Hirdetés
- iPhone topik
- Pebble - az átgondolt okosóra
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Bemutatkozott a Poco F2 Pro (már megint)
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
deadwing
addikt
-
deadwing
addikt
válasz
bobalazs
üzenetére
Nem gond.
Amúgy is tanultam az esetből, nem akarok több fehérfolyást, így visszatértem a jól bevált saját ventiprofilhoz.
Ezzel most kb 15-20%-al jobban pörögnek a ventik.
Noha tudtam, hogy az equihash szereti hajtani a vramot, de hogy ennyire... na azt nem hittem volna. -
KerekesLevi
tag
Sziasztok!
Egy nagyon rendes fórumtárs segítségével (köszi, Golya87) beüzemeltem 2 db riget. Az egyik egy 6 db nvidia 1070-es gép, a másik egy 6 db nvidia 1060 ast tartalmazó masina. Lehet szeretnék egy 3.-at is.
Zcashre vannak belőve, az egyik kb 2500 SOL-t, a másik kb 1800-at termel.
A zcash.flypoolban ásnak, kb 2 dollár/órával.A kérdésem: szerintetek ha kb. hetente szeretném kivenni a pénzt, akkor hogyan csináljam?
Forintot szeretnék belőle csinálni, csak nem tudom, hogy milyen módon. A Poloniexbe be vagyok jelentkezve, és jelenleg oda utal a flypool 0,1 Zcash-enként.Szerintetek hogy érdemes beállítani úgy, hogy akár Pesten készpénzben, akár utalásban (Erste) a kártyámra kolbászoljon a pénz?
Előre is köszi: Levi
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
Vagy használod a nicehash / winminer / minergate féle opciókat, és többet adsz nekik, mintha magad csinálnád végig a procedúrát, vagy végig mész a rendes miner progi - wallet-exchange/váltás-utalás kombón. Én az utóbbit fogom, de jelenleg inkább tartogatom, had nőjön az arányszám, hogy a végén többet kapjak érte. Egyik sem a legegyszerűbb, és valahol mindenképpen "foglalkoznod" kell vele. Illetve mentsvár opció, hogy találsz olyan helyet, ahol elfogadják az adott coint. Ez lenne az a pont, ahol az egész cryptocurrency témának baromira erősiteni kéne, hogy legyen értelme is.
A fent emlitett hármas mindig a szerintük legtöbbet érő coint fogják bányászáni a gépen, ez sokszor más más algoritmust jelent, és minden algoritmus másképp terheli a gépet.
Ha magad állitod be a gépet, akkor eleve kiválasztod, hogy milyen minert használsz, és igy, hogy milyen algoritmus fog futni, és igy magad is szabályozod a lehetséges kihasználtságot=hőfokokat.Főgg algoritmusok: Ethash, Equihash, Cryptonight. Az Ethash pl az egyik leg memória intenzívebb, oda sokszor brutálisan le lehet fojtani a GPU-t, mert nincs rá szükség annyira, a CryptoNight meg ez is, az is, és egyik sem, Kell neki GPU és VRAM is, de egyiket sem fogja kiakasztani, ellentétben az Ethashel, ami pl a RX480mon kiakasztja a Memory Controllert...
(CryptoNight meg 40% körül tartja) Hőfokban az Ethash valamivel jobban tud fűteni, míg a CryptoNight az alacsonyabb kihasználtság okán elég lazán hajtja a gépet. -
Enter65
senior tag
Egy gyors kerdes mas tema. A 1060-nal mennyi a difi a 3 ill 6 GB kozt MH/s teren.
-
Enter65
senior tag
Es akkor vissza a csatikhoz! (Nem neked szol deadwing)
Nem szabad molex, sata xsatikra 6+2-es atalakitokkal VGA-t hajtani!!
Azok mint mar mondtuk a RISER-ek tapoloasara van, es ott is agankent max 3-at hasznaljunk! Ha nagyobb a kartyan etvagya, akkor menjunk biztosra, es 2-t hasznaljunk. Ugye ez nagyobb tapoknal nem gond, jobban terhelhetok, (1000--> felettiek) a kisebbek pedig inkabb osztott terhelest hasznaljunk.Lehet hogy inkabb csinalok egy kimerito osszefoglaloba valot es berakjuk. Hatha valakit erint majd a jovoben is!
-
Dr. Romano
veterán
Nálam szerencsére sem a táp felől sem a risereknél nincs melegedés. Egyelőre. Ez később változhat.
Jártam úgy hogy ~1 évig hajtottam egy +12V hosszabbítót mindenféle probléma nélkül, majd egyszer csak gondolt egyet és elolvadt, pedig a konifig nem változott. -
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
szazbolha
üzenetére
Rendben, akkor mindegy. Így jártam, kérdezhettem volna előbb is. Akkor hol érdemes bányászni (program/oldal), ahonnan aztán ki lehet Paypal-ra utalni?
Megnéztem ezt a Winminer-t, nem is lenne rossz, viszont ahogy látom olyan hőfokokat generál a gép, amit eddig nem. Lassan egy hete megy és 68 fok fölé nem ment (pedig elvileg ugyan úgy 100%-os terhelés volt), ezzel pedig már 2 perc alatt 70 foknál tartunk.
Van valami kevésbé gyilkoló?Plasticbomb: Van, és sejtettem hogy ez lesz, de azt hittem van egyszerűbb/más módszer. Ha már Paypalon van, onnan nem veszem le, csak gondolktam van olyan, ahol nem kell Paypal-t használni.
-
Danex
addikt
válasz
deadwing
üzenetére
hm, nekem FSP Auruom PT 1200W van, mikor nézegettem a kábeleket nem éreztem melegnek őket, bár én csak a risernél néztem. Mivel adtak hozzá kábelt bőven emiatt 1 kábelre 2 kártyát kötöttem max. Remélem nem fognak megsülni a kábelek vagy legalább a védelem időben leold, ha baj van.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
Van paypalod?
-
Fiddlestick
aktív tag
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
Mas biztos tud benne tanacsod adni, aki hasznalja.

-
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Ezért irtam, hogy nem értek hozzá, kéne segítség. Sosem hallottam még ezt a szót, hogy sepa utalás
Mellesleg nem most akartam volna kivenni, hanem hónap végén, addigra kicsit több gyűlt volna.
De mindegy, akkor az veszett ügy, használom a Winminert, és gyűjtögetek Paypal-ra. -
Fiddlestick
aktív tag
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
7 dollart akarsz kivenni ? Egy sepa utaltatas 3500ft. Megeri erte 1800ot forgatni ? Ilyen piti osszegekkel kar foglalkozni, mert nem eri meg. szvsz
-
szazbolha
addikt
válasz
deadwing
üzenetére
Valahogy meg kéne pucolni a csati érintkezőit. Foglmam sincs hogyan.
Vagy kivenni és direktbe beleforrasztani a vezetéket.Mondjuk ez a probléma nem magyarázza meg hogy mi és miért folyt ki a VGA-idból. Én is a gappad-ekre tippelnék. De szerintem a két jelenség párhuzamosan keletkezett a memók nagy áramfelvétele miatt. Nem egymás ok okozatai.
(#36680) Zsírkrétamen É úgy gondolom számtalan ember jár úgy mint te. Pár dollárt poolon vagy pénztárcán hagynak (én is jéártam így). Aztán ezek a acc-ok vagy pénztárcák "megszűnnek" és a bennük lévő coin vagy usd az üzemeltetőt gazdagítja áttételesen.
Ez is a rendszer része.Kétlem hogy 7 USD-t értelmes módon ki tudnál onnan szedni, talán akkor jársz a legjobban ha valakinek átutalod (ha lehet alacsony fee-vel), az átváltja és utal neked 4-5 USD-t. Nade... ki fog 1000 Ft-al foglalkozni????
-
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Megnézem ezt is, de továbbra is él a kérdés, mert Minergate-val már kibányásztam 7 dollárt, és jó lenne kivenni.
-
szazbolha
addikt
válasz
deadwing
üzenetére
Ezeken a periféria kábeleken (molex csatikon) általában 1 db 12V-os vezeték van. A keresztmetszetből kiindulva max 15A-ral terhelhetők (de inkább csak 10A ha óvatosak vagyunk). A riseren, meg 6A -is mehet memó igényes algónál. Te 3db -ot kötöttél rá, ami elérhette a 18A-t is.
De azt gondolom nem ez okozta a problémát, hanem a csati volt oxidálódva / szennyeződve és az így keletkezett ellenálláson alakult ki hőleadás, ami megolvasztotta és/vagy tovább rontotta a a csati vezetőképességét.
A moduláris tápokon 1-el több lehet az érintkezési probléma. Nem is tudom, hogy lehetne megpucolni azokat a csatikat.Egyébként én egy periféria ágra max 2 risert kötök. Ha lehet azt is molexxel és keresztbe kötve a másikkal ággal. (molex/6pin csatin 2db molex van)
-
deadwing
addikt
-
Melorin
addikt
válasz
deadwing
üzenetére
Én figyelem a VRAM-ok terhelését mining közben a 1080-nál és úgy vettem észre, hogy alig dolgoznak, szerintem nincs értelme a VRAM tuningnak. +400 és -400 között kb 1Mh/s különbséget mértem, én emiatt nem nem fogom agyonjáratni őket

Egyedül Equihash közben járnak a RAM-ok 90% környékén és számít is az órajel, igaz nem sokat ott sem. -
deadwing
addikt
válasz
deadwing
üzenetére
Jelentem, minden kártya jól van.
A problémát a moduláris vezeték tápba menő csatlakozásának beégése okozta.
Nagyon rohadék módon égett ez be, ugyanis kívülről nem látszott, sőt, a kártyák tesztelése előtt még rá is mértem az ágakra, mindent rendben találtam. Akkor derült ki minden, mikor kihúztam a dugókat.
Nagyon furcsa ez még mindig.
3 db 1080 volt 1 ágon. Mégis mi az isten zabál a riseren keresztül ennyi áramot? VRAM?? Jó, láttam már elégett riser csatikat, de hogy ennyit zabálna a vram, hát eléggé meglepődtem most... Meg az FSP miért ilyen gyenge csatikat használ a kábeleken 74 ezerért? Ez egy régebbi 1200-as táp, de van ebből egy majdnem vadi új, ott is ugyan ilyen kis szar dugaszok vannak a végén, ja és... MÁS LÁBKIOSZTÁSSAL. Ez is mi már? Még véletlenül sem tudtam felhasználni az új tápom kimaradt kábeleiből egyet sem
Majd ha időm engedi, csinálok egy árammérést ezeken a csatikon, mert roppant mód érdekel hány amper az annyi.Konklúzió: moduláris tápoknál nem árt beiktatni egy preventív átnézést a csatik környékén akár 2-3 hetente...
+1 tennivaló: meg kell nézzem, hogy a power limit tekergetése milyen módon befolyásolja a VRAM intenzitást és ezzel a riseren felvett áramot.
-
Fiddlestick
aktív tag
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
ha jol tudom a winminer (bar sosem ahsznaltam) az kikuldi paypal-re a lovet.
-
Zsírkrétamen
senior tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre. Nem rég elkezdtem bányászni a Minergate segítségével XMR-t. Úgy tervezem, ha havonta bányászgatok 10$ körüli összeget már jó, el lehetne szórni ilyen Ebay-es hülyeségekre. A gondom viszont az, hogy nem egészen tiszta, hogy fog ez az összeg a bankszámlámra jutni. Azt tudom, hogy szükség van valami virtuális számlára (pl Poloniex), de ebből se tudom nekem melyik kéne. Arról még vannak tutorial-ok, hogy Paypal-ra hogyan kerül, de hogy egy sima OTP-s számlára hogyan jut el a kibányászott pénz, az nem világos
-
bobalazs
nagyúr
válasz
Adams15
üzenetére
Time Since Last Block 5 hours 11 minutes 30 seconds
Azóta nincs blokk. Semmi értelme bányásznod, amig nincs blokk addig nem jönnek újabb tranzakciók.
Kapsz egy blokkért majd valamit, ha megtalálja következő blokkot. De nem sokat. Én ha látom hogy sokáig nincs blokk, le szoktam lépni. -
-
Zoli986
tag
Sziasztok!
Pénz kikéréshez milyen kártyát ajánlanátok?
A Budapesti automata és a folyószámlára kiutalás esélytelen.
A cryptopay-re keresve azt látom,hogy először dicsértétek itt a fórumon,majd nem annyira.Megszűnt bebukott a dolog,vagy érdemes még vele foglalkozni?
Esetleg moneybookers-en egyenlegfeltöltés után levásárolható prepaid kártyával a coin,vagy a netellerhez hasonlóan nem engedik ők sem?Másik kérdés.
A nicehash oldala mennyire megbízható a kibányászott összeg USD előrejelzését illetően? -
Fiddlestick
aktív tag
válasz
Fiddlestick
üzenetére

-
Adams15
aktív tag
Sziasztok!
JÓl értelmezem, hogy minin pool hubon nem %os, hanem egy fix díja van ethereum kiutalásnak? Azt írja, hogy 0.0022 ethert kell fizetni on demand kiutalásért. Tehát ezek szerint ha átutalom mondjuk coinbase-re, akkor mindig kb egy olyan 800-1000 Ft-ot fog levonni, akkor is, ha 0.1 ethert utalok, akkor is 3-at?
-
Dexar007
veterán
Pulse Rx 570 (elpida) : [link]
Hashit ez is.

-
-
Dexar007
veterán
Osszerakok egy 4db-os 1070-es riget,windowsba 3 kartyat lat.Ellenorzom a kabeleket,kihuzom,visszadugom,ujrainditom,meg mindig rossz. Aramtalanitom a tapot,ujrainditom,meg mindig rossz. Meg egyszer ujrainditom,es hibatlan.

-
Fiddlestick
aktív tag
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Raadasul 5db 1060 6gb-ra kiirja hogy 3431ft/nap ? 500ft/kartya, es hush-t banyaszik

-
válasz
sanzi89
üzenetére
Mert mindenki reménykedik benne, hogy ugrás lesz és előbányássza, és pont ez fogja szerintem az ugrást okozni.
Ha én is a jelenlegi legjobban termelő coinokat szedtem volna akkor a megtérülésemmel várhatnék még vagy 3-4 hónapot. Ehelyett bevállaltam egy akkor 1.1USD/coin-t érő shit-et ami hirtelen ugrott 25USD-re...

A nagyok így gondolkodnak... nekem bejött.Fiddlestick: Elgondolkodtam én is benne régebben, de akkor csak btc-m lenne, és ha bebukik? így helyette van lassan 10 féle coin, ha megugrik beváltom, DE mindig meghagyom a 10%-át tartaléknak.
-
Fiddlestick
aktív tag
Hazsnal itt valaki winminer-t ?
Miert jo hogy az aktialis legmagasabb erteku coint banyassza, es osszevissza ugral ?
Valaki elmagyarazza nekem ? -
L4mie
veterán
sziasztok,
Gobyte-t melyik poolon érdemes szedni, official poolon kb felét hozza és elvileg átutalták 7 órája cryptopiara a termelést, de nem érkezik meg

-
Remélem én is, mert a SEPa fontos, de nyitott vagyok sok kicsi coinra, csak még nem tudom melyik lenne jó következőnek...
BCN elég ígéretesnek tűnik. esetleg EMC2 -
válasz
sanzi89
üzenetére
Szerintem ez mindent kielégítő válasz: https://www.coinwarz.com/network-hashrate-charts/monero-network-hashrate-chart
Dr. Romano: én még fenntartásokkal kezelném őket, picit beparáztunk, amikor 2. napja nem volt elérhető, sokan ott tároltak mindent

-
sanzi89
addikt
Van arra bárkinek bármilyen magyarázata, elmélete, hogy a Monero nehézsége miért megy felfele folyamatosan ilyen brutális mennyiségben? 1 hónap alatt 45 millióról 77 millióra nőtt úgy, hogy a Monero árfolyama 300 dollárról kb. 400 dollárra emelkedett. Hetek óta nem érdemes Cryptonight algóval Monero-t bányászni, hanem SUMO-t meg ETN-t mert többet hoz, az ETH-nak repül az árfolyama még sincs közel sem ekkora difficulty növekedés.

-
válasz
szazbolha
üzenetére
Nekem Java van, a web akármikor kinyírható, aki meg a gépemet fel tudja törni, annak odaadom a fele királyságom
(kell egy külön pc amit hetente 1x kapcsol csak be az ember, hogy leszinkronizáljon és kész)Pont az ugrálás a lényeg amikor semmit nem ér agyon lehet bányászni magunkat ha felmegy az ára eladni és örül mindenki. Rizikós, de nem rizikósabb mint a többi, ugyanúgy IT amit bárki beboríthat kellő tudással, vagy ha épp kiszáll a 2/3 bányász aki kezdte mert megadóztatják őket.. de ez már más téma.
Dr. Romano? Te nem kaptad meg a mailt amit küldtek? minden le van benne írva részletesen, hogy még lehetnek fennakadások, mivel tele vana rendszer friss modulokkal és ezért ellnézésünket is kérik cserébe a FEE 0.005 re van leengedve Jan31-ig

-
Dr. Romano
veterán
A krakenre küldtem egy kis zcasht 17-kor, látom a Recent deposits-ben (success), de a kreditem még mindig zéró. Mennyi ideig tart amíg felkerül oda is?
-
szazbolha
addikt
válasz
Tamás9x
üzenetére
Köszi, de nem rizikós ez így? Lehet tüske, de mi van hogyha amíg gyűlik (elég sokáig) épphogy árfolyam zuhanás lesz. Oké, bármely coinnál előfordulhat, de lé valahogy szívesebben tárolnám BTC, LTC vagy ETH coinban amit bányásztam.
Hülyeség ez?Szerk: Én webes HUSH wallettet csinálnék. A javás nem szimpi. Neked melyik van?
-
-
Yany
addikt
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Ezt hívják wishful thinkingnek, és aztán jön a combos zakó, amikor rádöbbensz, hogy még közel sem termelte vissza az árát. Se a kivételkori jattokkal nem számolsz, se a gép többi alkatrészével. Ha egy bányász így kalkulál, az minimum felületes, de inkább felelőtlen, ha még kommunikálja is, hogy visszahozza az árát gyakorlatilag semmilyen költséggel nem számolva.
-
válasz
bobalazs
üzenetére
https://luckpool.org/ Ő jobban fizetett
http://miningpools.cloud/?pool=hush#/ De itt kezdtem. -
Én nyugodtan mondhatom, hogy 3 hónap alatt megtérült, köszönhetőleg a Hush égbeszökésének
Már csak kivenni lesz érdekes... 
-
jozsef8
aktív tag
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Nem olvastam vissza 3 oldalt de köszi

-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Ez OK, csak azért nem így szokás bányász körökben számolni, hiszen a kártya nem megy el magában és fogyaszt némi áramot is. Ha meg csak befogod kotorni a gaming kártyát, akkor a BTC tranzakciós díjak elég durvák lesznek a bányászott coinhoz képest, ezt sem érdemes figyelmen kívül hagyni. Szóval értem én, hogy számoltad, de ha vállalkozásba kezdesz, ne így csináld az üzleti tervet.
-
Dexar007
veterán
Szerintem pedig folosleges pillanatnyi arfolyamon,es nehezsegi szinten 60-90 napra elöre szamolni.

-
szazbolha
addikt
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Szerintem egy 1060-asból sem jön kianapi 3USD tisztán. Az 750 Ft, Az áaram díja mégerre rá jön, min. 100 FT. Szóval 24/7-ben kéne 850 Ft keresni azza a 1050 ti-vel.
Nagyon jók a megtérülési idők, de szerintem alig van VGA ami 4 hónap vagy annál rövidebb idő alatt kitermeli az árát. Inkább a 6-8 jellemző, beleszámítva minden veszteséget, fee-t leállást, stb.
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Fiddlestick
üzenetére
Picit sokat kéne tuningolni ahhoz az 570-eseket

-
Ferdzsoo
addikt
válasz
fogtunder
üzenetére
Kérlekszépen. Nem a komplett gépről beszélek ezt nem tudom honnan szedted.
Palit gtx 1050Ti 162 EUR kb. 196USD
Nicehash - neoscrypt napi 2,8$. Ez az alap tuning nélkül. Tuningal majd 3$ és a fölött.
Ez 65 nap, és igazad van nem 50. Az én számításom 2 héttel ezelőtti volt akkor még lehetett 148EUR-ért kapni a 1050ti-t. -
szazbolha
addikt
válasz
jozsef8
üzenetére
Attól függ mennyi pénzed van rá és mennyire vagy trürelmes beszerezni.
Én ilyeneket vásárolnék jó áron: 1060, 1070, RX570Szerintem ne sértődj be egyesek nem túl szimpi hozzászólásán.
Egyszer mindenki elkezdte. És most nagyon nehéz megmondani mi lenne a jó.
Én már szintee bármit veszek, amin van napi 200 Ft haszon.... -
Fiddlestick
aktív tag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Nem lepted emg tul a havi 10.000.00 dolalrt ? Haaaah, amatőr!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Krix
őstag
válasz
Fiddlestick
üzenetére
20?? ETH-n? Ez komoly?
A legjobb ami nálam van az 15.1-et megy. A legrosszabb meg alig ment többet mint 12 MHs kb. 0 kelvinre hűtve.

Új hozzászólás Aktív témák
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Apple asztali gépek
- iPhone topik
- Jövedelem
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Battlefield 6
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- PH! Darts
- További aktív témák...
- Pár hetes, (48") LG 48C52LA OLED evo Tv, Smart, 4K Ultra HD, 144 Hz, (2025-ös modell)
- Xiaomi Redmi A5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A05s 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A05s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kolink SFX 350W tápegység /BONTATLAN/Számlával/
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 8GB 256GB 1 év garancia
- Gyönyörű iPhone 13 128GB Fehér - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4650G 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- HP 14 Elitebook 640 G10 FHD IPS i5-1345U vPro 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(CryptoNight meg 40% körül tartja) Hőfokban az Ethash valamivel jobban tud fűteni, míg a CryptoNight az alacsonyabb kihasználtság okán elég lazán hajtja a gépet.

Mellesleg nem most akartam volna kivenni, hanem hónap végén, addigra kicsit több gyűlt volna.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)