-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
memorix
senior tag
Nézd nem haragszom, napi szintem probléma megoldással foglalkozom mint mindenki más az életben. Nekem meg nincs időm teleregényeket olvasni és általában +-5 hozzászólást lapozok előre hátra és ha van éppen időm próbálok az adott hozzászólásban leírtak alapján tanácsot adni a legjobb tudásomnak megfelelően.
Én nem szórakoznák ennyit ezzel a problémával, inkább vennék a helyedben egy Asus GT AX 6000 (Merlin miatt, ha nem kell merlin akkor TUF AX4200/AX6000 is jó lehet) és kipróbálnám a választott routert. Ha nem oldja meg a problémádat akkor 14 napon belül visszaküldhetted. Szerintem több idő elmegy az egész mostani kísérletezéssel, információ gyűjtéssel mintha kipróbálnál egy másik, de gyorsabb és új routert.
további szép napot!
-
memorix
senior tag
Nincs érdemi ellentmondás.
Mivel neked részben várhatóan nem a falak okoznak problémát, hanem a társasházban lévő egyéb routerek, zavaró jelei vagy a AX58U routered instabil működése esetleg a csatlakozó eszközökön lévő beállítás/driver probléma. A hiba forrását kell megtalálnod.
Az alábbi kísérletezést tudod megtenni:
- Visszarakod a gyári ASUS drivert a Merlin helyett és megnézed, hogy stabil lesz -e 5Ghz jeled.
- Lereseteled a routert és felrakod a Merlint újra és beállítod a routert.
- Böngészed a Merlin beállításokat és rájössz esetleg, hogy van -e szabad csatorna ahol
stabilabb lesz a jeled. (Ha a probléma forrása tényleg más közeli eszközök)- Végig nézed a beállításokat, hogy nincs -e elkonfigurálva valami a routeredben.
- Kiderülhet, hogy a routered már elfárad és kipróbálsz mondjuk TUF AX 4200 -t és megteszteled, hogy javul -e a helyzet, de nem lesz Merlined.
- Vagy kipróbálsz egy GT AX6000 és akár merlined is lehet.
- Kiderülhet, hogy a windows szórakozik a laptop gépeden és ha alvó üzemmódból felállítod a gépet akkor nincs 5GHz jel . Akkor a window drivereket/beállításokat kell csak frissíteni és átnézni a laptopodon.
- Előfordulhat, hogy a routered megy alvó módba és nem indítja a 5Ghz -t is. Ez konfiguráció/ gyári beállítási érték is lehet.
- A samsung telefonoknál egyes modelleknél van olyan hiba, hogy a 5GHz sávot/wifit nem látja. Ezt samsung frissítéssel megoldották.
Sok sikert a keresgéléshez.
-
Én egy AX-58Uv2-t cseréltem egy TUF-AX4200-ra. Nekem az 58 is lefedett egy 140nm-es felújított kádárkockát, és a 4200 is lefedi, csak az ugye gyorsabb. Stabilitásban nem vettem észre semmi különbséget, a lefedettség is gyakorlatilag ugyanaz. De lehet máshol más lenne az eredmény.
-
memorix
senior tag
Nézd a többségnek nincs AX58U routere és nem a te házadban lakik és nem fogalkozik mindenki routerek tesztelésével . Miért gondolod, hogy itt tömegével tudnak a te problémádra választ adni.
Az alábbi linken látod a merlin képes routereket.
A hogyan optimalizáljunk router kérdést fel lehet tenni, de jó válasz nem lesz rá. Pláne ha AX58U -l kapcsolatba teszed fel a kérdést.
normális sebesség beli előre lépést a a TUF 4200, TUF AX6000 tudsz tenni de az eredeti asus firmware-l.
A GT-AX-6000 sebességben picit erősebb (2-3%) mint a TUF 6000 model. De drágább is 10-20 eFT-l és erre van Merlin is ha ez fontos.
A csatolt linken találsz tesztet AX58u, AX5400 és GT AX 6000 kapcsán ahol ezeket összehasonlítják.
További tesz GT AX 6000 -ra
A linkelt portálon találsz teszteket. Emiatt raktam be ide.
Személy szerint én TUF 4200 is használok. Nekem az elég volt amire kell. Erősebb modelleket is teszteltem. De ár/érték arányba választottam.
-
Én csak magamat tudom ismételni -- lefedettség ügyében. Az "eltűnésre" nincs ötletem.
Háromszor kb. 80 négyzetméteres ház elég kaotikus, helyenként félméteres tartófalakkal.
2,4 GHz-en, SamsungNote9-cel próbálva:
GT-AX6000: mindenhol, a ház távoli sarkaiban is stabil a kapcsolat, a kertben 20-40 méteres a használható sáv.
RT-AX86s: A kert már kicsit foghíjasabb, a ház legtávolabbi, nagyon vastag fallal elválasztott sarkában (kazánhelyiség) már elég bizonytalan a kapcsolat.
RT-AX58: A kertben a robotfűnyíró már csak felhúzott redőny mellett kapcsolódik, a ház távoli sarkaiban már bizonytalan a vétel, a kazánhelyiségben már nem lehet jól kapcsolódni.MaCS
-
blakey
titán
160MHz-es sáv használata mennyire általános?
- amennyire az adott hely alkalmas, nálam pl. jól működik, így használom.Ha be van kapcsolva akkor random eltűnik a teljes 5GHz-es hálózat, semmi nem látja a routert -
akkor nálad elég erős interferencia lehet, ebben az esetben ne használd, hiszen csak problémád adódik. -
BB9000
senior tag
Azt írod, hogy a jelenlegi routered mindenre elég, de a lefedettség nem túl acélos.
Ezt én úgy fordítom le, hogy vannak helyek a lakásodban, ahol nem az általad elvártnak megfelelő gyorsaságú a WiFi.
A tévhitek eloszlatása kedvéért:
A meglévő, modernnek számító, AX-es WiFi routered újabb AX-es routerre cserélésével a lefedett terület nagysága érdemben nem fog nőni! Ennek hátterét már sokszor kiveséztük itt a fórumon is. Ha érdekel olvass vissza.
A jelenleg neked megfelelő WiFi ellátottságú terület nagyságát az adott helyen érdemben úgy lehet jelentős mértékben megnövelni, ha újabb WiFi routert állítasz be. Mivel olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy már amúgy is rendelkezel egy AiMesh-képes WiFi routerrel az a legegyszerűbb, ha beszerzel mégegyet és a két eszközt összekapcsolod egy mesh-hálózatba.
(A legolcsóbb AiMesh-képes AX-es router is megteszi!!! ) Figyelni kell a routerek elhelyezésére, és az összekapcsolás módjára. A lefedettség növelés szempontjából a legjobb megoldás, ha a két router kábelen kapcsolódik egymáshoz, de kábel nélkül is jó eredményeket lehet elérni, ha a routerek közt nincs túl sok árnyékoló/zavaró tényező. Egy-két 10-es válaszfal "leküzdésével" simán elbírnak, de pl. egy födém, vagy egy vályog fal teljesen el tudja nyelni a WiFi jeleket. Ott már a kábeles összekötés lesz a jó megoldás.
Összegzés: Ha a lefedett terület megnövelése a cél, akkor több WiFi router kell! ASUS esetén egyetlen megkötés: ismerje az AiMesh-t.
A komolyabb és drágább routerekre akkor van szükség, ha igény van az általuk nyújtott többletfunkciókra, vagy ha extra sok klienst (25 nél több), extra nagy forgalmat kell kezelniük (pl. webszervert üzemeltetsz), extra sebességgel (pl. online játékokat játszol) kell kiszolgálniuk WiFi-n, vagy akár kábelen.
A 160 MHz-es sávszél problémájára máskor válaszolok, mert túl sokat írtam már. -
memorix
senior tag
TUF AX4200 erősebb router és picit jobb a lefedettsége mint a AX58U -nak. A TUF AX6000 pedig gyorsabb egy picit a TUF AX4200-nél.
Ha csak a 2.4Ghz használtad akkor nem lesz érdemi javulás a mostani routeredhez képest, 5Ghz nél már van egy pici és ha sok AX /wifi 6 eszközöd van a közelben akkor számíthatsz javulásra.
A Wifi ellensége a sok fal és a nagy távolság. Minél több fal van és minél messzebb az eszközöd a routertől annál lassabb lesz a jelátvitel. A sebességet ebben az esetben MESH második routerrel vagy kábelezéssel tudod javítani.
-
Alex91
félisten
-
Ha 1-2 aktív eszköz van csak és jó eséllyel kb. váltva működnek, vagy a routerhez csatlakozva vagy a repeaterhez, tehát nincs masszív egyidejű használat mindkettőn keresztül, akkor van ennek bármi hátránya?
A repeater-eknek előnytelenebb a kialakítása/elhelyezhetősége a sima router-ekkel szemben. -
Ha a wifi hatótávot nézzük akkor van olyan modell az ajánlottak közül ami érezhetően jobb mint a többi?
Csak helyszíni teszt során forg kiderülni, hogy az adott eszköz mire képes az adott helyszínen.Ha wifin lóg és nem kábeles backhaul akkor van bármi előnye az Asusnak a TP-linkhez képest?
Igen, TP-Link esetében csak repeater használható másodlagos eszköznek, Asus-nál bármilyen AiMesh kompatibilis eszköz beszervezhető.Wifi-s backhaul csak akkor van normálisan szeparálva ha van rá külön sáv/antenna, ugye?
IgenVagy ez ilyenkor hogy működik ha nincs, akkor is segít ha pl. 4x4 2x2 helyett?
Előnyösebb tud lenne a jobb MIMO képesség. -
dkess
őstag
Szia,
Ez annyira már nem kevés eszköz - különösen, ha hozzávesszük najd az IoT cuccokat is. Igen, van jelentősége és ráadásul nem is kevés. Ennek oka, hogy a WiFi nem lineárisan skálázódik. Nagyon nem ...
Az is igaz, hogy az IoT eszközök tetemes része 2.4 Ghz -en N -es WiFi (pl. okosizzó, okoskonnektor, , okosmosógép stb., meg WiFI nyomtató). Ugyanakkor ezzel a 2.4 GHz kb. kampó. Amennyiben pár TV meg "ez+az" meg 5 GHz -en lesz és a maradék eszközöknek értelmes sebességet/lefedettséget stb. akarunk, akkor lehet kell alá a vas.
Ez például lehet olyan módon is, hogy több router között oszlik el a terhelés - pl. AiMesh kábeles backhaul -al. Nem mellesleg a lefedettségen is növelhetünk - ami egy kétszintes háznál nem elhanyagolható szempont.
Egy szó mint 100: 2*AX56U (2*40K HUF) javasolnék. A következő lépcső pl. az AX82U (földszinten, 60K HUF) és AX56U (emelet, 40K HUF) lenne ...
-
woodworm
veterán
Mivel nehezen lehet hozzájutni, hozzátenném, hogy a dlink dir-860l b1-es padavannal hasonló eredményeket hoz a hasonló hardver okán.
A szembetűnő különbség az erősebb soc (2+2 az 1+1 helyett), az usb3 az usb2 helyett (az írás nem nő jelentősen, de az olvasás közelíti a pc-s teljesítményt) és 2,4 GHz-en turboqamos chipset van benne, ezzel mértem már 200Mbitet is. -
woodworm
veterán
A d-link gyári fw-e hulladék, mindenképpen cserére szorul, az n56u gyári fw-vel, a 3600-ashoz hasonlóan csak n-es 5GHz-en (cfw-vel ac-s), a xiaomi 3g nem tud igmp-t, ezért iptv felejtős rajta (cfw-vel ez is megy). Mindhárom készülék nagyjából azonos hardverrel rendelkezik, ami semmivel sem gyengébb az általad felsoroltaktól. Egyedül a c7 3x3as mimo-t tudó wifije tud nagyobb sávszélességet.
Ezek a legolcsóbb ajánlható gigabites, ac-t tudó routerek. Az olcsóságuk mellé egy kis időt rá kell szánni az fw cserére.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
A v1-nél sokkal erősebb a V2. Pl. a V1 WAN portja nem tud 100-120Mb-nél többet, hiába gigabites.
Ha nem kell dualband, vagy AC, akkor nem nagyon van más opció.
Ha kell az 5GHz, akkor igen, akkor WDR4300, vagy archer c5/c7. Bár, akkor már az ár miatt szóba jöhet az AC56U is.
A 3600 gyengébb lesz wifi szinten mint az 1043, az osztott antenna miatt. Erről olvashatsz a topic-ban korábbról.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Árban nem fér bele drágább kategória?
Én most váltottam WDR3600-ról AC56U-ra. Ha fontos az 5GHz (AC-n), akkor ilyesmi kategóriás router-t javasolnék, minimum, ha nem fontos az AC, csak a dualband számít, akkor N56U vagy N66U.
Ha nem fontos az 5GHz, akkor 1043ND V2, vagy Asus N18U.
-
hackeeeee
Jómunkásember
A 3600 elég gyenge 5GHz-n, sajnos.
Sajnos már nem tudok tényleges eredményekkel szolgálni, mert pillanatnyilag nincs Nálam a router, de 2 szobával arrébb már néha képes volt mobil eszközzel 1-2-es jelerősséget produkálni.. Szakadás nem volt, de néha nagyon beesett a jelerősség.
-
Multibit
nagyúr
Az AC-s mivoltához képest gyenge wifi-n túl a Mediatek chipsetet szokták emlegetni a hozzáértő kollégák, mint negatívumot. Nem tudom, hogy ehhez a chipsethez léteznek-e alternatív firmware-ek (már ha érdekel ez téged egyáltalán).
Persze ha semmiképpen sem tudsz/szándékozol továbblépni a 120-as netről, akkor rövid távon elég lehet. De ha már AC-ban gondolkozik az ember, én legalább 2 antennással számolnék.
Azonban egy jó router és egy megfelelő ellenoldal megléte esetén 120 Mbps-t N-es wifi-vel is el lehet érni. Legtöbbször csak 5 GHz-en, de ne feledjük, az AC is 5 GHz-en működik! -
-
TP-Link 3600 ami megfelel a kritériumoknak az olcsóbbak közül, ha nem elég a hatótáv akkor a jelenlegit beállíthatod másodlagos eszköznek.
Ill. ehhez bónusz kérdés, hogy egyáltalán van-e ilyen router, ami értelmesen (nem 1-2mbittel) ki tud szolgálni egy nagyobb családi házat is (mondjuk 2 szint, 2x60nm). Vagy oda inkább repeater a biztosabb minőség miatt.
Előre nem lehet megmondani, minden környezet más és más, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy meddig és mekkora sebesség lesz.
A másodlagos eszköznek a használata mindig jó megoldás. -
amennyiben upc az a 120 Mbps net, vagy elérhető ott a upc, úgy a upc wi-free is okozhatja a problémát, annak elterjedése óta sok a panasz ott is a wifi kapcsolatokra, ahol korábban nem volt gond.
Viszont dualban ezzel nem lenne gond - ezt nem tudom, hogy miként érted, de sokan félreértik, mert bár a router tudja szimultán a két sávot, de az ellenoldalak nem, így egyszerre csak az egyiken zajlik adatforgalom dual band ellenoldal esetén is, és ha mondjuk az 5 GHz preferált, akkor annyit lehet tapasztalni, hogy ahol az már nem elérhető, ott az ellenoldal eldobja és felcsatlakozik a még elérhető 2.4 GHz hálóra.
a router típusa válogatja, de az általad említett tl-wdr3600 mind a két sávot külső antennán szórja, illetve a tl-wdr4300 is, tehát ezek osztott antennásak, a tl-wdr4900 olyan, hogy belső 2.4 GHz és külső 5 GHz, továbbá ac wifi képes tp-link esetén találni még az új archer kategóriában ilyen megoldást.
az asus minden gyakori típusánál vagy mind a kettőt belsőn, vagy pedig külsőn szórja.
egyértelműen nem jelenthető ki az asus jobbsága, mert vannak ellenpéldák, de ha ár/érték arányban is nézzük, akkor a legolcsóbb jó, külső antennás dual band asus router az rt-n66u, ami 35 e ft környékén kezdődik, legyen is jobb wifi szórásban is, mint akár a legdrágább dual band, n szabványos tp-link, ami még mindig csak úgy a felébe kerül.
látatlanban senki sem tudja pontosan megmondani, hogy mire elég egy ismeretlen környezetben a tl-wdr3600 vagy akár egy jobb asus típus. -
szia,
nem csak a telítettség miatt van/lehet, 2.4 GHz 300-as kapcsolaton nem jellemző 120 Mbps mérhető átvitele, de még az 5 GHz sávon sem garantált - pedig az gyorsabb átvitelre képes, mint a 2.4 GHz -, illetve az ellenoldal milyensége is számít, mert ha az nem 300-as, hanem csak 150-es vagy lomhább, netán csak g szabványos, akkor az a szűk keresztmetszet.
figyelembe kell venned azon tényt is, hogy az 5 GHz kapcsolat fogékonyabb az akadályozó tényezőkre, mint a 2.4 GHz.
azt is fontos még megjegyezni, hogy a dual band külső antennás eszközöknél az antenna osztott, mivel osztozik rajta a 2.4 és 5 GHz sáv - és ez nem csak a tp-link esetén probléma, emiatt más gyártóknál sem szabad összehasonlítani például a csak 2.4 GHz képes és a dual band típusokat csak 2.4 GHz szórás tekintetében.
a tl-wr1043nd v1 3 dBi 2.4 GHz antennákkal rendelkezik, a tl-wdr3600 pedig 5 dBi, de; 2 dBi 2.4 GHz + 3 dBi 5 GHz
nekem is volt tl-wdr3600 (is), mind a két sávon teljesen beszórta a bő 50 nm panelt, több fal mögött is jó volt a kapcsolat még mobiltelefonnal is, illetve mind a két sávon hozta a várható maximum sebességet a megfelelő ellenoldalakkal, pedig 150 lakásos házról van szó, rengeteg elérhető idegen hálózattal.
most egy belső antennás rt-ac56u van, és szintén nincs gond sebesség és szórás tekintetében, csak a megfelelő csatornát...stb. kellett beállítani. -
Beri
addikt
Az csak úgy ott maradt. Az első verziók a driverből nem tudták n módban hajtani a hálókártyát. Azóta már eltelt egy kis idő, már működik. Viszont egyesek szerint you must use WPA2 + AES to use the wireless N protocol. Otherwise the router will switch back to G speeds.
forrest85: Tehát a gigabit ethernetnek nagyobb a hatótávja és gyorsabb mint a g wifi?
Ilyen összehasonlítást még nem olvastam sehol
gyomordzsák: Nem lesz baj azzal a flash-sel. Rátolsz egy dd-wrt-t, ha nincs kedved mókolni. Abban alapból van ftp, kattintasz párat és már meg is van osztva a tárad.
-
Brogyi
őstag
Ha elozo nap tomatot hasznaltal akkor kerdem en mit sz@rozol gyari firmware-vel?
Openwrt v. ddwrt oszt kesz. A hardware jo, kizarolag a kinai firmware webszerver resze akad le, de ott is az a resz , hogy nem ered el a router feluletet. Nalam ez volt. Nehanyan tagadjak, de ez a bug a gyari firmware sajatja. -
sb
veterán
Na megoldva.
Viszont még mindig van gondom a TP-Link WR1043-al.
Van amikor egyszerűen "leakad" a net.
Lan-ra kötve a routert elérem, a upc modemet is mögötte. DNS is rendben, mert a router diagnostic felületérül trace-t indítva pl az index.hu-t feloldja és végigmegy szépen. Böngészőben mégsem jön be semmi.
Ezt ma megcsinálta kb. 3x.Előző nap még a Linksys WRT54GL+Tomato fw volt rajta, nem volt ilyen gond.
-
nekem tl-wr941nd van, kifejezetten jól bírja a terhelést, 100-as kategóriában a legjobb ár/érték arányú szériának tartom, és a tl-wr841nd és a tl-wr741nd sem sokkal gyengébb hardveresen, elég jól bírják még a húzós torrentet is!
mondjuk én nem torrentezek, de azért telepítettem már sok helyen ilyen routereket - olyan embereknél is, ahol meghatározó a torrent -, és azért kapok vannak visszajelzéseket, illetve néha tesztelgetni is szoktam! -
megoldható a wake on lan!
milyen csatolású wifi modul kell? ha azért kérdezted az usb 2.0 sebességet, mert usb csatolású kell, akkor az usb sebessége nem lesz korlát, hiszen a wifi eszközök esetében is csak elméleti sebesség a 300 megabit/sec, a gyakorlatban jó, ha a negyedét - jobb esetben a harmadát - eléred!kispista92; az smc router vedd ki a listából, sőt az a belkin sem az igazi, az ár/érték arányt nézve az asus és a tp-link a nyerő!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- E-roller topik
- Elden Ring
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Cyberpunk 2077
- Építő/felújító topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged