- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
Arch alatt ha wine-al telepítek egy windows-os progit, ami aztán nem indul el... hogy tudom törölni?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Van windowsra és mac-re a Garmin Express progi órához, gpsekhez.
Arch linux alatt mivel és hogy kell ezt telepíteni és elindítani?Linuxon windows app futtatás szűz vagyok.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
LibreOffice-ban otthon lévőket is kérdezném, hogy a felül elhelyezkedő, menü és gomberdő részt lehet valahogy keskenyebbre venni? Majd a kijelző 1/5 -ét foglalja el.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Egy gmail fiókot adnék hozzá a Thunderbirdhöz és amikor átdob a gmailhez, név, majd jelszó beírás után az alábbi hiba fogad: -
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Warton #102091 üzenetére
Miután az első verzió mappáját töröltem, után az opt mappából, utána sikerült ezzel a módszerrel.
Viszont a program xar. Ilyenkor hogy kell törölni?
+ismertek valami olyan programot, amivel ip kamerás rendszer lehet nézni? (Hikvision, de tud általános 554-es kommunikációt is. ) -
V.Stryker
nagyúr
Van ez a csomag, amit se flatpak-al, se pacman-al, se yay-al nem telepíthető. Viszont le tudtam tölteni a zip-et, ami az alábbi képen látható módon néz ki.
Miként tudom és miként kell ezt telepíteni? Eleve fura, hogy deb fájlok.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Warton #102067 üzenetére
Értettem már urandom0 hozzászólása alapján is ám, csak akkor már a kocka el volt vetve. És azóta is fut.... Szóval a következő projekt az, hogy hogy takarítsam le a sok xart, amit most odarak. Aztán jöhet a flatpak
A helyzet az, hogy nem akarok minden apróságot megkérdezni, keresek a neten és az ai-val is diskurálok. Néha meg lesznek ilyenek ebből.
-
V.Stryker
nagyúr
Most valami úgy történik amit nem értek... gondoltam a caprine app jó lenne nekem messengernek és feltelepítem. Láttam,hogy van neki electron29 függősége, de fogalmam sincs mit csinál, hogy már tizengigánál tart.
-
V.Stryker
nagyúr
Amikor valaminek a telepítésekor megkérdezi, hogy "packages to cleanBuild? " ott mi a javasolt helyes válasz és ez mire vonatkozik?
-
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
ubyegon2 #102049 üzenetére
Semmi...sudo nélkül sikerült.
Annyira nem vész, csak meg kell ismerni.
Most eltávolítottam a python-future csomagot és azt tényleg nem dobja fel. viszont a Synology-drive fontos, hogy menjen és most ehhez talált frissítést, de azt ugye pacman-el nem lehet csak yay-al feltenni. Most nem értem, hogy miért nem akarja frissíteni vagy mi kéne hozzá, hogy frissüljön. -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Már is jut kérdés.A yay -Syu parancsra mindig feldobja a python csomagok frisstését, aztán a végén világösszeomlással fenyegetve, nem telepíti őket. Hogy kellene megoldanom ezt a kérdést?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
daninet #102026 üzenetére
Köszi. És ez mit fog érinteni? Csak beállítások törlődnek?
Nem nagyon látom át, hogy a linuxban a GUI, vagyis itt a KDE, hogyan csatlakozik a rendszerhez és mikért felelős. Pl. ha telepítek egy programot, akkor az a KDE vagy a rendszer része lesz? Ha a kde-t lecserélem, akkor az a program ugyanúgy ott lesz? -
V.Stryker
nagyúr
Köszi mindenkinek, el lett távolítva.
Amúgy ha nagyon elnyomkodnám főleg a KDE-t, vissza lehet valahogy állítani alapra? -
V.Stryker
nagyúr
válasz
tordaitibi #102021 üzenetére
Azért kérdeztem, mert az automatikus menü full üres.
-
V.Stryker
nagyúr
Illetve látom, hogy automatikusan elindul a XWayland Video Bridge, ami elvileg nekem nem kell, nem akarok képernyőt megosztani. Le tilthatom, hogy elinduljon automatikusan? Hogy érdemes ezt csinálni?
-
V.Stryker
nagyúr
EndeavourOS, KDE-vel...az óra mellé valahogy ki lehet tenni a cpu,ram használatot, hőmérsékletet?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
urandom0 #101997 üzenetére
Ezt ajánlotta a rendszer.
Viszont lett egy kis anomáliám. Amikor kikapcsolnám vagy újraindítanám a rendszer és rányomok, akkor ugye visszaszámolni kezd 30sec-ről...arra is rányomok, hogy most, akkor utána 4-5 másodpercre visszajön az asztal és csak utána lövi le magát.
Esetleg van valakinek ötlete, hogy miért csinálja? Még mindig EndeavourOS. -
V.Stryker
nagyúr
Még mindig a grub-al küzdök. Elvileg ennek jónak kéne lennie és mégis számol visszafele.
GRUB_DEFAULT="0"
GRUB_TIMEOUT="0"
GRUB_DISTRIBUTOR="Arch"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="loglevel=3 quiet"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
GRUB_PRELOAD_MODULES="part_gpt part_msdos"
#GRUB_ENABLE_CRYPTODISK="y"
GRUB_TIMEOUT_STYLE="menu"
GRUB_TERMINAL_INPUT="console"
GRUB_GFXMODE="auto"
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX="keep"
GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
GRUB_DISABLE_OS_PROBER="true"
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0"Ezek amik előtt nincs # . sudo grub-mkconfig parancs volt már.
-
V.Stryker
nagyúr
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget.
Egyenlőre nagyon jól muzsikál a rendszer. Ami megszokhatatlan az a sebessége. Igaz, hogy nincs sok adatom a felhőbe, ilyen másfél giga..de tényleg pár másodperc alatt úgy lehúzta, hogy csak kerestem,hogy tényleg minden megvan-e.
Ubuntu alap parancsokat ismertem, ezért sokat idegenkedtem más disztriktól, de most,hogy rá vagyok kényszerítve, sokkal egyszerűbbnek tűnik így elsőre.
Egy valami hibám(?) van, amit viszont más disztróknál is tapasztaltam, hogy windowshoz képest a tapipadon, a koppintásos kattintás valahogy sokkal érzéketlenebb. Tele újjal, lassabban, megfontoltan kell. Nem veszi az ujjbegyes, gyors koppintást. Ezzel kapcsolatban más is tapasztalt hasonlót? Sikerült rajta javítani?
A Grubot oké, hogy szövegszerkesztővel szerkesztem, de hol találom?
etc/default/grub -ot megnyitottam nano -val, de tök üres.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #101959 üzenetére
Köszi. Átnézem.
A grubot itt hogy tudom szerkeszteni? Bár én úgy emlékszem,hogy default módba hagytam az indítás kezelőjét, system-boot vagy mi a fene.
illetve a külsejében marhára zavar, hogy maga az alsó tálca, kicsit lóg a levegőben... tehát az aljánál látszik a háttérkép, nem csúszik le teljesen. Azt, hogy lehet levinni fullra?
A pacman és yay miben különbözik? -
V.Stryker
nagyúr
EndeavourOS alatt ezt hogy tudom telepíteni?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Petya XT #101945 üzenetére
Amelyikre azt mondod telepítés után, hogy igen, ilyet kerestem - Innen megközelítve a dolgot, marha egyszerű a dolog. Egy olyan disztró van, amit amikor feltelepítettem, megvolt az érzés, hogy hűű, na ezt kerestem linux téren. EndeavourOS.
Aztán azért skippeltem, mert offline fájlokkal a google drive-ot nem tudtam kiküzdeni. De azóta elengedtem és a saját synologym használom felhőnek. Az meg elvileg van rá.
Azon kívül Brave böngésző, rosszabb esetben chrome és office... slack, spotify...
Amit viszont egyikre se találtam, az a hikvision kamerás rendszernek valami kliens. Gyári nyilván nincs hozzá.Lassan meg is győzőm magam.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Rowon #101940 üzenetére
Na oké. De akkor mit, amihez van támogatás és minél nagyobb közösség?
A Minttel nem bírok egyszerűen megbarátkozni. Viszont bármelyikre rákeresek, mindegyik disztró így vagy úgy fikázva van. Ubuntu bugos, meg a szakértelem helyett a fejlesztőknél a homokozás és a bőrszín számat. Az Manjaronál valami bootos hülyeség... az endeavournál valami frissítéses móka. Stb. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #101933 üzenetére
Többször próbáltam a Mintet. Nem szeretem. Túl windowsos akar lenni.
Debian alapok meg kellenek, mert arra vannak olyan progik, amikkel a windowsos szarokat ki tudom váltani normális minőségbe. Értsd. Programozói tudás nélkül tudom őket használni és nem kell heggesztenem őket. Amúgy Endeavour menne fel. -
V.Stryker
nagyúr
Az elmúlt hetekben kipróbáltam sztem vagy 10 disztrót. Most , amikor élesbe állnék át, olyan hiba jön elő telepítéskor, ami eddig soha.
Szerintetek ez mi lehet?
Egyetlen változás, hogy egy windows tartalmazó, másik típusú ssd van most a gépbe.
Új telepítőt csináltam már rufus-al és balenaetcher-el is....windows alól is, mac alól is, másik pendrive-ra is.... ugyanez a hiba. A log üres.
Sima alap Ubuntu 24.04.01 telepítő.Ahogy bootol a pendrive:
Ahogy betölt a live ubuntu:
-
V.Stryker
nagyúr
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Elkerülném most a next next next telepítést ubuntu telepítésnél és elbúcsúzva a windowstól, teljesen linux lakná be a tanulos notimat.Viszont tök rég foglalkoztam a manuális partícionálással és egyértelmű infót így hirtelen nem találtam.
Szóval lenne egy 1TB-os ssd, amit valahogy úgy szeretnék partícionálni, hogy rendszer / home /Adatok
Első és legfontosabb, hogy tök vegyes infókat találok arról, hogy kell-e swap vagy nem? Hely van neki. ( 16gb ram van a gépben)
Ha emlékeimre hagyatkozom, akkor valahogy úgy kéne csatolási pontoka és partíciókat létrehoznom, hogy/ - ez lesz a rendszer (100Gb)
/Swap - ha jó ha van, akkor megcsinálnám. 16gb
/Home - ezen lesznek a személyes fájlok, ami rendszer újratelepítéskor, másik ubuntu verzióra váltáskor megmaradnak (?) (300Gb)
/Adatok - ez nyilván megmaradós adatok. Mint windowsnál egy adattárolós D: meghajtó. (600Gb)Itt még befigyel a /Root, de már nem emlékszem,hogy az mire való és kell-e.
-
V.Stryker
nagyúr
Most vettem észre, hogy a Chrome OS Flex -hez egy rakat gépet certifikált a googli, többek közt az én Thinkpademet is.
Igazából ez egész jó. Minden működik. Akkuidő jó. Nem tökéletes. Appok tekintetében vannak hiányosságok bőven, de egész jó. .deb csomagok is felmennek.
-
V.Stryker
nagyúr
Sikerült Ubuntu alatt végre egy működő telepítőt kreálni endeavourból. Fel is tettem...na igen. Valami ilyet keresek. Gyors, jó az akkuidő és minden klappol. Szinte....
A google driveot kéne használnom, de úgy, hogy offline is elérhetőek legyenek a fajlok. Az rclone-t néztem, de ott valami magasabb szinten kell b.ziskodni a google-el is. Nem sikerült egyenlőre.
Valaki tud javasolni vagy egyszerűbb megoldást vagy egyszerűbb leírást?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Ubuntu alatt megtaláltam, hogy a google fiókot felcsatolva látom a drive saját meghajtóban lévő fájlokat. Milyen modon lehet ezt úgy beállítani, hogy offline is elérhetőek legyenen és úgy tükrözze őket?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Úgy adódott, hogy eladtam az erős LOQ gépet és munkagépnek jön vissza a mac. Viszont hordozható mindenesnek jön egy ThinkPad T14 Gen1 intel procival.
Szándékaim szerint továbbra is linuxot szeretnék használni ezen a gépen. Simán otthoni felhasználás lenne a cél. Eddig ubuntu disztrókat használtam, próbáltam. De most nyitott lennék másra is, amivel nincs sok nyűglődés.
Két dolog lenne nagyon fontos. Az egyik, a gép akkuidejének kitolása amennyire csak lehet. A másik pedig a google drive szinkronizálása a gépre.
Esetleg javasoltok valami mást az ubuntu helyett vagy ha már azt nagyjából ismerem, akkor ne küzdjek mással? -
V.Stryker
nagyúr
válasz
tordaitibi #99745 üzenetére
Még mindig akku a téma.
Most rászántam egy kis időt és olvasgattam a témában. Azt látom, hogy nem vagyok egyedül a témában, mert sok ilyen kérdés van a redditen is. A válaszok mindig ugyanazok a sablonok körül forognak.
- Az egyik álláspont, hogy a gyártók nem bocsátanak elég infót az eszközökről nyilvánosságra, így a linux fejlesztők nem tudnak megfelelő drivereket írni
- A másik szerint, hülye vagy, csak jól be kell állítani a linuxot, mert alapból nincs beállítva rajta semmi.
- A harmadik szerint akkor lesz jó akkuidőd, ha mindent letiltassz... jó van b+, úgy könnyű. Csak akkor mi értelme?
Igazán kár érte, mert tegnap, hogy feltettem a Mint-et, felüdülés volt a windows helyett használni. Valahogy könnyedebb az egész, kellemesebb használni számomra.
Most még gondolkodom, hogy az Arch-ot vagy a manjaro -t próbáljak-e meg, mert arról írtak jókat. Ott kicsit zavar, hogy nem lesz akkora támogatás, mint egy debian alapúnál.
Amúgy ha van ötletetek, akkor azt szivesen veszem.
A gép amúgy egy Lenovo LOQ - AMD Ryzen 7 8845HS procival, 2x16GB DDR5 ram, integralt AMD vga + nvidia 4050, 2x1TB nvme ssd, 15,6 144Hz FHD kijelző
(Átállítottam a vga-t az integraltra, a kijelzőt levettem 60Hz-re, fényerőt 4%-ra - simán böngésztem firefoxal - cpu 1-2%-on, ram asszem 18%-on volt és annyi. Így tudott kb. 2 órát a gép akkuról. Kevesebb ,mint az 1/3-át annak, amit tud az win alatt. Holott azt hittem, hogy linux alatt 10 órát fog menni.)
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
tordaitibi #99739 üzenetére
Nem lehet kivenni az akkut. Nem is tudom, hogy van-e olyan modernebb gép, amiből még ki lehet venni.
Mindegy végülis, csak próbálkozom vele és nagyon feltűnő, hogy míg a win kiír kb. 7 órát (és ezt teszteltem, hogy minimum 6-ot simán tud), addig a Mint 2,5 órát, ami teljesen más megközelítés azért. Ha 1 óra lenne a különbség, akkor azzal nem is foglalkoznék. Most 8 perce megy a gép Mint-el és a 2,5 óra már csak 2:11.
Leginkább az zavaró, hogy nem értem az okát.
-
V.Stryker
nagyúr
Feldobtam a Mint-et. Driverek fent. Átállítottam a képernyő frissítést 144Hz-ről 60-ra, nVidia vga-ról az alaplapira, fényerő 15%-on és 60% -nál azt írja a mint,hogy 1 óra 20 percet bírja még aksiról a gép. Néztem hardver kezelőben, a cpu 1-3%-on, a memória is alíg van használva.
Ha átlépek windowsra, akkor majd 2x annnyi idő akkuidőt ír a gép, holott jobban használja a gépet.
Miért van ez és lehet ezzel vmit kezdeni?
Naívan arra gondoltam, hogy mivel töredék erőforrás igénye van a linuxnak, több lesz az akkuidőm. Most nem értem, hogy miért kb. a fele mégis.csixy: Köszi.
-
V.Stryker
nagyúr
Mint telepítésnél normális az a sok failed?
-
V.Stryker
nagyúr
Csak úgy próbálgatni kezdem live cd-ről a Mint-et. Csak egy fura érdekesség, hogy ha megnyitom a Software Manager-t, akkor ott fent a Telegram for desktop verzióját ajánlja a reklám...rámegyek és azt mondja, hogy 1.1 gigát akar letölteni és 3.5 gigát kér.
Nem befolyásol semmit, de mi a bánatnak? Windows alatt letöltöttem 44mb a telepítő. -
V.Stryker
nagyúr
-
V.Stryker
nagyúr
Ma hajnalban feltelepitettem egy külön ssdre az ubuntut. Napközben windowson dolgoztam. Most átkapcsolnék Ubuntura ..erre wtf?
Nem tudom nem-e azzal tettem vmit keresztbe, hogy a külön ssd-t két külön részre osztottam... 1 terrás... 200gb / , 300gb /home lett és a maradék 500gb-ot formázatlannak hagytam, viszont abból windows alatt csináltam egy exFAT-os partíciót.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Warton #99373 üzenetére
POnt azért mertem ezt mondani, mert melóhelyemen technikai dolgokhoz teljesen dilettánsak is vannak. Egy kollégám szokott nekik telepítgetni, aztán ezek az emberek úgy elvannak az ubuntuval, hogy csak úgy pislogtam. Kérdeztem is, hogy tudod ezt használni, meg hogy hogy? Hát a Feri telepítette, tök jó, csak már kicsit régi a gép és lassúcska... baz.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Warton #99367 üzenetére
Szerencsére ez jön vissza. Pont az új Thinkpad T14 -et már úgy hozták ki, hogy az iFixit-el karöltve tervezték, hogy könnyen szerelhető legyen. Már amelyik, mert ott se mind, de az intel és amd verzióban a procin kívül szinte minden cserélhető.
Az inkább egy rohadt dolog, amit az MS csinál, hogy a régi gépekre nem megy fel a WIn 11. Szerintem iszonyat mennyiségű asztali gépről és laptopról van szó, ami még működik és nem kompatibilis.
Ez abból a szempontból jó, hogy szvsz k.rva sokan fognak áttérni linuxra inkább, mint új gépet vegyenek.
-
V.Stryker
nagyúr
-
V.Stryker
nagyúr
-
V.Stryker
nagyúr
16-32GB RAM-nál van értelme SWAP-nak? Kell?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Ha a gépben két ssd van és az egyiket a linuxnak szánom, akkor a dualboot-ot hogy célszerű megoldani?
Én arra gondoltam,hogy ha variálni akarom,hogy melyiket használjam, akkor boot sorrendet módosítanék, ahelyett, hogy a windows-os ssdre tegye rá a grub-ot a linux, így két, mindenben egymástól független rendszer lenne.
Jó ez az elképzelés? -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Az ubuntu ablakkezelőtől függetlenül tudja kezeleni, hogy ha a laptopban két vga van, akkor csak akkor használja az erősebbet ha szükséges? Főleg energiakezelés szempontjából érdekelne.
Illetve ha valami programnál oda van írva, hogy van ubuntus verziója, .deb kiterjesztesű, akkor az feltehető Mintre, Lubuntura, Ubuntu Budgiera is?
-
V.Stryker
nagyúr
Minden deb csomagot lehet minden debian alapú disztróra telepíteni amúgy?
Annyira nem tudok mindent kiprobalni, mert ARM alapú mac-et használok jelenleg. Arra meg nem megy fel minden csak úgy, virtuális géppel sem.
Amúgy többször próbáltam, de az Ubuntu grafikus felületét nem bírom megkedvelni.
-
V.Stryker
nagyúr
Köszönöm a igazából egyenlőre nézelődöm, hogy ha cserélnem kell a Mac-et, akkor lehet Linux lesz a windows és mac helyett.
Amúgy Ubuntu-ból vagy Ubuntu alapú rendszerből van ilyen extrább, stabilabb, akár fizetősebb verzió? -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Van annak valami spec oka, hogy linuxhoz ajánlott pl. noti konfigurációk kivétel nélkül Intel platformra épülnek?
Valamilyen hátránya van a Ryzen procis gépeknek? -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
A chrome gondom megoldódott a direkt google-től letöltött chromeal.
Viszont keresnék pár progit. Pl messenger app, alternatív office open office helyett és 5 gmail fiók imapos kezelésére keresnék bevált, támogatott progikat. Tudnátok javasolni?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
ubyegon2 #80140 üzenetére
Bocsánat, ha nem részletezem ki személyenként a választ, de csak ki mazsolázzátok.
Szóval a Mint jöhet végülis. Hogy Edge kell-e? Hát 5. generációs intel procis Dell E7450 noti, szóval nem hiszem, hogy nagy kaland.
Partícionálás: Szóval csak egy / -t hozzak létre és kész?
Mennyire jó manapság a Wine? A munkahelyen egy windows alapú ügyviteli szoftvert használunk, amit muszáj lenne futtatni, anélkül nincs értelme áttérnem.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
mefistofeles #80137 üzenetére
féltem,hogy ezt mondod.
A partícionálást hogy javasoljátok? Külön a homenak valamekkorát? 16giga ramnál kell swap vagy jó valami virtuális swap?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Melyik debian alapú disztrót ajánljátok az Ubuntun kívül, mindennapi használatra? Az ubuntu valahogy nem megy le a torkamon. KDE távol áll tőlem. A noti amin használnám viszonylag erős... ssd, i5, 16gb ram.
Még azon is filózom, hogy lehet windows mellé menne, de azzal nagyon tele a csukám.Olyasmi lenne érdekes, aminek viszonylag hosszú stabil kiadásai vannak.
Az elementary os tetszik, de a topikja elég kihalt és az utolsó hozzászólások arról szólnak, hogy ki mire váltott róla, szóval az is kiesett. Nem lenne rossz ha nagy támogatottsága lenne.
Azt szeretném,hogy gyorsan bootoljon vagy tudja kezelni azt, hogy ha lehajtom a notit, akkor alszik, kinyitva pedig azonnal munkára kész.... (Mac-ről jöttem.
)
-
V.Stryker
nagyúr
Köszi srácok!
Közben feltettem a használni kívánt progit és sajnos a linuxos verziója is bukó más okból.
-
V.Stryker
nagyúr
Hi,
Reális az a gondolkodás, hogy régebbi netbooknál a netbook megjelenésekor (2011) frissnek számító linux mint gördülékenyebb lesz rajta most, mint a legfrissebb?
-
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #47940 üzenetére
De azért már tegnap nap elején linkeltem, hogy ettől eltérően valami szoftveres gond van, csak még senki nem tudott rá reflektálni érdemben.
-
V.Stryker
nagyúr
Megnézem, köszi.
Amúgy nem feltétlen a kis gépigény a lényeg. Van egy örökölt netbookom, amiben egy kétmagos Atom N570, 2GB ram, 320hdd van. Semmi extra. Ez a gép semmire nincs használva, kizárólag netre. Azon belül chrome, a szükséges kiegészítők miatt.
Nem kell nekem se szövegszerkesztő, se médialejátszó, semmi. Igazából azt se bánnám, ha egyből a chrome ba bootolna be és ha a sarokban ki Xelem, akkor meg leállna.A lényeg, hogy gyorsan induljon, gyorsan álljon le és ne laggoljon.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
lev258 #47905 üzenetére
Kozben feltoltam egy Mintet...ez is lassu. Mondjuk a home csatolasu particiot nem formaztam.
dmesg vegen ilyen van:
18.851474] EXT4-fs (sda3): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 20.888487] cgroup: new mount options do not match the existing superblock, will be ignored
[ 28.917217] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp1s0: link is not ready
[ 29.375138] r8169 0000:01:00.0 enp1s0: link down
[ 29.375274] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp1s0: link is not ready
[ 29.417229] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[ 76.832862] acer_wmi: Unknown function number - 4 - 8
[ 77.207305] acer_wmi: Unknown function number - 4 - 7
[ 77.454760] acer_wmi: Unknown function number - 4 - 6
[ 78.170429] acer_wmi: Unknown function number - 4 - 5
[ 79.418192] acer_wmi: Unknown function number - 4 - 4
[ 101.494771] perf interrupt took too long (2529 > 2500), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50000
[ 370.610425] perf interrupt took too long (5010 > 5000), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 25000 -
V.Stryker
nagyúr
No, ugy alakult, hogy a Lubuntu maradt a porondon, foleg a debian alapok miatt. Fel is tettem frissitettem, zart illesztok is fent vannak. De valahogy nem az igazi. Illetve az indulas nagyon lassu. A bios utan eleg sokaig fekete a kepernyo...aztan bejon a logo a pottyokkel...utana is sokaig fekete a kepernyo...aztan asztal.
Meg lehet nezni valahogy, hogy mitol indul lassan es van laggolas? A gep egy ket magos intel atom n570+2gb ram.
-
V.Stryker
nagyúr
Köszi srácok. Megnézegetem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ASUS routerek
- PlayStation 5
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- BestBuy topik
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Hálózati / IP kamera
- Autós topik
- Motoros topic
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest