- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Egy óra, két rendszer
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Segítsetek pls, melyik router az, amit:
- hálózat tesztelésre, mérésekre használnám
- wifi egyáltalán nem érdekel, ha van rajta, maradhat, de jobb lenne, ha nem lenne
- jelenleg is könnyen be lehet szerezni, pl. iponból
- a processzor erő, azon belül is az egyszálas teljesítmény számít
- a ram mérete számít
- teljesen openwrt kompatibilis, van benne még hely saját mókolásra
- ha kivitelezhető, jó lenne 8 lan oldali ethernet, de ha ez túl nagy igény, akkor ez kimaradhat.
- ha rá tudok dugni 8 lan oldali cuccot, akkor százon innen, ha nem, akkor 50-60 a felső határ nettó.kösz
-
bambano
titán
válasz
csillagkomp #59933 üzenetére
ha nem gondolkodtok hosszú távon ebben a lakásban, akkor nem mindegy, hány lyuk marad utánatok?
-
bambano
titán
válasz
Gubek-Einste #59835 üzenetére
ezért soho. kis irodákba és otthoni profibb felhasználóknak üzleti felhasználásra.
-
bambano
titán
válasz
Core2duo6600 #59822 üzenetére
mert az unifi mi? hint: soho vacak.
-
bambano
titán
válasz
Oxy.kiraly #58632 üzenetére
elsősorban beszélgetést javaslok.
úgysem tudod megvédeni semmitől, különös tekintettel arra, hogy egyrészt a gyerekek gyakran jobban értenek hozzá, mint a szülők, másrészt nem lehetsz 24 órában a sarkában.ha ez neked nem felel meg, akkor minden internet szolgáltató weblapján van gyerekvédelem vagy gyerekvédelmi szoftver menüpont, onnan le tudsz tölteni egy ajánlást, ahol szoftvert ajánlanak. kezdd a saját szolgáltatódnál.
ha mindenáron meg akarod védeni, akkor vegyél egy kisméretű pc-t és rakj fel rá pfsense-t vagy hasonló rendes tűzfalat. vagy vegyél kész tűzfal cuccot, árulnak ilyet is.
-
bambano
titán
válasz
Fragohol1C #58488 üzenetére
egy első osztályú morcos nézés és/vagy egy-egy atyai nyakleves olcsóbb, mint 30k-ból routert venni
ez 30+tréfa. -
bambano
titán
válasz
Gubek-Einste #55497 üzenetére
-
bambano
titán
válasz
phoenix1989 #55486 üzenetére
ha az előfizetésed kisebb, mint 100 mega, akkor semmit, ha nagyobb, akkor kiadást.
-
bambano
titán
válasz
Intruder2k5 #55402 üzenetére
"Magyarországon a szabályozás 100mW kimenő teljesítményt hagy jóvá WiFi-re, így az ilyen 500, és 1000mW-os WiFi-ket magyarországi használatra nem ajánljuk.": szerintem ez helytelen nézőpont, nem hiszem, hogy a kártya teljesítményére nézve létezne szabályozás.
kisugárzott teljesítményre van szabályozás. ha a tápvonalad sokat csillapít, akkor legális nagyobb adóteljesítményt használni.
-
bambano
titán
válasz
Intruder2k5 #55400 üzenetére
ha kiegyezünk egy 22db/100m-es csillapításban (trilan 400 WLL kábel gyári adat interpolálva), akkor az általam emlegetett 10-12 méter az nagyságrendileg 2.5 db csillapítás.
ha komolyan gondolja a 8 portos routert, meg az itt emlegetett mikrotiket, akkor ott a hi-power rádiókkal ezt a 2.5 db csillapítást át lehet lőni. de tplinkben is van kommersz otthoni router, ami 20db fölötti adásteljesítményt nyújt.
"a jobb minőségű koax kábel métere nem 50Ft, hanem inkább 500.": lesz az ezer is
de nem muszáj így csinálni, csak a teljesség kedvéért említettem.
-
bambano
titán
válasz
Spartaqs #55207 üzenetére
5 telefon két wifi ap-re az vicc. 10 gép egy switchre önmagában vicc.
nem ebben látom a problémát.a fő kérdés az, hogy a két emeleten elhelyezkedő irodák ugyanarról a fázisról kapják-e a 230-at. mert ha nem, akkor én nem húznék közéjük rezet. én vennék két mikrotik switchet, mindkét emeletre egyet-egyet, húznék közéjük optikát és abba kötném bele az összes gépet.
az sem biztos, hogy jó ötlet, hogy minden szobában van egy switch. ezt csak erős kényszerből csinálnám, ha nincs több vezeték a szobák között. de akkor se vennék irodába filléres otthoni switcheket, mert azok nem menedzselhetők és a megbízhatóságuk is kérdés. főleg a táp megbízhatósága, nekem pukkadt már el dlink switch tápom.
a helyi switchcsel az is lehet még a baj, hogy rápakolnak, befedik a szellőzését. ezért azt úgy kell elhelyezni, hogy ezt ne tudják megtenni.
én a komplett rendszert lecserélném mikrotikre. nem jön ki annyiból, mint egy tplink, de nem is annyit tud.
-
bambano
titán
válasz
Intruder2k5 #55044 üzenetére
ospf, dhcprelay, meg egy-két apróság kellene, úgyhogy nem marad a gyári firmware.
eddig csak openwrt-t használtam, arra most nem lesz idő, hogy hirtelen egy másikat is megnézzek. nat egyáltalán nem lesz benne.maradnék én a tplinknél, csak amit eddig tuttira vettem, a 4300-as, az már nincs. a 1043-ról tudom, hogy a v4-et, ami a boltban van, nem támogatja az openwrt, 4900-as volt még a kezemben, arról szintén nem tudom, beszerezhető-e.
szóval sokat segítene, ha megmondanátok, mit lehet venni, amivel van openwrt-s tapasztalat.
-
bambano
titán
Üdv!
tudnátok olyan routert ajánlani, ami:
1. dróton jön a net, 70 Mbps a teljes bejövő
2. 2.4-en wifi, szerintem max. két csatornás N elég
3. most kapható
4. openwrt képes?
5. 20k körül max.
6. nem szeretném a legócskábbat, jobb szeretnék kicsit erősebbet a szükségesnél
7. eddig tp-linket használtunk, de más is jöhet
8. egy nagyobb, egylégterű helyiséget kellene megszórni (konferenciatermet)tia
-
bambano
titán
válasz
adika4444 #43884 üzenetére
az 1.5 GHz-es Pentium M procis (értelemszerűen: 1 magos) t41-es notebookom 10 évvel ezelőtt simán elvitte a gigás netet.
a digis net nem azon bicsaklik meg, hogy a desktopja bírja-e a gigát, hanem azon, hogy amire csatlakozni akar, az bírja-e. mondhatjuk: biztosna nem fogja bírni. mert hiába vágtat el gigán a digi pesti központjáig vagy a bixig, ha onnan pl. az index.hu-ig már nincs meg a gigányi üres kapacitás, illetve a szerverek sem arra vannak felkészítve, hogy minden egyes olvasónak gigán letolják a híreket.
-
bambano
titán
válasz
janos666 #43125 üzenetére
27 dbm-es rádióval, mikrotikkel, 5 gigán, kicsit jobb antennával 7-8 kilométereket átlövöldözünk. 5 gigás, n-es wifivel 60-90 Mbps-t át tudok lőni mikrotikkel. sxt nem volt még a kezemben, de az kb. egy összedobozolt routerboard antennával.
szerintem nem lesz vele bajod.
vagy válogathatsz magadnak alkatrészből, az lehet, hogy drágább lesz, a vezetéknélküli boltban. [link]bármit is veszel, ne felejts el tartókonzolt, tápot, kábelezést, ilyesmit kalkulálni az árba.
-
bambano
titán
válasz
antikomcsi #42817 üzenetére
egy tp-link ap-vel jártam úgy, hogy a szoftvere csak a beltérre engedélyezett frekvenciákat engedte csak beltérre engedélyezett teljesítménnyel.
-
bambano
titán
válasz
Multibit #42757 üzenetére
nem csak neked:
az alapvető probléma az, hogy egyesek csúcs meg biznisz meg mittomén milyen routernek hiszik a 30-50k-s asust meg tplinket.
"Óriási különbség van hardver tekintetében a csúcs SOHO routerek javára.": helyesen: óriási különbség van hardver tekintetében a business mikrotik routerek javára. csak azt nagyon gyorsan felejtsük el, hogy biznisz cuccokat akarunk otthoni árakon. amennyiben valóban biznisz cuccokról van szó, akkor az ilyen asus kategóriás lomokat a mikrotik valóban biznisz routerei úgy körberöhögik, mint a szél. csak van még egy nulla az árcédulán.
a másik probléma, hogy 13 vezetékes géphez minek biznisz router?
(#42743) Sasos: "Elsősorban a gond nélkül kezelt 120 000 egyidejű munkamenet miatt csábító az eszköz.": 120 ezer munkamenet az pontosan mit is jelent? egyáltalán: mit jelent a munkamenet? ennek a kifejezésnek egy állapotmentes routerben nulla értelme van. Natolós routeren lehetne értelme, a natolt sessionök darabszáma. de mitől munkamenet, nem értem.
a 120 ezres számról meg annyit, hogy nekem, mint isp rendszergazdának, van olyan routerem, ami 700 ügyfelet szolgál ki "munkamenettel". Ha az eredeti beállítást használom, ami egy hétig tárolja a "munkameneteket", akkor van a nat táblában 70-80 ezer bejegyzés. Ha ésszel beállítom ezt a paramétert, akkor 22-23 ezer körüli bejegyzést tárol.
tehát az általad felhozott paraméter nagyságrendileg négyezer rákötött gépnél kezd el számítani.
még mielőtt valaki félreértené: ez a hozzászólás nem az asus routerek bírálata, hanem a téves vásárlói hozzáállás bírálata. az asus teljesen jó routereket gyárt olyan vevőknek, akik megértették, hogy miről szól az adott piaci szegmens.
tájékoztató jelleggel egy ár: mikrotik biznisz router: 336 ezer forint.
-
bambano
titán
válasz
kakuk.tamas #42476 üzenetére
szerintem ezt akkor tudod kihasználni, ha egyrészt a diszkek is bírják, másrészt a céleszközökön is van bonding.
-
bambano
titán
válasz
próbakocka #42359 üzenetére
valóban kicsit ipari megoldás. kicsit a pc-re is hajaz: szabványosított cuccokból kell összerakni a végeredményt. de nem akkora varázslat, nem millió darabról van szó, hanem csak néhány összetevőből kell választani.
van topikja.
nem olyan olcsó, mint egy tp-link, de cserébe működik. a kolléga által javasolt ubiquity is lehetne jó, nekem probléma, hogy az antennák nyílásszögét nem találtam meg az adatlapokon.
-
bambano
titán
válasz
próbakocka #42349 üzenetére
én itt kezdeném...
-
bambano
titán
válasz
Alteran-IT #42300 üzenetére
jelzem, hogy a mostani desktop kacat "routereken" általános célú pc-s oprendszer fut. se cef, se hasonló nincs benne. következésképp ha problémád van azzal, hogy valami router is, meg torrent gép is (ezt még meg tudnám érteni), akkor ezek a dobozok sokkal inkább torrent gépek, mint routerek.
-
bambano
titán
válasz
Gubek-Einste #42260 üzenetére
tehát leszögezhetjük, hogy a félreinfók meg álmodozásokkal szemben külön családok között megosztani az internetet, az lopás és illegális. az, hogy azonos-e a telek, nem focizik, főleg, hogy jó eséllyel nem is azonos a telek (meg kell osztani, hogy két házat fel lehessen rá építeni). az meg, hogy két telek között nincs kerítés, szintén érdektelen.
tehát ha nem ment át udvarias kérdés formájában, akkor most megismétlem felszólító módban, mint isp rendszergazda: két lakás között a net megosztása illegális!
-
bambano
titán
válasz
oraihunter #42248 üzenetére
azt ugye tudod, hogy ez a fajta netmegosztás illegális?
-
-
bambano
titán
itt találsz összerakott routert, pl. RouterBOARD 2011iL-IN, bruttó 26400-ért, nem annyira drága, vagy itt alaplapokat, amiből lehet routert építeni. mondjuk egy 493g-s routerboard alapból 51k + doboz, táp, stb. az már nem két fillér kategória.
lehet jobban jársz egy 6-8 ezer forint körüli switchcsel.
-
bambano
titán
válasz
zeahangya #37855 üzenetére
ip-t mindig dhcp-vel osztunk, ha csak le nem esett egy meteorit az épületre.
az más kérdés, hogy fix ip-t vagy dinamikusat adsz ki, mindkettőt lehet dhcp-vel is. szerintem a dhcp-zett fix ip a jó megoldás. mondjuk port autentikáció se ártana egy méreten felül...router bejövő vonaltól is függ, mikrotiknek van 24 portos, elsősorban switch, de routerként is használható cucca. ebből wifi-s verzió is van.
(#37860) jerry311 fyi: hálózatokról alaposan
-
bambano
titán
válasz
Eduardo89 #37885 üzenetére
a wan sávszélességétől függően kell routert választani, openwrt-vel egy mezei tplinkből is lehet dual wanos routert faragni, én mikrotiket vennék (de abból van 30 és 300k is között minden, mondjuk egy 36 magos tilera az egész galaxist elroutolná...), kolléga a hálózatok topicban túrt ki egy sziszkót...
-
bambano
titán
válasz
tylerddd #37523 üzenetére
nem hiszek benne, a 4300-ason eredetileg is viszonylag rendes antenna van, emlékeim szerint 5dbi-s, a 8 nem fog sokat javítani. az már inkább, ha dróton viszed át a falon a jelet.
ráadásul ha beletolsz a 4300-as agyába egy hackelt firmware-t, akkor azt is be tudod állítani, hogy az 5 gigás és a 2.4-es rádió közül melyik melyik antennát használja. tehát elvileg meg tudod csinálni, hogy csak az 5 gigás jel menjen át a falon kívülre rakott antennáig vagy fordítva.
szubjektív magánvélemény: egy kosár 4300-ast raktunk fel mostanában, szerintem az adási teljesítménye sz.r, pedig rendes antennát használtunk. már bánom, hogy nem vertem az asztalt a főnöknél a 3x annyiba kerülő mikrotikért.
-
bambano
titán
válasz
robagp #37324 üzenetére
ha 5g-s wifi "átjátszót" szeretnél, én megnézném ezt:
tp-link wa7510n -
bambano
titán
-
bambano
titán
ma egy kicsit bonyolultabb hálózaton egy 741nd-vel 90/93 Mbps-t mértem wifin.
elég tápos
tudomásom szerint gyári cucc van benne. -
bambano
titán
válasz
Integra #37068 üzenetére
nem alsó kategória az, még ipariban sem.
csinálhatsz olyat is, hogy leraksz még egy routert valahova a lakásba, ahova 5 gigán fellövöd a jelet és ott helyileg elosztod 2.4-en. persze van igazság abban, hogy 5 gigán nem terjed annyira a jel, de lehet azt nagyobb krafttal lőni és irányított antennával (van belőle relatíve kisméretű is), és akkor átmegy az mindenen, mint a halálcsillag.
lehet, hogy engem kellene felhívjál
-
bambano
titán
válasz
Integra #37047 üzenetére
a játékszerek helyett:
[link] vagy innen választasz egy rádiót és keresünk hozzá rendes router alaplapot.b verzió: több antenna és router. ebbe belemegy négy kártya, az 4x2 antenna, 4 szobányi 2x2 mimo router. 8-10 méter koaxot elbírnak.
Szerk: kimenő teljesítmény: 1000mW
-
-
bambano
titán
válasz
gameresboy #36232 üzenetére
d mint detachable.
a d végűnek letekerhető az antennája. -
bambano
titán
válasz
Crockett75 #36094 üzenetére
milyen hozzáférésed van a modembe integrált routerhez? portforwardot, ilyesmit tudsz csinálni?
-
-
bambano
titán
válasz
Gubek-Einste #35972 üzenetére
nincs hova tenni.
meg nem tudom, wireless repeaterként működik-e a 4300-as. de ha működne, se lenne hova tenni -
bambano
titán
van olyan kétsávos, openwrt képes router, aminek nagyobb a wifi adási jelszintje, mint a tplink 4300-asnak?
-
bambano
titán
válasz
Gubek-Einste #35732 üzenetére
"csak gyári firmware lehet a teljes sebességet kihasználni mivel custom firmware-ben nem elérhető a hardveres NAT.": úgy olvastam délután, mikor egy másik kérdésre válaszoltam, hogy ez nem igaz, az asusokhoz van az asuswrt-merlin verzió, ami custom, és mintha lenne benne hw nat támogatás.
de ezt tesztelni kellene sk.
-
bambano
titán
válasz
makoss #35640 üzenetére
sima egyszerű tp-link wa 5110g-s klienseket használunk, rendes antennával. ez bőven többet tud, mint 2 kilométer.
Például ez a wifi kártya ilyen fajta antennával bőven 10 kilométer fölött tud.
szóval két kilométerre ennél egyszerűbb cuccokkal is el lehet látni.
-
bambano
titán
pc-ethernet-mikrotik-profi antenna-levegő-betonfal-levegő-profi antenna-mikrotik-ethernet-gép
gépről gépre letöltés 15MBps fölött is megy, a saját szoftvere szerint 130-132 Mbps-t tol a wifin.
nem tudom, milyen kapcsolati sebességre áll be, mert azt folyamatosan cseréli menet közben terheléstől függően. 180 Mbps-nek írja a kapcsolati tábla szerint... -
bambano
titán
válasz
adnoctum18 #35519 üzenetére
[link] újkori ára 15 rugó alatt van, 8-30 volt közötti táppal megy.
én egy hasonlót kínzok épp tplink router táppal, szerintem annyira nem kényes az áramra. a belkinnél két kategóriával jobb.
-
bambano
titán
valaki súgjon légyszi:
2x2 mimo n-es routeren 130 Mbps valós teljesítményt tudtam átpaszírozni nem 802.11-es protokollal.
ez a "nyugodjál le ennyit tud" vagy "kotorásszál még benne" kategória?
kösz -
bambano
titán
válasz
gyáliSanyi #34949 üzenetére
bemenet lesz az szerintem.
azokra a modemekre, amikben van telefonadapter, van típus-specifikus (saját) szünetmentese, annak érdekében, hogy kibírjon egy rövidebb áramszünetet. -
bambano
titán
segítsetek pls. melyik az a legolcsóbb router, ami openwrt kompatibilis és két usb portja van? wifi, más nem tétel. beléptető kártyaolvasót akarok hajtani vele.
kösz -
bambano
titán
válasz
KonzolKartel #34509 üzenetére
sebességfokozat 10-es, 100-as vagy gigás van. ha több kell egy bittel is, mint 100, akkor giga.
-
bambano
titán
hát ööö...
mikrotik 435g-s alaplap, két ethernet között iperf-fel üresen 437 Mbps-t routol, natolva 438-at. kicsit érdekes.
-
-
bambano
titán
válasz
DJ. Ru$y #34049 üzenetére
én biztosan nem vennék 100-as switchet semmi pénzért se.
azt neked kell eldönteni, hogy ki akarod-e adni a cisco feliratú linksys switchért a pénzt, szerintem a minőségével nemigen lesz baj.Hogy mit vennék, az attól is függ, hogy hogyan vannak a gépek és a kábelezés. Mert lehet, hogy kábelezés szempontjából jobban jársz két 8 portos switchel, amit a tplinkbe dugsz és a lakás két különböző pontján rakod le. 8 portos dlink vagy tp-link switch van több is, például a D-Link DGS-1008D 6500 forinttól van az árgépen, és két ilyen olcsóbb, mint a 100 megás, tehát butább, cisco.
-
bambano
titán
válasz
Jedster #34026 üzenetére
"Ami szerintem gondot okozhat, hogy a custom firmware-ek általában nem használják a hadveres NAT-ot, és gyakran a wifi-t is az SoC hajtja, ami így már nem bírja el a 100+Mbites-es terhelést.": most kínzok egy 4900-ast meg egy 4300-ast, ezekben meglehetősen bika soc van, érzésre (még nincs bizonyítékom
) a soc bírná...
-
-
bambano
titán
válasz
gordonfreemN #33887 üzenetére
A routerben nemigen van 40MHz-es sávszélesség, az n-es router nem olyat használ. Van egy fő 'vezérlő' csatorna, 20 megás, meg hozzá van egy második 20 megás csatorna. Az jobb routeren beállítható, hogy alatta vagy felette legyen, vagyis a második csatorna a vezérlő csatornától 20 megával feljebb vagy lejjebb legyen.
Ezért okozhat gondot a legalsó csatorna (bgn-nél az 1-es), mert ott nincs tovább lefelé, és a 13-as, mert ott meg nincs tovább felfelé. Első nekifutásra próbálkozz a 7-es csatornával, az pont középen van.
-
bambano
titán
válasz
gordonfreemN #33882 üzenetére
arra figyelj oda, hogy a 40 megás sávszélességnél a második csatornát két helyre is lehet tenni, és ha pechesen választottad az elsőt, akkor ebből gáz lehet. lehet, hogy az automata választás ezért rossz.
szerk: próbálkozz frekvencia váltással
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Építő/felújító topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Kutya topik
- Milyen autót vegyek?
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Extra olcsó! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- AKCIÓ! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Latitude 5550 notebook - Intel Ultra 7 165U 16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest