- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
-
Kobe
veterán
válasz
Vegha #106103 üzenetére
Mmint milyen tamogatasra gondolsz? Illetve mitol takolt egy halozat, ami switchel es minipcvel oldja meg a routingot, nem pedig fancy gamerledes muanyagdobozzal ?
pont ugyanannyi van hozza mint egy asus routerhez vagy tplinkhez. Felhivod az ugyfelszolgalatot h szar a wifi, azt mondjak cest la vie es kirohognekha egy ilyen setupban megdoglik egy ap, visszaviszed, cserelik aztan eselyesen addig 1 szobaban nincs wifi. Nagyobb ervagas ha a kozponti router esik ki egy idore hiba miatt
egyebkent az openwrt-hez konkretan tobb support es gyakoribb releasek vannak mint a gyariak. Sot, vannak markak amik a gyari routereket is alapbol openwrtvel szerelve aruljak (GL.inet pl)
-
Essejó
veterán
válasz
Vegha #106096 üzenetére
Azzal együtt nem biztos, hogy a 2 db router lesz a jó megoldás. Lehetséges, hogy egy Outdoor WiFi AP megoldaná a kinti WiFi problámát.
Most már az Asus is bejelentkezett, hogy készít outdoor wifit link de még nem találkoztam vele a neten, hogy hol és mennyiért adja.
Viszont vannak itthon is kapható más gyártói darabok. -
Kobe
veterán
válasz
Vegha #106096 üzenetére
én családi háznál biztos nem erőlködnék egyetlen eszközzel, de még nem is biztos hogy routerrel szivatnám magam
Vennék valami 2 hálócsatis használt mini-pct fillérekért, ráraknék egy openwrt-t vagy hasonló célszoftvert ami a routing részét csinálja és egy switchen keresztül emeletre / ide oda pedig kábelt vinnék és wireless AP-ket raknék a végére, ubiquiti-t mondjukmagam ellen is beszélek tudom, és bár a mostani mediatek cuccokkal nincs semmi gond, de ez pl egy 50 ezer forintos ajánlott router belseje:
nagyjából 200 forintnyi hardver + egy 100 forintos fröccsöntött ház, 50e -ért. Régebbi miniPC-k meg 20-30 körül vannak és teljesítményben ég és föld -
BB9000
senior tag
válasz
Vegha #106080 üzenetére
Asus AiMesh nél annyi a limitáció, hogy csak a fő routeren tudsz futtatni USB portos megosztás szolgáltatást. A node-okon ez nekem nem ment, bár itt azt írja, hogy lehet.
A fő router USB portján megosztott meghajtót a belső hálózatból el lehet érni, függetlenül attól, hogy melyik node-hoz kapcsolódik éppen a kliens. -
memorix
senior tag
válasz
Vegha #105950 üzenetére
Nézd szíveses adok ezer forintot 3 ezer forintért ha gondolod.
Az ajánlott routerek n/ax/ac -ben is gyorsabbak mint a AX56u. Ha véletlenül valamelyik eszközöd ismeri ezen szabványok valamelyikét akkor még gyorsabb is lehetne a kommunikáció a router és az eszköz között. VPN és egyéb működésnél meg például egy TUF AX4200 a AX56u -nál fényévekkel jobb. Te tudod, ha szereted az old timer routereket, vegyél ax56u -t.
Ha pedig CUDY -t veszel mint említettem még pénzed is maradna másra, miközben jelentősen javulna a lefedettséged ahhoz képest mint amit kinéztél.
A Routereket meg backhaul miatt érdemes összekötni NET kábellel ha Mesh -t akarsz .
-
BB9000
senior tag
válasz
Vegha #105947 üzenetére
Két darab Asus AX56U-t használtan megvenni 50K-ért nem túl jó üzlet. Annak jó, aki eladja.
Két vadi új, garanciális Asus AX57U csak pár ezressel több. Kb két évvel újabb eszköz és kb. annyival több működésre lehet számítani. Support is várhatóan hosszabb ideig lesz rá.
-
memorix
senior tag
válasz
Vegha #105947 üzenetére
Legalább ax3000 router párt érdemes venni.
-A legolcsóbb új páros a cudy wr3000s kb 22eft/db. Igy még pénzed is marad.
-Asusnál érdemes megfontolni egy TUF AX4200 (43eft) fő routernek és egy olcsóbb routert hozzá például AX57u (26eft) , TUF ax3000 v2 (35eft), AX59u -t (38eft) ha Mesh-t szeretnél kialakítani.
Mivel 50eft környékén akarod megúszni a vásárlást igy 2db AX57-t érdemes nézni. Az kb 53eft kijön.
Megfontolható lehet egy TUF AX4200(43eft) vásárlása is és ha nincs lefedettség valahol akkor lehet egy olcsóbb AX52u-t hozzá venni (17eft) ez kb 61eft.
Vagy 2db ASUS RT-AX57 Go -t is lehet venni az kb 60eft -t és ax3000-k.
A AX56u már kifutott termék és nem lesz supportálva. Felejtős.
-
Üdv!
A téma ide való: Asus router-ek
-
-
Vegha
senior tag
Újra aktuálissá vált egy router modernizálás, az Asus WL-500g Premium-om hosszú vergődés után bedobta a törölközőt.
Az elsődleges szempont továbbra is a minél nagyobb hatótáv. Ha jól sejtem ebben nem volt történt áttörés az elmúlt 1,5 évben, ugye ? Akkor az Asus RT-N18u tűnt jó választásnak, de ez azóta már nem kapható. Mit ajánlanátok helyette ? Vagy ha lenne további ötlet lefedettség növelésére, arra is nyitott vagyok. (kaptam egy ilyen antennát, nem tudom ezzel mennyire érdemes játszani) Az usb-s fájlmegosztós megoldásról sem szívesen mondanék le, de jó lenne ha ezt már grafikus felületen lehetne intézni kényelmesen. 5 GHz nem szükséges mert alig van wifi hálózat a környéken. -
A farmon árammentes lefedettségre egy AP, azaz egy olyan Acces Point-ot javaslok ami POE-val meghajtható, azaz az UTP kábelen keresztül kapja az áramot. Adnak mellé egy tápegységet és egy POE injektort, amivel áramot tudsz rakni az UTP kábelbe és úgy tudod kitolni ezzel az eszközzel a lefedettséget.
Neked kell tudni, hogy mennyire oldható meg ez így. Ha igen:Pl. TP-Link WA801ND, ami ennyibe kerül.
Tehát azt nem tudom, hogy hogyan tudod kikábelezni valami fedett helyre ezt az eszközt, de ezt kellene a 741ND-re rákötnöd és az ASUS-t lekapcsolni, vagy az ASUS-ra rákötni a 801ND-t. A lényeg, hogy a router LAN portjára kellene rárakni.
Mivel azt írtad, hogy az áram hiánya gond, ezért a jelismétlők, erősítők (repeater, range extender) nem jöhetnek szóba... azokhoz áram kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hálózati / IP kamera
- Autós topik
- Lenovo Legion 5i 15 notebook: légiós fegyverzetben
- Google Pixel topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Formula-1
- További aktív témák...
- Szép Dell Latitude 7320 -60% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i7-1185G7 32/512 FHD IRIS Xe
- LG NanoCell 50NANO759PR
- Samsung Galaxy S23 256GB (garis)
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- HUAWEI WATCH GT5 46 mm Active, két hetes készülék, kb 23 hó garancia, ÜZLETBŐL
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest