- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nokia 8 Sirocco - tudja, honnan fúj a szél
- iGO Primo
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
A miniPC-k közül ha valakinek van pénze lóvéra, akkor Odroid H3+ a nyerő, 165 usd + szállítás + vámáfa, de abban ott az gen 3.0 4x M.2, 2 db SATA, belemegy 2 db ram dual channelben és van rajta 2 db 2,5G lan port, a működő fajtából.
Én savazatom az aftermarkec 2,5G pcie LAN kártya, én még 12k hufért vettem 2 éve, de most pl űrlények lehozzák 8,2k hufért...dizájnra ugyanaz mint amit vettem, szal gondolom krumpli burgonya.
-
Pista0001
addikt
A
tuning"tuning" mindkét gép esetében kimerül az xmp profil aktiválásában, mindkét gépben 3600 MHz cl18 ramok vannak.A táp is különbözik, de nem vennék mérget rá, hogy olyan sokat számít. A 40-50 watt a sem a piconak, sem a kockának nem 50% mellesleg a kocka valami nem feltétlenül jó hatásfokú kínai darab. Még ha a pico hatásfoka jó is, a kocka rosszabb szintre is ronthatja, mint amit a 80+ gold Silverstone tud 10-15%-on (50-75 watt).
Több kijelző nincs, a dvga-s gépen hdmi-vel van 27" full HD, az igp-sen 32" 4K displayporttal. Idle vagy kis terhelésnél nem tudom, ez mennyire számíthat.
Nyilván nem lesz annyira mérvadó a mérés eredménye, ahhoz túl sok különbség van a két konfig között, de azért csak megcsinálom, ha megtalálom a fogyasztásmérőt, mert tényleg érdekel a dolog.
-
TurboK0
tag
Félreértesz, nem azt mondom hogy az 5600G ne lett volna drága újonnan. Azt mondom hogy ha már van egy 5600G géped, akkor a 8600G-re frissítés ár/teljesítmény arányban rossz választás. És ne csak a proci árát mérd hanem a teljes platformot, úgy már nem 90e hanem 160e.
És akkor még vannak a Zen 4 más gyermekbetegségei pl. a memóriavezérlő egy nagy k.k., gyorsabb memóriánál rendre lehal, vagy 3 percig bootol, ilyesmi).
Szerintem a Zen 5-nél fog beérni a platform. Pláne ha a Strix Point és Strix Halo annyit teljesít mint papíron.
NPU-val kapcsolatban releváns benchmarkot nem találtam, de egy AM5 platform árába kerülő *akármelyik* RTX kártya szerintem úgy zúzná le mint Tyson a kis Mórickát. Oké, nem 20 watton...
-
Pista0001
addikt
Értem, ezek szerint félreértettem. Akkor ugyanaz a szitu nálad is, mint TurboK0nál meg nálam is az 5600G-vel (illetve nálam nem váltott cpu+dgpu gépet), ugyanaz volt a motiváció.
-
TurboK0
tag
Mindent aszerint érdemes belőni, hogy mik a prioritások, pl. nálam az RX470 azért rádobott 10W-ot legalább, meg a chipletes cpu, jól megküldött IF/ram frekikkel is rádob még 15-20W-ot az APU-hoz képest. Persze ez sem egy nagy tétel a végén forintban, de ha abszolút nem kell játék - nekem nem kellett - akkor felesleges, fogyasztásban, hőben, méretben, mindenben...
A fogyasztást és a chiplet memória bénázását pontosan ugyanígy megtapasztaltam én is, amikor ment a váltás a 3600 + rx480-ról 5600G-re. Meg az 5600G-nek jobb volt a hűtése. Amivel rendszeresen játszom ahhoz épp elég a 5600G, egyedül az élsimítást kell letekerni (régi játékok, remake-ek, indie cuccok, ilyesmi).
Annyi előnye volt a rx480-nak, hogy az a Displayportot "mindig bekapcsolva" tartotta, nem szinkronizálta újra a kimeneteket amikor pl. HDMI-n ment az erősítő a monitort meg kikapcsoltam (5600G viszont ezt teszi és ezért mindig elmegy a zene pár másodpercig). De most ezért nem szerelek át mindent, főleg mert ki kéne cserélnem a hűtőjét és ahhoz most nincs türelmem. Jó lenne valami driveres javítást találni hozzá, de az APU iGPU-nak van messze a legrosszabb eszköztámogatása.
-
TurboK0
tag
Ha van más szempont ami abszolút prioritást élvez, és a büdzséből kitelik, akkor hajrá. Nálam sajnos nem így van.
downclock az alapból túl erős/sokat fogyasztó hw-re
Persze, nálam is vannak más szempontok, de a dGPU jön ki legjobban. C6-ba belefér, a táp bírja, amihez a 5600G nem elég ahhoz meg a 8600G/RX480 sem erős. Üresjáratban meg egy RX6600 vagy 7600 meg csak 4-5 watt állítólag, így a számlán nem látszik meg. Van egy régi Scythe Setsugen 2 bordám ami egy 120mm ventivel sokkal hatékonyabb mint az három csöves fos amit manapság minden egyes gpu-ra tesznek, és csendesebb is.
Ha nálam is pico PSU-ról menne az 5600G akkor persze más szempontok lennének, de jelenleg (még) rendes táp van benne.
De beültetted a bogarat a fülembe, lehet én is inkább teszek egy pico psu-t a mostani gépembe...
-
Pista0001
addikt
A dgpu-s Ryzen játékra van elsősorban (gyakorlatilag csak arra
), szóval a dgpu alap, valamint a sima 5600 sokkal előnyösebb játékra. Pcie 4.0 (nincs kihasználva 3.0-s riser miatt
), nagyobb cache, stb. Nem tudom, nálad miért volt apu+dgpu az eredeti felállás. Biztonsági tartalék miatt volt igp-s proci?
Az apu ahogy írtam, csak net és multimédia, oda nem kell lóerő. Igazából ide overkill az 5600G, de nem nagyon volt élhető alternatíva. Az "Atom" vonal mindkét oldalon elhalóban van, minipc-t nem akartam, meg így hogyha kellene még egy gép aktuális(abb) játékokhoz, akkor a 6650XT belekerülne az 5600G-vel egy alkalmas házba, a sima 5600 mellé meg szerintem vennék valami 7600/4060 körüli megoldást.
Szerencsére ez a veszély egyelőre nem fenyeget, beosztjuk egymás között a használatot, régebbi címekhez meg van még két dgpu-s gép 10 és 15 évvel ezelőtti alapon, 5 és 10 éves vgakkal.
-
TurboK0
tag
Nálam is hasonló a felállás, és én is gondolkodom a 8600G és dVGA között. De egy 5600G -> 8600G kb. 200e és VGA teljesítményben egy 20e Ft-os RX 580 üti. Helyette akkor lehetne egy RX 7600 ami csak 110e de az 5600G-nél 10x gyorsabb, és abból találni olyat ami Jonsbo C6-ba befér (úgy emlékszem 240mm a max, ha front ventit nem teszel elé és a táp konnektor oldalra mutat). Vagy HA-n 60e körül van RX 6600 is ami még mindig 7x gyorsabb mint a 5600G.
Ami szempontból megérné az AM5 az a több m2 foglalat (úgy láttam az a tendencia dominál hogy egyre inkább elengedik a SATA portokat a több m2 irányába), de összesen kerek EGY darab AM5 mATX lapot találtam, aminél több mint két m2 foglalat van (Asrock B650m Pro RS). Lehet várni kell vele egy évet, a ryzen 9000 startolásával jönnek új alaplapok. A chipset sajnos csak annyiban változnak hogy tesznek bele USB4-et, de talán a perifériákat megvariálják a gyártók és legalább lesz választék. Vagy a mostani B650 alaplapok olcsóbbak lesznek. De ha sok m.2 kell, akkor már mehetne úgy is hogy feláldozom a dVGA slotot egy 4x m.2 kártyára.
Szóval 5600G -> 8600G egyszerűen nem éri meg. Talán csak akkor ha feltétlen kell a PCIE 4.0 support.
Gépházból a Silverstone-t tudom ajánlani, nem túl olcsók de MINDEN elrendezésben van valami opciójuk. Nekem a Milo 11 tetszett legjobban, az a Jonsbo C6-nak pont fele, cserébe TFX tápos és alacsony profilú kártyákat fogad el csak, cserébe lehet bele tenni normál alaplapot és nem kell a mini PC-k elcseszett laptop hűtése miatt sírni. Antec-nek is van pár "nem gamer" kasznija amik között vannak egész minimális megoldások. Szóba jöhet még a Raijintek Styx ami elég régi de még lehet kapni, 36cm mély, és a belsejében optimális a helykihasználás dVGA-hoz (viszont jobb oldalt kell nyitni, tehát 180 fokkal el van benne forgatva minden és a hátsó panel van legalul).
Sajnos a legtöbb kaszni manapság mind üveges ledes lukacsos aluminium szar, egyre rosszabb a választék. -
Pista0001
addikt
A dvga-s gépbe nem vettem G-s procit direkt, a G-sbe meg nem valószínű, hogy kerül dvga. Illetve a jelenlegi házában kizárt.
ITX gépem nincs is, aminek lenne igp-je, és van benne dgpu is. A jelenlegi eszközeimmel 5-ből csak 2 gépben tudnám megoldani egyáltalán, értelme viszont csak egyben lenne egyáltalán.
-
TurboK0
tag
Hogy a tápra is visszatérjek, ilyenformán én tápból mindig azt éltem át, hogy kerestem a minél kisebbet, 300W körülit, aztán nagyítóval se találtam sokszor.
Ez velem is mindig előfordult. Már manapság 6-700W alatt nem is gyártanak tápot. A gond az hogy hiába kap a táp platinum meg titanium minősítést. Egy alacsony fogyasztású gépnél, ahol pl. nincs dGPU, ott 35W átlag fogyasztás van és 100W csúcsérték. Ez meg egy 700W tápnál annyira a teljesítmény görbe legalja (5%) hogy ott még 60% hatékonyságot is alig érnek el, mert a tápok csak a kiírt teljesítmény 20-80%-a között érik el azt a maximális hatékonyságot.
Az oké hogy pl. ~15 watt kiesésről beszélünk csak, de akinek pl. napi 24/7 megy egy NAS (meg mellette egy desktop), vagy ha irodában megy 8 gép egyszerre, ott az már kezd látszani a villanyszámlán. Főleg amióta az energiaárak meg lettek baszva.
A Be Quiet-nek van egy "Straight power 11" 450W Gold tápja, én ezt használom NAS-ban, elég sokat lehúzott a teljesítmény felvételből. Csak az sajnos nem SFX. Van egy TFX 300W Gold tápjuk is, de szerintem annál már túl hangos a venti. Mindenesetre egyszer kipróbálnám hogy vajon jobb-e.
De, hmmm, ha belegondolok a legtöbb SFX táp is 80mm ventivel jön, akkor meg lehet ez jobban megérné, videokártyát úgysem használok... -
Pista0001
addikt
Én is jobban szeretem azokat, amiket irányítottan lehet szellőztetni. Annó volt egy mATX Am3 konfigom CM Elite 341-ben (ha jól emlékszek). Akkoriban nagy divat volt az oldalfalra ventihelyeket tenni, ezen is volt 2 120-as ventinek való. Elöl és hátul volt nekem 1-1 szintén 120-as venti, az első fix 75%-on (az alaplap fix 50, 75 és 100%-at tudott erre az aljzatra), a hátsó a procihő szerint volt szabályozva. A procin egy Scythe Ninja 1 rev B volt külön venti nélkül. Remekül működött a dolog, de csak azután, hogy vágtam egy plexilapot az oldalfali ventihelyekre.
-
HUN_Sector
őstag
-
HUN_Sector
őstag
-
HUN_Sector
őstag
A8-6500 volt nekem benne meg egy rx270 (atyaég, ez se ma volt), de nem volt gond.
Sokat jelent a megfelelő paszta és cpu hűtő.A jonsbo c6-ra pl thermal disastert írnak a tesztekben, nekem meg hűvösen futott az egész a végén a megfelelő összeállítással
Kísérletezni kell. Az a legjobb móka a gépépítésben
-
duo
addikt
köszi mindeninek!
jövő héten összepattintom. rendeltem egy m2 ssd pci-e adaptert is. ( nem akarom megfőzni az alaplap hátoldalán a cuccot. a sata ssdt meg kiváltom így.
most már csak a rendes kernel support a fontos, de úgy láttam 6-os kernelek gond nélkül támogatják. (dualbootos lesz. win mellett linux is van.
jelentkezek majd képekkel -
PROTRON
addikt
Igen, AMD-nek ez sokáig nagy előnye volt a consumer kategóriában, hogy 20 sávval lehetett szabadon garázdálkodni szemben Intelnél a 16 sávval, de én úgy emlékszem hogy valójában 24 a szabad és +4 dedikáltan a csipszetnek, tehát még mindig van előnye.
De tévedés jogát fenn tartom.
Persze gen 4.0-nak valójában ez a legnagyobb előnye, hogy gen 3.0 SSD sebesség felett nincs nagy extra, de a szabad max sebesség miatt jobbak a kapacitások. -
PROTRON
addikt
-
No igen, az IGP-k achilles ina, hogy sosem olyan erősek, mint amennyire várjuk őket.
Teljesítményben meg azt várnám, hogy a játékos handheldeket mossa le a színről (SteamDeck, ROG Ally, Legion GO, AYANEO-k, stb.), persze 120W-os TDP kerettel.
És ami nagyon jó lenne, az a Steam OS asztali változata, hivatalos támogatással... akkor aztán mehetne a dual boot.
-
Szummázva, hogy szerintem mi lehet az olcsóbb széria problémája...
Magyarul manapság már semmi egetverő... mondjuk A320M alig kapható, helyette választható az A520M. Főleg, hogy abból kaphatóak kompaktabb mATX deszkák, pl. 23 x 21cm-es méretben, míg A620M-ből nem találok hasonlót.#60036 S.I
StartAllBack... köszi, elfeledkeztem a StartIsBack-ről, de akor ezek szerint W11-re is átkonfigurálták! Szuper! -
Gigabyte A320M S2H...
Került vagy 15e-ba anno és ott van a listában az 5600X3D-ig bezárólag minden. Még az anno letiltott OC-t is engedélyezték menet közben rajtuk.Erről olvastam, de azt hittem, csak ideiglenes lehetőség volt, aztán UEFI-ben foltozták egy frissítéssel. De ha megy az OC, annál jobb... amíg bírja a VRM.
Mondjuk A520M jobb lehet a memória támogatás miatt. -
Rick4
félisten
Ehhez is csak hasonlít, de nem is az ízlés a lényeg, tápegységgel, paneltáppal együtt 13 ezerért a gyártó se akarja, hogy a saját esztétikusabb modelljeit üsse ki a nyeregből, szóval ennyiért ennek így kell kinéznie, a funkcióját tökéletesen ellátja, az eleje is meg az oldalsó lemezek festése is elég jó karcálló, a gomb hibátlan, nem kopik, nem koszolódik, a ház jól összerakott és merev, mi más kellhet még?
-
mpierre
veterán
Régebbi - pl abit ag8 - deszkát nézem az egy ~negyed havi fizetés volt. A proci már csak a következő hónapban jöhetett bele, ami egy P4 520 volt, kb ugyanannyiért. Hol itt az eltérés a mostani arányokhoz képest?
A legrosszabb ár-értékű deszkám az abit vh6 II volt.
Ha közelebb nézem, akkor a b450 itx ac (Fatality vagy mi) + R5 2600 sem volt vicces áron.
@ AxBattler: Azok drágák. Picit alatta: [link] Talán.
-
mpierre
veterán
Am4 nem mondanám, hogy olyan nagyon ritka lenne mitx-ben. Ok nincs belőle annyi, mint a matx deszkából. Ellenben az intel lga 1700 - maradva a ddr4 opciónál - már andere büfé árban.
Pl.: Asrock Am4 b450 - b550 deszkák Kb 40-50k között kaphatóak. Ugyanez intel alá Asrock-éktól b660 már 60+k.
-
Rick4
félisten
Ezt is megmézheted, ha jól emlékszem, 108 ezret fizettem érte, most is 349 dolcsi mínusz kupon, szóval még alá is becsúszhat, csak ez az n305-höz képest még plusz 30% ot tud, a vga részt meg nem is kell említeni, 5-6x-osa az inteles megoldásoknak..
Ryzen5-5500u proci, 6 mag/12 szál, 16GB DDR4 ram, és 512-es nvme ssd, de van benne 2 db 2.5G lan, intel 200-as ax-es wifi, BT, hdmi, DP, usb-c is, szóval gyakorlatilag minden, ami kellhet, 20 cm magas, alul 16cm átmérő a legvastagabb része. Kis kenyérpirító dizájn, így a konyhában is elfér.Jelen pillanatban az nvme ssd az asztalon pihen, kapott egy pár 512-es nvme ssd-t gyorsítótárnak, és van benne egy 8TB-os wd red plus, így eszik kompletten 20-21W-ot okos hosszabbítóval mérve.
Nálam csak azért kellett ez a méret, mert nasnak vettem eleve, és kellett a 3.5"-os vinyó hely, ha neked nem kell, a fele- harmada méretben tlaálsz ilyen procival szerelt cuccokat.
-
Leginkább az Intel új N* kezdőbetűs processzoraival nézegettem mostanában minipcket és megmondom őszintén, hogy azok tetszenek. Főleg az N300 és N305-ös verziójú procik vannak már olyan szinten, hogy pl. egy Skyrimet elvisznek 60 FPS-en és mellette a fogyasztásuk a béka hátsója alatt van, ami azért nem mindegy!
Viszont nekem annyiból nem tetszenek ezek a nagyon minipck, hogy szerintem be vannak zsúfolva egy pindurka dobozkába, aztán ott főnek a saját levükben... tehát én minimum egy ITX lapba tudnám elképzelni ezeket a processzorokat egy valamivel nagyobbacska ITX házban. Abban azért egyfelől szellősebb a történet, másfelől az alaplapi csatlakozóból is több juthat, mint egy minipcbe.
Sajnos az AMD frontról nem tudok nyilatkozni. -
Pista0001
addikt
Értem. Ha szeretnéd, privátban elküldöm a linkjét annak, amit vettem, de ahogy fentebb írtam, 2-ből 2 különbözőt kaptam, szóval semmilyen felelősséget nem vállalok vele kapcsolatban. Most nem tudok nekiesni, de megpróbálok még a héten egy kis tesztet összehozni. Az újabbal megpróbálok neked 12V-ot mérni a DC-DC előtt és után.
Rick4: szerintem a DC-DC-nek se 100% a hatásfoka, szóval a géphez még egy kicsit kevesebb jut el.
-
Rick4
félisten
Ha a hiba reprodukálható, én rátennék egy 300W-os atx tápot, hogy egy bika táppal ki legyen zárva bármi másnak a hibája, onnan viszont már megvan a következő lépés, fogyimérővel a beállítások alapján mérhető legmagasabb fogyasztás érték megmondja, mekkora tápegységet kell vegyél.
-
Rick4
félisten
Az, hogy a biosban mi volt beállítva a procinak, sokszor lényegtelen, a konnektorból felvett összes teljesítmény érdekes, ami egy sima fogyimérővel monitorozható. A kockatápok elvileg 90% hatásfok fölött vannak, szóval a felvett teljesítmény 90%-a a gép teljesítményigénye, ennek egy része lesz a processzor, az a TDP érték is egy hosszútávú mért átlagolt eredmény, nincs köze a pillanatnyi és nincs köze a max kifejezésekhez sem, én is az i7-8700 csere után tanultam meg ezeket, ami a 65W TDP ellenére (ezt maxnak gondolja az ember, de valójban hosszútávú átlag) bekajálta a 150W-ot is bizonyos teszteknél..
Ha a 75W-ot tápegységet megkínálod akár csak pár pillanatra is, de 90-100W-tal, nem kell csodálkozni, hogy reset lesz belőle. -
Pista0001
addikt
Ha van időd, ebay. Egyértelmű ajánlásig nem mennék el, mert az a 2 darabom is különböző lett, amit kb 2 év eltéréssel ugyanattól az eladótól vettem...
A régebbi 0-24-ben megy, Asrock QC5000 alapú gép meg róla, szóval nem nagy a terhelés. A másikról egyelőre Intel D510-zel kíssérletezgettem, nem volt azzal se gondom még, de ott is messze voltam a táp határaitól.
-
sb
veterán
Sziasztok!
Erre valaki?
100-120W (vagy felette) külső 12V-os tápot tudnátok javasolni?
Van most ami megbízható és viszonylag olcsó?
-
SFX: 125.0 x 63.5 mm
TFX: 85.0 x 65.0 mmMéretszabvány alapján akár jó is lehet, talán érdemes megpróbálni... bár manapság már nem nagy művészet halk TFX tápot találni, kb. ugyanannyiért kaphatóak, mint a normálisabb SFX-ek. És egy 100W peak fogyasztású konfigot szvsz röhögve elvisznek...
(#44304) D1Rect
ASRock, vagy Gigabyte B450-esét venném, de ez nem jelenti azt, hogy a többi ellenjavallt lenne. -
hegegabi80
addikt
-
Most találtam, régi iskolás kompakt mATX ház, APU-s rendszerekhez, husibb ITX konfigokhoz megfelelő lehet, csak kell előre/belülre
ragasztanierősíteni egy 120mm-es ventit, plusz felülre beférhet egy kisebb HDD ketrec is.Persze ez már 290mm mély, szóval nem mindenkinek ajánlott; nekem különösen tetszik a letisztult, elegáns külső, a sok előlapi port.
AM4, jövök... -
Néztem teszteket, nem rossz ez az Athlon, és mivel zárt a szorzója, ezért (egy olcsóbb mATX) A320-as lap is tökéletes alá... Penyákat übereli megjelenítésben.
Melyik lap lesz?
GIGABYTE GA-A320M-S2H egész jó áron megy, és ahogy nézem, tud mindent.Metis Plus-on nem gondolkodtál?
Ha passzoló lapot találsz, akkor szvsz jobb, mint a C2... főleg panel / pico táppal. -
C2 tetejét meg kell vági, és lesz szellőzés.
Egyébként kisebb AM4-es mATX lapokkal az a gond, hogy nincs köztük 170mm szélességű/mélységű modell. Sajnos.
A320M-ITX pedig elég jónak tűnik 2 HDMI-vel, optikai SPDIF hangkimenettel, Realtek ALC1220 kodekkel, 4xSATA + M.2 foglalattal. Ha még tuningolni is lehetne, mint B350-es lapokon... -
hegegabi80
addikt
-
Jah, megvan.
(#35915) >Deego..
Egy alap minőség azért biztos megvan.
Jónak tűnik a Chieftec, és nem is túl nagy. Majdnem mint egy Antec NSK 3480.Még ez baromi jó: Cooltek K2 3.0 - teljesen retró, '90-es évekbeli fíling, zongoralakk festéssel, fényes műanyag előlappal, viszont modern, masszív, átgondolt belsővel. Ha megint rendes ATX gépet építenék magamnak, tuti ilyet vennék hozzá:
- USB3, eSATA az előleapon + rejtett DVD ajtó;
- gumis, de fém HDD tálcák;
- alsó táp, levehető prszűrővel, előtte alsó ventilátor;
- 5.7kg acél.
- tetejére kell vágni egy 120/140mm-es ventirácsot, esetleg oldalára egy ablakot (azt is szigorúan ventilátorhellyel!), és máris kész a retró gép! -
... nekem még szerencsére olyan van.
Az pontosan melyik típus? Nem találom...
Ilyen X2 i5-öt is elfogadnék, fekete, v. ezüst színben, normálisabb előlappal. Jók a méretei, és nem is drága. -
törölt tag
ilyen eset akkor fordulhat elő, ha a biosban tárolt mikrokód régebbi, mint az adott cpu mikrokódja, mondjuk volt már 1-2 stepping váltás, de a bios nem ismeri ezeket a változásokat. ilyenkor nem működik az órajelváltás, ventillátor vezérlés, vagy a Vid-lefixálódik, folyamatosan megkapja a teljes magfeszültséget a CPU, mert nem ismertek a órajel-feszültség összetartozó értékei, ebben az esetben a legtöbb "modern" lap már el sem indul.
Ha kicsiszolják W10-et, lehet benne olyan funkció ami a felhasználó szokásai alapján(helymeghatározás, végzett munka) készít "személyre szabott" energiagazdálkodási beállításokat, ami nem csak annyit néz, hogy desktop, vagy mobil cpu-ról van szó, akkuról, vagy hálózatról megyünk. Szerintem lassan, de erre is rá fognak gyúrni, mert a user csak használja a gépet, nem piszkálja már az elrejtett beállításokat, vagy fogalma sincs hogy miképpen végezhetne hamarabb a munkájával, vagy lehetne hosszabb a készenléti ideje a gépnek.
-
törölt tag
Az órajel váltás sebességére eddig nem láttam panaszt, de szívesen utána nézek mit művel így komplexebb terhelésre, volt e-oka annak, hogy a gyors órajel visszaváltást nem alkalmazzák, illetve van-e erre hatással a beépített "power Plan"-ek nek.
A Kaby-lake még gyorsabb órajelváltást fog megengedni, kíváncsi leszek ezt leköveti-e a W10, beépítik-e ennek a CPU specifikus támogatását, esetleg vele együtt a korábbi modelleken is hoz változást... desktopon is.(#35627) F.B.I. : annak a hűtőnek egy baja van, az hogy a ventilátor nem ér rajta sokat, sokkal nagyobb a hangja, mint az általa keltett légáram indokolná.
De nem lesz belőle kudarc, egy i5-6600-at is nevetségesen alacsony hőmérsékleten tud tartani, jól beállított hűtési-profillal biztosan nem fogja bőgetni hozzá a ventillátort.
Van egy ilyen hűtőm, még ventilátort sem raktam rá, mégis jó -
törölt tag
fekvő alaplappal megy most?
Nálam fekve (leszerelt ventivel) kb. hozta ezeket az értékeket(46-63C°) 35W-os cpu-val, viszont élére állítva mar nem működött a kéményhatás a lamellák között, ott idle menetelt felfelé a maghőmérséklet, ameddig le nem állítottam, nem állt be hőegyensúly 70C° alatt.
Ha a szellőzés nem a természetes légmozgást(kéményhatás) erősíti a "rövid" bordán, hanem más irányban hat, - túl hamar elkeveri a meleg felszálló légoszlopot, ami húzza fel a hűvöset a lamellák között - lehet negatív hatása is a borda hőellenállására, cpu hőmérsékletre.
-
-
törölt tag
Tudom, hogy ezek szarok, az is világos, hogy a fentebbi hőcsövesek nem egy kategória egy ilyen kis vacakkal. De mondom: optimumot keresek egy olyan procira, ahova a szemét 80%-a is megtenné..
Akkor kifejtem:
Nem sok mindent szoktam kidobni, egy ilyen évekig hevert a fiókomban a megfelelő alkalmat várva a hasznosulásra... Gondoltam egy 3W-os led-el csak meg megküzd passzívan... De nem: a közepe forró, a lamellák hidegek. A nyitó feszültség változásból vissza számolva 120C°- körül állt meg a félvezető hőmérséklete.
Az egy rossz vicc, nem "CPU hűtő"
Nem hiába van a gyári hűtőnek sok, de viszonylag rövid lamellája, minimális elágazással, és vastag közép résszel.
Ha a kéménnyel+házszellőzéssel bármilyen légmozgást át tudsz kényszeríteni a gyári borda lamellái között, már nyertél. Töredéke lesz a borda hőellenállása mint passzívan, mert nem csak a hőkapacitása(tömeg*fajhő) viszi a el a hőt a CPU-ról.
-
jim bcs
nagyúr
Hidd el én is konyítok hozzá egy keveset és szerelek is itx-eket folyamatosan
Ezeket a vackokat hagyd, akkor mindegy ha a stockot rakod fel. Ezek itt az olcsóbb LP/92-es hűtők amik valamire valók ->
Noctua NH-L9i/a
Silverstone Argon AR05
Alpenföhn Silvretta
ID-Cooling IS-VC45
ID-Cooling IS-40V3
Noctua NH-L9x65
Silverstone Argon AR06 -
törölt tag
Amit küldtem azt nézd meg, verhetetlen.
A 4-5. képen lévő megoldásnak annyira gyenge a hővezető képessége, hogy nem tudom szavakba önteni.
#35462: Gyári lapos hűtő, venti nélkül olyan 2-3 órát bír "Idle", de ha már elérte a ~60C°-ot a tömb, bármilyen apró terhelésre lekapcsol a CPU hővédelme.
A ma kapható "intel brand" alaplapok nagy része még mindig "nem látja" a venti fordulatszámot 800RPM-alatt.
-
törölt tag
Szerintem ne csináld. Ablakon kidobott pénz/idő a gyári hűtőnél picit jobbat keresni arra a cpu-ra.
Vagy vissza a shuriken-t, vagy ha van a fiókban célodnak megfelelő PWM 92mm-es ventid, akkor azt ráműteni a gyárira.
szerk: dell/HP desktopok-ban van olyan gyári hűrő amire 92mm-es, keretes venti van csavarozva, állt. van hozzá hátlapi merevítő keret is. Ezzel a feature sett-el megér 2500Huf-ot, de nem többet, és pont megfelel a célodnak, nem kell barkácsolni.
-
kisza25
félisten
A tápból így is elég meleg levegő jön ki, ráadásul a ház alá ami ugye megtörik 90 fokban, majd még 90 fokban, szóval azt nem erőltetném.
Nem tesz jót a tápnak sem, annak nem az a dolga, hogy a házat kiszellőztessenem véletlenül van az újabb házakban megoldva, hogy kintről szív és kintre fúj
-
Goose-T
veterán
Van egyébként egy megfordított modja ennek a háznak, bár csak az alaplaptálcát fordítják meg, a táp marad a helyén. Viszont nagyon könnyen kivitelezhető, gyakorlatilag két lyukat kell fúrni az egyik lemezbe, a többi szerelés adja magát.
-
kisza25
félisten
-
imibogyo
veterán
Alapvetően egyetértek (bizonyos részekkel), de azért mégsem.
Azzal egyetértek, hogy ez nem mindenkinek fér bele és nem mindenki használná amúgy sem ki ezt a plusz sebességet (bár ez igazából minden hardverrel kapcsolatban elmondható). DE...
meg még elég borsos árú brute force megoldás a PCIe SSD átlagembernek
Miért a 2,5 SSD nem az kb. azonos kategóriát feltételezve?Mert az ok, hogy egy """ gagyi """ 2,5 SSD akár a felébe is kerülhet egy M.2 PCIe-nek, na de a PCIe-es M.2-es sem a legalja az M.2-es SSD-knek, szóval 2,5 SSD-ből se az alsó kategóriához hasonlítsuk már. Mert akkor ha a nyers sebességet nem nézzük, akkor M.2-es SSD-ből is lehet a Sata elvi sebesség csúcsát képviselő példányt venni és akkor nem kell a házban pakolgatni egy plusz eszközt, ami ITX-en bizony nagyon tud számítani.
Egyébként 120 GB-ban nagyjából azonos kategóriát/típust nézve:
Plextor:
2,5-es M6 Pro (330/545) - 25547 Ft
M.2 PCIe (335/770) - 26302 FtDe nézzünk egy nagyobb különbséget (Samsung):
120 GB 2,5-es 850 EVO (520/550) - 24500 Ft
120 GB M.2 PCIe (600/1700) - most 33 848 Ft (de egy hónapja 26.000 Ft volt)
Ok, itt nagyobb a különbség az aktuális árat nézve (~7000 Ft), de egy hónapja meg 1500 Ft volt a különbség, egy átlagosan 2x olyan gyors eszköz esetében.Szóval én nem látom azt, hogy ezek olyan húde nagyon hatalmas különbségek lennének. Ez szerintem nem mérvadó, akkor inkább spórolok rá 2 hónappal többet, de akkor is a jobbat venném meg. Már pedig én a kereseti ranglétra legalján vagyok (közalkalmazott), szóval tudom milyen az amikor sok hónapot kell várni egy-egy vásárlással, de utána jó eséllyel éveken át fogom használni az adott kütyüt, tehát szerintem nem mindegy.
lásd gyk. minden SSD belassul kisebb tartós (értsd 10perces nagyságrend) terhelésre
Épp ezért nem mindegy, hogy 1700 MB/s-ről lassul a felére, vagy 250 MB/s-ről. Amúgy én ezt nem tapasztaltam komolyabban. Kell egy normálisan szellőző ház (ITX-ben sem kivitelezhetetlen), másrészt nem "szabad" alaplap aljára tervezett M2-es foglalatú lapot venni (szigorúan szerintem). És akkor nagy baj nem lehet. -
patomi
őstag
A CA-I elején is van két usb port. (bár az nem zavarja a beszerelést.. a keskenyebb mATX lapok is 170-174mm szélesek).
A CA-I ilyen belül:
Hátul van hely 60mm-es ventinek. próbáltam egy piros vonalat húzni az alaplap felé. Nagyjából lehet viszonyítani. Itt is kb ez látszik [link] Szóval azt a 10-14mm-t levonom (piros vonal vége-alaplap alja) a 60mm-ből. Jó indulattal 50mm marad az itx lap alatt (170+50) kb. 220mm-en belül kell gazdálkodni...
Ha viszont a Realan meg van neked abban esetleg pontosabban meg tudod nézni. -
Emlékszem, régebben is posztoltál erről a gépről.
Az ATX táp helyére, a paneltáp "mögé", a házon kívülre gyorskötözőkkel erősítettem volna egy 92mm-es légkavarót, elöl-hátul ventirácsokkal - így tuti nem gyűlt volna össze annyira a meleg, és a paneltápot is közvetlenül hűtötte volna.Bónusz, hogy kis mATX lapok is beférnek.
A linkelt LC-power/Sharkoon kockaházra gondolsz?
FM2+-os A68H lapot terveztem volna bele, csak nem jött ki méretre, ahogy szerettem volna. -
Köszi, de láttam már: Sharkoon CA-I néven is adják, és nem vészes az ára. Nem rossz, de nem használja ki a belső teret, az előlapra lehetne belül merevlemezeket helyezni, mint a Lian Li PC-Q01-ben. A szellőzése talán rendben van.
Sharkoon-tól még egy ilyen adaptert szerelnék az InWin-be: 5.25" BayExtension - ebbe mehetnének a meghajtók.
Egyrészt nem akarok, másrészt azt, ami konstans értelmes teljesítményt adna le, heroinárban adják (20k+ HUF). Ráadásul többen is írták már itt, hogy ekkora terheléssel egy zárt külső adapter finoman szólva sem fogja megérni a nyugdíjaskort... amit meg is értek.
Ezért is kicsit csalódás, hogy a 180W-os tápot lehúzták itt. -
cinemazealot
addikt
Whitenergy külső kockákkal még nem volt dolgom. Az alacsony ár nekem is furcsa volt, de a 2 év garancia meggyőzött. Jelen terhelés mellett épp hogy érezni némi melegedést, és egyelőre semmi panaszom nincs rá. Azt viszont nem tudom, hogy az eltérő feszültségű tápok is hasonló árban vannak-e, ez most 16 V-os és viszonylag kis (55 W) teljesítményű.
-
HookR
addikt
"Ott nem volt világos, hogy az az IX-03/05-höz jár-e a paneltáp. A képek alapján a 03-ban benne van... És csak a külső kocka az opcionális?"
Az IX-03 Datasheet és az IX-05 Datasheet szerint mindent, vagy semmit:
"Power supply: Optional AC-DC adapter with DC-DC transformer (CDP-085ITX-85Watt)"
Bizonyára azokra is gondoltak, akik PicoPSU-ban gondolkodnak. -
cinemazealot
addikt
Hasonlóan kis fogyasztású konfiguráció mellé én egy PicoPSU-t használok (~17,3e Ft, de a 12 V-os csak 10,7e Ft), amihez ma kaptam meg a Whitenergy 04100-as (16V/55W) kockát (~2,6e Ft), így üresjáratban 9-10 W a teljesítményfelvételem.
Sőt, most ráakasztottam a PicoUPS-t egy 12 V/2,3 Ah-ás akkumulátorral is, és így (töltési fázisban) 18-19 W-ot eszik a rendszer üresjáratban. Gondolom, amint az akksi fel lesz töltve, ez visszaesik majd a fentebb mért érték környékére. Jelenleg így nézünk ki:
-
HookR
addikt
Ezeknek az előlapja egyben van:
- Chieftec IX-05
- LC-Power 1540MI
- LC-Power 1550MIVagy például ezeket lesd meg:
- Chieftec BT-02B
- Chieftec BT-04B-U3
- Chieftec FI-01B
- Chieftec FI-02BC
- IN WIN BM sorozat
- IN WIN BP sorozat
- IN WIN Wavy
- IN WIN Wavy II
- Jonsbo/Cooltek U1
- Jonsbo/Cooltek V2
- Realan E-Mini E-K5i
- Realan E-Mini E-W80
- Silverstone ML05 (Ebből a konstrukcióból ez a legolcsóbb)
- Spire PowerCube 502 -
Mercutio_
félisten
Az enyhe kifejezés, nekem egyszer volt 2 hétig olyan házam + 3,5"-os HDD, de olyan forró volt nap végére, hogy nem kínoztam szegényt tovább.
Ha az ED-3 nagy, akkor a másik 3 javasolt ház is az lesz (Jonsbo V6, Xigmatek Nebula, CM Elite 110)
Esetleg a korábban HookR által linkelt Realan E-Mini W150 és Cemo házak, bár ezek tartok tőle beszerezhetetlenek.
AxBattler: Hivatalosan lehet úgy van, de a valóságban röhögve belefér 2x3,5"-os vinyó a CA-I/ED-3-ban.
-
Szoba
tag
Végre az első fecske...csak kérdés, hogy csinál-e nyarat!
Nagyon köszönöm a hozzászólásodat! Még mindig erősen gondolkozom mi tévő legyek. Még nem vetettem el teljesen az ötletet azért...Amúgy 2D alatt a videokártya jóval kisebb fogyasztása miatt nem okozhat gondot a tápnak, kérdés csak, hogy mi történne játék alatt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- ZIDOO médialejátszók
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Napelem
- Építő/felújító topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nokia 8 Sirocco - tudja, honnan fúj a szél
- További aktív témák...
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest