- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
válasz
Petya XT #100724 üzenetére
Jott FF frissites es ki is lottem vmi processzt about:config alatt, de ez sem hozott teljes javulast.
fission.autostart
gfx.webrender.allEzeket allitottam at false ra..
Van valami a firefox helyett, amin jol futnak a videok es nem chrome?
Szerk: es az egerem - Logitech g 502 - vezerloje is eltunt, eddig tudtam allitani a dpi-t gombokkal, keken villogott az eger, ma meg csuma feher es nem tudok alitani semmit rajta.
lehet revertelni updateket vhogy?
-
tusi_
addikt
Sziasztok.
Az utobbi napokban elkezdett iszonyatosan suviteni a ventillator, rendszeresen felporog es latom a magas cpu loadot, pedig szinte semmi nem fut.
Firefox alatt iszonyu lag van, nem a video lejatszasban, hanem a gombok vezerlesekor. Rakattintok vmire es nem tortenik semmi, csak par sec mulva.
Mult heten frissitettem, kb azota csinalja. Lehet ez virus pl?
Linux Mint Cinammon 22 -
tusi_
addikt
Sracok, lehet feature requestet allitani vkinek vhol?
Bosszant ez a billentyuzet tema, jo lenne ha kijavitanak.
Lehajtom a laptop fedelet es a bill nem kapcsol ki, illetve nem mukodnek a billenytyu backlight vezerlo gombok. Hang, fenyero blabla mukodik, csak a backlight funkciok nem.
Win 10 alatt ment, tehat nem hw hiba. -
tusi_
addikt
válasz
ubyegon2 #99649 üzenetére
Win osszeomlas utan a linux meg ment, de nem akartam a grubot otthagyni a win 10 opcioval, igy toroltem mindent. A "D" particio amugyis NTFS volt, hogy mind2 rendszerrol hozzaferjek. Mivel nem akartam tobbe win-t ra, igy atlottem ext4 re azt is, de akkor mar toroltem az egesz lemezt es teljesen tiszta linux telepitest tettem ra. Kb fel nappal kesobb, amikor inditottam megint a mint-et, mar nem allt fel...
Ugyhogy ujra huztam megint. Na ezt akarom elkerulni, nem akarom megint elolrol kezdeni.Az efi particio mekkora kell legyen amugy, ha csak linuxot kell inditani, semmi mast?
-
tusi_
addikt
Most nagyon osszevagyok zavarodva.
Ma behalt a win 10 rendszer- dual boot volt - es gondoltam mivel amugy sem hasznalom, torlom az egeszet es csak mint lesz ext4-el.
Fel is ment, beallitottam mindent, de mivel a direct one oldal nem mukodik linux alol, igy lekapcsoltam es a ceges gepemrol neztem meg a f1-et.
Utana inditottam a linuxos gepem es maintenance modban indult, sehogy sem tudtam elinditani rendesen.
A logokban ezer fele hibat lattam, de igazabol gozom sincs mi lehetett a problema.Ami erdekes, hogy persze ujra huztam megint, de majd minden beallitasom megmaradt!!! Bookmarks, indito ikonok pozicioja, jelszavak...
Ez meg hogy??
A telepitesnel az efi-t at tettem 512 mb re, nem emlexem mennyi volt elotte es ezt a rendszer particiobol vettem el, rgo ujra kellet particionalni es formazniInditasnal most mindig kiirja, hogy a ctrl c vel skippelhetem a lemez ellenorzest. Ez okes? Eddig ezt nem lattam...
-
tusi_
addikt
Erre tudtok vmi megoldast? Emulator, cheat program, beallitas??
Directone-on kapom ezt. Windows alol megy, pedig ugyanaz a browser. (Firefox) -
tusi_
addikt
Hogy tudok androidos telefont parositani Minttel?
Amikor be kene adnom a parositasi kodot, akkor sehol nem tudom megadni Linuxon. telefon varja a megerositest, de nem jon -
tusi_
addikt
válasz
petiwr #99162 üzenetére
Szia.
Köszi. Nekem - ceges gep igazabol - egy G10 van, azon igy mukodik.
Errol a Captivarol nem talalok semmit, de meg a ceget is nehezen talaltam meg. Mindig vmi Chevrolet Captiva talalat volt.UI: elinditottam a windowst a gepen es az is kikapcsolja a bill-t. Eloszor halvanyit, majd teljesen lekapcsolja. Debian nem.
-
tusi_
addikt
Ezt a billentyu hattervilagitast nemtudom megoldani.
Win10 alatt mukodik, ha lehajtom a fedelet, akkor kiapcsol a kepernyo es a bill is, de linux alatt csak a kepernyo, a bill marad es melegiti a diplayt. Okay, hogy LED es nem egy 100w-os izzo, de akkor is meleg.
Probaltam az xset -led 3 parancsot, semmi sem tortenik.
Akinek MINT je van, annak mukodik? Vagy jelentsek Debain BUG reportot? Hogy kell?
-
tusi_
addikt
Köszi a tippet, frissitettem az smplayert es be is allitgattam a billentyuket.
Viszont! Belottem a scannert is - bakker, Linuxnak nem kell egy 2TB-s telepito fajl ehhez - es ekozben ugy felporgott a venti, hogy azt hittem, elszall a gep.
Lehet az nvme gazos? Eleve furcsa, hogy 500GB-s nem 512...lspci szerint ez van benne:
MAXIO Technology (Hangzhou) Ltd. NVMe SSD Controller MAP1202
-
tusi_
addikt
Köszi sracok
-
tusi_
addikt
válasz
tordaitibi #99100 üzenetére
Enyemben 6 magos ZEN3 APU van, elvitte 20-30% a 4K filmet, mellette meg a youube 4K-t is parhuzamosan, de akkor mar 50-60% volt a cpu terheles.
De ez lehet sw hiba is. Ceges gepem egy 860 G10, intel 13 vmi van benne, 2 mag, meg 8 szotyi mag es egy Win update utan futyult egesz nap a venti, pedig csak cli volt, meg GUI...
-
-
tusi_
addikt
válasz
CPT.Pirk #99092 üzenetére
Problemam meg nem volt az egesz linux rendszerrel, bar csak szerda ota van meg a laptop. Eloszor egy Mint volt rajta, de a 4K miatt ratoltam egy wint is, ami most feleslegesse valt
Emiatt persze ujra kellett huzni es Debian ment fel..
Amugy a Debian jo valasztas a Mint helyett? Nekem nagyon bejon mind2, Ubuntut annyira nem szeretem. Masik disztrot nem is ismerek.
-
tusi_
addikt
válasz
CPT.Pirk #99079 üzenetére
2 Kerdes.
1.
Ugynezt a supportot szeretnem 4K videok alatt. Eddig vlc-t hasznaltam, de olyan furcsa a kepe, mint ha interlaced lenne. Deinterlacer be van kapcsolva. Atalltam Harunara, de ott is nagy loadot kap a CPU, mintha nem menne a video hw gyorsitas.2. A laptopon vannak gombok, amik FN billentyuvel vmi funkciot szolgalnak. Pl: a vilagositas, halkitas... mukodik, de a hattervilagatasa a billentyunek az nem kapcsolhato ki-be, folyamatosan vilagit. Ha ujra inditok, akkor amig a GRUB alatt vagyok es varok a bootra, akkor allithao, de amint benne vagyok az OS ben, mar nem megy. (Win alat megy, rgo nem hw hiba.)
Olvastam vmit a wayland, xorg - vagy mi - atallasrol es azutan nem ment sokaknak. -
tusi_
addikt
Ja az lemaradt, firefoxot hasznalok...
-
tusi_
addikt
Ezzel a 4K val kapcsolatban lenne kerdesem.
Most van egy win 10, meg egy debian 12 a gepen. Ami hatranyt latok, az az, hogy a Debian alatt tobb resourceot igenyel a gep youtube 4K, vagy film 4K alatt.
Neha beindul a venti is, eleg zavaroan hangos ilyenkor.Win 10 alatt alig van terheles, Debian alatt olyan kb 20%-on teker a cpu - ryzen 5 7430 - es 69 fok korul van (sensors paranccsal kiolvasva)
Lehetseges, hogy vmit telepiteni kene meg, hogy menjen a HW gyorsitas? Codecs csomag fenn van es az aktualis amd driver is.
-
tusi_
addikt
Ki lehet vhpgy kapcsolni, vagy legalabb csokkenteni ezt a key ring funkciot?
Az hogy be kell irni a jelszavamat, ha frissiteni akarom a rendszert, vagy felcsatolni egy meghajtot, az meg okay. Dehogy az osszes jatek eltavolitasnanal, vagy egy nyomtato alapertelmezette tetelenel is be kell irni, ez mar idegestio.Probaltam a sudoers-ben atirni a "user ALL:ALL ..." akarmit, de semmi hatasa.
-
tusi_
addikt
Köszi. Egyelöre meg csak a 4x% van hasznalva, ha gond lenne raprobalok.
Viszont lenne egy kerdesem. Honnan tudom, melyik ttySx portot hasznalja a gep? Konzol kabellel csatlakozom egy eszkozhoz es puttyn keresztul kapcsolodnek usb-->serialon.
Itt hol tudom megnezni, melyik USB melyik session? Egy USBA --> mini usb csati. Winen ment COM3-on.
-
tusi_
addikt
válasz
IstvánLászló #98967 üzenetére
Hat legkozelebb ugy csinalom.
Traininget tartottam ma shared desktopon, hulyen nezett volna ki, ha kozben netezek, raadasul magyar oldalt nezek
Most igy nez ki.
-
tusi_
addikt
Igen megy, de mar Minten is sikerult megoldani, köszi.
Egyedul a hitelesitesi kulcsot kell megadnom megnyitasnal, de az talan nem is gond.
Sikerult mindent feltenni, ami kellett, most megnezem, mit tud filmekkel.
NAS egy synology dsj 120 es asszem smb3.Amit eszre vettem, hogy a venti nagyon hangos, ha felporog, de ez laptop tulajdonsag lesz
Köszi mindenkinek a segitseget..
-
tusi_
addikt
válasz
ubyegon2 #98961 üzenetére
Mert a telepites utan olvastam csak a topikot megint!
Reggel 8 korul kerdeztem es 16 oraig dolgozom, utana tudtam csak megnezni a topikot.
Ha ilyen stilusban tudsz csak "segiteni" akkor inkabb ne tedd!!Masoktol kerdeznem: a NAS-ra nem enged bejelentkezni. Nev/jelszo jo, munkacsoport is passzol.
Ervenytelen argument, ezt irja. -
tusi_
addikt
válasz
growler #98951 üzenetére
Köszi mindenkinek.
Vegul 22 GB lett, meg van 8 gb most is. 512 gb a lemez, de nem szeretem, ha tul sok hely van parlagon. OCDViszont egy remote destop sem mukodik vmiert. Reminat es KRDC-t telepitettem, de nmtudok kapcsolodni a tavoli szerverhez.
Melyik van meg, ami jo lehet? -
tusi_
addikt
Mara van bejelentve a Laptop erkezes, mar nagyon varom.
Elokeszitettem a cinnamont, kiirtam rufussal pendrivera.
Ha jol hallottam kb 7-8 Gb a telepites. Eleg egy 20 GB particio neki, vagy ez is hizik meg szemetel, mint a windows? -
tusi_
addikt
@Daninet, @csixy.
Köszi, eldolt, csak Linux megy ra. Van 2 ceges laptopom, ha vmi nagyon nem menne, akkor azokon tudom hasznalni egyelore, amig nem talalok megoldast. -
-
tusi_
addikt
Sziasztok
A heten megjon a laptopom - remelem - es mar korvonalazodik, hogyan telepitsem.
Eredetileg csak linux lett volna rajta, es Mint "hivo" vagyok. Semmi szakmai oka nincs, csak ez volt az elso linuxom meg sok evvel ezelott es megszerettem. Mar le is toltottem a cinnamon-t.Viszont: mivel elfelejtettem szinte mindent a Linuxrol es kellenek olyan programok, amik szerintem nincsenek meg linuxra - pl EVE, ilyen halozati szimulator software, halozati eszkozoket lehet szimulalni rajta - es igy tovabb, ugyhogy kell windows is ra. Van egy Home licenszem meg valahol a sarokban, az eleg lesz ra.
Amivel rossz tapasztalatom van, az a dual boot. Regen ket particiot hasznaltam, illetve 3-at, egy a winnek, egy a Linuxnak, a 3. meg a tarhely. Mivel Linux tud NTFS-t kezelni, ezert a 3. particio NTFS lenne. regen volt, hogy lehalt a Grub es se ezt, se azt nem tudtam bootolni, illetve csak az egyik nem ment, akkor a javitasnal az megjavolt, mig a masik nem bootolt mar. Egy profi biztos meg tudta volna oldani, de az nem en vagyok.Amire gondoltam meg, hogy vennek egy kicsi, de gyors USB Sticket es arra telepitenem a linuxot es ha visszarazodtam, akkor esetleg lepucolom a windowst teljesen.
Ez jarhato ut lenne? Ha Linux kell, akkor betolom a sticket es hagyom USB-rol bootolni, ha meg a win kell, akkor kihuzom.
Linux egyelore csak a sima bongeszeshez, filmek-, youtube nezeshez kellene.Ha ezt igy jonak ertekelitek, akkor tippet is kernek szepen, hogy milyen USB-t vegyek. Lenyeges, hogy kicsi legyen, mint egy dongle es gyors, hogy hasitson rajta a Mint
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged