- iPhone topik
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco F4 - uzsonna tavalyi receptből
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
mauimagic
senior tag
Sziasztok! Adott egy Digi 1000 net.
Kábelen hozza is az 1000 Mbps körüli letöltést. Az ezköz a padlástérben van, a nappaliban a wifi sebessége kb 50 Mbps.
4 helyre van a padlástól kiépítve UTP kábel, úgyhogy a padlásra egy 5ös Gigabit switchet gondoltam, ami megosztja UTP-n a netet, az egyik szobába pedig egy wifi routert (pl Xiaomi Mi).
Sajnos a nappali és a szobák között is akad 30as téglafal, de talán jobb sebesség érhető el, mint a vasalt födémen keresztül. Van tapasztalat, hogy 1-2 30as téglafalon keresztül milyen sebességre számíthatok (átjön e az 5Ghz egyáltalán)?
A switchből olcsóbb árfekvésű is jó, van márka, ami ajánlható/kerülendő?
-
mauimagic
senior tag
Üdv!
Egyszintes ház mellett kültéren a Xiaomi Mi Router 3 (2.4 GHz) jelerőssége nem mindenhol elég.
Próbáltam csatornát váltani, állítgatni az antennákat, de nem javul a helyzet.
A routertől kb 10-12m-re vagyok, 2 közfal (10cm) +egy főfal (40cm) van köztünk.Ahogy a távolabbi főfal közelébe kerülök, dobálja a jelet.
Úgy rémlik, hogy 5-6 dBi a mostani router antennája vagymi...
Létezik ettől erősebb jelű router? Illetve inkább úgy kérdezem, mi a legerősebb 20 (30) ropi körül?Szerk:
Ja, optikai kábeles netem van, a Digi saját routerén osztom a netet LAN-on a routernek, gondolom optikai kábeles megoldás direktbe nincs...[ Szerkesztve ]
-
mauimagic
senior tag
válasz Gubek-Einste #94311 üzenetére
Az is megoldható, de első körben vennék egy erősebb jelerősségű (főleg 2.4 GHz-n) AX-es routert ami tud Mesh-t, ha pedig nem javul a helyzet, akkor veszek hozzá egy másikat.
A kérdés, hogy pl ASUS routereknél van olyan, ami erősebb jelet ad, viszonylag vállalható áron, vagy mindenképp olcsóbb lenne 2db belépő szintű modell?
Furcsa, hogy egyszintes házban, vasbeton falak, födém, stb nélkül sem elég a jelerősségem, máshol meg simán egy router ellát egy kétszintes házat.
-
mauimagic
senior tag
válasz Alex91 #94318 üzenetére
Az ilyen Mesh rendszernél gondolom a "másodlagos" egység lassab netet ad, mert a "master" routeren keresztül kommunikálgat, ugye?
Ezt úgy kéne belőni, hogy a "master" legyen a nagy adatforgalmú felhasználók (TV, laptop) környékén, a másodlagos pedig pl. a kert felé?Vagy megbírkózik a másodlagos is egy 4K streammel pl? Bejövő net nyilván nem szűk keresztmetszet.
-
mauimagic
senior tag
sziasztok!
Egy xiaomi mi 4a WiFi routerem van, ezt szeretném lecserélni, mivel az utóbbi időben ledobálja a telefonokat/laptopot.
2 laptop, 1 tv, 3 mobil, kb 5 okosezköz amit egyidejűleg ki kellene szolgálni, minél nagyobb jelerősséggel a 2.4 GHz tartományban (120m2, egyszintes ház).
Komolyabb sávszélességet csak a TV igényel (FHD stream)Mi az ami erre ajánlható? Nem baj, ha az ár/érték aránya jó
-
mauimagic
senior tag
Kezdek belebonyolódni a sok routerbe...
Az ASUS oldalán néztem, "very large home"-rá ajánlottak közül a TUF AX-5400 a legolcsóbb, ami itt is ajánlott.
Ha a lefedettség az elsődleges szempont, akkor van még olyan, ami szóba jöhet olcsóbban, vagy ennyi a belépő?
Mesh és xiaomi nem játszik (bár nem tudom mennyire valós az aggodalmam a kínai routerekkel kapcsolatban...)
-
mauimagic
senior tag
válasz Multibit #99471 üzenetére
Annyi a rálátásom júzerként, hogy mi routerrel pl egy csomó oldalt meg sem nyit a Chrome, teljesen véletlenszerűen.
[link]
Az ok (hogy a xiaomi a hunyó, vagy a Google) igazából nem érdekel, a lényeg, hogy olyan eszközt szeretnék, ami mókolás nélkül működik.[ Szerkesztve ]
-
mauimagic
senior tag
Ezt fogom tenni.
A mesh-t amiatt nem erőltetném, mert a mostani xiaomi mi router 3 is lefedi a ház 90%-át, csak megbízhatatlan a működése mostanában, vagyis ha minimum ezt a szintet hozná jelerősségben az AX5400, az már jó. Max az elhelyezéssel, antennákkal játszok egy kicsit.Az AX86S meg az ára miatt esik ki, az AX5400-t is túlzásnak érzem, nem vagyunk power userek: 2 laptop, 2 teló, 1 okostévé és nagyon max 6-8 okosezköz kis adatforgalommal, amit ki kéne szolgálni.
[ Szerkesztve ]
-
mauimagic
senior tag
Megjött az ASUS TUF5400, elég nagy csalódás.
Tökugyanazt a jelerősséget és sebességet produkálja, mint az 5 év körüli Xiaomi Mi Router 3 budget router.
Több pontról lemértem, tényleg nincs különbség.Annyi, hogy a Xiaomi kínai lokalizációjú router, lehet hogy emiatt erősebb a jel?
Vagy tényleg semmit nem számít a sok antenna?Gondolkozom, hogy visszaküldöm az ASUS-t, mert nekem elég overkill ez a router, a jelerősség lett volna a fontos, egy AX55 is elég lenne, ha ugyanezt a lefedettséget produkálja.
-
mauimagic
senior tag
válasz szaboi6512 #99542 üzenetére
Telóval mértem, a routerhez közel sokkal gyorsabb volt, úgyhogy nem a vevő volt a szűk keresztmetszet szerintem.
-
mauimagic
senior tag
válasz Tompika777 #99541 üzenetére
Ok, ezt benéztem, az ASUS honlapja kicsit félrevezető, ahol "very large home"-hoz ajánlják a jobb routereiket, de nem az összes mesh képes ezközt.
A mesh-t nem fogom erőltetni, nem szeretnék újabb ezközt, a lefedettségem így is OK, miután átkábeleztem a router helyét máshova hétvégén -
mauimagic
senior tag
válasz Essejó #99546 üzenetére
2 okból hagynám a kínai vonalat:
1. Support teljes hiánya bármikor felmerülhet, én pl sok honlapot meg sem tudok nyitni néha, nem tudom hogy amiatt van e, hogy [a router security certificate-je lejárt...]
2. Nem tudom megítélni, hogy az EU a szokásos túlszabályozás miatt korlátozza a wifi jelerősséget, vagy valós egészségügyi oka van, de a legtöbb országban van korlátozás, úgyhogy jó lesz az úgy nekem is. -
mauimagic
senior tag
válasz Mourgul #99576 üzenetére
Csak hogy más vélemény is legyen:
Nekem hasonló méretű és elrendezésű a kéglim, most helyeztem át én is a routert kb. a ház mértani közepére, mert a kertben nem volt elég erős a jel.Most jó mindenhol, nem kellett 2 router, mesh, semmi amit itt helyből tanácsolt a többség. Nekem egy olyan helyiségben van a router, aminek 30cm-es válaszfalai vannak és egy rozsdamentes acél szerelt kémény, egyiket sem szereti a WiFi úgy tudom...
Nekem is switch után van a router, a szobákban van utp, de nem használjuk.
Ki kell próbálni, de én biztosan mesh képes eszközt vennék, ha mégsem lesz elég 1 adó, akkor lehessen bővíteni
-
mauimagic
senior tag
Az Asus AX53U és AX55 között van valami számottevő különbség, ha nem power userként használnám?
Árban nem sok a difi, de az AX53U-t meg tudnám venni MM-ban, náluk talán egyszerűbb a gariztatás.
3 telefon, 4-5 IOT eszköz, 2 laptop, 1 tv amit ki kell szolgálnia, csak a TV-nek kell komolyabb sávszélesség.
-
mauimagic
senior tag
válasz cs.zs. #100105 üzenetére
Minek a gigabit, ha kikapcsolod az 5G-t?
Mint említettem, nem kell sávszélesség, a laptopokat emailre, office-ra használjuk, a mobilokon 1-1 YT videó, a TV-n meg HD/FHD stream.
Ezek gond nélkül mennek 2.4 GHz-es wifin, viszont az 5 ghz nem elég erős ahhoz, hogy az egész házat lefedje.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest