- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
becsitibi
senior tag
válasz
Gyuri27 #104855 üzenetére
Nagyon köszi a választ.
A két router kb 50 centire van egymástól.
Nem tudom melyik csatornát használja,nem értek hozzá sajnos.
TP-se tudom milyen módban üzemel.Ezt a ZTE routert a Digi adta,kijött a szerelőjük,és ő állította be.
Ez kb 1 éve volt.
Mielőtt a ZTE routert bekötötték volna,előtte 10 évig ez a TP Link router volt csak,de már akkor is gyenge volt a jel a hálóba,ami a legtávolabbi pont a lakásban.Szóval szerinted egy mai AX1800 vagy AX52 megoldaná a problémánat?
-
kpityu2
őstag
válasz
Gyuri27 #104252 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy jó, hanem azt, hogy egy teszt. És elég korrekt módon leírja a dolgokat, tehát láthatja aki akarja, hogy mi a helyzet ezekkel az eszközökkel. Amúgy nyilván azért ennyi, mert nem csak adapter, hanem önmagában képes AX-es mesh hálózatot létrehozni.
-
PHenis
senior tag
válasz
Gyuri27 #100647 üzenetére
Nem az olcsóság az elsődleges, hanem hogy ha most elköltök rá bármennyit is, egy jó pár évig ne kelljen ezt a témát elővenni újra
Van egy dolog amit nem értek. A jelenlegi routerem 32 eszközt enged fel magára wifin, több nem tud rá csatlakozni (hiába van még hely a DHCP tartományban). Ha ez a router AP módban lenne akkor is ennyi lenne a max eszközszám erről az eszközről vagy az olyankor már a fő routertől függ?
Kérdésemmel azt szeretném megtudni, hogy tényleg elég pár akármilyen legolcsóbb router amit AP módban használok majd és a fő router legyen inkább jó drága? Mondjuk egy ilyen Mikrotik RB4011iGS+RM? -
dippe
tag
válasz
Gyuri27 #99780 üzenetére
totál igazad van, nem is feltételeztem hogy ajánlod
Tök jó, hogy bemásoltad a leírást, evidensnek vettem, hogy tudják a VPN-t -> én nem vettemészre az apró betűs részt. Csak azt akartam kiemelni, hogy risky bétával kísérletezni - részemről ezen a ponton Asus kicsukva ilyen célra.
Mikrotiknek is van Mesh-es, de nagyon drága + meg kell tanulni, ami nem 5 perc...
Synology-ra tudnék gondolni, de sajnos élőben még nem láttam. Synology NAS-om van, annak nagyon user friendly a felülete, nagy hangsúlyt fektetnek a használhatóságra és minőségre.
Synology NAS-al kapcsolatban van valakinek tapasztalata? -
cocka
veterán
válasz
Gyuri27 #99757 üzenetére
OK köszönöm a választ.
azt szabályzod, hogy milyen ipről vagy csak úgy általánosságban milyen és mennyi csomagot fogad a router (korlátozod a sávszélt, az egyszerre belépők számát stb-stb).
Azt esetleg meg tudod mutatni, hogy ezen a felületen hol találhatók az említett funkciók?
Nekem pontosan ez a router van és vagy azért nem találom, mert hülye vagyok vagy azért, mert nincsenek is benne ilyen funkciók?
-
dudika10
veterán
válasz
Gyuri27 #97902 üzenetére
Tud kabelezni, innentol szerintem nem kerdes az Asus.
TPLink az aimeshhez kepest funkcionalitasban le van maradva nagyon jelenleg. Na de majd az easy mesh...vagy nem. Meglatjuk.
Illetve lehet az en figyelmem kerulte el, de egyaltalan tudjuk mi az az ax1800-as router? Met ez alapjan pont ugy lehet xiaomi mint tplink vagy asus, esetleg barmi mas.
-
válasz
Gyuri27 #97902 üzenetére
Persze, de előfordulhat, hogy egy pillanatnyi gazdaságosnak tűnő döntés olyan irányba visz el, amelyik hosszabb távon már komolyabb problémákat okoz.
Semmi gondoma TP-Linkkel, nochdazu jelenleg is van egy omadás párosom, de a dolgok jelen állása szerint meshhez nem ajánlamán. És az első bővítésnél / eszközcserénél vissza is hozhatja az árát az AImesh rugalmassága.
MaCS
-
Ezekiel Ston
senior tag
válasz
Gyuri27 #97870 üzenetére
Bocsánat, nem voltam egyértelmű a routerrel:
TP-Link Archer AX20[97873 - dudika10] Jelenleg is van kábelezve. A Nappaliból a routerből álmennyezeten megy ki egy UTP az előszobába, és 1 a dolgozószobába. A Dolgozószobába lenne nagyobb igény a jobb lefedettségre. Valahogy kevésnek érzem az extender erejét.
Az előszobába és a dolgozószobába és akkor ha már van akkor a nappaliba is menne, ezért néztem 3-as mesh-t. Nekem a legfőbb a lefedettség, hogy jó legyen. A Sebesség másodlagos, de ne egy csiga legyen. TV-n megy nasról a filmezés, ami persze a nappaliban van.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Gyuri27 #97875 üzenetére
Szolgáltató függő, pl a diginél az aszf-ben is benne van, hogy az átadási pont a gigabites lan port az onton, így náluk a wifi ajándék, ha valakinek jobb kell, akkor van lehetőség bérelni náluk ax-es routert. Amúgy wifire egyik szolgáltató sem fog sebességet garantálni, mert teljesen környezet függő, egyik ügyfélnél mehet gigabittel, másiknál a sok zavaró tényező miatt lehet, hogy csak 300Mbps-kel, ez mellett a kliens is sokat befolyásol.
-
dudika10
veterán
válasz
Gyuri27 #97868 üzenetére
Meg egyszer: a szolgaltato nem ad el neked wifi szolgaltatast az alap csomagban. Ha nem tetszik, hogy 30Mbps-t kapsz csak ingyen wifin, akkor igy jartal, atrakatod az eszkozt bridge-be es kotsz utana amit akarsz.
De ahogy emlitettem, nekem ugy latszik az egysegsugaru felhasznalonak boven eleg az a 30Mbps is.Kapcsolatszakadasrol nem tudok nyilatkozni, mert nem igen szokott ilyen lenni. Ugyanakkor statisztikailag nem relevans a szolgaltatoi topic egyaltalan. Az ugyfelszolgalatot is akkor hivod, amikor bajod van.
[#97869 Ezekiel Ston] kabelezni tudsz az eszkozok kozott? Mert ugy az igazi a mesh.
-
dudika10
veterán
válasz
Gyuri27 #97863 üzenetére
Ha a kornyezetemben korbenezek, az SSID-k alapjan az emberek minimum felenek annyira megfelel a szolgaltatoi eszkoz, hogy meg az SSID-n se valtoztatnak.
A szolgaltato maximum akkor nem teljesiti a raeso reszt, ha a modem nem tud modemkent annyit atpaszirozni magan, mint amennyiert fizetsz, ez esetben panaszkodhatsz, es cserelik.A router + switch + wifi funkcio a legtobb szolgaltatoi eszkoznel az egysegsugaru user kielegitesere van, ingyen, bermentve, es nem vallalnak ra semmit.
Teged viszont nem ertem a modem miben gatol azon felul, hogy a fogyasztasat te fizeted es nem a szolgaltato nyeli be?! -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Gyuri27 #97863 üzenetére
Ettől függetlenül nem változik a helyzet, egyik szolgáltató sem engedi itthon a saját eszköz használatát a szolgáltatói eszköz helyet, illetve nincs lehetőség plusz pénzért jobbat kérni a szolgáltatótól. Mindegyik esetében max a szolgáltatói eszköz után köthetsz saját routert.
-
-
válasz
Gyuri27 #97860 üzenetére
Nem értelek, de tényleg...
Ahol optika van és FTTH, ott optika megy be a lakásba, az optikai kábel be az ONT-be és azon adja át a szolgáltató a szolgáltatást.
Nálam például ilyen ONT van: [link]
A csatlakozás kvázi úgy megy optikán is, mint régen a "betárcsázás", felhasználónévvel és jelszóval, mert az ONT is mondhatni egy modem + Wi-Fi router kombó.
Annak semmi akadálya, hogy az ONT-re csatlakoztatott saját routeren is felcsatlakozzon az előfizető a szolgáltatóhoz, arra van a PT mód.
De itt el is engedem a dolgot, mert ez már nem teljesen ide való. -
válasz
Gyuri27 #97849 üzenetére
Optikáról volt szó, az azért nem a szereld magad kategória. Illetve ONT-t nem is jellemző, hogy az előfizető venne magának. De még csak koaxiális bemenettel rendelkező HGW-t sem. Illetve ezeken ha szoftveresen módosítania, javítania kell valamit a szolgáltatónak, arra nem megoldás más mód, nem saját eszközük, vagy a hálózat más pontja, máshol a szűrő...stb.
Saját router betehető a szolgáltatói eszköz után, ha valakinek szüksége van rá, optikán meg mehet a dupla felcsatlakozás is.
Nekem annyira jó ONT-t adott a Telekom (1000/1000 nethet 2.5 Gbps eszköz, jó ax Wi-Fi...stb), hogy a saját router ki is került a hálózatból, pedig nem alsó kategóriás volt. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Gyuri27 #97851 üzenetére
Szolgáltató függő a dolog, na meg hálózat és terület függő is, ha lenne lehetőség drágább eszközre, nem biztos, hogy bármi is változna. Nekem digi netem van, a legolcsóbb hulladék szarokat adja, de évek óta semmi gondom a huawei megoldással, igaz bridge módban használom. Ettől függetlenül vannak olyan területek, ahol ezzel is problémák vannak, ott gondolom a hálózat valamelyik része a szar és jobb eszközzel sem lenne jobb a helyzet.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Gyuri27 #97849 üzenetére
Hiába fizetnél érte, ha neki azokkal az eszközökkel megy a rendszer és az eszközhöz kell hozzáférnie távolról. A diginél pl régen az sem volt mindegy, hogy adott területre milyen márkájú eszközt vittek. Ezek mellett, ha saját eszközöd lenne, azt nem tudnák távolról menedzselni, illetve azt sem tudnák garantalni, hogy a saját eszközöd nem okoz gondot a hálózaton..... Ezért van lehetőség általában a szolgáltatói eszközt bridge/modem módra kapcsolni, így utána olyan routert raksz, amilyent akarsz.
-
-
válasz
Gyuri27 #97686 üzenetére
Mivel ez egy céges hálózat és az üzembiztos működés lenne a cél.
Rövid távon elég talán elég lehet egy otthoni eszközökből összetákolt rendszer de hosszútávon nem, később pedig sokkal fájdalmasabb lesz a rendszer rendben tétele/cseréje megfelelően tervezett és kivitelezettre. -
blakey
titán
válasz
Gyuri27 #97453 üzenetére
Meg még van néhány ingyenes és akár jobb is, én nem használom az Asus féle DDNS-t, elég volt belőle, pont, akkor volt gond náluk, amikor szükségem lett volna rá, illetve az adott név az adott eszközhöz regisztrálódik, és ha eszközcsere történik, de továbbvinnéd a nevet, akkor kérni kell a regisztráció törlését. Ha használsz egy jól bevált, ingyenes szolgáltatást, akkor nincs ilyen gondod, te menedzseled a dolgokat, cyberduck, dns-o-matic, afraid, mind jobbak kényelmesebbek. Amelyik Asus routerben ott a lehetőség akkor mindegyik elérhető, nincs limitáció.
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest