Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
szazbolha
addikt
válasz
Szerpentin
üzenetére
Plottolási sebesség korlátozása
Volt valami GYIK a béta időszakban. Azt találtam meg, ahol volt ezzel kapcsolatos kérdés.
A választ gondolom a chia egyik embere adhatta.
Asszem 10 perc meg 1 óráról volt szó... nade akkor is. Ez bármikor változtatható. -
szazbolha
addikt
Ha megjelenik egy coin és azzal kapcsolatban felmerülnek a kezdeti kérdések és megbeszélések akkor azoknak is új topic lesz nyitva?
Szerintem hamar lecseng ez a CHIA ügy.
1. belátjuk hogy kicsik vagyunk, 2 könnyű üzemeltetni.
*/*/*/Más:
A plottolási sebességet korlátozták, és korlátozni is fogják (1 fázis x idő, teljes plott y idő), hogy a csalásokat elkerüljék. Ez lehet, hogy hatással van az átlagos bányászra is. Feltételezem rengeteg felesleges műveletet végzünk el.
Még egy fekete pont a chianak. -
szazbolha
addikt
-
szazbolha
addikt
CHIA érdeklődők: Kérem csekkoljátok le.
Úgy tűnik találtam egy kínai Chia poolt, pár napja működik: [link] -
szazbolha
addikt
válasz
gyurma888
üzenetére
Ez is milyen durva már... gyak 5-7 év a most legyártott Chia plottok várható élettartama, vagy még kevesebb, ha durván növekszik a hálózat. A kisbetűs részt senki sem olvassa el.
A k=33-at nem javasolták, jó a 32-es . Persze 33-ashoz már nem elég az 512-es SSD." The only cases where you would need to re-plot are: 1. if you are joining/leaving a pool or are switching pools (the pool public key is hard-coded into the plot) or 2. if hardware speeds advance to the point of a certain k value becoming obsolete (e.g.,
k=32becomes too fast to plot and we ban them, forcing you to replace them withk≧33plots). For case 1., you are free to have any mix of solo plots and pool plots if you do not want to re-plot. For case 2.,k=32is not expected to become outdated until sometime between 2026-2031" -
szazbolha
addikt
válasz
gyurma888
üzenetére
Hát igen... ezen a gondolatmeneten én is végigmentem. De lesz pool? Mikor?
"a kulcs hard kódolva van a plotokban,"
Minden csak akarat kérdése, meg szoftveré. Valószínűleg kevesebb számítási igény és kevesebb idő kell a kulcs módosításához, mint egy új plot létrehozásához.
Ha nagyon akarják (szerintem nem) megoldanák, hogy bányatársasághoz csatlakozáskor, az addigi plottokat fel lehessen használni.Mivel nekem nagy BTW-s SSD-m van, nagyon nem bánt a használata, de lehet vissza kéne venni a fejlesztésekből, amíg nem lehet közösen farmolni. (lásd szeparált gépek esete)
-
szazbolha
addikt
-
szazbolha
addikt
válasz
oZone762
üzenetére
Milyen konfiggal éred el a 7 órát?
Én is néztem a Rewards fülecskét, és reménykedem abban amit írsz. Kell a bányatársaság. De ha nem lehet migrálni az eddig elkészült plottokat az elég gáz lesz.
@Danex Lővésem sincs miért ez a hype. De ha nincs ez a hírdömping sosem értesülök róla, és sosem kezdem újra a bányászatot. Most kicsit bánom, hogy nem 1 hónapja tudtam róla.
Kb 1 éjjel túrtam a netet, ennyi kellet a döntéshez és belevágtam.
Azóta kicsit tisztult a kép, de még mindig úgy gondolom a GPU-s bányászat sokkal egyértelműbb volt. A hardver, a beállítások és a termelékenység között érthető összefüggések voltak. -
szazbolha
addikt
válasz
fasyrt
üzenetére
Igen, a végén lehet efajta visszarendezés, hogy csak 1 gép menjen sok HDD-vel, Rendeltem már Pice x1-> 8xSata adaptert
Most üzemeltem be az első Toshiba 6TB-t. Kattog... Amikor nem írok rá akkor percenként kattan egy csúnyát. Ez elég gáz, eddig a gép teljesen halk volt.
-
szazbolha
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Szerintem jól értetted, a lufitól lesz ez is jó. Ez elmúlt 2-5 év mi másról szólt?
Ha van egy üres dobozod, akkor abból csak úgy vehetsz ki cukorkát, ha valaki előbb oda beteszi.
/*/*/*/*//Chia koncepciót váltok. Nem lesz 1 központi tárhelyem, hanem a plotter gépekbe helyezek el 2-3 tároló HDD-t, ha megtelt akkor ezeket bővítem USB-s HDD-kel.. Így nem kell terrányi adatokat a belső hálón mozgatni és a távoli helyen lévő gépeim is tudnak szigetként működni. Az op. rendszernek nem lesz külön SSD-je, hanem az egyik 512-esen kap 80GB helyet.(remélem működni fog) Ezzel +1 Sata hely keletkezik a tárolóknak.
A gen3 gépemet meg minimum gen4-re cserélem. Zavar, hogy 30-40%-al lassabban plottol. -
szazbolha
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
"Én jelenleg nem értem mitől lesz a chia jó. "
Szerintem attól, mint a többi alter coin. A régi szép elvek esztek...
Most ismét egy szűk közösség - néhány potenciális szereplő - gazdagszik sokak kárára. Bányászként van lehetőség lecsípni ebből a haszonból. Ez tekinthető sportnak, szórakozásnak, de megélhetést erre alapozni nehéz.Mindegyik coin köré fújnak egy lufit, ráakasztják egy mézesmadzagra és mehet a dolog.
Kellet egy arc.. odarakták a bittorent ötletgazdáját, kellet egy körítés, kell egy hihető ígéret, zöldül a bányászat + mennek a tőzsdére, mert ez nem olyan lesz mint a többi..... nem hát.
Még jó hogy a BLM-et, meg kiterjesztett szabadságjogokat nem keverték bele.Bocs... de én így gondolom.
-
szazbolha
addikt
válasz
fasyrt
üzenetére
A negyedik plotra nincs elég memóriám, de azt is rendeltem már. Ha lesz 32GB ram, akkor kipróbálom. Végül is az a 9 óra nem rossz 3 párhuzamosra, így 3 óránként jön egy plot csak a játszós gépemen.
Sokkal gyorsabban megy mint kezdetben számoltam. Ijedtemben el kezdtem felvásárolni az apróból a használt HDD-ket is amelyek 5000Ft/GB alatt vannak és nem bad szektorosak. -
szazbolha
addikt
válasz
Shkiz0
üzenetére
Szórakozásnak fogom fel. Így voltam nagyjából a BTC meg az alter bányászattal is, persze jó lett volna meggazdagodni, de mindig a nagy hullám után szálltam be..
A VGA-kat el tudtam adni, a többi maradt, van vagy 2 doboznyi cuccom, van ami későn érkezett, fel sem bontottam. De most ez a tárhelyes chia jobban szórakoztat.
Jókor kell majd kiszállni, különben féláron se lehet majd eladni a 6-8 terrás HDD-ket. -
szazbolha
addikt
válasz
EQMontoya
üzenetére
Digi 1G netem van. Otthonról munkahelyre nem tudtam átküldeni a 100GB-os fájlt. Megszakadt, hagytam a fenébe.
Dedikált felhőbe nyilván fel lehetne gyűrni technikai akadályok nélkül, de mennyi idő?
Meg mondjuk 10-20TB felszinkronizálása nem ciki? Engem zavarna....
És ha többen kezdik ezt csinálni, mikor korlátozzák majd az ilyesmit. -
szazbolha
addikt
Toshiba P300 6TB - úgy tűnik felvásárolták az országban. jelenleg nagykerben sincs
3 napja 37K-ról indult (legolcsóbb ár), mamár 43 volt, most nincs.
Ipon szerint 3,2% a meghibásodási arány.... ez kicsit ilyesztő.Melyik lesz a következő? Van még 7000 Ft/TB ár alatt 6-8 TB-os HDD?
Szerk/update:
Iponnál már 50K-ért rendelhető: [link] -
szazbolha
addikt
válasz
Albigator
üzenetére
Nem az utánjárással van a probléma. Egyszerű mint a faék.
1. Készítesz plottokat a Chia klienssel - ehhez kell átmeneti hely gyors SSD-n
2. Tárolod a plottokat egy tárhelyen - ez a farmolás, azért jár a coin.Esélyed a coinra a saját/network tárhely aránytól függ. Itt tárhelyen a már elkészült plottok mérete értendő. Szerintem az kezelhető lenne , ha 2-3 hetente sikerül 1-1 coint megnyerni (véletlenszerűen neked osztja ki a renccer), de ehhez már most 20-30TB méret kéne.
És gyorsan növekszik a Network SpaceAz meg milyen csákányozási élmény, hogy hónapokig, akár évekig üres a tárcád....
Szerintem bányatársaság nélkül sokan abbahagyják majd, ha látják a win rátájukat.Egy bányatársaságban talán petabájtos nagyságrendtől kezdene naponta csöpögni a mikrocoin. Hány magyar kéne ehhez?
-
szazbolha
addikt
válasz
Albigator
üzenetére
Azt szerintem nem lehet megmondani hogy érdemes vagy sem, még nincs is a piacon Chia.
Előfarmolás megy.
A hardvered bőven elég hozzá. Olvastam más bányásztól is hogy CHIA-val egészítené ki a dolgait, hogy kihasználja a parlagon lévő erőforrásait. Ez elsősorban CPU és háttértár.
Viszont van jelentős RAM igény is, min. 3,4 GB / plottolás, tehát az lehet akadna valamennyire a GPU-s bányászattal.Elég általános vélemény fórumokon, hogy a Chia nem a kis-csákányosok coinja. Nincs még bányatársaság, a technikai feltétel sem adott hozzá. Csak bizalmi alapon lehetne megszervezni, sok kicsi elosztott tárhellyel.
Egyedül nem tudsz elegendő tárhelyet venni/létrehozni, ahhoz hogy napi vagy heti szinten kapj Coint. Töredék meg nincs. -
szazbolha
addikt
válasz
Szerpentin
üzenetére
1.1.2-öt.
Én sehogy sem értem, 3 párhuzamos plott, fogyasztás és lemez aktivitás: [link] -
szazbolha
addikt
válasz
retekbacsi
üzenetére
Nem gáz, lehet közösen is.
12TB tárhely mellé bőven elég 1TB-os plottoló SSD, amin 1-2-3 plottolás megy párhuzamosan. (ha jól értettem a 12GB-s tárcsást.)Szerintem nem érdemes plotterba sokat beruházni, mert pár hét múlva elérjük a saját tárhelyünk korlátait. Azaz nem fogunk több plottot gyártani, hacsaknem folyamatosan veszegetjük a tároló HDD-ket.
Én biztos eladom az SSD-imet ha elérem a tárhely korlátomat.
/*/*/*/*/*/
A hardver limitáció továbbra sem világos számomra. Két napja megy 3 párhuzamos plottolás folyam az 1TB-os Viperen, minden hűvös a gépben, ventik csendesek.
Cpu 90-100% között mozog, RAM kihasználtság 70-80%, a plottoló SSD terhelés még az 50%-ot sem éri el. Foglalt hely 500-600 GB között. Gigás net, kb 0 forgalom.
Hol a szűk keresztmetszet? Miért nem gyorsabb 9 óra/plot-nál?
Zárt házban, közepesen szellőző rendszer.
-
szazbolha
addikt
válasz
Szerpentin
üzenetére
Bocsi... a page fájlra gondoltam. Lehet rossz szóval "swappelés"-t írtam arra a folyamatra, amikor a memória egy részét tárhelyen (SDD, HDD) cserélgeti az op. rendszer. Ennek helye és mérete beállítható.
-
szazbolha
addikt
válasz
Szerpentin
üzenetére
"meg tudom nézni a logból hogy csinál e ilyet?"
Nem. Annak a meghajtónak a terhelését kell nézni ahol swap file van.A CPU/RAM terhelések kaotikusak (számomra) annyi fix, hogy a gen3 intelt hamarabb terheli 100%+-ra a plottlás, de az sem melegszik úgy mint pl játék alatt..
-
szazbolha
addikt
válasz
Szerpentin
üzenetére
Ez sokkal jobb mint az én 9 órám, pedig a CPU kb azonos teljesítményű a 9400F-el, és nekem több a RAM-om.
Ha rendszerben 8GB ramod van, akkor nem kezd sweppelni a max 6GB plottonkénti beállítással? Vagy az a 2 plottra vonatkozik?Az i6-6600 mellett 1TB vagy 512GB a samsung SSD? Gondolom ez SATA-s, azért lassabb.
-
szazbolha
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Remélem neked sikerül valami tendenciát, vagy limitációt megállapítani.
Nekem nem sikerült, de leginkább a plottolás első szakaszára koncentráltam (1-30%)Most annyit tudok, hogy 3 féle NVMe SSD-én azonos volt a sebesség.
Ennek ellentmond, hogy a RAM növelésével, és órajel növeléssel kicsit növekszik a sebesség.
Intel 3gen rendszer sokkal lassabb mint 4.gen vagy 9.gen (9 vs 13 óra). A 4 és 9 között nincs érdemi különbség. Az SSD-ket Pcie-ről adapterrel hajtom 3. és 4.gen cpu-nál.
Nem tudom mi okozza a különbséget.A különbségek párhuzamosításnál jönnek elő. De azt sem tudtam optimalizálni, illetve csak a ram növelésével tudok érdemben 10-20% gyorsulást elérni
CPU nekem sem melegszik, bár sikerül 100%-os terhelést is elérni.Parancssor tényleg jó lenn, leginkább a start/stop funkció hiányzik. Vagy a restart,.
-
szazbolha
addikt
válasz
Szerpentin
üzenetére
Szerintem aki n+1 2TB-ost vesz, az málnával csinálja USB-n keresztül.
Van erre példa a Chia GYIK-ban.
PC-vel is lehet, akár régi géppel is, amin van mondjuk 2xPcie x16 meg 3xPci x1 és ezekre USB-ket szaporít vagy 8 db satát / x1. Ezzel elvileg rögtön van 40 db Sata portja /gép.
Ami 80TB tárhely. Ez már komoly beruházás lenne, de még mindig alacsony részesedés. -
szazbolha
addikt
válasz
oZone762
üzenetére
"A HDD SMR/CMR kérdés volt már?"
Részemről nem, egyszerű csákányos vagyok... csak egy WD RED-em van, a többi olcsó P300 lesz. Mással nem lehet tartani a 7000 Ft/TB árat.
A helyzet rossz, de még nem reménytelen, ha nem növekedne a hálózat, akkor elérném az 1-2 hetet, de így az 1 hónap/win se lesz meg május elején:
-
szazbolha
addikt
válasz
Szerpentin
üzenetére
"patriot viper vpn100-t találtam, aminek 1650 az ígért TBW-je"
Én is ezt választottam a TBW miatt Chia-hoz. Nem tudok annyi tárhelyet venni, hogy ezt kihasználjam, szóval nem nyúzom szét.. Kissé csalódás, hogy fele akkora IOPS-al, 2300/2000 sebességgel rendelkező apacer NVMe sem plottol lassabban. És a mezei SATA SSD-k sem sokkal lassabbak, ha 1 porton csak 1 plottolás megy. (a viperen 3)
De lehet nálam van valami hiba, vagy linux alatt másként alakulna... ezt nem tudom.
Nálam 3 gép megy 3-3-2 plot párhuzamosan és most épül a 4. gép. Azon 3-6 plot fog menni.Most kísérletezem a RAM-al és úgy tűnik 10-20% gyorsulás elérhető, ha a ram opciót drasztikusan növeljük. Pl duplázzuk az eredeti min. szükséges 3400 Mb/plot-ot.
De még mindig nem tudom hol a limitáció, néha azt gondolom a plotter szoftverben... -
szazbolha
addikt
Kis színes a chia bányász életéből.
Ma 11 óra környékén a tárhelyes gépemen hibaüzenet jött, hogy megtelt a lemez (még 4TB hely van). Aztán ment minden tovább, de a másik 2 plottoló gépen a kliensek leakadtak, de a háttérben megy a plottolási folyamat. Visszaléptem a kliensbe és ezeken a gépeken leállt a háttérfolyamat.
5 félig kész plottot veszítettem el.
Ez így nem túl jó... -
szazbolha
addikt
válasz
üzenetére
256-os garantált hogy beteljen és kiakadjon a plotting. 512-esen van esély hogy működjön dual plotting, főleg ha lenne eszköz ami szinkronizálná az időbeni eltérést (mondjuk nem engedné egyszerre a 2. fázist), vagy akár manuálisan is megállítható lenne a folyamat.
Nem csináltam végig, de úgy számoltam 4-5 plottolás után van esélye , hogy összecsúszik a 2 párhuzamosan indított folyamat.
-
szazbolha
addikt
Chia plottolás K32 Disk Usage: [link]
Ebből kiokoskodható, hogy egy 500-as SSD-n elvileg elindítható 2 plottolás is, mert csak a folyamat 50-70%-os állapota között haladja meg a 200 GB-ot a felhasznált terület.
Azaz el kel tolni az indítást, a számított/letesztelt plottolási idő felével.Kipróbáltam nvme SSD-vel... sajnos a két plot számítási ideje nem azonos, és a maximumok kezdenek egymásra tolódni. Betelt lemeznél lassul a folyamat, majd kiakad(hat) a cliens. Mindkét plot elveszhet.
SATA 512 SSD-vel szerintem eleve belassul 2 plot, de ezt még ki kell teszteljemA P3,P4 fázis áthelyezhető másik diskre (2nd temp dir), de ebből a szempontból nincs sok értelme mert a max Disk használat a 2. fázis végén van. Vagyis ekkor foglal 239 GB-*ot a tmp mappában a plottolási folyamat.
Ha az algoritmus javításával ez lemenne 230 GB alá, akkor simán lehetne 512-es SSD-n kettő plottot számolni kiakadás veszélye nélkül.Ha valakinek van ötlete olcsó 50-100 TB tárhely létrehozására kérem ossza meg. Szeriuntem ez az a szint amit el kéne érne hogy esélylegyen hosszabb távon is coint szerezni.
-
szazbolha
addikt
válasz
oZone762
üzenetére
Igen, most bizalmi alapon lehetne klasszikus bányatársaságot csinálni. Én olyanokat keresnék kalákába, akik nagy tárhellyel rendelkeznek. De hogy mozgatom át nekik a fájlokat?
"Furcsa, hogy ilyen kicsi az nvme előnye, akkor elég az 1TB sata is."
Ezt nem tudom, mert nincs 1 TB-s Sata SSD-m. Amít írtam 1-1 plottolásra vonatkozott, mármint a Sata SSD-re 1 TMP-volt írányítva.
Azt gondolom párhuzamosításnál kezdődnek a gondok.Az biztos, hogy az 1TB NVME simán viszi a 3 párhuzamos plotot. Ha van is lassulás, azt nem tudtam kimérni, mert a plot folyamat nem egyenletes sebességű (értsd a % nem egyenletesen változik, azaz az első 10%-ból, nem tudod megmondani mikor lesz vége.)
-
szazbolha
addikt
válasz
üzenetére
"Amikor 3 gépen nyomod, akkor 3 gépen fut a kliens, 3 gépen sync-el?"
Sajnos igen. 3 gépem plottolok és 1 gépen tárolok. Win10 cliensben próbáltam lekapcsolni a Sync-et , mert elég lenne, ha az a gép csinálja amin a tárhely van, de nem sikerült (törölni kell a cél útvonalat [link] - ekkor a farmolás ablak üres lesz). Amint felveszel egy plotot, már látja is a tárhelyet és nekem újra szinkronizál, sőt látom a listában a régi már kész plottokat. Lehet csak bénázok és parancssorból lehetne ezt beállítani.
Állítólag linux alatt lehet ezt jól szabályozni.
-
szazbolha
addikt
válasz
üzenetére
Na... ezek azok az érthetetlen dolgok, amiatt nem tudtam belőni milyen hardver kell.
Mindenhol azt olvasod SSD kell, de neked gyorsabb 2 HDD raid0-ban.
Én meg nem tudtam különbséget mérni 3 féle NVME SSD között, úgy hog közben a CPU és MEM terhelés 40-50% között mozgott, azaz nem itt volt a limitáció.Ha nagyon okoskodni akarok, akkor azt mondanám, hogy a CPU nem valami extra lebegőpontos számításokat végez, hanem egyszerűbbeket, főleg I/O műveletek. Nekem még 100%-os terhelésnél sem nagyon melegszenek, 30-40W ez fele, amit játék alatt ki lehet csikarni egy 4690K-ból.
A Raid0 azért lehet nyerő mert 2 sata között oszlik meg a terhelés.
Ha megnézed a HDD terhelését (mármint amikor 1 HDD-re plottol), akkor az nem 100%, hanem 60-80% között mozog ciklikusan.
Márha lehet hinni aidának. -
szazbolha
addikt
Az elmélet szerint igen. Egyszer elkészíted a plottot (6-10-24 óra), kimozgatja a kliens vagy te a tárhelyre és onnantól indul a farmolás, elvileg az idők végezetéig. Ha be nem fuccsol az egész, vagy a HDD tönkre nem megy.
De ez megint olyan csapda szerű lesz, hamár legyártottál 30 TB-nyi plottot, nem fogod kivenni alóla a HDD-ket, mert nincs miért. Eladni nem nagyon lehet 6-8-12TB-os HDD-ket mert kinek?, áramot sem sokat fogyaszt. (egy VGA-hoz képest) szóval tartogatja majd az ember a sarokban zümmögő géppel, hogy termelje a coint. Egyre kevesebbet ahogy lemaradunk a hálózattól, de termel....Szóval ebből nagy HDD temető lesz.
-
szazbolha
addikt
válasz
Szerpentin
üzenetére
Ezt a statot ismertem, de a sajátomra lennék kíváncsi. Hogy visszanézzem, összegezzem mi is történt a különféle konfiggal végzett pottolásokkal. Hektikus az egész, kevés a tendencia.
Sajnos Farming sikerességről semmit nem tudok mondani. Nekem zéró (persze most kezdtem), majd ha 1 hónap alatt leszek akkor van értelme nézegetni véleményezni., és reménykedni, hogy nem csalnak a random kiosztásnál. (vagy nem túl sokat)
Az általad számoltat túlzónak tartom (kevesebb a szubjektív várakozásom), jelenleg elhiszem amit a kliens mond. Most 11 plottal 5 hónap.
Hozzáteszem a tesztek alatt kb. 5-6 vesztettem elAmikor más coint farmoltam akkor jó volt hogy mikrocoinok csepegtek be. Most zéró.
nagyon kéne a bányatársaság, a kishalaknak így nincs sikerélménye. -
szazbolha
addikt
válasz
oZone762
üzenetére
Chia: 3 géppel plottolok. 4 db NVMe és 3db SSD-re.
Tárhely 6TB WD RED. Következő valami olcsóbb lesz. Lehet 2TB-sek csíkozva.Azt gondoltam majd jól kiokoskodom a hardvert a leírások, meg saját tesztek alapján, de nem találtam limitációt, nem találtam meg a tuti hardvert.
3 féle CPU 3 féle NVMe SSD variációval pontosan ugyanazt a sebességet adta.
A különbség csak a párhuzamos plottolásnál kezdődött, de ott sem volt drámai, amíg a RAM el nem fogyott.Nem tudom összegezni, de pár dolgot leírok.
- nem lehet megszakítani/folytatni a plottolást
- bármilyen hiba adódik (áramszünet, wifi megszakad hosszabb időre, stb) a plottolás megszakad/nem folytatható.Intel 3.gen (i5-3470s)100% CPU terhelés ha 2 vagy több SATA portra dolgozik.
Intel 4.gen (i5-4690K)100% CPU terhelés ha 3 vagy több SATA portra dolgozik.
Intel 9.gen (i5-5400F) 100% CPU terhelés ha 4 párhuzamos plot megy
100%-os CPU terhelésnél lassul a rendszer, de nem akad ki., de ha nem elég a memória (pl. 8GB-ra indítottam 3 plottot) valószínűleg összeomlik. Nekem a 22 órában állt le 3 plott elveszett.Ha a Sata HDD plottolás 1x sebesség,. akkor Sata SSD 1,5x, de NVMe.3 x4 (Pcie v2 x16) adapterrel 2x. Natív alaplapi NVMe szintén 2x
1 TB SSD-n 3 plot megy gond nélkül párhuzamosan
512 SSD-n csak 1 plot (próbáltam 512+240 másod tmp-vel, de a végén random belassult)
512 HDD csak 1 plot.
A TMP fájléret a folyamat során 0-280 GB között változik, a végén törli a fájlokat.
Ebből kiindulva elméletileg lehetne 512 SSD-n 2 plottolást folytatni kb 6 óra indítás eltolással. nekem nem siokerült, majdnem megtelt a SSD és lassult a folyamat (amit csak a % változásból tudtam követni, nem látom a parancssort csak a view-ben)A neten olvasható 7-8 óra/plot sebességet nem tudtam elérni. 10 óra felett megy akkor is ha egyszerre 1 plot megy. Párhuzamosításnál, ha birja a ram és a cpu, akkor szintén 10-12 óra a 2 db plot a 3 kicsit több. Akkor is ha 3 különböző SSD-n megy,.
Nem értem ennek okát.Jó lenne ha lenne valahol statisztika, de csak a saját mért adataimra támaszkodhatok.
Ha vége egy plot készítési folyamatnak már nem is látszik az indulási idő.
31%-nál megáll és sokáig "gondolkodik", egyszer le is állítottam, HDD-n már 1,5 órát állt ott.
1-30% egyenletes a sebesség, 70-90% között kicsit begyorsul.Ja igen.. a kész plotok szabadon mozgathatóak, áthelyezhető másik tárhelyre, de az újraszinkronizálás sokáig tart. Több gépem van és a leírás szerint sem tudom megszűntetni, hogy mind farmoljon és szinkronizáljon.
-
szazbolha
addikt
válasz
oZone762
üzenetére
Szerintem még korai megtérülésrő beszélni, max arról, hogy lehet-e tartani a részesedést 1 magányos bányásznak vagy sem.
Szerintem ez még kérdéses. Én 2-3 hét/win értéken szeretnm stabiliozálni, de tartok tőle csak eladhatatlan tárhelyetet fogok felhalmozni.Abban egyetértek, hogy hosszabb távon nem a plottolás sebessége lesz a probléma. Ahhoz lehet összedobni 100eFt alatt akármilyen használt, netán új gépeket.
-
szazbolha
addikt
"Ahogy néztem most kB 7000ft/tb az átlag joskanak elérhető merevlemez,"
Én úgy számolom hogy 800 Ft/plot.
A gyors SSD-k pedig megmaradnak. Mostani állapotban talán a 10%-os élettartalmat sem fogom kihasználni, mert a tárhely fogy el, azt nem tudom majd bővíteni.
De ha valakinek lenne nagy tárhelye, akkor lehetne kooperálni,. -
szazbolha
addikt
Dupla plottoláson mit értesz? Egy gépen 2 plott készítése?
Ha igen, akkor a megoldás több párhuzamos gép. Nem nagy költség, de elég hamar tárhely korlát lesz és lehet venni a HDD-ket hetent.
Egyébként i5-4xxx / 16 GB-on / 1TB NVMe = 3 párhuzamos plot 10-12 óránkánt. (ha valami baj nem történik)Számításom szerint egy 6TB hdd-n 50 db plot fér el, naponta kb 8-10 plotot tudok készíteni, azaz 1 héten belül telerakom.
Mostanra nekem a tárhely lett a korlát. Hetente kéne vegyek 1 db 6-8 TB HDD-t.
Megértettem miért vásárolták fel a 2TB HDD-ket a kínaiak. -
-
szazbolha
addikt
1.0-ás kérdés.
MBR-es boot SSD mellett van egy 2TB lemez (eddig ok), vettem mellé használtan egy 6TB-osat, az lehet GPT vagy darabolni kéne 2TB MBR particókra?Jelenleg nincs/nem látszik rajta partíció és nem tudom inicializálni sem.
-
szazbolha
addikt
válasz
oZone762
üzenetére
Ez az alap.
De... én nem coin-hívő vagyok, hanem racionális és szórakoztat a bányaszat optimilzálása.. Mindkét hullámból nyereséggel jöttem ki, bár mindkét esetben megloptak.
Egyszer a váltónál, legutóbb a bányásztársaságnál.Csúnya ez a világ, az én nyereségemet is valamelyik bepalizott vásárló fedezte.
-
szazbolha
addikt
válasz
Frozen
üzenetére
Nem kell külön wallet, amíg nem tudod átváltani,. Regisztrációkor automatikusan kapsz egy chx walletet. [link]
Első benyomások 1 plotra: 9500F / 16GB / nwme SSD / hálózati cél mappa
Eddig CPU limit van. memóriából 4GB-ot használ, az SSD alig terhelődik, hálózat alg terhelődik. Ez szerintem nem jó hir,mert régebbi CPU még nagyobb limitáció lesz,
De még csak 6% ment le az első plot-ból.
-
szazbolha
addikt
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
OK, tételezzük fel teleraktam a 4 TB HDD-met X nap alatt. Megtelt.
Utána mi történik?
Csak a plotok létrehozása és tárolása ad CHX-et, vagy ha már nem csinálok új plotot akkor is ketyeg a rendszer és jön az XCH.Mert ha az előbbi, akkor havonta kell vegyek új HDD-t, állandó bővítés
Ha autóbbi, akkor nem kel agy beruházás SSD-be, mert az csak a plot gyártáshoz kell a sebesség, és a plotok számát idővel korlátozza a HDD tárhely.Mi a jó stratégia?
-
-
szazbolha
addikt
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Köszi az infókat. Van egy táblázat: https://docs.google.com/spreadsheets/d/14Iw5drdvNJuKTSh6CQpTwnMM5855MQ46/edit#gid=474590677
Én ez alapján azt sakkoztam ki, hogy 4. generációs CPU-val, 16GB RAM-al, SATA SSD + SATA HDD konfiggal is el lehet indulni. Ebben valóban a HDD a legkisebb tétel, nekem is van pár terra a fiókban. A plot elkészítésének ideje az egyik kulcs.
A plot párhuzamosításról nincsenek infóim, lehetne gépen belül, de a legolcsóbb az lenne (ha működne) hogy a fenti konfigból 3-4 menne 1-1 plottal. Nem tudom mi lesz a szűk keresztmetszet. CPU 4 szál, RAM 16GB? vagy a satás SSD 500G.
Az is kérdéses, ha a temp nem satára készül, hanem HDD-re, akkor a folyamat mennyivel lassabb?
-
szazbolha
addikt
Üdv! Amikor elhagytam ezt a topicot 2019-ben akkor azt gondoltam, a bányászat virágkorának első hulláma a kezdetek kezdetén több mint 1 évig tartott (a vége az volt, amikor már VGA-val nem érte meg BTC-t bányászni), a második csak 6-7 hónapig tartott. Arra számítottam, hogy a következő kb 3 hónapos lesz.
Lehet most jött el az idő, és CHIA XCH lesz egy sláger coin. Bár lehet ezt csak a cikkek generálják.
Amit lehetett átolvastam, nem mindent értek 100%-osan, sőt az optimális hardver összeállítás sem világos, ezért én is egy kis konfiggal indítok.
Az már most látszik (szerintem), hogy bányászként XCH-val nem lehet majd vagyonokat keresni, de lényegesebb kevesebb energiával, akár lakásban elhelyezett pár géppel is lehet majd termelni.
-
szazbolha
addikt
válasz
0528barton
üzenetére
Venti témához. Ma bontottam egy gépet, nem bányagépet. Egy márkás 8cm venti hűtötte a 2 raidbe kötött HDD-t. Az egyik lapátja kitörött. Ott volt a ház alján.
Sosem láttam ilyesmit, a gép 5 évig folyamatosan be volt kapcsolva, nem mozgatták. Amúgy tökéletesen ment. -
szazbolha
addikt
válasz
fireman123
üzenetére
Erkély, terasz.
-
szazbolha
addikt
Akik az új NH-n bányásznak milyen haszonnal teszik? Csak az érdekelne amikor a teljes lakossági áramdíj a költség. A beruházást/megtérülést hagyjuk, mert a régi cuccaim még megvannak.
Egyébként van még egy kis BTC-m a régi NH-n, ezért reggeltem az újra is, hátha tényleg átteszik.
Kb, 1 éve nem léptem be a régi NH-ra, most végig néztem a számlámat és 2018 decemberében felezték a rajta lévő BTC-t. Ennek mi az oka? Nem követtem az eseményeket.Van még pár-száz hógolyóm is, csak nem találom hol van... lehet már nagyon gazdag vagyok.
-
szazbolha
addikt
válasz
TomiTheHero
üzenetére
Köszi!
Én kivárom a következő hullámot, amikor ismét natívan nyereséges lesz a bányászat.
Az első hullám a kezdetek kezdetén több mint 1 évig tartott (a vége az volt, amikor már VGA-val nem érte meg BTC-t bányászni), a második csak 6-7 hónapig tartott. Arra számítok, hogy a következő kb 3 hónapos lesz. Gyorsan kell reagálni és a végén gyorsan eladni a cuccot.
Izgalmas idők voltak, volt értékelhető bevételem is, de végeNekem nincs ingyen az áram, adózok a BTC tevékenység után, és nincsenek hosszútávú várakozásaim, azaz amint megtermeltem, eladtam a coint.
-
szazbolha
addikt
válasz
TomiTheHero
üzenetére
Ha van kedved írd meg miért vágnál bele, most 2019 nyár végén.
Engem ez valóban érdekel, mivel én abbahagytam, de gyakran arra gondolok újra kéne kezdeni.
Szerintem erre két oka lehet az egyszeri bányásznak Magyarországon:
- Ingyen áramhoz hozzáfér (lopja, kapja, vagy dotált napelemes cucca van)
- Vannak jövőbeni várokozásai a crypto valutákkal szemben (értsd: befektet hosszútávra) -
szazbolha
addikt
Akkor most eljött a vég?
-
Dear WinMiners,
It’s no secret that crypto coins and the mining of such coins are undergoing a very challenging period characterized by major price drops and diminishing mining profitability. Mining earnings have come down considerably, to the point that many miners around the world have ceased their mining activity.While Team WinMiner remains a very strong believer in blockchain and crypto, the current market climate has led us to the decision to roll back the WinMiner token sale and to hibernate the WinMiner service until more favorable market conditions return and allow us to fulfill the grand WinMiner vision of bringing crypto to the masses. It simply no longer makes sense to try and accomplish this in the current market conditions.
-
szazbolha
addikt
válasz
golya87
üzenetére
Számoljunk a legegyszerűbb alapadatokkal, eltekintve attól, hogy a fűtési rendszerbe miként kerül be az elektromos energia, eltekintve az éjszakai vagy mennyiségi kedvezményektől.
1 KWh villamosenergia 37 Ft.
1 KWh villamosenergia fűtőértéke 3,6 Mj1 m3 gáz ára 80Ft.
1 m3 gáz fűtőértéke 34 Mj
3,6Mj = 0,105 m3 = 8,47 FtA villannyal fűtés kb 4x drágább. A különbség 1 KWh esetén 28 FT. Vagyis akkor "nyereséges" a COIN-os fűtés a gázzal szemben, amikor 1 KWh befektetett energiával 28 Ft-os árbevételt érsz el.
Ez nem is olyan vészes, de kártyánként vagy rigenként változik. A hasznosságnak el kell érnie a 28/37= 0,75 értéket.Összefoglalva, ha a bányászat nullszaldós vagy csak kicsit veszteséges (0,75) akkor pusztán fűtőértékkel számítva kiválthatná a gáz fűtést. Ez az általános vélekedés, de...
A problémák ott kezdődnek, hogy a bányászat által termelt energiát hogy vezetjük bele egy családi ház fűtési rendszerébe. Ennek technikai korlátai is vannak, nem csak anyagi.
Legegyszerűbb lenne vízhűtéssel +hőcserélő, de ekkor szembe kerülünk azzal, hogy alacsony GPU hőfokokat szeretnénk, és a GPU-t hűtő folyadék max. 50 fokos lesz. Ha alacsony hőmérsékletű folyadékot keringet a fűtési rendszer pl. 40 °C akkor a deltaT kicsi lesz a hőcserélőben és nehézkes átadni nagyobb energiát. -
szazbolha
addikt
Üdv! Virtuális géppel bányászott már valaki? CPU? GPU?
Van pár helyen még limit alatti mennyiségem. Pl. Winmineren 1/2 dollár hiányzik a kiutaláshoz.Megmaradt még 2db rx560-am, de senkinek nem kell, mert még a moddolt bios van rajta.
Én meg lusta vagyok a gépbe visszarakni és eredetit visszahúzni.Amúgy mindent eladtam még a nyáron, pár táp meg 2 doboznyi riser + kábel maradt meg.
Nem hirdetem, mert hátha egyszer beindul a biznisz, de ha valakinek mégis kéne (egyszerre sok) akkor eladom
Bár kétlem, hogy lenne aki építene még bányagépet.
Ja... 2db "szétmoddolt" szerver tornyom is megmaradt. De szép is volt, amikor 2+ KW-t zümmögött az erkélyen.
Jó biznisznek tűnt.Senkit nem akarok bosszantani, de az "azonnal eladom a coint" stratégia nálam bevált, nyereséggel szálltam ki a buliból.
-
szazbolha
addikt
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Jobb befektetés mint a hógolyó?
-
szazbolha
addikt
válasz
fireman123
üzenetére
Meggyőződésem, hogy régóta nem decentralizált és főleg nem "független" vagy transzparens.
A pénzszivattyú régóta ez az egész. -
szazbolha
addikt
válasz
Shkiz0
üzenetére
Én a nem hívők között voltam, és márciustól szép csendben adogattam el a cuccaim. Egyesével.
Kis bukással szálltam ki, pedig még van 3 db VGA-m, 2 CPU-m, 2 RAM-om, és 1 db 850-es tápom.
Szóval 4-5 hónap alatt termeltem sokat és kezdetben szórakoztam is a gép építésekkel.
.
Az utolsó és egyben legnagyobb hülyeség a hógolyó coin vásárlása és bányászata volt. Csak ez a coin ragadt be nálam, de asszem véglegesen.
De az egészet nem bántam meg. Ez volt a második bányászati láz amit részben végigéltem. Régebben valahogy nehezebben éltem meg az elsorvadást, azt amikor már nem lehetett BTC-t bányászni, illetve nem érte meg VGA-val.
Most kis híja volt, hogy nem raktam bele nagyobb pénzt. Az mentett meg, hogy a tavasszal lassan jött a meleg és az erkélyen a gépek sokáig bírták. Mindig úgy volt, hogy majd a következő héten bérelek raktárat. Közben a nyereségesség meredeken zuhant.De még nem adtam fel teljesen... az új generációs NV kártyákat várom. És közben nem stresszelek a nulla nyereséges bányászattól.
-
szazbolha
addikt
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
"Soha nem tárolunk sehol semmilyen kripto pénzt. "
.
jah... én is ezt gondolom. Ezért kérdeztem rá, mert te többször írtál tárolásról, de lehet félreértettem. -
szazbolha
addikt
válasz
Mesterlovesz
üzenetére
Izé.... lehet csak én nem értem a dolgot.
Biztos hogy azon az USB-s kulcson a saját érmét tároljuk?
Önmagában kerek 1 BTC tárolható? vagy annak 1/20 része? Hogyan? -
szazbolha
addikt
Én még akkor kezdtem el Logmein-ezni amikor ingyenes volt. Aztán fizetőssé tették. Átváltottam Teamviewerre, bár akkoriban sokkal gyengébb volt mint a Logmein. Pár év alatt sokat fejlődött és beszigorították az ingyenes használatot (már nem tekintem ingyenesnek).
Tavaly már volt egy olyan érzésem, hogy használhatatlan az ingyenes verzió, mert már akkor is tiltogatott, ha szűz gépekről, más IP-rő 4-5 alkalommal használtam. Szerintem idén tavasszal valamit lazíthattak a tiltáson. Amikor tiltott akkor engem csak 2 percre, de 5 percenként.
Biznisz.... meg is venném, ha a havi bérleti dij 3000 Ft körül lenne, vagy egy végleges verzió 60K alatt.
Vagy ha lenne korlátos verzió. Pl havi 2000 Ft-ért max 10 óra. Bőven elég lenne -
szazbolha
addikt
válasz
techie_guy
üzenetére
Tegyél a gépedre egy virtuális masinát és onnan jelentkezz be. Általában 1 hét után előjön a szokásos kitiltás, de ha szerencséd van, akkor az egyik új telepítés (új virtuálisra) megint korlátlan lesz.
Nem tudom mitől függ, de nálam bevált. -
szazbolha
addikt
Az hogy mikor éri meg a kisebb/nagyobb TDP% nem csak az adott kártyától függ, hanem a nettó bevétel és az áramköltség arányától is.
Ha a melegedés nem számítana akkor jól termelő esetben maxra tolnám a TDP-t, mert minden +wattra eső költség kevesebb, mint a bevétel növekmény. Ha viszont a helyzet olyan mint most, akkor megkeresném az ideális TDP-t, ami alá menni már nem érdemes. Nem stabil és/vagy a fogyasztás csökkenésnél nagyobb a bevételcsökkenés. -
szazbolha
addikt
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Megszépülnek az emlékek.... tényleg csak 60 millió USD volt. Nade forintban!!!!
-
szazbolha
addikt
válasz
koko52
üzenetére
Ahogy süllyed a hajó egyre több ilyen lesz. Szerintem...
80%-ra teszem, hogy ezek mind önlopások. Ha nem is direktbe, de biztonsági infók kiadásával és pénz visszaosztással.
.
Egyébként az nem úgy van az, hogy a kriptovilágban lekövethetőek az utalások?
Elvileg kéne tudni melyik számlákról hova ment a lopott coin.Ez már 6 éve sem működött, és tavaly a Nicehash 63 Milliárdos lopásakor sem.... vagy csak nem akarták hogy működjön. vagy tudják hol van, csak nem fér hozzá senki?
-
szazbolha
addikt
-
szazbolha
addikt
válasz
adi mester
üzenetére
hmm.. a mostani 140W körül megy 520 SOL-t nyom. ETH-ban nem volt olyan jó, talán nem is érte el az 40-et.
-
szazbolha
addikt
válasz
adi mester
üzenetére
Helyette inkább 1db 1080. Már egymagában is gazdaságos.... elvileg nekem most jön a második, nem bírom kivárni az NV új szériát.
-
szazbolha
addikt
válasz
fireman123
üzenetére
Elsőként a core-t csökkengetném, aztán memót.
De mivel nálad 2 naponta jelentkezik a hiba, ez így hetekig tartó folyamat lenne. Egyszerűbb a kártyákat egyenként kitesztelni. Hol a határ és onnan visszavenni. Ez meg lenne 1 nap alatt.A Windows eseménynaplóban elvileg van nyoma, ha egy eszköz táphibával elszáll.
A nicehashon is lehet nézni mikor mennyit termeltél . A 4 kártya kiesése biztos markánsan látszik. A grafikonon leolvasható hogy épp milyen algó ment (előtte/utána.) Legaábbis így emléxem. Rég nem néztem.Továbbra is algó váltásra gyanakodnék, mert lehet a Lyra-ra kitesztelt beállítás egy másikon már nem ok.
De ez csak tipp. -
szazbolha
addikt
válasz
fireman123
üzenetére
Szerintem jók azok a beállítások, az enyém is kb ezekkel ment. Persze ettől még lehet hogy nálad valamelyik VGA ben bírja.
A tápom is pont olyan volt mint neked, simán kéne bírnia a 4x1070Ti-t, de mégis ott keresném a hibát, ha már volt hogy csak az állt le. Pl felcserélném a két tápot és 3-3 felállásban tesztelném.
Vaqy beletörődnék a 2 naponkénti újraindításba,
.
Esetleg megnézném épp milyen algó alatt feküdt ki, lehet átvált valamire amit nem szeret az egyik kártyád. -
szazbolha
addikt
6500 alatt. lehet mostmár tartósan.
.
Van 260 hógolyóm... valamire cserélném. -
szazbolha
addikt
válasz
fireman123
üzenetére
Az NV-s Nicehashban csak algót lehet választani, a Legacy Nicehasban (elvileg AMD-s) lehet coint is szelektálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- Nyaralás topik
- OTP Bank topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Suzuki topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Apple iPhone 11 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku:84%
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest