- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Multibit
nagyúr
-
-
bombadil
tag
válasz
bambano #58501 üzenetére
Igen, így valóban nagyobb sávszélesség szükséges, csak a gond az, hogy az élőerő nem túl képzett
Az lenne a legegyszerűbb, ha csak rápillant a monitorra és tudja mi a helyzet.
Meg talán kicsit energiatakarékosabb is, mintha menne egy kliens PC amiről be tudnak lépni.Ez csak ilyen "ideiglenes" megoldás lenne 1-2 évre, amíg a masik helyen nem lesz vezetékes internet.
Ezután a router meg megmaradna hatótáv növelésére.Vagy nézzek valami routert 10k alatt és vegyek hozzá egy nagyobb nyereségű antennát? 🤔
-
válasz
bambano #55404 üzenetére
Így van, kábelhossztól, antenna nyereségtől, plusz a csatlakozók csillapításától, és sok mindtől függ a kimenő teljesítmény, én azonban az ebben rejlő nagyobb bizonytalansági faktor, és a kiépítéshez szükséges nagyobb hozzáértési igény miatt, mégis inkább az UTP kábeles és Access Pointos megoldás javasolnám. Most pedig mivel lassan indulok melózni, és mert a témából egyébként is kihoztuk amit lehetett, részemről itt le is zárom. Amúgy is off már ez eléggé, és kapunk a Topikgazdától.
-
válasz
bambano #55401 üzenetére
Persze, vannak megoldások, de abból indulunk ki, hogy Magyarországon a szabályozás 100mW kimenő teljesítményt hagy jóvá WiFi-re, így az ilyen 500, és 1000mW-os WiFi-ket magyarországi használatra nem ajánljuk. Arról nem is beszélve, hogy a WiFi-n kétirányú kommunikáció zajlik, és ettől a másik oldal nem lesz Hi-Power.
A koax árát én is úgy gondoltam, hogy 500Ft-tól indul, határ persze a csillagos ég.
Ettől függetlenül persze mindenki olyan rendszert épít, amilyet akar.
-
válasz
bambano #55398 üzenetére
Ilyen kis kimenő teljesítmény mellett, amit a WiFi routerek leadnak (~100mW), azért 10-12 méter kábel nem kevés. 2,4GHz-en még a jobb minőségű koaxoknak is elég nagy a csillapítása (akár 20+ dB/100m), így könnyen előfordulhat, hogy amit nyersz az antenna jobb pozíciójával, többszörösen elbukod a hosszú kábel miatt. Ha már a fő routernek mindenképp a pincében kell lennie, akkor hosszabbított antenna helyett inkább UTP-t kell felvinni, és rákötni egy bármilyen "filléres" routert WiFi access point-ként. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a jobb minőségű koax kábel métere nem 50Ft, hanem inkább 500.
-
vargalex
félisten
válasz
bambano #55045 üzenetére
Quagga-ra nem tudom mennyi esély van Tomato alatt, érdemes esetleg rákeresni.
Az 1043ND v4-el az a baj, hogy a támogatása annyira újkeletű, hogy nem hiszem, hogy nagy tapasztalat lenne vele pl. wifi terén. WDR4900-at pedig már biztosan nem kapsz (esetleg használtan). Az Archer C7 már árban jóval fölötte van, Archer C5 is (ráadásul abból már biztos, hogy csak v2-t kapsz, ami szintén nem OpenWrt kompatibilis). -
válasz
bambano #55043 üzenetére
Az ASUS ajánlott modelljei leginkább BroadCom SoC-ra épülnek, ami a zárt driverek miatt nem, vagy csak részben támogatott OpenWrt alatt. A részleges támogatás abban szokott kimerülni, hogy OWRT alatt nem megy a WiFi. Kérdés persze, hogy ténylegesen OpenWrt támogatás kell, vagy csak valamilyen CFW, ami mókolható. ASUS-ra is vannak 3rd party szoftverek, pl. a Merlin és a HGG, amik a gyári fw forkjai, illetve Tomato és DD-WRT, amik külön fejlesztések. Ezeket is eléred SSH konzolon, vannak repo-k (entware és optware) ahonnan tudsz további csomagokat telepíteni, de az kétségtelen, hogy akkora szabadságot egyik sem ad, mint az OpenWrt. Nagy előnyük viszont, hogy ARM SoC esetén mind Merlin és HGG, mind Tomato alatt megy a hardveres NAT.
Ha ténylegesen OpenWrt kell, akkor inkább maradj a TP-LINK vonalon.
-
DonMaster
addikt
válasz
bambano #44003 üzenetére
márnem azért de az totál másrol szol , it csak lesz egy wifi ami foghato az étteremben ennyi, nem max sebességel hanem valamenire lekorlátozva semmi többet nem látok én ezen a helyzeten, amég amit irtál ott szerzödésröl van so emg minden egyébbröl, ami távol ál a dologtol.
-
válasz
bambano #43901 üzenetére
adott esetben nem csak a pppoe terheléses többlete, hanem sok eszköz már a merevlemez sebessége miatt elbukik, mert nem tudja a bő 110 MB/s átvitelt, pláne nem tartósan.
Vasinger!; amiket írtam/írtunk is az alsó(bb) kategória, de van egy szint, ami alá én már nem mennék, kivételt csak az képez, ha direkt kínozni akarok valakit...
a c20i és a go-rt-ac750 nem véletlenül filléres ac képes típusok, főként a csonka 5 GHz 1*1:1 mimo képességük miatt. -
-
Alteran-IT
őstag
válasz
bambano #42305 üzenetére
Igazából az csak egy kisebb probléma hogy milyen néven fut (mondjuk van amit már Wireless Router helyett SOHO Media Server-ként említenek), illetve az is, hogy lassan már minden lényeges funkció fejlesztése visszaszorul bennük (már jó rég lehetnének pl 10 G-s ethernet, illetve akár helyette optikai portok, erre még mindig van olyan újonnan kijövő router és egyéb eszköz (alaplap), ami csak egy szaros 100 megás portot kap, ami ráadásul nem is tudja azt a sz@ros 100 megát) és ennek terhére egy csomó sz@r megjelenik, amire csak pár embernek volt szüksége az elején, sőt még csak fel se merült ilyen ötlet az emberekben, de ha egyszer beindult, akkor meg ugye terjed tovább (mint a divat, aminek megint semmi értelme nincs, főleg hogy egyes helyeken ölnek miatta), viszont lassan már olyan emberekhez is ezt dobálják, akiknek nem túl nagy szüksége van rá, főleg az a legjobb, amikor megmagyarázzák nekik, hogy ez kell neked
De visszatérve, a legnagyobb probléma inkább az, hogy az informatika milyen hülye irányba fordult csak azért, hogy a kisebb rétegek hülye igényeit is kiszolgálják, meg ugye mire jó még az informatika ha már van, akkor az emberek életének a figyelésére és befolyásolására.
Bár most már tényleg befejezném ezt az off-ot és töröltetném az utóbbi hozzászólásaimat, ha lehetséges, köszönöm. -
SztiviVander
addikt
válasz
bambano #42275 üzenetére
azt elfelejted kedves ISP rendszergazda hogy a szolgáltatók ászf-je nem törvény, úgyhogy az ilyesfajta -a szolgáltató szerint- "illegális" dolgok nem minősülnek a fórumon wareznek, tehát ebben a topikban nem kéne sem udvarias de főleg nem felszólító módban offolni ilyesmiről. főleg hogy az ilyen téma csak parttalan vitához vezetne.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
bambano #42275 üzenetére
Csak két kérdés. Egy ISP rendszergazdának mi köze van ahhoz, hogy az előfizető hogy és milyen módon használja fel a szolgáltatást? Tudom, hogy számít nektek, hogy minél több felhasználó legyen, de akkor is.
Valamint melyiknél vagy, ha szabadna kérdeznem?Valamint kiegészíteném azzal a hozzászólásomat, hogy ez egyébként sem a mi dolgunk, hanem az előfizetőé és a szolgáltatónak az ezért felelős részének a dolga, majd ők intézik. Ne menjünk át jogi és egyéb dolgokba, maradjunk a témánál.
-
sambfan
csendes tag
válasz
bambano #38483 üzenetére
Igen, ebben igazad lehet, de amúgy is gondolkodtam már a cseréjén, mert a hatótávja nem a legjobb, 2 szobával arrébb már nincs jel (vastag téglafalak vannak). Ezen kívül nem tud vendéghálózatot sem a gyári sw. Próbálkoztam új életre kelteni OpenWRT firmware-rel, de mivel az én 1043-asom v1.8-as változat, ezért openwrt install után a WAN port disabled-ben van és nem is állíthatom át enabled-be. Ezért vissza kellett állnom gyárira.
-
-
Integra
titán
válasz
bambano #37065 üzenetére
ez a mikrotik már félipari wifi router alsó kategória?
nem is hallottam még rólaazt hiszem értem, hogy a b vezrió miről szólna, sajnos kábeleket nem nagyon tudok, a házban behúzni már, ahhoz új kábelcsatornákat kellene mindenhova bevésnem, pedig ügyes elgondolásnak tűnik
lehet, hogy elkéne mennem ebbe a boltba és kifaggatni őket..
-
válasz
bambano #35987 üzenetére
Mekkora távolságra kellene?
Az a helyzet, hogy nem nagyon van "erősebb" típus, van pár eszköz amely átlépi a törvényi szabályozás mértékét de mivel a wifi két irányú így mindkét oldalon ugyan olyan szintű eszközt kell elhelyezni, hogy rendesen működjön.
Ha komolyabb távolságra kellene akkor csak egyetlen megoldás van: irányított antennás eszközt kell telepíteni de ennek alap feltétele a tiszta rálátás. -
-
válasz
bambano #35769 üzenetére
Én általánosan írtam, hogy custon firmware alatt nincsen hardveres NAT, még senki sem írta, hogy valamelyik verzióval sikerült volna a használata.
Az AsusWRT-Merlin nem egy általános ajánlott/használt verzió, az általában ajánlott DD-WRT, OpenWRT/Gargoyle, Tomato alatt jelenleg biztosan nincsen hardveres NAT. -
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
bambano #34051 üzenetére
Köszönöm a segítségeket!
1 gép van még kábelen ami nem 1,5m-es körben van. Igazából xbox, 2 gép, tv, nyomtató (ezek lennének az állandóak) és a javított gépeket ne kelljen már kihúzgálni meg hasonlók ezért kellene a 16-osból tudsz nekem ajánlani valamilyen gigás switchet?
-
Jedster
tag
válasz
bambano #34028 üzenetére
http://prohardver.hu/tema/tp-link_wdr3600_router/hsz_7632-7632.html
A 4900-asban jobb SoC van, plusz egy külön AR9580 chip a 2,4-es wifire. A 3600/4300-ban levő csak hardveres NAT-olással bírja el a 240-es netet kábelen is. 2,4-en ráadásul at SoC-t terheli a wifi kódolás is.
-
Bálint85
senior tag
válasz
bambano #33958 üzenetére
120mb - nek kellene lenni nem? panelban lakik elég sok wifi jel van/ 15db kb/, ahogy láttam a laptopján.
ha vesz másik routert amit feljebb írtam 2 típust akkor változik valamit majd a helyzet? 7végén kipróbáljuk majd az enyémmel Tp-link 4300-al, hogy változik e valamit majd a felállás.
-
-
-
-
-
vargalex
félisten
válasz
bambano #17718 üzenetére
Hi!
Egyszerűen annyit, hogy most már a router OpenWrt-vel nagyjából 230 Mbps sebességű Net megosztására képes.
(#17719) jNk:
Csak ezt a tesztet találtam, amiben downstream irányban router üzemmódban azért elmarad az általam mért értéktől, nem is kicsit.
Viszont, ahogy írod, le kell mondani hozzá a WiFi-ről, illetve természetesen az USB előnyeiről is. Nem mellékesen az OpenWrt is elég komoly (ha nézted már, akkor tudod)... -
Brogyi
őstag
válasz
bambano #17587 üzenetére
Na-na kolléga. Az hogy te feladod mert érzed hogy nincs igazad az a te dolgod, de hogy a többi társunk tisztán lásson a vitánkban kénytelen vagyok folytatni, de még az angol kollégákkal is.A hiba oka nagyon egyszerű. Profik voltak akik mértek, csak rossz firmware volt az ESR9850-ben, de ha profik voltak akkor miért nem vették észre. Érdekes a smallnetbilder nem lépett bele ebbe a hibába. Igen nekik volt egy kis hátszelük az ENGENIUS-tól. Jó reklám volt ez nekik. Kéz kezet mos.
A következő ami megint a társaság ügyefogyottságát bizonyíthatja, hogy jó firmware volt az ESR-be csak nem tudták bekapcsolni, bepipálni a megfelelő dolgokat.
Tűzfal ki bla-bla-bla.Készítettem újra egy képet,mert nem hiszem el, hogy ennyien rosszul mérünk.A képen látszik, hogy helyes beállítás mellett kb. 500Mbs csak a különbség.
Itt jegyezném meg, hogy az egyik oldal egy szuper gyenge N270 volt egyetlen core-ral, de így is elég tetemes a különbség amire azt mondtad, hogy semmi.Vazzeg szerencséd van nem lehet képet feltölteni.Küldj egy e-mail cimet és elküldöm. Aaaa ez téged nem érdekel.Ne vedd a szívedre, mert igazából nem te vagy a hibás. -
Brogyi
őstag
válasz
bambano #17582 üzenetére
Az ki van zárva ,hogy jól mérték. Meg fogom mérni a Te kedvedért mind a kettő sebességét. Csak egy kis időbe telik.Ha szoktál idejárni akkor látni fogod az eredményt.A wifi nem érdekel, mert csak a gyerek, és az asszony facebook-ozik rajta. A szerver pedig normális embernél nem wifi-ről megy.
Lehet hogy már megmértem egyszer.Csak vissza kell keresnem. -
zsero
aktív tag
válasz
bambano #17582 üzenetére
Hát azért ebben a táblázatban nem kicsi a különbség a TP-Link és az Engeniusok között.
http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/router-charts/bar/77-max-simul-conn -
zsero
aktív tag
-
zsero
aktív tag
válasz
bambano #17571 üzenetére
Magyarul ennyiből meg van az egész?
Egy tök alap DHCP szerver + port forwarding beállítása szerinted akkor nem túl bonyolult?
Igen, úgy állítanám be, hogy egy meglévő internet kapcsolaton keresztül egy 2. hálókártyára dugva. Csak míg egy TP-Linkkel tudom, hogy melyik az az 5 beállítás amit be kell állítani is biztos megy, addig ennél nem tudom.
Ennek a frissítései hogy vannak? Autoupdate?
-
válasz
bambano #17567 üzenetére
Ez valóban jó router, csak egy baja van, amit már múltkor is megbeszéltünk itt... Mégpedig, hogy a RouterOS-t "földi halandó" nem igazán tudja beállítani! Ezt tehát ajánlatos átnézni, és ha továbbra is úgy érzi az ember, hogy nem lesz vele gond, akkor meg lehet venni...
-
zsero
aktív tag
válasz
bambano #17567 üzenetére
Hát RouterBOARD-om nem volt még, de hallottam hogy baromi jók.
Két kérdésem lenne:
1. Ebben az árban benne van a szoftver, vagy az még plusz 8k?
2. Mennyire bonyolult egy ilyet beállítani? Ezt is úgy kell installálni mint egy linuxos tűzfalat, vagy ezen már rajta van egy alap OS + default beállítás DHCP, NAT, stb.re?Az a próblémám, hogy neten keresztül kell beállítanom, és pont a router nem egy olyan cucc amit annyira jó neten keresztül beállítani...
-
-
Gazda1
tag
válasz
bambano #17521 üzenetére
Köszi a választ! Szóval, ha a WAN portba dugom, akkor DHCP-t ki kellene kapcsolni és fix IP-t és egyéb finomságokat kellene megadni (ehhez nem nagyon van erőm és tudásom)?!
Ha pedig beledugom az egyik LAN portba, akkor rádugom mellé a két gépet és gond nélkül kell, hogy szaladjon a net (semmi konfigurálással)?! Ha pedig így nem megy, akkor valóban kuka a router?!
-
válasz
bambano #17241 üzenetére
802.11g
A 2.4 GHz-es ISM sávban működő WLAN szabvány. 54 Mbps a maximális elérhető sebesség elméletben. 20 Mbps felett OFDM modulációt, az alatt DSSS-t használ CCK-val. A 802.11b-hez hasonlóan 14 csatornát allokál, ebből három nem átlapolódó. Bizonyos országok korlátozzák a felhasználható csatornák számát.Nem úgy tűnik mintha SSID vs adatátvitel tekintetében változna a moduláció...
-
Zola007
veterán
válasz
bambano #17209 üzenetére
(#17209) bambano : A padlásra való telepítést kerülni akarom, mert nem teljesen zárt a padlástér, néha előfordulnak rágcsálók és szeretik a kábeleket a kis mocskok.
Szerintem rendelek egy Tp-linket, max visszaküldöm, ha nem bír a falakkal.
(#17211) Beri: Ezek szerint félreérthetően fogalmaztam.
Közvetlenül a routert tartalmazó szobában elég ha tudja a 80Mbitet, kőfalon át pedig nekem elég ha lassú, de látszik (emailhez, mobilhoz).Tőlünk ~100 méterre van egy router az önkormányzati hivatalban, annak laptopon és telefonon is látom a jelét 1-2 egységgel a legbelső szobában. Titkosított, tehát sebességet nem mértem. Tehát van olyan ami tudja a 3 kőfalat + 3 közbeiktatott házat ilyen távról, csak még nem volt alkalmam megkérdezni, hogy milyen típust használnak. A szomszéd ott melózik, majd megkérem, hogy vizslassa meg.
-
vargalex
félisten
válasz
bambano #17167 üzenetére
Hi!
Sok router tudja ezt a sebességet, ha nem az UPC (illetve azóta elvégzett tesztek alapján pl. a T-Home kábelnet esetén, tehát úgy tűnik, hogy a DOCSIC szabványt használó eszközöknél) hálózatáról van szó. Az elvégzett mérésekről itt olvashatsz. Ahogy azt is láthatod a hozzászólásból, hogy a legolcsóbb gigabites router, a TP-Link TL-WR1043ND is tud teljes sebességgel letölteni 80 Mbps-es Digi Net esetén.
-
válasz
bambano #17167 üzenetére
Bár nekem nincs elég gyors netem ahhoz, hogy a felső végét kipróbáljam az RT-N16-nak, de erősen kétlem, hogy találsz olyan routert, ami 50Mbps-el fog tudni le/fel tölteni, főleg úgy, hogy közben még stabil is marad! Én inkább felezném ezt az értéket, és körülbelül 25Mbps-re tenném azt a sebességet, amit a router ki tud szolgálni procival, de ezt sem 7/24-ben! Ettől nagyobb igényekhez egy erősebb NAS, vagy pedig igazi szerver kell!
Konkrétan az ASUS RT-N16-ról tudok Neked nyilatkozni, ezt használtam, és használom jelenleg is. Erre ha rossz firmware-t teszek is fel, az ITT leírt módon bármikor helyreállítható 3 perc alatt, szétszedés nélkül!
Moddolt firmware-el van rajta webszerver, PHP, FTP szerver, Samba, DLNA Media szerver, torrentkliens (rtorrent vagy transmission), stb... A telepíthető csomagok listája ITT található. Gyári fw-vel ne sokat várj tőle!
-
válasz
bambano #17165 üzenetére
50Mbps-el egy router sem fog tölteni, ez biztos! Persze, ha Te arra gondolsz, hogy a rákötött PC-k tudjanak ennyivel tölteni, az már más, de ebben az esetben, ezeket a sebességeket szinte bármely ma kapható router kiszolgálja.
Sok olyan router van, amiben beépített recovery mód van, amit vagy közvetlenül böngészőből, vagy tftp-vel, vagy külön egy hozzáadott programmal, de el lehet érni, és egy félre flash-elt, nem működő routerre is lehet új firmware tenni anélkül, hogy azt szervizbe vinnéd, szétszednéd, bármi ilyesmi... Ezt tudják az ASUS-ok, Linksys-ek, és D-LINK-ek is, legalábbis a DIR-825 egész biztosan. Akár egy mp3-at is rátölthetsz, túl fogja élni. Jelenleg az általában moddolni szokásos eszközök közül a TP-LINK WR1043ND az, amihez soros kábel és némi forrasztás kell, ha balul sül el valami, a többi simán éleszthető. Persze azért ennek is utána kell nézni a konkrét típus ismeretében vásárlás előtt, ha ez is szempont! Nem egyszer raktam már fel ASUS-ra olyan fw-t, amivel aztán végül nem indult el, de sosem volt ebből probléma.
-
Beri
addikt
válasz
bambano #17149 üzenetére
Ennyi pénzért sokkal többet is kapsz. Mi számít nálad nem leggagyibb processzornak?
Egyébként alapból ott a tp-link 1043ND sokkal kevesebbért, gigabittel, n-es wifivel, 400MHz-es atheros chippel, 32MB memóval. 30 alatt kapsz netgear wndr3700-at, ami komolyabb vas, vagy ott az asus n16, de az már inkább 30-32.Joshi: Az egy ezeréves build, amit használsz. Azóta nagyon sokat gyorsultak a vasak az újabb verziókkal, viszont a wifi sebességeden több mint valószínű, hogy ez nem segítene. Ha kipróbáltad az összes csatornát kézzel egyesével, akkor annál többet nem tehetsz. Csak az marad, hogy n-es eszközre váltasz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest