- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
HoTDoG #105953 üzenetére
Pont nézegettem, hogy mire váltsam le az ezer éves Mi R3G-t, ez kapóra jött, köszi!
A kis Xiaomi egyelőre marad médiaszervernek, torrent kliensek, de majd ezt a szerepet is át fogja venni egy NAS és mehet nyugdíjba. Kiszolgálta az idejét és az árát
Egyelőre egyet rendeltem, aztán ha kevés lesz majd, lehet bővíteni. -
HoTDoG
tag
-
ViZion
félisten
válasz
HoTDoG #105891 üzenetére
Opnsense tűzfal és AdGuardHome van, folyamatosan cloud.tenda.com.cn-ot keresi, meg kínai NTP-ket... Másoknak is feltűnt, tűrtem eddig. Elvileg frissítést keresne (amit letiltottam a felületén), meg ahhoz is kell, hogy nem statikus public IP-vel is elérje az applikációja (ezt sem igénylem).
Eltéríteni az NTP kéréseket az opnsense tudja, de nem mindennél. AGH-n van beállítva a blokkolás és az átírás a keresett címekre. Onnan is gondolom, h nem csak NTP amit ő annak mutat, hogy van local NTP is és átírásokba EU, windows, HU NTP szervereket raktam be, de az nem jó neki, nem frissíti. Ha a pontos időt szeretné, azt elérné...A WR3000S brutál jónak tűnik, de openwrt oldalon nincs hozzá FW egyelőre. Mondjuk a proci ugyan az
csak lesz hozzá. Nem akarom minden áron az FW-t cserélni, de ha ezt csinálja, akkor szétszedem
Van esetleg valakinek ilyen, egy PiHole, Blocky, vagy AGH és megnézni, h amúgy mit-merre küldözget?meander: igaz csak 4G mobilrouter, de nekem az antenna nagyon sokat segített. Eleve a routert nem rakod ki napra, esőbe, fagyba... Az antenna meg bírja. Arra fordítod, amerre jobb a jel. Anno voltak méréseim is, külső antenna vs. külső-belső vs belső. Csak külsőre van állítva. A fák falak árnyékolnak, ez igaz. De az a 10 cm-es omni antennát is árnyékolja... egy normálisabb kültéri antenna meg nagyobb és irányított...
Megvannak a képek:
belső antennakülső antenna a lakásban bent
külső antenna kint, nem is a végleges helyén:
-
MadKet
tag
válasz
HoTDoG #105716 üzenetére
Szia,
Pont erre kerestem volna a választ, hogy 2db routerrel tudok-e jól működő mesh-t csinálni úgy, hogy a 2 routert nem tudom kábellel összekötni. És ha jól értem a tesztedből akkor ez 2db WR3000S Cudy-val megoldható (wifi backhaul).
Én azt szeretném elérni, hogy egy 70nm ház egyik sarkából a legtávolabb lévő ponton is normális net legyen, hogy a kinti kamerák jól menjenek. Jelenleg egy Asus AC1750 router van, de ez sajnos nem elég erős.
A setup így nézne ki nálam:
Telekom modem --> kábellel összekötve egy Cudy-val --> wifin egy másik Cudy-val mesh --> 2. Cudy-ból lan kábelek mennének a kamerákhoz ha wifin még mindig nem stabil (a kábelezés a tetőtérben lenne, a 2. router olyan pontra kerülne hogy onnan tudok kábelt vinni felfelé).Valaki meg tudja erősíteni hogy ez így működőképes dolog lehet ?
Bár ahogy olvastam a Cudy magában is elég erős lehet és lehet nem kell 2 router.
Köszi előre is a választ!
-
kpityu2
őstag
válasz
HoTDoG #105716 üzenetére
Hát, ez kimerítő teszt, sokaknak hasznos lesz. Ritka az olyan teszt amikor masszív falon keresztül hasonlítják össze z ezközöket. A Cudy-ra korábban is írták, hogy térerőben jó, ez ismét bebizonyosodott. Így mesh-sel meg még hangsúlyosabb. Én mondjuk kerülöm a kínai cuccokat, nem azért mert jujj lehallgatnak egy backdooron, hanem mert sose tudni mikor kezdik el használni a nemzetközi helyzet fokozódásával és nyilván nem én leszek a célpont, de botnet hálózat része se akarok lenni. De ez ilyen egyéni mánia.
-
_NCT
addikt
válasz
HoTDoG #105716 üzenetére
Nálam is hasonló a helyzet, annyi, hogy itt 30cm vasbeton födém és egy 30-as fal van a képletben + rack szekrényben a router. Én azt vettem észre, a klienstől is nagyban függ a sebesség. Iphone hozza a 250-260 Mbps-ot az emeleten, ugyanitt két Dell (5320 és 5420), az egyik max 100-120 között tudja, kb 82-90dB erősséggel, a másik 150-200 között fix 79dB erősséggel. Egymás mellett van a kettő kb 10cm-re. Most AX4200-al próbáltam, OpenWrt alól.
-
Fall-N
veterán
-
HoTDoG
tag
válasz
HoTDoG #105690 üzenetére
Egy időre végére értem a tesztelésnek. Tapasztalataim összefoglalása alább.
Alap felállás:
- Voda L 500Mbps net
- A kritikus helyiséget - ahova gyorsabb és stabilabb netet szerettem volna eljuttatni - egy vasbeton fal és legalább egy vastag tégla választ el a routertől. Kábelezés nem volt opció.Tesztelt eszközök és a letöltési sebességek. A sebesség méréseket a Speedtest alkalmazással végeztem. A jelerősséget a Netspot alkalmazással monitoroztam.
- Asus AX4200: 90-120Mbps
- Asus XP4 páros szett, powerline backhaul: 390-410Mbps. Meggyőző volt, de amikor ugyanazon elektromos körre rákerült egy elektromos eszköz, a felére esett. Az áráért nekem ez instabil volt.
- Asus AX59U: 80-100Mbps (ennek a tesztelése mondjuk nem volt logikus, mert hardveresen az AX4200, csak külső antenna nélkü)
- Asus BE58U: 90-150Mbps - tesztek alapján picivel erősebbnek tűnt a jel, mint az AX4200. Céges laptopon a Cisco Anyconnect-et folyamatosan eldobta. Wifi 7 és MLO ki volt kapcsolva, kvázi Wifi 6 routerként üzemelt. A többi beállítása ugyanaz volt, mint az AX4200 vagy 59U, de 5G-n nem volt stabil az Anyconnect kliens.
- Asus BE58U és Asus Zenwifi XD4 Plus, wifi backhaul: 90-130Mbps körül, magas jitter-rel. A párosítás csak kábelen keresztül működött. Árához képest nem hozott előre lépést.- Cudy WR3000S: 300-350Mbps. A jelerősség jobb volt, mint az Asus BE58U esetében.
- Cudy M3000 (fehér): 400-450-500Mbps. A legnagyobb meglepetés. Hardveresen ugyanaz, mint a WR3000S, csak 4 külső antenna helyett ebben 5 belső van. A jelerőssége is icipicivel magasabb volt a WR3000S-től.
- Cudy WR3000S és Cudy M3000, wifi backhaul: 350-450Mbps. Sokkal erősebb és gyorsabb, mint az Asus fentebbi párosítása, és a jitter egyáltalán nem nőtt meg. Nagyon stabilnak tűnt. A párosítás működött vezeték nélkül is, úgy, hogy az eszközt elválasztotta a két falazat is. Pár másodpercig tartott az egész.
A Cudy mobilalkalmazása nekem sokkal gyorsabbnak, dinamikusabbnak tűnik, akárcsak a webes felülete. Accountot csak akkor kell regisztrálni, ha távolról is hozzá akarunk férni.
Engem meggyőzött a Cudy, főleg, hogy fele annyiba kerül, mint egy kevesebb jelerősséget és sebességet felmutató Asus. Még pár napig használom és meglátom, hogy kell-e mindkettő, vagy elég lesz csak az egyik.
-
válasz
HoTDoG #105704 üzenetére
A barátom a cégére venné. Most jár utána, hogy úgy is él-e a 14 nap.
Sajnos nem tudtam nagyobb sebességet elérni, pedig minden konnektort kipróbáltam az emeleten. A földszinten meg nincs választás, hiszen az egészet a drótnélküliség miatt csináljuk.
Elolvastam az Asus XP4 leírását és jól értettem a backhaul esetében is tudja kombinálni a powerline és a wifi sebességét (MIMO) vagy csak a kliensek esetében? -
kpityu2
őstag
válasz
HoTDoG #105703 üzenetére
Nem, mert nem legális. Minden országban szabályozva van, hogy melyik csatornán mekkora teljesítményt szabad használni. Az erre vonatkozó táblázat benne van az eszközök FW-jében. Ettől eltérni nem célszerű. Meg amúgy se tisztességes a szomszédokkal szemben. Ha valaki panaszt tesz, előfordulhat, hogy kopogtat nálad a hírközlési felügyelet. Ha pedig olyan csatornát zavarsz amit pl. a repülésmeteorológia használ, akkor anélkül is.
-
memorix
senior tag
válasz
HoTDoG #105690 üzenetére
Nálam a Wifi 750-800 Mbps teljesít a TUF AX4200 vagy AX92U is .... Ytong falazat, és a kertben is jó és használható jel van. (15 méter 1 falazatnál stabil 700Mbps feletti érték van, a router helységében több.) Nálam a szolgáltató Digi, a routerbe menő kábel jó minőségű nem olcsó vacak. Nézd meg a tiédet milyen.
Valami nálad nem jó, a falazat se Wifi barát,
-
HoTDoG
tag
válasz
HoTDoG #105440 üzenetére
Némi frissítés, talán másnak is érdekes lehet a tapasztalatom.
Az eddig tesztelt termékek:
- Asus AX4200: 90-120Mbps
- Asus XP4 páros szett, powerline backhaul-ként összekötve, a node a szobában: 390-410Mbps
- Asus AX59U: 80-100Mbps (ennek a tesztelése mondjuk nem volt logikus, mert hardveresen az AX4200, csak külső antenna nélkü)
- Asus BE58U: 90-150Mbps - az Iponnál amúgy is jó árban van, plusz linkeltek itt a fórumon 10%-os kuponkódot. Így ugyanannyi, mint az AX4200. Nekem tesztek alapján picivel erősebbnek tűnt a jel, mint az AX4200
o Asus Zenwifi XD4 Plus: próbaltam mesh-be kötni a BE58U-val, de sehogy sem sikerült felismernie. Próbáltam resetet, mindent. Papíron visszafelé kompatibilies a BE eszköz bármilyen AIMesh képes eszközzel. A valóságban nekem ezt nem sikerült abszolválni.Itt jegyezném meg, hogy többen az Asus magyar ügyfélszolgálatát szokták kiemelni, mint Asus melletti érv. Ehhez annyit tennék hozzá - többszöri tapasztalat alapján - hogy ha bármilyen kérdésre valaki 5 percet eltölt a google-el, okosabb lesz, mint az Asus ügyfélszolgálat. Semmiben nem tudtak eddig releváns segítséget, támpontot, információt adni. Így az egyetlen lehetőséget javasolták, vigyem vissza.
- Cudy WR3000S: 300-350Mbps - Látványosan erősebb a jele, mint bármelyik fentebbi modellnek, ezt Netspot alkalmazással is monitoroztam. Korábban más is linkelte már, az S végű elvileg nagyobb hatótávval rendelkezik. Érdekes módon, olcsóbb, mint a sima 3000.
Nekem szimpibb a mobilalkalmazása is, mint az Asus-nak. Dinamikusabb, átláthatóbb, egyszerűbb. A kínai vonal felvet(het) kérdéseket, de erre majd talán 10 év múlva kapunk választ, hogy volt-e alapja. Mindenesetre meglepő, hogy egy 25 ezres termék, wifi jelerősségben lepipálja az 50-65 ezres modelleket.
Illetve ami szimpatikus a Cudy-nál, hogy a termékspecifikációi az oldalukon sokkal részletesebb (és pontosabb), mint az Asus-nál. Pl a feltüntetett antenna erősség értékek. Asus-nál ilyesmi nincs feltüntetve és sokszor nincs szinkronban a magyar oldalon lévő speci, az amcsi oldaléval. -
memorix
senior tag
-
memorix
senior tag
válasz
HoTDoG #105440 üzenetére
1) Ha Voda 500 felupgradeled Voda 1000 -re akkor a 120 Mbps letöltésed felmegy kb 240 Mbps letöltés környékére
2) Ha van laminált szegély a falnál, akkor eltudod vinni a net kábelt ott is.
3) Ha falon van konnektor beraksz oda egy wifi extender , Teszt2.
4) Ha nincs a közelben szomszédnak routere akkor játszhatsz a csatorna beállításokkal is
Állítsa be a Wi-Fi hálózat csatornáit, a legjobb kompatibilitási csatornák a következők: 2,4 GHz-es hálózathoz az 1., 6., 11. csatorna javasolt, 5 GHz-hez a 36-48. csatorna javasolt.
-
HoTDoG
tag
válasz
HoTDoG #105394 üzenetére
Némi státusz update a kálváriámról.
Az alap helyzet, hogy a modemet és a fő router-t csak egy megadott pontban tudom elhelyezni a bejövő koax miatt, a nappaliban. A kritikus szobát egy vasbeton és egy vastag tégla választja el (korábban ezt helytelenül csak téglának írtam). Voda 500-as net.
Az érintett szobában a letöltési sebességek, 5G-n:- Asus AX4200: 90-120Mbps
- Asus XP4 páros szett, powerline backhaul-ként összekötve, a node a szobában: 390-410Mbps
- Asus AX59U: 80-100MbpsA falon kívüli vezetékezést nulladik pontban elvetettem esztétikai okok miatt.
Meglévő kábelcsatornában utp kábel áthúzása elméletileg lehetséges, de látható helyeken kellene tapéta alól, illetve friss festés alól kiszedni a szerelődobozokat, így egyelőre ezt napolnám, de 1-2 éven belül minimális esztétikai felújításnál sort kerítenék rá. Bár itt még kérdéses lesz, hogy elfér-e majd a vastagabb kábel a meglébő telefonkábel helyett / mellett.
Meglévő koax kábel-t kihasználni, mint backhaul, a Moca szabvány segítségével: Magyarországon (de talán EU-ban sem) nem kaphatók az Asus ezt támogató eszközei, és más márkának sem találtam. Külföldről berendelni pedig lutri. Így ez felejtős.
Wifi backhaul nem lehetséges, a kettő hely közé nem tudok elhelyezni másik eszközt. Azzal pedig, hogy beteszem a node-ot ugyanoda, sokkal előrébb nem lennék.
A powerline backhaul egész jól működik (Asus XP4, Homeplug AV2 szabvánnyal), lásd fenti értékek. Igaz szerencsém, hogy egy kismegszakítón van a két helyiség és viszonylag új vezetékek ('2000). Másik körön, másik helyiségben már csak 140-150 Mbit-et mértem. Ami viszont jobban aggasztott, hogy ugyanazon a körön ha rákerült egy adapterrel csatlakoztatott elektromos kis eszköz a hálózatra (pl sóterápiás készülék), akkor a 390-410-es sebesség leesett 200-ra. Amint kihúztam az eszközt, visszaállt. Teszteltem hajszárítóval is, de az nem okozott változást a teljesítményben. Szóval nem beton stabil, de eddig ezzel sikerült a legjobb értéket elérnem.
A Deco PX50-et ami G.hn szabvánnyal rendelkezik végül nem próbáltam meg, mert 110-120k körül van egy páros szett, azt már sokallnám csak azért, hogy talán picivel jobb legyen a teljesítmény.Ha esetleg valakinek van még tippje, örömmel fogadom
-
HoTDoG
tag
-
HoTDoG
tag
válasz
HoTDoG #105342 üzenetére
Egyelőre a 2.1-es ponttal indultam el, vagyis egy pár Asus XP4 Hyrdid szettel.
A korábbi Asus AX4200-al 5G-n, 80-130 Mbit letöltési sebességet értem el a kérdéses szobában.
Jelenleg a szobában az egyik XP4-et node-ként elhelyezve, powerline backhaul -t beállítva elsődlegesnek, Uplink type: powerline -t mutat, kb 230-260Mbit körüli letöltést érek el.
A lakásban 3 fázis van és a két szoba nem egy kismegszakító körön van.
Szemmel látható javulás, de messze van az etherner backhaul-tól, amivel 450-500 Mbit -nek kellene mennie. -
Tin
veterán
válasz
HoTDoG #105347 üzenetére
Annyiban igazat adok, hogy egy próbát simán megér előtte. Nálam ugye a bérlés miatt nem volt opció a falba marás, így is fúrtam pár lyukat, de azokat egyszerű betömni, a kábelcsatorna meg egyszerűen lepattintható, ha elköltöznénk. A lakás olyan részein megy, ami nincs szem előtt, úgyhogy nem rontja jelentősen az esztétikát.
Behúzásnál csak arra figyelj, hogy ne a telefonkábellel húzd be a fali UTP-t, mert a CAT6 kábel már azért jóval vastagabb, hanem a telefonkábellel húzz be egy behúzót, és aztán a behúzóval a CAT6-ot. Így ugyan drágább, ha nincs behúzód, de ha a behúzó benne van, azzal már tépheted a CAT6-ot nyugodtan.
-
válasz
HoTDoG #105342 üzenetére
A biztosan járható út az elvárt WiFi lefedettséghez az, hogyha Cat5e vagy Cat6 kábelt húzol ki ,az AX4200 as jelenlegi helyétől a távolabbi helyiségbe és arra a kábelre kötsz egy AiMesh képes routert.
A powerline zsákutca . Már teszteltem egyet-kettőt. Kizárólag abban az egy esetben tudnak "értelmes" sebességet produkálni, ha egy áramkörön van az adó és a vevő. Ha nem, akkor olyan lassú, hogy felejős! Mielőtt ebben az irányban beruházol valamire, azelőtt vizsgáld meg, hogy nálad, a konkrét helyszinen megoldható-e, hogy ugyanazon az áramkörön legyen az adó és a vevő is. Ha nem, akkor bántóan lassú lesz.
A MoCa megoldást még nem volt alkalmam tesztelni. Ha közvetlen koax összeköttetés van a két szoba között, akkor akár jó is lehet. Ez esetben a kiszemelt eszközről beszerzés előtt érdemes teszteket olvasni, amiben kitérnek a sebességre is. -
Tin
veterán
válasz
HoTDoG #105342 üzenetére
Nem tudsz körbemenni a falon kívül vezetett UTP-vel? Nyilván macerás, de veszel kábelcsatornát, és egész jól meg lehet csinálni, nem is nagyon látszik. Én a sarkokban jöttem le vagy mentem fel, vízszintesen pedig vagy legfelül vagy legalul, a kábelcsatornát meg kétoldalassal 30 centinként felragasztod. Ha nincs hatalmas nagy távolság, és ez tudod úgy vezetni, hogy ne legyen szem előtt, szerintem messze ez a legolcsóbb.
-
HoTDoG
tag
válasz
HoTDoG #105337 üzenetére
A többieket is kérdezném, hogy mit gondoltok erről a felállásról?
Az alig több, mint egy hete vásárolt AX4200 nem képes az egyik helyiségben hozni az elvárt szintet. Wifi mesh az elrendezés miatt nem kivitelezhető, ugyanúgy leárnyékolna néhány vastagabb fal.
3 opció maradt.1. Meglévő telefonkábel helyére ethernet kábelt behúzni. Ezt még jobban körül kéne járnom, egyáltalán megvalósítható-e. Elméletben igen, de ha több, mint 2 kanyart kell megugrani áthúzásnál, akkor elvileg elakad a dolog. Emellett a szerelődobozokat ki kellene szedni a viszonylag friss festés alól. Szóval egyelőre hagynám ezt az opciót.
2. Powerline. Ezen belül eddig három opciót találtam.
2.1 Meglévő AX4200 helyett két vagy három darabos XP4 szett.
2.2 AX4200 mellé egy powerline adapter (pl: TP-Link, Devolo, Strong powerline), majd a másik helyiségbe is egy wifi képes powerline adapter. Asus-nak nem találtam saját, mesh képes powerline adaptert, így nem lenne mesh képes másik márkával
2.3 AX4200 mellé egy powerline adapter (pl: TP-Link, Devolo, Strong powerline), majd a másik helyiségbe is egy powerline adapter, plusz egy aimesh képes asus router/node.3. MoCa. A koax kábel jelenleg kihasználatlan, tv előfizu nincs, csak a vodafone modembe megy be az egyik vége. De ki van építve az egész lakásban.
3.1 Meglévő AX4200 helyett két vagy három darabos XC5 szett.
3.1 AX4200 mellé egy ethernet over coax adapter, a másik végébe szintén egy ilyen adapter, plusz egy aimesh képes router/node.Ezek közül bármelyikkel lenne esélyem, hogy a viszonylag leárnyékolt szobában a jelenleg 80-120Mbit helyett 400Mbit feletti stabil értéket érjek el? Melyiket javasolnátok?
-
Tin
veterán
válasz
HoTDoG #105305 üzenetére
Egy 5+ éves Compal CH7465VF helyett kaptam egy Commscope Touchstone TG6442. A csere amúgy nem volt tervezett, igazából most a WIFI router keresgélés közben gondoltam, hogy rákérdezek az ügyfélszolgálaton, hogy miért nem megy soha maximumon a feltöltés, mert olyan mintha korlátozva lenne, és futottak 2 kört, a végén pedig küldték a modemet, hogy biztos amiatt. És amúgy igen, amiatt, most megy rendesen.
Valószínűleg amúgy így is veszek egy Asus routert AP-nek, mert a sok kliens kezelését valószínűleg ennek a modemnek a WIFI része sem fogja bírni, plusz még egy kis "erősítés" a jelben nem fog ártani.
-
Tin
veterán
válasz
HoTDoG #105266 üzenetére
Na, lecserélte a Voda a kábelmodemet, mert az uploadot nem tudta hozni a régi, és most az új router igazából valamivel jobb vételt biztosít, mint az előző, most már az egész lakásban van elfogadható WIFI. Szóval erősen megkérdőjeleződött bennem, hogy kell-e nekem külön WIFI access point. Merthogy ez is 6-os.
-
Tin
veterán
válasz
HoTDoG #105266 üzenetére
Na, az tök jó, mert nekem pont az a 20-30% jelerősség növekmény kellene. De mint mondtam, nekem több más ok miatt is sokkal jobb lenne a bővítés:
1) A Vodás kábelmodem helyhez kötött a bejövő koax miatt, tehát fixen a nappali egy adott falán tudom elhelyezni a bejövő ponttól pár méteren belül. Az új AP-nak használt routert meg akárhová rakhatom a lakáson belül, ahol van kábel (és amúgy van "központibb" hely a nappalinál).
2) A Vodás modem nekem már nem bírja a sok klienst, szerintem ezért is dobálja le őket.Két dolog miatt lenne jó egy normális WIFI lefedettség: a stabil klienskapcsolat, és a jobb sebesség a lakás "szélein". Szerencsére ezt elég könnyen ki tudom majd próbálni az új routerrel. Ha nem jön be, visszaküldöm.
Ja, és nyilván nem ér ez 50e-t, hiszen most is megy, és ez is "jó", viszont azt asszony által vásárolni kívánt új ebédlőasztal sem ér meg egy fillért sem nekem, hiszen "jó a régi is", de mit lehet tenni, érted
-
kpityu2
őstag
válasz
HoTDoG #105268 üzenetére
Pontosan erről van szó. Az igények megnövekedtek, régen ha a routertől távolabb lassabban töltődött be a weboldal, senkit nem érdekelt. Ma pedig már a lakás minden pontján elvárás a HD videó szakadásmentes lejátszása a mobilon. Lakás meg sokféle van. Egyetlen nagy teljesítményű sugárzó körkörösen, ami lefed mindent, egyszerűen megengedhetetlen. Hiszen akkor mindenki teleszórná a második szomszédot is, mert amelyik egyik irányban eléri a legtávolabbi szobát, az másik irányban eléri a szomszédot is. Nyilván van aki olyan helyen él ahol ez nem számít a távolságok miatt. USA-ban, Ausztráliában nagyobb teljesítmény is megengedett.
Itt viszont jobb a hálózatba szervezett több kisebb teljesítményű sugárzó, ami követi a lakás alaprajzát és a falakon kívül nincs számottevő sugárzása. Lehetne vezetékes backhaul nélkül is, csak az még nem a mi pénztárcánkhoz van szabva. Kevesen engedhetik meg magukat, hogy a lakást telepakolják Tri-Band sugárzókkal, amelyek pár méterre vannak egymástól. Így jobb híján marad a 2-3 sugárzó vezetékkel kiépítve. -
Noxy
veterán
válasz
HoTDoG #105268 üzenetére
Mert a hozzáértőknek sincs igazán vele tapasztalatuk.
Cudy Wifin Meshbe kötve, egy 45-s fal, + cserépkályha tatakarásában 5m-re a routertől: [kép] Takarás nélkül 500.
Az eszköz egy wifi6 laptop 5Ghz-n.
500/23 Voda net.
Amúgy a Cudy előtt is megvolt a 300 födémen keresztül a Voda router-l. -
memorix
senior tag
válasz
HoTDoG #105245 üzenetére
Nálam 2 falon keresztül (2 db 12cm Ytong, vakolattal) 1Gbits (optika) bejövőnél, 583 Mbits teljesít 5gHz -n és 101Mbits -t 2.4Ghz-n.
Az eszközben AX kártya van, jelerősség kiváló, 5Ghz -n mértem. Ütközés nincs, más Wifivel. Távolság 9 méter a router és eszköz között .
Van a közelben más Wifi, például szomszéd?
(Az interferencia nagy probléma, különösen a sűrűn lakott területeken élők számára. Például panellakások esetében. Más vezeték nélküli hálózatok jelei befolyásolhatják a sebességet.)
Milyen falaid vannak? Milyen vastagok? Van bennük vas beton? Mit takar az az üvegkombó? (üvegtégla? Ólomüveg?)
-
kpityu2
őstag
válasz
HoTDoG #105245 üzenetére
Valószínűleg a tesztelőnél a 2 fal mást jelent mint nálad. Ha valami amerikai emberke, akkor lehet, hogy csak valami falécre ragasztott papírmasé falak. Ezért szoktuk a minimum 2 elemes mesht javasolni. Két darab vezetékes meshbe kötött AX53U-val ugyanott vagy árban. Nekem WLAN-on simán hozzák a 8-900 Mbitet.
-
Tompika777
senior tag
válasz
HoTDoG #105105 üzenetére
"Egyébként a mesh wifi hálózat kábelezést nem értem. A mesh-nek és a mesh modemeknek nem pont az a lényege, hogy vezeték nélkül alakítod ki a hálózatot?"
A vezeték nélküli mesh hálózat kialakítása csak egy opció(ráadásul a rosszabbik), az elsődleges cél, hogy kábeles kapcsolat legyen.
-
Noxy
veterán
-
memorix
senior tag
válasz
HoTDoG #105093 üzenetére
Szerintem a TUF AX4200 45eFt, simán kiszolgálja az igényeidet és streamingbe, video konferenciába se fog cserben hagyni.
Ha pedig mindenáron TP linket szeretnél akkor érdemes ezt nézegetned: TP-Link Archer AX73 AX5400 48eFt
-
memorix
senior tag
válasz
HoTDoG #105070 üzenetére
Tp Linkek fizetős szolgáltatást tartalmaznak. Ha fontos az ingyenes szolgáltatás akkor Asus felé érdemes nézelődni
pl:
Asus TUF AX 4200
Asus AX59U
Asus TUF AX3000 V21) Milyen sebességű a bejövő interneted
2) A legtávolabbi felhasználás milyen távolságra van és mennnyi fal van a router és a kliens között?
3) Van -e a router és Kliensek (eszközök) között vasbeton fal?
4) Milyen sebességet várnál el a kliens oldalon?
5) Tudsz kábelezni is a kliensek és a router között? -
Tompika777
senior tag
-
memorix
senior tag
válasz
HoTDoG #105064 üzenetére
Az eszközeid egyáltalán nem ismerik a Wifi7 -t, és csak egy eszközöd ismeri a Wifi6e-t. Igy egy sima wifi6 router is elegendő. Kb 6-8 év mire az eszközökben és a routerekben elterjed a Wifi7 szabvány. Addigra lecseréled az eszközeid 90% -t és a routered -t is 1x -l. Akkor majd ráérsz azzal foglalkozni melyik a jobb. A wifi6e szabvány nem volt életképes. Max routereknél többet kellett fizetni érte, de kliens oldalon nem annyira terjedt el és ax/ac sebességben egyes routerek nem mindig teljesítettek jól.
BE230 akkor jó választás ha sok wifi7 kliensed van. Azonban ez a router nem kinál minden wifi7 funkciót. Ez egy limitált sebességű pénztárca barát wifi7-s router. kb egy suzuki amire rá van írva, hogy sport model.
Nem az számít, hogy 1 eszközöd ismeri -e a szabványt hanem az, hogy megfelelő -e lefedettséged és elegendő lesz -e az elvárt sebességed az eszközeid számára a 200nm -n .
Inkább ilyen irányból közelítsd meg a kérdésed.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Nyaralás topik
- Wise (ex-TransferWise)
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Gamepad
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3029, 90% Akkumulátor
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3040, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest