- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
tototos #107292 üzenetére
Az AX80 EasyMesh-képes, azzal pedig van kábeles backhaul.
-
evilskati
aktív tag
válasz
tototos #107128 üzenetére
Köszi, utánaolvastam a topikban, látom jók a tapasztalatok. Kültéri AP is illeszthető a mesh-be. Egyedül a kevés RAM nem tetszik, tervezek VPN-t használni rajta, bár az internet sávszélességem nem magas, de attól félek, hogy elfogyhat a memória, megfontolom.
#107129BB9000 : Köszönöm, egyelőre ez tűnik a biztos (és már ismert) választásnak.
-
evilskati
aktív tag
válasz
tototos #107126 üzenetére
A Seneticnél egész jó áron van az M3000, de nem ismerem, máshol hasonló áron látom, mint az XD5, valamivel olcsóbb, de akkor már maradnék az ismert Asusnál.
-
kpityu2
őstag
válasz
tototos #106984 üzenetére
Olcsó húsnak híg a leve. Viszont hatótávbővítőről van szó, vélhetően nem ethernet betáppal használták. Ha sima belső node-ként akarod használni, akkor megfontolandó, hogy AX-es router mellé ne AC node-ot tegyél. Az AX jobban kezeli a sok mobil/okosotthon klienst. Persze ez anyagi kérdés is.
-
dudika10
veterán
válasz
tototos #106962 üzenetére
Omadanal a mesh-hez kell kontroller.
Ami lehet egy OC200 vagy olyan router ami mar tartalmazza a kontrollert vagy SW-es telepitve egy szerveren / NAS-on / raspberryn.Nem tudsz gyartokat keverni, sot, gyarton belul is lehet tobbfelenem keverheto megoldas (TPLinknel van 3 is).
Asus ilyen szempontbol nagyon jo, cserebe kulterre nem adnak eszkozt amennyire tudom. -
memorix
senior tag
válasz
tototos #106958 üzenetére
Plusz még 1 teszt más AP -l.. Legyen estére olvasni valód.
-
memorix
senior tag
válasz
tototos #106953 üzenetére
Lehet AP esetén keverni is más gyártó termékével. Az egyféle gyártó terméke jó megoldás. Azonban az Omada termékek nem a legolcsóbb termékek közé sorolhatóak.
Nézd meg a táblázatot is lejjebb:
OMADA Tesztek, kÜltéri Ap tesztek
A többinek meg olvas utána a gyártó oldalán amit az előző hozzászólásomba linkeltem.
-
válasz
tototos #106945 üzenetére
A legtöbb beltéri eszköz 0-40C a működési hőmérséklete. Tehát egy fűtetlen melléképület, vagy garázs megfelelő lehet. Nálam is hasonló helyen van. A garázs külső(!) oldalán egy előtető alatt. Nemrég írtam. A garázs fém ajtaja (ha az van és általában földelt, ahogy kell), akkor az elég jó visszafogja a jelet abba az irányba.
Nálam annyi a különbség, hogy időzítős konnektoron van és 6:00 - 22:30 között aktív az eszköz, azaz éjjel nem megy. De ez csak egy megjegyzés.
A dedikált kültéri eszközök többet bírnak, amit előttem is írtak. De ott omnidirectional antennásat kell venni, amit előttem is helyesen javasoltak. Mert a polarizáltak, azok 2 pont közötti átvitelre valók. memorix linkjében bridge jelzésű eszközök, ami nem jó neked.
-
memorix
senior tag
válasz
tototos #106945 üzenetére
1) A legolcsóbb garantált adatátvitel a kábelezés.
2) Nézd meg az Omada AP -t kültérre. Kábelezd a ház falára, roueredtől a padláson keresztül a kábelt vid le az ereszen a ház falához, rakd oda az AP -t, ha a garázsod felé néz elég jó jel lesz ott is.
TP-LINK EAP225-Outdoor AC1200
TP-Link EAP610-Outdoor
TP-Link EAP625-Outdoor
TP-Link EAP675-OutdoorEzt a linket nézegessed a kert lefedéshez
Tri Band routernél ASUS EBM68 érdemes nézegetni
Asus ExpertWiFi (EBM68) Mesh Wi-Fi System ReviewAz Asus TUF 4200 /AX6000 is elég jó jelformálása van és nem horror áron van.
-
válasz
tototos #106922 üzenetére
Ha csak böngészési sebesség kell és van pénz MESH-re, de ott nem vezetékes backhaul lesz... még akkor is működőképes ötlet, amit szeretnél. Csinálj MESH-t.
Padlásra nem rakunk aktív eszközt... tűzvédelmi okokból... de egyébként sem bírnák azt a hőmérsékletet ami ott van.
-
válasz
tototos #106920 üzenetére
Nekem is nagy udvarom van és küzdöttem AC-s AP-vel, pl. Pl. Asus 1200G-vel Tp-link TL-AC1750-el, de azok jóval kisebb teret szórtak be only 2,4G-n, ha meg vegyesben volt, akkor ott még jött az SSID váltogatás a kliens oldalon. Az olcsó kis WA-801N mindent is beterít, only 2,4G-re van kiélezve. A linksebbessége max 300mbit, így 50 Mbit között van a valós tempó, de az tökéletes telefonos stream-re, böngészésre stb... és a POE is támogatott. Télen/nyáron kint van.... nyilván fedett helyen és az eső nem esik rá. Korábban kapható volt a 901N 450mbit-es linksebességgel, de a kliensek pl. telefon ritkán tudtak 450-es N-es linksebességet, így mindegy is volt.
Néztem a képet. Szerintem 2 db 801N AP-val simán lefedhető. De tehetsz próbát eggyel , úgy... hogy az UTP kábel csak úgy az ablakon ki van vezetve hozzá.... és max visszaküldöd.
Tehát kábelezni kell mindenképpen majd. Én is azt tettem. Ha AX-es tempó kell, ahhoz ugyanúgy kábelezni kell és az is lehet, hogy több eszköz kell... mert bizonyos építmények azt jobbna le tudják árnyékolni. Szabad rálátással minden Wifi egész jó... -
memorix
senior tag
válasz
tototos #106900 üzenetére
dec x20- felejtős, gyenge, nem konfigurálható, fizetős szolgáltatásokat tartalmazó olcsó vacak eszköz.
el kell dönteni, hogy olcsón akarsz venni a célra alkalmatlan eszközöket vagy a célhoz keresed meg az optimális eszközt és a megálmodott kereted fölé hajlandó vagy felfelé elmenni.
Javaslom :
a) Tri-band router nézegetését. (pack 2 vagy pack 3 -t)
b) professzionális AP megoldásokat, de ott is picit kábelezni kell.c) csökkentsd az igényedet.
-
dudika10
veterán
válasz
tototos #106900 üzenetére
Ezek a belterre szant eszkozok altalaban minden iranyba sugaroznak, hogy jo lefedettseget erjenek el a lakason belul es nem iranyitottan, amire neked szukseged lenne, hogy barmi eselyed.legyen 2 falon keresztul 20 meteren ativelve.
Szoval ezt az otletet en dobnam.
A masik ketto (kulteri AP, kabellel a meglevo eszkozokre kotve es a kabel a kellekepuletbe) jarhato.
De itt is erdemes elgondolkodni azon, hogy hova tudod rakni a kulteri AP-t (jellemzoen iranyitottabb antennaval rendelkezo eszkozok) es hol van a mellekepulet (mert ha ide raksz egy belteri eszkozt, az jellemzoen a kornyezeteben lesz hatasos, ha ettol messze van a telek sarka, ahol szinten szeretnel wifit, nem lesz megoldas). -
memorix
senior tag
válasz
tototos #106891 üzenetére
Ilyen kis költségvetésből, vagy régi és nem Mesh képes routerek felhasználásával, kábel mentesen, kültéri, megbízható átvitelt garantáló megoldást nem tudok javasolni.
Sok sikert a keresgéléshez.
Javaslom Tri-band router nézegetését. (pack 2 vagy pack 3 -t)
Vagy professzionális AP megoldásokat, lásd csatolt linket.A TP LInk EAP 225 -s model UTP kábeles megoldás.
-
BB9000
senior tag
válasz
tototos #106885 üzenetére
A jelenlegi AC-s WiFi eszközeid nem tudnak mesh-t. Ha szeretnél mesh-t, akkor első körben a jelenleg két WiFi routered kellene lecserélned, majd a már mesh-ben működő rendszered kellene kiegészíteni egy harmadik WiFi eszközzel, amelyik a hatótávot kiterjeszti a kertre is.
Ez konkrétan három darab új WiFi router beszerzésével jár, Mindhárom újonnan beszerzésre kerülő eszköznek ismernie kell a mesh-t.
Ha a projektre szánt teljes kereted 40 K HUF, akkor nem a mesh lesz a te barátod, mert ennyiből a teljes WiFi rendszer modernizációját nem lehet megoldani. Ennyiből max. egy TPlink DECO E4-et tudnál venni, ami viszont teljesen elavult, a megvételére szánt pénz nem éri meg.
Ha le tudsz mondani a mesh-ről, akkor van olcsó megoldás is: A kert WiFi jellel történő lefedésére beszerzel egy WiFi extendert és egy megfelelő helyre elhelyezed, ahonnan a kertet és a melléképületeket képes lefedni. Ez a megoldás olcsó ugyan, de nem egyenértékű az elsőként vázolt (mesh-es) megoldással. -
memorix
senior tag
válasz
tototos #106885 üzenetére
3 sávos Mesh képes rendszert szeretnél?
Amit kinéztél megszűnt termék. Nem lehet kapni.2 sávos rendszerek:
ASUS ZenWiFi XD4 Plus (W-3-PK) Wi-Fi rendszer, AX1800 kb 82-92eFt körül van. (3 db pack)
Asus ZenWiFi XD5 (3-Pack) AX3000 Router 90-94eft
3 sávos rendszer (gyors és nagy lefedettség):
Mesh rendszer Asus Expertwifi Ebm68 2Pk Ax7800 Wifi 6 Fehér Dupla csomag 78eft akcióban.
Amit szeretnél, hogy a mostani routerek + új router legyen vezeték mentesen összekötve. Nem biztos, hogy életképes alternatíva.
A régi Asus AC1200 meg nem Mesh képes router. AP módban, felezett teljesítménnyel csordogáló Wifi jelhez lehet használni.
-
dkess
őstag
válasz
tototos #88462 üzenetére
Mármint darabárra gondolsz és nem összesenre? Amennyiben igen, akkor:
30K HUF alatt: Xiaomi AX1800 (ebben nem vagyok 100% biztos - elméletileg a legújabb fw -vel az AX3600 mintájára), Asus AX55.
Ami bár 30K HUF felett van, de "látható" távolságra van: Asus AX56U, Xiaomi AX3600 (legújabb fw -vel megy AP módban is a mesh meg kábeles backhaul is, ha minden igaz).
Amennyiben a teljes képet nézzük, akkor mind a két kategóriában inkább az Asus -ok az ajánlottabbak ...
-
Soma01
veterán
válasz
tototos #88307 üzenetére
Szerintem próbálj te is egy AX20-at. Ha nem elég, lehet tenni repeater-eket. (range extenders) [itt a kompatibilis eszközök listájának linkje] Még Mesh is lehet belőle, nem túl drágán. Sajnos kábeles felhordó hálózatot (még?) nem támogat a Tp-link rendszere.
Kültérre is mehet valamilyen Tp-link AP. Pl. EAP225-Outdoor. -
Soma01
veterán
válasz
tototos #88304 üzenetére
A teraszra miért kell külön AP? Szerintem jut majd oda elég térerő bentről.
Az jó, hogy be van kábelezve a ház és minden helyiségben van kábeles csatlakozási lehetőség. Most így elsőre azt gondolom, hogy Asus vonalon kellene gondolkodni. A Tp-link OneMesh még csak most kezd terjedni. Plusz több router nem is lehet a rendszerben, de a AiMesh-ben lehet "bármi". De Tp-link-ből meg AP-kal (fali, plafoni, kültéri) lehet építeni egy jó Mesh rendszert. De kell hozzá kontroller. Szóval ez nem lesz olyan olcsó.
Mindenesetre nagy terek vannak és ez kedvez a WiFi-nek. A lan kábelek hová vannak kivezetve? (plafon, konnektor mellett, falon valahol magasabban) -
-
-
válasz
tototos #53919 üzenetére
Igen, elég gyanús. Lehet elírták az árát, és ha megrendeled, majd kapsz egy emailt, hogy törölték a rendelést, mert készlethiány van.
Cirka egy tízes hiányzik az árából. Tekintve a többi TP-LINK árukat, ez még akkor is olcsó, ha netán v1-es, a kép meg csak illusztráció.
-
-
Rambovits
senior tag
válasz
tototos #53738 üzenetére
Szia,
a kommenteket olvasva láttam, hogy valakinek v2 van akinek már v3 jött.
Kérdések és válaszok menü. -
válasz
tototos #47770 üzenetére
Elég megbízható, ezért is ajánlott kategóriás.
Ehhez hasonló még az Asus N18U, erősebb hardverrel kicsit drágábban.
Még ajánlott eszközök 20k-ig 5 GHz-s wifivel: Asus N56U, TP-Link 3600/4300
20k felett: Asus N65U/N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9#47771 erik365
Inkább az N18U-t válaszd az erősebb hardver miatt.
100-as net alá már gigabites portokkal rendelkező típus ajánlott.#47772 bakterka
Hatótávra semmit sem lehet mondani mert minden környezet más és más, csak helyszíni teszt során dől el, hogy mi mennyire elég.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged