Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hibavissza

    veterán

    válasz Studi #78572 üzenetére

    Ámde a gondolatmenetből kifelejtetted azt, hogy a képterület megvilágítása a peremsötétedéstől eltekintve egyenletes. Így ha a 35/2.8 objektív négyszer annyi fényt ereszt át, mint egy 70/5.6, akkor hiába vész el a FF képterület szélére, m43 érzékelő területén kívülre eső fény, az m43 szenzor felületén attól még ugyanúgy négyszeres lesz a megvilágítás, tehát igaz Lassú Víz állítása, miszerint négyszeres (két F-stop) záridőt, vagy negyedakkora (szintén két F-stop) érzékenységet kell használni.

    Nem olvastad végig figyelmesen a threadet. Elméletileg negyed annyi foton jut el 35/2,8 objektívből a m4/3 érzékelő felületére, mint egy ff érzékelőre. Negyed annyi elektromos jelet tudunk értelmezni. Tehát, ha beleszakadunk se tudjuk elérni ugyan azt a jel-zaj viszonyt. Az, hogy mennyire erősíted a keletkezett jelet most teljesen irreleváns. Nem kapsz annyi információt. Így akár hova tekered a fényérzékenységet, a kapott eredmény (amit a képszerkesztő/megjelenítő szoftver értelmezni tud) mindenképp gyengébb lesz.
    Ha minden egyéb tényezőt kiveszünk, akkor elméletileg a 35/2,8-ból m4/3-on 70/11,2 lesz, ha a hasznosított fényerőt tekintjük (ez nem a DOF "f"-je). Mondanom sem kell ezek nem ekvivalenciák. Minden optikai tulajdonság durván befolyásolja.

    Lehet úgy is szemlélni a dolgokat, ahogy ti teszitek és kizárólag az egységnyi felületre érkező fényt tekintitek releváns értéknek. De a képmegjelenítő szoftver nem ezt teszi, így nincs sok értelme. Egyszerűbb nem foglalkozni az ISO és záridő ekvivalenciák keresésével, mert nincs ilyen.
    Kizárólag a látószög és dof értelmezhető megfelelően.

    Nem fogok itt tanárbácsisat játszani. Ha nem akarod, hát nem akarod.

    Mielőtt bv.r agyvérzést kap: ígérem nem írok többet a témában ;]

Új hozzászólás Aktív témák