- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fecus #105700 üzenetére
Karácsonykor megtörtént a csoda. A barátomnál "lehetővé vált" kábel behúzása a két emelet közé, sőt a két asztali gépet is kábelre lehet kötni (+1 fúrás). Tehát mehet a Wired Backhaul és megspóroltunk két drága USB-s vevőt. Így a WiFi-t már csak a laptop és a két mobil fogja használni ill. a vendégek. A laptop 5GHz képes, de elég régi.
Visszaolvasva erre a helyzetre a 2 db Cudy WR3000S megfelelne vagy valamelyik olcsóbb Asus pl. RT-AX58u vagy a TP-Link ??.
Miért/milyen tulajdonságért érdemes felárat fizetni a Cudy-hoz képest a többi típusért? Vagy melyik a leginkább költséghatékony típus?
Minden szint kb. 60nm és a jel útjába csak 10-es tégla közfalak lesznek, max. 2. -
HoTDoG
tag
válasz
fecus #105700 üzenetére
Kipróbálni beruházás nélkül is ki lehet, 14 napig, online rendelve.
Biztosat nem lehet mondani, lásd az én kálváriám. Eddig a legolcsóbb és legbutább eszközzel értem el a legjobb sebességet a problémás helyiségben.Nekem az Asus XP4-el 390-410Mbit körüli letöltést sikerült produkálnom, powerline backhaul-al, ugyanazon a kismegszakítón, Voda L 500-as nettel.
-
válasz
fecus #105653 üzenetére
Megtörtént a powerline adapterrel a teszt. A barátom nem tudta melyik konnektor melyik fázis, de fel volt jegyezve, hogy melyik konnektor melyik kismegszakító. A powerline eszköz típusa: TL-PA7010P. Elvileg 1Gpbs.
Csalódás volt. A legtöbb amit ki lehetett hozni belőle az 180Mbps volt, a router és laptop között iperf3-al mérve. És még csak nem is az azonos kismegszakítón volt a legtöbb.
Most azon töprengek megéri-e beruháznia 50-70 eFt-ot az eszközökre (két router + két új USB végponti eszköz) és hogy pl. ezzel "ASUS ZenWiFi AX Hybrid XP4 (2-Pack)" van-e esélyünk nagyobb sávszélességre?
Ehhez az ASUS-hoz melyik eszközt javasoljátok a végpontokra? 2 db PC USB csatikkal. -
válasz
fecus #105567 üzenetére
Szereztem egy TP-link powerline cuccot. Azt javasolták, hogy egy pár mesh routert vegyek ethernet backhaul tudással és ezen a powerline adapteren csináljam meg a ethernet backhaul-t. A tanácsot adó TP-Link Deco routereket javasolt.
Kérdezem Ti mit javasoltok?
A két eszköz, azaz emeletenként egy, elegendő lesz.
Persze kell még két hozzávaló képességű USB vevő is. -
Patice
nagyúr
-
memorix
senior tag
válasz
fecus #105547 üzenetére
A wifi ellensége a vasbeton födém, ott ha jó sebességet szeretnél vezetéket kell kihúzni.
Alternatíva lehet a Tri band router azonban arra nincs garancia, hogy a födémen keresztül mennyire lesz gyors. Csak kipróbálással tudod meg.
Ha nagyon olcsó Triband routert veszel és a födém miatt van veszteség akkor ne számíts ütős sebeségre, csak vánszorgásra. Ha erősebb Triband routert veszel akkor meg a veszteség után talán elégséges lehet a sebesség. Érdemes interneten rendelni, ha nem elégséges a sebesség akkor vissza lehet küldeni. Lásd a fenti hozzászólásnál az ajánlott modelleket.
A Tri band routerek többe kerülnek. Ha a pénz van az első helyen a prioritásba akkor vezetéket kell kiépíteni.Lehet próbálkozni Mesh vagy extenderekkel. Azonban azok ha nincsennek vezetékkel összekötve a sebesség még kevesebb is lehet ha közte vasbeton födém van.
Az EU ban tiltva/szabályozva van a nagyobb teljesítményű routerek használata. Kínai területkód/fw beállítással ugyanazon routerek egyes modeljei nagyobb adó-vevő teljesítmény tudnak leadni.
-
-
-
-szabi-
addikt
Vályogfal nálam szörnyen wifi ellenes.
WDR3500 routerem van, de a vastag főfal annyira lefogja, hogy a tablet és az egyik teló állandóan szakad. Másik teló nem szakad le, de szörnyen lassú.
Kölcsönkértem egy RT-N12+ routert de ugyanaz a jelenség.
Ehhez persze az is hozzájön, hogy nálam nem merőlegesen hanem elég lapos szögben (még hosszabb úton) kell a wifi jelnek áthaladni rajta. -
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Milyen típusú a jelenlegi eszköz? -
Multibit
nagyúr
Mielőtt routert cserélsz, derítsd ki, hogy valóban a router miatt ennyi "csak" a wifi sebessége. Vedd figyelembe, hogy a routeren kívül erősen bejátszik a kliens, a beállítás és a környezet!
Azt meg felejtsd el, hogy az 1000 Mbps sebességet még csak közelíted is wifi-vel! -
arcitec
addikt
S4 mobilon mértem 106/106 Mbps wifi. Ez lecsökkent 105/106-ra mikor appokat töltött le a mobil. Ez egy eszköz. Azt nem tudom ,hogy ha több eszköz is menne wifin , akkor mi lenne, de attól tartok simán vinné.Kábelen meg tökéletesen meg van a maximum, a TP-Link TL-WDR4900-on.
-
Ahogy írták is kapcsolati link sebességeknek és a valóságnak semmi köze egymáshoz.
Sajnos ez a legtöbb embert megvezeti.
Nem számítanák jelentős(!) javulásra más routerral sem. Persze lehet kísérletezgetni más típussal, mert azért egy +/- 20-25% még benne van a játékban.
Nekem is P9 van és nekem is C7 van. De mivel nekem 30/3-as NET van mögötte, így személyes tapasztalatból nem tudom, hogy hol lenne a vége.Más: WiFi jelenleg még messze nem alkalmas arra amire a kábel. A jelenlegi kilátások szerint ez még egy darabig így is lesz. Laptopot, TV-t és más fixen is használható eszközt célszerű vagy kábelre kötni, vagy végső esetben a wifis klienssel egy helységben AP-t használni, ami kábellel csatlakozik a router-re. Falon, falakon át nem lehet nagy tempót átvinni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest