- iPhone topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
BiP
nagyúr
válasz
Multibit #102831 üzenetére
Ezt csak alá tudom támasztani. Nekem optika van, a digi egysége modem és router egyben. Nekem még nem wifis, de újabban már olyat adnak. Gondolom Telekom is. (anno Telekomom volt ~10éve, koaxos, de akkor is már routeres modemet adtak, pedig még csak 50 és 120Mbit volt.).
-
-
válasz
Multibit #102200 üzenetére
Én vagyok erre a tipikus példa:
Otthon, falun (RT-AX58) tragikusan rosszul működött a Band Steering, állandó leszakadásokat produkált. Kikapcsoltam, azóta ööm-bódottá...
Itthon viszont (RT-AX92 - RT-AX86s - GT-AX6000) évek óta kifogástalanul működik.
Lehet, hogy az eszközben van a probléma kulcsa, de könnyen lehet, hogy a környezetben.
MaCS
UI: De az azonos nevű, okosság nélküli azonos nevű SSID-nek ugye én is esküdt ellensége vagyok. Sok helyen láttam / tapasztaltam vele sok szívást. Előnye nincs, kockázata bőséggel.
MaCS
-
nyesix
senior tag
válasz
Multibit #102193 üzenetére
Ok, és a debugoláson kívűl milyen elönnyel jár a szeparált két sáv? (Upc s régi fehér connect boxon kb fél-egy éve jött egy új fw, ami után már csak egy ssid t vol hajlandó sugározni. Ezért gondoltam hogy inkább elönyei lehetnek ennek a megoldásnak, mint hátrányai. De ha nem, hát nem.... )
-
nyesix
senior tag
válasz
Multibit #102187 üzenetére
Előny lehet, hogy nem kell választanom, hogy melyik sávra csatlakozzon, egy olyan eszköznél, ami tudja mind a két sávot. Megoldja a terhelés eloszlást a router (gondolom). Vagy ajánlás vagy javaslat hogy miket érdemes a 2,4 re és miket az 5GHz re tenni? ( Tv, telok, noti, tablet, konyhai gépek, stb...)
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Multibit #102153 üzenetére
OK! Köszi!
Akkor abban kérem a segítségeteket, hogy ha a lefedettség a szempont, egy 81 m2-es panel lakásban, akkor milyen ajánlott router van 30k-ig? Ha ez csak drágábban oldható meg, az is jó, 50k-ig.
Feljebb írták, hogy OpenWRT a legolcsóbb frissítés az AC65P-hez. OpenWRT-vel jobb lenne a lefedettség?
Asus 65P jó lenne a 100-as csatornán, de onnan kidobják, a 42-n meg gyenge. Milyen más beállítás vagy csatorna hozhatna jobb eredményt? -
pinnacle
nagyúr
válasz
Multibit #102148 üzenetére
Semmi különös igényem sincs, lehet nekem a szolgáltatói router is jó. Csak azt kellene megtudni, az Asust, hogy tudnám a 100-as csatornán tartani, ha ez nem lehetséges, akkor milyen router tud lefedni egy 81m2-es panelt, illetve nem okoz problémát, ha meghosszabbítják az optikai kábelt.
Köszi Tompika777! Ez tényleg nem 6GHz-s. Mondjuk nekem mindegy, csak fedje le a lakást. Most egy DIGI-s ZTE van bridge-ben, abból van továbbvezetve az ASUS 65P. Ha mégis Huaweit kérek, akkor meg kell hosszabítani az optikai kábelt.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Multibit #102145 üzenetére
Köszi! Persze ez készülék függő, de Samsung 52s, iPhone 11 használhatatlan a távolabbi szobában. iPhone 12 Mini meg jobb 5GHz-n, mint 2,4GHz-n. Nagyobb értékek a wifi közelében voltak, kisebb értékek a legtávolabbi szobában a földön. Ha az 5GHz jobb, mint a 2,4GHz, akkor lehet, hogy a 6GHz még jobb. Ott sehol sincs senki.Talán jár majd erre panelben lakó, Huawei routeres fórumtárs.
Igazából az is jó lenne, ha az Asus a 100-as csatornán maradna, de lehet ez megoldhatatlan. -
memorix
senior tag
válasz
Multibit #102043 üzenetére
Technikai specifikáció, milyen chipekkel van szerelve az adott model, néhány érdekes adat
ASUS TUF AX4200
ASUS TUF AX6000
ASUS ROG GT AX6000
ASUS AX88U (AX6000) -
Baritone
tag
válasz
Multibit #101991 üzenetére
Nem jelent meg mert nem tudom mi az 😁
Költséges megoldást azért nem szeretnék, mert azért hogy telefonon jó legyen a wifi miközben kávézva netezzek, indokolatlan.
Ha letölteni szeretnék arra ott a kábel, kamerák is kábelről mennek majd, konzol is, a jövőben egy mini pc is arról kapja majd a netet.
Szóval ezért írtam a költséghatékony de stabil wifi igényt. -
Redlight2
tag
válasz
Multibit #101936 üzenetére
Dejò
Alacsonyabb bitràtàjú kisebb dolby vision 20-40gigàs filmekkel nincs gond. De a magasbitràtàjú filmek hosszú, nagy 80-100gigàs remuxoknál azért van pufferelés és töltő karikaazt hittem a gyenge wifi miatt, amivel max 60-80mbit/s sebességet mértem wifivel telòn keresztül.
-
Gh0sT
addikt
válasz
Multibit #101809 üzenetére
Én is valami hasonlóra jutottam. És mi lenne az ajánlott típus?
A lényeg tényleg az lenne, hogy a fő router OpenWRT képes legyen. Simán elboldoguljon 100+ klienssel, legyen benne tartalék. AP-nak meg jó lesz a két jelenlegi ASUS AC65P.
Viszont azt nem tudom, hogy ha nincs mesh és a routerek típusa is eltér, akkor a mobilok az emelet és földszint között tudni fognak-e roamingolni?
Gondolom itt is célszerű lenne a fő routeren és az AP-kon ugyanazt az SSID-t beállítani a mobiloknak, tableteknek, hordozható eszközöknek. -
Stealth
senior tag
válasz
Multibit #101301 üzenetére
Ez nem amiatt van, mert a router nem tudja kezelni a torrentek miatti nagy kapcsolatmennyiséget?
Be van állítva valamilyen hw nat-ot kinyíró alkalmazás a routerben?
Ezt fejtsd ki kérlek, nem tudom mire gondolsz.
A routerben be van kapcsolva a tűzfal, van egy port forwarding a torrent miatt. Ezeken kívül semmilyen szolgáltatás nem fut.
A nason keresztül NFS-sel osztom meg a nas tartalmát. -
dethroner
veterán
válasz
Multibit #100966 üzenetére
Az a technicolor mint wifi router egy kalap szar. Egy tp-link 841-es nagyságrendekkel nagy jobb lefedettséget biztosít, és megbízhatóbb, semmi fagyás és anomália. Ezzel szemben a tecnicolor csodája eldobja a 2,4-es sávot, gyenge és szakadó wifi jel. És még egy rohadt fw frissítést se adnak ki rá.
-
szivacs1987
aktív tag
válasz
Multibit #100966 üzenetére
Köszönöm.
Lehet, hogy erős, de a régi fehér Huawei eszközzel és a Sagemcom F@st 5670 esetén nem volt ilyen gond hasonló felállásban.
A Sagemcom F@st 5655-el volt ugye a vezetéskes telefonvonal eldobás hibám hasonló felállásban.Milyen eszközt ajánlánál akkor? Ha nem jönne be, vagy hozna akkora javulást, akkor visszaküldöm majd.
-
-
BitRider
senior tag
válasz
Multibit #100946 üzenetére
Az NVR-t nem kell táplálni természetesen, azt csak azért írtam, mert egy belső hálón kell lennie az AP-kkal, és így kérdéses, hogy router is kelleni fog, vagy csak egy switch (és a Telekom jelosztóból beállítható minden). Akkor megpróbálom szétkapni az AP-kat.
Ha sikerült, az úgyis csak a switch típusát befolyásolja, a többi alapkérdés addig is tisztázható lenne.
-
dethroner
veterán
válasz
Multibit #100915 üzenetére
Nem fogalmaztam teljesen egyértelműen. A routertől 2 fallal távolabb legyen wifi jel, úgy értettem, hogy egy AP közbeiktatásával gondoltam. Itt egy elnagyolt kép a ház alaprajzról.
Pirossal a vályog falakat jelöltem. Kék a jelenlegi router helye, oda gondoltam vagy az új mesh-t tudó routert, vagy a 2 db-os szett egyik tagját, a zöld pontban lévő konnektorba pedig menne egy ismétlő, vagy a másik tagja a mesh szettnek.
Jelenleg egy régi tp-link küzd a kék pontban, és a pirossal jelölt távolabbi szobában már nagyon ingadozó időnként a jel. -
PHenis
senior tag
válasz
Multibit #100743 üzenetére
No, meddig akarod bebiztosítani magad?
Hát amennyire 100-nagyon max 150k-ból be lehet. Nem cég vagyok, csak otthoni wifiről van szó a szokásosnál több wifi eszközzel, szolgáltatói NAT mögött, valamint fut egy adguardom egy rpi-n, tudom hogy nem nagy valami de semminél több... Egy router és pár AP sztem bőven megteszi nekem a kövi 10 évre. Legyen stabil wifi mindenhol, ki tudjon szolgálni 50 eszközt amiből 40 többnyire csak ott csücsül. A kérdés, hogy milyen márka milyen típusaival érdemes foglalkozni. Nézegettem a korábban ajánlott tp-link eszközöket, nézegettem a mikrotiket ami megtetszett mert imádom az olyan cuccokat amiket szénné lehet paraméterezni és nem csak next-next finish.
A funkciók tekintetében döntened kell, hogy helyben legyen minden, vagy egy részük mehet felhőbe.
Itt milyen funkcókra kell gondolni? -
PHenis
senior tag
válasz
Multibit #100741 üzenetére
mit keresgélni? : megoldást egy problémára. Mondjuk felteszek egy kamerát a garázsba vagy veszek még egy tv-t --> jajj nincs wifi terero / nincs több hely a switchen
Szerelek az aknában, jajj nincs térerő.
Veszek még két okoskapcsolót, jajj elértem a maximális eszközök számát a routeren.
Adguard, vpn, meg meg ki tudja mi kellhet a jovőbenKinéztem egy routert, ap-t és van egy 8 portos gbe switchem. Kell ennél jobban szeparálni?
-
Soma01
veterán
válasz
Multibit #100420 üzenetére
Ethernet Backhaul is a feature that makes it possible to wire the Deco units together.
Thanks to this feature, every two Deco units can be wired with an Ethernet cable. And Deco will transmit data between the two units through the Ethernet connection, which is more stable and faster than Wi-Fi. Once Ethernet backhaul is established, the Wi-Fi backhaul will disconnect automatically.
Ezek szerint minden Deco eszköz tudja.
[link] -
cs.zs.
veterán
válasz
Multibit #100256 üzenetére
Meg AX55 Pro-ja is. eMagon kapható.
Annyi a különbség, hogy a sima AX55-nek 1 gigabites a bemenete, az AX55 Pro-nak pedig már 2,5 gigabit.
(de ez már egy másik árkategória)
Mindkettő 2400 megabites csatornát nyit meg 5GHz-en a router és a laptopod között, de az 1 gigabites bemenetű AX55-be hiába dugunk 2 gigabites kanócot, 950/950-et fog kiszórni, az AX55 pro meg közel 2x annyit. -
Gergőkee
aktív tag
válasz
Multibit #100163 üzenetére
MediaTek Filogic 830 van benne, én azt olvastam róla, hogy ütős soc. Neked más információid vannak? Vagy miből gondolod, hogy rosszul teljesítene ezen a téren? (Merthogy tényleg a 2gbit net és a további 2.5gbit-es, valamint 2x1gbit-es eszközök kihasználása a cél.)
És az AX88U pro az kvázi egy GT-AX6000Egyébként ha csak valami erőteljes eltántorítás nem jön, akkor ki fog derülni a valóságban, mert lecsapok rá. (1db AC86u látja most el 2 router dolgát, égető a kiesett pótlása.)
Vagy valami miatt ennyire nem ajánlod?
-
zst
tag
válasz
Multibit #99798 üzenetére
Igen, én is remélem hogy nem lehet gond, csak futottam már pár kört egy bizonyos Telekom ONT típus miatt, aminél olyat mondott egyik technikus hogy a kínai kütyük (különféle xiaomi, huawei stb eszközök) azok megfektetik az ONT-t. Oké azóta már cserélték a cuccot és nincs is bajom vele. Úgy meg felesleges beruházni egy drágább routerre, ha újraindul előtte az ONT. Ezért is érdekelne azok véleménye akik Xiaomi routert kötöttek a Telekom ONT (Fast 5670 V1) mögé.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Multibit #99774 üzenetére
Miért parancssorból tudnak?
"Note:
1). By creating a Guest network pro, a VLAN will be created as well in VLAN settings.
2). VLAN supported models:
RT-AX86U Pro, RT-AX88U Pro
GT-AX11000 Pro, GT-AXE16000, GT-AX6000
ZenWiFi_Pro_ET12, ZenWiFi_Pro_XT12
ExpertWiFi Series
3). Support firmware version 9.0.0.6_102_4856(Beta Version). This is an early stages beta. This version can be downgraded via web GUI only." -
mauimagic
senior tag
-
válasz
Multibit #99396 üzenetére
Köszi
Hurok alatt mit értesz?
Ugyanezekkel a kábelekkel csak a routerembe dugva a médialejátszónál lévő switch uplinkjét semmi gond nincsen. Idáig is így ment, csak át akartam variálni úgy a rendszert, hogyha esetleg kiesik a router, akkor a NAS-ról továbbra is lehessen a médialejátszóval tartalmat fogyasztani.Esetleg van olyan ajánlott switch, aminek ugyanazon oldalán vannak a LAN és a tápcsatlakó?
-
harkhon
tag
válasz
Multibit #99355 üzenetére
Köszi a gyors választ! Igen Telekom net, még nincs bekötve, az még pár hét mert egyelőre még nem elérhető a szolgáltatás...
de megmondom őszintén, amikor érdeklődtem nálunk azt nem mondták, hogy adnak routert
De ez esetben persze előbb azt tesztelem és ha nem megfelelő nézek másikat, köszi a tippet ;-)
-
Mankó
veterán
válasz
Multibit #99038 üzenetére
Az nem zavar, bőven elég ha max 1 Gbit-ig osztoznak az eszközök típusonként a nagyobb sávszélen. Pl. Lan - 1 Gbit, Wifi 6 - 1 Gbit, Wifi 2.4 - 500 Mbit, vagy más felállás mikor mi van használatban.
Ha már ez működik nekem elég, úgyse nagyon van otthoni hálózaton olyan eszköz, ami önmagában ki tudna használni 1 Gbitet. -
válasz
Multibit #98869 üzenetére
ez is jó ötlet megnézem mi érhető el a hardveraprón. Köszi a tippet.
bár lehet inkább cserélnék mindent is
... mert a unifi hálózatra is kellene költenem a Wifi 6 miatt
jelenleg a kb 10 éves ASUS RT-N16 akit sikerült routerként beüzemelniígy most van net
csak Gbit helyett 100 Mbit...
-
válasz
Multibit #98845 üzenetére
Qnap törések ügyében nem vagyok tájékozott, csak annyit tudok, hogy előfordulgatnak és volt belőlük botrány.
Az Asustor már közvetlenül érint, mivel abból hármat is használok, és a legutóbbi ransomware támadás elkerülte azokat, akik nem használták a gyártő saját EZ Connect nevű szolgáltatását, ami ugye kitette a NAS-okat a netre és ez a kapcsolat sebezhetőnek bizonyult.
MaCS
-
-
Essejó
veterán
-
válasz
Multibit #98534 üzenetére
Én úgy tudom, hogy nem.
Van omadás hálózatunk (igaz, jelképes), és nem is a roaming a célja. De azért csak kipróbáltam.
És miután PC-n telepítettem az Omada kontrollert és beállítottam a hosztokat, mentek szépen maguktól, ment a roaming.
Mellesleg NAS-okra is van Omada.
MaCS
-
-
haddent
addikt
válasz
Multibit #98237 üzenetére
Ubiquiti Unifi U6-Lite -ban gondolkodom. Szerinted elég lehet? Nem kifejezetten a sebesség a kritikus, olyan applikációkban kizárólag vezetékes vagy akár üveg jöhet szóba szvsz.. Inkább a megbízható, hibamentes, stabil működés (okos otthon, chromecast, egyéb hülyeségek)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Sapphire NITRO+ RX 580 4 GB eladó
- APPLE WATCH 9 45mm, FEKETE, DOBOZÁBAN, 98% AKKU, GARANCIÁVAL, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic V2 - Purple - Használt, szép állapot
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged