptop 165hz i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB 130W
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- ASRock Z490 PG + I5 10600K DELID CPU + XPG 16 GB RGB DDR 4 memória
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest