- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dudika10
veterán
válasz
Gh0sT #101860 üzenetére
Ez a szerver ki tudja hasznalni az >1Gbps sebesseget?
A mediaszerver aligha, 4k streaming nem olyan savszelesseg igenyes, letoltes esetleg, de ezek szerint nem mozgatsz hatalmas fileokat a sajat halozatodon (pl fotos feltolti a napi 5000 kepet a NAS-ra es hasonlok).
Konkretat azert nem mondok, mert nem tudok, csak probalok segito kerdeseket feltenni, mert inkabb professzionalis igenyeid vannak, de gondolom nem akarod egy 4 fos tengerparti nyaralas arat elkolteni.
Hatha van itt valakinek tapasztalata a MikroTik RB5009UG+S+IN routerrel (van PoE varians is, igaz dragabban), HW eleg erosnek tunik, bar itt is csak 1 multigig port van. Talan meg a switch is kiiktathato.
De el lehet indulni a mar ajanlott mini PC vonalon is, ott a teljesitmeny felso hatara eleg magasan van. -
dudika10
veterán
válasz
Gh0sT #101807 üzenetére
Kovessuk vegig a sebesseget. Szoval a szolgltato eszkozen atjon 2Gbps.
Dugjunk ra egy routert mint a mostani, amin csak 1 Gbps portok vannak, barmit csinalsz, nem fogod tudni mind a 2Gbps sebesseget kihasznalni, a routerre vezeteken rakotott eszkozok is 1Gbps sebesseggel tudnak kommunikalni egymassal, wifin akar gyorsabban is kommunikalhatnak egymassal az eszkozok (elmeletben), de az internet fele a kabelen lekorlatoztad a halozatod.Dugjunk most ra egy routert amin van egy darab 2.5Gbps port. Ekkor a routerre csatlakozva osszesen elerheto a 2Gbps sebesseg amiert fizetsz.
Azonban ha a kliensek tovabbra is 1Gbps portokon csatlakoznak, akkor tovabbra is ezzel a sebesseggel tudnak egymassal heszelgetni, wifin azonban a megfelelo klienssel akar at is lepheted az 1Gbpst.
Mindezt persze a foldszinten. Ha az emeleten is szeretned atlepni, akkor a foldszint es az emelet koze is kell a 2.5Gbps kapcsolat.Nezzuk a Link Aggregation-t. Ha mindket eszkoz tud ilyet, akkor oket 2 kabellel kotheted ossze, megduplazva a sebesseget koztuk. Ha a switchet kotod igy ra a routerre, akkor a switchig meglesz a 2Gbps ossz sebesseg, de megint, a switchre dugott kliensek csak 1Gbps sebesseggel tudnak egymassal es az internettel kommunikalni, csak tobb eszkozzel egyszerre lesz elhasznalva a 2Gbps.
Ugyanigy a NAS eseten is, ha az 2.5Gbps sebessegu porton csatlakozik, akkor rola egyszerre tobb eszkozzel, de eszkozonkent 1Gbps max sebesseggel tudsz olvasni, amennyiben a NAS ezt egyebkent ki tudja szolgalnj.
Szoval mi a cel? Hova kell tobb, mint 1Gbps sebesseg?
A multigigagbit draga, es openwrt-rol meg nem is beszeltunk.A wifi halozatok elosztasa igy is jo, amennyiben az igenyeket kielegitik.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Gh0sT #101807 üzenetére
Ne halmozd a routereket! Egy darab multigigabites routert vegyél, telepíts rá kellően okos szoftwert. Típustól függ, hogy szükséged lesz-e multigig switchre. A wifi-t meg intézd access pointokkal. Igaz, ez drágább lesz, mint néhány olcsó, műanyag mesh router, de kezelhetőségben messze jobb. Ha jól választasz, hosszútávra megoldod a hálózatod problémáját és később csak AP-ket kell leginkább cserélned. Persze, azt sem kötelező sűrűn, telefonnak, tabletnek, IoT eszközöknek nincs szükségük sokezres marketing sebességre.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Gh0sT #101799 üzenetére
Ahogy az előttem szóló fórumtárs megírta, a multigigabit drága mulatság. Én wifi-vel nem is erőltetném, nincs sok értelme telefonon, tableten erre gyúrni.
A több SSID-től ne idegenkedj! Hasznos, ha szeparálod a wifi klienseidet funkciók szerint. Az én környezetemben 2.4GHz csak guest wifi-hez és IoT-hoz használatos. A többiek az 5GHz rádiót használják. Itt oldom meg külön SSID-vel, a WPA2, WPA3 különbségre érzékeny kliensek elkülönítését. Nálam routeren megy a VLAN-ozás, ahogy persze a VLAN-ok között szeparáció is megfelelő tűzfal szabályokkal. A VLAN-ok számára is külön SSID-k vannak. -
dudika10
veterán
válasz
Gh0sT #101799 üzenetére
A jelerosseg csak helyszini proba soran derul ki, viszont a kisugarozhato teljesitmeny szabalyozva van es ezt jellemzoen a gyartok kimaxoljak, a dragabb keszuleknek sem lesz szignifikansan nagyobb hatotavolsaga. A hatotavolsag novelesere tobb eszkoz szukseges.
A 2000/1000-es netet rendesen kiszolgalni meglehetosen draga mulatsag lesz rendesen.
Minimum olyan eszkozok johetnek szoba, amiken 2 darab 2.5Gbps port van, ezek dragak.
Ha van kliens, ami vezeteken csatlakozik, es azon is szeretned a 2Gbps-t megkozeliteni, akkor termeszetesen kliensenkent meg egy 2.5Gbps port kell.
Wifin pedig a kliensek kepessegeitol erosen fugg az eredmeny, csak felsokategorias eszkozoknel van barmi esely arra, hogy megkozelitsd ezt a sebesseget.Mesh nelkul a kliensek maguktol dontenek, hogy hova szeretnenek epp csatlakozni.
Mesh eseteben ehhez segitseget kapnak a halozattol. Az implementaciotol fugg, hogy van-e lehetoseged a klienseket egy-egy access pointhoz rendelni.
Az IoT eszkozoknek mindenkepp kell legalabb 1 kulon ssid (itt en 1 ssid alatt kezelem a 2.4 es az 5GHz-es savokat), a tobbinel azonban problemakat tud okozni, ha nem szeded szet a 2.4 es az 5GHz-et, szoval 3 darab ssid szerintem mindenkepp illene mesh eseten is.
Ugyanakkor csak akkor van ertelme a kulon ssid-nek az IoT eszkozok szamara, ha kulon VLAN-ba is rakod oket.
Illetve ezen felul johet a guest halozat igeny szerint termeszetesen. -
A MikroTik topikban kérdezzél rá, hogy mit ajánlanak.
-
1. az N16 mögötti eszközöket mitől fogja látni az AC65P?
Úgy, hogy a másodlagos eszköz nem router, hanem AP módba van bekötve az elsődlegesbe és akkor csak az elsődleges van router módban és egyetlen alhálózat lesz így mindenki lát mindenkit.2. a mobiltelefonok, laptopok a két szint közötti mozgásnál mit fognak csinálni? Lecsatlakoznak az egyik hálózatról és felcsatlakoznak a másikra?
Pontosan, lesz egy minimális szakadás a váltás miatt de az lesz inkább a gond, hogy ameddig teljesen meg nem szakad a már meglévő kapcsolat addig nem lesz váltás és nem is feltétlenül az erősebb wifi-hez fog fel/vissza kapcsolódni a kliens eszköz akkor sem.
Ezen segíthet a Roaming Asszisztens ami bizonyos jelszint alatt lerúgja a kliens eszköz az AC65P-ről (az nem tudom, hogy az N16-ban van-e). -
Ezt elvileg meg tudom oldani a mostani két routeremmel is (AC65P és NT16) ha jól gondolom. Mondjuk azt nem tudom (mivel ilyet még nem csináltam), hogy az N16-ra csatlakozott eszközöket az AC65P (fő router) hogyan fogja látni?
Úgy, hogy a másodlagos eszköz nem router, hanem AP módba van bekötve az elsődlegesbe és akkor csak az elsődleges van router módban és egyetlen alhálózat lesz így mindenki lát mindenkit. -
Tehát a 65P lenne maga a nagybetűs ROUTER, az N16 csak egy AP.
A 65P szerintem semmilyen VLAN-t nem tud menedzselni, ahhoz sokkal komolyabb eszköz kellene.
Mivel a 65P a router, az N16 pedig AP, ők közös, a router által igazgatott hálózaton vannak, ennél fogva az eszközök átlátnak rajtuk egymás felé. Tök mindegy, hogy melyiken kapcsolódnak wifivel vagy Etherneten.
Az emeletek közti váltás sajnos csak úgy történik meg, hogy amikor valamelyik kliens feladja a harcot egy kapcsolat fenntartására (mert az már teljesen elgyengült), akkor azt eldobja, és csatlakozik a következő, még jónak tűnő kapcsolathoz. De ettől még ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódnak, csak másik AP-on keresztül.
MaCS
-
Nem fedi le az AC65P a teljes házat a vasbeton födém miatt. 50-60 wifis relé van a falakban bedobozolva (árnyékolás, világítás, dugaljak) és a routertől messze lévő eszközök esetén már nagyon gyenge a jel. Nem működnek túl megbízhatóan. Nem ragaszkodok én a két routerhez, de valahogyan növelnem kellene a lefedettséget úgy, hogy egy router lekezel mindent és külön VLAN-on vannak a logikailag összefüggő eszközcsoportok.
Ha egy MikroTik LTE eszközt választok, akkor mi kell nekem még mellé, hogy a fenti problémám is megoldódjon?
Erre egy másodlagos eszköz beüzemelése a megoldás, a vasbeton födém miatt, kábeles kapcsolattal a másik emeleten.A WDS-t arra szerettem volna használni - és itt van egy nagy kérdőjel, mert nem tudom hogy erre való-e - hogy egy 5GHz-es hálózaton korzórhatnának a mobilok, laptopok, attól függően, hogy éppen az emeleten vannak, vagy a földszinten vannak-e. Ezen kívül az okos otthonos wifis eszközök is szépen szétdobnák magukat a földszinti, vagy éppen emeleti 2,4GHz-es wifin. Rossz koncepció?
Elvileg jó lehetne erre a WDS de nagyon bizonytalan a működése, sokkal jobb megoldás a mesh de a jelenlegi AC65P nem mesh képes így cserélni kellene azt is. Ha elengeded a seamleass roaming-ot vagyis hogy a szintek között szakadás mentes legyen a váltás akkor egy sima wifi router is megfelelő lehet a másik emeletre. -
A VLAN, az LTE és WDS együtt elég ütni tudja egymást.
A legfőbb gond a WDS lesz mivel a WDS a nem szabványos volta miatt elég bizonytalanul tud működni, általában csak teljesen (hardver/firmware verzió) azonos eszközök között jön össze a kapcsolat és akkor sem biztos, hogy stabil fog működni.
Kölcsönösen meg vannak adva egymásnak a MAC címeket WDS használata esetén.
Miért akarsz WDS-t használni?Egy dedikált SIM kártyás eszköz nem lenne elég a mostani mobil + N16 helyett és minden mást az AC65P intézne?
Mert ha igen akkor egy MikroTik LTE eszköz elég lenne modemnek ami LAN porton adna netet az AC65P-nek és akkor nem kellene a jelenlegi belső hálózaton változtatni.A kritikus pont az, hogy az okos otthonos wifis eszközökhöz kevés az egy router
Milyen értelemben? -
Ebben nincs több verzió, illetve ha van is, nincs köztük semmilyen eltérés...
-
A HDD-vel valószínűleg nem lesz gond, szerintem más is használ ilyen típust... Egyébként csak néhány kivételes eset van, amikor probléma jelentkezik, a legtöbb megy rendesen, de garanciát nyilván én sem adok rá Neked!
Az RT-N16-nak nagyobb ASUS testvéréről nem tudok, illetve ami van (RT-N66U), annak a moddolásával még semmilyen tapasztalat nincsen, így nem tudom ajánlani. Más típusból vannak természetesen alternatívák, például a D-LINK DIR-825, ami tud 15+MB/s sebességet is, de arra nem megy Tomato, azt leginkább OpenWrt-vel moddolják.
-
Az RT-N16-ban sok memória van, így torrentben elég erősnek mondható, jól meg lehet pakolni, és úgy is stabil marad... Print serverrel semmi probléma, működik rendesen, 40/20-at röhögve route-ol, és van FTP szerver is benne... Ennek a gyengéje csupán a NAS funkciók, tehát a megosztott HDD-ről samba-n 6-7MB/s, FTP-n pedig 7-8MB/s sebességgel tud másolni. Én nem bántam meg, hogy ezt választottam!
jNkIgen, nálunk is volt ilyen a cégnél bőven...
-
-
-
Szia!
Elöljáróban annyit, mivel írtad, hogy nem probléma a moddolás, így a gyári fw-ket nem is nagyon venném figyelembe, mert azokkal mindig van valami baj. Printer Server csak az ASUS-ban van, torrent szintén, de az ott se nagyon működik. Nem akar seed-elni, csak letölteni, de azt sem úgy ahogy kellene! Legalábbis mikor utoljára láttam, akkor sok sz@rt nem ért.
- Igen, az a printer server funkció, amit írtál.
- 40/20 egyiknek sem gond.
- FTP nem probléma, ez része a Tomato-nak is.Egy kis olvasnivaló a témában:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPhone topik
- Energiaital topic
- Vicces képek
- Építő/felújító topik
- Facebook és Messenger
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged