- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fall-N
veterán
Semmi baj velük. Régebben követtem ezt a topikot itt, akkor is mindenki Asust vett, semmi gond nem volt velük.
Régen én is mindenben TP-Linket vettem, az utolsó routerem tőlük egy Archer C20 AC-s router volt. Amikor elkezdtem okosotthont kiépíteni, nem bírta el a sok WiFis okoseszközt, így lecseréltem a jelenlegi Xioami AX1800-ra. Ez a Xiaomi röhögve elbírja a rengeteg vackot és ez már "WiFi 6"-os. Egy gondom van vele, hogy 0 támogatást nyújt a Xiaomi, nem kapott egy frissítést sem. Pedig módosított OpenWRT fut rajta, így csak a nyílt firmwaret kéne időnként módosítani nekik. Másik, hogy a hozzá tartozó Mi WiFi alkalmazás sem működik 2 éve, szintén 0 frissítés hozzá. A Mi Home meg már nem ismeri fel kínai szerverrel sem. Ezzel szemben az ASUS routerek sokkal jobban vannak támogatva. Így jövőre le fogom cserélni egy Asus AX53-ra vagy 73-ra. Ezt meg majd eladom.
-
-
Az N18 egy legenda. Az enyém is megy még, bár már csak nyugdíjaz üzemben.
Az Asus mellett szerintem egyszerűen az szól, hogy a legjobb ár/értékarányú routereket árulja, széles termékpalettával. (Talán túl sok is a típus.)
A DowloadMaster problémáira van megoldás, de ezügyben nem vagyok illetékes, mivel nem használom. Látom, hogy vannak, akik panaszkodnak rá, és nagyon sokan elégedetten használják.
Az ilyen "nem tudom telepíteni" jellegű problémákkal nehéz mit kezdeni, mivel semmi információtartalma nincs. Sőt, az sem biztos, hogy az Asus a hibás, de persze könnyen lehet. A kérés alapján ott tartunk, hogy az egyetlen fontos paraméter a, hogy lehessen torrentezni a routerrel. Erre nehéz tanácsot adni, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy az árkategóriájában létezik jobb megoldás.
De bizonyára vannak itt olyanok, akik ilyen szempontból is ismerik a TP-Linket, Cudy-t, Xiaomit vagy bármelyik egyéb márkát.
A Cudy nagy vonzereje az, hogy hekkenthető rá OpenWRT. Erre viszont van két megjegyzés: egyrészt ez már nem alapszintű használat, másrészt, egy csomó Asusra is feltehető.
MaCS
-
HoTDoG
tag
Ugyanilyen típusú Voda modem helyett tettem be AX4200-at. Ez a 20-30% jelerősség növekmény reális, legalábbis 5G esetén.
Kérdés, hogy ez megér-e 50k-t. Szerintem nem.Most átgondolom én is a vezetékes backbone mesh lehetőségét. Máskülönben érdemi javulást nem fogok elérni. Vagy ennek az árából 2db Cudy ax3000 vezeték nélküli mesh-ként, korábbi ajánlás alapján, de szerintem utóbbival a csak távolságot tudnám érdemben növelni, a sebességet nem.
-
memorix
senior tag
A Wifi jele/erőssége több tényezőtől függ.
- távolság
- falak száma, anyaga, vastagsága
- router, cliens elhelyezkedése
- árnyékolás
- zavaró jelek, (szomszéd wifi, mikró, TV adó)
- cliens milyen protokollokat támogat g/n/ac/ax/be és melyik gyártó terméke
- cliens driver
- router firmware
-router konfiguráció beállítások
- energiatakarékos üzemmód (laptop, telefon visszavesz a Wifi sebeségéből)
- csatlakoztatott eszközök száma, futatott szolgáltatások száma
- bejövő szolgáltatói jel
- csatornák
- szabvány 2.4GHZ, 5GHZ, 6GHz ,stb...
-stb.A Wifi ellensége a vasbetonfal/vasbeton kefni/vasbeton oszlop/nagy távolság. Ott inkább kábelezni kell. Üvegtégla sem a Wifi barátja.
Példa: A szolgáltató wifi routert nem kapcsolja ki/állítja át bridge módba és mellé rak egy másik routert akkor nem lesz olyan erős a jel...
-
Akkor ez egy F/UTP kábel. A nevezéktan nagyjábúl úgyx néz ki, hogy az F a foiled, azaz fólia, az S pedig a shilelded, ami rendes fémharisnyát jelent. Az U pedig az unsheilded, ahol nincs semmi.
A névben kívülről haladunk befelé. Az általában használt UTP kábel tehát teljes nevén U/UTP. Ha az egészet fólia borítja a köpeny alatt, akkor az F/UTP. Ha ehelyett harisnya van, plusz az érpárok külön-külön is fóliázottak, akkor S/FTP.
Az érdekesség az, hogy önmagában az érpárok sodrottsága biztosít annyi zavarvédelmet, ami házi, irodai, kisüzemi környezetben bőven megfelel.Ha viszont van valamilyen árnyékolás, azt az egyik végén (jellemzően az elosztó oldalon) le kellene földelni. (Arról már vitatkoztunk, hogy pontosan hová, de lényegében egy föld van alattunk.)
De kicsi a valószínűsége annak, hogy otthon, rövid kábelek esetén érezhető problémád legyen abból, hogy nem földeltél. De az egész árnyékolásnak hasznát sem látod, hacsak nem teszed ki a kábelt lakossági körülmények között brutálisnak számító indukciós hatásnak. Már bőven a száz kilohertzes tartományban. Valójában 100 megahertzeken megy a hálózati buli.
MaCS
-
Tökéletesen egyetértek.
A kedvencem a Cat6 CCA -- ami fogalmilag kizárt párosítás.
A X-szeparátor emlkeim szerint a Cat6a-tól van jelen törvényszerűen, és ugye jelentősen rontja a kábel kezelhetőségét.
Milyen fóliaköpeny? Ha fóliaköpenyes kábeled van, az már ugye nem UTP. Hogyan földelted le a fóliaköpenyt?
MaCS
-
windlord
őstag
Nekem kellene vezeteken is a nagy(obb) savszel.
Szarban vagyok, mert az ap-k itthon unifi -k (sajnos “csak ac”), de van asus eszkoz is.
Egy Blue Cave router ap modban a nappaliban.Router-t keresek, csak nem tudom, hogy asus vagy unifi.
Unifi szimpatikusabb a technikaban, viszont kezelhetosegre jobbnak erzem az asus-t.Lehet beallitom a Blue Cave -t routernek, es elengedem az upgradet egy idore.
-
memorix
senior tag
Az otthoni kábeleidet is cserélni kell ha nem CAt6A -k.
Azonban az eredeti kérdésedben nem említetted, hogy mindent 2.5Gbites raknál. Mert akkor max 50eFt nem jössz ki. A N -s és egyéb routereidet meg akkor el is felejtheted.
Felírok ide neked pár kérdést amit érdemes lesz tisztáznod:
2.5GBites szolgáltatás elérhető ahol laksz? Megnézted mennyi az ára?
A SATA, SSD portok képesek -e olyan sebességgel írni, utána néztél?
Minden eszközöd tud 2.5Gbites kapcsolatot? Cseréled ezeket is?
Mekkora sebeséget tudnál kihasználni? Van olyan WEB szervered/streaming szolgáltatásod ami igényli ezt a sebeséget? -
memorix
senior tag
TUF AX4200 gyári specifikáció, 2,5Gbites LAN
2.5Gbites portot csak akkor kitudnád haszálni ha az eszközeiden /switchen van olyan port. Attól, hogy csak a routeren van ilyen port nem lesz gyorsabb a hálózati forgalmad.
A BE230 -n 52eFT a TUF AX 45eFt, a fogható hatótáv tekintetében az AX 4200 jobb vétel.
A MIMO kat figyelembevéve a TUF 5Ghz -n jobb vétel. Ha van sok Wifi 7 eszközöd akkor a BE230-n érdemes lehet elgondolkodni.A TP Link BE230 egy lebutitott Wifi 7 -s router. Kb 6-7 év múlva mire az eszközeid Wifi 7 -k lesznek, biztosan routert cserélsz és veszel majd egy rendes wifi 7 routert.
A TUF-n számos szolgáltatás ingyenes a TP Linkben meg fizetős.
2.5GBites kapcsolatot nem sok szolgáltató kínál és aki kínál azt horror áron kínálja. Nem most fogsz arra upgradelni. Valamint attól hogy gyorsabb az internet kapcsolatod nem garantált, hogy az eszközeid is gyorsabban tudnak fel és letölteni. Az eszközökön lévő kártya/elhelyezkedés a routertől is sokat nyom a latba.
Ha neked a TP Link jön be vedd azt.
-
-
nfsu17
veterán
Szép.
Ilyennel? Ez most AC-s, vagy N-es? Vagy az AC-sek tudják lefele az N-t is?
Én még mindig nem tudom eldönteni, hogy elég lesz-e az N18U, vagy vegyek helyette AC68U-t.
Nem egy ár a 2, igazából már sokallnám a másikat.200-as netre terveztem (N18U), de végül az 1000-es lesz bekötve, amihez ez elég is kábelen, de wifin azért az AC tudna csak csodát tenni. Pl. a mobilom is AC-s, láttam már képet, hogy 350mbps-ot is tudott, de ezzel az N-es wifivel csak 40-et tudna mások szerint (a mostani 20 helyett, ami azért nem nagy előre lépés).
Plusz laptopot is vennék majd, ami szintén már biztos AC-s lenne, oda is jobb lenne az AC-s. -
junior11
veterán
Hát nálunk sincs a környéken szerencsére zavaró wifi, max a szomszédé néha, úgyhogy ilyen gond nincs, ezért gondoltam én is, hogy elég az N18U, hosszútávon is, mivel a 100-as netcsomagtól gyorsabb jó pár évig úgysem lesz, de folyton az "újabb" szabványú AC-s wifi-vel rágják a fülem, ami nem is lenne gond, mert szinte egy áron vannak, csak ahogy írtam, én tartok a gyengébb 2,4Ghz-es képességétől az N18U-hoz képest, na de ez már nálunk régi nóta, mire eldöntik, lehet, hogy már egyik sem lesz a piacon
-
-
-
Tin
veterán
közben olvastam róla review-kat, és most már értem, miért nem pörög a topikban sem.
szóval a kérdésem továbbra is áll, remélem kapok hasznos infót. amúgy nem fontos az ac, sokkal fontosabb a stabilitás, megbízhatóság, és a bizonyított modell. mivel a padláson lesz, nem akarok felmászkálni folyton újraindítgatni.
-
10k-s kategóriában gigabites típus nincs is, max használtan.
Ajánlott típusok: TP-Link 74x/84x/94x, Asus N10/N12, Linksys E900/E1x00, az egyik leginkább ajánlott típus a TP-Link 842ND, a cserélhető antennái és az USB port miatt.
Ha írsz egy kicsit többet, hogy hol és milyen körülmények közt kivánod használni, milyen nethez akkor pontosítható az ajánlottak listája.Mindenki más típusra/gyártóra esküszik saját tapasztalata/érzelmei alapján így leginkább személyes elhatározás kérdés, hogy ki mit vesz. A TP-Link-kel általánosában nincsen több gond mint más gyártó eszközeivel.
-
Túl nagy különbség nincsen a 842ND és a 941ND között. A 941ND-ben 3x3 MIMO van de kevés olyan eszköz van amely ki is tudja használni ezt a képességet, a legtöbb ma kapható adapter vagy 1x1 vagy 2x2 így nem is lenne kihasználva a plusz képesség de ennek ellenére nyugodtan meg lehet venni. Az USB viszont sok mindenre jó lehet a jövőben főleg OpenWRT-vel karöltve.
Azt, hogy egy adott router mekkora területet tud lefedni és mekkora sebességgel azt csak a konkrét helyszínen fog kiderülni, előre megmondani lehetetlenség. A beépített antennás router-ekről azt tartják, hogy rosszabbak ilyen szempontból de többeknek is (köztük nekem is) ezzel ellentétes tapasztalatom van. Ha fontos a nagy lefedettség és a sebesség akkor lehetőség szerint válasszál egy külső antennákkal szerelt típust. -
-
Azt, hogy egy adott router mekkora területet tud lefedni és mekkora sebességgel azt csak a konkrét helyszínen fog kiderülni, előre megmondani lehetetlenség. A beépített antennás router-ekről azt tartják, hogy rosszabbak ilyen szempontból de többeknek is (köztük nekem is) ezzel ellentétes tapasztalatom van. Ha fontos a nagy lefedettség és a sebesség akkor lehetőség szerint válasszál egy külső antennákkal szerelt típust.
10k-ért gigabites router újonnan nem fogsz kapni így maradnak a 100-as porttal rendelkezőek. Itt stabil eszközöket szoktunk ajánlani így stabilitással nem valószínű, hogy lesz gondod de semmi sincsen kizárva.
Ajánlott kategóriás eszközök: TP-Link 74x/84x/94x, Asus N10/N12, Linksys E900/E1x00.
Azt nem írtad mekkora net mellé kellene a router de a fent említett típusokkal nagyjából 60-as netig lehet elmenni biztossággal, efelett már gigabites típusok ajánlottak és akkor ki kell tolni a költség keretet 20k-ig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- IdeaPad 3 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500H RTX 2050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Gigabyte G6X9KG 15.6" FHD+ IPS i7-13650HX RTX 4060 16GB 1TB NVMe gar
- Samsung S24 Ultra 12/256 GB titanium kék 3 év garanciával
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ASUS RX 6750 XT 12GB GDDR6 ROG STRIX OC Eladó!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest