- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imi1981
veterán
válasz
TeeJay #90094 üzenetére
Nem tudom. Wifi hatótávolsága a tenda AC9 - nek sokkal jobb volt mint a 65p - nek! Persze akkor jön a kérdés miért nem veszek olyat, hát nem tudom. Felketette az érdeklődésem ez a Xiaomi Mi AIoT Router AC2350 újan. Használtan is néztem párat például a xiaomi mi router 3g padavannal meg Asus ac 57u V1 padavannal meg egy Asus 85p is szintén használtan. Még azt se döntöttem el, hogy új vagy használt legyen.
-
Imi1981
veterán
válasz
TeeJay #90091 üzenetére
Már van 65p és az a fő routerem és elégedett is vagyok vele. Másodlagos router kell hatótáv növelés miatt és vacilálok pár típus között. Használtan is nézelődök de újakat is nézek. AP módban lenne az igaz de azért nem akarok nagyon gagyit sem. Volt egy tenda AC9 ami egész jó volt (jó wifi hatótávolsága volt) de havernak annyira tetszett megvette új árban tőlem és még postaköltséget is fizetett csak én vegyek másikat mert ő nem tud várni. Gondoltam veszek ugyan olyat de már variálok mert elég sok van ebben a 13 ezer Ft ársávban.
-
dkess
őstag
válasz
TeeJay #90017 üzenetére
Viszont csak a nagy házban van 15 Wi-Fi kliens - azaz nemcsak 6 AX -es kliens van összesen. Ennyi Wi-Fi kliensre viszont már teljesen jó választás az AX82U. Tulajdonképpen már a "csak" 6 db AX -es kliensre is megfelelő lenne.
Amit nem írt, hogy a teraszos AX55 -el hogy tervezne. Természetesen érdemes lenne azt is ethernet backhaul -al az AiMesh rendszerre kötni ...
-
chakany
tag
válasz
TeeJay #89847 üzenetére
Köszönöm, ez megnyugtató, akkor ez lesz. Eddig is PC-ről torrenteztem. Köszi
Multibit
Az hogy hasítson a net az a régi routerhez képest gondoltam, azon csak 100 Mbit LAN van. A routerről való torrentezés csak egy lehetőségként gondoltam, ha tudja akkor azzal használom, ha nem hát nem. -
-
szaboi6512
őstag
válasz
TeeJay #89202 üzenetére
Kétségtelen hogy ebben az árban az ASUS 65P verhetetlen, ami gyakorlatilag Asus 85P.
Nekem is az volt, de kihagyhatatlan ajánlaton sikerült vennem Asus RT-AX 58U routert, és megváltam tőle. A 65P csak 1733 Gbps linksebességet tudott, az AX 58U már 2.4 Gbps.-en megy.
Egyébként maradt volna. Akinek AX router kell, az nem ebben az ársávban fogja megtalálni. -
lanszelot
addikt
válasz
TeeJay #89189 üzenetére
Bármelyik router kiszolgál rengeteg eszközt, de várakozik mind, míg az az 1-4 fut.
AC 4-et képes egyszerre kezelni. ennyit tud a mu mimo.
Nincs fal, ezért ezt nem is írtam, szobán belül van minden.
Moto G100 wifi6-os, iPad pro wifi6-os
De a sebességet egyik se növeli, így 100-hoz mindkettő elég.
A hangsúly a kiszolgáláson van.
A 2 petcam folyamatosan kifoglalhat 2-t /bár sztem nem teszi, csak ha rámegyek, de ez sehol sincs említve, így úgy veszem mintha folyamatosan foglalna./
2 telefon, csak ha épp piszkáljuk, vagy lomoszol vmit a háttérben /pl frissítés/
És ekkor elfogyott az AC.
Az AC áráért pedig a 4 magosat meg tudom venni a Huavei -bőlEssejó: ott semmi sincs. Mint ahogy sehol se találtam róla.
Te a 4 magosról küldtél, az nem ez. Ebben nincs nfc /nem is kell/ -
dkess
őstag
válasz
TeeJay #89193 üzenetére
Csak az utóbbi egy-két hónapban 3 márka AX -es routereit tudtam egymás mellett összehasonlítani AC -s alternatívákkal családi házas környezetben és szomszéd zavaró WiFi -ktől igencsak terhelt társasházi környezetben is.
Ez most nem "patikamérlegen kimért" dolog lesz, hanem mindössze egyfajta "ökölszabály" személyes tapasztalat alapján. A távolság és a falak számának növekedésével (5 GHz -es sávot alapul véve) ahol egy AC -s router sebessége a harmadára esik vissza - ott az AX -es mondjuk a felére (AX -es klienssel). Továbbá ugye nem is ugyanaz a kiindulópont a sebességek tekintetében. A hatótáv tekintetében is jobban állnak valamivel az AX -es párosítások ...
"legerősebb teljesítmény a 100-112 blokkon dobják a routerek EU-ban" - mármint ahol nincs radar. Ahol van ott meg a töredékére esik vissza az adóteljesítmény (ekkor érdemes alacsony DFS mentes csatornára menni - sőt 80 MHz csatornaszélességet állítani. Ugye pont e miatt is lenne jelentős előrelépés a 6 GHz, hogy ilyenekkel sem kell foglalkozni majd).
-
lanszelot
addikt
válasz
TeeJay #89187 üzenetére
Nem Mo-on élek.
100-150-es a net és az is marad. De ha valami csoda folytán 300 lenne, akkor is bőven elég,
Az a tp link bár mu mimo, de nem wifi6-os.
Tehát max 4 eszközt tud kiszolgálni.
Azért is írtam, hogy 4 már van, és tervezek 5iket.
Annak a huavei nek van 4 magos változata, de értelmét nem látom. Nem tudom mire jó a 4 mag, és mire kevés a 2 mag. /nfc nem érdkel/ -
lewisfm
aktív tag
válasz
TeeJay #81608 üzenetére
Nekem Telekom, kábelTV-s szolgáltatásom van.
A 4. Sagemcom routert használom már tőlük, 2 féle típussal.- A vezetékes net minding stabil volt
- a Sagemcom létezhet, hogy rázavar a saját router wifi-jére is?
Már minden (általam) elképzelhető beállítással probálkoztam, de az AC65P-t leszámítva nem volt még stabil wifi-s kapcsolatom sohasem. De csak a wifi-vel van baj.
Az AC65P-nél be kellett kapcsolni:
- 5GHz channel auto módban legyen (pedig fixen az 52 csatornát használta. Manuálisan megadva instabil volt)
- IGMP snooping a vezetékes, a Wifi 2.4 GHz és Wifi 5FHz -re is
- pedig belső NAT-ot csinált az Asus router és settopbox nem volt rá kötveCsak így volt stabil a wifi, ezek nélkül dobálta a klienseket.
Az érdekes, hogy az AC85P ugyan ezen beállításokkal szintén instabil wifi-t adott!
Az AC57u V1 meg jó volt fél évig, s aztán egyszer csak az 5GHz-es wifi-se eltűnt az éterből, akármit is csináltam.
-
punkkid0092
csendes tag
válasz
TeeJay #81207 üzenetére
Köszönöm, keresni fogom.
Sajnos a központi hely nem tudom mennyire lesz megoldott (ugye a bejövő kábelhez a nappali lesz a legközelebb, ahol kb az összes vezetékes cucc lesz rákötve így nem kell szétkábeleznem a lakást, onnan viszont már nem teljesül a max 1 szoba router és fal között a hálókat figyelembe véve. Legfeljebb a régi TP-linkem (tp link wdr4300) AP-ként valahogy elvezetem és akkor lesz normális lefedettségem
-
válasz
TeeJay #81218 üzenetére
Van akinek megteszi az is, ha adott tartalom másnapra ér le, vagy mondjuk elindítja távolról melóból, és mire délután hazaér, lent lesz, ráér 3-5MB/sec-el is tölteni. 30-50GB-ot simán lazán letölt egy router is, ugyanúgy fel is, főleg ha ezt akkor is teheti, amikor te alszol. Ha bekorlátozza 5MB/sec alá, észre sem fogja venni, hogy a router torrentezik miközben ő meg netezésre is használja. Persze akinek azonnal kellenek a dolgok, vagy előkelő helyezésre hajt a torrent oldalon, ott ez nem opció.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
TeeJay #81215 üzenetére
Köszönöm Neked és Gubek-Einste-nek is!
Igazság szerint ő egy régi laptopot akar torrentre használni, de csodálkoznék, ha havi 15 film fölé menne, ezért gondoltam annyit még a router is elbírna, de ezek szerint ez nem opció.
Magamnak kényszerből tettem tomatot és nagyon bevált. Másnak a vadiúj eszközére nem mernék tenni, annyira azért nem értek hozzá...
-
ace666
tag
válasz
TeeJay #81025 üzenetére
AC57U V2 minden téren visszalépés
Na ezt aláírom...
Második routernek vettem márciusban... egy emeleti szoba ablakában van, mögötte a kertben 15 méterre már elég gyenge a jel. Úgy, hogy látom a routert az ablakban :/
Most szánom el magam, hogy kicserélem valami használhatóbbra. -
woodworm
veterán
válasz
TeeJay #81036 üzenetére
"elég bitang router 600-as N és 1733-as AC"
Igazából ennél is gyorsabb, mivel 2,4GHz-en nem 600, hanem 800 Mbitet tud. Noha a teljes sebesség kihasználásához nem igazán van kliens, de alkalmas vevővel az n400 elérhető. Nálam ezen a linksebességen 300 Mbit letöltési sebességet mértem.
-
seger
addikt
válasz
TeeJay #81036 üzenetére
Na ezért kérdezek ennyit, mert ha most kiadok 18-20 ezret a 1200GU-ra, de most megtehetném az a65p-t megvenni, és a döntés nehéz. Most összejött a pénz az a65p-t is meg tudom venni, de ha az 1200-ast veszem, nekem sok idő mire megint összejön..... na értitek.... ez a karantén megcsappantotta a bevételt. Így lehet jobb választás lenne a 65p??
-
blakey
titán
válasz
TeeJay #81012 üzenetére
Nálam nem ennyire "fekete-fehér", nem tapasztaltam azt, hogy egyértelműen, sokkal gyorsabb az AC65P-t. Nem azt írom, hogy nem gyorsabb, de nem annyival, nekem hozza az AC65P 95-97%-os teljesítményét 2m-en belül és 3 fal után 10m-el odébb már túl is teljesíti az AC65P-t, tehát ott már jobb. Szóval sokmindent összevetve nem ennyire drasztikus a különbség, de ugye nálad is mások a környezeti viszonyok és nálam is.
-
válasz
TeeJay #80947 üzenetére
Sajnos az Euronics készletnyilvántartó rendszere semmit nem ér, nekem legalábbis ez a tapasztalatom velük. Nekik maguknak sincs fogalmuk róla, hogy miből, hol, mennyi érhető el, egyáltalán van-e. Tavaly nyáron kész paródia volt amit egy ventilátor (+1 PC hangfal) vásárlásom kapcsán műveltek, de mindegy is, a részletek már nem ide tartoznak.
-
válasz
TeeJay #80896 üzenetére
Szerintem azt már nem kapsz, gondolom az iPon-nál is csak elkeverték az árúkódokat, ahogy nem régen az AQUA-ban is, aztán majd megkapod, v2, visszaküldöd, és elnézést kérnek. RT-AC1200GU van, tudtommal továbbra is az Euronics-nál a legolcsóbb, bár ha egy héttel ezelőtt jut eszedbe, akkor akcióban megvehetted volna náluk majd 4k-val olcsóbban. [kép]
-
adika4444
addikt
válasz
TeeJay #80656 üzenetére
Ez így van, de az OpenWRT kérdése az 1043ND v3-ra vonatkozott.
(#80657) tunkiih
Ki kell próbálni, ha nincsenek speckó igényeid, akkor berakható az 1043 switch & AP módba a DIGI kütyü után. Azt érdemes még tudni, hogy jóeséllyel a két LAN-ból csak az egyik tud gigabitet.
Szubjektív véleményem mondjuk az, hogy jobb a mostani felállás, szerintem saját eszközzel ha lassabb is, stabilabb.
(#80677) atos30
Én a MikroTik LTE eszközei környékén keresgélnék, és ha a választott modell routeres képességei nem megfelelőek, mehet mögé saját router. Széles a palettájuk, van nekik kültéri irányított, kültéri de nem irányított, 99%-ban PoE-vel is etethetőek, ami annyit tesz, hogy elég egy ethernet kábel oda ahova lerakod venni a jelet, nem kell még konnektor is oda. -
blakey
titán
válasz
TeeJay #80674 üzenetére
Csak 3 hete kerültem a Padavan közelébe, azóta több fw-t kipróbáltam és vannak fejlesztők akik tovább viszik, itt a fórumon meg néha fordítanak 1-1 verziót az újításokból. Szóval nem tudom, hogy ki, mit és hogyan hagyott abba. Lehet, olyan, mint a Tomato, azt is mások viszik tovább.
A felületet az Asus és a Tomato keverékéhez tudnám hasonlítani. Jó cucc és minimális erőforrást igényel. -
blakey
titán
válasz
TeeJay #80669 üzenetére
Más, Padavan gyári vezérlőket használ és valamennyire fejlesztik. OpenWrt-n meg folyamatosan megy a fejlesztés, sokkal több lehetőséget kínál viszont nem gyári vezérlőket használ. A Padavan inkább felhasználó barát, OpenWrt meg inkább fejlesztő barát, ha lehet ilyet írni, persze ha jól össze vannak gyűjtve a csomagok egy adott firmware-ben akkor az is eléggé felhasználó barát. A Padavan olyasmi, mint a Tomato.
-
Kroni1
veterán
válasz
TeeJay #80663 üzenetére
Köszi, ez hasznos infó volt! Akkor nekik GU lesz szerintem a befutó, remélhetőleg tudnak majd profitálni a hatótávjából. Egyenlőre megnézem a gyári FW-vel, szerintem azzal is lesz javulás, ha elég nekik akkor első körben nem fogok padavanozni.
Gubek-Einste: igen, ezzel én is tisztában vagyok, de én a két router közti különbségre voltam kíváncsi.
-
Joci0623
csendes tag
válasz
TeeJay #80544 üzenetére
Addog megvagyok a telepítéssel hogy:
A telepítés után a router a 192.168.1.1 IP címen lesz elérhető. Snapshot build esetén nincs alapból LuCI webes felület, azt telepíteni kell. A legegyszerűbb, ha a router DHCP-n kap IP-t (ha PPPoE net van, akkor elé kell rakni egy routert, ami oszt neki, de ne a 192.168.1.x tartományból), mert akkor az alap configgal rögtön kapcsolódni fog. (Egyébként parancssorból kell beállítani a PPPoE kapcsolatot). A telepítéshez ssh-n jelentkezzünk be a routerre (alapból nem lesz jelszó):ssh root@192.168.1.1
de nálam itt jelszót kér
mit szúrtam el?
-
Joci0623
csendes tag
-
válasz
TeeJay #80510 üzenetére
Tudom, hogy ezzel nem leszek népszerű, de egyszerűen értelmetlennek látom az ár alapján történő igényformálást.
Van egy helyzet, amiben bizonyos elvárásoknak egy eszköznek eleget kell tennie. Ezt az ár nem befolyásolja. Az már más kérdés, hogy nyilván mérlegelés kérdése, hogy a paramétereknek megfelelő készülékek közül mit választunk, de az alsó küszöb fix, egy router nem lesz jobb attól, hogy sokalljuk a megfelelő típus árát.
És nem akarok senkinek a zsebében turkálni, de a 15e helyett 18e Ft-os eszköz kizárását az ár miatt 2020-ban, egy hosszú évekre történő vásárlás esetén egyszerűen nem tudom értelmezni. Arról nem is beszélve, hogy tipikusan így kezdődnek az "amikor az olcsóbb lett a nagyon drága" kezdetű történetek.
MaCS
-
-
tobias40
veterán
-
tobias40
veterán
válasz
TeeJay #80383 üzenetére
Köszi!
2,4-en teszteltem most azokkal a beállításokkal amit írtál.
Szinte dekára uanazok a sebességek jöttek ki mint a korábbi beállításokkal.
Most úgy hagyom hogy Only N és 40 MHz,és majd így tesztelem,a csatorna 10-es marad,családi házban lakom kevés a szomszéd wifi és azok is a 8 alatti csatornákon vannak.5 gigán nekem nincs AC only csak auto és Only N.
Ez miért lehet?
Merlin fw van felrakva. -
tobias40
veterán
válasz
TeeJay #80380 üzenetére
Holnap tesztelek!
Lehet az a gond az 5 gigásommal hogy auton van és 80MHz-en 112-es csatornán?
Tegyem a 36-os vagy 52-es vagy 100-asra azzal jobb lesz?(nyilván tesztelem majd)
A titkosítás így van ahogyan írtad.
Ezekkel a 2,4-es és 5 gigás beállításokkal jobb eredményeket kell mérnem mint a jelenlegivel?
Nálam a 2,4-es auton volt,40 MHz-en 10-es csatorna beállítva.Nekem ilyen nincs:
5GHz-en
N/AC mixed mód
Ha csak N-re teszem akkor max a 40 Csatorna sávszélesség választhatóKöszi a segítséget!
-
LiteCross91
aktív tag
válasz
TeeJay #80327 üzenetére
Milyen sebesseget tud OpenWRT alatt? Eddig par routeremre feltettem és jelentős sebesség csökkenés volt nat oldalon. Gigás net mellé kéne, amit örülnék, ha ki is használna ezért valtanek. Jelenlegi tplink routermnel 800mbits, openwrtvel most, 200mbits a letoltesem. Jó ennek oka lehet a nat offload hiánya. Itt nem ismerem mi történne, ha az ac65p re openwrt menne fel. Wifi sebessége is érdekelne. Esetleg tapasztalatok?
-
-
-
válasz
TeeJay #80142 üzenetére
Igen, ha mondjuk csak néhány darab nekik belőle, akkor elképzelhető, hogy azokat néhány ilyen linkelés, ajánlás hatására gyorsabban felvásárolják, de azt azért nem gondolom, hogy az össz vásárlást tekintve emiatt nagy lenne az elállások száma. Egy ilyen IT fórumon mint a PH is, nyilván "válogatós társaság" van összeverődve, akik általában utánanéznek mit vesznek, de nyilván mi csak a vevők egy kis részét tesszük ki.
-
kkp900
senior tag
válasz
TeeJay #79880 üzenetére
Nem akartam rá torrentezni! Csak Filmet lejátszani róla .Meg ugye ha távol vagyok akkor csak azt kellene hogy tudja de stabilan. Akkor nem használná csak a Mac a netet meg az se wifin hanem kábelen. Wifit csak a telok meg az Ipad használná a többi eszköz kábelen csatlakozna.
-
gyépés
aktív tag
válasz
TeeJay #79333 üzenetére
Kicsit bicskanyitogató a stílusod.
2 napig teszteltem, állítgattam, vargalexszel is megbeszéltük utólag privátban, hogy ennyit tud. Gyári firmware-rel meg openwrt-vel is végignyomkodtam, állítgattam sokat. És igen, simán erősebb jelet ad nálam 2,4 GHz-n a Xiaomi mini routere ugyanazon a ponton, mint az ac65p. És pont.
Egyébként is jelerősségről, vagy más szóval hatótávról beszéltem. Olvasni is tudni kellene, nem csak írni. A sebességgel nem volt baj, de egyértelműen messzebb elért a xiaomi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ThinkPad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U GeForce MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged