-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
hoffman_ #100957 üzenetére
Amit linkeltél az POE injektor, azaz ezt akkor lehet használni, ha nincs POE-s switched, ami adná a tápot, hanem ezt közbe kötve egy eszközt meg tudsz táplálni a LAN kábelen keresztül.
Én úgy értelmeztem a te szitudat, hogy ott pont a fordítottja kellene.
POE splitter. Viszont ahogy nézem, ezek mind 12V/1A tudnak (mivel kamerákhoz vannak kitalálva)...
-
Multibit
nagyúr
válasz
hoffman_ #99636 üzenetére
Jó a márkaválasztás. Ha már egyberouter, inkább AX legyen. Az erősebb vas okán is. A fillérb.szás viszont itt is tetten érhető (csak 1 db 2.5Gbps port). Multigigabites LAN-hoz nem szükséges a routeren ilyen port, gigásnál nagyobb internet előfizetéshez meg legalább kettő kéne belőle.
-
vargalex
félisten
válasz
hoffman_ #76895 üzenetére
Ami webes felületet is tartalmaz, abból az utolsó a 18.06.4 az utolsó.
Snapshot build van újabb is, de abban nincs webes felület. Viszont van az sfe flow offload build, ami tartalmazza, illetve jóval nagyobb NAT sebesség érhető el vele. -
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_ #58326 üzenetére
csak nem jutok dűlőre. elhatároztam, hogy egy megbízható, dual band ac routert szeretnék. így jelenleg 3 készülék között tépelődöm, ha épp valamelyik mellett döntök, akkor olvasok róla valami negatívat
- Archer C7
- AC58U
- AC66U(esetleg N56U, de ennyiért már inkább AC-s legyen, illetve nem tudom, hogy lehet megállapítani a B1 verziót). az AC66U lenne a legszimpatikusabb, de a régebbi hardver miatt nem tudom, hogy ez a legjobb választás-e, ugyanakkor az AC58U kapcsán meg változóak a vélemények. az AC68U már sajnos nagyon túl van a keretemen.
ezek már nagyon a plafont képviselik árban. eddig TP-Link volt mindig, alapvetően szerettem őket, de nem volt mindig zökkenőmentes. a fenti három közül bökjek egyet, ami szimpatikus?
a fix felhasználás változatlan, 40nm tégla szuterén, másfél szoba:
- 1db gigabit PC
- 1db ac wi-fi laptop
- 1db n wi-fi laptop
- 2db ac wi-fi telefon20+ tab böngészés, sok HD tartalom letöltés, felhő le-feltöltés, aktív torrent kliens (5-15 aktív anyaggal). nyomtató, esetleg hdd vagy nas később, agyalok ftp szerveren, idővel.
köszi előre is
-
-
válasz
hoffman_ #58320 üzenetére
A C1200-at ne!
"vagy egyszerűen keressem picit többért a bevált Archer C5-öt, ha kell az 5Ghz?"
Igen!Ha a TP-Link vonalon akarsz maradni, akkor C5 és figyelj rá, mert néhány webshop összemossa ezeket, hogy melyik-melyik.
Van még egy olcsóbb ajánlott D-Link, de csak Custom Firmware-vel használható normálisan, gyárival nem nagyon.
--> D-Link DIR-860L B1 (csak CFW-vel)
Van még egy megbízható dual band, de alapba csak N-en tudja az 5Ghz-et. Asus N56U. De már egyre kevesebb helyen lehet kapni és nem is olcsó... annyiért már majdnem van Asus AC58U is, ami szintén remek, de drágább, mint a Tp-Link C5.Ezek vannak az 5Ghz-es paletta alján'.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_ #58319 üzenetére
szerk.:
látom, hogy az RT-N18U népszerű darab, de most konstatáltam csak, hogy nincs 5Ghz. valószínűleg nem hemzseg hálóktól a környék, de ha mégis szeretnék dual-band eszközt, mi a következő lépes? ha +30...50% felár, akkor tárgytalan, annyit nem ér valószínűleg adott helyszínen a többlet-tudás.
C1200 esetében is működne a HDD + nyomtató, ha utóbbit Ethernet kábelen használom és nem USB porton, ha jól gondolom. ez még ahogy nézem nem kitapasztalt típus a topicban.
ui.:
vagy egyszerűen keressem picit többért a bevált Archer C5-öt, ha kell az 5Ghz?
-
-
-
válasz
hoffman_ #48103 üzenetére
a laptop és a telefonok a wifi elvárás függvénye, hogy azok n szabványos dual band vagy ac képesek, illetve ha nem, de később - az új router majdani cseréje előtt - lehet olyan, akkor érdemes figyelembe venni, bár ha a wifi sebesség nem szempont, akkor nincs túlzott jelentősége.
a c5 mind a két verziója (van v1 és v2, qualcomm atheros és broadcom) jó választás lehet, jóval erősebb hardverben is a jelenlegi routerednél. -
válasz
hoffman_ #48101 üzenetére
szia,
esetlegesen kezd elöregedni a router tápja, az is okozhatja az írt problémát.
diginet 1000 esetén minimum tl-wr1043nd v2/v3, jobb esetben rt-n18u (erősebb hardver), ha elég a csak 2.4 GHz wifi, dual band elvárással tl-wdr3600 vagy tl-wdr4300, rt-n56u b1/v2, rt-n65u, ac elvárással pedig archer c5, c7, c8, c9, rt-ac56u, rt-ac68u, rt-ac87.
példák csak vannak még más megfelelő típusok - lásd a téma összefoglalóját -, rászánt összeg és egyéb elvárások kérdése a dolog. -
Beri
addikt
válasz
hoffman_ #14236 üzenetére
Elég a cat5e. Ez épp eléggé meghatározza a kábel minőségét ahhoz, hogy mással ne kelljen törődnöd. Mindenféle színben kapható ilyen madzag, nézz szét még egy csöppet.
A hosszról pedig az a véleményem, hogy inkább legyen több, mint kevesebb. Én a 15 méteres megoldásra szavazok, vagy valamelyik számtechboltban csináltass magadnak méretre. -
-
-
válasz
hoffman_ #14212 üzenetére
A helyi háló 100MBit-es lesz, tehát ha teljes sebességgel töltesz le az internetről, még akkor is marad 85Mbit-ed, egyéb célokra, pl. HD filmet másolni. Ezek a számok persze csak névlegesek, mert a teljes 100Mbit-et sosem fogod elérni. 90-92 Mbit/sec a maximális sebesség, amit legjobb esetben el tudsz érni a 100Mbit-es hálón.
A LAN és az internet nem külön dróton megy. Az otthoni hálózatod központja a router lesz, azon megy be az internet, és megy tovább minden gép felé, valamint a gépek egymással is a routeren keresztül kommunikálnak majd.
szerk.:
Beri megelőzött... -
-
válasz
hoffman_ #13354 üzenetére
akkor a barátod biztos nem találkozott még olyannal, hogy egy tp-link és egy linksys router közel azonos motorral/tudással/képességgel - sőt, van olyan tényező adott esetben, ami bizonyíthatóan a tp-link mellett szól -, és azonos moddolt firmware támogatással rendelkeznek, mind a kettő megbízhatóan és stabilan dolgozik gyári és moddolt firmware esetén is, csak előbbi jóval olcsóbb, mint utóbbi...
azért nem mindig az ár a mérvadó, illetve nem mindig jobb a drágább! -
Beri
addikt
válasz
hoffman_ #13357 üzenetére
A wifije természetesen mindegyiknek kikapcsolható.
Tehát én azt mondom, hogy:
1. R460 - kicióccó, kis bővítéshez (legszívesebben 20/10 mellé se már)
2. 741ND - 60-as fiberig, esetleg 40/20 diginet max
3. 1043ND bármi máshozVagy lehet válogatni a többi gyártótól, de a linksys a 941ND-vel szolgáltatásokban, felszereltségben ekvivalens modelljét 1043ND ár fölött adja.
-
Beri
addikt
válasz
Az R460 is ajánlott, kinn van az első hozzászólásban. Viszont egyre kevesebb ember elvárásainak felel meg, mivel egyre több a gyors internetkapcsolattal rendelkező felhasználó az országban.
A 741 gyorsabb processzort kapott, így akár 60-as fájberpajjerhez is gond nélkül használható, míg az R460 ennek alig több mint a felére képes.
A 741 és a 841 között számodra nem lenne különbség, mivel a jelenleg kapható 841 verziók (v5, v7) semmivel sem tudnak többet kábelen, mint egy 741. Ha gyorsabb megoldást akarsz (mert gondolsz a jövőre, hisz az R460 is bőven elég arra, amire jelenleg használnád), akkor elég nagyot kell lépni, a 1043ND-ig. A 841-et és a 941-et is szerelték ugyanazzal a processzorral, amivel a 1043-at, de azokból már csak úgy találnál egy-egy példányt, ha valahol egy boltban lenne egy ottfelejtett darab. Jelen állapotban a 7-8-941 között kábelen semmi különbség nincs, nameg már eleve nagyon közel teljesítenek a 100as ethernet maximális valós átviteli sebességéhez (igaz, nem full duplex mellett).
Neked kell eldöntened, hogy mennyire akarod "túlteljesíteni a tervet".Az előző hozzászólásomat nem ellenségesnek szántam (sajnálom, ha úgy tűnt), csak próbáltam poénosan rámutatni, hogy nem az ára miatt lesz valami megfelelő a számodra.
-
Soma01
veterán
válasz
A wifin kivül is többet tud pl. kolátozások (időben, sebességben) , és gyorsabb is a routolása. De ha nem túl nagy a net kapcsolatod, elég az R460, de ha bővítsz, akkor kicsi lesz elég hamar (60-as UPC-hez szerintem már kevés a 460). De ha 1x is kell wifi, nagyon jól fog jönni és az a 841 pl. tud sászél korlátozást, rakhatsz rá (a renszergazda haveroddal) Openwrt-t is amit szerintem ő nagyon favorizálna. De az csak akkor kell ha extrákat akarsz, alapból nem fog hiányozni. Meg jobban is nézki...
(az új design) Van rajta "power on/off" kapcsoló is bi-bíí!
-
Beri
addikt
válasz
hoffman_ #13347 üzenetére
Esetleg ha leírnád, mire kell a router, meg milyen szolgáltatásokat vársz el tőle (azon kívül persze, hogy legalább tízezerbe kerüljön), sokat segítene.
lorant80: Ha fel tudsz húzni egy kábelt, akkor mégis min agyalunk? Felviszel egy drótot, rászúrsz egy switchet 2000-ért, arra meg rádugod a klienseket és meg is van a móka apróért. Ha wifit is akarsz felülre, akkor egy második router kell oda és kész.
Ha a range extendert csak legfelülre tudnád tenni és cserélhető az antenna a lenti routeren, akkor egy-egy nagyobb antennával (nagyjából 3000 forint) tudsz segíteni a dolgon, de a siker nem garantált, mivel a lenti router nagy valószínűséggel g szabványú wifit tud, amivel 16 megát áttolni bőven kell jelszint.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest