- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel topik
- Apple Watch
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #96500 üzenetére
Ez nem elég pollkorrekt megfogalmazás! Inkább okostalan!
-
Dr. Akula
félisten
válasz
tordaitibi #96473 üzenetére
"Mivel bár az OS-t nem, vagy feketén, olcsón vette meg, a szolgáltatásokért valószínű fizetni fognak."
El nem tudok képzelni olyan felállást, hogy oprendszerre se telik, de drága és felesleges prémium szolgáltatásokra meg igen. Warez Windowshoz warez Office fog menni. 2-3x drágább mint maga a Windows, arra se lesz pénz. Felhős tárhely meg akkor is kb. 0 Ft-ot ér, ha nem warezolsz, inkább 1 vinyó otthonra, és a te kezedben van a mentett adat, nem más turkál benne, nem válik elérhetetlenné ha lelövik/karbantartják a szervert. Cégek közti átadókönyvtárnak jó az ilyesmi, de ott meg már a Windows se lesz warez.
Nem ezért néz félre az MS, hanem hogy ne szokjanak át a ruppótlan tömegek (amiből azért jóval több van mint pénzeszsákból) Linuxra. Belőlük úgyse fog pénzt látni, de legalább melóhelyen megveszik majd nekik a céges Windowst a gépükre, mert azt fogják ismerni. Amúgy pl. az Oraclenek is ez az üzleti stratégiája, sőt, őket annyira nem érdekli a homeuser, hogy otthonra hivatalosan letöltheted a TELJES, tehát nem demó, nem csökkentett funkciójú adatbáziskezelőjüket. Nyugodtan tanuld meg használni, és majd ha elmész dolgozni, nem az MS SQL-t fogod használni. Majd ők kifizetik az otthoni ingyenességedet is, mert az üzleti díjaiknál már szépen repkednek a millák, bele van számolva a "veszteség". Az MS is hasonlót játszik kicsiben, ők még megpróbálnak ráijeszteni a kisemberekre, de csak a menthető lelkek érdeklik őket, a semmiképp se fizetősekre meg legyintenek.
-
Ricsii2001
tag
válasz
tordaitibi #96461 üzenetére
Hát, nem kizárt, hogy napi vendég leszek én is itt
Már kimentettem az SSD-mről minden fontosat, és miután elvégzem a napi teendőimet, feltelepítem a fent említett rendszert. Feliratkoztam a rendszer levelezési listájára, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz. Most már nagyon érdekel, hogy milyen ez a rendszer. -
válasz
tordaitibi #96445 üzenetére
fstab paraméterek között fel kell sorolni, hogy uid=valaki, gid=akárki
-
válasz
tordaitibi #96429 üzenetére
Egy nagyon fontos részlet kimaradt a videódból: Nem mutattad meg a tulajdonosait, és jogosultságaikat.
Most kipróbáltam egy live ubuntu-n.
Ha alapértelmezetten csatolta fel a külső NTFS lemezt, hiába volt rá írás jogom, a tulajdonosa root/root volt. Ekkora valóban tiltakozott a letöltés ellen, mondván nem írható a mappa.
De!
Amint átírtam a csatolási opciókat, hogy az ubuntu/ubuntu legyen a tulajdonos(vagyis a live user), varázsütésre elkezdett működni:
Nem olvastam utána, de elképzelhető, és logikus korlátozás a snap részéről, hogy nem elég ha van rá írásjogod, a tulajdonosnak is neked kell lenned. -
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #96438 üzenetére
A Win-efőfizetésest nem lehet használni Linux alatt?
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #96436 üzenetére
Orulok neki, es buszke vagyok rad!
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #96432 üzenetére
Nem vettem meg, de evek ota hsznalom Mint alatt a
4kvideodownloadeplus-t. A heten frissitettem 1.6.0-ra -
törölt tag
válasz
tordaitibi #96429 üzenetére
Abból a videoletöltőből van flatpak is. A flatseal-t meg ismered. Hátha azzal könnyebb lenne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96426 üzenetére
Az önmagában nem elég mert ahová csatoltad, annak még lehet a tulajdonosa a root, illetve a jogosultságai is lehetnek korlátozottak. Olyankor pedig csak belenézni tudsz, beleírni nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96424 üzenetére
A snap-es részéhez nem értek. De a felcsatolt mappához neked volt írási jogod? Mert ha nem, akkor már a csatolás nem volt jó.
Hogyan csatoltál? Én a /mnt alá szoktam csatolni partíciókat, mert az a mappa erre van a unix világban.
Egy partícióra egyszerűsített példát nézve az lenne a módja, hogy:Csinálsz neki mappát az mnt alá:
sudo mkdir /mnt/Adatok
Birtokba veszed a mappát:
sudo chown felhasználóneved /mnt/Adatok
Csinálsz egy szimbolikus linket az Adatok mappából a /home/felhasználóneved/Adatok mappa alá, az már akár GUI-ról is. "Szimbolikus link fájlra vagy mappára."
Ekkor megcsinálod a bejegyzést fstabban a partícióra, ami azt a /mnt/Adatok mappába csatolja. Rebbot vagy mount reload után a Cuccok mappában fogod látni a partíció tartalmát és lesz hozzá írási jogod is.
Lehet ezt máshogy is csinálni, én így szoktam.
-
válasz
tordaitibi #96422 üzenetére
Nem becsapni kell(hard link, soft link), hanem egyenesen a home alá csatolni.
Nekem úgy tűnik hogy szándékosan nem úgy akarod használni, ahogy kitalálták, hogy működjön. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96418 üzenetére
Na de az elszórt partícióid vagy mappáid becsatolhatod, belinkelheted a /home alá mappákba rendezett formában és máris elérsz mindent anélkül, hogy ki kellene menni a /home alól, de fizikailag külön lesz minden továbbra is.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96418 üzenetére
A /home csak egy elérési út, semmi más. Lehet az egy könyvtár egy, a rendszerrel azonos partíción. Lehet egy könyvtár egy másik partíción. Lehet egy logikai LVM kötet egy RAID tömb fölött. Lehet egy BTRFS kötet. Lehet egy távoli NFS/SFTP/SMB....
-
válasz
tordaitibi #96407 üzenetére
Ennek alapjan tovabbra sem erted a snap lenyeget.
"A snap fájlformátum a SquashFS formátumot használó egyetlen tömörített fájlrendszer, amelynek kiterjesztése . snap . Ez a fájlrendszer tartalmazza az alkalmazást, a függő könyvtárakat és a deklaratív metaadatokat. Ezeket a metaadatokat a snapd értelmezi, hogy egy megfelelően kialakított biztonságos homokozót hozzon létre az adott alkalmazás számára." (Angol wikipediabol Deepl-lel forditott szoveg)
Lenyeg 1: tartalmazza az alkalmazas fuggosegeit, tehat az app ezeket fogja hasznalni, nem az OS-en levot.
Lenyeg 2: biztonsagos homokozo. Ha tehat a csomag keszitoje aszondi, hogy marpedig az app a /home/tordaitibi konyvtaron kivulre nem fog nyulni, akkor ha hideget-meleget izzadsz egyszerre, akkor sem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96407 üzenetére
Tulajdonképpen egyszer megcsinálod az fstab-os csatolást a fix partícióknak a /mnt alá, aztán ha akarod akkor a /home alá mappákba is szervezheted őket. Ez a unix világból eredő felépítés. - ilyen módon nincs jelszó kérés, ha a mappát ahová csatolod a saját tulajdonodba veszed egy chown paranccsal.
Nyilván USB-s eszközt nem így csatolsz, azokra ott a futás idejű csatolás. Azt elfogadom, hogy ilyenkor vagy egy pendrive csatolásánál ne kérjen már jelszót egy asztali disztró, de úgy emlékszem a Debian sem kért ilyet.
-
válasz
tordaitibi #96395 üzenetére
Szerintem 1000-ből 999 felhasználó természetesnek veszi a jelszó nélküli automountot hisz a saját gépe, a saját lemezei, a saját partíciói.
Okosan teszik ezek a userek! Ubuntu és származékain.
Debianon nem természetes és nem véletlenül van így, lásd sh4d0w szaki hsz-ét. Sokszor elhangzik, hogy a Linuxot ne akarjuk már Windowsként használni, de ugyanígy elmondható, hogy a Debiant ne akarjuk már Ubuntuként használni!
Egyéként anno volt sok particióm desktopon, ami állandóan kellett, azt FSTAB-ba raktam, az összes többit meg jelszavazva csatoltam, ha éppen kellet.
(I)Ha ez nem természetes viselkedés egy otthoni home user desktopon, hanem hack, akkor ismét bocsánatot kérek.(/I)
Qrvára nem természetes ez Debianon!
-
urandom0
senior tag
válasz
Igaza van Rimuru kollégának, az ilyesmit a /etc/polkit-1/rules.d/ mappába kellene raknod, mert ha jön egy frissítés, simán felülírhatja/lecserélheti a fájlodat, és akkor írhatod meg újra.
-
válasz
Nehezen elkepzelheto, hogy egyszerre mind a 15 particiora szukseged van, ezen tulmenoen - persze az eselye nagyon csekely - ha bekapsz vmit, egyszerre minden adatod megy a levesbe.
A legnagyobb bajod, hogy vagy Windows-os beidegzodest (ilyen 15 particio egyideju, jelszo nelkuli mountolasa), vagy olyan viselkedest akarsz a rendszerre eroltetni, amire nincs felkeszitve (egy bizonyos konyvtaron kivulre kinyulni egy snapbol, nem veletlenul van korlatozva).
2007 ota Linuxozom daily driverkent, tudod hanyszor kellett a Policy Kithez nyulnom?
-
Rimuru
veterán
válasz
Ez mar alapbol hack, /usr ala a csomagkezelo nyulkal es nem a user. Innen max atmasolod /etc ala es ott modositod.
-
válasz
tordaitibi #96392 üzenetére
Inkabb romma hackelni...
-
válasz
tordaitibi #96304 üzenetére
Kifejezetten jó, hogy ezek a hibák nálad előjönnek és főleg, hogy jelented őket! Elsőre durván hangzik, de ugye két Ubuntu út van, aki felrakja az új kiadást és aki megvárja a .1 kiadást, utóbbi azért lesz jó már, mert az előbbi csoport használja az induló .04-et!
Szóval ha így folytatod, lehet kiadnak egy Ubuntu 24. TTFE verziót a tiszteletedre.
...de lehetséges, hogy már különösebb probléma nélkül használható a rendszer?
Ez a kérdés is felmerült többször...a válasz egyszerű erre. És ez tényleg nem vicc.
Egy 24.04 Ubuntu XFCE lett feltelepítve, majd erre rá a komplett KDE Plasma.
Nincs ezzel se semmi baj, nekem is mániám a Cinnamonra plasma-t húzni, eddig ezek voltak a legtutibb DE-k! Másrészt KDE nálam is mindig furán viselkedett, XFCE viszont abszolut gond nélkül ment.
Szóval légy kitartó, augusztus 15-ig legalább, mert akkor pattan elő a 24.04.1-es kiadás, amit a milliónyi hibajelentés miatt kicsit magadnak is érezhetsz majd!
-
growler
őstag
válasz
Az ilyen "System program problem detected" tartalmu felugralo
ablakoknak el lehet venni a kedvet a felugralastol.
sudo nano /etc/default/apport
enabled=1
szerkeszt:
enabled=0 -
PCProfessor
aktív tag
válasz
Utóbbi időben többször platformot is váltottam, hardvereket cseréltem és plasmának semmi baja nem volt, nem raktam újra oprendszereket. A poén, hogy még a windowsnak sem kottyant meg több éves pályafutása alatt, hogy félévente másik procit, ramot és lapot stb-t... kapott. Nem értem mit teszel, hogy ezek a hibák előjönnek nálad.
-
Warton
őstag
válasz
Nem kérdezzük az értelmét, mert nincs neki olyanja.
Minek felrakni két DE-t? Ha az XFCE annyira király akkor használd azt. -
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #96297 üzenetére
Most egy pár napig nem olvastam, neked most Kubuntu van fent? Manjaro alatt nálam nincs baj Spectacle progival, KDE6. Teszi a dolgát.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #96297 üzenetére
(Gonosz on)
Nálad is frissült ma a yt-dlp 2024. 05. 27-1-re? [link] -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96270 üzenetére
Oda se neki én épp egy WIn 11-es laptopon nuke-oltam az OP rendszert úgy, hogy semmit nem piszkáltam rajta és volt rajta kb. 1 Steames játék összvissz, minden egyéb progi a Windows Store-ból és ma este már úgy gondolta, hogy nem indul el.
Viszont nagyon erősen gondolkodom, hogy belevágok egy standard Arch telepítésbe már csak a buli kedvéért, most már legalább megvan a hardver is hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96292 üzenetére
Hehehe.
Közben megtaláltam, a python 3.11-ről 3.12-re váltással egy adag deprecated függvény megszűnt létezni, ezért borul meg az Onboard. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/onboard/+bug/20630411 hónapja már ott a megoldás, gondolom majd valamikor lecsorog a halandókhoz is.
A videód meg töjk jó volt, az alapján lecseréltem a tappancsra az ikont. Viszont továbbra is megvan a cover flip, nem tudom mivel lehet elrontani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96288 üzenetére
Megerősítem, az Ubuntu 24.04 tárolóiban lévő Onboard nem működik. Terminálból indítva látszik, hogy szintaxis hibái vannak, ha pedig rányomsz egy gombra, akkor szegmentálási hibával meghal. Ezt Xubuntu és Kubuntu alatt is reprodukáltam.
Ugyanakkor a saját gépemen EndeavourOS KDE alatt hibátlan az Onboard.
#96286: viszont akkor még mindig nem tudom, hogy mi cseréli le a KDE gomb kinézetét a tappancsra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96257 üzenetére
Beépítettem, és minden ikon beváltott arra a nagyon retro régi megjelenítésre. Viszont a tálcán ettől még nem lett tappancs, és továbbra is működik a cover flip nevű task switcher.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96276 üzenetére
Meg kéne próbálni a Spectacle-t úgy, hogy ez a robbanás animáció ki van kapcsolva.
-
válasz
tordaitibi #96280 üzenetére
Én annyit írtam csak, hogy memtestnél az 1 pass nem ér semmit De manapság már nem csak memtest86-ot használnak, hanem van valami más, mert az előbbiről kiderült, hogy nem az igazi.
-
Tim82
félisten
válasz
tordaitibi #96280 üzenetére
Pedig nem olyan régen egy régebbi notin nekem is hasonló fura hibákat produkált a Linux Mint. Mondjuk ott Memtest azonnal elkezdte dobálni a RAM hibákat, de mindenesetre 6-7 pass legalább ajánlott, még ha nem is két hét (6-7 pass a memóriamérettől függően 8-12 óra alatt azért megvan).
Ha ennyi időd vagy türelmed nincs, régebben Windows alól a Prime95 blend testjének futtatását szokták javasolni, az fél-egy óra alatt már kihozta a hibákat.
-
válasz
Én kipróbálnám growler ft KaOS javaslatát mindenképpen, eddig nálad minden disztró kaosz volt, most legalább a nevében is az lenne!
SSD javaslatok mentek még reggel privátban, ne felejtsd el megnézni, mert elfogynak a super ajánlatok
-
válasz
Futtasd meg, ez nem volt ket het...
-
válasz
1 pass nem pass.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96243 üzenetére
Spectacle meg van hülyülve, képernyőképnél beleveszi saját magát is
Ez egyébként akkor van, ha egynél többször egymás után nyomod meg a PrtScrt. Elsőre megjelenik a Spectacle ablaka, benne a képernyőképpel, másodikra viszont már nem jelenik meg új ablak, hanem csak csinál egy újabb képernyőképet, és azt rakja be a már megnyitott Spectacle ablakba.
Ahányszor lenyomod a PrtScr-t, annyiszor lesz benne a Spectacle ablaka -> [kép] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Amúgy igen, urandom0 javaslatát szerintem csináld meg a memtest86+ futtatásával. Ezt az iso-t írd ki egy penre, miután letöltötted és kitömörítetted: https://www.memtest.org/download/v7.00/mt86plus_7.00_64.iso.zip
BalenaEtcher, Suse Studio Imagewriter kiírja, vagy terminálban dd-vel.
Bebootolsz róla, elkezd tesztelni és legalább egy teljes mérési kört engedj neki végigmenni. Ha közben piros sorokat fogsz látni, akkor ott ram hiba van.
-
urandom0
senior tag
válasz
Én csinálnék azon a gépen memóriatesztet...
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96265 üzenetére
Erről az jutott eszembe, hogy valaki csinálhatna egy BrOkieLinuxot. Amit feltelepítesz kalimarival vagy mittomén, de egyébként minden el van rontva benne: nem tudsz programokat letölteni, ha steamet telepítesz akkor véletlenül törli a DE-det, a printscreen program saját magát fényképezi ha programot telepítesz akkor mindenképpen valami 2010-es verziót ismerjen fel legfrissebbnek és a user feladata megtalálni a hiba okát és kijavítani azt. Már így elmondva is szórakoztató.
-
growler
őstag
válasz
Mar sok-sok eve a "GtkHash"-t hasznalom. [link]
Az "Ellenorzes:" melle kell bemasolni a net-rol letoltott ell. osszeget.
A "Fajl" soraban mutatod meg hol van a letoltott .iso
A jobb also sarokban a "Hash"-ra katt, inditja az ellenorzest.
(Ajanlatos annyira szethuzni az ablakot, hogy a bemasolt ell.
osszeg utan maradjon annyi hely, hogy egyezes eseten
megjeleno zold potty, vagy pipa kiferjen.)Elkestem !
-
válasz
Sikerült, szerencsére a Kde szállítja a GTKHash guit különben hagytam volna a terminálzsonglőrködést a fenébe.
Ez az első a GtkHash, alatta az Ubuntu.hu-ról leszedett hash, szerintem egyformák de nézétek meg ti is.8c47b15c4089473bcc58e369a472cabf83d137c7bf8ad7d9465ad086e7bd5272
8c47b15c4089473bcc58e369a472cabf83d137c7bf8ad7d9465ad086e7bd5272
Akkor ilyenkor mi van ha sértetlen az ISO és a Live Spectacle, meg az Onboard úgy száll el mint a sasmadár? Nem lehet telepítési hiba ezekszerint mival a Live ugyanezt produkálja.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #96263 üzenetére
Most masoltam ki Ventoy pen.-re a KaOS 2024.05-ot. [link]
Meg nem neztem meg, - de eszembe jutottal. -
válasz
tordaitibi #96252 üzenetére
Azannya! Ez akkor mégiscsak egy tök jó vétel volt! Szerencséd, hogy nem tudtalak lebeszélni róla, de megérdemled, hogy legalább hardverfronton szerencséd legyen!
Viszont elég jól időzítettél, mert pár hete felfedezés volt SSD fronton, de előbb a Linuxos Ventoy disztrók tartóját említeném meg, egész pofás keskeny külső házikó, a Axagon EEM2-UG2, pont nem volt jó a kábele, mert mindkét oldala Type-C, meg rövid is, egy Ikeás Type-C - USB-A kábellel használom, de van több M.2-es megfelelő ház Axagonnál. De ezeket mindenki ismeri... Az új favorit, amit Samsung-fanként legalább annyira jó SSD-nek tartok, ez az SK Hynix Platinum P41! OK, nem nagyon kapható itthon és PCIe 4.0 csatolóval túlzás is Linuxos külső házba, de én tuti ezt venném, illetve amíg nem láttam, hogy ez is van a HA-n, ennek az OEM változatán agyaltam. Viszont konkrétan leírom neked mindkét tipus HA-s beszerzési forrását, így átugrok privátba...
-
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #96252 üzenetére
Szerencsés csapatmunka! Szép, +Gratula...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96250 üzenetére
A Gnome ikonkészletet azt merre találom? Még azt megpróbálnám, hogy az mit okoz...
PCProfessor: de az a csomag alapból része a telepítésnek... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Melyik témát kapcsoltad be, amitől tappancsra változott a KDE gombja? Mert ilyen alapból nincs benne. Próbálok rájönni, hogy mi ment félre nálad, de még nem sikerült elődizénem.
-
Warton
őstag
válasz
Épp akartam írni, hogy a jobb alsó sarokban fel lehet venni még másmilyen feladatváltókat... De látom már mindegy. Kár érte, kiváló ügynök volt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96239 üzenetére
Rendszerbeállítás -> Ablakkezelés -> Task Switcher
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96215 üzenetére
Megnéztem virtualbox alatt a Kubuntu 24.04 LTS-t.
A telepítője elég angol volt, és alapból nincs bekapcsolva, hogy telepítés után keressen frissítéseket. Ennek nem tudom mi az értelme, de aztán mégis a tálcán jelzett, hogy harminc valamennyi frissítés van. Rányomtam, discover feljött, lefrissítettem a csomagokat, aztán újraindítottam.
Ezt követően 11 különböző Task Switcher volt a beállításokban, amit keresel az is, "Cover Switch" néven.
Ezt kivéve minden más magyarul van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96215 üzenetére
Nem, az nem normális. Régebben Ubuntukon úgy volt, hogy csak pár dolog volt magyar a telepítés után és az első rendes frissítéssel szedte le a teljes magyarítását a felületnek. Megvolt az első rendes frissítés?
Már egy ideje nem raktam frissen ilyen disztrót, nem tudom még így van-e.urandom0, ubyegon2: értem, thx!
-
válasz
tordaitibi #96210 üzenetére
Negatív bármilyen próbálkozásom,
Neked ez kell, ami már fenn van!
plasma-widgets-addons már a legújabb verzió (4:5.27.11-0ubuntu3).
Az
kdeplasma-addons-data
annak a csomagnak része, itt a lista, miket tartalmaz:https://packages.ubuntu.com/noble/all/kdeplasma-addons-data/filelist
Az a szerencséd, hogy még a Kubuntu 24.04 nem állt át plasma 6-ra!
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96207 üzenetére
lehet elé kellett volna írna valami apt-ot vagy valamit...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96207 üzenetére
Érdekes módon a webes kereső nem adja ki, de van egy
kdeplasma-addons-data
csomag 24.04 LTS-en, tedd fel azt. Az valszeg húzza magával amit kell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96201 üzenetére
Őőő végül is milyen disztrót használsz most?
Azt hiszem régebbi kiadásokban plasma-widgets-addons a csomag ami kell neked.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96190 üzenetére
Igen, KDE-t használok, még valamikor a KDE3 idejében tetszett meg.
Eltartott egy darabig, de rájöttem! Alapból nincs fent a
kdeplasma-addons
csomag, addig csak egyféle task váltó van. Ha ezt a csomagot felrakod, akkor utána lesz még egy pár, a magyarul "borító" nevűt válaszd, az lesz az.Ha ezt összekombinálod a "szétbontás" asztali effekttel, akkor valami egészen zseniális vizuális effektet kapsz eredményül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96182 üzenetére
Csak megjegyzem, a többi böngésző is tud ugyanígy szinkronizálni platformok között.
-
válasz
tordaitibi #96129 üzenetére
A csomagformátum a rendszer része, maguk a csomagok nem feltétlenül - lásd yt-dlp. Pont ugyanannyira megbízható, mint a GitHub. Nem ellenőrzi senki semmilyen szempontból.
-
válasz
tordaitibi #96132 üzenetére
Elég rémisztő, amit írsz, mert ha az ubuntu.hu-n nem az van, ami a hivatalos https://ubuntu.com/download oldalon, akkor az elég nagy gond, mint ahogy pár éve volt is egy ilyen eset!
Csak a hivatalos Ubuntu oldalról szabad iso-t letölteni ill az általuk is használt mirrorokról, mint a http://ftp.heanet.ie/mirrors/ Ha nincs nagyobb adathordózó, marad a ubuntu-mini-iso. Te is utóbbit próbáltad legutóbb, nem? Bár ahogy nézem ezekből meg daily verziók vannak....
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96129 üzenetére
Próbáld ki a Brave-t. Egy klikkel áthozza az összes operás beállításodat, beépített adblock stb.
-
válasz
tordaitibi #96122 üzenetére
Érdekes azért, hogy a más repo, github stb. szúrja a szemedet, de a snap nem - pedig az pont ugyanannyira megbízható, mint az előbbiek. Attól, hogy a Canonical hostolja a snap store-t, nem jelenti azt, hogy bevizsgálják az ottani csomagokat, ezek használata esetén is vakon megbízol a fejlesztőben, aki felrakta a snap csomagot. Példa: a yt-dlp snapet egy bizonyos Graham Morrison töltötte fel.
Az Operás pontodat nem értem, de én óvva intek mindenkit a használatával - pont azért, mert kínai. Szóval itt nem szenved csorbát semmi, hacsak valaki nem szánt szándékkal csinál hülyeséget.
A többiről: igen valószínű, hogy másnak is lehetnek bajai a számodra problémás csomagokkal, de megoldás mindig van: keresel alternatív forrást, disztribúciót váltasz, lefordítod magadnak forrásból a cuccot. A különbség az, hogy tudomásul veszik: nem a célhoz választottak eszközt, nem szarozzák le az egyik legrégebbi disztribúciót és nem nyavalyognak rajta oldalakon keresztül.
-
válasz
tordaitibi #96115 üzenetére
Megprobalom rovidre fogni es tenyleg csak a lenyegre fokuszalni.
Debian freeze es release kozott eltelhet par honap, ennyi ido alatt megeshet, hogy olyan csomagok, amelyek bleeding edge disztribuciot kivannanak, elavulnak. Hogy most Te veletlenul talaltal egyet a nagyjabol lehetseges nehanybol, nem oszt es nem szoroz. Nem azert, mert Neked ez nagy problema, hanem mert van legalabb 3 fele alternativ forras, ahonnan a legfrissebb beszerezheto.
A Firefox az ismereteim szerinti egyetlen kivetel a "csak biztonsagi frissiteseket adunk ki" szemleletmod alol, de itt is igaz az, hogy nagyon szuk a mezsgye, amin ezt mukodtetik.
"Nem értek egyet veled ebben, hogy ezekbe a példának felhozott szoftverekbe a régebbi az jobb lenne, stabilabb, biztonságosabb. Semmilyen téren nem lehet jobb."
Elkeseritelek cimbora, de, lehet jobb.
A Debian 12-ben a megjelenese ota (2023.06.10) 285 db serulekenyseget talaltak. Nyilvan ezek nem egyforma sulyuak, mint ahogy az Ubuntu 22.04 LTS-nel talalt 950 db sem (a mai napig, de mivel LTS, ezert meg van eselye nehany szazat begyujteni). A kedvedert megneztem, hogy a Debian kiadasa ota mennyi, nem eppen szivderito 490 darab.
Debian egy stable agbol epitkezo rendszer, Ubuntu meg testing. A Debian testing agaban meg nincs security check a csomagokra, tehat teljesen lutri, hogy a talalt sebezhetoseg Ubuntuban csak informalis (legalacsonyabb), vagy a CVSS skalan 10.0-s (legmagasabb).
Termeszetesen ugyanebbol fakad az is, hogy stabilitasi gondok nagyobb esellyel fordulhatnak elo egy akarmilyen Ubuntu csomagnal. -
PCProfessor
aktív tag
válasz
tordaitibi #96115 üzenetére
El kell engedni a buguntut úgy ahogy van, snap meg az ilyen hülyeségek végett.
Látom nagyon sokat szenvedtél vele, ami nem a te hibád, csak te vagy a károsult, mert nincs egységesítve.
Egy szó mint száz, ha ilyenbe ütközöl legközelebb rakj fel vm alatt rolling vagy másik distrot és ott működni fog a dolog. Sokkal gyorsabb mint egy csomag miatt ennyi időt rááldozni.
Archon leszedek valamit fut, frissítek, fut, ha nem leszedek másikat(yay segítségével) és az fut. A legnichebb kategóriától kezdve a legismertebbig sosem volt gond semmivel, ennyit az összes oprendszeremmel együtt nem kellett szórakozni mint neked a buguntus yt dlp-vel. -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96116 üzenetére
Kitudja hány év után erre jutottál??
Én kb. két hét után jutottam erre. Most nézegettem a csomag összetételemet Manjaron és ez a "szomorú" helyzet:
pacman: 1708
flatpak: 8
appimage: 2
AUR: ezt nem számolom meg pontosan ~15 (viber, caprine, twitch, naps2, hdsentinel stb.)Mondjuk snappem pont nincs egy se.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96111 üzenetére
Komolyan, hihetetlen, mit össze szenvedsz a programjaiddal.
Legfrisebb verzió, van deb csomag, 4 Ubuntu és 2 Debian verzióig visszamenőleg, van rpm csomag Fedorához és Suse-hoz, van snap, van flatpak, van appimage...
Van Ubuntura, van Fedorára, van appimage.
Van deb csomag.
Arch, Debian, Elementary, Fedora, Mint, OpenSuse, Ubuntu, és ha rákattintasz az "All downloads" linkre, ott még CentOS, RHEL, és Raspbian verzió is van.
Megbeszéltük már, ott a natív bináris (yt-dlp_linux), le lehet tölteni curllel, wgettel, pippel, van PPA. Flatpak csak azért nincs belőle, mert flatpakbe nem tudsz parancssoros alkalmazást csomagolni.
-
válasz
tordaitibi #96111 üzenetére
"A Snap gondolom Ubuntu találmány és ezért rendesen karban is van tartva a deb kárára hátrányára, én ezt gondolom."
Most megint kiakadsz, ha felhivom a figyelmedet arra, mennyire nincs igazad?
A snap Ubuntu talalmany es nem azert van belole frissebb verzio, mert az karban van tartva, a deb meg nincs, hanem azert, mert erre epul a rendszer filozofiaja: "adjuk a bleeding edge-et, hogy mindig friss programjaid legyenek - legyen szo medialejatszorol, vagy szandekosan sebezheto xz csomagrol".
Debianek meg azt mondjak: "ekkor van freeze, ami eddig bejon, azt lecsiszoljuk, letakaritjuk, megepitjuk, aztan - hacsak nincs benne biztonsagi hiba - igy marad. Ha mindenaron ujabb kell, hasznald a backports repot, vagy a testinget, de utobbi eseteben felejtsd el a stabilitast es a biztonsagot". -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96078 üzenetére
Valamint lehet meg is próbálom. Ez a Mint megy a levesbe, egy szűzet felpakolok a helyére és megnézem mi a helyzet Flatpak vonalon.
Ha rám hallgatsz, akkor ne hallgass senkire, tedd azt, amit jónak látsz
Egyébként más is írta már neked ezt a megközelítést.Snap és Flatpak.
Azokkal lehet ötvözni az öreguras stabilitást és a friss támogatott naprakész szoftverparkot.Igen. Akármennyire nem szeretjük ezeket a konténerformátumokat...
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #96078 üzenetére
Ezt meg kell tapasztalni. Inkább úgy fogalmaznék, hogy könnyebben lehet instabillá tenni, főleg, ha mondjuk az AUR-ra rászabadul az ember, tudatlanul mint én.. Nagyon sokszor nekifutottam, mire sikerült végre egyáltalán beállítanom úgy ahogy szeretném, minden szoftver futott amit szerettem volna, és el is indult utána. Egy kényelmes Mint után maga volt a rémálom, de szerintem megérte a beleölt időt.
Flat, Snap, ebben igazad van, szubjektív, én személy szerint nem kedvelem, bár bizonyára hasznos. Régi rendszerek tárolóinál egyetlen dolgot tudok elképzelni, legalább a mainline szoftvereknél, hogy ismert biztonsági kockázatot, bugot(esetleg a rendszerrel már inkompatibilis) tartalmazó csomagokat kiveszem, helyette az adott disztrón Flat, Snap-ből telepítheti a user ha gondolja a ropogósabbat.
Uby: Tényleg elvárható lenne ezekre a régi rendszerekre is, hogy az összes csomagot frissen tartsák?
A Redshift működik, csak a másikat szoktam meg, rosszul esett.Lehet nem értünk egyet, de a támogatási idő erről szól az én olvasatomban. Persze a rendszer megkapja a biztonsági frissítéseket, ami addig hatékony, amíg te magad mondjuk laikusként fel nem teszel a tárolóból egy olyan csomagot, ami lyukas mint a szita, még sincs eltávolítva, így lehetőség nyílik telepíteni is. Is itt a rendszered biztonságról ennyit is. Tehát továbbra is azt gondolom, hogy hosszú a támogatási idő egy adott kiadásnál. És egy kis
: Azért nem tettem, mert a Manjaro elvitte az energiám! Viccet félretéve, arra fókuszálok már egy ideje, a Mint 21.3 nekem nem tetszett, de ez részben a 22.04 alapnak volt köszönhető.
-
válasz
tordaitibi #96059 üzenetére
Nem hiszem, hogy kisarkítottam bármit is. Te Magad írtad le többször, hogy szerinted egy modern UI-ban nem kell többé terminálozni. Egyrészt hoztunk példákat, hogy ez miért nem igaz, másrészt egy olyan rendszertől várod ezt el, aminek a kromoszómáiban van a terminál-használat.
Azt továbbra is fenntartom, hogy az ilyen régi csomagok a Debianból jönnek. A Minttel kapcsolatban is érdemes fejben tartani, hogy 1, azaz egy ember fejleszti. Nyilván sem ideje, sem energiája nincs 30-40K csomagot macerálni, így amit nem érez fontosnak, azt vagy tükrözi, vagy direktben behúzza Debianból.
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #96059 üzenetére
....fennkölt gyári szoftverkínálattal, na az igenis nagyon sz@r.
A csendesebbek közé tartozom, de egyetértek veled. Nem igazán tartom én sem jó megoldásnak, hogy az aktuális kiadás pillanatában elérhető legfrissebb csomag bekerül, aztán le van szahara. Lehet PPA-kal megszórni a rendszert, vagy Flatpak-et használni, ha frisset szeretnél. A PPA-s megoldás sem jó mindig, mert ha valami függőségi probléma van, simán kiszedik az addig elérhető friss verziót is(pl 20.3--->Qbittorrent 4.3.8) Az appletek terén sem sokkal jobb a helyzet. 20.3 QRedshift például. Máig nem működik rendesen, mióta megjelent a 21.3.
-
válasz
tordaitibi #96052 üzenetére
Én is sok mindent fejeltek, de ha hamar nem tudok valamit emiatt megoldani, azt dobom! Pont a nem éppen tini életkor az, ami miatt egyre kevésbé húzom fel magam totál nem fontos dolgok miatt! Most gondolj bele, ezer éve kékre festetted az ólajtót, de istennek se találod sehol a kék festéket. Mit teszel? Tucatnyi válasz lehet az adott lehetőségek ismeretében, de azt célszerű választanod, ami legkevésbé megy az agyadra! Lehet azért nem emléksze, hová raktad a kék festéket, mert már kidobtad 8 éve, de ez nem fog eszedbe jutni, érdemes akkor napokig keresni? Lefested pink színűre!
Disznónak mindegy, max páran beesnek az árokba, ahogy elmennek a porta mellett, úgy elképednek.
(ez egy elképzelt eset volt, lehet nincs is disznóólad, nehogy ezen is felhúzd magad)
Amúgy az aktuálisan használt disztró parancsai ott vannak a history fájlban, de ha nemrég használtam, a fel nyillal előhívom, ha régebben használtam, akkor Ctrl+R billkombó és beírok pár karaktert. A hasznos leírások, webcímek meg Gmail piszkozatként vannak elmentve 10 éve, azt bárhonnan elérem mindig.
-
válasz
tordaitibi #96045 üzenetére
pedig egy LINUXMINT telepítő az maga a tökély, nemdebár?
Nincs Linux Mint telepítő, azt az Ubuntus alaprendszer tartalmazza! De Ubuntut meg azért tudsz használni majd egy évtizede. Úgyis le kell selejtezned előbb-utóbb a 6 éves ősubuntudat.
Nem telepítettem semmit a Ventoyos hordozóra, átmásoltam rá sok disztrót, ahogy anno mondtátok. De ha már így alakult, lehet azt az SSD-t rakom a Dell notiba.
Csak tudod Uby, ami egyiknek jó poén, az a másiknak esetleg bántó is lehet.
Sajna az mindig is így volt, aki szolgáltatja a poen alapanyagát, ő mindig kivétel, mindenki más meg jó poennak tartja.
-
válasz
tordaitibi #96028 üzenetére
Nézd, egy Linuxos topicban próbálod meggyőzni az embereket, hogy a Linux szar. Egy olyan rendszer esetében ágálsz a CLI ellen, ami eleve ennek az intenzív használatára épül. Azt kellene megértened és elfogadnod, hogy a GUI utólag ráillesztett felület a Linuxokon.
Attól, hogy az interface CLI, még lehet modern.
-
válasz
idézném urandom0 fórumtársunkat:
Amúgy teljesen igazad van szerintem mindenben.
Az amúgy nélkül kicsit mást jelentene, de így mindenki azt gondol mögé, amit akar.
Ha olvasnád és érdekelne a sok működő megoldás, akkor nem donkihótéznél hetekig.
Nyilván nincs 100%-ig biztos módszer, ha kimégy a netre, de ha a PPA-k annyira durván veszélyesek lennének és történne is valami, azt tuti olvasnánk pár helyen. Ha valamit meg akarsz oldani, megoldod. De nem akarod megoldani, csak úgy, ahogy nem lehet! Mit sugall ez neked?
....de ebben most totál igazam van egy fullhülye kezdő szemszögéből nézve.
Csakhogy Te igen régóta nem vagy fullhülye kezdő, mégis ezt szimulálod. De miért? (de legalább mindig felpörgeted a topikot)
-
Warton
őstag
válasz
Az az igazság, hogy minden rendszernek, OS-nek megvannak a maga szabályai. Meg kell tanulni vagy együtt kell élni a hülyeségekkel és kész, vagy tovább kell lépni. Ehhez az egész hobbihoz sokkal flexibilisebbnek kell lenni, nem lehet bemerevedni, mert attól csak frusztrált leszel. Meg aztán azért nem kéne ilyen véresen komolyan venni az itteni figurák csipkelődését. A zord külső mélyén érzékeny lelkek vannak: nézd csak meg ubi nyuszikat tart és fogadni mernék, hogy shadownak meg cicái vannak.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
tordaitibi #96037 üzenetére
Ha leszedik érte a fejem, ha nem ez így van.
Bruce Lee is így fogalmazott: "Nem attól tartok, aki 10 000 féle rúgást gyakorolt egyszer, hanem attól, aki egy félét 10 000x."
Legyen egyedi, meg testreszabott, de az alap az lehetne egyszerűbb és egységesebb. -
PCProfessor
aktív tag
válasz
urandom0: Az összes ilyen függőségkezelésre építő szoftverterjesztés rossz. Windows-on nincs ilyen, MacOS-en nincs ilyen, Androidon nincs ilyen, csak Linuxon van ilyen, és elég nagy szívás.
Ez 100000% így van.
Hiába sokszínű, testreszabható és gyorsabb egyes műveletek végzésénél a linux, kompatibilitás és egységesség a legnagyobb hiány. Ez eddig is gond volt, az is lesz. -
urandom0
senior tag
válasz
nem,. nem az Ubuntu vonal csomagkezelésével van a baj,az tökéletes hanem magukkal az elhanyagolt, elárvult magára hagyott programokkal. Semmi nem változott.
De, azzal is elég nagy baj van, mert sokszor pont azért nem lehet frissíteni egy csomagot, mert a függőségei elavultak. Az összes ilyen függőségkezelésre építő szoftverterjesztés rossz. Windows-on nincs ilyen, MacOS-en nincs ilyen, Androidon nincs ilyen, csak Linuxon van ilyen, és elég nagy szívás.
Amúgy teljesen igazad van szerintem mindenben.Ez egy KEZDŐ Linux topik!!!!! Nem a forráskódforgatásról és a menet közbeni kernelcseréről stb. kéne itt hoszas eszmecseréket meg példákat leírogatni az esetleg idetévedő színhülyéknek.
-
csixy
addikt
válasz
Jó-jó, de ha feltelepíted a nem működő yt-dlp -t és kiradírozod onnan ahova települt és a helyére bemásolod ezt: [link] , akkor működni fog. és ennyi. Csiribi-csiribá mukodj !!!! Hhhuh.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #96009 üzenetére
Egyszerűen synaptic, ... yt-dlp és youtube-dl-gui telepít. Ennyi!
-
válasz
Már mondtuk páran, hogy várd meg a 24.04 alapú Linux Mint-et, mivel ezek point release disztrók, a 22.04 alapúban azok a csomagok vannak, amik, ez nálam nem okoz problémát, de nálad meg igen. De jó pár alternatív megoldást linkeltek fórumtársak, ami akár sokkal jobb is lehetne, mint amihez ragaszkodsz, legalább amíg nem jön ki az új Mint 22, addig nézegesd az utóbbi napokban ajánlottakat.
Láttam én is a verziót, mikor próbáltam működésre bírni:
ubyegon@Latitude-5520:~$ yt-dlp --version
2022.04.08Feleslegesen idegesíted magad, egyszerűen értsd már meg, hogy a kiadás alapú disztrók ilyenek! Elmondjuk ezerszer, de csak tolod tovább és szidod a rendszert! Olyan, mint ha nekem hiába mondanák, hogy az öreg Suzuki Ignis nem fog soha 220 km/h-val repeszteni, de én mégis mindig kimennék az autópályára és utána mérgesen szidnám az autós topikban, hogy ez az Ignis még erre se képes. Szerinted kiröhögnének?
Ki hát.
Szóval higgadalom!
-
growler
őstag
válasz
Junius vegen, julius elejen fogjak kiadni a Mint 22-ot.
Azon majd mukodni fog a yt-dlp / yt-dlg ... egy darabig!! -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #95962 üzenetére
Tibi mi ez a tökölés?
-
válasz
tordaitibi #95962 üzenetére
Hozzad csak a gondjaidat, azért van a topik, az ne zavarjon, ha valamit ténynek írsz és páran ettől arcidegzsábát kapnak. Legalább sok minden kiderül/hetne, de talán a legfontosabb az lehetne, hogy akik ezeréve Linuxot használnak, megértik, mik a point release kiadások, mik a rolling kiadások, ilyesmik...tudod a rendőr fia is úgy tanul, ha kérdez!
Én határozottan élvezem, ha zajlik itt az élet.
Talán a fentiek alapján egyszer Te is rádöbbensz, hogy a rendszer ordító hibái nem is azok, hanem az alapfelépítésük miatt ilyen. Írtam is egy példát imént az smplayer-rel, hogy érzékeltessem, mennyire használhatatlan tud lenni egy rendszer, de mikor olvaslak benneteket, főleg téged, kifejezetten standup-érzésem van.
KDE Plasma app miatt életemben nem nyekeregtem.
Mivel egyszerűen csak jól működnek, nahát...Leírsz ilyeneket is, de elkezdel egy olyan rendszert felrakni, ami nincs KDE verzióban és régen is írtad már, hogy utálod... B+ Tibikomám, ha egy nemszeretem dolgot saját döntésed alapján kezdesz el csinálni, az qrvára nyögvenyelős lesz és soha nem lesz sikertörténet.
Azt se feledjük, igaz néha le is írod, hogy az általad használt hardver-rengetegbe is belegabalyodsz állandóan, mint majom a házicérnába. Ez nem baj, majd kibogozod, a baj az, hogy azonnal a hülye xy disztró a hibás! Ez meg így kicsit marhabaromság, de főleg azért baj, mert saját magadat vezeted félre és rossz irányba keresed a megoldást. Az is bugyutaság, hogy kipécézel pár programot, ami nyűgös mindenütt, nyilván az aktuális áldozatodon is az, de képes vagy donkihótézni hetekig, ahelyett, hogy alternatív megoldást keresnél. Mindenre van ezernyi megoldás, haladni kell, nem csak a disztróknak, a usereknek is.
találtam 2 olyan szoftvert ami 2 és 3 éves
De jó neked, irigyellek ezekért a sikereidért!
Nézz már körül gyorsan, nem dőlt össze a világ véletlenül? Olyan érzésem van, Te egy hét alatt belehalnál, ha nem találnál olyan pontokat bármely új disztrónál, amin lehet nyekeregni napokig!
Amin sajnálok nagyon, hogy nem kezdtél egy blogot írni Én marha, Linux Mint-et telepítek, de tudom, hogy úgyse lesz jó semmi...címmel, akkor a keletkező 1000-1500 hsz ott lenne egyben!
-
válasz
tordaitibi #95933 üzenetére
No és miért baj hogy 2 éves? Nem mellesleg ha új és öszzeakadnak a csomagok az a baj, ha régi a csomag az a baj.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #95926 üzenetére
Nem piszkálni akarlak, de ezt az "1 év míg belakom" dolgot értelmezni sem tudom...
A Devuan -> Fedora váltás kb. 40-50 perc volt. Már a kezdetekkor is volt egy átgondolt/átlátható partíciós sémám, most még átgondoltabb/átláthatóbb van (Btrfs, alkötetek; ezúton is pusszantom a fejlesztőket), az adatok külön meghajtókon (szal csak átírom az fstabot), a fontos konfig állományokról másolat, új telepítés után a helyükre másolás kb. 3 perc és ennyi a történet... -
válasz
tordaitibi #95926 üzenetére
Mégis minek kellett volna történnie? Amit fapadnak hívsz, az a koncepció része. Engem pl pont nem érdekel hogy szögletes, vagy íves az ablak sarka.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #95915 üzenetére
sok dologban egyetértek. Sajnos az otthoni linux desktop egy hobbi projekt ami a szerver vonalból ágazik le. Minden ami itt történik a szerverek miatt van.
Ez eg ördögi kör, mert sok dolog addig nem lesz jobb míg nem nő a felhasználói bázis, de a felhasználói bázis nem nő mert sok dolog nem jó
Én opensuse vonalon vagyok, a repo csomagokból sok a rossz. VLC-t felrakom és nincs képe csak hang. A flatpak verzió hibátlan
De van hogy a flatpak verzió szar és akkor próbálom a repósat
hit and miss. Meg presze skill issue -
Warton
őstag
válasz
Én azt nem értem, hogy a stable disztrókon (Mint, MX) is rendszeresen van frissítés két naponta, naponta stb. Akkor mi a francért nem lehet 2 év után befrissíteni a yt-dlp-t. Ez olyan nagy cucc? Nem, helyette fenn van a repoban egy használhatatlan 2 éves verzió, már az is barátságosabb lenne, ha azt mondanák, hogy nem rakjuk be a saját reponkba, mert mi nem akarunk ezzel foglalkozni.
Amúgy MX linuxra nem tudtam friss yt-dlp-t csiribálni, mert a leírásban szereplő add-apt-repository parancs nem működik, valami csomagot előtte fel kéne még rakni?
-
válasz
Vagyis nem csak a terminál, hanem az egész koncepció ellen ágálok.
Akkor miért használsz Linux-ot?! Nem kötelező, és van pár alternatíva, ott a Windows, vagy a macOS.
-
growler
őstag
válasz
Mit szólnál egy Debian alapú, de kizárólag flatpak csomagtelepítővel
megáldott(megvert?) kiadáshoz? Nevezetesen az Endless OS-hez?
Elvileg ez is a legújabb csomag verziókat tartalmazza - illetve ezekre
frissül. -
válasz
tordaitibi #95896 üzenetére
Cimbora, tudom, hogy idos vagy es biztos mar nehezen megy megszokni vmi ujat, de hidd el, hogy a terminal nem a patastol valo. A Microsoft ebbe az iranyba tart a PowerShell-lel, olyannyira, hogy Entraba (ex-Azure) is lefejlesztettek az ottani verziot, mi tobb, AD-t is managelhetsz vele, meg ha feltelepited az ms-graph modulokat, akkor a lokalis ps-bol az Entrat is. A Windows Server verziokbol van Core edition, amit csak es kizarolag CLI feluleten piszkalhatsz, nincs GUI - mert rajottek, hogy sokkal nagyobb az attack surface, ha van. Mi tobb, kliens Windows-t is telepithetsz parancssorbol...
Ne gondold, hogy en, mint Debian felhasznalo, nem szivtam a yt-dlp-vel. Megkerestem a GitHub oldalat, ott van egy 2.8 MB koruli egyetlen file-os megoldas; ha ledoglott a letoltes YT-rol, akkor csak yt-dlp -U es maris a GitHubon szereplo legfrissebbet kapom. Meg a yt-dlp-hez sem toltok le GUI-t.
Na meg egy kicsit: amikor fent az uj rendszer (pl. virtualizalva), akkor elso dolgom a nala telepitese. Az apt/apt-get/aptitude es a GUI-s frontendek, amik ezeket hasznaljak, egy szalon hajlandoak letolteni a cuccot. Ez egy Kali frissitesnel sokaig is tarthat, mert ott nem ritka, hogy egy hetig nem hasznalom es maris giganyi frissitesek vannak. nala-t hasznalva nagyon gyorsan lejon meg ekkora frissites is, mert tobb letoltesi szalon, tobb repobol dolgozik egyszerre. A telepites mar nem a halozat kihasznaltsagan, hanem a gep erejetol fugg.A mostani big trend az AI. Ehhez kell git, python minimum. Sokkal egyszerubb mindkettot CLI-bol managelni, mint a sok rosszabbnal-rosszabb GUI-s frontendrol - mert amig a GUI elindul hozzajuk, addigra CLI-bol reg vegeztem.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95908 üzenetére
Ez az egész usrmerge történet arról szól, hogy okos emberek rájöttek, hogy a hagyományos Linuxos könyvtárszerkezet, ahol van /bin és /usr/bin, /sbin és /usr/sbin, /lib és /usr/lib, /lib64 és /usr/lib64, nem túl jó megoldás. Egyrészt nincs túl sok értelme különválogatni a /bin-t és az /usr/bin-t meg a többi, hasonló könyvtárat, mert minek (ez egy régi maradvány, manapság hasztalan). Másrészt kevésbé kompatibilis a UNIXOS könyvtárhierarchiával.
Úgyhogy elkészítették az usrmerge csomagot, ami annyit csinál, hogy a /bin, /sbin, /lib és /lib64 mappákból átmozgatja a fájlokat a /usr-beli megfelelőjükbe, és ezekre egy symlinket csinál. Tehát a /bin innentől egy symlink lesz az /usr/bin-re, az /sbin az /usr/sbin-re, és így tovább.
Elméletileg újonnan telepített disztrókon ez a váltás már tényleg megtörtént, úgyhogy igazából nem értem, mit akar tőled ez a hibajelentő. De nézd meg magad, ha nálad is ilyen -> nyilacskákkal jelöli a symlinkelést a mappáknál, akkor nálad is lefutott már az usrmerge:
Elméletileg el is távolíthatod, te a váltásból így sem - úgy sem veszel észre semmit. De ha már megtörtént a váltás, és eltávolítod a csomagot, a mappaszerkezet természetesen nem fog visszaállni a régi formára, marad ez a symlinkes megoldás.
-
válasz
tordaitibi #95911 üzenetére
NÁLAM ne jelent volna meg rendellenesen...?
Na de mér'? Lassan 10 éve használom és mindig dícsértem, szerinted engem miért nem szivat? Nem véletlen kap mindig női nevet a Linux Mint, ha szidod, hisztissé válik. Ha még azt se tudtad, hogy most épp Vanessa az, akit sértegettél....
Lelke van, nem bántjuk!
-
válasz
Ne távolítsd el, nekem is fenn van, de ez tényleg valami téves jelzés lehetett, már telepítés során lefutott ez a csomag, 205kb az egész, valami symlinkeket alkalmaz, anno olvastam(épp említi is Kapitány, hogy írták a disztrók oldalain), hogy ezt a Mint is futtatja, de az ilyen default rendszerműveleteket nem piszkálom már régóta!
Ha valamiről azt írja akármilyen infóablak, hogy rendszercsomag, azt inkább hagyd békén. Nyilván elvégezte a dolgát ez már, de jobb a békesség!
Az tényleg fura, hogy nálad megjelent ez abban az infóablakban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Az az igazság, hogy időnként célszerű olvasni a használt disztró weboldalát a hírek után. Ez a usrmerge dolog ugyanis végigment kb. az összes disztrón az elmúlt években és anno be is számoltak róla hírek formájában, hogy ne érjen senkit meglepetésként.
-
válasz
tordaitibi #95903 üzenetére
Atyaég, hagyd el gyorsan ezt a Hibajelentőt!
Az usmerge valami új csomag, olvastam róla, de inkább most ne foglalkozz vele. Egyesíti a könyvtár rendszert amúgy az /usr-be rendez dolgokat, kb ilyesmi. Pont elvagy most az eddigi könyvtárrendszerrel szerintem.
Előveheted később is...
Amúgy Debiannál láttam ezt, de ott terminalos updatekor jött elő, azt hiszem. Semmi gondot nem okoz. Normál esetben, de most rólad van szó!
Itt van-e:
Ez pár napos telepítés, de most sincs ott nálam az usrmerge:
Nálad fura a magyarázó szöveg, mert azt írja, hogy már el lett végezve telepítés során az, amire figyelmeztet, hogy telepítsd! Szerintem rád besértődött a Mint és szivat.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95888 üzenetére
Ayt-dlp -U
nem próbáltad kiadni? Elméletileg ez lefrissíti a programot.Egyébként itt egy saját ppa-t ír, te abból telepítetted, vagy a Mint gyári repójából?
szerk: én most Slackware alatt így telepítettem fel:
pip3 install yt-dlp
És a legújabb verzió van fent:$ yt-dlp --version
2024.04.09 -
válasz
tordaitibi #95888 üzenetére
Kicsit kevered az adott disztró és a használandó programok kérdését. Most épp a Linux Minten próbálkozol és régi csomagok miatt zsörtölődsz, de vagy felraksz egy amúgy jól működő disztrót és a szükséges programjaidat összevadászod vagy egy netinst.iso-t rakj fel, ott csak az alaprendszer van, ráraksz egy DE/WM-et és összevadászod, ami kell.
Jó példa ez a yt-dl program, egyik disztrón se működik, mert mint írod, a YT API-t mindig változtatják, de ehhez mi köze a Linux Mint-nek vagy a többi disztrónak? Van 30-60ezer csomag egy point release disztrón, nyilván van közöttük sok olyan, amit az adott csomag készítője nem frissít. A sokat emlegetett rolling-gal is ugyanott vagy, annál is jórészt már külső forrásból kell a programjaid összevadászni. Akkor már inkább egy stabil alaprendszer a szükséges programokkal.
A particionálás nehézségei miatt is emlegedet a Mint öreganyját(vagy amivel épp kísérletezel), de ehhez se sok köze van a Linux Mint-nek, mint Te is tudod, az alaprendszer az az Ubuntu 22.04.
Annyit emlegeted ezt a 2024-ben használhatatlan kitételt, hogy lassan rádöbbenhetnél már, hogy a 20-30 éve használt rpogramjaid helyett is kereshetnél már picit frissebbet.
Mondjuk ez a Hypnotix épp a Mintesek saját repoi között van, szerintem ilyenekkel nincs értelme vesződniük, ha a TV csatornák állandóan változnak, plusz ezekkel vannak még egyéb gondok is, dobniuk kéne.
Itt van 153 Mint-es repo nem mind saját fejlesztés, ami nincs ezek között, azokat kár is emlegetned, mert rohadt idegesítő olvasni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest