- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
csizi90
aktív tag
válasz
Multibit #38823 üzenetére
Sajnos olyan routerem van, ami csak 2,4-en vagy 5ghz-n tud sugározni, egyszerre a kettőn viszont nem. A 2,4ghz-es hálózatokból viszont rengeteg van a társasházban (a UPC wifree óta csak rosszabb), ami jelentősen bezavar jelbe, kb foghatatlan a lakás másik felében.
Az 5ghz-es jellel nincs semilyen probléma viszont van pár régebbi eszközöm ami csak 2,4et tud, így olyan erősítő kéne ami tud ezen sugározni, úgy hogy a zavarás a lehető legkisebb legyen, tehát a fogott jel lehetőleg 5ghz-es legyen. -
-
ka64
tag
válasz
Multibit #38743 üzenetére
Köszönöm a választ.
Járatlan vagyok a témában, ezért lenne pár kérdésem.
1. Ez a NAS DLNA-t tud-e? (A specifikációban nem láttam.) Azt tudom, hogy a Samsung TV az DLNA-n keresztül le tudja játszani a filmeket.)
2. A NAS-on lehet-e torrent letöltést futtatni? (Számítógépen/mobilon elindítom a letöltést és a NAS-on fut a háttérben)Inkább átfogalmazom, hogy mit szeretnék:
1. Film letöltés számítógép nélkül.
2. A letöltött film külön beavatkozás (másolgatás) nélkül lejátszható legyen egy Samsung smart TV-n.Nekem otthon egy TP-LINK WDR3600 + Vargalex + 1 TB külső winchester + Samsung TV összeállítás tudja ezt.
Mobilról elindítom a remote transmission-t. A letöltés a router-en fut. A filmet a router-re USB-n csatlakoztatott külső winchesterre tölti, majd a letöltés végeztével rögtön le tudom játszani a filmet egy Samsung smart TV-n a DLNA-n keresztül.ka64
-
Szomj4s
tag
válasz
Multibit #38472 üzenetére
Multibit:
Tegnap vettem, és még felfedezésre vár pár funkciója. (Zyxel NSA-325v2)
Ha jól tudom, abban nincsen vpn szerver funkció.Gubek-Einste:
Az Archer C5 nem feltétlenül ajánlott?A wdr4300-at nézem (az ára miatt), de vajon tudja is azt a 450-et?
(AC-s wifi van itthon a gépekben, tehát nálunk még van potenciál + SSD is honol a gépekben. Így inkább a drágább modelleket nézzem szerintetek?)
Köszi!
-
b.lajos
tag
válasz
Multibit #38257 üzenetére
Köszönöm a választ (kalinak is), az a helyzet, hogy továbbra is bizonytalan vagyok a melyik router legyen kérdésben. Gondolom a jövőt tekintve jobb az ac56u, illetve egy 50nm-es lakást le tud fedni maximálisan, na majd még gondolkodom.
Az alaplapom egy MSI H97 GAMING 3, tehát gigabites a hálózat. Azt megtudom nézni, ellenőrizni valahogyan, hogy az alaplap-e a hibás?
-
mexel
veterán
válasz
Multibit #38225 üzenetére
Van? valamiért az jött le az összehasonlításnál hogy a 3600-as annyival többet tud. Akkor ez is kipipálva, köszi!
Nagyon megtetszett az asus, de kérdés kihasználom-e amit tud majdnem 2x annyiért.
Azt hiszem először jön egy 3600-as és majd meglátom mi lesz
Köszönöm a gyors segítségeket! -
masoo
tag
válasz
Multibit #38012 üzenetére
-----Hát 2 mobil szokott felmenni de nem állandóan, ezek dual band képes készülékek.
----Toshiba laptopban atheros ar9485wb-eg van, amennyire látom ez nem képes dualban működni, mellesleg vacakol a win7-8-8.1 el legalábbis szerintem, ez a problémám fő oka. Így tehát nem tudom hogy a wifiről azért dobál le mert az atheros vacakol, vagy mert a belkinem régi nagyon.
----Toshiba tablet is van, a-b-g-n a wlanja, tehát ebből azt gondolom hogy dual rendszerű.
----Hp photosmart is rá van kötve most a belkinre, de ugye ott csak 2,4ghz képesség van, ezt viszont simán lehet usbbe is tenni éppen mert nekem majdnem mingyek csak érjem el a hálózaton.
----Valamint újítok egy smart tvt hamarosan, kb azért, hogy a külső wincsit a routerre kötve filmet legyek képes lejátszani rajta.Fontos hogy stabil legyen, és gyyors, bár a net még nevetséges, de jön a digi 100/50es csomagig biztosan jövőre. most 3/1 a net tudása. Jó lenne így a sebességet is legalább 80-88% -ban kihasználni a routerrel.
Végül is hogy ezt leírtam azt hiszem az 5ghz talán nem is annyira fontos nekem, de kérdés mikorra lesz annyira elterjedt, hogy e miatt megint cserélni kellene a routert. Mert szeretek előre gondolkozni.
dióhélyban
-
törölt tag
válasz
Multibit #37996 üzenetére
Hát...ö....izé...
Tudom h.létezik más router-t boncolgató topic is, de itt szerettem volna választ kapni. MOst az utóbbi eset van, mármint megvettem, de üzembe helyezés előtt állok.
Nem, nincs spec. olyan tulajdonsága, ami miatt ezt néztem meg magamnak, inkább a név..és a stabilitás és társai, mert már olvasgattam a témában, csak nagyon nem magyarul írják, hanem angol és német,...ez utóbbi messzi van tőlem...
Mert sokféle vélemény létezik róla, 1 megfelelő konfiggal működhet jól gondolom...
Esetleg itt kérdezzem ? De hát nincs gondom vele...
-
Rekro
aktív tag
válasz
Multibit #37932 üzenetére
Köszönöm a gyors választ és igen nem olvastam el de azóta pótoltam
Az általam beírt linksys-nek van bármilyen hátránya az ajánlott készülékekkel szemben?(sajnos az általad ajánlott asus-t pont nem lehet ott kapni ahol vásárolni szeretnék a Tp-link-nek meg pont a wifi-jét szídták 1-2 helyen)
-
válasz
Multibit #37891 üzenetére
Amire szükségem van , hogy egy jó, és biztonságos, kicsi wifi router legyen. Egy Asus WL520GC-t szeretnék lecserélni.
Továbbá szeretnék váltani egy 50 vagy 100 Mbites netre. Olyan kell ami esetleg kiváltja a Motorola modem-et is amit a Tarr-os nethez kaptam, és nagy valószinűséggel az új csomag mellé is lesz. Nem akarok annyi kütyüt.
Elég sűrűn szeretném használni a DLNA, Miracast-ot is notebook-router-plazma tv hármason.
A lakásban van hogy 1, de van hogy 5 gép csatlakozna Wifin, és használva akár torrent-et is. -
Beri
addikt
válasz
Multibit #37728 üzenetére
Már miért nézném meg bármi más routerrel az enyémen kívül?
Mert ha van hat köbméter ram valamiben, akkor használni is fogja (legalábbis arra fognak optimalizálni). Ha úgyis ott van a nyákon, akkor bele fog cache-elni mindent, amit ér és ott fogja parkoltatni, mindegy, mennyi értelme van.
Ilyen alapon én mondhatnám, hogy 2 giga rammal ne futtas vindózt, mert nekem most csak két böngésző van nyitva és 6.7GB foglalt. -
-
-
milszab
senior tag
válasz
Multibit #37598 üzenetére
Nah igen, ettől félek én is. Igazából most úgy 10méterre vagyok a routertől és a táblagépen alig van jel, a hálózaton való másolásról meg ne is beszéljünk. Rohadt lassú. Persze ha odamegyek hozzá pörög ezerrel, de így is csak 50%ban használja. Vagyis a gépem azt mutatja. A másik oldal hogy kint is szeretném használni. Itt is mint belül 1 fal van csak. Próbálgattam rakosgatni is a routert csak ugye a szoba a és a terasz pont ellentétes irányban van egymástól.
Amúgy téglafala családi házról beszélünk, és a router meg én is fent vagyunk az emeleten.. Gondolom a router beállításaiban nincsen ilyesmi funkció. Az mindig tolja a maxot azt csá nem?!
-
válasz
Multibit #37224 üzenetére
Meg egy ATA-egység.
Akárcsak Nokia123-nak.VoIP-os router a megfizethető kategóriában nemigen van. Nekem van egy régi Linksysem, 100 Mbites és nincs benne wifi.
De amióta kipróbáltam, hogy milyen egy dedikált IP-telefon(központ), már nem vágyom routeres-ATÁ-s megoldásra, ki is iktattam három ATÁ-mat meg ezt a Linksys-routert.
Egy stabil router (mondjuk N18U -- nekem nagyon bejött) + egy Gigaset IP-telefon szerintem sokkal jobb megoldás, mint egy kombi egység, és még csak nem is drágább.
A Fritzboxok nekem is tetszenének, de az integráltságuk komoly hátrány lehet fejlesztéskor.
Üdv: MaCS
-
-
verybigboy
senior tag
válasz
Multibit #37099 üzenetére
Akkor Te igazán nem látod létjogosultságát a nagyobb, újabb HW-nek. Amit az AC68 már esetleg nem tudna kezelni, azt sokkal (érezhetően jobban) az új verzió sem tudná kezelni, ott meg akkor már más "kategóriába" kell lépni ... ha egyáltalán eljön az a szituáció.
Jól értelek?
-
-
válasz
Multibit #36783 üzenetére
Igen:
BCM4708 - RT-AC56U and RT-AC68U / dual-core
BCM47081 - RT-N18U / Single-coreÉs még egy -- reményeim szerint utolsó -- kérdés vásárlás előtt: a netezés legfontosabb formája nálunk egy virtuális gép futtatása egy távoli szerveren. Ez a felhasználási mód támaszt-e a szokásostól eltérő igényeket, beállításokat?
Internet: UPC 240 Mbps.
Egy családi házban élünk, a szomszédos lakótelepről 2-3 hálózat lóg át, jellemzően -80 dB-nél gyengébb jelszinttel.
A munkagép ugyan LAN-on lóg, de a virtuális gépnek egy N-es wifijű notebookon is futnia kell.
Torrentezés nem érdekel, VoIP-telefonálás okostelefonnal annál inkább, meg ugye a virtuálisgép-elérés.Erre rettenetesen hosszas tökölés után végül az RT-N18U-t választottam.
Ellenérvek?
Köszönettel: MaCS
-
zambozoli
aktív tag
válasz
Multibit #36241 üzenetére
Kérdés akart lenni csak felsorolás lett belőle.
Igazából csak vélemények érdekelnek tapasztalatok alapján, mindenképp segít döntést hoznom, ha több infó van a birtokomban.
Pl.: ha hárman azt mondják, hogy 2 falon át már felejtős az 5GHz, akkor már nem is valószínű,hogy erőltetném.
Az antenna hossz nem a wifi teljesítmény miatt kell, hanem, hogy be tudom-e rakni egy 24 modulos lakáselosztóba.
Hosszútávra gondolkodva merült fel bennem az 5GHz egyébként. -
-
-
aakosch
tag
válasz
Multibit #36100 üzenetére
Atheros AR9285 van a gépben. Itt a frquency bandnél csak 2.4 ghz van.
Ha nem támogatja az eszköz az 5 ghz-et még működőképes vele? Vagy az 5 ghz-es routerek nem tudnak 2.4-en is szórni? (A lakásban van még pár laptop, amelyek újabbak és akkor azok valószínűleg támogatják már.) Tehát míg a többi eszköz 5 ghz-en használja a wifit én tudom-e a 2.4 ghz-es laptoppal is használni a netet?
Köszi!
-
-
Egon
nagyúr
válasz
Multibit #35775 üzenetére
Mint fentebb írtam, pusztán attól, hogy átállítom a csatornakiosztást (mondjuk legutóbb a 12-es csatornáról - figyelembe véve az Inssider által mutatott értékeket - a 2-es csatornára átállva) a sebesség majd' a háromszorosára nő, így a nem megfelelő beállítás nem játszik...
Annyi "csak" a probléma, hogy sok wifi van a házban, és elnyomják a jelet, illetve a többiek folyamatosan váltogatják a használt csatornát (én arra nem vagyok hajlandó, hogy naponta piszkáljam ezeket a beáálításokat).
A 40 MHz-ről pont hogy lebeszéltek a router gondok topicban (only 20 MHz-et használok). De ez itt off. -
Ukeve
tag
válasz
Multibit #35384 üzenetére
Azt tudom, hogy Wifi-n a max. sebességet nem tudnám elérni.
Nem is az a cél vele, mert a laptopok és a telefonok csak netezésre és max. egy-két videó megnézésére lennének használva, és nem torrentezésre.
Tehát akkor erre az otthoni felhasználásra ez a router lenne a legmegfelelőbb választás? -
-
TeeJay
félisten
válasz
Multibit #35093 üzenetére
az a baj hogy sokan azt hiszitek mindenki wifin használ mindent.
nos közlöm van egy laptopom gigabites LAN porttal meg van egy zsír új combos gépem (i5-4690, 2x4GB RAM stb...) szintén gigabit LAN porton, szóval wifit csak 2 okostelefon használ a laksában és mivel 1x1:1 N wifi van benne így kb. 40megabitet tud jó esetben ami nekem 5év múlva is totál elég lesz
wifivel szívtam már eleget, nagy adatforgalomra nem is való (torrent) így meghagyom azoknak akik szeretnek még próbálkozni.
én gépeken gigabit LAN-t preferálom okostelefonnak meg elég a 2,4GHz-es wifi is
ja és igen panel lakótelepen lakom 20-30 másik SSID-t látok de valahogy nem érzem hogy a lakásban rossz lenne a wifi
hasít mint a villám, szóval nem kell parázni -
TeeJay
félisten
-
-
-
dibyduby
újonc
-
Vágásiferi
újonc
válasz
Multibit #34869 üzenetére
A 2,4,5-ös helyiségekben vannak kliensek, amik használják a routert (2,4-esnél a speedtest olyan 40/40-et tud, de az 5-ös a kritikus)
Biztos, hogy vasbeton falak vannak.
Hosszú távra tervezek, szeretnék később ac-s eszközöket (ha gyárilag nincs lockolva a notebookom wifi kártyája, esetleg vennék új adaptert vagy új notebookot 2-3 év múlva) -
MC Pite
veterán
válasz
Multibit #34855 üzenetére
Hát... elégedett vagyok a 16-ossal, csak a wifi nem elég gyors (finoman fogalmaztam) illetve (főként vezetéken) az ssd sebessége is elég karcsú. Idáig elvoltam ezzel, de most fejlesztenék. Noti egyelőre 300-as, de ősszel valószínű csere, és már ac-s vezérlővel rendelkezőre. Egyébként az aktív torrentek száma és egyéb erőforrásbéli dolgok elegek nagyjából.
Az tuti hogy a nas sokkal gyorsabb az N16-nál - de az AC56nál már nem sokkal.
30Mbites a net, tölt is stabilan 3megabájt felett.Főként a képek, programok másolásakor kellene wifin több kraft, és vágom hogy ehhez a noti adapterét is updatelni kell.
-
MC Pite
veterán
válasz
Multibit #34853 üzenetére
Lehet picit részletesebben hogy mire gondoltál? Nézegettem nas+router kombókat is, de router terén amit elvárok, azok már annyira nem olcsóak (gyors wifi -mert baxhatom ha wifin töredéke sebesség jön át-, mimo, gigabit, jól managelhető).
Első blikkre ugyanazt tudja amit már a router is tud (RT-N16-ról váltanék feljebb), ez a nas kicsit gyorsabb fájműveletekben, árban kb hasonlóra jövök ki a két felálással (kb egy tizessel drágább a nasnál az AC56; ha nem kéne gyors wifi, akkor meg jöhetne az N56 vagy az RTN18). Az igaz hogyha elég lenne a pót routerem akkor már lenne árelőny a nasnál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- BestBuy topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Könyvajánló
- Milyen alaplapot vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest