-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
LiteCross91 #106276 üzenetére
Nem rossz de csak akkor érdemes megvenni ha Omoda alapú rendszert szeretnél kiépíteni, egyéb esetben felesleges.
-
memorix
senior tag
válasz
LiteCross91 #106278 üzenetére
Panelben a válaszfalak is vasbetonból vannak, azok se Wifi barát falazatok.
Én inkább a Asus EBM68 1 v 2 db routert javasolnák kipróbálásra. Ha nem jó, 14 napon belül visszaküldhető, ha internetes vásárlás.
A TriBand routerrel lehet olyat is csinálni, hogy ha van valami folyosó akkor a folyosó egyik végében és másik végében helyezel el egy-egy routert Meshbe, rálátással, igy kapsz kb 2x 15-25m sugarú körön egy nagyon jó lefedettséget. A fő routerbe van a kábel.
Ha pedig megoldható akkor 2 routert kötsz össze backhaulba kábelen.Amazon.de -n olcsóbb .
-
juhaszmarci
csendes tag
válasz
LiteCross91 #106278 üzenetére
Jobban jársz szerintem az UCG-Ultra-val hosszabb távon. Az az 50+ kliens már sok lesz az olcsóbb eszközöknek. Kezdj 1db AP+routerrel. Utána tudsz majd bővíteni
-
memorix
senior tag
válasz
LiteCross91 #106259 üzenetére
Asus TUF AX4200 43eft
Asus TUF AX6000 60eft
ASUS EBM68 (1-Pack) 82eft (Triband, üzleti)
ASUS RT-AX88U Pro (90IG0820-MO3A00) Router 111eFt
ASUS RT-BE88U Router 138eft
TP-Link Omada ER706W 77eft és csak AX3000A problémád a sok eszközzel és a zavaró jelekkel van. A fenti routerek bármelyike tud abban segíteni, hogy sok eszközt kezeljen, VPN -t, Streaming, port foward.
A nehezebb dió a sok zavaró jel, a megfelelő csatorna kiválasztása. Ha ugyanazon a csatornám másik router is szeretne beszélgetni, forgalmazni más klienssel akkor neked nem lesz elegendő sávszélességed, jól leszállított csomagod és eldobálja az eszközöket.
Ott a kábelezés, csatorna kiválasztás/ha van szabad/ külső határoló falak árnyékolása/ Dryvit háló/fémhálózása tudd segíteni.
A Wi-Fi jel nemcsak oldalirányban, hanem függőleges irányban is terjed. Egy magasan elhelyezett router általában jobb lefedettséget biztosít, mivel a jelet nem árnyékolják különböző akadályok. Próbáld meg ezért a plafonra szerelni vagy egy polc tetejére elhelyezni az eszközt.
Minden lakásnál/házban vannak olyan tárgyak vagy szerkezetek, amelyek befolyásolhatják a Wi-Fi jel terjedését. A fém tárgyak, tükrök és egyéb elektronikai eszközök a jelet elnyelhetik vagy visszaverhetik. Emellett a vasbeton falak és a fém keretek is gátolják a jel átjutását. Ezeket a zavaró tényezőket figyelembe véve érdemes elhelyezni a routert.
Még a leggondosabban kiválasztott helyen is előfordulhatnak jelerősségi problémák. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a jelet és a kapcsolat minőségét. Ha kell akkor finomitani kell a beállításokat.
Az Asus EBM68 -nak profi montírozó applikációja van és benne van az eszköz árában a használata.
Az 5 GHz-es, vagyis 5G-s Wi-Fi számos előnnyel rendelkezik a hagyományosabb 2,4 GHz-es csatornához képest. Gyorsabb adatátvitel érhető el rajta, kisebb az interferencia, több csatornát képes kezelni és biztonságosabb is. Ezért ha az eszközök támogatják az 5 GHz-es frekvenciát és a router is képes rá sugározni, érdemes erre a sávra csatlakozni, különösen olyan tevékenységekhez, amelyek nagy sávszélességet vagy stabil kapcsolatot igényelnek.
A router elhelyezésekor nem árt kerülni a falakat, nagy bútorokat és egyéb akadályokat, amelyek csökkenthetik a jel erősségét és hatótávolságát.
-
válasz
LiteCross91 #106274 üzenetére
miért kell ezeknek a routereknek űrhajóra hasonlítani?
Nem tudom.Mondjuk ehhez képest egy ASUS EBR63 szerinted?
Az is megfelelő lehet. -
válasz
Asus TUF-AX3000v2 vagy TUF-AX4200 megfelelő lehet.
-
LiteCross91
aktív tag
válasz
Semmi ötlet vagy tipp? Van még 10 eszköz LAN-on is. Azt elefelejtettem írni.
-
válasz
LiteCross91 #106255 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? -
vargalex
félisten
válasz
LiteCross91 #80343 üzenetére
De mindig frissíthetsz egy újabb snapshot-ra. Én mindig snapshotot használok, soha nem futottam bele még komolyabb hibába. Azért általában minden többszöri teszten átmegy, mielőtt bekerül a repo-ba.
-
aldebaran
addikt
válasz
LiteCross91 #80341 üzenetére
Nem tudom, hogy állsz az angollal, de itt olvashatsz róla.
-
blakey
titán
válasz
LiteCross91 #80330 üzenetére
Van benne hardveres NAT, a gyárihoz képest minimálisan gyengébb, nem nevezném gyengének, vannak mérések az Asus router topikban, gigás nethez jó. Tapasztalatból elég sok van az említett topikban, ott olvasgass.
-
TeeJay
félisten
válasz
LiteCross91 #80326 üzenetére
openwrt?
-
TeeJay
félisten
válasz
LiteCross91 #80324 üzenetére
AC1200GU volt hamarabb nálunk lett belőle AC57U aztán abból jött V2 totál más hardverrel így a sima V1 lett és mivel elfogyott mindenhol AC1200GU-t ajánlottuk mivel ugyanaz a kettő csak azt még lehet kapni V1-et meg vagy lehet vagy nem
az AC65P azért kicsit jobb router nem tudom neked a gyári FW mire nem elég, pláne openwrt-vel mire nem elég de az a jobb mint az 57U V1 -
Dragon3000
nagyúr
válasz
LiteCross91 #80318 üzenetére
Kérdés a felhasználás, ha nagy torrentes vagy és szeretnéd stabilan a maximumot, akkor kevés (gyengébb soc a v1-hez képest), illetve nincs rá padavan se openwrt, így a wolos rész gondolom kilőve vele.
-
blakey
titán
válasz
LiteCross91 #80320 üzenetére
AC57U V1/AC1200GU-ra van Padavan, OpenWrt, AC65P-re csak OpenWrt Snapshot, egyelőre. Bármelyiket választod jó lesz.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
LiteCross91 #80308 üzenetére
Az AC1200G-t és AC1200G+ -t ne is nézd, mindkettőben hibás soc van. Így marad az AC1200GU, ami megegyezik az AC57U V1-gyel és az AC65P, innen kezdve, amelyik jobban megfelel az igényeidnek.
-
blakey
titán
válasz
LiteCross91 #80306 üzenetére
Mivel kapok kevesebbet, hogyha ezt valasztom es nem a Ac65P-t? - problémából lesz kevesebb.
Viccet félretéve, nekem mindkettő van, AC65P volt a fő router mellette tartaléknak egy N18U, úgy döntöttem, hogy az utóbbit eladom és veszek egy AC57U V1-et, gyárilag már többet tudott az AC65P-nél, nyilván 5GHz-en csak 867 Mbps linksebességre képes, 2,4GHz-en meg 300 Mbps-re de ezek számok, gyakorlatban nálam jobb lett az AC57U V1, feltettem a Padavan firmware-t és még jobb lett, 2,4GHz-en jobb a szórása, a linksebesség bőven elég, 5GHz-en az eszközeim bőven ki vannak szolgálva és számomra elég, tehát én semmit nem vesztettem vele inkább nyertem, most az AC65P a tartalék aztán lehet, hogy eladom azt is és veszek egy másik routert,
de egyelőre jó ez a kettő.
WoL pl. van a Padavanban, tehát az sem lesz gond, gyári szoftverek ezeken az eszközökön siralmasak, az AC65P-n meg gyalázat, sokkal többet tudna ha normális firmware-t tenne alá a gyártó. -
blakey
titán
válasz
LiteCross91 #80303 üzenetére
Meg kéne nézni, hogy az AC1200GU tudja-e, mert azt hiszem igen. Egyébként az AC65P-re felteheted az OpenWrt-t és akkor tudni fogja. Az AC65P a legbutább router amivel találkoztam, legalábbis a képességeihez képest, az AC57U V1-em többet tud, sokkal, tán még nyomtatószerver is van benne, de már Padavan-al használom így nem tudom megnézni a gyárit, Padavannal tudja.
-
blakey
titán
válasz
LiteCross91 #80301 üzenetére
Nem tudja.
-
Multibit
nagyúr
válasz
LiteCross91 #64559 üzenetére
Nem érted. Nem az 5GHz-ről van szó, hanem a MIMO-ról. Ha csak a szokásos 1-2 antennás klienseid vannak, azok nem fogják hozni a három antennás routerek wifi-sebességét!
-
uriember
aktív tag
válasz
LiteCross91 #64562 üzenetére
AC66U B1 1000Mhz 2mag, AC68U 800MHz 2 mag, akkor miért? Kolléga már írta, hogy a 66U B1 is tudja az N-es 600Mbps-t, más különbség meg nincs...
De te döntesz...
"Az ac66u b1 csak nevében maradt ac1750, gondolom a kontinuitás miatt, de a chipset ac1900, az fw-ben kapcsolni is lehet." by woodworm
-
uriember
aktív tag
válasz
LiteCross91 #64559 üzenetére
Dönts te... Itt megtalálod mindkét eszköz specifikációját. https://itcafe.hu/tema/milyen_routert_topik_tema_osszefoglalo/hsz_9-9.html#msg9
Én, mióta megvan az N18U, eldobtam a tplinket
-
woodworm
veterán
válasz
LiteCross91 #64555 üzenetére
Az ac66u b1 csak nevében maradt ac1750, gondolom a kontinuitás miatt, de a chipset ac1900, az fw-ben kapcsolni is lehet.
-
Multibit
nagyúr
válasz
LiteCross91 #64555 üzenetére
Ahhoz a gyorsabb wifi-hez van hozzá illő kliensed is? Mert, ha nincs, soha nem fogod élvezni az előnyét.
Szerk:
Ahogy nézem a wikidevi-n, tök ugyanaz a két router wifi tekintetében. -
uriember
aktív tag
válasz
LiteCross91 #64553 üzenetére
TP-LINK TL-WR1043NDv2 vs Asus RT-N18U relációban (csak N) wifi speed 80-120Mbps vs 200-220Mbps, egy hajszálnyival erősebbnek tűnik az ASUS! És stabil, mint az atom!
Az említett típusokról nincs infóm, de ha N-nél ez a helyzet, lehet, hogy AC-s eszközöknél is lehet ilyesmi különbség. Talán userek nyilatkoznak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest