- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobilhasználat külföldön
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atiska007
senior tag
Sziasztok!
Valamilyen logból ki tudom nyerni, hogy melyik MAC address milyen IP-ket látogatott?Köszi!
-
atiska007
senior tag
Arra van lehetőség, hogy egy adott MAC address-ű eszköz csak adott CAP-hez legyen hozzárendelve és csak ahhoz csatlakozzon?
CAP1, emeleti 5GHz - CAP2 fsz 5GHz, mindkét CAP azonos SSID
és azt szeretném, ha adott eszköz csak a CAP2-höz csatlakozna, még ha az SSID ugyan az is. -
atiska007
senior tag
Hali!
Egy kis szakértelmet kérnék.
Van egy Mikrotik routerem és 2 CAP-em (AC) földszinten és emeleten.
Megpróbáltam ez alapján beállítani, de olyan problémába ütköztem, hogy csak a 2GHz-re csatlakozott minden eszköz automatikusan, mivel 1 SSID volt, így nem tudtam váltani manuálisan, és olyan volt, mintha az 5GHz nem is működött volna.
Most áthidalva úgy oldottam meg, hogy Capsman-ben 2 configot hoztam létre, 2 és 5 GHz-eset, külön SSID-kal és azt rendeltem hozzá adott CAP interface-ekhez (ugye ebben az esetben 2db 2GHZ-es és 2db 5GHz-es. Ez így most már úgy tűnik működik is jól.Viszont nem tudom hol rontottam el, vagy egyáltalán működik-e, ha minden egy SSID alatt van, emeleti 2+5 GHz és földszinti 2+5 GHz.
Be lehet ezt állítani valahogy? Ha igen, mint ronthattam el?Szóval amit mindenképp szeretnék, hogy az eszközeim lakáson belül, ahol erős az 5GHz-es jel, ott arra csatlakozzon fel és ha kimegyek az udvarra, ahol már gyenge az 5GHz, akkor váltson automatán 2GHz-re, de mindez egy SSID alatt.
Remélem érthető volt a nyűgöm/bajom -
atiska007
senior tag
Sajnálom, hogy eddig eszkalálódott a téma, hogy ki segít kinek, és ki mit tud és mit nem.
Más topikokban én is segítek és válaszolok ha van ismeretem, akár ismételgetve egy választ, egyes topikokban pedig kérdezek.
Nem ez a szakmám, mint fentebb olvasható, próbálok keresni a neten és legvégső esetben itt kérdezek. És igen, vannak (számomra) nem egyértelmű dolgok, hogy hol és mit is kell beállítani.
A fenti példában is látható, hogy a Mikrotik routerben sem mindig 1000% egyértelmű egy beállítás. Hisz, ha DNS-ről beszélünk, akkor igen, van egy IP/DNS menü és van egy eldugott IP/DHCPServer/Network menü, ahol DNS beállításra van lehetőség.
Aki már 10000-szer konfugurált, annak egyértelmű, aki először csinálja, annak félrevezető lehet.
Nem vagyok profi, vannak alapismereteim, és totál noobként állok hozzá, és szeretném jobban megismerni a dolgokat, ha már egyszer ezt a routert szerelték be a házba, amit nem én kértem. De ha már ez van, akkor próbálkozok.
és 16600++ hozzászólásnál kicsit nehéz kimazsolázni, melyik 1-2 éves válasz is volt célravezető még ha keresek is a topikban és párhuzamosan a neten is.
-
atiska007
senior tag
válasz
atiska007 #16573 üzenetére
Megcsináltam végül google barátom segítségével a TikTok tiltást, DE
- Mikrotik Layer 7 Regexp leírás sz@rt sem ér, minden ugyanúgy működik
- Youtube leírás alapján működik, szűri a TikTok tartalmakat PC-n és telefonon is, VISZONT észrevettem, hogy más weboldalak elkezdtek rosszul működni, a képek nem töltődnek be. Pl. ahol észrevettem eddig, az az EMag és a Decathlon weboldalak.
Mi lehet itt a probléma???? Miért nem töltődnek be más oldalak megfelelően ha ezt a módszert használom??
Nem hiszem el, hogy nincs egy épkézláb megoldás arra, hogy a TikTok-ot (és Instagram-ot) letiltsam a routeren keresztül. -
atiska007
senior tag
Hello!
Szeretném letiltani teljesen a TikTok és az Instagramm elérését az összes eszközön, ami a routerre (RB3011UiAS-RM) csatlakozik, de nem csak a weboldalt, hanem hogy az applikációk se működjenek.
Van erre lehetőség?
-
atiska007
senior tag
Sziasztok!
Van arra lehetőség, hogy MAC alapján letiltsak internet hozzáférést adott eszközökön megadott időszakra (RB3011)?
-
atiska007
senior tag
válasz
user12 #13211 üzenetére
vagy tíz reseten már túl vagyok, és teljesen tanácstalan.
Ugyanis mindkét AP a router capsman-jéből configolt és nincs semmi eltérés.
Viszont áramtalanítás megoldja, tehát nem beállítás.
Viszont működik áramtalanítás után, tehát (lehet) nem HW probléma.Szóval itt én megakadtam.
-
atiska007
senior tag
válasz
user12 #13208 üzenetére
2.4-en nem mértem, mert a telefon automatikusan mindig 5-re csatlakozik.
2 AP van, 1-1 emeletenként, és egy SSID-n van mind a 4 channel.Szóval pl elballagok a másik AP-hoz, azon okés a sebesség, illetve ha a PC-n mérek ilyenkor, ami ethernet kábelen lóg, annak is rendben van a sebessége, tehát nem szolgáltatói lassulás.
És csak az egyik AP-n tapasztalom ezt.
-
atiska007
senior tag
Van arra valami kézzelfogható magyarázat, hogy egy cAP ac sebessége hirtelen ~ tizedére csökken?
példa: 5GHz-en általában kitolja magából a 300-350 Mbit le és feltöltést, aztán egyszer csak minden előzmény nélkül leesik 10le/40fel sebességre. (ethernet ilyenkor is OK)
Aztán restart után megint szép az élet, de azért ez így uncsi. -
atiska007
senior tag
Hello!
Az alábbiban kérném a segítségeteket:
Mikrotik routerre van kötve egy szintén mikrotik wifi AP (2db pontosabban).
Tegnap megszívattam magam, és OFF-ra állítottam az AP bridge beállításnál az auto-negotiation-t és újraindulás után a winbox neighborban nem jelent meg többé, illetve nincs is wifi jel.
A routert és a másik AP-t továbbra is elérem.Hogyan tudnám ezt visszaállítani anélkül, hogy a plafonba szinte beépített AP-t ki kellene valahogy szedjem resetelni?
Van erre valami megoldás?Működhet, ha a router és AP-t összekötő utp sima patch kábelt crosslinkre cserélem? Feloldaná ezt a problémát?
-
atiska007
senior tag
-
atiska007
senior tag
válasz
Pyttawrx #9841 üzenetére
RB3011UiAS-RM a router
És most ott elbukok, hogy a leírás alapján kellene wifi interface-t hozzáadni, ami nekem üres, de mégis van wifim.
A bridge portokhoz az eth-eken kívül viszont van cap1-4-ig gondolom ez a 2 emelet wifi jeladója, 2.4 és 5 GHz-re állítva.
Viszont ezt nem tudom hol lehetne konfigolni... -
atiska007
senior tag
válasz
Pyttawrx #9841 üzenetére
Milyen a mikrotik router? Nagy
Viccet félretéve teljesen analfabéLa vagyok, de otthon majd megnézem. Nem tudom winbox-on keresztül ki tudom-e olvasni esetleg...
Illetve mi a 2 wifi modul? Viccesen: a szaki szerint nagyon jó, a legf@szább, ukrán szabványra állította, hogy a holdon is legyen jel.. Elmondása szerint is ennél többet kellene tudnia, mint a 60 mbit.
Milyen kábel megy a helyi hálózaton belül. Szintén olyan kérdés, aminek a technikai paraméterét pontosan nem tudom, de elméletileg CAT6-os, de lehet 7-es. Amúgy kábelen mért sebességek jók, csak a wifi szűk keresztmetszet jelenleg.
Szerk.:még annyi, hogy ő beta sw-re állította az update csatornát, én beállítottam a stable-re...
-
atiska007
senior tag
Sziasztok!
Mikrotik routerhez van valami általános step by step leírás noob-oknak, amivel otthon én is be tudnám konfigurálni a routert/wifit?
Új családi házba költöztünk, ahol a villanyszerelő kiépítette a helyi hálózatot is, egy mikrotik routerrel. Erre van kötve 2 wifi modul, emeletenként 1-1, ami 2.4/5 GHz-en is működik.
A probléma: ha a saját Telekom routerre csatlakozom, akkor távolságtól függően 400-500 Mbitet is mérek, de ha a lakás saját wifijére csatlakozom, akkor max 60/60 mbit (2Gbit-es net).
Szóval biztosan valami el vanbaszvakonfigurálva, de mivel soha nem volt még mikrotik routerem, ezért nekem elég bonyolult a menüje és nem igazán találom fel magam.
Sajnos emberünk rohadtul elfoglalt, hogy emiatt kijöjjön, a hálózat működik (csak nem megfelelően), szóval szeretném saját kézbe venni a dolgot, mivel ezzel már fél éve élek így és a wifin csücsülő eszközök közben megszaporodtak.Minden segítséget előre is köszönök!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Goddess of Victory:Nikke
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest