Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    válasz vendingo #67723 üzenetére

    Biztos van pár program képek videóvá összefűzésére is, én egy régebbi verziós (újakkal már nem megy) avidemuxot használok.

    Hullócsillag nem egyszerű még a sokkal jobb szenzorú OMDvel sem.
    "YMMV" (tényleg, van ennek magyar megfelelője?), azaz amire én kísérletezgetéssel jutottam, hogy kb 8-10 s a max, hogy egy fényesebb hullócsillag még jól látszódjon a többi csillaghoz képest; gyengébbekhez ez már sok, alig lesz észrevehető, oda 4-6 lehet jó. Olyan sötétben viszont ez még fényerős obi mellett is elég magas ISOt jelent.

    Ezt szerdán lőttem Dobogókőn:

    9 mm, f4, manuál fókusz, 10 s, ISO 800, jpg, mert az új kártya a másik táskában maradt... :W
    Ha lett volna üres kártya nálam, akkor ISO 1600 és raw+jpg-ben lőttem volna, az 1600-as jpg mehetett volna a mozgóképnek, a raw-ból meg utómunkával állókép. Így majdnem két szék közül a pad alá, zajos is és sötét is és még csak rendesen utómunkázni sem tudom, de végülis a fényszennyezés is olyan nagy volt, hogy úgyis szarazegész.

    Pana 14 f2.5, 3200 jó kezdet, de az a 20-40 s már hosszú, akkor már a nem-hulló csillagok fénye jóval erősebb a hullócsillagnál, s az már olyan hosszú, hogy a csillagok csíkot húznak. 500 / (ekv. gyútáv), azaz a 14-essel 500/28 = 17.857, tehát 15 s a max záridő, hogy a csillagok még ne csíkok legyenek.
    A fókuszt viszont állítsd be. Ha a csillagokra már nem látod fókuszálni, akkor keres valami közép-távoli (14-eshez elég lehet 10-20 m-re), jól látható, kontrasztos tereptárgyat, világítsd meg egy erős zseblámpával, és úgy állítsd be vagy kézzel manuálfókuszon, vagy ha sikerül AF-fel, akkor utána nyomj egy AF-lockot.

    [ Szerkesztve ]

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák