Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• juhaszmarci

csendes tag

válasz avvava #106398 üzenetére

Azért más gyártónál sem gyakori a 3db WAN kapcsolat kezelése

• Tin

veterán

válasz avvava #105199 üzenetére

Persze hogy nem kell, ráadásul a nem kamu CAT6 kábelek simán hozzák 20-30 méteren belül a 10 Gbitet. Mondanám, hogy efölött a sebesség felett meg úgyis mindegy, csakhogy sokan egyedül az internetben gondolkoznak, miközben egy belső NAS-nál már azért a gigabit simán limitáló tényező a vinyóknál is, nem beszélve az SSD-kről. 2.5G-n viszont már kényelmesen elmennek a vinyók is maximum sebességen.

Szerintem csak arra akart célozni, hogy tényleg szükségem van-e a 2.5G-s LAN portra. Amúgy nem, mert a lakásba becsatlakozásnál van a kábelmodem, amiből egyetlen LAN szál jön ki, ami egy switchbe megy, és aztán onnan mennek a kábelek az egyes szobákba. A leghosszabb kábel körbevezetve is asszem talán 15 méter, tehát nem hosszú. Összesen 4 switch van, ebből az egyik a régi RT-N18U router, oda nem akartam feleslegesen venni még egy switchet, és így abban a legtávolabbi szobában is van WIFI, még ha egy másik AP-val is. Én kábeleztem be az egész lakást és raktam össze az egészet, és így a lakás szinte minden pontján (de minden szobában) van gigabites LAN, CAT6 kábellel, szóval igazából a switchek cseréjével lehetne ez 10Gbit is. Az más kérdés, hogy egy gép kivételével mindegyiknek csak gigabites LAN portja van, szóval ez egyelőre nem téma.

Azért lett volna jó, ha az AX4200-nak legalább egy 2.5G LAN portja van, mert akkor "átmenőben" sem korlátozná le a sebességet, de nagy jelentősége nincs. Mint írtam, WIFI access pointnak használnám csak, szóval egy kábel menne bele, és igazából egy se jönne ki, mert ahova tenném, ott éppen nem is lenne más kábeles eszköz. Szóval ez így tényleg csak egy "nice to have" feature lett volna.

Ami sokkal fontosabb, az a jó jelerősség, a betonstabil kapcsolat, a sok kliens kezelése, és a használható hálózati sebesség. Az összes itthoni PC, okostévé meg játékkonzol kábelen lóg, szóval a WIFIs netsebességnek mindössze annyi kell, amennyinek egy mobil eszközön értelme van, tehát mondjuk 100 Mbit. Ezért is tök felesleges a WIFI 6 szabvány fölé mennem. Azt a 100-at viszont nem ártana, ha hozná, mert a két szélső szoba "túlsó" végében már néha csak 10-20 Mbit a sebesség.

Új hozzászólás Aktív témák